Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.12.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Mi jellemzi az életbiztosítás típusait?

A kockázati életbiztosítás esetén, ha a biztosított a biztosítás időtartama alatt életét veszti, az előre megjelölt kedvezményezett egy előre meghatározott összeget kap a biztosítótól. Amennyiben a szerződés lejártakor a biztosított életben van, a biztosítás megszűnik és nem kerül sor kifizetésre. Ez a biztosítási forma megtakarításra és befektetésre nem alkalmas. Az elérési biztosítás esetén a biztosítási időtartam letelte után a biztosított vagy az előre megjelölt kedvezményezett részére a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Amennyiben a szerződés lejárta előtt életét veszti a biztosított, a biztosítás megszűnik és az addig felhalmozott összeg a hozammal együtt a kedvezményezett vagy az örökös részére kerül kifizetésre. Az életbiztosítás típusait tekintve az egyik legnépszerűbb típus a vegyes biztosítás. Ez a változat lényegében a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Ennél a változatnál, ha a biztosított életben van a biztosítási időtartam lejártakor, a biztosító kifizeti részére a biztosítási összeget. Amennyiben életét veszti a biztosítási időtartam alatt, a halál időpontjában érvényes biztosítási összeget fizeti ki a biztosító a kedvezményezett részére.

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű a nyugdíjcélú életbiztosítás

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű változat a nyugdíjcélú életbiztosítás, amely egy államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma. A nyugdíjcélú életbiztosítással 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe a befizetések után. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítás esetében a biztosított megválaszthatja, hogy a biztosító milyen típusú befektetésekbe helyezze az általa befizetett biztosítási összeg egy részét. Ebben az esetben a biztosító nem vállal garanciát a befektetésekre. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások két csoportra oszthatóak: egyszeri és folyamatos díjas változatokra. Mindemellett a járadékbiztosítások közül azok a változatok, amelyeknek van kezdete és vége, továbbá a tartama a biztosított halálától függ, életbiztosításnak tekinthetőek. Egyszerű életjáradék esetén az életjáradék a biztosított életének végéig tart. Időleges életjáradék esetén egy meghatározott időtartamon át, de legfeljebb a biztosított halálának időpontjáig tart.

Provident Provident Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

2021.02.09.

A kötelező biztosítás díjnemfizetés súlyos következményeket von maga után, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy, hiszen így elkerülheted őket.

Tovább olvasom
Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

2020.12.09.

A kárrendezés összetett folyamat, ami egyszerűen is leírható: ha a biztosítási káresemény megtörténik, a biztosító felméri azt, majd fizet. Ez lenne a dolog lényege, viszont a háttérben többféle folyamat is zajlik, és ahány biztosítástípus, annyiféle a kárrendezés menete is.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról?

Mit érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról?

2021.01.26.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás egy újdonság, amivel érdemes megismerkedned; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla!

Tovább olvasom