Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 19:35

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A Kúria már májusban meghozta azon döntését, ami szerint egy szerződés semmisségét önmagában nem okozza a rosszul feltüntetett THM, csak ha egyáltalán nem foglalták azt bele a szerződésbe. Mivel ez a döntés megjelent a Magyar Közlönyben is, mégpedig már május 19.-én, és jogegységi határozatról van szó, nem lehet ezzel az indokkal megtámadni egy hitelszerződést.

Előzmény

A korábbiakban nem egy esetben fordult elő az, hogy egy hitelfelvevő ügyfél semmissé akarta nyilvánítani a kölcsönszerződését, mivel azon rosszul feltüntetett THM szerepelt. Ez főként a 2008-as hitelválság és a lakáshitelek tömeges bedőlése után volt rendszeres, ám még napjainkban is vannak olyanok, akik e módon szeretnének megszabadulni a korábbi hiteleiktől.

A Kúria indokai

A rosszul feltüntetett THM-mel kapcsolatos döntésre azért volt szükség, mert egyes ítéletek között eltérés mutatkozott abban a kérdésben, hogy a szigorú semmisségi jogkövetkezmény levonására csak akkor van-e mód, ha a lakossági, fogyasztási kölcsönszerződés egyáltalán nem tartalmazta a THM-et, vagy akkor is, ha az nem a jogszabályok által elvárt módon számított THM-et tartalmazza. A Kúria arra a következtetésre jutott, hogy a törvény semmisségi okként a THM megjelölésének teljes hiányát írja körül. Az indoklás a következő: a „nem tartalmazza” feltétel nyelvi és nyelvtani szempontból nem azonosítható a „nem megfelelően tartalmazza” megfogalmazással, tehát a jogalkotó nyilvánvalóan nem kívánta semmissé tenni azokat a hitelszerződéseket, amelyeken rosszul feltüntetett THM szerepel.

Mindebből levonható a következtetés, miszerint a fogyasztási, illetve az egyéb, lakossági kölcsönszerződések semmissége akkor állapítható meg, ha az egyáltalán nem tartalmazta a THM-et. Ráadásul eljárásra ilyen esetekben nem semmisséggel kapcsolatosan, hanem az érvénytelenséget kiváltó megtámadási okok közé tartozó tévedés, megtévesztés alapján kerülhetne sor, és ez azért fontos, mert a semmis szerződés érvénytelenségére bárki határidő nélkül hivatkozhat, a semmisség megállapításához pedig külön eljárásra sem lenne szükség.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
5 hasznos tanács hitelfelvétel előtt, amit érdemes megfogadni

5 hasznos tanács hitelfelvétel előtt, amit érdemes megfogadni

2022.06.10.

Hitelfelvétel előtt számos tényezőt kell figyelembe venned, és persze a hosszadalmas ügyintézésre is fel kell készülnöd – ezekhez adunk most öt tanácsot, amelyeket érdemes megfogadnod.

Tovább olvasom
Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

2022.05.20.

A KHR listáról lekerülni bizonyos szempontból egyszerű, egy másikból viszont gyakorlatilag lehetetlen; lássuk, mi okozza ezt az ellentmondást!

Tovább olvasom