Euró alapú megtakarításos életbiztosítás 2024

Euró alapú megtakarításos életbiztosítás

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítás egy biztosítás, ami biztosítási védelem és megtakarítási lehetőség is.

A biztosítási védelem összeg egy esetleges haláleset esetén a biztosított hozzátartozóinak kerül kifizetésre, a megtakarítás pedig a biztosítás lejáratakor, vagy akár előbb is felvehető.

Az euró alapú megtakarításos életbiztosításoknál a megtakarítást befektetési egységekhez kötött alapokba helyezik. Ezek az alapok különböző befektetési eszközökbe fektetnek, például kötvényekbe, részvényekbe vagy ingatlanokba.

A megtakarítás mértéke a befektetési alapok teljesítményétől függ.

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítások előnyei:

 • A biztosítási védelem mellett megtakarítási lehetőséget is kínál.

 • A megtakarítást euróban lehet elhelyezni, ami védelmet nyújt a forint árfolyamváltozásai ellen.

 • A megtakarítás pedig a biztosítás lejáratakor, vagy akár előbb is felvehető.

 • A megtakarítás mértéke a befektetési alapok teljesítményétől függ, így kockázatot hordozhat.

 • A biztosítás díjai magasabbak lehetnek, mint egy hagyományos megtakarítási terméknél.

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítást azok számára lehet jó, akik:

 • euróban szeretnének megtakarítani

 • fontosnak tartják a biztosítási védelmet is

 • hosszú távon szeretnének megtakarítani

Ha euró alapú megtakarításos életbiztosítás vásárlásán gondolkodunk, érdemes alaposan tájékozódnunk a különböző termékekről, és a saját igényeinkhez és kockázatvállalási hajlandóságunkhoz leginkább megfelelőt választani.

Amit érdemes átgondolni

Milyen hosszú távú megtakarítási célunk van?

Mennyi pénzt tudunk rendszeresen félretenni?

Milyen kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni?

Milyen biztosítási védelmet szeretnénk?

A válaszok alapján összehasonlíthatjuk a különböző biztosítási termékeket, és megtalálhatjuk a legmegfelelőbb megoldást.

Eurós befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

Az eurós befektetési egységekhez kötött életbiztosítás egy biztosítás, amely megtakarítási és biztosítási funkciót is elláthat.

Számos előnye van:

 • Euróban denominált megtakarítás: a biztosított megtakarításai euróban vannak denominálva, így védettek a forint árfolyamváltozásának kockázatától.

 • Hozamalapú megtakarítás: a biztosított megtakarításai a befektetési alapok hozamának növekedésével nőnek.

 • Biztosítási fedezet: a biztosítás haláleseti fedezetet is nyújt.

 • Euróban denominált megtakarítás: a forint árfolyama az elmúlt években jelentősen ingadozott. Ez azt jelenti, hogy ha valaki forintban szeretne megtakarítani, akkor van annak kockázata, hogy a megtakarításai értéke csökken, ha a forint gyengül az euróhoz képest. Ha azonban a megtakarítások euróban vannak denominálva, akkor védettek a forint árfolyamváltozásának kockázataitól.

 • Hozamalapú megtakarítás: a befektetési alapok hozama hosszabb távon növekszik. Ezért ez egy jó lehetőséget kínál a hosszú távú megtakarításra.

 • Biztosítási fedezet: haláleseti fedezetet is nyújthat. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított meghal, vagy súlyos balesetet szenved, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a kedvezményezettnek.

Mire kell figyelni az euró alapú megtakarításos életbiztosítás megkötésénél?

Befektetési kockázat: a befektetési alapok hozama nem garantált, így a biztosított megtakarításai is csökkenhetnek.

Egyéb kockázat: ha a biztosított a szerződést a futamidő előtt megszünteti, akkor a befektetett tőkéből nem kaphatja vissza a teljes összeget.

Ezért a szerződéskötés előtt érdemes alaposan átgondolni a döntést, és megismerni a termék feltételeit.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Befektetési egységhez kötött vagy más néven unit-linked életbiztosítás

A unit-linked biztosításhoz a hagyományos elemek mellett értékpapír számla is kapcsolódik, és a biztosítók által összeállított befektetési alapok közül kell kiválasztani, hogy a befizetést hova fektesse be a biztosító.

A unit-linked biztosítások két fajtája az egyszeri díjas és a folyamatos díjas.

Az előbbinél egyszer kell befizetni egy nagyobb összeget befektetési céllal, az utóbbinál pedig havonta fizetünk be egy meghatározott összeget. Ebben az esetben a befizetett összeg egyik része a befektetési alapokba kerül, másik része pedig a biztosítást fedezi.

A szerződés megszüntetése esetén a befektetésnek csupán egy részét kaphatjuk vissza. A befektetéseknek járulékos költségei is vannak, amit nem feltétlenül fedez a hozam, és befektetési tapasztalatra is szükség van az ilyen típusú biztosítások kezeléséhez.

A unit-linked életbiztosítások nem kínálnak garantált lejárati összeget, ugyanakkor van esély arra, hogy akár magasabb hozamot is el tudjunk érni, mivel magát a befektetési portfóliót mi választjuk ki.

A szakértők szerint érdemes konzultálni egy befektetési tanácsadóval, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a döntést magának a befektetőnek kell meghoznia.

A diverzifikáltság biztonságot ad, így tulajdonképpen nem kell érteni a befektetésekhez ahhoz, hogy eszközalapot tudjunk választani, ráadásul a kockázat is kicsi.

Biztosítótársaságonként sok eszközalap közül választhatunk minden unit-linked életbiztosításnál.

Mikor kezdjünk el megtakarítani?

A megtakarításos életbiztosítás kötésének optimális életkora számos tényezőtől függ, ilyen a személyes körülmény, a pénzügyi helyzet és a jövőbeli tervek.

A szakértők véleménye szerint minél fiatalabb korban kötünk életbiztosítást, annál kedvezőbb lehet a díj, és hosszabb ideig élvezhetjük a biztosítás előnyeit.

Az életbiztosítás számos célt szolgálhat, például a hozzátartozók anyagi védelmét haláleset esetén, adótervezést, örökségtervezést vagy üzleti célokra történő felhasználást.

A leggyakoribb ok a család védelme, hogy a szeretteink anyagilag fedezettek legyenek, ha váratlanul meghalnánk.

Fiatalabb korban a díjak általában alacsonyabbak, mivel a halálozási kockázat kevésbé valószínű. Emellett hosszabb ideig fizethetjük a biztosítási díjat, és nagyobb összegű fedezetet érhetünk el az életbiztosítással.

Ezenkívül a fiatalabb korban kötött életbiztosítás hosszabb távon is védelmet nyújthat a váratlan eseményekre.

Az optimális életkor azonban mindenki számára eltérő lehet.

Fontosak lesznek a személyes és pénzügyi körülmények, például a családi állapot, az anyagi helyzet, az egészségi állapot és a jövőbeli tervek.

Ajánlott konzultálni egy szakértővel, aki segíthet megérteni a lehetőségeket, és a személyes körülményekhez legjobban illeszkedő megtakarításos életbiztosítást kiválasztani.

euró alapú megtakarításos életbiztosítás kötés

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítás

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz.

A biztosítótársaság által összeállított alapok közül lehet választani. Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek.

A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas.

A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy általunk meghatározott összeget a szerződéses időszak alatt.

A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi. Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagyobb összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés.

A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban.

Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza. Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza.

A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza.

A befektetési célú biztosításnak vannak költségei.

A megtakarítási célú biztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítás kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani.

Miért fektessünk be euróban?

Az euróban való befektetésnek sok előnye lehet, de fontos megjegyezni, hogy minden befektetés kockázattal jár, és az egyes döntéseket az egyéni pénzügyi céloknak és kockázatvállalási hajlandóságnak megfelelően kell meghozni.

Diverzifikáció: az euróban való befektetés lehetőséget nyújt a portfólió diverzifikálására. Ha egy befektető már más devizákban vagy eszközosztályokban van kitéve, az euróban való befektetés segíthet a kockázatok szétterjesztésében.

Kamat: az euró övezeti országokban az Európai Központi Bank (EKB) beállítja a kamatokat. A kamatok alacsonyabbak vagy magasabbak lehetnek, mint más régiókban, és ez befolyásolhatja a befektetési hozamokat.

Befektetési lehetőségek: az euró övezetben számos befektetési lehetőség áll rendelkezésre, például részvények, kötvények, ingatlan és más pénzügyi eszközök. Az euróban való befektetés lehetőséget ad a különböző piacokon való részvételre.

Gazdasági stabilitás: az euró zóna országai közötti gazdasági együttműködés és a közös valuta használata azt célozza, hogy csökkentse a devizaváltási kockázatokat, és növelje a gazdasági stabilitást.

Inflációs védelem: az Európai Központi Bank célja az árstabilitás, vagyis az infláció 2 százalék alatti tartásának biztosítása. Ezáltal az euróban való befektetés egy olyan terület lehet, ahol az infláció hatásait megpróbálják kontrollálni.

Lényeges, hogy az euróban való befektetés nem biztosít automatikusan magas hozamot, és a devizakockázattal számolni kell.

A pénzpiacok és a gazdasági helyzet változhatnak, így a befektetőknek folyamatosan figyelniük kell a piaci helyzetet, és szükség esetén alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.

Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznánk, ajánlott pénzügyi tanácsadást kérni, hogy az egyéni helyzetet és célokat figyelembe vegyük.

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítás és az infláció Magyarországon

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítás és az infláció kapcsolatát a következő szempontok alapján lehet megvizsgálni:

 • Infláció és reálhozam: az infláció a pénz értékének csökkenését jelenti idővel. Ha az éves infláció magasabb, mint az euróalapú életbiztosítás hozama, akkor a befektetett pénz valós értéke csökkenhet. Ezért fontos figyelembe venni az inflációt, amikor kiválasztjuk a megtakarításos életbiztosítási termékeket.

 • Kamat és hozamok: az euróalapú életbiztosítások hozamai közvetlenül kapcsolódnak a befektetésekhez, amelyek részben állhatnak kötvényekből, részvényekből vagy más pénzügyi eszközökből. Az infláció és a kamatok közötti különbség befolyásolja a reálhozamot.

 • Részvények és infláció: ha az euróalapú életbiztosítás részvényekből is részesedést biztosít, akkor a részvények hozamai hosszú távon potenciálisan jobban képesek lehetnek követni vagy túlszárnyalni az inflációt. Ugyanakkor a részvények magasabb kockázattal járnak, és az értékpapírpiacokon bekövetkező változásokra érzékenyek lehetnek.

 • Költségek: fontos figyelembe venni az euróalapú életbiztosítások költségeit és jutalékait. Ha a költségek magasak vagy sok jutalékot kell fizetni, az csökkentheti a tényleges befektetési hozamokat.

 • Adózás: az adózási szabályok befolyásolhatják az euróalapú életbiztosítások vonzerejét. Az adózási szabályok változhatnak az évek során, és ezeket figyelembe kell venni a döntéshozatal során.

Mielőtt döntést hoznánk, fontos megérteni az adott biztosítási termék jellemzőit, a költségeket, a kockázatokat, és érdemes lehet konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval, aki segíthet az egyéni szükségletek és körülmények alapján a legmegfelelőbb döntés meghozatalában.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Az eurós életbiztosítás

Az eurós életbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely egyben megtakarítási és biztosítási funkciója is van. A biztosított rendszeresen díjat fizet a biztosítótáraságnak, amit a biztosítótársaság befektetési alapokba fektet.

A befektetési alapok hozamát a biztosított megtakarításai is növelik.

A befektetési alapok hozama nem garantált, így a biztosított megtakarításai is csökkenhetnek.

Ha a biztosított a szerződést a futamidő előtt megszünteti, akkor a befektetett tőkéből nem kaphatja vissza a teljes összeget.

Ezért a szerződéskötés előtt érdemes alaposan átgondolni a döntést, és megismerni a termék feltételeit.

Eurós befektetés 2024-ben

A 2023-as évben az euró árfolyama a forinthoz képest viszonylag stabil volt, 370-400 forint között mozgott. Az infláció továbbra is magas volt, így az eurós befektetések reálhozammal járhatnak.

Az eurós befektetési lehetőségek a következők:

 • Állampapírok: a magyar államkincstár eurós állampapírokat bocsát ki, amelyek kamata a forinthoz képest magasabb. A 2023-ban forgalomba hozott Euró Magyar Állampapír 3 éves futamidejű, és 3,903 százalékos kamatot fizet.

 • Euró alapú megtakarításos életbiztosítás: az euró alapú megtakarításos életbiztosítás egy biztosítás, ami biztosítási védelem és megtakarítási lehetőség is.

 • Vállalati kötvények: az euró zónában számos tőzsdén jegyzik az eurós vállalati kötvényeket. Ezek a kötvények általában magasabb hozamot kínálnak, mint az államkötvények, de nagyobb kockázattal járnak.

 • Részvények: az euró zónában számos tőzsdén jegyzik az eurós részvényeket. Ezek a részvények általában magasabb hozamot kínálnak, mint a kötvények, de nagyobb kockázattal járnak.

A kockázatai a következők:

 • Devizaárfolyam-kockázat: az euró árfolyama a forinthoz képest változhat, ami nyereséget vagy veszteséget okozhat az eurós befektetéseknek.

 • Kamat-kockázat: Az euró zónában a kamatok emelkedhetnek, ami csökkentheti az eurós befektetések hozamát.

 • Kockázatos befektetések: az eurós vállalati kötvények és részvények kockázatos befektetések, amelyeknél nagyobb a veszteség kockázata.

Az eurós befektetés megfontolandó lehet azoknak a befektetőknek, akik:

 • A forinthoz képest magasabb hozamot szeretnének elérni.

 • Az euró zóna gazdasági fejlődésében bíznak.

 • Készen állnak a devizaárfolyam-kockázat vállalására.

Az eurós befektetés megkezdése előtt érdemes szakember véleményét kikérni. És mindenképpen érdemes számolni az euró alapú megtakarításos életbiztosítással.

Ami kettő az egyben: biztosítási védelem és egy megtakarítási forma.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az euró alapú megtakarításos életbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely megtakarítási és biztosítási funkciót is ellát – egyszerre. A biztosított díjat fizet a biztosítónak, amelyet a biztosító befektetési alapokba fektet. A biztosítás haláleseti, illetve baleseti halál fedezetet is nyújthat.

Euróban denominált megtakarítás: a biztosított megtakarításai euróban vannak denominálva, így védettek a forint árfolyamváltozásának kockázatától.

Hozamalapú megtakarítás: a biztosított megtakarításai a befektetési alapok hozamának növekedésével nőnek.

Biztosítási fedezet: a biztosítás haláleseti, illetve baleseti halál fedezetet is nyújt.

Befektetési kockázat: a befektetési alapok hozama nem garantált, így a biztosított megtakarításai csökkenhetnek.

Tőkeátadási kockázat: ha a biztosított a szerződést a futamidő előtt megszünteti, akkor a befektetett tőkéből nem kaphatja vissza a teljes összeget.

 • Azoknak, akik euróban szeretnének megtakarítani.

 • Azoknak, akik hozamalapú megtakarítást keresnek.

 • Azoknak, akik biztosítási fedezetet is szeretnének.

Euró alapú megtakarításos életbiztosítást sok biztosítónál lehet kötni. A szerződéskötéshez szükséges a biztosított személyi adata, valamint a havidíj összege. A szerződéskötési folyamat néhány napot vesz igénybe.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom
Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

2024.02.14.

Az elmúlt 5 évben egyre nehezebben tartja a lépést a kereslet az ingatlanpiaci drágulással. Az ingatlanárak emelkedésében az elmúlt években sok tényező játszott szerepet, köztük a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus, a kormány családtámogatási programja, majd az energiaárak rekord szintű emelkedése és az építőipari drágulás. De a trend évről évre ugyanaz: drágulnak a négyzetméterárak.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers