Kockázati Életbiztosítás 2024 – Minden amit tudni érdemes

Mi a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás egy biztosítási forma, amely a biztosított halála esetén egy meghatározott összeget fizet ki a kedvezményezettnek. A kockázati életbiztosítás nem nyújt megtakarítási lehetőséget

A legegyszerűbb típusú életbiztosítás, amely csak a biztosított halála esetén fizet ki.

Az életbiztosítás anyagi biztonságot nyújt a biztosított halála esetén, és költséghatékony megoldás lehet az anyagi terhek csökkentésére. Könnyen megköthető és kezelhető.

A kockázati életbiztosítás nem nyújt megtakarítási lehetőséget, és a díj a biztosított életkorától és egészségi állapotától függően magas lehet.

Az életbiztosítást érdemes megfontolni azoknak, akik szeretnének anyagi biztonságot nyújtani szeretteiknek a haláluk esetén.

A váratlan halálesetek nem csupán szellemi terhet jelentenek a hozzátartozóknak, hanem komoly anyagi kihívásokat is hozhatnak magukkal. A temetés költségei önmagukban is jelentősek lehetnek, és mindehhez még hozzájönnek a család fenntartási nehézségei, a gyerekek oktatási lehetőségei és más pénzügyi problémák is.

Az elhunyt személy vagyonát ráadásul zárolják, és senki nem férhet hozzá addig, amíg le nem zárul a hagyatéki eljárás, ami akár hónapokig is eltarthat.

Az életbiztosítás gyors és hatékony megoldást kínál a fenti problémákra. Ez a biztosítás a haláleset kockázatára összpontosít, és rövid időn belül kifizetést nyújt a kedvezményezetteknek. Az összeg akár több millió forint is lehet, ami segíthet az elhunyt családjának az anyagi nehézségek leküzdésében.

De mi is pontosan az életbiztosítás? Ez a biztosítási szerződés olyan megállapodást jelent, amelyben a biztosítótársaság a díj megfizetése ellenében vállalja, hogy a biztosított halálakor kifizeti a haláleseti összeget a kijelölt kedvezményezettnek.

Az életbiztosítást általában azok kötik, akik mások eltartásáért felelősek.

Kockázati életbiztosítás összehasonlítás – kockázati életbiztosítás kalkulátor – a legjobb kockázati életbiztosítás

Kockázati életbiztosítás összehasonlításához és a legjobb kockázati életbiztosítás megtalálásához számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve az egyéni igényeket, egészségi állapotot, kort és pénzügyi helyzetet.

Az alábbiakban néhány lépést mutatok be, amelyek segíthetnek az életbiztosítás megfelelő kiválasztásában:

Igények felmérése: határozzuk meg, hogy milyen összeget szeretnénk biztosítani a család, szeretteink vagy hozzátartozóink számára, amennyiben velünk valami történik.

Gondoljuk át a hiteleinket, adósságainkat és egyéb pénzügyi kötelezettségeinket, amiket az életbiztosítás segíthet kifizetni.

Gondoljuk végig az oktatási költségeket, gyerekeink jövőjét és a napi megélhetésüket.

Egészségi állapot értékelése: az életbiztosítás díja függ az egészségi állapottól. Egyes biztosítótársaságok egészségügyi vizsgálatot kérhetnek. Érdemes erre előre felkészülni, például egészséges életmódot folytatni.

Kockázati életbiztosítás típusának kiválasztása: az életbiztosításoknak különböző típusai vannak, például egyszerű életbiztosítás, tartós életbiztosítás, időskori életbiztosítás. Válasszuk ki azt a típust, amely megfelel az igényeinknek.

Biztosítótársaságok összehasonlítása: kérjünk ajánlatokat több különböző biztosítótársaságtól.

Használjunk online kalkulátort vagy vegyük fel a kapcsolatot egy biztosítási tanácsadóval az összehasonlításhoz.

Díjak és feltételek összehasonlítása: nézzük meg a különböző biztosítótársaságok által kínált díjakat és feltételeket. Vizsgáljuk meg, hogy milyen kiegészítő opciók érhetők el (pl. baleseti biztosítás, betegségbiztosítás).

Ügyfélvisszajelzések vizsgálata: olvassunk ügyfélvisszajelzéseket és véleményeket a kiválasztott biztosítótársaságról.

Miután összehasonlítottuk a különböző ajánlatokat és megvizsgáltuk a díjakat, hozzuk meg a döntést a legmegfelelőbb életbiztosítás kiválasztásáról.

Lényeges hogy az „legjobb” életbiztosítás szubjektív lehet, és személyfüggő. Mindenkinek más és más igényei vannak, ezért a legjobb döntés meghozatalához a személyes körülményt kell figyelembe venni.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Kockázati életbiztosítás online

Az életbiztosítást számos biztosítótársaság kínálja. Az online biztosításkötés egyre népszerűbb, és az életbiztosítások esetében is lehetőség van a biztosítás megkötésére online.

Az életbiztosítási szerződés online megkötéséhez a következő adatokra van szükség: biztosított személy adatai (név, születési idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím), biztosítási összeg, futamidő, kedvezményezett(ek) adatai.

Az online biztosításkötés egyszerű és gyors folyamat. A kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk a biztosítási díjat, majd a szükséges adatok megadásával megköthető a szerződés.

Az életbiztosítás megkötése előtt érdemes alaposan tájékozódni a különböző biztosítótársaságok ajánlatairól, és megfontolni, hogy az online szerződéskötés a megfelelő megoldás-e.

Kockázati életbiztosítás online – miért jó az online biztosítás kötés?

Az online életbiztosítás kötésnek számos előnye van, amelyek miatt egyre népszerűbbé válik az emberek körében. Az online biztosításkötés az alábbi okok miatt lehet vonzó:

Kényelem: az online biztosításkötés lehetővé teszi, hogy otthonról vagy bárhonnan elérhető internettel könnyedén megkössük az életbiztosítást. Nem szükséges személyesen találkozni egy biztosítási ügynökkel.

Időmegtakarítás: az online életbiztosítás kötése jelentősen lerövidítheti az időt, amit az ajánlatok beszerzésére és a papírmunkára fordítanánk. Az online űrlapok kitöltése gyors és egyszerű.

Jobb ár: az online biztosításkötés lehetővé teszi az egyszerű összehasonlítást különböző biztosítótársaságok között. Ennek eredményeként könnyebben megtalálhatjuk a legversenyképesebb ajánlatokat.

Rugalmasság: az online biztosításoknál széles körű testreszabhatóság érhető el. Kiválaszthatjuk a megfelelő fedezeti összeget, a kifizetési időtartamot és az egyéb kiegészítő opciókat az egyéni igényeinknek megfelelően.

Azonnali fedezet: amint elfogadták az online kérelmet és kifizettük a díjat, azonnal érvénybe léphet a biztosítás, ami biztonságérzetet nyújthat.

Elektronikus dokumentáció: az online biztosításhoz kapcsolódó dokumentáció elektronikusan is elérhető, így nem kell aggódni a papíralapú iratok elvesztése miatt.

Ügyfélszolgálat és támogatás: sok online biztosítótársaság kiváló ügyfélszolgálati és támogatási lehetőségeket kínál, amelyek segíthetnek az információk és kérdések megválaszolásában.

Versenyképes díjak: az online biztosításkötés járhat kedvezőbb díjakkal, mivel az online platformok kevesebb üzemeltetési költséggel működnek.

Az online biztosításkötésnek azonban vannak korlátai is. Nem mindenki érzi magát képesnek az online űrlapok kitöltésére, és vannak olyan körülmények, amelyek speciális kezelést igényelnek, és ahol a biztosítási tanácsadók segíthetnek.

Mindenesetre az online biztosításkötés egy gyors és egyszerű módja annak, hogy életbiztosítást kössünk, és megfelelő eszköz az információgyűjtéshez, az összehasonlításhoz, és a legjobb ajánlatok megtalálásához.

Az életbiztosítás díja

Az életbiztosítás díja a biztosított életkorára, egészségi állapotára, valamint a biztosítási összegre és futamidőre vonatkozóan kerül megállapításra.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb és egészségesebb embereknek alacsonyabbak a díjak.

Az életbiztosítás díját a biztosítótársaságok kalkulátor segítségével számolják ki. A kalkulátor segítségével megadhatjuk a biztosított személy adatait, valamint a biztosítási összeget és a futamidőt, és a kalkulátor kiszámolja a biztosítási díjat.

Az életbiztosítás díjának meghatározásában szerepet játszó tényezők a következők:

Biztosított életkora: a fiatalabb embereknek alacsonyabbak a díjak, mint az idősebbeknek.

Biztosított egészségi állapota: az egészséges embereknek n alacsonyabbak a díjak, mint a betegeknek.

Biztosítási összeg: minél magasabb a biztosítási összeg, annál magasabb a díj.

Futamidő: minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a díj.

Az életbiztosítás díját az életkor és az egészségi állapot mellett befolyásolhatják a következő tényezők is:

Dohányzás: a dohányzóknak általában magasabbak a díjak.

Különleges hobbi vagy foglalkozás: bizonyos hobbi vagy foglalkozás növelheti a halálozás kockázatát, ezért ezekben az esetekben magasabb díjat kell fizetni.

Az életbiztosítás díjának összehasonlításához érdemes több biztosítótársaság ajánlatát is megnézni. A különböző biztosítótársaságok díjai jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt döntést hoz.

Néhány tipp az életbiztosítás díjának csökkentéséhez:

 • Dohányozzunk kevesebbet vagy szokjunk le a dohányzásról.

 • Kerüljük az egészségre káros tevékenységeket.

 • Keressük meg a megfelelő biztosítótársaságot.

kockázati életbiztosítás kalkulátor

A kockázati életbiztosítás adómentessége

A kockázati életbiztosítás adózása nem keverendő össze a megtakarítással kombinált életbiztosítás adózásával. Az életbiztosítás összege után nem kell adót fizetni, mert a kockázati életbiztosításokból származó kifizetések adómentesek Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy a biztosítási összeget a kedvezményezett adómentesen kapja meg.

A kockázati életbiztosítások adómentessége a következőkre vonatkozik: a biztosított halála esetén a kedvezményezett adómentesen kapja meg a biztosítási összeget.

A kockázati életbiztosítások adómentessége a személyi jövedelemadóról szóló törvényben (Szja tv.) található. Az Szja tv. 29. § (1) bekezdése szerint a kockázati életbiztosításból származó kifizetés nem képez jövedelmet.

De miért jó az életbiztosítás?

Az életbiztosítás fontos pénzügyi termék, amely számos előnnyel jár. Elsősorban azért jó, mert biztonságot és védelmet nyújt váratlan haláleset esetén. Ezáltal segít megőrizni a család anyagi biztonságát és stabilitását a nehéz időkben.

Egy életbiztosítás az örökösök és hozzátartozók számára megfelelő anyagi támogatást nyújt a fő kereső személy elvesztése esetén. Ez lehetővé teszi számukra, hogy fizessék az esetleges hiteleket, kölcsönöket, oktatási költségeket és napi megélhetésüket, anélkül, hogy anyagi nehézségekbe ütköznének.

Az életbiztosítás segít fenntartani az életminőséget, és megelőzi a család anyagi összeomlását. Emellett a kifizetés adómentes, így a család teljes összeget megkapja.

Az életbiztosítás megfizethető, és az árak rugalmasak, így könnyen testre szabhatók az egyéni igényekhez. Lehetőséget ad arra, hogy kiválasszuk a megfelelő fedezeti összeget és a díjfizetési időszakot.

Ezenkívül segít megőrizni az öröklési vagyon értékét, és lehetővé teszi a hagyaték tervezését a család jövője érdekében.

Az életbiztosítás alkalmazkodik az élethelyzetek változásaihoz, és lehetővé teszi a díjak módosítását, ha szükséges.

Ez egy hosszú távú befektetés is lehet, amely kamatmentes lehetőségeket kínál a megtakarítások növelésére.

Az életbiztosítás megvásárlásával együtt jár egy érzés is, hogy gondoskodunk a családunkról és azokról, akik a legfontosabbak számunkra.

Röviden, az életbiztosítás egy pénzügyi eszköz, amely a családok és hozzátartozók védelmét szolgálja, biztonságot nyújt váratlan életesemények esetén, és lehetővé teszi a gondoskodást a jövőről.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Kössek, vagy ne kössek életbiztosítást?

Az életbiztosítás megkötése vagy elkerülése az egyéni pénzügyi helyzettől és körülményektől függ. Az alábbiakban néhány érvet sorolok fel mind a biztosítás mellett, mind ellene, hogy segítsek a döntésben:

Érvek az életbiztosítás mellett:

Család védelme: az életbiztosítás megkötése a család védelmét szolgálja váratlan események, például a fő kereső személy halála esetén. A kifizetések segíthetnek a hitelek és adósságok kifizetésében, valamint a napi megélhetés biztosításában.

Béke és nyugalom: az életbiztosítás megkötése segíthet nyugodt lelkiállapotot teremteni, hiszen tudjuk, hogy szeretteink anyagi biztonságban vannak, ha valami történne.

Jövőtervezés: az életbiztosítás lehetővé teszi a hosszú távú jövőtervezést, és a hagyaték kialakítását a család jövője érdekében.

Érvek az életbiztosítás ellen:

Nem mindenkinek szükséges: az életbiztosítás nem mindenki számára szükséges. Ha nincs családunk vagy hozzátartozónk, akik függnek tőlünk, vagy ha elegendő megtakarítással rendelkezünk az öngondoskodásra, akkor esetleg nem szükséges az életbiztosítás megkötése.

Költségek: az életbiztosításnak költségei vannak, és a díjak eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen típusú biztosítást választunk, mekkora fedezeti összeget kívánunk, és milyen hosszú időre.

Egyéb prioritások: előfordulhat, hogy más pénzügyi céljaink vannak, amelyek fontosabbak számára, például a befektetések, a hitelek kifizetése vagy a nyugdíj megtakarítások.

A végső döntés az egyéni helyzettől, céloktól és értékrend függ. Fontos alaposan mérlegelni, hogy szüksége van-e életbiztosításra, és ha igen, milyen típusra és milyen összeggel. Egy pénzügyi tanácsadó is segíthet az elérhető lehetőségek és a személyre szabott ajánlatok megértésében.

Azt azonban mindenképpen fontos megérteni és elfogadni, hogy utólag nem lehet biztosítást kötni. Gyakori érv a kötés mellett, hogy ugye milyen jó lett volna, ha van biztosítás? Ezt a kérdést kerülhetjük el azzal, ha időben, még a biztosítási esemény előtt megkötjük a biztosítást.

Mit gondolnak erről a Banknavigátor szakértői?

Az életbiztosítás megkötése vagy nem megkötése egyéni döntés, amely számos tényezőtől függ.

A Banknavigátor szakértői szerint az életbiztosítást érdemes megfontolni azoknak, akik szeretnének anyagi biztonságot nyújtani szeretteiknek a haláluk esetén.

Az életbiztosítás előnyei a következők:

 • Anyagi biztonságot nyújt a biztosított halála esetén.

 • Költséghatékony megoldás lehet az anyagi terhek csökkentésére.

 • Könnyen megköthető és kezelhető.

 • Adómentes a biztosítási összeg.

Az életbiztosítás hátrányai a következők:

 • Nem nyújt megtakarítási lehetőséget.

 • A díjak a biztosított életkorától és egészségi állapotától függően magasak lehetnek.

A biztosítás megkötése előtt érdemes alaposan tájékozódni a különböző biztosítótársaságok ajánlatairól, és megfontolni, hogy a számunkra megfelelő megoldás-e.

A Banknavigátor szakértői a következő szempontokat javasolják az életbiztosítás megkötése előtti mérlegeléshez:

 • Mi a jelenlegi élethelyzetünk és anyagi helyzetünk?

 • Vannak-e rászoruló hozzátartozóink?

 • Mennyire fontos, hogy szeretteink anyagi biztonságban legyenek?

 • Mennyire tudjuk vállalni a biztosítási díjak fizetését?

Ha úgy döntünk, hogy megkötünk egy életbiztosítást, fontos, hogy gondosan válasszuk ki a megfelelő biztosítót és biztosítási szerződést. A Banknavigátor szakértői ajánlják, hogy a biztosítás megkötése előtt kérjünk ajánlatot több biztosítótársaságtól, és hasonlítsuk össze a díjakat, feltételeket és kiegészítő szolgáltatásokat.

Ha fent írtak alapján úgy döntünk, hogy kötünk életbiztosítást, akkor csak a lépéseket kell követni. A döntés után következik a kiválasztás és a szerződéskötés.

Aztán a modern banki megoldásoknak köszönhetően adhatunk csoportos beszedési megbízást, vagy rendszeres átutalást állíthatunk be, így később már nem is kell foglalkoznunk az életbiztosításunkkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A kockázati életbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely a biztosított halála esetén egy meghatározott összeget fizet ki a kedvezményezettnek. A kockázati életbiztosítás nem nyújt megtakarítási lehetőséget, kizárólag anyagi biztonságot ad a biztosított halála esetén.

A legegyszerűbb típusú életbiztosítás, amely csak a biztosított halála esetén fizet ki.

Az életbiztosítás díja a biztosított életkorára, egészségi állapotára, valamint a biztosítási összegre és futamidőre vonatkozóan kerül meghatározásra.

Az életbiztosítást érdemes megfontolni azoknak, akik szeretnének anyagi biztonságot nyújtani szeretteiknek a haláluk esetén.

Az életbiztosítást egy biztosítótársaságnál lehet megkötni. A biztosítás megkötéséhez szükséges a biztosított személy adata, valamint a biztosítási összeg és a futamidő meghatározása.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával