fbpx

Bankszámla kalkulátor 2022

ERSTE

Erste George Díjcsomag

Online számlanyitás esetén 30 000 Ft díjkedvezménnyel*

Főkártya első éves díja 4990 Ft
Főkártya éves díja a második évtől 4990 Ft
Számlavezetési díj 390 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
K&H

K&H minimum plusz számlacsomag

Kedvezményes szolgáltatások kis számlaforgalom esetén

Főkártya első éves díja 0 Ft
Főkártya éves díja a második évtől 7258 Ft
Számlavezetési díj 433 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

Mobil Aktív Plusz számlacsomag

Díjmentes eseti átutalások belföldön forintban

Főkártya első éves díja 7518 Ft
Főkártya éves díja a második évtől 7518 Ft
Számlavezetési díj 539 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Bankszámla – alapfogalmak kisokos

Bankszámla. Egy természetes személy (vagy vállalkozás) által birtokolt folyószámla. A tulajdonos befizeti rá a pénzét, és ezután bármikor rendelkezhet vele. Kamat. A bankszámlán lévő összeg után a bank kamatot fizet nekünk. Ez a kamat többnyire rendkívül alacsony. Diákszámla. Speciálisan a tanulók igényeire szabott termék. Jellemzője, hogy a díjai kedvezőek. Bankszámlaszám. A bankszámlánk azonosítója. Magyarországon a bankszámlaszámok háromszor nyolc számjegyből állnak. Számlavezetési díj. Fizetnünk kell a bankunknak a számlavezetésért. A számlavezetési díjon felül az egyéb igénybe vett szolgáltatásokért külön díjat számíthatnak fel. Bankkártya. A bankszámlánk mellé igényelhetünk bankkártyát. Nehéz ma már elképzelni egy számlát bankkártya nélkül. Internetbank. A bankszámlánkat elektronikus úton, számítógépről is kezelhetjük. Utalhatunk, megnézhetjük a számlaegyenlegünket, beállíthatunk állandó átutalási megbízást vagy csoportos beszedési megbízást. Csoportos beszedési megbízás. A klasszikus feladata a közüzemi számlák kifizetése. Ez történhet egyszeri utalással, rendszeres átutalással vagy csoportos beszedési megbízással. Az utóbbi esetben a közműszolgáltató leveszi a pénzt a számlánkról, a mi előzetes engedélyünk alapján. ATM. A pénzjegykiadó automata rövidítése. Ha készpénzre van szükségünk, nem szükséges sorba állnunk a bankban. Sőt, arra sincs szükség, hogy a bank nyitva legyen. A bankkártyánk segítségével bármikor vehetünk fel pénzt egy ATM-ből, akkor is, ha azt nem a számlavezető bankunk helyezte ki. Ingyenes készpénzfelvétel. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint jogosultak vagyunk havonta kétszer, összesem maximum százötvenezer forintot felvenni. Ezt egy bankszámláról tehetjük csak meg. A készpénzfelvételért egyéb esetben fizetnünk kell, sokszor bizony igen magas összeget. Azonnali utalás. A bankszámlánkról bármely pillanatban elutalt összeg néhány másodperc alatt megérkezik a másik bankszámlára. Szombat, vasárnap, éjjel vagy nappal. Bármikor. Mobilbank. Okostelefonra letölthető applikáción keresztül bankolhatunk. Az elektronikus bankolás már a kezünkben van. 

A bankszámla kiválasztása – nem lesz könnyű menet

Madarat tolláról, embert számlájáról. Jó esetben a bankszámlánk jellemez bennünket. A jó eset akkor válik valóra, ha a költési szokásainknak megfelelő bankszámlát választunk. 

Nézzük az alapfelhasználót. Azért van bankszámlája, mert muszáj volt nyitnia egyet. Arra érkezik a fizetése vagy a nyugdíja. A vállalat, ahol dolgozik, kötelezte a számlanyitásra, mert készpénzben nem fizetnek neki munkabért. Ugyanez lehet a helyzet a nyugdíjnál is. Az alapfelhasználónak púp a hátán. Ahogy megkapja a fizetését, azonnal felveszi az egészet készpénzben, és azt költi el a következő fizetéséig. Semmit nem hagy a számláján. Mi a fontos ennek az ügyfélnek? Legyen a közelben bankfiók, de legalább egy ATM. A számlavezetési díj legyen a lehető legalacsonyabb. Számítanak neki a tranzakciós díjak? Nem. Semmit nem utal a számláról, a kártyájával sem vásárol, az is csak azért van neki, mert járt a számlához. Ennek az ügyfélnek a legjobb számla egy közeli bank legolcsóbb havidíjú számlája. 

A kártyával fizető típusú ügyfél. Ez az ügyfél az előbbihez képest jobban kihasználja bankszámlája nyújtotta lehetőségeket. Gyakran vagy mindenhol kártyával fizet. A közüzemi számláját csoportos beszedési megbízással fizeti. Vesz fel készpénzt, de nem lépi át az ingyenes 150.000-Ft-os határt. Lehet több számlája és kártyája is. A bankfiókot, ha lehet, elkerüli. Nem áll sorban azért, hogy utaljon. Időnként az internetbankot is használja, főleg a gyerekei segítségével. Ezek az ügyfelek már modernek, imádják a huszonegyedik század vívmányait, de nem merülnek el a digitális világ legmélyebb bugyraiban.

És aki elmerül. A szuper digitális ügyfél. Okostelefonon mobilbankol. A számlát már videó hívással nyitotta meg. Lehet több számlája, akár négy, öt is. Bankkártyája még több van. Ebből az egyik a Revolut. Hitelkártyát is használ, és mindig időben visszafizeti egy másik kártyáról mobilbankon keresztül. Bankba nem jár, azt sem tudja, hol van. A mobiljával fizeti a ruháit, az okosórájával az élelmiszert. Fesztiválokra készpénz nélkül jár. Mindent saját magának állít be a netbankjában. Online vásárol kártyával külföldről. Tudja, mi az a free shipping. És vannak köztük olyanok, akik minden új fejlesztést azonnal beépítenek az életükbe.

Ez két utóbbi ügyféltípus alaposan utánajár, hogy melyik pénzintézet számlacsomagját válassza. Számlákból pedig egy bankban is többféle van. A nagy választék lehetővé teszi számukra a finomhangolást. Mindenképpen telefonnal akarunk fizetni, nem bankkártyával? A legmodernebb vívmányokat akarjuk azonnal? Ez még nem minden pénzintézetnél érhető el. Meg kell találnunk a legeslegjobb bankszámlát, azt, ami megfelel az elvárásainknak. És persze ott van a másik rendkívül fontos tényező. Mennyit fogunk ezért fizetni?

Bankszámlák a pénzintézeteknél – néhány érdekesség

A bankszámla olyan, mint az emberek: egyformák és mégis különbözőek. 

A CIB Bank CIB ECO számláját jóváírással nyithatjuk meg, kedvezményes kártyadíjat kaphatunk, és a számlavezetés díját is elengedhetik. A CIB Bank CIB ECO Plusz számlájához pedig számtalan kedvezmény kapcsolódik belföldön és külföldön egyaránt. Gyermekünk van? Jó lenne neki egy bankkártya? Irány a CIB Bank! A tudatos pénzügyi nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A CIB Bank ECO Start számláját 7 éves kortól megnyithatjuk gyermekünknek. És lesz bankkártyája. Aztán átválthatunk a CIB Bank ECO FirstStep számlára 14 éves korában, és azt meg is tarthatjuk a nagykorúságáig. Aztán jöhetnek a normál bankszámlák!

Az UniCredit Bank bankszámlái között is találunk különlegességeket. Választhatjuk az Alapszámlát, a Mobil Aktív Pluszt vagy az Ikon Pluszt. Az UniCredit Bank ráadásul olyan MasterCard bankkártyát ad a számlacsomagjaihoz, amihez utasbiztosítás is jár. Az UniCredit Bank Diákszámlája már 14 éves kortól megnyitható. Utalhatunk rá zsebpénzt vagy érkezhet rá az egyetemi ösztöndíj. Egészen a gyermekünk 26 éves koráig. 

Az Erste Bank nem csak bankszámlát kínál: ők egy díjcsomagot ajánlanak nekünk. Az Erste Bank George számlája alkalmazkodik a szokásainkhoz, hiszen az elektronikus tranzakcióink havi összegéhez igazítja a havi díjunkat. Nem sok ennél különlegesebb számla van ma. Követi a szokásainkat. Hozzánk igazodik. Nem kell számlát váltanunk, ha változnak a költési szokásaink. És ez jó. 

Az MKB Bank számlái között könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Extra, Klassz, Prémium, Diák, Jövőd, Partner, Prémium Partner. Ugye, hogy egyszerű ennyiféle számlacsomag közül választani? És az MKB Bank számláit elektronikusan is megnyithatjuk. Online, otthonról, kényelmesen. Melyik a legjobb MBK Bank bankszámla számunkra? Mi döntjük el. Ez persze függ a számlára érkező jövedelmünktől. De a döntés a miénk. 

Legyen bankszámlánk, vagy ne legyen? – az örök dilemma

Néhány évtizede nagy dilemmát okozott, hogy nyissunk-e bankszámlát. Ma már nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mennyi bankszámlát nyissunk.

Egy neves pénzügyi tanácsadót megkérdeztek, hogy miként viszonyul a bankokhoz és bankszámlákhoz. Azt válaszolta, hogy használni kell őket. Használni. Felhasználni a céljainkhoz. Elmesélte, hogy amikor még a pályája elején járt, és a számlára érkező jövedelme minimális volt, és alig volt pénze, már akkor is nyolc bankszámlája volt. Volt számlája több pénzintézetben, és voltak alszámlái is. Volt számlája a megtakarításhoz, volt a nyaraláshoz, az új autóhoz, sőt, még a kanapé vásárlásához is számlát nyitott. Használta a bankokat és a bankszámlákat. Hogy elérje a céljait. És nem csak az ingyenes készpénzfelvétel érdekelte. Alaposan tanulmányozta a számlák minden előnyét. Aztán felhasználta őket. 

Fixdíjas bankszámlák

Amikor azzal szembesülünk hónap végén, hogy a számlánk díja magasabb, mint vártuk, bosszúsak lehetünk. Ha szeretnénk ezt elkerülni, válasszunk fixdíjas számlacsomagot magunknak. A fixdíjas számlacsomagok árai nem változnak, mindig tudni fogjuk, mennyit kell fizetnünk majd hónap végén a számlavezetésért. Ezeknél a számla havidíja már tartalmazza a tranzakció költségeit is. Arra azonban figyelnünk kell, hogy csak bizonyos számú tranzakciót indíthatunk ebben az árban a számlánkról. Meghatározhatják, hogy mennyi csoportos beszedési megbízásunk lehet, és mekkora összeget utalhatunk el. 

Bankszámlához bankkártya – ingyenesen

A számlavezetés költségéhez kapcsolódik még a bankkártyánk költsége is. A kártyáknak van éves díja, azonban ha körültekintően járunk el, akkor ezt nem kell majd kifizetnünk. Gyakori, hogy a pénzintézetek azzal teszik vonzóbbá a számlacsomagjaikat, hogy a hozzá tartozó bankkártya első éves díját elengedik. Használjuk ki ezt a lehetőséget. 

A bankkártyánk éves díja mellett költségeink jelentkeznek akkor is, amikor használjuk a bankkártyánkat. Fizetnünk kell a készpénzfelvételért, és a vásárlások után is. (készpénzfelvételért nem mindig, hiszen a szabályozás szerint jogosultak vagyunk havi két alaklommal, összesen 150 ezer forint felvételére) Nem könnyű ezeket a költségeket követni, de nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető információval. Ha tudjuk, hogy egy idegen ATM-ből felvett összeg után magas díjat kell fizetnünk, akkor tudatosabban vehetünk fel készpénzt. És akkor nem járunk úgy, hogy a készpénzfelvétel díja magasabb lesz, mint a felvett összeg. 

A bankszámla költségeinek csökkentése

Az, hogy mennyibe fog kerülni számunkra a bankszámlánk havonta és évente, már a kiválasztásánál eldőlhet. Tudatos választás és tudatos használat mellett optimálisan használhatjuk a bankszámlánkat. Ha tudjuk mennyi a havidíja, és ha tudjuk mi éri meg jobban számunkra, ha vásásrolni akarunk, akkor nem készpénzt veszünk fel, hanem kártyával fogunk fizetni a pénztárnál. Ismernünk kell a devizakonverzió értékét, ha gyakran fizetünk más valutában, és az utalás díját is, ha milliós összegeket mozgatunk a számlánkon. Tudatos választás, tudatos használat mellett is előfordulhat, hogy egy másik bankszámla kondíciója kedvezőbb a számunkra. Bankszámlát többnyire hosszabb távra nyitunk, ugyanúgy elköteleződünk a számlánk mellett, mit egy jelzáloghitel esetében. A gazdasági környezet azonban hozhat olyan változásokat, hogy felmerülhet a számlaváltás szükségessége. Ez lehet egyszerű, és kevésbé egyszerű is. Vannak olyan esetek, amik nehezítik, vagy teljesen megakadályozzák, hogy a bankszámlánkat egy másikra cseréljük. Lehet persze több számlánk is, de ha csak egyet akarunk, akkor jó, ha tudjuk, hogy bizonyos hitelek mellé a bank kötelezően előírhatja számunkra a számlanyitást, és azt fenn is kell tartanunk a futamidő végéig. Olyan eset is van, amikor mi nem vagyunk érdekeltek a váltásban, mert a számla megszüntetésével valamilyen számunkra fontos kedvezményt veszítünk el. 

Egy jó választással, és a díjak és a költségek ismeretével optimális keretek között tarthatjuk a bankszámlánk költségét. Szakértők számításai szerint jelentős, éves szinten több tízezer forint különbség lehet a bankszámlák költségei között. 

Ezt a pénzt inkább tartsuk meg magunknak. 

Bankszámla az online világban –az elejétől a végéig digitálisan

A vírusos időszakban előtérbe kerültek az érintkezésmentes megoldások. Sokunkban akkor tudatosult, hogy bankszámlát is lehet már online, videóhívással vagy szelfivel nyitni. Azt talán kevesebben tudják, hogy ez a lehetőség már közel öt éve a rendelkezésünkre áll. Nehezíthette az elterjedését, hogy nem minden pénzintézet kínált ilyen lehetőséget, és sok még ma sem teszi lehetővé az online számlanyitást. Az online megoldásoknak több pozitív hatása is van. Zöld bankszámla-tulajdonosok lehetünk, hiszen nem kapunk papír alapú elszámolást, mert minden e-mailben jön, vagy letölthetővé válik a mobilbankunkból. Ezzel megóvjuk a fákat, nem kell kivágni őket, hogy papírt gyártsanak belőlük. A bankba sem kell elutaznunk, így ezzel sem terheljük a környezetet. És az egészben az a legjobb, hogy ez a fajta megoldás jóval kedvezőbb, mint a hagyományos, eddig megszokott folyamat. A bankszámlanyitástól egészen a mindennapi bankszámlahasználton keresztül a számla megszüntetéséig, mindent intézhetünk már digitálisan. 

Az okostelefon talán legújabb funkciója a telefonos fizetés. Tudunk már a telefonunkkal fényképezni, időt mérni, internetezni, és egy ideje már bankkártyaként is használhatjuk. A telefonunkat ugyanolyan módon érintjük a bankkártya elfogadó terminálhoz, mint a bankkártyánkat. Vagy fizethetünk az okosóránkkal is. 

Hogy ennek a fejlődésnek hol a vége, azt nem lehet tudni. Úgy tűnik, évről évre gyorsabban fejlődik, változik a világ. 

A telefonos fizetés csak egy a bankszámlához kapcsolódó szolgáltatások közül. Van még más is. Nem is egy.

Bankszámlához kapcsolódó szolgáltatások

A bankszámlanyitás gyakran kötelező. És ha már kötelező, érdemes kihozni belőle a legtöbbet. 

A bankszámlához szinte automatikusan jár a bankkártya is. Ahogy egy számlának lehet több tulajdonosa is, úgy egy számlához is tartozhat több kártya. Több bank kínál olyan lehetőséget is, hogy akár a kiskorú gyermekünknek is kérhetünk bankkártyát. A számlához tartozó kártyák betéti kártyák, a számlánkon lévő pénz felett rendelkezhetünk vele. A hitelkártyák mögött nincs saját pénzünk, bár felhasználását tekintve nem különböznek a betéti kártyáktól.

Gyakran érkezik rendszeres utalásként a számlánkra a fizetésünk. A bankok egy része bizonyos idő után megkereshet bennünket, és felajánlhatja nekünk a folyószámlahitel lehetőségét. De mi a folyószámlahitel? Mire jó? És érdemes-e igénybe venni? A folyószámlahitel egy olyan hiteltermék, ami szorosan kötődik a bankszámlánkhoz. Egy a bank által meghatározott összeget a saját pénzünkön felül is elkölthetünk. A folyószámla hitelkeret összege gyakran a havi fizetésünk többszöröse. A hitel akkor kerül felhasználásra, ha úgymond mínuszba megyünk a számlánkon, vagyis miután a saját pénzünket elköltöttük, még tovább költekezünk. Ez előfordulhat átmeneti pénzzavarnál, hónap végén vagy egy nagyobb kiadásnál. A felvett folyószámlahitelre a bank kamatot számol fel, és amikor a fizetésünk megérkezik a számlánkra, az azonnal törleszti is a fennálló hitelünket. A folyószámlahitelt okosan használva biztonságosabbá tehetjük az anyagi helyzetünket. 

Hogy lesz rend a pénztárcánkban?

Az alapos utánjárás és a naprakész ismeretek a költségekről, segít, hogy mindig tudjuk, hogy állnak a pénzügyeink. A bankszámlánkhoz külön díj ellenében kérhetünk sms szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy ha tankolunk egy benzinkútnál, és kártyával fizetünk, a bank azonnal küld egy sms-t arról, hogy hol, és mennyiért vásároltunk. Ha pénz érkezik a számlánkra, arról ugyanilyen módon értesülünk. 

Egyes mobilbankok már statisztikát is vezetnek arról, hogy hol, mikor, mennyit költünk, így hónap végén láthatjuk, hogy mennyit pénzt fordítottunk élelmiszerre, benzinre vagy ruhára. Ha úgy ítéljük meg, hogy jobb lenne félretenni a fizetésünk egy részét, a bankszámlánkhoz kapcsolhatunk egy magtakarítási számlát. Az erre áthelyezett összegek kamatoznak, és jól elkülönülnek a napi kiadásainkra szánt pénzösszegtől. 

És a jövő 

Revolut, Simple, Wise. Nem hallottál még róluk? Biztosan fogsz. Egyre több szereplő lép be a pénzpiacra igazi újításokkal. Kriptovaluta vásárlás, kedvező nemzetközi pénzküldés, pénzügyi menedzselő appok. Hogy melyik veti mega lábát a piacon, néhány év múlva megtudjuk.

Így kaphatod meg a hitelt

Bankszámla kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Bankszámla kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Bankszámla kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Bankszámla kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Igen. Semmi akadálya. Egy bankszámlának lehet több tulajdonosa is. Ebben az esetben mindketten rendelkeztek a számla felett. Utalhattok, vehettek fel pénzt, és láthatjátok a számla egyenlegét is. Arra is van lehetőség, hogy mindketten kapjatok bankkártyát a számlához. 

Könnyen. Bár kiskorú nem lehet számlabirtokos, a szülő nyithat a gyermekének számlát. Ebben az esetben a számla tulajdonosa a szülő, a gyermeknek használati joga lesz.

Igen. Szükséged lesz hozzá a barátnőd IBAN-számlaszámára. Ezt a számot megadva utalhatsz pénzt külföldre.

Gyakorlatilag azonnal. Az utalás indítása után néhány másodperccel már megérkezik a pénz a másik számlaszámra. Az azonnali utalás a nap huszonnégy órájában működik a hét minden napján.

A pénzintézetek eltérő gyakorlatot folytatnak a bankszámlához kapcsolt kártyák esetében. Számlanyitás előtt kell tisztázni, tudnak-e Visa kártyát biztosítani a bankszámlához.

Egy embernek bármennyi számlája lehet, és életkori megkötés sincs. Semmi akadálya az új számla megnyitásának.

A pénzintézetek az ATM használatát ajánlják, ezeknek a tranzakcióknak többnyire alacsonyabbak a költségei is, ráadásul éjjel-nappal elérhetőek. Lehet azonban olyan eset, amikor csak a fiókban tudunk pénzt felvenni. Ilyen eset például, amikor magasabb összegű készpénzre van szükségünk. Ennek a felvétele akadályokba ütközhet a kártyalimitünk és az ATM limit miatt is. 

Bankszámlát bármelyik pénzintézet fiókjában nyithatunk nyitvatartási időben. Sőt, van már lehetőségünk arra is, hogy a bankszámlánkat online is megnyissuk.

Egy bankszámla megnyitásakor azonosítanunk kell magunkat. Ehhez a személyazonosításhoz a személyi igazolványunkra és a lakcímkártyánkra lesz szükség. 

A számlavezetésért, a tranzakciókért, utalásokért, készpénzfelvételért fizetnünk kell, ahogy az SMS szolgáltatásért és a bankkártyáért is. Ezek összege adja meg a számlánk havidíját. A számla megnyitásakor azonban kaphatunk kedvezményeket, ingyenes szolgáltatásokat is. Körültekintő számlanyitással kedvező havi díjat érhetünk el. 

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Tovább olvasom
Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Tovább olvasom