CIB lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek

CIB

CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Akár 40 000 Ft jóváírással*

THM 6,68% - 8,26% Kamat: 6,79% - 7,79%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 1.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Mi az a CIB lakáshitel?

A CIB lakáshitel ingatlannal kapcsolatos célok elérésében segítheti az igénylőt. A CIB lakáshitelhez minden esetben szükség van fedezetre, ami többnyire a megvásárolt ingatlan. A hitelcél kötött, a CIB lakáshitel nem használható fel szabadon. Meg kell határozni, mely ingatlant szeretnénk megvásárolni, és a hitelt csak ennek az ingatlannak a megvásárlására fordíthatjuk. Ahogy a nevében is benne van, a CIB Bank lakáshitel egy lakásvásárlási hitel. Új és használt ingatlan megvásárlására igényelhető, de felhasználható építéshez és hitelkiváltáshoz is.

CIB Végig Fix Lakáskölcsön

A CIB Végig Fix Lakáskölcsön rugalmas és gyors. A szerződés online indítható, és csak a szerződés aláírásához kell bemenni egy CIB Bank fiókba. Kedvezmény érhető el, ha a megvásárolt ingatlan eléri vagy meghaladja a BB energetikai besorolást. Videobankár segít végig bennünket az igénylés folyamatán, és könnyíti meg számunkra az ügyintézést. Új és használt ingatlan megvásárlására igényelhető, de felhasználható építéshez és hitelkiváltáshoz is. A kamat a futamidő végéig változatlan marad. Hosszú futamidőre igényelhető, akár folyósítási díj nélkül is.

CIB Bank lakáshitel online

Az online igénylés folyamata:

Hitelkalkulátor segítségével ki kell számolni a várható törlesztőrészletet.

Ki kell tölteni a kérdőívet. Ez alapján a CIB Bank megtalálja számunkra a legoptimálisabb megoldást.

Minden felmerülő kérdésre egy videóhívás keretében egy jelzáloghitel specialista válaszol.

A jelzáloghitel specialista elmondja, hogy mik a következő lépések.

A CIB lakáshitelt nem lehet végig online igényelni. A szerződés aláírása minden esetben egy CIB Bank fiókban, személyesen történik.

CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy különleges lakáshitel, ami 10 éves kamatperiódussal igényelhető. Gyorsan és egyszerűen igényelhető, fogyasztóbarát, érthető és átlátható. Ez a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy igazán speciális termék, olyan, ami ellenőrzött és fogyasztóbarát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli az előírások betartását, és csak azok a pénzintézetek használhatják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kifejezést, amik vállalják a követelmények betartását. Ezek a követelmények pedig fogyasztóbaráttá teszik a lakáshitelt. Mint minden hitelterméknél, a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél is vannak alapfeltételek, amiknek meg kell felelnünk. Nagykorúnak kell lennünk az igénylés beadásához, és magyar állampolgárnak. Kell egy magyarországi állandó bejelentett lakcím is. A havi nettó jövedelmünket is igazolnunk kell, minimum három hónapos munkaviszony az elvárt, és nem állhatunk próbaidő és felmondás alatt sem. A Központi Hitelinformációs Rendszerben sem szerepelhetünk negatív adósként. A hitel igénylése előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a feltételeknek.

A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor mindig szükség lesz önerőre. Ennek a mértékét a pénzintézet egyedileg határozza meg. A sajáterő mértéke függ attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és függ az ingatlan elhelyezkedésétől is. A főváros egyes kerületei között is van eltérés, a nagyobb városokat szeretik a bankok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken pedig nehéz lesz hitelhez jutni. Általában 70-80 százalékát hitelezik meg a bankok az ingatlan forgalmi értékének, de ez egy hátrányos helyzetű kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is. A bankok számára fontos, hogy az ingatlan forgalomképes legyen, ezért még az is előfordulhat, hogy azért utasítják el a hitelkérelmünket, mert a bank eladhatatlannak tartja az általunk kiválasztott ingatlant. Az ingatlan mindig a hitel biztosítéka lesz, ezért egy piacképtelen ház megvásárlását túlzott kockázatúnak ítélhetik.

A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor is bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a pénzintézet figyelembe veszi az adóstárs jövedelmét. Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet ugyanannál a hitelösszegnél. Az alacsony törlesztőrészlet kedvező lehet abból a szempontból, hogy a család havi költségvetését kevésbé terheli meg. Ugyanakkor a hosszabb futamidő miatt jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg. Mérlegelni kell tehát, hogy a rövidebb futamidőt válasszuk-e, és ezzel kevesebbet fizetünk vissza összességében, vagy a hosszú futamidőt az alacsonyabb törlesztőrészlettel és a magasabb összköltséggel.

CIB CSOK hitel

A CIB Bank CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitelt azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A CIB CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. A CIB CSOK hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez. CIB CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha megfelelünk a feltételeknek, és ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Három százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük.

CIB lakáshitel kalkulátor

Igazán jó CIB lakáshitelt CIB lakáshitel kalkulátorral találhatunk. De honnan tudhatjuk, hogy megtaláltuk a legjobbat? Amikor CIB lakáshitel igénylése mellett dönt valaki, rákereshet a CIB lakáshitel szóra az interneten. Az interneten keresni jó ötlet, gyors és egyszerű megoldás, és a keresés után még számtalan hirdetéssel fogunk találkozni. Személyesen is lehet jó CIB lakáshitelt keresni. Be kell menni a CIB Bank fiókba, és elmondani, hogy mit szeretnénk. A banki ügyintéző tanácsot is adhat a legjobb CIB lakáshitel kiválasztásához. Az ügyintéző elmondja a lehetőségeket, és segíthet mérlegelni az előnyöket és hátrányokat. Ez egy pénzügyeihez kevésbé értő igénylőnek jó lehet, de időigényes, és utazni is kell hozzá. Megkérdezhetjük a szomszédunkat vagy a barátainkat is. (Ezt a megoldást a szakértők nem tarják megfelelőnek.) CIB Bank lakáshitel kalkulátor is igénybe vehető a kereséshez. Mik a CIB lakáshitel kalkulátor használatának előnyei? Nem kell utazni ahhoz, hogy a legjobb hitelkonstrukció kiválasztható legyen. Nem kell parkolóhelyet keresni a CIB Bank fiók előtt, nem kell sorban állni. Otthonról elvégezhető a keresés. Minden CIB Bank lakáshitel megtalálható egy helyen. Számtalan adat elérhető a hitelekről: kamat, THM, teljes visszafizetendő összeg. Összehasonlíthatóak a konstrukciók. Egyszerű és gyors. Biztos jó megoldás, mert egy program segít a keresésben. Használni kell a CIB lakáshitel kalkulátort!

Tévhitek a CIB lakáshitelről

CIB Bank lakáshitel igénylése előtt a felelős hitelfelvevő mindig tájékozódik a feltételekről. Ez nem mindig könnyű, hiszen számos tévhit ivódott be a köztudatba, amit szinte lehetetlen kiirtani. A közszájon forgó információk gyakran hiányosak vagy tévesek, és ez kellemetlen meglepetést okozhat nekünk a hitelfelvétel során. Ezek ismeretében még alaposabban készülhetünk fel a hitelfelvételre.

A bank mindig az általunk igazolt jövedelmet veszi figyelembe a maximális törlesztő részlet megállapításakor. A zsebbe kapott fizetés, és a nem adózó jövedelmek nem számítanak. Gyakori érvelés, hogy rendelkeznek ők ezzel a jövedelemmel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddigi kiadásaik. Például az albérletre fizetett összeg, amit eddig is időre, havonta kifizettek. Miért nem jó ez a banknak? Még ha valóban fizetünk is késedelem nélkül évek óta albérleti díjat, azt a bank nem fogadja el. Csak a hivatalosan bejelentett, leigazolt jövedelmet nézik, és annak is csak a meghatározott százaléka lehet havonta a törlesztőrészlet. Ez a szabály egyébként az adósokat védi, mert megakadályozza, hogy a bankok túlterheljék őket, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, legrosszabb esetben maga a CIB lakáshitel is felmondásra kerülhet nemfizetés miatt.

Tévhitek a CIB lakáshitelről II.

A bank által nyújtott hitelösszeg nagyságát is gyakran tévesen mérik fel az ügyfelek. Azzal többnyire tisztában vannak, hogy a bankok a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek. Csakhogy ez az összeg nem egyezik meg a vételárral, és a bank szigorúbban is eljárhat, csak alacsonyabb arányt engedélyezve. Előfordulhat az is, hogy egy ingatlant túláraznak, így a vételár magasabb lesz a becsült forgalmi értéknél, és ebben az estben nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték százalékában határozza meg a hitel nagyságát. Ez felboríthatja az előzetes terveinket, hiszen kisebb kölcsönösszeghez jutunk.

És végül egy olyan tévhit, ami nekünk kedvez. Sokan hiszik, hogy elő vagy végtörlesztésnél a fennálló összegre ki kell fizetni a kamatokat is. Ez nem így van. Elő vagy végtörlesztés esetén a tőkét és egy előtörlesztési díjat kell csak fizetnünk, ami szinte mindig kevesebb, mint a kamatokkal növelt tartozásunk. Alapos utánajárás esetén is érhetnek bennünket meglepetések, ezért a tervünk végső formába öntése előtt minden esetben konzultáljunk a bankkal. Sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

Milyen szempontok alapján válasszunk CIB lakáshitelt?

A CIB lakáshitel felvétele a családok többségében életre szóló döntés. A CIB Bank lakáshitel törlesztése évtizedekig is eltarthat. Alapos előkészület szükségesek a felelős döntés meghozatalához. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Mi lesz a fontos a hitelfelvételnél?

Mennyi legyen a törlesztőrészlet? A kapott összeget vissza kell fizetnünk, méghozzá havi részletekben. El kell döntenünk, hogy mekkora az az összeg, amit elbír a pénztárcánk. Nem biztos, hogy érdemes elmenni a végső határunkig, Számítanunk kell egyéb, váratlan kiadásokra is. A hosszú futamidő miatt számolhatunk persze a jövedelmünk emelkedésével, de azzal is számolnunk kell, hogy átmeneti időre jövedelem nélkül maradunk. A CIB lakáshitelt ebben az esetben is törlesztenünk kell.

Támogatással és kamatkedvezménnyel könnyebb. A kormány Otthonteremtési programja széles körben elérhető. Ha jogosultak vagyunk rá, mindenképpen ajánlott megfontolni az igénybe vételét, hiszen akár vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatunk. Válasszuk ki a lehetőségek közül azokat, amellyel élni tudunk, és használjuk fel őket terveink megvalósításához.

A kamatperiódus segíthet. A hosszú távú tervezést megkönnyíti a kiszámíthatóság. Ha hosszú kamatperiódust választunk a hitelünkhöz, az évekre meghatározza a törlesztőrészlet nagyságát. A fix törlesztőrészlet tervezhető kiadás lesz számunkra. Ha minden hónapban, évekre előre tudjuk a kiadásainkat, az számunkra biztonságosabba teszi a hitel felvételét. Akár 10 éves kamatperiódust is választhatunk, az pedig igazán hosszú idő. A CIB lakáshitel kiválasztásánál ne sietessük a döntésünket. Szánjuk rá az időt. Hosszú távon megtérül az alaposságunk.

CIB lakáshitel kalkulátor

Milyen költségek merülnek fel CIB lakáshitel igényléskor?

A CIB lakáshitel felvétele pénzbe kerül. A tájékozott hitelfelvevő a döntés előtt összehasonlítja a THM-eket, ez azonban nem tartalmaz minden, a CIB lakáshitelhez kacsolódó költséget. Ezen kívül számolnunk kell azzal is, hogy lesznek a banktól független költségeink is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem. A CIB Bank lakáshitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is, hogy a pénzintézet ebből mennyit ír majd jóvá számunkra a CIB Bank lakáshitel folyósítása után.

A CIB lakáshitelnek lesznek költségei, de ennek egy részét a bank beleépíti a törlesztőrészletekbe. Ilyen például a kamat. A hitelbírálati díjat és a folyósítás díját azonban egy összegben is elkérhetik tőlünk, illetve levonhatják a kiutalt összegből. CIB lakáshitelnél a megvásárolni kívánt ingatlan minden esetben fedezetté válik, és ennek költségei vannak. Fel kell értékeltetni, be kell jegyeztetni a földhivatalnál, és közjegyző előtt is vállalnunk kell a CIB lakáshitel visszafizetését, ami szintén pénzbe kerül. Azzal is számolhatunk, hogy egy nagyobb előtörlesztést fogunk majd végrehajtani, mert például lejár egy lakás-takarékpénztári megtakarításunk. Ebben az esetben érdemes már előre tudnunk ennek a költségét, hiszen egy előtörlesztés akár több százezer forintos költséget is jelenthet a felvett hitelösszegtől függően.

A CIB Bank lakáshitel igénylésénél felmerülő költségek:

 • Értékbecslés díja

 • Helyszíni szemle díja

 • Közjegyző díja

 • Jelzálogjog bejegyzés díja

 • Lakásbiztosítás díja

 • Számlavezetési díj

 • Tulajdoni lap díja

 • Térképmásolat díja

A CIB Bank egyes esetekben egyes díjakat elengedhet.

Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a hitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Terhet jelenthet, hogy minél nagyobb sajáterővel igényeljük a hitelt, az ügyvédnek is fizetni kell az adásvételi szerződés elkészítéséért, vagyonszerzési illetéket is kell majd fizetnünk, és az új ingatlant bizonyára szeretnénk a kedvünkre alakítani. Ez mind pénzbe kerül. Ezen kívül tájékozódnunk kell majd az egyéb várható kiadásainkról is. Egy szakértő nagy segítség lehet ebben. Nem csak abban tud segíteni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót, elmondhatja azt is, hogy mire kell még pénzt fordítanunk, mire végre tulajdonosaivá válunk a kiválasztott ingatlannak. Egy jó hitel megtalálása nem bonyolult dolog. Időt és energiát kell rá szánnunk, de biztosan megtaláljuk az optimális megoldást. Egy ingatlan megvásárlása a családok többségénél életük legnagyobb beruházása. Döntsünk helyesen, miután körültekintően tájékozódtunk a lehetőségeinkről.

CIB Bank lakáshitel – hitelezhető ingatlanok

A CIB lakáshitelhez több ingatlant is felajánlható fedezetként, de ezeknek egyenként el kell érniük a négy millió forintos értéket. A Magyarország területén lévő, önállóan forgalomképes ingatlan lehet fedezet, amelynek van használatbavételi engedélye, és magánszemély tulajdonában van. A CIB elfogad olyan ingatlanokat is, amelyen haszonélvezeti jog van, de a haszonélvezőt be kell vonni a CIB lakáshitelbe. Osztatlan közös tulajdon is megfelelő lehet. Az ingatlanon korábbi zálogjog nem lehet, kivéve, ha az a CIB Banké, vagy ha vissza nem térítendő támogatás terhe. Munkáltatói vagy önkormányzati kölcsön, támogatás esetén is elfogadható az ingatlan.

Hitelezhető ingatlanok:

 • Lakóingatlan. Lakás vagy lakóház besorolású belterületi, külterületi vagy zártkerti ingatlan.

 • Nem lakóingatlan. Iroda, üzlethelyiség, hétvégi ház, garázs, építési telek.

Nem hitelezhető ingatlanok:

 • Termőföld

 • Mezőgazdasági vagy erdőgazdasági hasznosítású föld

 • Természetvédelmi terület

 • Építési tilalom alatt álló ingatlan

CIB  lakáshitel előminősítés

A CIB lakáshitelnél lehetőség van előminősítésre. De mi az az előminősítés? Az előminősítés során a CIB Bank rövid idő alatt tájékoztat bennünket arról, hogy megkapjuk-e a hitelt, és ha igen, akkor mekkora összegre számíthatunk az általunk megadott adatok alapján. Használjuk ezt a lehetőséget, hiszen fontos tudni, hogy kaphatunk-e hitelt, és azt is tudnunk kell, hogy mekkora összeget költhetünk majd a kiválasztott ingatlan megvásárlására.

Mennyi az átfutási idő egy CIB lakáshitelnél?

Az, hogy mennyi idő alatt jutunk az igényelt összeghez, több tényezőn is múlik. Általánosságban elmondható, hogy egy CIB lakáshitelt a hiteligényléstől számítva a bankok 4-6 hét alatt utalnak ki számunkra. Az első lépés az előminősítés. Itt azt vizsgálják, hogy van-e valami kizáró ok, ami miatt nem kaphatunk CIB lakáshitelt. Ez egy napnál nem lehet több. Ha megfeleltünk az előminősítésen, a CIB Bank megrendeli az értékbecslést. Az értékbecslés egy hét alatt biztosan visszaér a bankba. Ezután jön az előterjesztés, majd a végleges hitelbírálat után jóváhagyják a hitelünket. Újabb egy hét telik el közben. Aztán mehetünk a közjegyzőhöz és a földhivatalba. Aztán már csak a kiutalás van hátra, ami még néhány nap.

Mi hosszabbíthatja meg a kiutalási időt?

Van néhány olyan rajtunk kívül álló ok, ami miatt a 4-6 hét további napokkal, esetleg hetekkel meghosszabbodhat. Amennyiben nem ingatlanvásárlásra, hanem hitelkiváltásra igényeljük a jelzáloghitelt, szükségünk lesz a földhivatal által érkeztetett törlési igazolásra a hitel visszafizetéséről, és ez néhány nappal hosszabbá teheti az átfutási időt. Külföldi eladó esetén még hosszabb várakozási időre kell számítanunk. Ha Otthonteremtési támogatás miatt vagy önkormányzati jelzálogjog miatt további bejegyzések vannak a tulajdoni lapon, további hozzájáruló nyilatkozatra lehet szükség. Ez újabb napokat vagy heteket jelenthet. Tudnunk kell, hogy ha építéshez igényeljük a CIB lakáshitelt, először a saját erőként vállalt összeget kell beépítenünk, és egy szakértő helyszíni szemléje után utalják csak a számunkra jóváhagyott összeget. A megvásárolni kívánt ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, a közös tulajdonú ingatlan és a külföldi tulajdonos is plusz napokat jelenthet. A helyzet összetettsége miatt célszerű szakértő segítségét kérni. A hosszú átfutási idő elsőre ijesztőnek tűnhet, de a dolgok szépen haladnak majd a medrükben. Nekünk csak egy kis türelemre lesz szükségünk, és birtokba vehetjük az új otthonunkat.

Jó a hosszú futamidő egy CIB lakáshitelnél?

A CIB Bank lakáshitel futamideje általában hosszú. A magas hitelösszeg miatt gyakran kénytelenek is vagyunk hosszabb futamidőt választani. A hosszabb futamidő viszont magasabb költségekkel jár. De mikor jó választás a CIB lakáshitel hosszú futamidőre? A futamidő hosszát az igényelt kölcsön összege és a jövedelmünk is meghatározza. A jövedelmünk maximális terhelhetőségét a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató, a JTM határozza meg. A törvény nem engedi ugyanis, hogy 600 ezer forint havi nettó jövedelem alatt a jövedelmünk felénél nagyobb törlesztő részletet válasszunk. Ez ugyanakkor csak egy alapszabály, a lakáshitelekre szigorúbb előírások vonatkoznak, és azt is tudnunk kell, hogy a bankok gyakran jóval a megengedett százalék alatt hiteleznek.

Rövidebb futamidő – kisebb teljes visszafizetendő összeg

A jövedelmünk meghatározza a maximális törlesztő részlet nagyságát, így egy adott hitelösszegnél máris kijön az a futamidő, aminél rövidebbet nem kérhetünk. Hosszabb futamidő választására van ugyan lehetőségünk, de a növekvő költségek miatt alaposan meg kell fontolni a hosszabb futamidőt. Adóstárs bevonásával is csökkenthetjük a futamidő hosszát, hiszen ilyenkor a bank az adós és az adóstárs jövedelmével együttesen számol, így lehetségessé válik egy rövidebb futamidő. Az adóstárs bevonása tehát jó ötlet lehet, de számolnunk azzal is, hogy akár van adóstársuk, akár nincs, a részleteket a saját jövedelmünkből kell kifizetnünk.

A CIB lakáshitelek között nem találunk olyat, amit megéri hosszú futamidőre felvenni. Minél hosszabb ugyanis a futamidő, annál magasabb lesz a teljes visszafizetendő összeg. Amikor CIB lakáshitelt igényelünk, gyakran nincs lehetőségünk rövid futamidőt választani. A hitel kamatozásáról azonban mi döntünk, és ahogy látni fogjuk, súlyos milliókról beszélünk majd. Többféle kamatozás közül választhatunk. Ezek közül a legegyszerűbb a fix kamatozás. A végig fix kamatozású hitelnél a törlesztő részlet nem változik a futamidő alatt. Az ideális kamatperiódus megválasztása nem lesz könnyű. Lakáshitelnél akár 10 éves kamatperiódus mellett is dönthetünk. De melyik a jó választás? Az egyik érv a választáskor, hogy minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb a jövedelmünk terhelhetősége a vonatkozó jogszabályok szerint. Ez egy nagy előny. A hosszú kamatperiódus mellett szól az is, hogy a kamatperiódus alatt nem változik meg a kamatozás, így a törlesztő részletünk sem változik meg. Ez egy biztosságos tervezhetőséget nyújt, hiszen tudjuk, hogy öt, tíz év múlva mennyit fogunk fizetni. De akkor mi a probléma?

A kamat szerepe a CIB lakáshitelnél

A probléma a kamat. És ez nem kis probléma, hanem milliós nagyságrendű. Fix kamatozásnál ugyanis a kamat jelentősen magasabb lehet, mint a változó kamatozásnál. Ez még mindig nem tűnik problémának, sőt. Megtakarítothatunk, mi lehet a gond? A gond az, hogy ez egyáltalán nem, biztos, hogy így lesz. A változó kamatozású hiteleknél ugyanis a kamatperiódus végén a kamatot a referenciakamathoz igazítják, és ha az emelkedik, akkor emelkedik a hitelünk kamata, és a törlesztő részletünk is. Választhatjuk az elsőre olcsóbbnak tűnő konstrukciót, de senki nem vállal garanciát arra, hogy az nem változik meg a futamidő alatt. Sok éve még szakértők tömege ajánlotta bátran a változó kamatozást, arra hivatkozva, hogy nagyon alacsony a jegybanki alapkamat, és ez várhatóan nem is fog változni. De megváltozott. Az MNB az elmúlt hónapokban sokszor emelte meg az alapkamatot. Kinek higgyünk akkor? Fontos, hogy csakis saját magunknak. Azt kell mérlegelnünk a kamatperiódus megválasztásakor, hogy mennyire fontos nekünk a biztonság. Választhatjuk a drágább, de változatlan törlesztő részletet a futamidő végéig, vagy az olcsóbb, de változó, így kockázatos megoldást. Ahogy látjuk, még a szakértők sem látnak előre. Meghallgathatjuk őket, de döntés, és így a felelősség is miénk. A fix kamatozású CIB lakáshitelek törlesztő részlete nem változik meg. A futamidő végéig ugyanannyit fogunk fizetni. Ez biztos. Már a szerződéskötés pillanatában tudni fogjuk, hogy az utolsó törlesztő részletet mikor kell fizetnünk, és hogy az mennyi lesz. Ez a legbiztonságosabb döntés. A legkiszámíthatóbb a számunkra.

A visszafizetendő teljes összegről részletesen

A visszafizetendő teljes összeg az a szám, ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetni egy CIB hitelért. Tartalmazza a tőkén kívül összes kamatot, minden felmerülő díjat és költséget. A teljes visszafizetendő összeg azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyibe kerül egy hitel az igénylőnek. Húszmillió forintos hiteligényléskor, ha a teljes összeg huszonkétmillió kétszázötvenezer forint, Akkor a költségek összesen kétmillió kétszázötvenezer forintból jönnek ki, a tőke pedig húszmillió forint. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt ekkora összeget kell visszafizetni. A teljes visszafizetendő összeg minden díjat tartalmaz, azokat is, amik a hiteligényléskor merülnek fel, például az elbírálás díját és a folyósítási díjat. Ha van ilyen, a pénzintézet ugyanis elengedheti ezeket a költségeket. Fontos információ a teljes visszafizetendő összeg, hiszen befolyásolhatja a döntésében a hiteligénylőt. Ha túl magas az összeg, és az igénylő úgy gondolja, hogy ennyit nem ér meg neki a CIBBank  lakáshitel felvétele, elállhat a hitelfelvételtől. Ezért fontos, hogy még a szerződés aláírása előtt tisztában legyen vele az igénylő, hogy mekkora lesz az az összeg, amit vissza kell fizetnie.

Néhány igénylő csak a havi részlet nagyságára koncentrál. Ha azt ki tudja fizetni, akkor úgy gondolja, hogy a hitel rendben van, mehet az igénylés. Ez is egyfajta hozzáállás, de a hitelfelvevő érdeke az, ha olyan hitelt tud igényelni, ami nem lehetetlenül nagy költségekkel terheli meg. Ha egy tízmillió forintos CIB lakáshitel összköltsége nyolcmillió forint, alaposan meg kell fontolni az igénylést, hiszen a hitel költségeire fordított összeget az igénylő másra is fordíthatná. A szakemberek mindig kiemelik a teljes visszafizetendő összeg fontosságát.

Hitelkiváltás – CIB lakáshitellel

A hitelkiváltás nagy türelmet és körültekintést igényel. De megéri. Óriási összeget takaríthatunk meg. De mégis mekkora az az óriási összeg? Hitelkiváltáskor a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Egy CIB lakáshitelre. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több millió forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük. A hitelkiváltás bármikor jó lehet. Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet később javítani. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak az adott kölcsönökből tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is. A gazdasági környezet annyira összetett, és a folyamatokat csak megjósolni lehet, de biztosat még a szakértők sem mondhatnak.

Nagyot csökkenhetnek a költségeink hitelkiváltással

A hitelkiváltásnál több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást. A klasszikus hitelkiváltás azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. A többletet pedig arra költjük, amire csak akarjuk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztőrészleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

A hitelkiváltás alapfeltételei: akár személyi kölcsönt, akár CIB lakáshitelt veszünk fel hitelkiváltásra, meg kell felelnünk a hitelbírálaton. Nem szerepelhetünk tehát a KHR-ben negatív adósként, és megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel is rendelkeznünk kell, és lehet, hogy ingatlannal is, amit fedezetként bevonhatunk a hitelügyletbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be változás az élethelyzetünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez persze egyáltalán nem biztos, még akkor sem, ha a kölcsönt a számlavezető bankunktól igényeljük. A pénzintézetek legtöbbször egymásétól eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Igénylés előtt fontos, hogy tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

CIB lakáshitel hitelkiváltás – a költségek szerepe

Figyelnünk kell a költségekre is! A hitelkiváltás célja, hogy egy kedvezőbb kamatozású, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor a régi hitelünket akarjuk lecserélni egy új hitelre, számolnunk kell. Fontos, hogy összehasonlítsuk a régi és az új kölcsönünk havi törlesztőrészleteit, és kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha az új hitelt veszünk fel. Akkor éri meg a hitelkiváltás, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. A hitelkiváltás ugyanis nem ingyenes. És nem csak az új hitelünk igénylésének költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi kölcsön felmondásakor a bankok díjat kérnek majd a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak pénzintézetenként eltérhetnek. Az új kölcsönszerződés megkötése is pénzbe kerül. Ha a csere költsége magasabb, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk, akkor nem érdemes kiváltanunk a hitelünket.

CIB lakáshitel – hitelkiváltás – adósságrendezés

Az adósságrendezés célja az egyszerűség. Amikor több hitelünk van, és azokat lecseréljük egyetlen kölcsönre, a kiadásaink átláthatóbbá válnak, könnyebb lesz őket kezelni. Ilyenkor ugyanis már csak egy törlesztőrészletet kell havonta fizetnünk. Több hitelből lesz egy, így egyszerűbbé válnak a mindennapjaink. Csökkennek a költségeink, mert az adósságrendezés célja minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk a hiteleinkért. De az is lehet, hogy újabb kölcsönre van szükségünk, és annak igénylésekor szabadulunk meg a többi hitelünk törlesztőrészletétől. Az adósságrendezés nem más, mint hogy minden meglévő hitelünket egyszerre váltjuk ki.

Hogy lehet CIB lakáshitelt alacsonyabb kamattal igényelni?

Alacsonyabb lehet a CIB Bank lakáshitel THM-e, ha teljesítünk néhány megadott feltételt. Bár a bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelek nyújtása során, vannak olyan kedvezmények, ami több banknál is elérhető. Ha körültekintőek vagyunk, több százalékos kedvezményt is elérhetünk. Ez nagyobb hitelösszegnél, és hosszabb futamidőnél nagymértékben csökkentheti a havi kiadásunkat, és alacsonyabb kölcsönnél, és rövid futamidőnél is számottevő megtakarítást hozhat. Ezek a sűrű fillérek a zsebünkben maradnak, ezeket magunkra és a szeretteinkre költhetjük ahelyett, hogy kifizetnénk azokat költségként egy pénzintézetnek.

Amikor nem a saját számlavezető bankunknál igényelünk CIB lakáshitelt, a pénzintézet kedvezményt adhat nekünk bizonyos számlacsomagra. Ezzel a CIB Bank lakáshitel nem lesz ugyan olcsóbb, de a hozzá tartozó kiadásaink alacsonyabbak lesznek, így kevesebb költséggel jár a hitelünk. Fontos azonban megvizsgálnunk, hogy ez megéri-e, mert a számlaváltásnak is lehetnek költségei. Akkor éri meg élni ezzel a lehetőséggel, ha az általunk megnyitott új folyószámla havi költsége alacsonyabb lesz.

Magasabb havi jövedelem esetén a pénzintézetetek többnyire néha THM-mel kínálják a lakáshitelüket. Az igaz, hogy a jövedelmünk nagyságát nem tudjuk befolyásolni, de lehetőségünk van adóstárs bevonására. Ha megtehetjük, éljünk ezzel, mert a kedvezőbb THM alacsonyabb törlesztő részletet is jelent. És a célunk éppen ez: minél alacsonyabban tartani a CIB lakáshitellel kapcsolatban felmerülő költségeket. Ehhez talán csak be kell vonnunk egy ismerősünket a CIB lakáshitelbe adóstársként. Ez egyszerű és kézenfekvő megoldás, mégis sokan megfeledkeznek erről a lehetőségről.

CIB lakáshitel hitelfedezeti biztosítással

Megszabadulhatunk a CIB lakáshitel okozta stressztől, hiszen a biztos hiteltörlesztés már nem illúzió. Biztonságra vágyunk egy váratlan élethelyzetben? Megoldható. A hitelfedezeti biztosítás nem új biztosítási forma, sokan megkötötték már. Ők azok, akik mindent megtettek a szeretteik és a saját biztonságos jövőjükért, és megóvták a hitellel szerzett javaikat. Mi is csatlakozhatunk hozzájuk. A tartozás kifizetése bármikor okozhat problémát egy hosszú futamidejű CIB lakáshitel alatt. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. A meglévő kölcsöneinket azonban fizetnünk kell, tartós betegség, táppénz esetén is. A törlesztőrészletre nem vár a CIB Bank. Kell a biztonság a családunknak. Tökéletes megoldás lehet erre a hitelfedezeti biztosítás. Egy CIB lakáshitel törlesztőrészletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat. Legrosszabb esetben elveszíthetjük az otthonunkat, az autónkat, és behajtó cégek telefonjait kell fogadnunk. Nem fogunk jól aludni. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk. Ki akar hosszú évekig tartó kellemetlenséget magának? Biztos, hogy senki nem akar. Most akarunk CIB lakáshitelt felvenni? Vagy már régóta törlesztjük a CIB lakáshitelünket, de felmerült bennünk, hogy probléma esetén mit is tehetnénk? A szinte kockázat nélküli lakásvásárlás hitelfedezeti biztosítással lehetséges.

Biztonság a CIB lakáshitel mellé – ez a hitelfedezeti biztosítás

Ha van már CIB lakáshitelünk, akkor szükségünk lehet hitelfedezeti biztosításra. Nem kötöttünk a CIB hitel felvételekor hitelfedezeti biztosítást? Nem probléma. A futamidő bármely pillanatában, nem csak a CIB lakáshitel felvételekor, bármilyen CIB hitel, lízingszerződés és lakástakarék pénztár mellé megköthetjük. Lakáshitelre, áruhitelre, autóhitelre, szabad felhasználású hitelekre, autó lízingre és lakás lízingre, még lakástakarék pénztári szerződésre is. Személyi hitelünk van? Arra is. Ez egy kapcsolódó szolgáltatás a CIB hitelünk mellé. Bármikor igényelhető. Célszerűnek tűnik már a CIB lakáshitel felvételekor megkötni a hitelfedezeti biztosítást, de ha ezt nem tettük meg, később, bármikor a futamidő alatt van erre lehetőségünk.

CIB lakáshitel hitelfedezeti biztosítással az értékeinkért

A CIB lakáshitelünk mellé kötött hitelfedezeti biztosítás esetén a biztosító átvállalhatja a törlesztő részletek fizetését, ha nem tudjuk azt kifizetni. Lehet szó keresőképtelenségről, munkanélküliségről, balesetből adódó kórházi ellátásról vagy rokkantságról és halálról. Senki nem vár sötét jövőt, de az előrelátás megkímélhet bennünket egy sor kellemetlenségtől. A hitelfedezeti biztosítással akkor élhetünk, ha bajba kerülünk. A bajt a biztosítás nem szünteti meg, de azt elkerülhetjük vele, hogy a bajt egy másik kövesse. Az anyagi biztonság kiemelten fontos egy krízishelyzetben.

Miért érdemes megkötni a hitelfedezeti biztosítást CIB lakáshitel mellé?

Nem várt esemény? Munkanélküliség? Baleset? Betegség? Mindenki el tudja dönteni, mennyire fontos neki a biztonság. Ha úgy gondolkozunk, hogy nem tudhatjuk, mikor történik valami rossz az életünkben, és szeretnénk, ha probléma esetén is lenne, aki fizeti a hitelünk törlesztőrészleteit, akkor a hitelfedezeti biztosítás jó megoldás lehet. Kedvező feltételekkel és alacsony éves díjjal juthatunk hozzá. Így nem tolódik ki a futamidő, hiszen akár hónapokon át fizetnek helyettünk. Senki nem várja, hogy rossz történjen. Ez előrelátás. A szeretteink biztonsága olyan szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Semmiképpen sem.

Hitelfedezeti biztosítás törlesztésvédelemmel. Öt év? Húsz év? Ennél is hosszabb lehet egy CIB lakáshitel futamideje. Nem kell előre látnunk, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Ez nem is lehetséges. Nincs varázsgömbünk. Viszont van olyan biztosítási termék, ami csökkenti a kockázatunkat. Egy nem várt, negatív jövőbeni esemény elkerülhetetlen lehet, de a hatásait enyhíthetjük, vagy teljesen kiküszöbölhetjük. Nem fog gondot okozni a havi törlesztőrészlet elutalása, hiszen a biztosító segítő kezet nyújthat nekünk. Hogyan? Hitelfedezeti biztosítás, ez a kulcsszó. Mit jelent ez pontosan? Mit biztosít? Mikor fizet és mennyit? Tudnunk kell ezt is.

Mire és mennyit fizet nekünk a hitelfedezeti biztosítás?

Vettünk fel CIB lakáshitelt, és nem tudunk fizetni. A legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat ilyen élethelyzet. Ha van törlesztésvédelmünk, az alábbi, nagyon nem várt események esetén a biztosító fizet helyettünk: ha két hónapja betegség miatt nem tudunk már dolgozni, kifizetik a törlesztőrészleteket (ezt a szolgáltatást kétévente csak egyszer vehetjük igénybe) Kórházba is kerülhetünk. Tíz nap után már jár nekünk a segítség, és mi csak a felépülésünkre koncentrálhatunk. Nem kell, hogy a hitelünk miatt is aggódjunk. Elvesztettük a munkánkat, és két hónapja nem találunk új állást? Nagyon kellemetlen helyzet. És munkanélküliség esetén minden segítség jól jön, hiszen vannak kiadásink, de bevételünk nincs. Még jó, hogy előre gondolkodtunk. Fizetnek helyettünk, így nekünk nem kell foglalkoznunk a havi törlesztőrészletünkkel. Ha a biztosított balesetben vagy betegségben elhuny, fizetnek. Igaz ez maradandó egészségkárosodás, rokkantság esetén is. A pontos, naprakész feltételek megtalálhatók a biztosítási feltételekben. Érdemes áttanulmányozni szerződéskötés előtt. Így tudni fogjuk, hogy milyen esetekben, mennyi segítségre számíthatunk, hogy áthidaljuk a pénzügyi nehézségeinket. Ha már legalább hat hónapja munkaviszonyban állunk, akkor a biztosított bármely okú halála esetén kifizetik a fennálló tőketartozást. (és maximum három havi elmaradt törlesztő részletet is) Bármely okú, hetven százalékot meghaladó mértékű, maradandó egészségkárosodás esetén szintén kifizetik a fennálló tőketartozást. (és ha van, 3 havi elmaradt törlesztő részletet is) 60 napot meghaladó keresőképtelenség esetén a 61. naptól a keresőképtelenség fennállásáig, de maximum négy hónapig kifizetik az esedékes törlesztő részletünket. Hatvan egymást követő napot meghaladóan álláskeresőként történő nyilvántartás után, szintén a 61. naptól a keresőképtelenség fennállásáig, de maximum négy hónapig kifizetik az esedékes törlesztő részletet. Ha vállalkozók vagyunk, vagy nem dolgozunk egy munkahelyen még hat hónapja, akkor a biztosított bármely okú halála vagy bármely okú, hetven százalékot meghaladó, maradandó egészségkárosodása vagy baleseti eredetű, ötven százalékot meghaladó mértékű egészségkárosodása esetén a fennálló tőketartozást és maximum három havi elmaradt törlesztő részletet fizet ki a biztosító. Ha baleset ér bennünket, és tíz napnál tovább kórházi kezelésre szorulunk, négy havi részletet vállalnak át – amit a bank bizony vár tőlünk minden hónapban. Dokumentumok is kellenek. Nem sok. Munkaviszonyt is igazolni kell. Lehetünk vállalkozók vagy GYES-en/GYED-en lévő kismamák is. És hatvanöt év alatt szinte mindenkinek elérhető, aki már nagykorú. Akár 35 éves futamidejű, nem maximált összegű kölcsön mellé is megköthetjük. Orvosi vizsgálat nem lesz szükség. Bármikor igényelhető, meglévő hitel mellé is, és bármikor lemondható a hitelfedezeti biztosítás. Olcsóbb, mint egy életbiztosítás, és több mindenre jó. A hitelfedezeti biztosítás díja nagyon alacsony. Korrekt szerződési feltételekkel igényelhetjük, sokféle szolgáltatási területre. Az életünk sok részből áll. Mindegyikre gondolnunk kell, ha nem akarjuk, hogy az egyik negatívan hasson a másikra. A hitelfedezeti biztosítás segíthet ebben.

A feltételek fontosak. Az ördög a részletekben rejlik. Halálesetre, rokkantságra, munkaképtelenségre, tartós táppénzre és munkanélküliségre több biztosítás is van a piacon. Mi válasszuk az igazi törlesztésvédelmet. Vannak jó biztosítások, de nekünk a legjobb kell. Keressük meg, és kössük meg, ha úgy gondoljuk, hogy segíthet nekünk.

CIB Bank lakáshitel

Lakásbiztosítás CIB lakáshitelhez

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Ismertsége vetekszik a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítással (KGFB). A lakásbiztosítással a biztosított az ingatlanát és az ingóságait védheti a káreseményektől. Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Ahogy élet és balesetbiztosítás is. A lakásbiztosítás olyan károk esetén fizethet, amiket az ingatlan tulajdonosa nem tud kivédeni. Ilyen a betöréses lopás, az elemi kár, a tűz és vízkár is. A lakásbiztosítás célja, hogy a tulajdonos meg tudja őrizni az ingatlan és a berendezési tárgyak értékét akkor is, ha nem várt esemény következik be. Ez lehet üvegtörés, de akár egy elromló ajtózár is. Mivel az ingatlan nagy érték, azt meg kell óvni. Olyan károk is érhetik ugyanis a tulajdonost, aminek a helyreállítása meghaladja az anyagi lehetőségeit. Az is előfordulhat, hogy a teljes ingatlan megsemmisül. A lakásbiztosítás az ilyen esetekben lehetővé teszi azt, hogy a havi díjak ellenében a biztosító akár több tízmilliós összeget is kifizessen a károk ellenértékeként a biztosítottnak. A lakásbiztosítás olyan biztonságot nyújt a biztosítottnak, amit ő egyedül nem képes elérni. Egy élet munkájával megteremtett családi otthont ért nagy kár tönkretehet egy családot anyagilag, ha az ingatlan nincs biztosítva. A lakásbiztosítás az az eszköz, amivel az ingatlan értéke megóvható. Történjen ugyanis bármilyen súlyos káresemény, a helyreállítás költségeit a biztosító kifizeti. A kár akár akkora is lehet, hogy azt az ingatlan tulajdonosa nem tudná megfizetni saját erőből. Ebben az esetben pedig elveszne az ingatlana, vagy az értéke csökkenne jelentősen. Az ingóságok is biztonságban vannak. A lakásbiztosítás ugyanis kiterjed a berendezési tárgyakra is. Így elemi kár vagy egy lopás esetén is megtérül a biztosított kára. Egy tűzben vagy egy betöréskor megsemmisülhet vagy megrongálódhat bármilyen berendezési tárgy. Nagy értékű műszaki cikkek és drága bútorok tűnhetnek el vagy sérülhetnek meg. Ezeket a károkat egy megfelelő lakásbiztosítás fedezi.

És a lakásbiztosítás mindig kötelező CIB Bank lakáshitel mellé.

Központi Hitelinformációs Rendszer – KHR

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a pénzintézetek az ügyfeleikkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelni tudják, és az adatokat más pénzintézetekkel is megosztják. Ha jól fizető ügyfélnek számít valaki, akkor ez előnyös, de nemfizetéskor az ügyfelek adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista pedig negatív hatással van az igénylésre. A listán szereplők igénylését ugyanis elutasítják a pénzintézetek. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit a rossz adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza. Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével találkozhat, de azzal is, hogy többet egyáltalán nem fog kölcsönhöz jutni. A listán évekig szerepelhet a rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd hitelt a pénzintézetek, mert kockázatos ügyfélnek tartják. Minden lehetőséggel élni kell, hogy elkerülhető legyen a negatív adóslista, mert olyan hátrányokat okoz az igénylésnél, ami később kellemetlen helyzeteket okozhat. Amikor felmerül annak a lehetősége egy nem várt helyzetben, hogy nehézzé válhat a részletek kifizetése, érdemes mindent megtenni ennek elkerülése érdekében, mert így nem jelentkeznek majd a hosszú távú negatív hatások.

Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Az AFR miatt azonnal megkapjuk a megítélt CIB hitel összegét pozitív elbírálás esetén. A CIB lakáshitel azonban többnyire az eladóhoz kerül utalásra. Akkor miért lehet fontos mégis számunkra az AFR? Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnának át. Az előleget is fizethetjük így. Nem kell készpénzt használnunk. És ez több millió forint kifizetésénél biztonságot ad. De hogyan működik ez a rendszer? Úgy, mintha nem lennének térbeli és időbeli akadályok. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára. Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni. Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években. A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni.

Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni. Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán. E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni. A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá. És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba. A fizetési kérelem egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt. Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Nincs hibalehetőség a QR-kódos fizetésnél sem. A QR-kód ugyanis minden, az utaláshoz szükséges adatot tartalmazza. A QR-kódos fizetés még nem elterjedt, de nagy jövő előtt áll. Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

A pénz addig van biztonságban egy bankban, amíg az megfelelően működik. És aki lakásvásárlás előtt áll, annak az önerő összege egy bankban van. És ott biztonságban van ez a pénz (is). De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot. Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul. Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta. Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog. A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja. Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

CIB lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CIB lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CIB lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CIB lakáshitel kalkulátor 2024 – Részletek és feltételek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A CIB lakáshitelnek két alapfeltétele van. Az egyik, hogy a megvásárolt ingatlan fedezet lesz. A másik, hogy rendszeres havi nettó jövedelemre lesz szükség, ami a felvehető CIB lakáshitel maximumát is meghatározza.

A CIB lakáshitel minimum húsz százalék önerővel igényelhető, de a CIB Bank egyedileg is meghatározhatja az önerő nagyságát.

A CIB lakáshitel elbírálása körülbelül egy hónapig tart. 4-6 hetet vállal a CIB Bank, de az elbírálás ideje változhat. Igénylés előtt érdemes tájékozódni a várható elbírálási időről.

A CIB lakáshitel felhasználható ingatlannal kapcsolatos hitelügyletekhez. A CIB lakáshitel nem szabad felhasználású kölcsön.

A CIB Bank lehetővé teszi, hogy részben online is igényelhető legyen a CIB lakáshitel. Videobankár segítségével egészen az aláírásig online intézhető a CIB lakáshitel.

A CIB lakáshitel gyors, egyszerű, és szakértők segítenek az egész igénylési folyamat során.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

2024.07.09.

A részvények és kötvények a befektetési eszközök két alapvető típusa, amelyek eltérő jellemzőkkel és kockázatokkal rendelkeznek. Mikor melyikbe fektessünk? Mikor melyiket válasszuk? Ismerjük meg a legfontosabb különbségeket közöttük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával