Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

2022.03.08.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 19:32

Pénzügyi hibákat minden életkorban elkövetünk, de a harmincas korosztálynak vannak tipikus hibái – ha ebbe a korcsoportba tartozol, érdemes tovább olvasnod!

5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

A harmincasok jellemző pénzügyi hibái a legtöbbször összefüggésbe hozhatóak a családalapítással, és bár tudjuk, hogy egyesek korábban, míg mások sokkal később állnak neki e feladatnak, a legtöbben mégiscsak harminc éves korukat követően alapítanak családot.

Márpedig ez igencsak felelősségteljes feladat, amit nem szabad félvállról venni, és fontos lenne, hogy ilyenkor hatványozottan figyeljünk a pénzügyi hibák elkerülésére. A család pénzügyi alapjainak lerakása mellett ilyenkor magadra is gondolnod kell, tehát nem fér bele egyetlen apró hiba sem, ha pedig mégis elkövetsz egyet-egyet, azokat tudnod kell felismerni és minél egyszerűbben megoldani is.

1. Tűzd ki a céljaidat!

Huszonévesen még úgy hisszük, mindenre van időnk, aztán elérkezik a harmincadik születésnapunk, és hirtelen rengeteg felelősség szakad a nyakunkba. Épp emiatt lényeges, hogy kitűzzük a céljainkat, de természetesen csakis a lehetőségeinket is figyelembe véve. A döntéseink ugyanis hatással lesznek a hátralévő életünkre, sőt, a családunkra is.

2. Ne halogass!

A felelősség vállalása azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, és épp ez a gond: sokan ragadnak bele a halogatás csapdájába. Pedig az idő pénz, és ez ebben a helyzetben még inkább igaz, mivel, ha ebben az életszakaszban nem kezdünk el felépíteni egy pénzügyi tartalékot, akkor a nyugdíjas éveinkben bajban leszünk.

3. Jelölj ki súlypontokat!

Ne feledjük: mindenért csak annyit fizessünk, amennyit valóban ér! Egy drágább autót nem fontos megvásárolni csak azért, mert megteheted, hiszen olcsóbbal is megoldhatjuk a közlekedés kérdését, de a példák hosszasan folytathatóak lennének. Lényeges, hogy a tartalékok felhalmozása legyen az elsődleges célunk, és ne a költekezés.

4. Vond be a családodat a pénzügyekbe!

Ahogy a mondás tartja: „egyedül nem megy” – ez persze nem igaz, de tény, hogy ha bevonjuk a párunkat a pénzügyekbe, és mindent átbeszélünk, akkor lényegesen egyszerűbb döntéseket hozni, célokat kitűzni, de akár a megtakarítás is könnyebbé válhat. A legkomolyabb pénzügyi hibákat akkor lehet elkövetni, ha nincs tisztánlátás a családban; ezt elkerülendő érdemes beszélnünk a pénzügyekről is.

5. Óvatosan a hitelek felvételével!

Napjainkban már törvényi szabályozás akadályozza meg, hogy súlyosan eladósodjunk, ám ez nem jelenti azt, hogy ne vállalhatnánk túl magunkat még így is. Olcsó hitelhez könnyű hozzájutni, ám egy hirtelen bekövetkező esemény el is lehetetlenítheti a mindennapi életünket és a hitel törlesztését is, aminek súlyos következményei lehetnek.

Persze ha muszáj, akkor kell is hitelt felvenni, így például a lakáshitel igénylése épp az a kategória, ami nem megkerülhető a legtöbbek számára. Itt is érvényes azonban a pénzügyi tartalék felhalmozásának szükségessége, amiből probléma esetén nem csak a család megélhetése, de a hitel törlesztése is fedezhető.

Ezen túl persze fontos az is, hogy minden hitelfelvétel előtt alaposan átgondoljuk, milyen hitelt is veszünk fel. Nyilván lakásvásárláshoz lakáshitelt, kisebb kiadások fedezésére pedig személyi kölcsönt; nem erre kell gondolni. A hitelkonstrukciók ugyanis bankonként, sőt, akár bankon belül is eltérnek egymástól, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket is választjuk.

Alapvető tulajdonság a hitelek esetében a THM, azaz a teljes hiteldíj-mutató, ami megmutatja, hogy mekkora költséggel lehet számolni az adott hitelnél. Érdemes a lehető legalacsonyabb THM-értékkel rendelkező hitelkonstrukciót választani, de közben a hitel más tulajdonságait sem árt figyelembe venni, hiszen ezen is rengeteg pénz múlhat.

Oldalunk azért jött létre, hogy ez utóbbiban segítsen: nálunk összehasonlíthatod a bankok legjobb hitelajánlatait, így elkerülheted azt a pénzügyi hibát, hogy nem a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót választod. Tedd meg, és ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd is el a hiteligénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

2021.02.18.

Ha követed a kiadásaidat, tudhatod, hogy mire mennyit költesz, és a spórolás is könnyebben fog menni. Alábbi cikkünkben megmagyarázzuk, hogy miért!

Tovább olvasom
Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

2021.12.31.

Az 50/30/20 szabály régóta ismeretes, és már sokan alkalmazzák is a mindennapjaik során, ezzel komoly eredményeket érve el.

Tovább olvasom
Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

2022.03.01.

A borítékmódszer segítségével hónapról hónapra tisztában lehetsz azzal, hogy merre tart a családi költségvetés – ezt mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom