Hirdetés

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 10. 14:39

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A Kúria már májusban meghozta azon döntését, ami szerint egy szerződés semmisségét önmagában nem okozza a rosszul feltüntetett THM, csak ha egyáltalán nem foglalták azt bele a szerződésbe. Mivel ez a döntés megjelent a Magyar Közlönyben is, mégpedig már május 19.-én, és jogegységi határozatról van szó, nem lehet ezzel az indokkal megtámadni egy hitelszerződést.

Előzmény

A korábbiakban nem egy esetben fordult elő az, hogy egy hitelfelvevő ügyfél semmissé akarta nyilvánítani a kölcsönszerződését, mivel azon rosszul feltüntetett THM szerepelt. Ez főként a 2008-as hitelválság és a lakáshitelek tömeges bedőlése után volt rendszeres, ám még napjainkban is vannak olyanok, akik e módon szeretnének megszabadulni a korábbi hiteleiktől.

A Kúria indokai

A rosszul feltüntetett THM-mel kapcsolatos döntésre azért volt szükség, mert egyes ítéletek között eltérés mutatkozott abban a kérdésben, hogy a szigorú semmisségi jogkövetkezmény levonására csak akkor van-e mód, ha a lakossági, fogyasztási kölcsönszerződés egyáltalán nem tartalmazta a THM-et, vagy akkor is, ha az nem a jogszabályok által elvárt módon számított THM-et tartalmazza. A Kúria arra a következtetésre jutott, hogy a törvény semmisségi okként a THM megjelölésének teljes hiányát írja körül. Az indoklás a következő: a „nem tartalmazza” feltétel nyelvi és nyelvtani szempontból nem azonosítható a „nem megfelelően tartalmazza” megfogalmazással, tehát a jogalkotó nyilvánvalóan nem kívánta semmissé tenni azokat a hitelszerződéseket, amelyeken rosszul feltüntetett THM szerepel.

Mindebből levonható a következtetés, miszerint a fogyasztási, illetve az egyéb, lakossági kölcsönszerződések semmissége akkor állapítható meg, ha az egyáltalán nem tartalmazta a THM-et. Ráadásul eljárásra ilyen esetekben nem semmisséggel kapcsolatosan, hanem az érvénytelenséget kiváltó megtámadási okok közé tartozó tévedés, megtévesztés alapján kerülhetne sor, és ez azért fontos, mert a semmis szerződés érvénytelenségére bárki határidő nélkül hivatkozhat, a semmisség megállapításához pedig külön eljárásra sem lenne szükség.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍVMBÉR

THM

12,29%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 10.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

2021.09.22.

A személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitelfajta Magyarországon a szabad felhasználhatóságnak és a gyors kiutalásnak köszönhetően. De meddig tart a hitelbírálat? Mennyi idő alatt utal a bank? Mire van hozzá szükség? Megnéztük.

Tovább olvasom
A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
Mi történik a közös hitellel válás esetén?

Mi történik a közös hitellel válás esetén?

2021.06.16.

Ha válásra kerül sor, érdemes mihamarabb jelezni a hitelintézet felé a kialakult helyzetet. Ez a lépés azért is fontos, mert amennyiben az egyik fél nem fizeti a törlesztőrészletet, a hitelintézet a teljes összeget behathatja a házaspár másik tagján. Mi történik a közös hitellel válás esetén? Mutatjuk a választ!

Tovább olvasom