Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) – Minden fontos tudnivaló

Új szereplő a befektetési piacon

A gazdasági bizonytalanságok idején sok befektetni kívánó, vagy pénzét az inflációtól megvédő keresi a stabil és kiszámítható hozamokat. Ebben a kontextusban a fix kamatozású magyar állampapírok nagy figyelmet kapnak, mivel azokat általában a magas likviditás, a viszonylag alacsony kockázat és az adózási előnyök jellemzik. A kötvények e tulajdonságai figyelemre méltóvá teszik őket a befektetési palettán, különösen olyan időkben, amikor a piaci változás fokozott.

Öt év után ismét egy új típusú magyar állampapír vált elérhetővé a befektetni kívánó magyar lakosok számára: a Fix Magyar Állampapír, vagy röviden FixMÁP. A már vásárolható kötvényből rendszeresen, háromhavonta új sorozatok kerülnek forgalomba. Az első sorozat 7 százalékos kamatlábbal indult, melyet évente négy részletben fizetnek ki. A következőkben összefoglaljuk, hogyan működik a kamatozás, miként juthatunk hozzá, és milyen áron váltható vissza.

Mindent a FixMÁP-ról

Nézzük meg röviden, milyen jellemzőkkel bír a Fix Magyar Állampapír, amelyeket lentebb bővebben is kifejtünk. A FixMÁP futamideje 3 év, ám különlegessége abban áll, hogy negyedéves kamatfizetést eszközöl. A FixMÁP kamatozása – ahogyan a nevében is szerepel – fix, tehát nem inflációkövető állampapírról beszélünk. Legkisebb megvásárolható címlete 1 forint, így tetszőleges összegben lehet belőle vásárolni kerekítés nélkül, legalábbis az értékesítési korlát erejéig. A szóban forgó értékpapír könnyedén megvásárolható a Magyar Államkincstár vagy MÁK irodáiban személyesen, vagy weboldalukon online, továbbá postafiókokban, pénzintézetekben vagy befektetési szolgáltatóknál is. A kamatadó és szocho mértéke ezen állampapír esetén egyaránt 0 százalék. A Fix Magyar Állampapír, vagy FixMÁP belföldi és külföldi magánszemélyek számára egyaránt elérhető. A külföldi befektetőknek azonban a hatályos devizajogszabályoknak megfelelően kell vásárolniuk és átadniuk a FixMÁP-ot.

A Fix Magyar Állampapír kamata

A Fix Magyar Állampapír – ahogyan már említettük – egy fix kamatozású lakossági állampapír, melynek első, 2027/Q1 elnevezésű sorozatának éves kamatlába 7 százalék. Ez EHM-ben, azaz értékpapírhozam-mutató segítségével kifejezve évi 7,15 százalék. Ez a kamat három havonta, azaz negyedévenként kerül jóváírásra az ügyfél értékpapír számláján, négy részletben. A kötvény futamideje három év, így a kamat is három éven keresztül kerül jóváírásra.

A 2027/Q1-es állampapír esetén a kamatfizetés napjai és a negyedéves kamatok a következőképp alakulnak: 2024. április 22-én 2,00 százalék, 2024. július 22-én 1,75 százalék, 2024. október 22-én 1,75 százalék, majd ezt követően minden negyedévben 1,75 százalék kamat kerül jóváírásra az értékpapírszámlán. Az első időszakban azért fizet 2 százalékot a fixMÁP, mert az első kamatperiódus hosszabb három hónapnál, így időarányosan erre az időszakra több kamat jár.

Kamatozás a gyakorlatban

Mivel a FixMÁP új sorozatait háromhavonta bocsátják ki, és ezzel együtt az előző sorozat forgalmazását le is zárják, így a kamatot nem lehet ugyanabba a sorozatba visszaforgatni, csak új sorozatot lehet belőle venni. Így ebben az esetben sajnos nem számolhatunk kamatos kamattal egy sorozaton belül. Új sorozatok vásárlásával a FixMÁP lejárati ideje nem tolódik el, mivel adagolt kibocsátás révén hozzák forgalomba. Ez nem jelent mást, mint hogy ugyanazt a kötvénysorozatot időbeli eltéréssel, több részletben bocsátják ki, ám az értékpapírok lejárati ideje egyező. Fontos azonban megemlíteni, hogy jelenleg az állam nem vállal garanciát arra, hogy a FixMÁP újabb sorozatainak ugyanakkora marad a kamata.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Ekkora összegre tehetünk szert 1 millió forint esetén

Példaként megvizsgáltuk, mekkora összegre tehetünk szert, ha egy millió forintot fektetnénk FixMÁP-ba, feltételezve, hogy már az első sorozat kibocsátása napján vásároltunk belőle. A FixMÁP 2027/Q1 sorozatában történő 1 millió forintos befektetés esetén a futamidő végére, 2027. január 22-én, összesen 1.212.500 forintunk van az értékpapír számlánkon. A befektetés kezdetekor, 2024. január 8-án, a vásárlás időpontjában az összeg 1 millió forint volt. Az első kamatfizetés 2024. április 22-én történt, ekkor 2,00 százalékos kamatot kapva az összeg 1.020.000 forintra nőtt. A következő kamatfizetések negyedévente, azaz háromhavonta történtek, és minden alkalommal 1,75 százalékos kamatot hoztak. A futamidő lejártakor, 2027. január 22-én, a kamatfizetés és a lejárat időpontjában az összeg elérte a 1.212.500 forintot.

Fix Magyar Állampapír visszaváltása

Igaz, a FixMÁP alapesetben három évig fut, ám, mint minden államkötvény esetében, úgy a FixMÁP-nál is lehetőség van a lejárat előtti visszaváltásra. Habár a sorozat nevében szereplő évszám is jelzi a lejárat évét, a FixMÁP ennél korábban is, bármikor visszaváltható.

Amennyiben úgy dönteténk, lejárat előtt váltanánk vissza az értékpapírunkat, úgy a kamat időarányosan jóváírásra kerül a számlánkra, azonban az állampapír névértékének csak 99 százalékát fizetik vissza a kincstári árfolyamjegyzés alapján. Ez azt jelenti, hogy 1 százalékot kitevő visszaváltási díjat kell fizetnünk, ami egy egymillió forintos befektetés esetén nem túl nagy összeget, pontosan 10 ezer forintot jelent. Fontos megjegyezni, hogy a Kincstár fenntartja magának a jogot, hogy módosítsa a visszaváltási díjat, és akár növelje annak mértékét, így arra nincs garancia, hogy csupán 1 százalék marad a visszaváltás díja. A bankok általában a Kincstár által meghatározott díjakat alkalmazzák, azonban előfordulhat, hogy rosszabb visszaváltási árfolyamokkal dolgoznak, így ezt is érdemes figyelembe venni az értékpapír visszaváltása előtt.

Azt, hogy mennyi az aktuális árfolyam, több forrásból is ellenőrizhetjük. Az Állampapír.hu oldalon rendszeresen frissítik a vételi nettó árfolyamot, amelyet érdemes figyelemmel kísérni. Emellett a WebKincstárban és a MobilKincstárban is megtalálható az állampapír adatlapján ez az információ, így könnyedén nyomon követhető a FixMÁP aktuális árfolyama. Mint ahogyan már említettük, a bruttó eladási árfolyam tartalmazza a felhalmozott kamatot is. Ha ebből kivonjuk a kamatot, akkor megkapjuk a visszaváltási árfolyamot.

A FixMÁP adózása

A Fix Magyar Állampapírból származó kamat nem minősül jövedelemnek, így mentesül a 15 százalékos kamatadó alól, és emellett nem kell szociális hozzájárulási adót, azaz szocho-t fizetni érte. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ha tartós befektetési számlára, azaz TBSZ-re vásároljuk meg a FixMÁP értékpapírt, és az ötéves lekötési időszak letelte előtt visszaváltjuk az állampapírt, akkor a lekötési időtől függően személyi jövedelemadó, vagyis kamatadó fizetési kötelezettség merülhet fel. A TBSZ esetében a személyi jövedelemadó mértéke a lekötési időtől függ. 0 és 3 év között 15 százalék, 3-5 év között már csak 10 százalék, az 5. év lejárta után pedig már nem kell kamatadót fizetni.

Fix Magyar Állampapír vásárlása

A FixMÁP 2027/Q1 sorozatát 2024. január 8-án kezdték értékesíteni, és ez a sorozat egészen március 29-ig vásárolható meg, hiszen negyedévente új sorozatot bocsát forgalomba az állam. Így április elsejétől már az új sorozat, 2027/Q2 néven lesz megvásárolható. A Fix Magyar Állampapírra jellemző, hogy forgalomba hozatal és kamatfizetési napokon névértéken lehet megvásárolni. Azonban a kamatperiódus közben az addig felhalmozott kamatot is ki kell fizetni vásárláskor. Ez csupán egy technikai művelet a kötvények esetében, mivel ezt a többletet a kamatfizetéskor visszakapjuk.

Például, ha 100 ezer forint névértékben szeretnénk FixMÁP értékpapírt vásárolni, a felhalmozott kamat pedig 1 százalék – mivel a teljes kamat 2 százalék –, így ebben az esetben 101.000 forintot kell fizetnünk az értékpapír vásárlásakor. De nem kell megijedni ebben az esetben, hiszem kamatfizetéskor ugyanúgy a teljes kamatnak megfelelő értéket írnak jóvá az értékpapír számlánkon.

FixMÁP vásárlása Államkincstárnál, bankoknál

A FixMÁP közvetlenül az államtól vásárolható meg. Ez a gyakorlatban személyesen a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban vagy értékesítési pontjain történhet meg, valamint online a WebKincstáron vagy a MobilKincstáron keresztül. Emellett lehetőség van vásárlásra a Magyar Posta kijelölt postahelyein is.

Továbbá, a Fix Magyar Állampapírt számos pénzintézetnél és befektetési szolgáltatónál is megvásárolhatjuk. A teljesség igénye nélkül jelenleg a FixMÁP beszerezhető például aCIB, Gránit, K&H, MBH Bank, MBH Befektetési Bank, OTP, Raiffeisen, UniCredit bankoknál. Emellett olyan befektetési szolgáltatók is értékesítik az említett kötvényt, mint a Concorde Értékpapír Zrt., Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt. vagy Hold Alapforgalmazó. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezeknél a bankoknál és befektetési szolgáltatóknál lehetnek többletköltségek és előfordulhat, hogy rosszabb árfolyamon váltják vissza az állampapírt, mint ahogyan a Kincstár tenné.

Fix Magyar Állampapír vásárlás

FixMÁP vagy PMÁP

A FixMÁP megérkezésével újabb lehetőség áll a magyar lakosság előtt, akik szeretnék biztonságos befektetésben tudni pénzüket. Ám felmerülhet a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség jobb-e, mint a már forgalomban lévő inflációkövető Prémium Magyar Állampapír, azaz PMÁP, valamint, hogy melyiket érdemes választani. A két állampapír, a FixMÁP és a PMÁP összehasonlítása számos szempont alapján történik. Az alábbiakban a leginkább döntő szereppel bíró szempontokat vesszük figyelembe.

A hozamok

A két állampapír közötti különbségek összehasonlításánál a hozam fontos szerepet játszik. Az első és egyik legfontosabb szempont a kamatláb, amely a FixMÁP esetében fix, a futamidő lejártáig 7 százalék, míg a PMÁP esetében inflációkövető. A PMÁP kamatozása az első kamatperiódus kivételével – amely a 2023-as infláció alapján ezért évi 18,1 százalék kamatot kellene fizetnie az államnak –, az előző évi átlagos inflációt követi. Így az állami szabályozás értelmében az első kamatperiódusban 9,9 százalék kamatot fizet az értékpapír, majd ez 2025 áprilisától ezt követően az inflációhoz hozzáadott kamatprémium alapján változik.

Tehát, a PMÁP a másik kamatperiódustól, azaz 2025 áprilisától válik inflációkövetővé, így a kamatbázist a 2024-es infláció adja. Az ehhez hozzáadott kamatprémium a 2. és 5. periódus között fél százalék, a 6-8. periódusban 1 százalék. A FixMÁP a kamatát három havonta fizeti ki, ezzel ellentétben a PMÁP évente csak egyszer.

Futamidő

A futamidő tekintetében a FixMÁP rövid lejáratú, a futamideje 3 évú, míg a PMÁP majdnem háromszor hosszabb időtartamig, 8 év 5 hónapig tart. Mindkét esetben lehetőség van lejárat előtti visszaváltásra, de ekkor mindkét esetben 1 százalék visszaváltási díjat kell fizetni a névérték alapján.

Az összehasonlítás során a kamatláb és a futamidő mellett figyelembe kell venni az adott befektetési stratégiát és az aktuális piaci helyzetet is. Jelenleg a PMÁP kamatlába 2,9 százalékponttal magasabb, de a jövőre nézve ezt megjósolni nem egyszerű a PMÁP változó kamatozása miatt.

Melyik állampapír hoz többet? A FixMÁP vagy a PMÁP?

A fenti példával élve továbbra is 1 millió forintot szeretnénk megtakarításba helyezni. Tegyük fel, hogy 2024. január elején FixMÁP-ot vásároltunk. Akkor három év múlva – mint ahogyan azt már fejlebb részleteztük –, 2027-ben 229 400 forint hozamot realizálhatunk egy egymillió forintos befektetéssel. Fontos megjegyezni, hogy a kamatokat háromhavonta fizetik ki, de összességében ekkora összeggel leszünk gazdagabbak. Emellett a kamatos kamatot nem számolhatjuk be, mivel az új sorozatokkal az előző kamatokat nem lehet újra befektetni.

Hasonlóan a PMÁP esetében sem számolhatunk kamatos kamattal, mivel a kamatfizetéskor általában már csak új sorozatok érhetőek el, amelyek kamatai eltérhetnek az előzőektől. Egy fiktív, inflációs forgatókönyv alapján a FixMÁP lejáratkor a PMÁP hozama 226.400 forint lenne. A fair összehasonlítás érdekében, ha ekkor visszaváltjuk a PMÁP-ot, akkor az egymillió forintból 1 százalékot vonnak le a korai eladásért, ami 10.000 forintot jelent, feltéve, hogy a visszaváltási árfolyam nem változik 2027-ig. Ezáltal a PMÁP bő 3 éves hozama 216.400 forint lenne. Eddig úgy tűnik, hogy a FixMÁP nyerne hozamban, mivel annál 13 ezer forinttal nagyobb összeg realizálódik.

A Magyar Nemzeti Bank az elkövetkezendő évekre így számol az inflációval: 2024-ben a várható pénzromlás mértéke 4,0–5,5 százalék, majd 2025-ben 2,5–3,5 százalékra, míg 2026-ban már csak 2,5–3,5 százalékra teszik az infláció mértékét optimista előrejelzések alapján. Ha az MNB jóslatát vesszük alapul, akkor az eredeti, három éves távot figyelembe véve a FixMÁP jövedelmezőbb megtakarítási lehetőséget kínál. Természetesen nem kizárt, hogy a gazdaság teljesítménye elmarad az MNB optimista várakozásaitól, így az infláció ennél rosszabb is lehet. Ekkor azonban már a PMÁP bizonyulhat jövedelmezőbb befektetésnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) – Minden fontos tudnivaló - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) – Minden fontos tudnivaló - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) – Minden fontos tudnivaló - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) – Minden fontos tudnivaló - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Fix Magyar Állampapír egy olyan lakossági állampapír, amelyet 3 éves futamidővel bocsátanak ki. A különbség más állampapírokhoz képest abban rejlik, hogy a Fix Magyar Állampapír fix kamatozású.

Igen, az állam garanciát vállal a tőke és a kamatok kifizetésére, amennyiben az állampapír a lejáratáig nem kerül visszaváltásra. Azonban lejárat előtt is bármikor visszaváltható a FixMÁP. Jelenleg 1 százalékot kitevő díj mellett váltható vissza az állampapír névérték mellett, míg a bankok napi bruttó árfolyamon váltják vissza, amely az aktuális piaci helyzettől is függ.

Az értékpapír lejártakor a kamatot és a tőkét együtt minden esetben jóváírjuk a fizetési számláján.

Fix Magyar Állampapír vásárlásához értékpapírszámlára, tartós befektetési számlára, vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára van szükség.

Nem, nem lehet biztosítéki célra használni a FixMÁP értékpapírt.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel 30 év felett: Tudd meg, mikor és hogyan igényelheted

Babaváró hitel 30 év felett: Tudd meg, mikor és hogyan igényelheted

2024.07.19.

A Babaváró támogatás a kamatmentessége és a szabad felhasználhatósága miatt minden gyermeket tervező család számára nagy segítség lehet. Utánajártunk, hogy milyen életkori korlátozásokkal lehet 2024-ben Babaváró hitelt igényelni. Mert 30 felett is van élet.

Tovább olvasom
A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával