Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit kell tudni a vállalati hitelekről?

2022.10.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 18:24

A vállalati hiteleket cégek, vállalkozók és vállalkozások igényelhetik, magánszemélyek számára nem elérhetőek – az alábbiakból ennél többet is megtudhatsz!

Mit kell tudni a vállalati hitelekről?

Vállalati hitelt abban az esetben érdemes igényelned, ha a vállalkozásodnak finanszírozásra van szüksége; ilyenkor számos konstrukció közül választhatsz, ráadásul szinte minden kereskedelmi banknál találhatsz valamilyen vállalati hitelt, ami megfelelhet a céljaidnak – és nem csak ott.

Fontos azonban tudnod, hogy egy vállalati hitel bírálati folyamata sokkal összetettebb, mint egy lakossági hitelkonstrukcióé, ráadásul vannak olyan megkötések is, amelyek a magánszemélyeket nem, vagy nem minden esetben érintenek; ilyen például, hogy a cégednek nem lehet köztartozása, és felszámolás alatt sem állhat, illetve a korábban nem törlesztett vállalati hitel is kizáró oknak minősül.

A vállalati hitelek típusai

Két fő típusról beszélhetünk: a mindennapi finanszírozáshoz felhasználható likviditási kölcsönök, illetve a fejlesztések, beruházások finanszírozását támogató vállalati hitelek. További csoportosítást jelent a rövid és a hosszú távú hitelek megkülönböztetése is.

A rövid távú hiteleket jellemzően átmeneti pénzügyi problémák finanszírozására lehet felhasználni, viszont fejlesztéseket nem, ugyanis ez utóbbiak megtérülése sokkal tovább tart, ráadásul a rövid távú, likviditási hiteleket rövid időtávon kell visszafizetni, ami pedig akár fizetésképtelenséget is okozhat.

Rövid távú hitelnek minősül a folyószámlahitel, a forgóeszközhitel, a lombard hitel és a faktoring, bár ez utóbbi nem nevezhető hitelnek, inkább áthidalásra szolgál, és nem az igénylő lesz az ügylet adósa. Mind a négy típus alkalmas az átmenetei anyagi problémák rendezésére, könnyedén elérhetőek, ráadásul a költségük is viszonylag alacsony.

Államilag támogatott vállalati hitelek

Az államilag támogatott vállalati hitelek főként a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtanak lehetőségeket, ami nem véletlen, hiszen ugyan nem ezek a cégek fizetik be az államkasszába a legmagasabb adókat, ám a foglalkoztatottság szempontjából a legfontosabbak. Ennek köszönhetően az olyan kedvezményes hitelkonstrukciók, mint a Széchenyi Program hiteltermékei, kiemelt fontossággal bírnak.

Az államilag támogatott vállalati hitelek többféle forrásból is „táplálkoznak”: nem csak az állam, de a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Unió is kiveszi a részét a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséből, ami által akár 0%-os refinanszírozás is megoldható, azaz kamatmentes vállalati hitelek is elérhetőek.

Lényeges, hogy ezek hitelek, azaz nem támogatások, csak támogatottak – ennek kiemelésére azért van szükség, mert sokan keverik össze ezt a két fogalmat. A hiteleket vissza kell fizetni, a pályázatokon elnyert támogatásokat azonban nem. Azt is érdemes tudni, hogy míg az uniós támogatások esetében figyelembe veszik a cég székhelye szerinti régió fejlettségét, és ez alapján adnak, vagy épp nem adnak támogatást, addig a hazai forrásból finanszírozott, támogatott hitelek minden vállalkozás számára rendelkezésre állnak.

Az államilag támogatott vállalati hitelek a lehető legszélesebb körben elérhetőek, ráadásul a legtöbb konstrukció nem is csak egyetlen intézménynél igényelhető. A Széchenyi Kártya és az MNB Növekedési Hitelprogramja keretében nyújtott vállalati hitelek számos banknál, az MFB támogatott hitelei pedig az úgynevezett MFB-Pontoknál érhetőek el.

További fontos tudnivaló, hogy a beruházási hitelek és forgóeszköz- és folyószámlahitelek egyaránt igényelhetőek támogatott konstrukcióban is, ráadásul több támogatott hitel esetében nem előfeltétel, hogy a vállalkozásnak több lezárt üzleti éve legyen, és több támogatott hitelhez támogatott garanciatermék is igénybe vehető.

Céget vezetsz, és szükséged lenne finanszírozási lehetőségekre? A vállalati hitelek széles választékában biztosan megtalálod a számodra leginkább megfelelő konstrukciót! Hasonlítsd össze oldalunkon a jelenleg elérhető lehetőségeket, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Beruházási hitel: mire használható, és milyen előnyei vannak?

Beruházási hitel: mire használható, és milyen előnyei vannak?

2023.03.22.

A beruházási hitel alapvetően a vállalkozásod fejlesztésére szolgál, de akár befektetésre is alkalmas, ami elősegítheti a céged növekedését.

Tovább olvasom
Már igényelhető a Széchenyi Mikrohitel GO!

Már igényelhető a Széchenyi Mikrohitel GO!

2021.12.03.

Igényelhető a Széchenyi Mikrohitel GO! a mikrovállalkozások számára, azaz a legkisebbek segítése is napirendre került végre!

Tovább olvasom
Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

2020.10.29.

A jelenlegi, gazdaságilag nem épp felemelő helyzetben sok vállalkozás igyekszik valamilyen hitelfelvételi lehetőséget találni, hogy átvészelhesse ezt az időszakot, vagy éppen fejleszteni tudja az üzleti modelljét, hogy ezzel segítse elő az alkalmazkodást. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a számára leginkább megfelelő vállalkozói hitelt, az alábbiakban összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Hogy válasszunk megfelelő vállalkozói kölcsönt?

Hogy válasszunk megfelelő vállalkozói kölcsönt?

2020.08.12.

Ha vállalkozást vezetsz, és pénzzavarba kerülsz, tudnod kell, hogy többféle lehetőséged van arra, hogy hitellel oldd meg a problémát. Rengeteg bank kínál vállalkozói kölcsönöket, és természetesen nem feledkezhetünk meg az államilag támogatott konstrukciókról sem. De mégis hogy válaszd ki azt a hitelt, ami a leginkább megfelel az igényeidnek? Az alábbiakban kifejtjük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával