Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.12.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Mi jellemzi az életbiztosítás típusait?

A kockázati életbiztosítás esetén, ha a biztosított a biztosítás időtartama alatt életét veszti, az előre megjelölt kedvezményezett egy előre meghatározott összeget kap a biztosítótól. Amennyiben a szerződés lejártakor a biztosított életben van, a biztosítás megszűnik és nem kerül sor kifizetésre. Ez a biztosítási forma megtakarításra és befektetésre nem alkalmas. Az elérési biztosítás esetén a biztosítási időtartam letelte után a biztosított vagy az előre megjelölt kedvezményezett részére a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Amennyiben a szerződés lejárta előtt életét veszti a biztosított, a biztosítás megszűnik és az addig felhalmozott összeg a hozammal együtt a kedvezményezett vagy az örökös részére kerül kifizetésre. Az életbiztosítás típusait tekintve az egyik legnépszerűbb típus a vegyes biztosítás. Ez a változat lényegében a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Ennél a változatnál, ha a biztosított életben van a biztosítási időtartam lejártakor, a biztosító kifizeti részére a biztosítási összeget. Amennyiben életét veszti a biztosítási időtartam alatt, a halál időpontjában érvényes biztosítási összeget fizeti ki a biztosító a kedvezményezett részére.

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű a nyugdíjcélú életbiztosítás

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű változat a nyugdíjcélú életbiztosítás, amely egy államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma. A nyugdíjcélú életbiztosítással 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe a befizetések után. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítás esetében a biztosított megválaszthatja, hogy a biztosító milyen típusú befektetésekbe helyezze az általa befizetett biztosítási összeg egy részét. Ebben az esetben a biztosító nem vállal garanciát a befektetésekre. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások két csoportra oszthatóak: egyszeri és folyamatos díjas változatokra. Mindemellett a járadékbiztosítások közül azok a változatok, amelyeknek van kezdete és vége, továbbá a tartama a biztosított halálától függ, életbiztosításnak tekinthetőek. Egyszerű életjáradék esetén az életjáradék a biztosított életének végéig tart. Időleges életjáradék esetén egy meghatározott időtartamon át, de legfeljebb a biztosított halálának időpontjáig tart.

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

24,5

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Provident Otthonos Kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

20 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 650.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

2020.09.28.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég rendeletet adott ki, ami szerint a 2021. január 1. és az után kötött életbiztosítások technikai kamatlába a jelenlegi 2,3%-ról 1,8%-ra csökken. Sokan, akik rendelkeznek életbiztosítással, nem is tudják, hogy ez mi fán terem, pedig rengeteg pénzük múlhat rajta.

Tovább olvasom
Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.18.

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni? A kérdés több szempontból is érdekes, lássuk, miért fontos, hogy embernek legyen biztosítása lakóingatlanjára?

Tovább olvasom
Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

2020.10.28.

Mivel nem csak egyféle életbiztosítás létezik, és mindegyik más és más tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen életbiztosítást kötünk meg. A választást elsősorban az igényeinknek kell meghatároznia, ám érdemes mindenek előtt megismerkedni az életbiztosítások két fő típusával.

Tovább olvasom
Mikor fizet a kötelező biztosítás?

Mikor fizet a kötelező biztosítás?

2020.08.06.

Azt, hogy mikor fizet a kötelező biztosítás, számos tényező határozza meg, ráadásul lehetnek eltérések a biztosítótársaságok között is, még annak ellenére is, hogy alapvetően törvényileg szabályozott a működésük, hiszen kiskapuk mindig is voltak és lesznek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kötelező biztosítás egy meghatározott esetben fizet, és a kivételek sora lényegesen hosszadalmasabb, ám ezekre is köthető biztosítás, amennyiben szükség van rá.

Tovább olvasom