Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

2023.09.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 22. 11:21

A bankszámlaszám már része a mindennapjainknak. Van, aki fejből tudja a sajátját. De miből épül fel a bankszámlaszám? Mit mutathat meg nekünk? Mire tudjuk ezt a tudást felhasználni? Fontos, hogy tudjuk ezt? Válaszok a cikkben. Röviden és közérthetően.

Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

Mi az a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám egy egyedi azonosító, amely egy bankszámlát azonosít.

Ez egy számsor, amit a bankok használnak a tranzakciók nyomon követésére és a pénzek helyes számlára való jóváírására. A bankszámlaszámok 16-24 számból állnak, a bankos és az országonkénti szabványokon alapulnak.

Magyarországon a bankszámlaszámok 24 számból állnak, és az első három szám a bankot, a következő 4 szám a fiókot, a következő számok pedig a számlát azonosítják.

A bankszámlaszámok fontosak a pénz átutalásához, és a pénz felvételéhez.

Amikor pénzt utalunk át valakinek, a bankszámlaszámát kell megadnunk. Amikor pénzt veszünk fel a bankból, a bankszámlaszámunkat vagy a PIN kódunkat kell megadnunk. (bankfióki illetve ATM-es készpénzfelvételnél)

Fontos, hogy őrizzük a bankszámlaszámunkat biztonságos helyen. Ne adjuk ki senkinek a bankszámlaszámunkat, kivéve, ha megbízunk benne.

Hogyan épül fel a bankszámlaszám?

Az első három szám a számlavezető bank hivatalos azonosítója. Minden pénzintézetnek van saját, első három száma. (például: Magyar Államkincstár 100, CIB Bank 107, MBH Bank 101, OTP Bank 117)

Egy banknak több kódja is lehet. (MBH Bank)

És az utolsó szám? Az első nyolcas csoport a fiók utolsó számjegye egy ellenőrző szám. Amikor egy utalásnál véletlenül hibás bankszámlaszámot adunk meg, akkor egy ellenőrző algoritmus miatt ez azonnal kiderül.

A 9. számjegytől a 23. számjegyig a számokat a bankok adják az ügyfeleiknek, ez bankonként eltérő lehet. Ezekből a számokból derülhet ki a számla pénzneme, a bankszámla típusa.

A magyar bankszámlaszámok 24 számból állnak. Például a következő egy magyar bankszámlaszám:

HU12 3456 7890 1234 5678 0000 0000

Az első két szám az országkód, és a HU. (ezt belföldi utalásnál nem használjuk)

Mire jó egy bankszámlaszám?

A bankszámlaszámokat számos célra használhatjuk.

Fontos, hogy megtudjuk a bankszámlaszámunk felépítését, mielőtt pénzt utalunk át valakinek, vagy pénzt veszünk fel a bankból.

A bankszámla ma már talán több is hasznos dolognál, egy olyan alapszolgáltatásnak mondhatjuk, ami az esetek túlnyomó többségében elengedhetetlen a 21. századi léthez.

A jövedelmünket általában bankszámlára kapjuk, és a kiadásainkat is intézhetjük a bankszámlánkon keresztül. Például fizethetjük csekkjeinket, és bankkártya segítségével vásárolhatunk.

Fontos dolog, hogy egy sor pénzügyi szolgáltatás csak akkor elérhető, ha rendelkezünk bankszámlával.

Bankszámla a mindennapokhoz – sokkal több is lehet

A bankszámlához több szolgáltatás is tartozhat, ezek közül kiemelkedik a bankkártya, illetve annak használata, amivel ma már szinte mindenhol lehet fizetni. Ennek éves díja van, de sok pénzintézetnél lehet olyan folyószámla-szerződést kötni, aminél az első éves díjat elengedik, sőt, egyéb kedvezményeket is lehet kapni hozzájuk.

Az egyik legnépszerűbb ilyen kedvezmény a nulla forintos számlavezetési díj, amit egyre több banknál el lehet érni, így sokan szüntetik meg régi, elavult folyószámlájukat, hogy egy újat nyissanak.

Érdemes a pénzügyi szokásainknak megfelelő folyószámlát választani, ez alatt pedig azt értjük, hogy hogyan használjuk a számlát. Ha inkább kártyával szoktunk fizetni, akkor válasszunk olyan folyószámlát, ahol a kártyás fizetés ingyenes, ha inkább készpénzben fizetünk, akkor olyat, ahol a készpénzfelvétel ingyenes.

Érdemes netbankot is igényelni, hogy online is tudjuk intézni az átutalásokat, ha viszont csak a fizetésünk érkezik rá, és azt egyben fel is vesszük róla, akkor a legegyszerűbb számlacsomag mellett kell dönteni.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint jó, ha ismerjük a bankszámlaszámunk felépítését, de semmiképpen nem tartják kiemelten fontosnak ezt az ismeretet.

Teljes körűen kezelhető egy folyószámla ennek ismerete nélkül is. Ugyanúgy utalhatunk, vagy vehetünk fel készpénzt, ha nem ismerjük ezeket a részleteket.

Magát a bankszámlaszámot sem fontos megjegyezni, hiszen a mobilbank vagy netbank szolgáltatásban erre az ismeretre már nincs szükség.

Összefoglalás

A bankszámlaszám egy egyedi azonosító, ami egy adott bankszámlát azonosít. Magyarországon ez a szám 24 számból áll. Az első három szám a számlavezető bankot, a következő négy szám a fiókot, a következő számok pedig a számlát azonosítják. A bankszámlaszámok fontos szerepet játszanak tranzakciók esetén, például utaláskor vagy készpénzfelvételkor. Emellett, a bankszámla manapság alapvető pénzügyi eszköznek tekinthető, hiszen a jövedelmünk érkezéséhez, kiadásaink intézéséhez és más pénzügyi szolgáltatásokhoz is szükségünk van rá. Bár a bankszámlaszám felépítésének ismerete hasznos lehet, a Banknavigátor szakértői szerint ez nem kiemelten fontos, mivel a mai digitális eszközökkel sok tranzakciót könnyen és ismeret nélkül is el lehet végezni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Tovább olvasom
8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

2023.10.06.

Az online vásárlás rendkívül népszerű, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Azonban az online vásárlás több biztonsági kockázatot is magában hordoz. Lényeges, hogy tudatában legyünk ezeknek a kockázatoknak, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Tovább olvasom
Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

2023.04.06.

Az Erste George Számla egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználnod, ha olcsó, kiszámítható és korszerű számlacsomagot keresel!

Tovább olvasom