Babakötvény 2024 – A legjobb kezdés gyermekednek

A gyermek születése mellé egy jó befektetés – a Babakötvény

A Babakötvény egy magyar állampapír, amelyet a Magyar Államkincstár bocsát ki.

A kötvényeket a szülők névre szólóan vásárolhatják, és a kötvényen szereplő név a kötvény tulajdonosa lesz, amikor a kötvény lejár. A kötvény kamatozása 19 év, és a kamatozás változó kamatozású.

A szülők bármikor eladhatják a kötvényeket a piacon, de ha azokat 19 év előtt adják el, akkor nem kapják meg a teljes hozamot. A kötvények népszerű befektetés, mert biztonságos és adómentes.

A kötvény nem biztos, hogy olyan nyereséges, mint más befektetések, például a részvények vagy a kötvények. A szülőnek mérlegelnie kell a kockázatokat és a jutalmakat, mielőtt kötvényeket vásárolnak.

A kötvényt bármely magyar állampolgár vagy Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező külföldi állampolgár vásárolhatja. A kötvény névre szól, a tulajdonos neve a kötvényen szerepel.

A kamatozási ideje 19 év. A kötvény kamatozási mértéke változó kamatozású, így a kamatozás minden évben változhat.

A Babakötvény megnyitása egyszerű, a Babakötvény vásárlás menete könnyen követhető. A Babakötvény nyitása online nem lehetséges, de a Babakötvény igénylése megismerhető A Babakötvény online felületén.

A kötvényt bármikor el lehet adni a piacon, de ha azokat 19 év előtt adják el, akkor nem kapjuk meg a teljes hozamot. A kötvény jó befektetés lehet a szülő számára, aki meg akar takarítani a gyereke számára.

A Babakötvény és a Start-számla

Közel két évtizede már a született gyereknek automatikusan jár az állam által nyújtott, 42.500 forintos életkezdési támogatás, amit a Start-számlán, egy alacsony kamatozású letéti számlán helyeznek el, és a Magyar Államkincstár felügyeli.

Ahhoz, hogy ez az összeg havi megtakarításokkal tovább nőjön, Start-értékpapírszámla nyitására van szükség.

A befizetett összegből minden esetben egy különleges állampapírt vásárol a Magyar Államkincstár.

Az éves infláció felett 3 százalék kamatot fizet.

Az állami támogatás az összegyűjtött pénz 10 százaléka, legfeljebb 12 ezer forint, vagyis havi 1000 forintnak.

Fontos, hogy nincs kötelező havi befizetés. Nincs minimum befizetés meghatározva. A kamat infláció feletti.

A Babakötvény nyitása, a Babakötvény megkötése és a Babakötvény befizetés követhető folyamat. A Babakötvény kamat pedig magasabb az átlagosnál, és ott van a Babakötvény állami támogatás is.

Mi kell a Babakötvény megnyitásához? – Babakötvény szükséges dokumentumok

 • Személyigazolvány vagy útlevél

 • Lakcímkártya

 • Bankszámlaszám

A kötvényt bármely Magyar Államkincstár fiókban meg lehet vásárolni. A Babakötvény feltételei teljesíthetőek.

A kötvény vásárlásához a szülőknek be kell nyújtaniuk a szükséges dokumentumokat a Magyar Államkincstárhoz.

Fontos részletek – szakértőink érvei a választáskor

Nincs kötelező havi befizetés: nem szükséges minden hónapban ugyanazt az összeget befizetni a számlára; az emberek szabadon választhatják meg, mennyit tesznek félre.

Nincs minimum befizetési korlát: nem kell egy minimális összeget elérni a befizetésekhez; akár kis összeggel is el lehet kezdeni megtakarítani.

Infláció feletti kamat: a számla kamata meghaladja az inflációt, ami azt jelenti, hogy a pénz reálértéke nő, és nem veszít értékéből az idő múlásával.

Állami támogatás: az állam támogatást nyújt a megtakarítóknak, ami segít növelni a megtakarítást.

Kötetlen felhasználás: a megtakarított pénzt szabadon felhasználhatjuk a számunkra fontos célra, például oktatásra, nyugdíjra vagy lakásvásárlásra.

Nincs költség: nincsenek vagy csak minimális költségek a számla fenntartásához vagy a megtakarítási termék használatához, így a megtakarított pénz nagyobb része megmarad.

Ezen tulajdonságok kombinációja segít az embereknek hatékonyan megtakarítani a gyermekük számára, és növelni a pénzügyi stabilitásukat hosszú távon.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Gondoljunk mindenre szerződéskötés előtt

Csak 18 éves kor után hozzáférhető: ez azt jelenti, hogy csak a fiatal felnőtteknek, azaz 18 évesnél idősebb személyeknek van lehetőségük felhasználni a megtakarítási számlán összegyűlt pénzt.

Csak a gyermek veheti fel, a szülő nem: ez azt jelenti, hogy csak a számla tulajdonosa, azaz a gyermek, veheti fel a megtakarított pénzt, és a szülőnek nincs hozzáférése a megtakarításhoz.

Az állami támogatás csak havi 1000 forintot jelent: az állam csak korlátozott összeggel járul hozzá a megtakarításokhoz, ami lehetőséget biztosít a megtakarítások növelésére, de korlátozott mértékben.

Teljes mértékben az államhoz kötött: ez azt jelenti, hogy az államnak szoros szerepe van a számla vagy termék működtetésében és szabályozásában.

Nem ösztönöz rendszeres megtakarításra, mivel nincs kötelező havi befizetés: a számla nem kényszeríti az embereket arra, hogy rendszeresen vagy nagyobb összegeket tegyenek félre. Ezért csak korlátozott mértékű megtakarítás gyűlhet össze, ha csak ritkán vagy kisebb összegekben kerül rá pénz.

Ezek a tulajdonságok lehetnek előnyök vagy hátrányok, attól függően, hogy milyen pénzügyi célokat és helyzetet kívánunk elérni. A kötvény kialakítása és szabályozása meghatározza, hogy mennyire hatékonyan lehet felhasználni a megtakarítást.

Miért a Babakötvényt válasszuk a befektetések közül?

A kötvényt számos előnye miatt érdemes lehet választani a befektetések közül.

A kötvény kamata az infláció felett 3 százalék, ami jelentős kamatelőnyt jelenthet más megtakarításokkal szemben.

A kötvény állampapír, ami azt jelenti, hogy az állam garantálja a befektetés visszafizetését.

A babakötvényt bármikor lehet vásárolni vagy eladni, nincsen kötöttség.

A kötvényre vonatkozik a befektetési szolgáltatásokról és az ezen szolgáltatások nyújtásáról szóló törvény, amely biztosítja a befektetők jogait.

A kötvény vásárlásához nem kell fizetni magas díjat.

A kötvény egy jó lehetőség arra, hogy a szülők és hozzátartozók biztonságosan és előnyösen gyűjtsék össze a gyermekük jövőbeli kiadásaira szánt pénzt. A kötvénynek számos előnye van, többek között az állami támogatás, a biztonság és a rugalmasság.

Miért kezdjünk el takarékoskodni a gyermekünk számára már a születése pillanatában?

A gyermek születése után rögtön elkezdve a takarékoskodást lehetővé teszi hosszú távú anyagi biztonság megteremtését. A takarékoskodás lehetővé teszi, hogy pénzt gyűjtsünk a gyermekünk jövőbeli oktatására, tanulmányaira. Vészhelyzetek esetén pénzügyi tartalékkal rendelkezni nagy segítség lehet. 

Az egészségügyi, oktatási és egyéb költségek folyamatosan növekednek, így a takarékoskodás megkönnyítheti ezek fedezését. Egyetemi tandíj, lakhatás, könyvek és egyebek – mindez hatalmas költséget jelenthet. A takarékoskodás lehetővé teszi, hogy hosszú távon gondoskodjunk a gyermekünk jövőjéről.

Pénzügyi stabilitás nélkül stresszes lehet a gyermeknevelés. Az esetleges katasztrófák, egészségügyi problémák vagy munkanélküliség esetén pénzügyi biztonságot nyújt. Az öngondoskodás fontos, mivel a nyugdíjrendszerek kiszámíthatatlanná válnak.

A takarékoskodás lehetőséget ad arra, hogy ajándékokat adjunk, például az első autót vagy otthont. Megteremti a lehetőséget a családi nyaralásokhoz és kikapcsolódáshoz. Az élet egyre drágább lesz a jövőben, így a takarékoskodás növelheti az életminőséget. Hosszú távú pénzügyi célokat könnyebben elérhetjük, ha időben elkezdjük a takarékoskodást.

A takarékoskodás segít megelőzni a tartozások felhalmozódását és a kamatköltségeket. Az öngondoskodás lehetővé teszi, hogy ne legyünk másoknak pénzügyi teher. A takarékoskodás segít megelőzni a váratlan kiadások okozta pánikot.

Az öngondoskodás a hosszú távú álmok és tervek megvalósítását szolgálja. A gazdasági változékonyság miatt a takarékoskodás fontos az anyagi stabilitás szempontjából. Pénzügyi függetlenség elérését célozhatjuk meg vele, és így nem kell a gyermekünknek anyagi segítséget nyújtani. A rendszeres takarékoskodás egyfajta mentális biztonságot nyújthat. Hosszú távú tervekhez, mint például egy ház megvásárlása, a takarékoskodás elengedhetetlen.

Példát mutathatunk a gyermekünknek a pénzügyi felelősségről és lehetővé teszi a gyermekünk számára, hogy felelősségteljes pénzügyi döntéseket hozzon. Az öngondoskodás a család biztonságát is erősíti. A takarékoskodás segíthet az életünk irányításában és céljaink elérésében. Pénzügyi függetlenség megtartása az idősebb korban is fontos lehet. A takarékoskodás hosszú távon a gyermekünk és a család jólétének növelését okozhatja.

A megtakarítás idejének fontossága

Az idő az egyik legfontosabb tényező a pénzügyi célok elérésében, mivel lehetővé teszi a pénz hosszú távú növekedését és gyarapodását.

Minél korábban kezdjük el a pénzügyi tervezést és takarékoskodást, annál hosszabb idő áll rendelkezésünkre a pénzünk kamatozásához és befektetéseink növekedéséhez.

Az idő segít kihasználni a kamatos kamat elvét, amelynek köszönhetően a kamatok is kamatoznak, így a megtakarításaink exponenciálisan növekednek. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy kisebb összegeket tegyünk félre rendszeresen, és mégis elérjük a hosszú távú pénzügyi célokat.

Az idővel a pénzügyi piacokon bekövetkező ingadozások is könnyebben kezelhetők, mivel hosszú távon ezek általában kiegyenlítődnek. Az idő lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk a pénzügyi döntéseinkből, és javítsunk rajtuk az évek során.

Emellett az idő a kockázatot is csökkenti, mivel hosszabb távon kevésbé vagyunk kitéve rövid távú piaci változásoknak. Az idő alatt több lehetőségünk is nyílik arra, hogy diverzifikált portfóliót építsünk fel, ami segít minimalizálni a kockázatot.

Az idő segít elkerülni a pánikvásárlást és az érzelmi pénzügyi döntéseket, mivel hosszú távon jobban láthatjuk az összképet. Lehetővé teszi, hogy hosszú távon tervezhetünk, és elérhessük az olyan célokat, mint a nyugdíj, gyermeknevelés vagy egy otthon megvásárlása, anélkül, hogy hatalmas összegeket kellene félretennünk rövid idő alatt.

Az idő a pénzügyi célok elérésének egyik legfontosabb tényezője, és minél korábban elkezdjük kihasználni, annál könnyebb lesz elérni a pénzügyi stabilitást és jólétet a jövőben.

Babakötvény nyitás

A gyermekünk jó élete függhet az anyagi biztonság érzésétől

A gyermekünk jó élete függhet az anyagi biztonság érzésétől.

Az anyagi biztonság hiánya számos negatív hatást gyakorolhat a gyermek életére.

Pszichológiai hatások: az anyagi nehézségek stresszt, szorongást és depressziót okozhatnak a gyermekben. Ez befolyásolhatja a gyerek tanulmányi teljesítményét, szociális kapcsolatait és általános jólétét.

Egészségügyi hatások: az anyagi nehézségek miatt a gyerekek kevesebb egészségügyi ellátáshoz juthatnak, ami növelheti a betegségek kockázatát.

Esélyegyenlőtlenség: az anyagi nehézségek hátrányos helyzetbe hozhatják a gyermekeket az iskolában és a munkaerőpiacon.

Természetesen az anyagi biztonság nem az egyetlen tényező, ami befolyásolja a gyerekünk életét. A szülők szeretete és támogatása, valamint a gyermek személyisége és képességei szintén fontos szerepet játszanak. Azonban az anyagi biztonság hiánya jelentős nehézségeket okozhat a gyermeknek, amelyeket nehéz leküzdeni.

Az anyagi biztonság hiánya hogyan befolyásolhatja a gyermek életét?

Egy gyermek, akinek szülei nem tudják biztosítani az alapvető szükségleteit, például a megfelelő táplálkozást, lakhatást és ruházatot, nagyobb valószínűséggel szenved egészségügyi problémáktól és tanulási nehézségektől.

Egy gyermek, akinek szülei állandóan aggódnak az anyagi helyzetük miatt, nagyobb valószínűséggel tapasztal stresszt és szorongást. Ez befolyásolhatja a gyermek viselkedését és teljesítményét az iskolában és a barátaival való kapcsolatait.

Egy gyermek, akit a szülei nem tudnak eltartani, nagyobb valószínűséggel kerül nevelőszülőkhöz vagy örökbefogadó családhoz. Ez nehézségeket okozhat a gyermeknek a kötődés és a biztonságérzet kialakításában.

A szülők fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeik számára anyagi biztonságot teremtsenek. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy gazdagnak kell lenniük. A legfontosabb, hogy a gyerekek érzik szüleik szeretetét és támogatását, és hogy megkapják a szükséges anyagi támogatást az alapvető szükségleteik kielégítésére.

Hogyan biztosíthatunk anyagi biztonságot gyermekeink számára?

Írjunk költségvetést, és határozzuk meg a pénzügyi céljainkat.

Tegyünk félre pénzt gyermekeink jövőjére.

Támogassuk gyermekeinket a pénzügyi tudatosságra való nevelésben.

Az anyagi biztonság megteremtése nem könnyű feladat, de fontos, hogy tegyünk érte. Azáltal, hogy gyermekeinknek anyagi biztonságot biztosítunk, segítünk nekik abban, hogy sikeres életet élhessenek.

Összegzés

A Babakötvény jó választás lehet azoknak, akik pénzügyileg tudatosak, és a gyermekeiket is erre szeretnék nevelni.

Jó választás lehet azoknak is, akik:

 • hosszú távon gondolkodnak

 • biztonságos, garantált befektetési formát keresnek.

 • ki akarják használni az IDŐ hasznosságát egy befektetésnél.

 • állami támogatást is be akarnak építeni a befektetésükbe.

 • bár többféle befektetésük is van vagy lesz, a kötvényt is felhasználják céljaik eléréséhez.

 • a fent felsorolt célok mindegyikét fontosnak tarják.

Ez a kötvény egy igazán jó lehetőség, hiszen az alap adott, a befektetőnek csak azt kell eldöntenie, hogy mekkora összeget kíván havonta vagy évente lehelyezni benne. Ez a kötvény egy kötelezettségek nélküli lehetőség, amivel bármikor élhet a tulajdonosa.

Érdemes kihasználni az előnyöket, és megtakarítani a gyermekeink számára. A gyermekünk jóléte a mi kezünkben van. Mutassuk meg neki, hogy kell ezt csinálni. Hogy kell ezt jól csinálni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Babakötvény 2024 – A legjobb kezdés gyermekednek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Babakötvény 2024 – A legjobb kezdés gyermekednek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Babakötvény 2024 – A legjobb kezdés gyermekednek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Babakötvény 2024 – A legjobb kezdés gyermekednek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Babakötvény egy olyan államilag támogatott állampapír, ami az infláció feletti kamattal támogatja a gyermekcélú vagyongyarapítást. A kötvény vásárlásához Start-értékpapírszámlát kell nyitni.

A kötvényt minden Magyarországon született gyermek után igényelhetik a szülők, nagyszülők, testvérek, nagynénik, nagybácsik, gyámok illetve a gyermek örökbefogadó szülei.

A kötvény vásárlásához minimális kezdő befizetésre van szükség, de a későbbiekben bármilyen összeggel lehet tölteni a számlát.

A kötvény kamata az infláció felett 3 százalék. Ez azt jelenti, hogy ha az infláció 15 százalék, akkor a kötvény kamata 18 százalék lesz.

A kötvénynek számos előnye van, többek között:

 • Állami támogatás: a kötvény kamata az infláció felett 3 százalék, ami jelentős kamatelőnyt jelenthet a megtakarításoknak.

 • Biztonságos befektetés: a kötvény állampapír, ami azt jelenti, hogy az állam garantálja a befektetés visszafizetését.

 • Rugalmasság: a kötvény bármikor megvásárolható és eladható, nincsenek kötöttségek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Tovább olvasom
Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

2024.05.07.

Ahogy a világ, és úgy a gazdaság is folyamatosan változik, úgy alakul át a lakáspiac és a lakáshitelek terén tapasztalható helyzet is. A 2024-es év is jelentős változásokkal indult a magyar ingatlanpiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy éppen lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulása is fontos tényezővé vált mindazok számára, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy éppen szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghiteltől. Összegyűjtöttük, hogy kinek és hol ajánlott most megfontolni a hiteligénylést.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával