Babaváró hitel 2024 – Feltételek és a folyósítás menete

Válassz bankot

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
magnet

MagNet Babaváró kölcsön

Akár 150 000 Ft jóváírással

THM 0,4% ; 9,2% Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő 60 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

Babaváró kölcsön

Szabadon felhasználható, akár kamatmentes kölcsön

THM 0,4% ; 9,4% Kamat: 0% - 11,65%
Futamidő 64 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

Babaváró kölcsön

Most 150.000 forint jóváírással

THM 0,43% ; 9,47% Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő 72 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Raiffeisen

Kamattámogatással érintett Raiffeisen Babaváró Kölcsön

Szerződéskötésig online igényelhető

THM 0,43% - 9,37% Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő 72 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Babaváró hitel

Most 150.000 Ft kedvezménnyel

THM 0,49% ; 10,14% Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő 60 - 240 hó
Hitelösszeg 2.500.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

Babaváró hitel

Akár 160 ezer forint jóváírással!

THM 0,6% ; 9,6% Kamat: 0% - 11,66%
Futamidő 61 - 240 hó
Hitelösszeg 2.000.000 Ft - 11.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

A Babaváró hitel

A Babaváró hitel tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amit csak házaspárok igényelhetnek. Felvehető hitelösszeg 1.000.000 – 11.000.000 forint lehet, 60 – 240 hónapos futamidővel és maximum 51.000 forint törlesztő részlettel a kamattámogatás időszaka alatt.
A felvett összeg önerőként is felhasználható egy jelzáloghitelhez, de hitelkiváltásra is alkalmas.

Ha megszületik az első gyermek, akkor kamatmentessé válhat, a THM 0,4% körüli lesz, ami az egyéb költségeket fedezi. A második gyermek születése után elengedésre kerül a tőketartozás 30%-a, a harmadiknál pedig a 100%. Fontos, hogy a TB jogviszonyok összevonhatóak, illetve folyamatosnak tekinthetőek, ha a megszakítás legfeljebb 30 nap, a felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között pedig maximum 6 hónap. A Babaváró hitel igénylése előtt 180 napos, folyamatos TB jogviszonyra van szükség, és a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból csak egy évet lehet figyelembe venni.

Fontos tudnivalók

A Babaváró hitel egy állami támogatású hitelfajta, amivel a kormány a családalapítást támogatja, és a gyermekvállalást kívánja elősegíteni. Akár 11 millió forintot is igényelhetünk, és kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződéses feltételeket.

Ahogy a nevében is benne van, gyermeket vállaló családoknak nyújt állami támogatást. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik. Amennyiben az első gyerekünk öt éven belül megszületik, akkor a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyerekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk.

Akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lesz magasabb havi 51 ezer forintnál. Ezt az állam garantálja.

A Babaváró hitel előtörlesztése

Ha a Babaváró támogatás még a gyermekünk megszületése előtt előtörlesztésre kerül, akkor vissza kell fizetnünk az addig megkapott kamattámogatást. A kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül kell kifizetnünk, akkor is vissza kell fizetnünk, ha öt évig nem születik gyerekünk, ahogy azt a szerződésben vállaltuk.

Ezt az összeget előtörlesztéskor is ki kell fizetnünk, ha nem született gyermekünk. A gyermekünk megszületése után a Babaváró támogatás a futamidő végéig kamatmentes marad, így ha előtörlesztjük azt, akkor csak a fennmaradó tőkét kell visszafizetnünk. Nem kell visszafizetnünk az államtól kapott kamattámogatást, hiszen teljesítettük a szerződésben vállaltakat.

Szabadon felhasználhatjuk

A Babaváró támogatás, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. Szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon, és nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkezik, a legnagyobb előnye a nevéből is kikövetkeztethető, vagyis az, hogy bármire elkölthető az összeg. Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira nehéz.

Babaváró hitel előnyei

További előnye a Babaváró támogatásnak, hogy mindössze a rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni munkáltatói igazolással. Ezen felül csupán személyazonosító okmányra és lakcímkártyára van szükség az igényléshez, vagyis mondhatjuk, hogy szükség esetén viszonylag gyorsan hozzá lehet jutni, és utána bármire lehet fordítani.

A szabad felhasználású Babaváró hitel

Miért jó, hogy szabadon használható fel? Mert bármire el lehet költeni. Szabad felhasználású hitel esetén nincsenek határok. Bármire felhasználható a hitelösszeg.

A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél meghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána adminisztrációra. Nem kell számlákat bemutatni a hitelt nyújtó pénzintézetnek, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz elköltését. A Babaváró hitelnek ráadásul nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű.

Mire lehet elkölteni a Babaváró hitelt?

Bármire. A Babaváró hitelt bármire el lehet költeni. A szabad felhasználást szó szerint lehet venni. Nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a felvett összeget.

Persze vannak szokásosnak nevezhető felhasználási módok. Ilyen a lakásvásárlás. Ez olyan, szinte minden családban felmerülő esemény, aminél felmerülhet a szabad felhasználású hitelből történő megvalósítás. Az autóvásárlás is ilyen, hiszen az autó öregszik, a család új tagokkal bővülhet, vagy egy hobbi miatt lehet szükség nagyobb autóra.

Váratlan helyzetekre is

A szabad felhasználású Babaváró hitel felhasználásának más területei is vannak. Gyakori, hogy egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okoz. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy elromló műszaki cikk vagy egy lerobbanó autó. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a szabad felhasználású Babaváró hitel megoldást nyújthat a kialakult helyzetre.

Mindenre jó

A szabad felhasználású Babaváró hitel egy fogyasztási hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaikhoz vesznek igénybe. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni a hitelt.

Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás indításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a szabad felhasználású hitel megoldás lehet erre is. Egy beindított vállalkozás, ami sikeressé válik, jó befektetésnek tűnik.

Babaváró hitel kalkulátor

A kalkulátor segít kiválasztani a legjobb Babaváró hitelt. Szükség van a Babaváró kalkulátor használatára? Nem feltétlenül.

A Babaváró hitel kalkulátor felsorolja az elérhető Babaváró hiteleket. De. Mivel kamatmentes lesz, ha gyermekünk születik, így csekély jelentősége van annak, hogy melyik banktól igényeljük. Kalkulátor segíthet ugyan, de elég, ha tudjuk, hogy melyik bank kínál Babaváró hitelt.

Online is igényelhetjük

A Babaváró online igénylés kényelmes, de azt tudnunk kell, hogy a teljes folyamatot nem tudjuk online végigvinni. Be kell majd mennünk a bankfiókba is. Segít az előzetes tájékozódásban, de az online igénylés csak a folyamat egy részében érhető el.

babaváró hitel kalkulátor

Mikor nem kapunk Babaváró hitelt?

Több olyan eset is van, ami meghiúsíthatja az Babaváró hitel igénylés beadását. A bank nem fogadja be az igénylést, ha az igénylő nem tud igazolni telefonos elérhetőséget.

Az érvénytelen, lejárt személyazonosító okmány is kizáró ok. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkezni az igényléshez. Vagy kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel.

Az állandó bejelentett magyarországi lakcím is kötelező az igényléshez. Életkor is döntő lehet. Bizonyos kor alatt, és bizonyos kor felett nem fogadják el az igénylést.

A munkaviszony hossza is döntő. Az előírt munkaviszonynál rövidebbet nem fogad el a pénzintézet.

A KHR negatív adóslistáján szereplők nem kapnak hitelt, ez kizáró ok. A megfelelő nagyságú jövedelem igazolása is elvárt.

Babaváró igénylés munkáltatói igazolással

A jövedelmet minden hitel igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem.

Bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. A munkáltatói igazolást cégszerűen alá kell íratni, és le kell pecsételtetni.

Nem kell biztosíték

A dokumentációs elvárás mellett biztosítékra sem lesz szükség a hitelfelvételhez. Nem kell fedezetként ingatlant felajánlani, nem kell valamilyen ingóságot vagy számlapénzt biztosítékként bevonni.

Ez több okból is előnyös. Ha nincs ingatlana az igénylőnek, vagy azt nem akarja fedezetként felajánlani a hitelhez, akkor is igényelhet Babaváró hitelt. Egy fedezet bevonása költséges és időigényes, ráadásul még az elbírálás ideje is jóval hosszabb egy fedezetes hitelnek.

Babaváró igénylés befektetéshez

A Babaváró hitelt a kimutatások szerint főleg lakáscélra fordítjuk. Van azonban 1-2 százaléknyi igénylő, aki befekteti a felvett összeget. Be lehet úgy befektetni a Babaváró hitelt, hogy az megérje nekünk?

Akkor, ha megszületik gyerekünk, és a Babaváró hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad, így a kölcsön befektetése a szakértők szerint nyereséget hozhat. Ez elég egyértelmű, mert egy kamatmentes hitel befektetésekor a kapott kamatot nyereségként könyvelhetjük el. Ha nincs szükségünk a felvett összegre, jó ötlet lehet azt befektetni.

Babaváró igénylés befektetéshez – gyermekszületés nélkül

Más a helyzet akkor, ha nem születik meg a gyerekünk. Azoknak, akik eleve gyermekvállalás nélkül, csak befektetési célra igényelnék a Babaváró hitelt, gondolniuk kell arra, hogy a folyósítást követő első öt évben biztosan kamatmentes marad ugyan, de ha nem születik gyerekünk, akkor az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben, vissza kell, hogy fizessük. Akkor éri meg csak befektetési céllal felvenni, ha a befektetésünk haszna ennél magasabb összeg lesz.

Babaváró hitel előtörlesztése

Babaváró támogatás 11 millió forintja vissza nem térítendő támogatás lesz akkor, ha az igényléskor már gyereket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. A hitel törlesztését gyakorlatilag el sem kezdjük, és három évig nem is fizetnünk semmit.

Ha közben megszületik a második gyerekünk is, a szüneteltetés meg tudjuk hosszabbítani. A harmadik gyerek újabb három éven belül megérkezik, akkor pedig már az egész tartozásunkat elengedik.

Ebben a speciális és ritka esetben, nulla forint befizetésével kaptunk egy 11 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ilyenkor fel sem merülhet az előtörlesztés. Értelmetlen lenne.

Hasonló eset, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a hitel felfüggesztését már öt évre megadják, és ha a harmadik gyermekünk öt év alatt megszületik, akkor ugyanúgy, mint a fenti esetben is, egy vissza nem térítendő támogatáshoz jutottunk. Ilyenkor pedig nincs már mit előtörleszteni.

Szüneteltetés szerepe

A törlesztés felfüggesztése alapesetben három évre szó, nem kérhetünk rövidebb szüneteltetést. Szüneteltetés már kérhetjük a hitelkérelem benyújtásakor, ha már a magzatunk legalább tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd bizonyítanunk.

Fontos, hogy a Babaváró három éves szüneteltetését csak akkor kérhetjük, ha a magzatunk betöltötte a tizenkét hetes kort, vagy gyerekünk születik az első öt évben. Ha nem születik meg a vállalt gyerek, akkor a kamattámogatás megszűnik, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Érdemes vagy nem érdemes előtörleszteni a hitelt?

Az előtörlesztés csak egy megfontolt befektetés esetén érheti meg. Egyébként vagy ráfizetünk az előtörlesztésre, vagy egyszerűen értelmetlen lesz előtörlesztenünk, hiszen egy kamatmentes hitelt nem érdemes visszafizetni.

A Babaváró támogatás feltételei

  • Csak olyan házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de a 30.-at még nem. 2025.01.01-ig 40 éves korig még igényelhető lesz a támogatás, ha a várandósság igazolásra kerül.

  • Magyarországi, állandó, bejelentett lakcím

  • A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 éves, folyamatos TB jogviszonya van munka, vagy felsőoktatási tanulmányok okán, de az igénylést megelőző 180 napban már munkaviszonya kell, hogy legyen.

  • Mindketten büntetlen előéletűek

  • Az igénylő pár egyik tagjának sem lehet 5000 forintot meghaladó köztartozása az adóhatóságnál

  • Egyikőjük sem szerepel aktív státusszal a KHR negatív adóslistáján

  • Vállalniuk kell, hogy a szerződés aláírása után született, illetve örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, vagy a szerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik

  • A házaspár mindkét tagja megfelel a bank kritériumainak

  • Nincs folyamatban másik banknál Babaváró kölcsön igénylésük

Babaváró hitel – autóvásárlásra

A Babaváró hitel majdnem olyan, mit egy hagyományos személyi kölcsön. Személyi hitelek minden jó tulajdonságával rendelkezik, azért annyira népszerű. És a lényeg: szabadon felhasználható.

Szabad felhasználás azt jelenti, hogy az igényelt kölcsönt akármire elkölthetjük. Akár autóvásárlásra is fordíthatjuk. A Babaváró hitellel nem kell elszámolnunk, nem kell előzetes tervet benyújtanunk arról, hogy mire fordítjuk majd, és számlákat sem kell benyújtanunk később a pénzintézethez.

Abban is megegyezik a személyi kölcsönökkel, hogy nem lesz szükség ingatlanfedezetre az igényléshez. Van némi eltérés is azonban. A Babaváró hitel igénylésének az az alapfeltétele, hogy vállaljuk, gyerekünk fog születni. Meglévő gyerekre nem igényelhetjük, csak vállalt gyerekre.

Az állam a Babaváró hitelt ezért hozta létre, hogy növelje a gyermekvállalási kedvünket.

Kamatmentes autóhitel

A Babaváró hitel ugyanis kamatmentes lehet. Egy kamatmentes hitel működése egyszerű. Ugyanannyit kell visszafizetnünk, mint amennyit igényeltünk. Ez egy kivételes lehetőség. A hitelek közül csak az áruhitelnél találkozhatunk kamatmentes konstrukcióval.

De amíg egy áruhitel átlagos hitelösszege százezer forint, Babaváró hitellel 11 millió forinthoz is juthatunk. 11 millió forinthoz akár kamatmentesen. Ez pedig elég lehet egy autó megvásárlásához. Egy nagyon jó autó megvásárlásához.

A megfelelő kölcsön autóhitel

Autó megvásárlásához többféle kölcsönt is igényelhetünk. A személyi kölcsönök mellett a szabadon felhasználható jelzáloghitel is jó ötlet lehet, vagy akár lízingelhetünk is autót.

A hitel kiválasztásában segíthet egy szakértő weboldal, ahol szakértő cikkek és hitelkalkulátor segíti a tájékozódásunkat. Itt egyszerűen és gyorsan találhatjuk meg a számunkra legkedvezőbb konstrukciót. A Babaváró hitel lehet a legjobb, ha autót szeretnénk venni, van azonban néhány részlet, amire gondolnunk kell igénylés előtt.

Ha több gyerekünk születik, olcsóbb lesz az autóhitel

A Babaváró hitelhez gyereket kell vállalnunk. Az első gyermeknek a szerződéskötést követő öt évben kell megszületnie ahhoz, hogy kamatmentes maradjon a futamidő végéig, ami akár húsz év is lehet. Ebben az esetben egy kamatmentes kölcsön áll a rendelkezésünkre autóvásárláshoz. Ha a második gyerekünk is megszületik, elengedik a tartozásunk harminc százalékát.

Több millió forintot kaphatunk a kormánytól a második gyerekünk születése után, ezért ennyivel kevesebbe kerül majd az új autónk. A harmadik gyerek megszületése után a kölcsön egy vissza nem térítendő támogatássá alakul át. A harmadik gyermekünk megszületése után tehát már semmit nem kell fizetnünk, és az autó a miénk lesz.

És ha nem születik gyermekünk?

A támogatás megszűnése miatt az autónk hitele jóval drágább lesz, ilyenkor egy összegben, százhúsz napon belül vissza kell fizetnünk.

A mértéke ugyanis függ a jegybanki alapkamattól, amit az elmúlt hónapokban többször megemelt a Magyar Nemzeti Bank. Így az autónk hitele annyira megdrágul, hogy már nem biztos, hogy megéri majd ilyen módon hitelre autót vásárolni. És nem ez lesz az egyetlen költségünk. Megnő a havi törlesztőrészletünk is.

A támogatás megszűnésekor ugyanis piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, és az ennek megfelelő törlesztő részletet kell majd a következő években kifizetnünk. Így nem csak hogy vissza kell fizetnünk pénzt, de az autónk részletei is magasabbak lesznek.

Jó lehet autóvásárlásra a Babaváró hitel?

A rövid válasz az, hogy igen. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ha nem születik gyermekünk, az teljesen átalakítja az alaphelyzetben rendkívül kedvező lehetőséget. Ahogy fent már írtuk, már egy gyermek megszületésekor is ez a legkedvezőbb konstrukció, két vagy három gyermek után pedig szinte ingyen juthatunk az autónkhoz.

Ha nem születik gyermekünk, akkor viszont már nem biztos, hogy jó lesz autóvásárlásra a Babaváró hitel. Számítsunk mindkét eshetőségre, mielőtt igényelünk.

babaváró támogatás

A Babaváró hitel szüneteltetése

A Babaváró hitel szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik.

A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk. Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amíg a gyermekünk megszületik.

Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően 180 napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

Három évre szüneteltethető

A törlesztés felfüggesztése csak három évre szólhat, nincs mód rövidebb szüneteltetésre. A legjobb az, hogy a szüneteltetés már kérhetjük a hitel igénylésekor is, amennyiben már a magzatunk tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd alátámasztanunk.

Lényeges lesz, hogy a három éves szüneteltetés abban az esetben kérhető, ha az magzat betölti a tizenkét hetes kort, vagy a gyermekünk megszületik a futamidő első öt évében. Amennyiben ugyanis nem születik meg a vállalt gyermek az első öt évben, megszűnik támogatás lenni, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Többször is kérhető a szüneteltetés

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk.

A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Vissza nem térítendő támogatás is lehet

A Babaváró hitel mind a 11 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk.

Amennyiben a harmadik gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 11 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Ugyanez történik akkor is, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a felfüggesztést már öt évre kérhetjük, és ha a harmadik gyerekünk ezen időszak alatt megszületik, akkor a teljes tartozás megszűnik.

A Babaváró támogatás feltételei

A Babaváró hitel a kormány Otthonteremtési programjának fontos eleme. A program célja, hogy a családok gyermekvállalási kedvét ösztönözze, áfa visszatérítéshez is lehet jutni, és van lehetőség illetékmentességre is.

A CSOK Plusz és a falusi CSOK is elérhető a program keretében. A CSOK Plusz kamata legfeljebb 3 százalék, ami lényegesen alacsonyabb, mint a piaci jelzáloghitelek kamata.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön. Gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, és akár 11 millió forinthoz is lehet jutni. A húszéves futamidő alatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet 51 ezer forint fölé.

Kamatmentesen indul

A Babaváró kölcsön kamatmentesen indul, és kamatmentes marad, ha öt éven belül megszületik az első gyermekünk. Igényléskor ugyanis szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Arról, hogy mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermekünk, egy külön cikkben foglalkozunk.

Amikor tehát megszületik az első gyermekünk öt éven belül, biztosítottuk a hitel kamatmentességét a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a hitel harminc százalékát. Ez vissza nem térítendő támogatást jelent, ami további könnyítés egy család számára.

A legoptimálisabb eset

A legoptimálisabb esetben születik harmadik gyermekünk is, ekkor ugyanis a még hátralévő tartozást az állam teljes egészében elengedi. Mivel a gyerek születése után a hitel visszafizetése időlegesen felfüggesztésre kerülhet, előfordulhat olyan eset, hogy csak az első gyerek megszületéséig kell fizetnünk a törlesztőrészleteket. Legjobban akkor járunk, ha már gyereket várunk a szerződés megkötésekor. Fontos azonban tudni, hogy a Babaváró hitelt csak vállalt gyermekre igényelhetünk.

Feltételek özvegyeknek

A Babaváró hitel az özvegyeket is érinti. A túlélő házastárs ugyanis egyedül, még háromszáz nappal a párja halálát követően is igényelhet Babaváró hitelt. Abban az esetben, ha az igénylést követően hunyt el a házastársunk, akkor a túlélő házastársnak lehetősége van a szerződést a halálesetet követően is megkötni.

Ha a házastársakról örökbefogadásra való alkalmasságát megállapító határozat született a kormányhivatalban, de ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is kérheti a támogatást. Abban az esetben, ha a házaspár már megigényelte, majd ezt követően az egyik fél meghal, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is kérheti a túlélő fél a támogatást.

Köztartozás

Babaváró hitel igénylése már jóváhagyható abban az esetben, ha a köztartozás nem haladja meg az ötezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezünk, akkor tíz napunk van arra, hogy ezt befizessük. Ha ezt megtesszük, akkor a kérelmünket jóváhagyják. Azért fontos ez az új szabály, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy minimális összeggel tartoznak a NAV-nak.

Babaváró feltételek

A Babaváró hitel feltételei összetettek. Célszerű lehet szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Hitel felvétele előtt számolnunk kell az esetleges hátrányokkal és kizáró tényezőkkel is.

Nem mindennapi lehetőség, hiszen kamatmentesen jutahatunk 11 millió forinthoz, és ezt szabadon, bármire felhasználhatjuk. Gyermekvállalás előtt számoljunk ezzel a lehetőséggel is.

Az igénylés kockázatai

Nem veszélytelen tehát Babaváró hitelt igényelni. Ahogy látható, a szerződés be nem tartása megterhelő lesz anyagilag, az azonnal visszafizetendő támogatás, és a megemelkedő törlesztő részlet miatt. A Babaváró hitelt igénylők nyilván nem gondolnak arra, hogy ez bekövetkezhet.

Az igénylésnél mégis érdemes gondolni erre a lehetőségre is. Lehet olyan ok, ami miatt nem születik meg a gyermekünk. És ha a gyermekünk nem születik meg, fizetnünk kell. Bár van kockázata az igénylésnek, a másik oldalról se feledkezzünk meg.

11 millió forint szabadon felhasználható kamatmentes kölcsönt kaphatunk.

Fiatal házaspárként, gyereket tervezve ez egy olyan összeg, ami komoly segítséget nyújt a családunknak. Mielőtt döntünk, alaposan fontoljuk meg az előnyöket, és vegyük figyelembe a kockázatokat is. Ha úgy látjuk, hogy ez egy olyan lehetőség, amit nem akarunk kihagyni, akkor igényeljük meg a Babaváró hitelt.

Igénylés vállalkozóként

A Babaváró hitel igényléséhez igazolnunk kell a jövedelmünket. Alkalmazottként munkáltatói igazolással tehetjük meg. Bár a vállalkozók gyakran érzik magukat fekete báránynak hitelfelvételkor, Babaváró hitel igényléséhez egy vállalkozónak csupán egy NAV jövedelemigazolásra lesz szüksége a jövedelme igazolásához. Nincs tehát akadálya annak, hogy vállalkozói jövedelemmel igényeljük.

TB jogviszony igazolása

A TB változások miatt az aktuális szabályok szerint jelentősen nőtt azok köre, akik Babaváró hitelt igényelhetnek. Amíg korábban a három éves elvárt TB jogviszonyban összesen legfeljebb egyszeri 30 nap megszakítás lehetett, addig most már nem probléma az, ha több megszakítás is van.

Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat azonban 30 napnál tovább. Ez azért jelentős változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és könnyen összejött a harminc nap megszakítás a 3 év alatt. A másik változás, hogy az özvegy, az elhunyt házastársa halála után, egyedül is igényelheti a hitelt.

Fontos, hogy ezt még a gyermeke megszületése előtt kell megtennie. Amennyiben az elhunyt házastárs a halálakor, vagy az azt megelőző három hónapban megfelelt a Babaváró hitel TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak, akkor a házastárs szintén jogosult lesz a Babaváró hitelre.

Álláskeresési járadék

Lényeges feltétel, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka, ami legfeljebb kilencven nap, szintén TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a harminc napos korlát. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően pedig a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig fél év megszakítás is lehet, vagyis a 30 napos szabályt itt sem kell alkalmazni, ahogy a munkanélküliség esetén sem.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Babaváró hitel 2024 – Feltételek és a folyósítás menete - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Babaváró hitel 2024 – Feltételek és a folyósítás menete - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Babaváró hitel 2024 – Feltételek és a folyósítás menete - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Babaváró hitel 2024 – Feltételek és a folyósítás menete - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy maximum 11 millió forintos, a jogszabályi feltételek teljesülése esetén kamatmentes kölcsönről van szó, amely szabad felhasználású. A hitelösszeg biztosítása mellett az állami támogatás része a törlesztés szüneteltetése, valamint a hitelből való elengedés. Természetesen mindez feltételekhez kötött.

Ahogyan a legtöbb kölcsönnél, a babaváró hitelnél is sokféle feltétel akad. Házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség 18 és 30 év közötti életkorú. 2025. januárig még igényelhető lesz a támogatás 40 éves korig, ha a várandósság igazolásra kerül.
Szintén fontos feltétel, hogy legalább az egyik házastárs legalább három éves, folyamatos TB biztosított jogviszonnyal rendelkezzen. A kamatmentesség feltétele legalább egy gyermek megszületése, ennek a határideje pedig öt év a szerződéskötéstől számítva.

Legalább egynek mindenképpen, mert a kölcsön csak ekkor lesz kamatmentes. Ha nem születik gyermek a szerződéskötéstől számított öt éven belül, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, emellett a hitel a futamidő végéig piaci kamatozású lesz. A legjobb persze, ha három gyermek születik, ebben az esetben lehet a legnagyobb mértékű gyermekvállalási támogatáshoz jutni. Az első gyermek esetében három évre igényelhető a kölcsön törlesztés szüneteltetés a banknál, a második gyermek esetén szintén három évre kérhető a törlesztés szüneteltetése, valamint a fennálló tőketartozás 30 százalékát is elengedi, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló kölcsön tartozás elengedésre kerül.

Igen. A maximum 11 millió forint értékű Babaváró kölcsön szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Még lakáshitel önerőként is felhasználható, hitelösszeg 75 százalékáig, abban az esetben, ha a lakáshitelt a babaváró hitelt folyósítását követő 90 napon belül igényeljük.

Ahogy említettük, jó néhány feltételnek meg kell felelni, ezek közül párat már felsoroltunk. Fontos tudni, hogy a kölcsönt csak akkor kaphatjuk meg, ha a bank hitelképesnek minősít minket, azaz a házaspárok egyik tagja sem lehet fent a KHR listán, és megfelelő jövedelemmel is kell rendelkezzenek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával