CSOK Plusz 2024 – Részletek és feltételek

Raiffeisen

CSOK Plusz hitelprogram

Végig fix 3% kamatozású kamattámogatott lakáshitel

THM 3,04% Kamat: 3,00%
Futamidő 120 - 300 hó
Hitelösszeg 1.000.000 - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

CSOK Plusz lakáshitel

Első közös lakás esetén akár 10% önerővel

THM 3,11% Kamat: 3,00%
Futamidő 120 - 300 hó
Hitelösszeg 4.000.000 - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

CSOK Plusz hitel

Max 3%-os kamattal

THM 3,14% Kamat: 3,00%
Futamidő 120 - 300 hó
Hitelösszeg 1.000.000 - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

OTP Évnyerő CSOK Plusz Lakáshitel

1 éves türelmi idővel vehető fel*

THM 3,2% - 3,4% Kamat: 3,00%
Futamidő 120 - 300 hó
Hitelösszeg 500.000 - 50.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Mi a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz egy új családi otthonteremtési támogatás, amely 2024. január elsejével lép életbe. Az új támogatás felváltja az eddig ismert családi otthonteremtési kedvezményt, vagy más néven CSOK-ot. A CSOK Plusz esetén megmarad a 3 százalékos kamattámogatott hitel, azonban vissza nem térítendő támogatás ingatlanvásárlás esetén már nem lesz igényelhető. Így azok a házaspárok, akik gyermekvállalást terveznek, lehetőséget kapnak egy fix, 3 százalékos kamat mellett maximum 50 millió forint összegű, kedvezményes hitel felvételére.

Fontos megemlíteni, hogy az eddigi vissza nem térítendő támogatásból az új támogatási forma tartozás-elengedéssel kombinált kamattámogatott hitellé válik. A tartozás-elengedés értelmében a kormány a második gyermek születésekor és minden további gyermek születésekor a tőkerészből 10-10 millió forintot enged el, továbbá az igénylők jogosultak lehetnek illetékmentességre és áfa visszatérítésre is.

A kamattámogatott hitel konstrukciója

Az új állami családi otthonteremtési támogatás egy kedvezményes kamatozású, fix 3 százalékos lakáscélú hitel vehető fel. A kölcsön 10 és 25 éves futamidő mellett vehető igénybe. A hitel összegét a kormány tisztázta, amely gyerekszámtól függően változik.

Egy gyermek esetén maximum 15 millió forint összegű hitel vehető fel. Két gyermek esetén maximum 30 millió forint igényelhető, míg három gyerek esetén ez az összeg maximum 50 millió forint lehet. A hitelösszegbe a már igényléskor meglévő és azután megszületendő, vagyis vállalt gyermekek is beleszámítanak, azonban a CSOK Pluszt kizárólag a meglévő gyermekek után nem lehet igényelni. A hitel felvételéhez mindenképp vállalni kell legalább egy gyermeket.

Emellett az első, újonnan született baba érkezésekor egy éves hitelmoratórium is kérhető. Ennek értelmében azok számára, akik igénylik a CSOK Pluszt, az első évben kérhetik csak a hitel kamat fizetését. Így a tőketörlesztést csak a második évtől kell kezdeni, így az első évben a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lesz. Azonban azt érdemes figyelembe venni, hogy ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

A hagyományos CSOK támogatáshoz képest akad még egy fontos különbség a CSOK Plusz esetében. 2024-től nincs közvetlenül elérhető egyösszegű támogatás a sikeres igénylés után. Viszont, a felvett hitel tőketartozásából az állam 10-10 millió forintot elenged minden második, majd további gyermek születésekor. Ekkor a támogatás a hitel összegétől függetlenül érkezik.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a CSOK Plusz esetében is fenntartják az igénylők illetékmentességét és adókedvezményeit. Ez azt jelenti, hogy a CSOK Plusz igénylőinek nem kell fizetniük vagyonszerzési illetéket lakásvásárlás esetén. Ez alól kivétel, ha az ingatlan értéke meghaladja a 80 millió forintot – ami egyébként alapesetben a megvásárolt ingatlan értékének 4 százaléka. Emellett az új lakások esetén a teljes, jelenleg 5 százalékos áfát visszaigényelhetik a jogosultak. Saját építkezés esetén pedig a vásárolt termékek és szolgáltatások áfája visszaigényelhető akár 5 millió forintig.

Miben lesz más a CSOK Plusz?

Ahogy már említettük, a CSOK Plusz esetén az egyik legfontosabb változás, hogy nem vissza nem térítendő támogatásról lesz szó. Az új konstrukció egy kamattámogatott hitelt foglal magába. Tehát, amíg az eddig megszokott CSOK támogatás esetén a jogosultaknak járt közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel, addig a CSOK Plusz igénylése esetén csak kedvezményes hitel. Az új támogatás esetén viszont nagyobb összegű hitelről beszélhetünk, amely esetén a kormány tartozás-elengedést is eszközöl. Ez azonban csak a második és azt követő gyermek megszületését követően áll fenn. A támogatás – vagy másként jóváírt tőketartozás – ebben az esetben 10 millió forint a megszületett gyermekek után.

A CSOK Plusz kapcsán akad még egy kérdéses változtatás. Amíg a korábbi támogatási formát egyedülállók és élettársak is igénybe vehették, addig a CSOK Pluszt csak házastársak igényelhetik. További kikötésként jelent meg, hogy a feleség 41 éves koráig jogosult a házaspár a kedvezményes kölcsön felvételére. 2024-től azonban két átmeneti évig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik a támogatást házaspárjukkal, feltéve hogy legalább 12 hetes terhességüket tudják igazolni.

A jogosultak köre jelentős mértékben csökken. 2024. január 1-jétől az egyedülállók, az élettársi kapcsolatban élők, a gyermeket már nem vállaló házasok, továbbá a pénzintézetek szemszögéből nem hitelképes családok számára nem lesz elérhető ez a támogatási forma. Emiatt a kormány igyekszik a CSOK Pluszra nem jogosultaknak is megfelelő otthonteremtési támogatást nyújtani. A kistelepüléseken élő egyedülállóknak és élettársaknak például elérhető marad a falusi CSOK. Később nem kizárt, hogy a kormány a nem jogosultak körének is nyújt valamilyen támogatási formát.

CSOK Plusz kalkulátor

Meglévő gyermekek és gyermekvállalás

Ahogyan már írtuk, az új támogatási formát csak újonnan vállalt gyermekek esetén lehet igényelni. Azonban a felvehető hitelösszeg esetén a már meglévő gyermekek is számítanak. Ez azt jelenti, hogy egy olyan család, amelynek már két gyermekük van, egy harmadik gyermek vállalásával jogosult lehet az 50 millió forintos CSOK Plusz támogatásra. Ezzel szemben a tartozás-elengedésnél csak az újonnan vállalt gyermekek vehetők figyelembe, a meglévők nem. Ennek értelmében a CSOK Plusz felvétele után másodikként megszületendő gyermek után áll fenn elsőként a 10 milliós tőkejóváírás lehetősége.

A kormány közlése szerint a gyermekvállalás teljesítésének határideje a CSOK Plusz esetén ugyanaz marad, mint a régi CSOK kapcsán. Így a házaspárnak a gyermekvállalást első gyermek esetén 4 év alatt kell teljesítenie. A második gyermeket 8 éven belül, míg a harmadik születendő gyermeknek 10 éven belül kell megszületnie a CSOK Plusz folyósítását követően.

A jelenlegi szabályok értelmében nem minősül a teljesítés kudarcba fulladásának, ha a terhesség a 24. hét után meghiúsul vagy halvaszületés történik. Ugyanez érvényes, ha a gyermekvállalást orvosi okok, például meddőség akadályozza. Ilyen esetekben visszafizetési könnyítéseket lehet kérni a kormányhivatalnál, mint részletfizetés vagy halasztás, de akár a teljes elengedés is szóba jöhet.

Milyen lakóingatlanok esetén igényelhető a hitel?

A jövő évtől életbe lépő CSOK Plusz lehetőséget biztosít lakóingatlan építéséhez, új- vagy használt lakás vásárlásához, továbbá annak bővítéshez vagy felújításhoz. Míg a támogatás mértéke a gyerekek számától függ, addig az ingatlan típusa és állapota nem befolyásolja az igényelhető összeg mértékét. Így minden esetben ugyanakkora támogatás jár. Ugyanakkor a kamattámogatott hitel felhasználást nem lehet bármekkora összegű ingatlan építésre vagy vásárlásra fordítani.

Az első közös lakás vásárlásakor a CSOK Pluszt ugyanis legfeljebb 80 millió forint értékű ingatlan megvásárlásához lehet felhasználni. Abban az esetben, ha a második lakás vásárlása vagy a meglévő otthon bővítése a cél, az igénylési plafon magasabb lesz. Ekkor az ingatlan maximális értéke nem haladhatja meg a 150 millió forintot. A kormány emellett kikötötte, hogy telekvásárlás esetén az otthonteremtési kedvezmény nem vehető igénybe.

Minden településen elérhető lesz a támogatás

A régi, városi CSOK néven is emlegetett támogatás az ötezer fő feletti magyarországi településeken igényelhető az év végéig. A támogatás egyaránt elérhető használt vagy új lakóingatlan vásárlásakor, építésekor. Emellett a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális formája, a falusi CSOK is elérhető még. Ez adott kistelepüléseket teszi lehetővé az ingatlanvásárlást, de csakis a használt lakások vásárlására vagy felújítására vehető igénybe.

2023 augusztusában, a program előkészítésekor a kormány bejelentette a falusi CSOK településlistájának bővítését és annak annak összegének megduplázását is. A későbbi kormánybejelentést követően kiderült, hogy a városokban és nagyobb falvakban is elérhető lesz 2024-től a CSOK Plusz. Tehát azt mondhatjuk, hogy ahol a falusi CSOK nem volt eddig igénybe vehető, ott 2024-től elérhető lesz a CSOK Plusz.

A CSOK Plusz kamattámogatott hitel Magyarország bármelyik településen igényelhető lesz – így az ötezer fő alatti településeken is. A hitel egyaránt igényelhető megvásárolandó, építendő, felújítandó vagy bővítendő lakóingatlan esetén. A már külön rendeletben meghatározott 2630 úgynevezett preferált kistelepüléseken a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is elérhető lesz. Azonban ez különleges esetben egy újabb gyermek vállalásakor történhet meg.

Az önrész szükséges lesz

A kormány javaslata szerint a CSOK Plusz esetében az önrész mértéke az első közös otthon vásárlásakor 10 százalék. Második lakás vásárlása vagy meglévő otthon bővítése esetén ez 20 százalékra emelkedik, az ingatlan értékéhez viszonyítva. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank ezt a hitelfedezeti mutatóról (HFM) szóló rendeletében még nem tisztázta. Elképzelhető, hogy 2024-től ezek eltérnek majd a most említett arányoktól. A hitelintézeteknek azonban nem kötelező ezt alkalmazniuk. Az önrész mértéke a hitelbírálatkor ettől felfelé eltérhet, vagyis a bankok kérhetnek nagyobb önrészt is az igénylőktől.

Habár erről keveset olvashatuk, igénybe vehető egy állami támogatás az önrész megteremtésére. A Babaváró hitel segítségével az igénylők által nyújtott összeg fedezhető. Ennek összege a kormány bejelentése szerint a jövő évtől szintén emelkedik. A jelenlegi információk szerint ez 11 millió forint kamatmentes hitelt jelent a fiatal házaspároknak, a korábbi 10 millió forint helyett.

Jogosult lehet az is, aki korábban igényelt már CSOK-ot

A CSOK Plusz igénylésének feltételei már tisztázzák, hogy jogosult lehet-e az, aki korábban igényelt kisebb összegű CSOK-ot. Mindenképp a korábbi CSOK szerződés teljesítése fogja meghatározni, hogy jogosult lesz-e a korábbi igénylő az új konstrukcióra. Alapesetben az az elvárás, hogy a CSOK Plusz igénylése előtt a korábbi szerződést le kell zárni, és el kell elszámolnia az igénylőknek a folyósító pénzintézettel. Ha a korábbi szerződéskötéskor vállalt gyermekek megszülettek, vagy az igénylők már meglévő gyermekekre vették fel a támogatást, úgy az új CSOK Plusz szerződés megkötésére van mód egy újabb gyermek vállalásával.

Ha a család korábban új gyermek vállalásakor vette fel CSOK támogatást, és legalább egy gyermek már megszületett, a CSOK Plusz igényelhető a még várt gyermekekre. Ennek feltétele természetesen a régi CSOK szerződés lezárása, amihez szükséges a még meg nem született gyermekek után járó részt arányosan visszafizetni a hitelintézetnek.

A jelenlegi tájékoztató az eddig közölt részleteket tartalmazza. A szakminisztérium november közepére tervezi közzétenni a CSOK Plusz további feltételeit tartalmazó rendeletet. Amint ez megtörténik, frissítjük anyagunkat ennek megfelelően. Ugyancsak frissítjük információinkat, ha addig a minisztérium újabb részleteket közöl az igénylés és felhasználás feltételeivel kapcsolatban.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK Plusz 2024 – Részletek és feltételek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK Plusz 2024 – Részletek és feltételek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK Plusz 2024 – Részletek és feltételek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK Plusz 2024 – Részletek és feltételek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A CSOK Plusz egy új otthonteremtési támogatás, amely 2024. január elsejével jelenik meg, és vissza nem térítendő támogatás nélkül, kedvezményes, fix 3 százalékos kamatozású hitelt kínál a gyermekvállalást tervező házaspároknak.

A különbség a vissza nem térítendő támogatás hiánya, helyette kamattámogatott hitel igénylését és tartozás-elengedést eszközöl a kormány. Továbbá az új konstrukció igénylése esetén a hitelösszegbe a már meglévő és születendő gyermekek is beleszámítanak, ám az igényléshez legalább egy gyermeket vállalni kell.

Az új hitel szinte minden esetben igényelhető. Építéshez, új vagy használt lakás vásárlásához, használt ingatlan esetén pedig bővítéshez vagy felújításhoz vehető igénybe. A hitel összege független az ingatlan típusától és állapotától.

Az első otthon vásárlásához 10%, míg második otthon esetén 20% önrész ajánlott, de a részletek az MNB döntésétől függenek. Továbbá a Babaváró hitel is segíthet az önrész megteremtésében.

Alapesetben magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú házaspárok jogosultak, ha a feleség 41 év alatti. Átmenetileg, ha a női házastárs elmúlt 41 éves, de igazoltan várandós, szintén igényelhető a támogatás.

Igen, az örökbefogadással teljesített gyermekvállalás ebben az esetben úgy tekinthető, mint újonnan vállalt gyermek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával