Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.12.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Mi jellemzi az életbiztosítás típusait?

A kockázati életbiztosítás esetén, ha a biztosított a biztosítás időtartama alatt életét veszti, az előre megjelölt kedvezményezett egy előre meghatározott összeget kap a biztosítótól. Amennyiben a szerződés lejártakor a biztosított életben van, a biztosítás megszűnik és nem kerül sor kifizetésre. Ez a biztosítási forma megtakarításra és befektetésre nem alkalmas. Az elérési biztosítás esetén a biztosítási időtartam letelte után a biztosított vagy az előre megjelölt kedvezményezett részére a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Amennyiben a szerződés lejárta előtt életét veszti a biztosított, a biztosítás megszűnik és az addig felhalmozott összeg a hozammal együtt a kedvezményezett vagy az örökös részére kerül kifizetésre. Az életbiztosítás típusait tekintve az egyik legnépszerűbb típus a vegyes biztosítás. Ez a változat lényegében a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Ennél a változatnál, ha a biztosított életben van a biztosítási időtartam lejártakor, a biztosító kifizeti részére a biztosítási összeget. Amennyiben életét veszti a biztosítási időtartam alatt, a halál időpontjában érvényes biztosítási összeget fizeti ki a biztosító a kedvezményezett részére.

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű a nyugdíjcélú életbiztosítás

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű változat a nyugdíjcélú életbiztosítás, amely egy államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma. A nyugdíjcélú életbiztosítással 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe a befizetések után. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítás esetében a biztosított megválaszthatja, hogy a biztosító milyen típusú befektetésekbe helyezze az általa befizetett biztosítási összeg egy részét. Ebben az esetben a biztosító nem vállal garanciát a befektetésekre. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások két csoportra oszthatóak: egyszeri és folyamatos díjas változatokra. Mindemellett a járadékbiztosítások közül azok a változatok, amelyeknek van kezdete és vége, továbbá a tartama a biztosított halálától függ, életbiztosításnak tekinthetőek. Egyszerű életjáradék esetén az életjáradék a biztosított életének végéig tart. Időleges életjáradék esetén egy meghatározott időtartamon át, de legfeljebb a biztosított halálának időpontjáig tart.

Provident 20-as kölcsön Provident 20-as kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Nagy szülinapi húszas kölcsön

THM

9,3%

Futamidő

20 hó

Hitelösszeg

250.000 Ft - 300.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom
Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

2020.08.28.

A körültekintő utazás a koronavírus felbukkanása előtt is fontos volt, hiszen jó előre ki kellett találni, hogy hová megyünk, mit csinálunk ott, milyen szállást foglalunk, mit teszünk baj esetén, és még hosszasan sorolhatnánk. A jelenlegi, járványveszélyes helyzetben azonban ennél sokkal többre is szükség van, mivel az életével játszik az, aki nem ügyel a biztonságára.

Tovább olvasom
Mikor fizet a kötelező biztosítás?

Mikor fizet a kötelező biztosítás?

2020.08.06.

Azt, hogy mikor fizet a kötelező biztosítás, számos tényező határozza meg, ráadásul lehetnek eltérések a biztosítótársaságok között is, még annak ellenére is, hogy alapvetően törvényileg szabályozott a működésük, hiszen kiskapuk mindig is voltak és lesznek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kötelező biztosítás egy meghatározott esetben fizet, és a kivételek sora lényegesen hosszadalmasabb, ám ezekre is köthető biztosítás, amennyiben szükség van rá.

Tovább olvasom