Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.
Szerző: Banknavigator

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A Kúria már májusban meghozta azon döntését, ami szerint egy szerződés semmisségét önmagában nem okozza a rosszul feltüntetett THM, csak ha egyáltalán nem foglalták azt bele a szerződésbe. Mivel ez a döntés megjelent a Magyar Közlönyben is, mégpedig már május 19.-én, és jogegységi határozatról van szó, nem lehet ezzel az indokkal megtámadni egy hitelszerződést.

Előzmény

A korábbiakban nem egy esetben fordult elő az, hogy egy hitelfelvevő ügyfél semmissé akarta nyilvánítani a kölcsönszerződését, mivel azon rosszul feltüntetett THM szerepelt. Ez főként a 2008-as hitelválság és a lakáshitelek tömeges bedőlése után volt rendszeres, ám még napjainkban is vannak olyanok, akik e módon szeretnének megszabadulni a korábbi hiteleiktől.

A Kúria indokai

A rosszul feltüntetett THM-mel kapcsolatos döntésre azért volt szükség, mert egyes ítéletek között eltérés mutatkozott abban a kérdésben, hogy a szigorú semmisségi jogkövetkezmény levonására csak akkor van-e mód, ha a lakossági, fogyasztási kölcsönszerződés egyáltalán nem tartalmazta a THM-et, vagy akkor is, ha az nem a jogszabályok által elvárt módon számított THM-et tartalmazza. A Kúria arra a következtetésre jutott, hogy a törvény semmisségi okként a THM megjelölésének teljes hiányát írja körül. Az indoklás a következő: a „nem tartalmazza” feltétel nyelvi és nyelvtani szempontból nem azonosítható a „nem megfelelően tartalmazza” megfogalmazással, tehát a jogalkotó nyilvánvalóan nem kívánta semmissé tenni azokat a hitelszerződéseket, amelyeken rosszul feltüntetett THM szerepel.

Mindebből levonható a következtetés, miszerint a fogyasztási, illetve az egyéb, lakossági kölcsönszerződések semmissége akkor állapítható meg, ha az egyáltalán nem tartalmazta a THM-et. Ráadásul eljárásra ilyen esetekben nem semmisséggel kapcsolatosan, hanem az érvénytelenséget kiváltó megtámadási okok közé tartozó tévedés, megtévesztés alapján kerülhetne sor, és ez azért fontos, mert a semmis szerződés érvénytelenségére bárki határidő nélkül hivatkozhat, a semmisség megállapításához pedig külön eljárásra sem lenne szükség.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Mi történik a közös hitellel válás esetén?

Mi történik a közös hitellel válás esetén?

2021.06.16.

Ha válásra kerül sor, érdemes mihamarabb jelezni a hitelintézet felé a kialakult helyzetet. Ez a lépés azért is fontos, mert amennyiben az egyik fél nem fizeti a törlesztőrészletet, a hitelintézet a teljes összeget behathatja a házaspár másik tagján. Mi történik a közös hitellel válás esetén? Mutatjuk a választ!

Tovább olvasom
Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

2021.05.06.

Problémákba ütközhetsz, ha hitelt szeretnél felvenni, ám éppen így el is kerülheted őket, ha megfogadod alábbi tanácsainkat.

Tovább olvasom
A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom