Állampapír 2024 – A legjobb befektetések egy helyen!

Az állampapír

Az Állampapír, röviden MÁP, egy olyan befektetési lehetőség, amit a kormány kibocsát a költségvetési hiány finanszírozására.

Az állampapírokat általában kisebb címletekben (1 és 1000 forint) bocsátják ki, így könnyen hozzáférhetővé válik a lakosság számára is. Ez a befektetés meglehetősen biztonságosak és stabil hozamot kínálnak, mivel az állam képes fizetni az esedékes kamatokat.

Lehetnek különböző típusúak, például rövid lejáratú (kincstárjegyek), középlejáratú (államkötvények) vagy hosszú lejáratú (hosszú távú államkötvények). Az értékpapírok kamatát vagy hozamát az államadósság mértéke és a gazdasági körülmények befolyásolják.

A vásárlása egyfajta kölcsönadást jelent az államnak, és a befektető a befektetett pénzért kamatot kap az adott időszakban, általában évenként, és lejáratkor a befektetett tőkét is visszakapja.

Lényeges, hogy a hozama alacsonyabb lehet más magasabb kockázatú befektetési lehetőségekhez képest, például a részvényekhez vagy az ingatlanpiachoz képest. Az állampapírok népszerűek azok körében, akik alacsony kockázatú és stabil befektetési lehetőséget keresnek, vagy akik a hosszú távú megtakarításra összpontosítanak.

Fontos megjegyezni, hogy az állampapír kifejezés országonként változhat, tehát érdemes konkrétan az adott ország államadósságára vonatkozóan tájékozódni.

Befektetési lehetőségként egy viszonylag biztonságos és stabil lehetőségnek tekinthető, ami különösen azoknak vonzó, akik az alacsonyabb kockázatú befektetésekre helyezik a hangsúlyt.

Miért lehet ez jó befektetés?

Kevesebb kockázattal járnak, mint például a részvények vagy más magas kockázatú befektetési lehetőségek.

Az állam hosszú távú léte és stabilitása miatt az állampapírok hozama kiszámíthatóbb és kevésbé ingadozó.

Állampapírokat különböző lejáratokkal és hozamstruktúrákkal bocsátanak ki, így a befektetők kiválaszthatják a saját befektetési céljaikhoz legjobban illeszkedő lehetőséget.

A legfontosabb információk erről a befektetési formáról

Az állampapírok összehasonlítása az első lépés a vásárlás előtt. A kiválasztás a legfontosabb, hiszen olyat kell találni, ami pontosan megfelel a céljainknak. Ez után következik az állampapír vásárlás. Amivel még fontos tisztában lenni az az állampapír kamatok. Mennyi lesz az állampapír hozam? Ez mindig döntő kérdés, hiszen ez határozhatja meg leginkább a döntést.

Az állampapír adózás szintén fontos. Az adózás mindig befolyásolja a hozamot, bármilyen befektetésről is van szó. Fontos, hogy tájékozottak legyünk az adózási kérdésekben.

A legjobb állampapír 2024-ben? Könnyű kérdés, de a válasz nehéz. Két kérdést kell feltennünk önmagunknak, hogy ki tudjuk választani a legjobbat. Mikor lesz szükségünk a befektetett tőkére? Ez befolyásolja a futamidőt. Mennyi pénzt tudunk addig biztosan nélkülözni? Ez pedig meghatározza azt az összeget, amiből vásárolhatunk ebből a befektetésből.

Az állampapír árfolyamok ismerete is fontos lehet, ha állampapír eladás merül fel. Az állampapír visszaváltás lejárat előtt hátrányosan érintheti a befektetésünket. Ilyen esetben megfontoltan kell cselekedni, és pontosan tisztában kell lenni a lejárat előtti visszaváltás feltételeivel.

Többféle állampapír is van. Van például inflációkövető állampapír, és van kincstárjegy is (egy évnél rövidebb futamidő esetén ezt az elnevezést használják).

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Állampapír kontra részvény

Melyiket mikor válasszuk? Erre kérdésre adandó válasz jelentős mértékben függ a személyes befektetési céloktól, a kockázatvállalási hajlandóságtól és az egyéni pénzügyi helyzettől. Mindkét befektetési lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai, és ezeket figyelembe kell venni a döntéshozatal során.

Az állampapír jó lehet, mert:

 • Alacsony kockázat: alacsonyabb kockázatú befektetések.

 • A hozam kiszámítható és stabil, ami vonzó lehet azoknak, akik inkább biztos és rendszeres jövedelmet keresnek.

 • Magas hitelminősítéssel rendelkeznek, és kevesebb kockázattal járnak, mint más befektetések.

Hátrányok:

 • A hozam alacsonyabb lehet más befektetési lehetőségekéhez képest, mint például a részvényeké.

 • A hozam nem mindig képes tartani lépést az inflációval, ami csökkentheti a valódi hozamot.

A részvény jó lehet, mert:

 • A részvényeknek lehet nagyobb hozamuk hosszú távon, és néhány vállalat rendszeres osztalékot fizet részvényeseinek.

 • A részvényesek résztulajdonosokká válnak a vállalatban, és részesülhetnek a vállalat növekedéséből és sikeréből.

 • A részvénybefektetések lehetőséget adnak a portfólió diverzifikálására, ami csökkentheti az egyes befektetések kockázatát.

Hátrányok:

 • A részvények nagyobb piaci ingadozásoknak vannak kitéve, és a vállalati teljesítménytől függnek, ezért magasabb kockázattal járnak.

 • Az egyes vállalatok eredményei és részvényárfolyamai változhatnak, és befolyásolhatják a befektetés hozamát.

Az állampapír és a részvény különböző befektetési stratégiákat és célkitűzéseket szolgálhatnak. Ha valaki alacsonyabb kockázatot és stabil hozamot keres, akkor az állampapírok vonzóak lehetnek. Ha viszont magasabb hozamra vágyik, akkor a részvény lehet jobb választás. Sok befektető diverzifikálja portfólióját, kombinálva a különböző eszközosztályokat, hogy kiegyensúlyozza a kockázatot és a hozamot.

Minden befektetés előtt fontos alaposan megfontolni a saját célkitűzést és kockázatvállalási hajlandóságot, és lehetőség szerint szakértő tanácsát is kikérni.

állampapír vásárlás

Miért ne a párnában tartsuk a pénzt – vagy mégis?

A pénz otthon tartása vagy állampapírba való befektetése közötti választás több dologtól függ. A döntést befolyásolja például a pénz mennyisége, a pénzügyi cél, a kockázatvállalási hajlandóság és a hozamelvárás is.

Vannak előnyei, ha otthon van a pénz:

 • Amikor a pénzt otthon tartjuk, könnyen hozzáférhetünk, amikor szükség van rá.

 • Nem kell fizetni semmilyen befektetési termékért, ezért közvetlen hozzáférése van a pénzéhez anélkül, hogy vissza kellene váltania azt.

Azért vannak hátrányok is:

Az állampapír befektetés azért lehet jó, mert:

 • Alacsony kockázatú befektetés.

 • Kamatot fizet, ami lehetőséget ad a jövedelmünk növelésére.

 • Bizonyos típusú állampapírok (inflációkövető állampapír) megpróbálják megvédeni a befektetést az infláció hatásaitól.

Hátrányok:

 • A lejáratig kötik a befektetett összeget, így korlátozott hozzáférésünk lehet a pénzhez.

 • Az állampapírok alacsonyabb kockázatúak, mint más befektetések, azért vannak kockázatok, például a kamat változása vagy a piaci körülmények.

Az otthon tartott pénz és az állampapír befektetés különböző célokat szolgálhatnak.

Ha fontos számunkra a könnyű hozzáférés és az azonnali likviditás, akkor az otthon tartás megfelelő lehet. Ha hosszú távú megtakarítást és stabil hozamot keresünk, akkor az állampapír lehet vonzó.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Állampapír 2024 – A legjobb befektetések egy helyen! - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Állampapír 2024 – A legjobb befektetések egy helyen! - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Állampapír 2024 – A legjobb befektetések egy helyen! - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Állampapír 2024 – A legjobb befektetések egy helyen! - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Három helyen vásárolható ez a befektetési forma: A postán, a forgalmazó pénzintézeteknél és az Államkincstárnál. Személyes számlanyitás után akár online is történhet a vásárlás.

Bármekkora címlet, számtalan lehetőség a futamidőben. Melyik a legjobb? Ez élethelyzettől és a személyes céloktól függ. Mindenkinek az a legjobb, ami legjobban igazodik az elképzeléseihez.

Lejáratkor kamatokkal együtt a befektetett tőkét is visszakapjuk.

Ez egy egyszerű befektetési forma. Bármekkora összegben vásárolható olyan módon, hogy már a szerződés pillanatában tudni lehet, hogy mekkora lesz a hozam.

Papír alapú és online értékpapír vásárlásra is van lehetőség. Ezeket személyesen vagy online lehet megvásárolni.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával