Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

2022.07.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 14. 13:36

A Babaváró hitelt használnád fel önerőként az otthonod megvásárlásához? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

A Babaváró hitel felhasználása önerőként nem lehetetlen, csupán egyetlen dologra kell figyelni: a folyósításától számított 90 napon belül mindössze a 75%-a fordítható erre a célra. Ha azonban ez letelik, már semmi akadálya, hogy a teljes összeget önerőként mutathasd fel a választott banknak, majd megvásárold az otthonodat.

Babaváró hitel felhasználása önerőként egy lakáshitel mellé

Tegyük fel, hogy nincs még gyermeketek, és csak egyet szeretnétek; ebben az esetben kizárólag piaci kamatozású lakáshitelben gondolkodhattok, a támogatott CSOK-hitel nem jöhet szóba. Emellett azt is feltételezzük, hogy kivárjátok a fentebb említett 90 napot, mivel így sokkal jobb helyzetből indulhassatok, hiszen nem mindegy, hogy csak 7,5 millió, vagy 10 millió forint lesz az önerő.

Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben nem várjátok ki a 90 napot, a fennmaradó 2,5 millió forintot a bankok hitelnek tekintik, és beleszámolják a JTM-szabályozás szerinti összegbe, azaz alacsonyabb lehet a maximális törlesztőrészlet is, nem csak a hitelösszeg, tehát mindenképp megéri türelmesnek lenni.

Azt is fontos tudni, hogy a bankok a törvény szerint maximum az ingatlan piaci értékének 80%-áig hitelezhetnek, tehát legalább 20% önerőre van szükség, ám minden pénzintézet a saját hatáskörében dönthet, hogy ezen felül mennyire szigorú ebben a kérdésben. Létezik olyan bank is, amely mindössze 60%-ig finanszíroz a településtől, az ingatlan típusától és a felhasznált építőanyagtól függően, de az átlag 70%, tehát mi is ezzel fogunk számolni.

Továbbá tegyük fel azt is, hogy csak a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként, ezen felül nincs megtakarításotok, ám az egy, tervezett gyermekre még felveszitek a 600 ezer forint CSOK-ot is.

Milyen árkategóriában érdemes nézelődni?

Ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként, és hozzáteszitek a 600 ezer forint CSOK-ot, akkor a maximális összeg, amivel kalkulálhattok: 35,9 millió forint – ennek havi törlesztőrészlete minimum 190 ezer forint lesz.

Ez a nagyjából 36 millió forint a maximum, és ahogy emelkednek az ingatlanárak, napjainkban már egyre szűkösebb a kínálat, azaz kompromisszumokat kell kötnötök.

Milyen ingatlanok kaphatóak ennyi pénzért?

Egy gyors – és felületes – keresés után azt kell mondjuk, azért még lehet találni ezért az összegért elfogadható lakásokat is. Az egyik legnépszerűbb, sokak által ismert ingatlanhirdetési oldalon böngésztünk néhány órát, és olyan lakásokat is találtunk, amelyek akár nektek is megfelelhetnek.

Budapest belső és külső kerületeiben – bár főleg a pesti oldalon – találtunk kifejezetten nagy, 75 négyzetméteres lakást is, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy felújítandó ingatlanról van szó, tehát ehhez vagy plusz hitelre, vagy megtakarításra van szükség. Ha felújított, vagy új építésű lakásban gondolkodtok, akkor viszont a 30-35 négyzetméter a reális, ami egy gyermekkel már szűkös lesz.

Az arany középút egy 45-50 négyzetméteres lakás lehet, ami nincs kifejezetten rossz állapotban, és egy tisztasági festéssel, illetve kisebb javításokkal lakható, sőt, otthonos lehet; 36 millió forintból ez hozható ki.

Ha viszont vidéki otthon is megfelel, lényegesen nagyobb a merítés. Néhány példát említenénk, ami nekünk nagyon megtetszett: egy zalaegerszegi, a belvárosban található, 64 négyzetméteres, felújított lakást kevesebb, mint 33 millió forintért árulnak, ami minden szempontból megfelelhet az igényeiteknek – amennyiben persze pont ott keresitek az otthonotokat. Egy másik, Egerben található lakás nem lépi át a 30 millió forintos határt sem, 58 négyzetméteres, és kifejezetten jó állapotban van, egy harmadik pedig – hogy az agglomerációban is legyen valami – egy Vácon található, 56 négyzetméteres lakás alig több, mint 31 millió forintért.

Ha lakáshitelt szeretnétek igényelni, amihez a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként, tekintsétek meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsátok össze őket, válasszátok ki a számotokra leginkább megfelelőt, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

2023.05.09.

A hitel az hitel, gondolhatnánk, mégsem mindegy, melyik banktól igényelünk Babaváró hitelt. Előfordulhat, hogy egy bank feltételeit nem tudjuk teljesíteni, de egy másikét igen. Nem mindegy tehát, hogy hol igényelünk Babaváró hitelt. És akkor a kedvezményekről még nem is beszéltünk. Az eltérő banki feltételek még jól is jöhetnek nekünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

A babaváró hitel öt legnagyobb előnye

2023.01.06.

Nem véletlenül vált rendkívül népszerűvé a családtámogatási konstrukciók között az úgynevezett babaváró hitel, amelynek a legnagyobb előnye az, hogy szabadon felhasználható. Persze ez csak az egyik pozitívum, lássuk, miért vonzó még ez a kölcsön!

Tovább olvasom
Miért szűnhet meg a kamattámogatás babaváró hitel esetén?

Miért szűnhet meg a kamattámogatás babaváró hitel esetén?

2020.11.10.

A babaváró hitel a közelmúlt szenzációja a hitelpiacon – de csak azok számára, akiknek a családalapítás az egyik céljuk. Számos vonzó tulajdonsága mellett az egyik fő előny a babaváró hitel kamatmentes jellege. Természetesen vannak feltételek is, amelyeket nem csak az igénylésnél, hanem a futamidő alatt is teljesíteni kell, ellenkező esetben ugyanis megszűnik a kamattámogatás a babaváró hitelnél.

Tovább olvasom