fbpx

Babaváró hitel 2023

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

Babaváró kölcsön

Most 100.000 forint jóváírással

THM 0,4% ; 13,9%
Futamidő 64 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
Unicredit

Babaváró kölcsön

Akár 150.000 forint jóváírással

THM 0,43% ; 14,07%
Futamidő 72 - 240 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
ERSTE

Babaváró hitel

Akár 120.000 Ft kedvezménnyel

THM 0,48% ; 14,50%
Futamidő 60 - 240 hó
Hitelösszeg 2.500.000 Ft - 10.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

A Babaváró hitel

A Babaváró hitel tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amit csak házaspárok igényelhetnek. A felvehető hitelösszeg 1.000.000 – 10.000.000 forint lehet, 60 – 240 hónapos futamidővel és maximum 50.000 forint törlesztő részlettel a kamattámogatás időszaka alatt. A felvett összeg 75%-a önerőként is felhasználható egy jelzáloghitelhez, de hitelkiváltásra is alkalmas. Ha megszületik az első gyermek, akkor kamatmentessé válhat, a THM 0,4% körüli lesz, ami az egyéb költségeket fedezi. A második gyermek születése után elengedésre kerül a tőketartozás 30%-a, a harmadiknál pedig a 100%. Fontos, hogy a TB jogviszonyok összevonhatóak, illetve folyamatosnak tekinthetőek, ha a megszakítás legfeljebb 30 nap, a felsőoktatási tanulmányok és a következő TB jogviszony megkezdése között pedig maximum 6 hónap. A Babaváró hitel igénylése előtt 180 napos, folyamatos TB jogviszonyra van szükség, és a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött időszakból csak egy évet lehet figyelembe venni.

A Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy állami támogatású hitelfajta, amivel a kormány a családalapítást támogatja, és a gyermekvállalást kívánja elősegíteni. Tízmillió forintot is igényelhetünk, és a Babaváró hitel kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződéses feltételeket. A Babaváró hitel, ahogy a nevében is benne van, gyermeket vállaló családoknak nyújt állami támogatást. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik. Ha az első gyerekünk öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyerekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk. A Babaváró hitelt akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lesz magasabb havi ötvenezer forintnál. Ezt az állam garantálja.

A Babaváró hitel előtörlesztése

Ha a Babaváró támogatás még a gyermekünk megszületése előtt előtörlesztésre kerül, akkor vissza kell fizetnünk az addig megkapott kamattámogatást. A kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül kell kifizetnünk. A kamattámogatást akkor is vissza kell fizetnünk, ha öt évig nem születik gyerekünk, ahogy azt a szerződésben vállaltuk. Ezt az összeget előtörlesztéskor is ki kell fizetnünk, ha nem született gyermekünk. A gyermekünk megszületése után a Babaváró támogatás a futamidő végéig kamatmentes marad, így ha előtörlesztjük azt, akkor csak a fennmaradó tőkét kell visszafizetnünk. Nem kell visszafizetnünk az államtól kapott kamattámogatást, hiszen teljesítettük a szerződésben vállaltakat.

A Babaváró hitel szabad felhasználású

A Babaváró támogatás, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon, és nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkezik. A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye a nevéből is kikövetkeztethető, vagyis az, hogy bármire elkölthető az összeg. Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira nehéz.

A szabad felhasználású Babaváró hitel előnyei

További előnye a Babaváró támogatásnak, hogy mindössze a rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni munkáltatói igazolással. Ezen felül csupán személyazonosító okmányra és lakcímkártyára van szükség az igényléshez, vagyis mondhatjuk, hogy szükség esetén viszonylag gyorsan hozzá lehet jutni, és utána bármire lehet fordítani.

A szabad felhasználású Babaváró hitel

Miért jó, hogy a Babaváró támogatás szabadon használható fel? Mert bármire el lehet költeni. Szabad felhasználású hitel esetén nincsenek határok. Bármire felhasználható a hitelösszeg. A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél maghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána adminisztrációra. Nem kell számlákat bemutatni a hitelt nyújtó pénzintézetnek, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz elköltését. A Babaváró hitelnek ráadásul nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű.

Mire lehet elkölteni a Babaváró hitelt?

Bármire. A Babaváró hitelt bármire el lehet költeni. A szabad felhasználást szó szerint lehet venni. Nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a felvett összeget. Persze vannak szokásosnak nevezhető felhasználási módok. Ilyen a lakásvásárlás. Ez olyan, szinte minden családban felmerülő esemény, aminél felmerülhet a szabad felhasználású hitelből történő megvalósítás. Az autóvásárlás is ilyen, hiszen az autó öregszik, a család új tagokkal bővülhet, vagy egy hobbi miatt lehet szükség nagyobb autóra.

Babaváró hitel váratlan helyzetekre is

A szabad felhasználású Babaváró hitel felhasználásának más területei is vannak. Gyakori, hogy egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okoz. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy elromló műszaki cikk vagy egy lerobbanó autó. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a szabad felhasználású Babaváró hitel megoldást nyújthat a kialakult helyzetre.

Babaváró hitel – mindenre jó

A szabad felhasználású Babaváró hitel egy fogyasztási hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaikhoz vesznek igénybe. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni a hitelt. Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás indításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a szabad felhasználású hitel megoldás lehet erre is. Egy beindított vállalkozás, ami sikeressé válik, jó befektetésnek tűnik.

Babaváró hitel kalkulátor

A Babaváró hitel kalkulátor segít kiválasztani a legjobb Babaváró hitelt. Szükség van a Babaváró kalkulátor használatára? Nem feltétlenül. A Babaváró hitel kalkulátor felsorolja az elérhető Babaváró hiteleket. De. Mivel a Babaváró hitel kamatmentes lesz, ha gyermekünk születik, így csekély jelentősége van annak, hogy melyik banktól igényelünk Babaváró hitelt. A Babaváró kalkulátor segíthet ugyan, de elég, ha tudjuk, hogy melyik bank kínál Babaváró hitelt.

Babaváró hitel online

A Babaváró online igénylés kényelmes, de az kell tudnunk, hogy a teljes folyamatot nem tudjuk online végigvinni. Be kell majd mennünk a bankfiókba is. A Babaváró hitel online segít az előzetes tájékozódásban, de a Babaváró online igénylés csak a folyamat egy részében érhető el.

babaváró hitel kalkulátor

A Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistája

Súlyos következménye van annak, ha valaki szerepel a KHR negatív adóslistáján. A listán szereplők Babaváró hitel igénylése ugyanis elutasításra kerül. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzintézetek adatbázisa. A hiteligényléskor aláírt hozzájáruló nyilatkozat teszi lehetővé a bankoknak, hogy fenntartsák ezt a rendszert. Negatív és pozitív listát is tartalmaz, a hitelek és a hitelfelvevők minden adatával. Egy jó ügyfél számára előnyös, de a rosszul fizetőkről minden bank tudni fogja, hogy mikor, mennyit nem fizettek vissza. A rossz adósok igénylése ugyanis később elutasításra kerül.

A Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistája – következmények

A negatív adóslistán szereplők ellen végrehajtást kezdeményezhettek, ráadásul többször nem fog kölcsönt kapni. A negatív listán sok évig marad fenn a rossz adós, és hiába évül el ez, a pénzügyi múltja mindig fekete marad. A bankok nem felejtenek. Minden lehetőséget ki kell használni, és el kell kerülni a negatív listára való felkerülést. A hátrányok ugyanis súlyosak. Ha adódik egy váratlan élethelyzet, nehezebbé válik a törlesztő részletek fizetése, akkor még lehet tenni annak érdekében, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, és így az igénylő elkerülheti a negatív adóslistát.

Mikor nem kapunk Babaváró hitelt?

Több olyan eset is van, ami meghiúsíthatja az Babaváró hitel igénylés beadását. A bank nem fogadja be az igénylést, ha az igénylő nem tud igazolni telefonos elérhetőséget. Az érvénytelen, lejárt személyazonosító okmány is kizáró ok. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkezni az igényléshez. Vagy kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Az állandó bejelentett magyarországi lakcím is kötelező az igényléshez. Az életkor is döntő lehet. Bizonyos kor alatt, és bizonyos kor felett nem fogadják el az igénylést. A munkaviszony hossza is döntő. Az előírt munkaviszonynál rövidebbet nem fogad el a pénzintézet. A KHR negatív adóslistáján szereplők nem kapnak hitelt, ez kizáró ok. A megfelelő nagyságú jövedelem igazolása is elvárt.

Babaváró igénylés munkáltatói igazolással

A jövedelmet minden Babaváró hitel igénylésénél igazolni kell. Ha valaki alkalmazott, akkor munkáltatói igazolást kell bemutatnia. A munkáltatói igazolás tartalmazza a havi nettó jövedelmet, azt, hogy mióta dolgozik valaki az adott cégnél, és az is fontos, hogy nincs már próbaidőn, és nem áll felmondás alatt sem. A bankok jellemzően a saját munkáltatói igazolás formátumukat kérik, de gyakran az azzal megegyező tartalmú munkáltatói igazolást is elfogadják. A munkáltatói igazolást cégszerűen alá kell íratni, és le kell pecsételtetni.

Babaváró hitel igénylés – nem kell biztosíték

A dokumentációs elvárás mellett biztosítékra sem lesz szükség a hitelfelvételhez. Nem kell fedezetként ingatlant felajánlani, nem kell valamilyen ingóságot vagy számlapénzt biztosítékként bevonni. Ez több okból is előnyös. Ha nincs ingatlana az igénylőnek, vagy azt nem akarja fedezetként felajánlani a hitelhez, akkor is igényelhet Babaváró hitelt. Egy fedezet bevonása költséges és időigényes, ráadásul még az elbírálás ideje is jóval hosszabb egy fedezetes hitelnek.

Babaváró igénylés befektetéshez

A Babaváró hitelt a kimutatások szerint főleg lakáscélra fordítjuk. Van azonban 1-2 százaléknyi igénylő, aki befekteti a felvett összeget. Az egyik fő befektetési cél a MÁP, a Magyar Állampapír. Be lehet úgy befektetni a Babaváró hitelt, hogy az megérje nekünk? Akkor, ha megszületik gyerekünk, és a Babaváró hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad, így a kölcsön befektetése a szakértők szerint nyereséget hozhat. Ez elég egyértelmű, mert egy kamatmentes hitel befektetésekor a kapott kamatot nyereségként könyvelhetjük el. Ha nincs szükségünk a felvett összegre, jó ötlet lehet azt befektetni.

Babaváró igénylés befektetéshez – gyermekszületés nélkül

Más a helyzet akkor, ha nem születik meg a gyerekünk. Azoknak, akik eleve gyermekvállalás nélkül, csak befektetési célra igényelnék a Babaváró hitelt, gondolniuk kell arra, hogy a Babaváró hitel a folyósítást követő első öt évben biztosan kamatmentes marad ugyan, de ha nem születik gyerekünk, akkor az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben, vissza kell, hogy fizessük. Akkor éri meg csak befektetési céllal felvenni a Babaváró hitelt, ha a befektetésünk haszna ennél magasabb összeg lesz.

A Babaváró hitel előtörlesztése

A Babaváró támogatás 10 millió forintja vissza nem térítendő támogatás lesz akkor, ha az igényléskor már gyereket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. A hitel törlesztését gyakorlatilag el sem kezdjük, és három évig nem is fizetnünk semmit. Ha közben megszületik a második gyerekünk is, a szüneteltetés meg tudjuk hosszabbítani. Ha a harmadik gyerek újabb három éven belül megérkezik, akkor pedig már az egész tartozásunkat elengedik. Ebben a speciális és ritka esetben, nulla forint befizetésével kaptunk egy 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ilyenkor fel sem merülhet az előtörlesztés. Értelmetlen lenne. Hasonló eset, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a hitel felfüggesztését már öt évre megadják, és ha a harmadik gyermekünk öt év alatt megszületik, akkor ugyanúgy, mint a fenti esetben is, egy vissza nem térítendő támogatáshoz jutottunk. Ilyenkor pedig nincs már mit előtörleszteni.

A Babaváró hitel előtörlesztése – a szüneteltetés szerepe

A törlesztés felfüggesztése alapesetben három évre szó, nem kérhetünk rövidebb szüneteltetést. A szüneteltetés már kérhetjük a hitelkérelem benyújtásakor, ha már a magzatunk legalább tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd bizonyítanunk. Fontos, hogy a Babaváró három éves szüneteltetését csak akkor kérhetjük, ha a magzatunk betöltötte a tizenkét hetes kort, vagy gyerekünk születik az első öt évben. Ha nem születik meg a vállalt gyerek, akkor a Babaváró hitel kamattámogatása megszűnik, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

A Babaváró hitel előtörlesztése – érdemes vagy nem érdemes?

A Babaváró hitel előtörlesztése csak egy megfontolt befektetés esetén érheti meg. Egyébként vagy ráfizetünk az előtörlesztésre, vagy egyszerűen értelmetlen lesz előtörlesztenünk, hiszen egy kamatmentes hitelt nem érdemes visszafizetni.

A Babaváró támogatás feltételei

A Babaváró hitel – autóvásárlásra

A Babaváró hitel majdnem olyan, mit egy hagyományos személyi kölcsön. A személyi hitelek minden jó tulajdonságával rendelkezik, azért annyira népszerű. És a lényeg: szabadon felhasználható. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy az igényelt kölcsönt akármire elkölthetjük. Akár autóvásárlásra is fordíthatjuk. A Babaváró hitellel nem kell elszámolnunk, nem kell előzetes tervet benyújtanunk arról, hogy mire fordítjuk majd, és számlákat sem kell benyújtanunk később a pénzintézethez. A Babaváró hitel abban is megegyezik a személyi kölcsönökkel, hogy nem lesz szükség ingatlanfedezetre az igényléshez. Van némi eltérés is a Babaváró hitel és a személyi kölcsönök között. A Babaváró hitel igénylésének az az alapfeltétele, hogy vállaljuk, gyerekünk fog születni. Meglévő gyerekre nem igényelhetünk Babaváró hitelt, csak vállalt gyerekre. Az állam a Babaváró hitelt ezért hozta létre, hogy növelje a gyermekvállalási kedvünket.

A Babaváró hitel – kamatmentes autóhitel

A Babaváró hitel ugyanis kamatmentes lehet. Egy kamatmentes hitel működése egyszerű. Ugyanannyit kell visszafizetnünk, mint amennyit igényeltünk. Ez egy kivételes lehetőség. A hitelek közül csak az áruhitelnél találkozhatunk kamatmentes konstrukcióval. De amíg egy áruhitel átlagos hitelösszege százezer forint, Babaváró hitellel tízmillió forinthoz is juthatunk. 10 millió forinthoz akár kamatmentesen. Ez pedig elég lehet egy autó megvásárlásához. Egy nagyon jó autó megvásárlásához.

A megfelelő kölcsön autóhitel

Autó megvásárlásához többféle kölcsönt is igényelhetünk. A személyi kölcsönök mellett a szabadon felhasználható jelzáloghitel is jó ötlet lehet, vagy akár lízingelhetünk is autót. A hitel kiválasztásában segíthet egy szakértő weboldal, ahol szakértő cikkek és hitelkalkulátor segíti a tájékozódásunkat. Itt egyszerűen és gyorsan találhatjuk meg a számunkra legkedvezőbb konstrukciót. A Babaváró hitel lehet a legjobb, ha autót szeretnénk venni, van azonban néhány részlet, amire gondolnunk kell igénylés előtt.

Ha több gyerekünk születik, olcsóbb lesz az autóhitel

A Babaváró hitelhez gyereket kell vállalnunk. Az első gyermeknek a szerződéskötést követő öt évben kell megszületnie ahhoz, hogy a Babaváró hitel kamatmentes maradjon a futamidő végéig, ami akár húsz év is lehet. Ebben az esetben egy kamatmentes kölcsön áll a rendelkezésünkre autóvásárláshoz. Ha a második gyerekünk is megszületik, elengedik a tartozásunk harminc százalékát. Több millió forintot kaphatunk a kormánytól a második gyerekünk születése után, ezért ennyivel kevesebbe kerül majd az új autónk. A harmadik gyerek megszületése után a kölcsön egy vissza nem térítendő támogatássá alakul át. A harmadik gyermekünk megszületése után tehát már semmit nem kell fizetnünk, és az autó a miénk lesz.

És ha nem születik gyermekünk?

A támogatás megszűnése miatt az autónk hitele jóval drágább lesz. A támogatást ilyenkor egy összegben, százhúsz napon belül vissza kell fizetnünk. Ez tízmilliós támogatással számolva húsz éves futamidőre ez már kétmillió forint felett van. A támogatás mértéke ugyanis függ a jegybanki alapkamattól, amit az elmúlt hónapokban többször megemelt a Magyar Nemzeti Bank. Így az autónk hitele annyira megdrágul, hogy már nem biztos, hogy megéri majd ilyen módon hitelre autót vásárolni. És nem ez lesz az egyetlen költségünk. Megnő a havi törlesztőrészletünk is. A támogatás megszűnésekor a Babaváró hitel ugyanis piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, és az ennek megfelelő törlesztő részletet kell majd a következő években kifizetnünk. Így nem csak hogy vissza kell fizetnünk pénzt, de az autónk részletei is magasabbak lesznek.

Jó lehet autóvásárlásra a Babaváró hitel?

A rövid válasz az, hogy igen. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ha nem születik gyermekünk, az teljesen átalakítja az alaphelyzetben rendkívül kedvező lehetőséget. Ahogy fent már írtuk, már egy gyermek megszületésekor is ez a legkedvezőbb konstrukció, két vagy három gyermek után pedig szinte ingyen juthatunk az autónkhoz. Ha nem születik gyermekünk, akkor viszont már nem biztos, hogy jó lesz autóvásárlásra a Babaváró hitel. Számítsunk mindkét eshetőségre, mielőtt igényelünk.

babaváró támogatás

A Babaváró hitel szüneteltetése

A Babaváró hitel szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik. A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk. Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amíg a gyermekünk megszületik. Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően hatvan napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

A Babaváró hitel szüneteltetése – három év

A törlesztés felfüggesztése csak három évre szólhat, nincs mód rövidebb szüneteltetésre. A legjobb az, hogy a szüneteltetés már kérhetjük a hitel igénylésekor is, amennyiben már a magzatunk tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd alátámasztanunk. Lényeges lesz, hogy a Babaváró hitel három éves szüneteltetése abban az esetben kérhető, ha az magzat betölti a tizenkét hetes kort, vagy a gyermekünk megszületik a futamidő első öt évében. Amennyiben ugyanis nem születik meg a vállalt gyermek az első öt évben, a Babaváró hitel megszűnik támogatás lenni, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

A Babaváró hitel szüneteltetése – többször is lehet

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk. A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Babaváró hitel – vissza nem térítendő támogatás is lehet

A Babaváró hitel mind a 10 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk. Amennyiben a harmadik gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Ugyanez történik akkor is, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a felfüggesztést már öt évre kérhetjük, és ha a harmadik gyerekünk ezen időszak alatt megszületik, akkor a teljes tartozás megszűnik.

A Babaváró támogatás feltételei

A Babaváró hitel a kormány Otthonteremtési programjának fontos eleme. A program célja, hogy a családok gyermekvállalási kedvét ösztönözze. A program keretében áfa visszatérítéshez is lehet jutni, és van lehetőség illetékmentességre is. A CSOK és a falusi CSOK is elérhető a program keretében, és ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz kedvezményes, kamattámogatott hitelt is lehet igényelni. A CSOK hitel kamata csak 3 százalék, ami lényegesen alacsonyabb, mint a piaci jelzáloghitelek kamata.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön. Gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, és Babaváró hitellel akár 10 millió forinthoz is lehet jutni. A húszéves futamidő alatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet 50 ezer forint fölé.

A Babaváró támogatás feltételei – kamatmentesen indul

A Babaváró kölcsön kamatmentesen indul, és kamatmentes marad, ha öt éven belül megszületik az első gyermekünk. A Babaváró hitel igénylésekor ugyanis szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Arról, hogy mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermekünk, egy külön cikkben foglalkozunk. Amikor tehát megszületik az első gyermekünk öt éven belül, biztosítottuk a hitel kamatmentességét a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a hitel harminc százalékát. Ez vissza nem térítendő támogatást jelent, ami további könnyítés egy család számára.

A Babaváró támogatás feltételei – a legoptimálisabb eset

A legoptimálisabb esetben születik harmadik gyermekünk is, ekkor ugyanis a még hátralévő tartozást az állam teljes egészében elengedi. Mivel a gyerek születése után a hitel visszafizetése időlegesen felfüggesztésre kerülhet, előfordulhat olyan eset, hogy csak az első gyerek megszületéséig kell fizetnünk a törlesztőrészleteket. Legjobban akkor járunk, ha már gyereket várunk a szerződés megkötésekor. Fontos azonban tudni, hogy a Babaváró hitelt csak vállalt gyermekre igényelhetünk, meglévőre nem, ellentétben a CSOK-kal, ahol meglévő és vállalt gyermek után is jár a támogatás.

Babaváró feltételek özvegyeknek

A Babaváró hitel az özvegyeket is érinti. A túlélő házastárs ugyanis egyedül, még háromszáz nappal a párja halálát követően is igényelhet Babaváró hitelt. Abban az esetben, ha a Babaváró hitel igénylését követően hunyt el a házastársunk, akkor a túlélő házastársnak lehetősége van a szerződést a halálesetet követően is megkötni. Ha a házastársakról örökbefogadásra való alkalmasságát megállapító határozat született a kormányhivatalban, de ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is kérheti a támogatást. Abban az esetben, ha a házaspár már megigényelte a Babaváró hitelt, majd ezt követően az egyik fél meghal, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is kérheti a túlélő fél a támogatást.

A Babaváró hitel feltételei – köztartozás

Babaváró hitel igénylése már jóváhagyható abban az esetben, ha a köztartozás nem haladja meg az ötezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezünk, akkor tíz napunk van arra, hogy ezt befizessük. Ha ezt megtesszük, akkor a kérelmünket jóváhagyják. Azért fontos ez az új szabály, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy minimális összeggel tartoznak a NAV-nak.

Babaváró feltételek

A Babaváró hitel feltételei összetettek. Célszerű lehet szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Hitel felvétele előtt számolnunk kell az esetleges hátrányokkal és kizáró tényezőkkel is. A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség, hiszen kamatmentesen jutahatunk 10 millió forinthoz, és ezt szabadon, bármire felhasználhatjuk. Gyermekvállalás előtt számoljunk ezzel a lehetőséggel is. Nagy segítség lehet a Babaváró hitel a családunknak.

A Babaváró hitelt igénylés kockázatai

Nem veszélytelen tehát Babaváró hitelt igényelni. Ahogy látható, a szerződés be nem tartása megterhelő lesz anyagilag, az azonnal visszafizetendő támogatás, és a megemelkedő törlesztő részlet miatt. A Babaváró hitelt igénylők nyilván nem gondolnak arra, hogy ez bekövetkezhet. Az igénylésnél mégis érdemes gondolni erre a lehetőségre is. Lehet olyan ok, ami miatt nem születik meg a gyermekünk. És ha a gyermekünk nem születik meg, fizetnünk kell. Bár van kockázata a Babaváró hitel igénylésének, a másik oldalról se feledkezzünk meg. Tízmillió forint szabadon felhasználható kamatmentes kölcsönt kaphatunk. Fiatal házaspárként, gyereket tervezve ez egy olyan összeg, ami komoly segítséget nyújt a családunknak. Mielőtt döntünk, alaposan fontoljuk meg az előnyöket, és vegyük figyelembe a kockázatokat is. Ha úgy látjuk, hogy ez egy olyan lehetőség, amit nem akarunk kihagyni, akkor igényeljük meg a Babaváró hitelt.

A Babaváró hitelt feltételei – vállalkozók

A Babaváró hitel igényléséhez igazolnunk kell a jövedelmünket. Alkalmazottként munkáltatói igazolással tehetjük meg, nyugdíjasként pedig be kell mutatnunk az utolsó nyugdíjszelvényinket. Bár a vállalkozók gyakran érzik magukat fekete báránynak hitelfelvételkor, Babaváró hitel igényléséhez egy vállalkozónak csupán egy NAV jövedelemigazolásra lesz szüksége a jövedelme igazolásához. Nincs tehát akadálya annak, hogy vállalkozói jövedelemmel igényeljünk Babaváró hitelt.

A Babaváró hitelt feltételei – TB jogviszony

A TB jogviszonyban beállt változások miatt az aktuális szabályok szerint jelentősen nőtt azok köre, akik Babaváró hitelt igényelhetnek. Amíg korábban a három éves elvárt TB jogviszonyban összesen legfeljebb egyszeri 30 nap megszakítás lehetett, addig most már nem probléma az, ha több megszakítás is van. Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat azonban 30 napnál tovább. Ez azért jelentős változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és könnyen összejött a harminc nap megszakítás a 3 év alatt. A másik változás, hogy az özvegy, az elhunyt házastársa halála után, egyedül is igényelheti a hitelt. Fontos, hogy ezt a Babaváró hitel szabályai szerint a még a gyermeke megszületése előtt kell megtennie. Amennyiben az elhunyt házastárs a halálakor, vagy az azt megelőző három hónapban megfelelt a Babaváró hitel TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak, akkor a házastárs szintén jogosult lesz a Babaváró hitelre.

A Babaváró hitelt feltételei – álláskeresési járadék

Lényeges feltétel, hogy a munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka, ami legfeljebb kilencven nap, szintén TB jogviszonynak minősül, így erre nem vonatkozik a harminc napos korlát. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően pedig a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig fél év megszakítás is lehet, vagyis a 30 napos szabályt itt sem kell alkalmazni, ahogy a munkanélküliség esetén sem.

Babaváró hitel hitelfedezeti biztosítással

Babaváró hitelhez is lehet hitelfedezeti biztosítást kötni. Bár a Babaváró hitel kamatmentes lehet, arról nem feledkezhetünk meg, hogy a hitel részleteit fizetnünk kell. Ha nem fizetjük ugyanis a Babaváró hitel törlesztőrészleteit, az szerződésszegésnek számít, és a kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Hogy lehet ezt elkerülni? A válasz: hitelfedezeti biztosítással. A tartozás kifizetése bármikor okozhat problémát egy hosszú futamidejű hitel alatt. A meglévő kölcsöneinket azonban fizetnünk kell, tartós betegség, táppénz esetén is. A törlesztőrészletre nem vár a bank. Kell a biztonság a családunknak. Tökéletes megoldás lehet erre a hitelfedezeti biztosítás.

A Babaváró hitel hitelfedezeti biztosítással lehet biztonságos

Egy hitel törlesztőrészletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat. Legrosszabb esetben elveszíthetjük az otthonunkat, az autónkat, és behajtó cégek telefonjait kell fogadnunk. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk. Most akarunk Babaváró hitelt felvenni? Vagy már régóta törlesztjük a Babaváró hitelünket, de felmerült bennünk, hogy probléma esetén mit is tehetnénk? A szinte kockázat nélküli Babaváró igénylés hitelfedezeti biztosítással lehetséges.

Biztonságos Babaváró hitel igénylés

Nem kötöttünk a hitelfelvételkor hitelfedezeti biztosítást? Nem gond. A futamidő bármely pillanatában, nem csak a Babaváró hitel igénylés alatt köthetjük meg. Ez egy kapcsolódó szolgáltatás a Babaváró hitelünk mellé. Bármikor igényelhető. Célszerűnek tűnik már a Babaváró hitel felvételekor megkötni a hitelfedezeti biztosítást, de ha ezt nem tettük meg, később, bármikor a futamidő alatt van erre lehetőségünk.

Hitelfedezeti biztosítás – mire jó?

A Babaváró hitelünk mellé kötött hitelfedezeti biztosítás esetén a biztosító átvállalhatja a törlesztő részletek fizetését, ha nem tudjuk azt kifizetni. Lehet szó keresőképtelenségről, munkanélküliségről, balesetből adódó kórházi ellátásról vagy rokkantságról és halálról. Senki nem vár sötét jövőt, de az előrelátás megkímélhet bennünket egy sor kellemetlenségtől. A hitelfedezeti biztosítással akkor élhetünk, ha bajba kerülünk. A bajt a biztosítás nem szünteti meg, de azt elkerülhetjük vele, hogy a bajt egy másik kövesse. Az anyagi biztonság kiemelten fontos egy krízishelyzetben.

Érdemes megkötni a hitelfedezeti biztosítást?

Igen. Nem várt esemény? Munkanélküliség? Baleset? Betegség? Mindenki el tudja dönteni, mennyire fontos neki a biztonság. Ha úgy gondolkozunk, hogy nem tudhatjuk, mikor történik valami rossz az életünkben, és szeretnénk, ha probléma esetén is lenne, aki fizeti a hitelünk törlesztőrészleteit, akkor a hitelfedezeti biztosítás jó megoldás lehet. Kedvező feltételekkel és alacsony éves díjjal juthatunk hozzá. Így nem tolódik ki a futamidő, hiszen akár hónapokon át fizetnek helyettünk. Senki nem várja, hogy rossz történjen. Ez előrelátás. A szeretteink biztonsága olyan szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Hitelfedezeti biztosítás – a törlesztés védelme

Húsz év? Nem kell előre látnunk, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Ez nem is lehetséges. Viszont van olyan biztosítási termék, ami csökkenti a kockázatunkat. Egy nem várt, negatív jövőbeni esemény elkerülhetetlen lehet, de a hatásait enyhíthetjük, vagy teljesen kiküszöbölhetjük. Nem fog gondot okozni a havi törlesztőrészlet elutalása, hiszen a biztosító segítő kezet nyújthat nekünk. Hogyan? Hitelfedezeti biztosítás, ez a kulcsszó. Mit jelent ez pontosan? Mit biztosít? Mikor fizet és mennyit?

Mire és mennyit fizet a hitelfedezeti biztosítás?

Vettünk fel Babaváró hitelt, és nem tudunk fizetni. A legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat ilyen élethelyzet. Ha van törlesztésvédelmünk, az alábbi, nagyon nem várt események esetén a biztosító fizet helyettünk: ha két hónapja betegség miatt nem tudunk már dolgozni, kifizetik a törlesztőrészleteket (ezt a szolgáltatást kétévente csak egyszer vehetjük igénybe) Kórházba is kerülhetünk. Tíz nap után már jár nekünk a segítség, és mi csak a felépülésünkre koncentrálhatunk. Nem kell, hogy a hitelünk miatt is aggódjunk.

Mire és mennyit fizet a hitelfedezeti biztosítás? – munkanélküliség

Elvesztettük a munkánkat, és két hónapja nem találunk új állást? Nagyon kellemetlen helyzet. És munkanélküliség esetén minden segítség jól jön, hiszen vannak kiadásink, de bevételünk nincs. Még jó, hogy előre gondolkodtunk. Fizetnek helyettünk, így nekünk nem kell foglalkoznunk a havi törlesztőrészletünkkel. Ha a biztosított balesetben vagy betegségben elhuny, fizetnek. Igaz ez maradandó egészségkárosodás, rokkantság esetén is.

A pontos, naprakész feltételek megtalálhatók a biztosítási feltételekben. Érdemes áttanulmányozni szerződéskötés előtt. Így tudni fogjuk, hogy milyen esetekben, mennyi segítségre számíthatunk, hogy áthidaljuk a pénzügyi nehézségeinket.

OBA – a hitelösszeg védelme

A hitelfedezeti biztosítás segíthet, ha bajba kerülünk a törlesztőrészletekkel. De mi védi meg a már kiutalt, de el nem költött hitelösszeget? A számlánkon lévő hitelösszeget az OBA védi. Fontos szabály, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező pénzintézetek kötelesek csatlakozni az OBÁ-hoz. Így bármelyik magyar bankban tartjuk a pénzünket, az védve lesz. Az OBA feladata, hogy egy bank tevékenységi engedélyének visszavonásakor a szabályozásban előírt 10 napon belül kártalanítsa az érintetteket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször volt példa. Az OBA szakemberei nem csak a kártalanításban, a végelszámolásban is részt vesznek. A kártalanításnak nincs saját ereje, tehát a teljes összeget megkapjuk, és ezt kérnünk sem kell, mert a kártalanítás automatikus. Ez a védelem ingyenes, ügyfélként ezért fizetnünk nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke volt, hiszen egy ilyen intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami tagszervezetek érdeke is.

Hol védi a pénzem az OBA?

A hatályos jogszabályok miatt a pénzünk minden magyarországi pénzintézetnél védve van. Az OBA megalakulásáig a betéteket az állam garantálta. Azóta az OBA garantálja azokat. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyeztük el a pénzünket, arra a szabályok szerint továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzünkhöz nem férünk hozzá, akkor az OBA 10 munkanapon belül kártalanít bennünket 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére növekedhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi bankban védve van a pénzünk. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanít bennünket. A kártalanítás összege legfeljebb 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy a biztosítás minden bankra külön-külön érvényes. Ha több bankban helyezzük el a pénzünket, akkor mindegyik betétünk biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy bankban van több számlánk, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Mekkora összegig véd az OBA?

Az OBA a betéteink tőkéje és kamata után maximum 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval emelkedhet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betétünk, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, esetleg biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, annak ellenére, hogy az összeghatár euróban van meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja. Így jön ki a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlánkra befizetett összeg, a lekötött betétünk, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik nekünk.

Kit kártalanít az OBA?

Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

Mi a kártalanítás menete?

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztatni fog bennünket. A kártalanítással kapcsolatos kérdéseinkre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is választ kaphatunk.

Így kaphatod meg a hitelt

Babaváró hitel 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Babaváró hitel 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Babaváró hitel 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Babaváró hitel 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy maximum 10 millió forintos, a jogszabályi feltételek teljesülése esetén kamatmentes kölcsönről van szó, amely szabad felhasználású. A hitelösszeg biztosítása mellett az állami támogatás része a törlesztés szüneteltetése, valamint a hitelből való elengedés. Természetesen mindez feltételekhez kötött.

Ahogyan a legtöbb kölcsönnél, a babaváró hitelnél is sokféle feltétel akad. Házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség 18 és 41 év közötti életkorú. Szintén fontos feltétel, hogy legalább az egyik házastárs legalább három éves, folyamatos TB biztosított jogviszonnyal rendelkezzen. A kamatmentesség feltétele legalább egy gyermek megszületése, ennek a határideje pedig öt év a szerződéskötéstől számítva.

Legalább egynek mindenképpen, mert a kölcsön csak ekkor lesz kamatmentes. Ha nem születik gyermek a szerződéskötéstől számított öt éven belül, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, emellett a hitel a futamidő végéig piaci kamatozású lesz. A legjobb persze, ha három gyermek születik, ebben az esetben lehet a legnagyobb mértékű gyermekvállalási támogatáshoz jutni. Az első gyermek esetében három évre igényelhető a kölcsön törlesztés szüneteltetés a banknál, a második gyermek esetén szintén három évre kérhető a törlesztés szüneteltetése, valamint a fennálló tőketartozás 30 százalékát is elengedi, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló kölcsön tartozás elengedésre kerül.

Igen. A maximum 10 millió forint értékű Babaváró kölcsön szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Még lakáshitel önerőként is felhasználható, hitelösszeg 75 százalékáig, abban az esetben, ha a lakáshitelt a babaváró hitelt folyósítását követő 90 napon belül igényeljük.

Ahogy említettük, jó néhány feltételnek meg kell felelni, ezek közül párat már felsoroltunk. Fontos tudni, hogy a kölcsönt csak akkor kaphatjuk meg, ha a bank hitelképesnek minősít minket, azaz a házaspárok egyik tagja sem lehet fent a KHR listán, és megfelelő jövedelemmel is kell rendelkezzenek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

2023.01.27.

A kamatperiódus megválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy a hitelfelvételünk igazodjon anyagi helyzetünkhöz és egy esetleges negatív történés se befolyásolja törlesztési képességünket.

Tovább olvasom
Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom