Nyugdíjbiztosítás kalkulátor 2023

Nyugdíjbiztosítás

Mi az a nyugdíjbiztosítás? A nyugdíjbiztosítás egyre több ember számára lehet vonzó, főleg, hogy a magyar nyugdíjrendszer egyre kevésbé tűnik megbízhatónak, és a manapság átlagosan kapható nyugdíjak önmagukban nem sokat érnek. A nyugdíjbiztosítás éppen ezt a problémát oldja meg azáltal, hogy az évek során összegyűlt befizetéseket megtoldja valamennyi hozammal, és 65 év felett járadékként, vagy egy összegben kiutalja azt a biztosított félnek.

Miért jó a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás biztonságot ad. Egy hatékony eszköz az idős kori öngondoskodásra. A nyugdíjba vonulást követően a legtöbb ember számára nem elegendő az állami nyugdíjrendszer által biztosított ellátás, emiatt népszerűek a nyugdíjbiztosítások. A nyugdíjbiztosítási szerződés ideje alatt havonta befizetett díjakat a nyugdíjba vonuláskor megkaphatjuk kamatostul, egyben, vagy akár általunk meghatározott kisebb összegekben. A legjobb nyugdíjbiztosítás adójóváírással a legjobb. A feltételei egyszerűek. Állami támogatás mellett működik. A hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Nyugdíjbiztosítás – nyugdíjkorhatár

A nyugdíjkorhatár fontos a nyugdíjbiztosításban. A nyugdíjbiztosítások felvétele a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentes. Sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulást nem kell fizetni, és az állami támogatást is megkapjuk. Ha nem érjük meg a futamidő végét, akkor is ugyanez a helyzet. Amennyiben nem érjük el a nyugdíjkorhatárt, ami jelenleg hatvanöt év, de más módon nyugdíjjogosultságot szerzünk, akkor is adómentesen vehetjük fel a megtakarításunkat. Ebben az esetben dönthetünk úgy is, hogy tovább fizetünk, és megvárjuk a megtakarítás felvételével a nyugdíjkorhatárt. Ha a megkötéstől számított hat éven belül feltörjük a biztosítást, adót kell fizetni, és az adókedvezmény százhúsz százalékát is vissza kell fizetni. A hatodik évtől az adó a felére csökken ugyan a megtakarítás felmondása esetén, de az adókedvezmény százhúsz százalékát ekkor is visszafizettetik velünk. Ugyanez a helyzet, ha tíz éven belül megyünk nyugdíjba, hiába szerzünk nyugdíjjogosultságot, fizetnünk kell, ha feltörjük a megtakarításunkat. A tízedik évtől már nincs adó, de ha nem vagyunk még nyugdíjasok, ebben az esetben is vissza kell fizetnünk az adókedvezmény százhúsz százalékát. A legjobb nyugdíjbiztosítás adójóváírással a legjobb. 

Kössünk vagy ne kössünk nyugdíjbiztosítást?

Bármikor meg lehet kötni a nyugdíjbiztosítást, érdemes időben elkezdeni, hogy kisebb havi költséggel félre tudjunk tenni egy megfelelő összeget a nyugdíjas éveinkre. Állami támogatás mellett működik. A nyugdíjbiztosítás hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Ki köthet nyugdíjbiztosítást?

Mindenki. A nyugdíjbiztosítások mindenki számára elérhetőek. Nyugdíjbiztosítást csak magánszemély köthet. A megkötésének nincsenek különleges szabályai, bárki felkereshet egy biztosítót, és köthet egy nyugdíjbiztosítást. A szerződés aláírásával vállalt kötelezettségek betartásával pedig a biztosítás élő marad, egészen annak lemondásáig vagy lejáratáig. Mivel mindenki számára elérhető, csupán egy döntés kérdése, hogy valaki rendelkezik-e nyugdíjbiztosítással. Érdemes megfontolni, hogy szükség van-e rá, és meg kell kötni a nyugdíjbiztosítást! Könnyen elérhető biztosítási forma, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok többsége köt nyugdíjbiztosítást. Ez ma már természetes, és egy kicsit divat is. Persze ne a divat miatt kössünk nyugdíjbiztosítást. Gondoljunk a szeretteinkre, és az ő hosszú távú jólétükre is. És kössünk nyugdíjbiztosítást! Már maga a szó is tökéletes. Hiszen mit tesz egy nyugdíjbiztosítás? Biztosítja a nyugdíjas éveket. A jó nyugdíjas éveket. A saját és szeretteink jó életét. A saját és szeretteink igazán jó életét. Az előnyei kézzelfoghatóak. A feltételei egyszerűek. 

A nyugdíjbiztosítás ára

A nyugdíjbiztosítások költségei biztosítónként változhatnak, de piaci szinten egy százalék körül van az átlagos alapkezelési díj, és erre jönnek rá a biztosítás díjai. Szerződéskötés előtt érdemes megnézni, hogy a pénzünkért milyen többlet szolgáltatásokat kapunk, ezek lehetnek bizonyos időszak utáni kamatadó mentesség, illetékmentes örökölhetőség, per és végrehajtás mentesség, 40 százalék rokkantság esetén történő kifizetés, nyugdíjkorhatár fixálása. De mi történik akkor, ha gondot okoz a nyugdíjbiztosítás fizetése? Ez bárkivel előfordulhat és többféle megoldás is létezik rá. Lehet kérni szüneteltetést, díjcsökkentést vagy díjmentesítést. A feltételei egyszerűek. A nyugdíjbiztosítás állami támogatás mellett működik. A hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Teljes Költségmutató (TKM)

A MABISZ 2010-ben vezette be, és tette később kötelezővé a TKM-et az ügyfélbizalom és az ügyfél-tájékoztatás növelése érdekében. A TKM bevezetésének a célja az volt, hogy a bonyolult biztosítási termékeket átláthatóvá és érthetővé tegyék, valamint lehetőséget nyújtsanak a termékek költségeinek egyszerű összehasonlítására. A Teljes Költségmutató (TKM) egy megtakarításos nyugdíjbiztosítás éves átlagköltségét mutatja meg. A tizenkét éve bevezetett TKM összehasoníthatóvá teszi a biztosítók ajánlatai. A bevezetést a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) sikere segítette elő, igény mutatkozott ugyanis arra, hogy a biztosítók termékei is összehasonlíthatóak legyenek. A TKM tökéletesen összehasonlíthatóvá teszi az egyes termékéket, de fontos, hogy nem mutatja meg a költségek pontos összegét. A Teljes Költségmutató egy átlagot tükröz. Az átlag számításánál az alábbiakat veszik figyelembe: a befektető harmincöt éves, elektronikus úton, tehát átutalással vagy csoportos beszedési megbízással fizet, négy és fél millió forintot fizet be, és a szerződést tíz évre köti. Amennyiben a rendszeres befizetést választja, úgy havonta huszonötezer forintot fizet be a számlájára, szintén elektronikusan, és a szerződését tíz évre köti.

A TKM csak a termékek összehasonlítására alkalmas, a pontos költségeinket nem tudjuk meg belőle. Miért? A TKM nem tartalmazza minden felmerülő kiadásunkat. Hiányzik belőle például a visszavásárlási költség, mert a példa számításánál azt feltételezik, hogy nem bontjuk fel a szerződésünket a futamidő lejárta előtt. Nem tartalmazza még az eszközalapok közötti váltás költségét, és az eseti számlák díjait sem. A TKM nagy segítséget nyújt a választásban, mégis érdemes lehet szakértőhöz fordulni a döntés előtt. Egy a biztosításokban jártas szakértő felméri a lehetőségeinket, és az elképzeléseinknek legmegfelelőbb ajánlatot fogja ajánlani nekünk. A Teljes Költségmutató a Teljes Hiteldíj Mutató testvéreként a mi tájékozódásunkat segíti, nem hagyja, hogy elvesszünk az apró költségek dzsungelében. Nézzük meg a TKM-et, válasszunk, és ha szükségünk van rá, kössünk befektetést tartalmazó nyugdíjbiztosítást, hogy életünk utolsó évei anyagi biztonságban teljenek el.

Milyen nyugdíjbiztosítások vannak?

Lehet nyugdíjbiztosításunk, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy rendelkezhetünk egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. Mindhárom termék esetén kiegészítő jövedelemre teszünk szert, és anyagi biztonságot teremtünk magunknak nyugdíjas éveinkre. A hagyományos nyugdíjbiztosításnál a hozam fix és garantált, és nem túl magas. A befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításhoz egy értékpapír-számla tartozik, és többféle befektetési alap közül választhatunk. Ebben az esetben a hozam változó lesz, viszont ha jól döntünk, jóval magasabb lehet, mint a hagyományos nyugdíjbiztosításnál. 

Nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás

A nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás egy kedvezmény. A legfontosabb kedvezmény a magyar állam által garantált 20 százalékos, befizetések utáni adójóváírás. Ezt a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni, és évente maximum 130 ezer forintot jelent. A nyugdíjbiztosítás után évente maximum 130 ezer forint igényelhető vissza 2023-ban. Erre az összegre akkor vagyunk jogosultak, ha havonta 54.200 forintot vagy éves szinten összesen 650 ezer forintot fizetünk be a megtakarítási számlánkra. Jó, ha tudjuk, hogy az ennél magasabb éves befizetés után is maximum 130 ezer forintot igényelhetjük vissza. Fontos kérdés, hogy mikor kapható adókedvezmény. Adójóváírást akkor kaphatunk, ha fizetünk személyi jövedelemadót. A szabályok szerint a befizetet adónk 20 százalékát igényelhetjük vissza. Ha azonban nem fizetünk személyi jövedelemadót, akkor nem tudjuk igénybe venni az adójóváírást. De mennyi jóváírásban részesülhetünk? A nyugdíjbiztosítás adó visszatérítése 130 ezer forint. Ehhez egy év alatt 650 ezer forintot kell félretennünk, vagyis havonta valamivel több, mint 50 ezer forintot. Ez a legmagasabb összeg, de ha nem teszünk ennyit félre, arányosan akkor is megkapjuk az adójóváírást. 2014 óta lehet adót visszaigényelni nyugdíjbiztosítás után. Aki végig élt a lehetőséggel, már több, mint egy millió forintot kapott már vissza az államtól. A megkötése a mi érdekünk, az már csak külön bónusz, hogy adókedvezmény is jár hozzá. Az adójóváírás segít, hogy még többet takarítsunk meg. 

Az adójóváírást kérni kell

Az adójóváírást kérni kell. Ez a fajta adójóváírás nem jár automatikusan, azt minden évben igényelni kell az adóbevallásunk benyújtásakor. Ha a NAV által elkészített adóbevallásban helyesen szerepel a nyugdíjbiztosításunk után járó adókedvezmény, akkor nincs semmi teendőnk, hiszen ha nem jelezzük a NAV felé, hogy változtatni szeretnénk, akkor az elfogadottnak fogja tekinteni a bevallásunkat. Ha mi, vagy könyvelőnk készíti el az éves adóbevallásunkat, akkor fel kell tüntetnünk a megfelelő sorban, hogy adójóváírást szeretnénk a nyugdíjbiztosításunk után, és így kell majd a bevallást beküldeni. Amennyiben erről valamilyen ok miatt megfeledkezünk, és az kimarad az adóbevallásunkból, akkor még öt év áll a rendelkezésünkre, hogy érvényesítsük ezt az igényünket. Ezt önrevízió formájában tehetjük meg. A legjobb nyugdíjbiztosítás adójóváírással a legjobb. A feltételek egyszerűek. A nyugdíjbiztosítás állami támogatás mellett működik. A hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Nyugdíjbiztosítás – kifizetés

Hogy történik a nyugdíjbiztosítás kifizetése? Ha elérjük a nyugdíjkorhatárt, akkor jutunk hozzá a nyugdíjbiztosítás összegéhez. Ha esetleg emelték időközben a nyugdíjkorhatárt, nekünk akkor is a szerződésben foglalt kor számít, illetve ha valamiért előbb elérjük a nyugdíjas kort, akkor az. Tehát mindenképpen a korábbi időpont a mérvadó.

Az összeg kifizetését lehet egy összegben kérni, vagy akár havi járadékként. Ha a biztosított személy elhunyt a korhatár elérése előtt, a szerződésben megjelölt kedvezményezett vagy kedvezményezettek kapják a pénzt, ő vagy ők tovább is vihetik a szerződést. Bizonyos rokkantsági szint elérését követően szintén megkapjuk a nyugdíjbiztosítás összegét. 

Nyugdíjbiztosítás – örökölhető

Igen, a nyugdíjbiztosítás tőkéje illetékmentesen örökölhető. Akár hagyományos öröklés útján, vagy haláleseti kedvezményezett megadásával. Utóbbinál a szerződésben megjelölt személy kapja meg a nyugdíjbiztosításban összegyűjtött pénzt. A nyugdíjbiztosítás előnyei kézzelfoghatóak.

Nyugdíjbiztosítás – Önkéntes nyugdíjpénztár

Amikor idős korunkra akarunk pénzt félretenni, akkor köthetünk nyugdíjbiztosítást, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy rendelkezhetünk egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. Ez három, különféle pénzügyi termék. Az Önkéntes nyugdíjpénztár nem azonos a nyugdíjbiztosítással.

A tervezés fontossága

Mindhárom pénzügyi terméket választhatjuk, amikor tervezünk. Akár kombinálhatjuk is őket. Miért lehet fontos ez nekünk? Mert ha pénz elértéktelenedésétől tartunk, azonnal az inflációra gondolunk. Infláció esetén a pénzünk vásárlóereje csökken, kevesebbet kapunk ugyanannyi pénzért. Ez aktív korunkban is probléma, nyugdíj esetén pedig már nem lehet nem foglakozni vele. Felmerülhet, hogy tegyünk félre idős korunkra, de mi van akkor az inflációval? Hiszen, ha most teszünk félre, az jóval kevesebbet fog érni néhány év vagy évtized múlva. Pénzünk elértéktelenedése ellen találnunk kell valami megoldást. Nem akarjuk, hogy az évek alatt félretett pénzünk már semmit se érjen, mire felhasználjuk. Olyan befektetésre van szükség, aminek pozitív a reálhozama, vagyis többet hoz, mint amit elveszítünk az infláció miatt. Az nehezen megjósolható, nehezen jelezhető előre, hogyan alakul az infláció, mert összetett világgazdasági folyamatok mozgatják. Ráadásul az infláció állam által közölt értékénél többnyire szubjektíven magasabb értéket érzékelünk, hiszen az úgynevezett fogyasztói kosárban szereplő termékek a legritkább esetben esnek egybe a mi fogyasztói szokásainkkal. Infláció lesz, ezzel számolnunk kell. De mit tehetünk? Milyen termék lehet az, ami hosszú távon jó lehet nekünk, és biztosítja számunkra a jóllétet nyugdíjas korunkban is?

Az Önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás jó választás lehet. Az Önkéntes nyugdíjpénztárak hozamait vizsgálva azt láthatjuk, hogy az elmúlt évtizedben infláció feletti hozamot generáltak. Ez persze nem garancia jövőbeli teljesítményükre, de nem véletlenül ez a legkedveltebb a nyugdíj kiegészítésére szolgáló befektetések közül. De mit tehetünk még a pénzünk elértéktelenedése ellen? Már jóval a nyugdíj előtt is fontos lépéseket tennünk. Aktív dolgozóként is érint bennünket a pénzromlás, ezért fontos megtalálni a rövid és hosszú távú, megfelelő hozamot ígérő befektetéseket. Az inflációval, pénzromlással együtt kell élnünk. Aktív dolgozóként és leendő nyugdíjasként is kell gondolkodnunk, amikor kiválasztjuk a megfelelő befektetési formát a pénz elértéktelenedésének meggátolására. Tegyünk meg mindent időben, hogy bőségben élvezhessük nyugdíjas éveinket.

nyugdíjbiztosítás kalkulátor

Nyugdíjbiztosítás – egy lehetőség a megtakarításra

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon? A megtakarítás módját, ötleteit hozhatjuk a környezetünkből. A szüleink, a szomszédok, a barátok is csinálják valahogy, és mi kövezhetjük őket. Ez egy járható út lehet, jó, ha vannak mintáink, de tudnunk kell, hogy a modern gazdaságokban számtalan megtakarítási forma létezik, ezért gondosan kell mérlegelnünk, mielőtt döntünk.

Az első lépés, hogy eldöntsük: megtakarítunk. A motivációnk szinte mindegy, bár a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásánál fontos lehet az idő tényező, hiszen ha a gyerekünk hat éves, és tizenöt év múlva egy lakással akarjuk segíteni az elindulását az életben, akkor a hosszú távú megtakarítás lesz előnyös a számunkra. El kell döntenünk még a megtakarítás hosszúsága mellett, hogy mekkora összeget kívánunk megtakarítani, és mekkora kockázatot akarunk és tudunk vállalni. A hozam és a kockázat egyenesen arányos egymással, minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a várható hozam is. A kockázatvállaló képességünk függhet az anyagi helyzetünktől, az összeg nagyságától, és persze a habitusunktól. Instabil anyagi helyzetben érdemes lehet kerülni a túlzott kockázattal járó megtakarítási formákat.

Nyugdíjbiztosítás – egy lehetőség a megtakarításra – hogyan kezdjük el?

A pénzintézetek a megtakarítások több formáját kínálják nekünk. Vannak megtakarítási számlák, vásárolhatunk befektetési jegyet, kincstárjegyet vagy államkötvényt. A biztosítók egy része is hosszú távú megtakarítással kínálja egyes termékeit. A brókercégeknél részvényt vásárolhatunk. Ezt egyébként bankoknál is megtehetjük, sőt már okostelefonon futó applikációk is rendelkezésünkre állnak, ha részvényt szeretnénk vásárolni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak a pénzpiacon fektetik be az általunk befizetett összeget. Ez is egy befektetési forma lehet számunkra.

Mekkora havi befizetéssel érdemes elkezdeni?

Mielőtt bármekkora összegről is döntenénk, azt érdemes végiggondolni, hogy mi az a forintösszeg, amit minden körülmények között félre tudunk tenni minden hónapban anélkül, hogy az gondot okoz. Kis összeggel is elindítható a nyugdíjbiztosítás, de ezt csak a pályakezdő fiataloknak ajánljuk. Úgy is megköthető a szerződés, hogy egy egyszeri, nagyobb összeget fektetünk be. Érdemes azonban azt is átgondolni, hogy mekkora összeget szeretnénk megtakarítani nyugdíjas éveinkre, mi az a cél, amit el akarunk érni. Ez meghatározhatja a havi befizetések nagyságát. A rendszeres megtakarítás összege növelhető és csökkenthető is, és mellette az egyszeri befizetés lehetőségével is élhetünk. Ahogy fent már írtuk, ha az éves befizetés eléri a 650 ezer forintot, akkor a maximális, 130 ezer forintos adójóváírást kapjuk meg. Ezt mindig az adott év személyi jövedelemadójából igényelhetjük vissza. A nyugdíjbiztosítás előnyei kézzelfoghatóak.

Nyugdíjbiztosítás kalkulátor – nyugdíjbiztosítás árak

A nyugdíjbiztosítás árak alacsonyak és könnyen összehasonlíthatóak. A nyugdíjbiztosítás kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető nyugdíjbiztosítások adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. A kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a biztosításokat. Hanem azért is, mert az ügyfelek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb nyugdíjbiztosítást válassza ki. A legjobb konstrukció a nyugdíjbiztosítás kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el a kalkulátor, pontosabb eredményt is hoz annál, mintha mi magunk szeretnénk kinyomozni a legjobb biztosítást. 

Használjuk a nyugdíjbiztosítás kalkulátort!

Nyugdíjbiztosítás – a biztonságunkért

Hogy teremthet biztonságot egy nyugdíjbiztosítás? Először is, aki rendelkezik nyugdíjbiztosítással, az nyugodtabban aludhat. Abban a tudatban hajthatja álomra a fejét, tudva, hogy védve van a nem várt, negatív eseményektől, például az inflációtól. Tudhatja, hogy bármi történik, a biztosító fizetni fog. Ez a fajta biztonságérzet kihat a mindennapokra, és nyugodt, boldog életet biztosít annak, aki rendelkezik nyugdíjbiztosítással. Másodszor: az nyugdíjbiztosítás konkrét biztonságot is ad, nem csak lelkit. A biztosító ugyanis azt vállalja, hogy havidíj ellenében a megtakarításokat és annak hozamait kifizeti a biztosítottnak. Biztonságban van tehát a biztosított pénztárcája. Ha van nyugdíjbiztosítása. 

A nyugdíjbiztosítás költségei

A nyugdíjbiztosítás költségei egyszerűen tervezhetőek. A nyugdíjbiztosítás árak alacsonyak és könnyen összehasonlíthatóak. A nyugdíjbiztosítás akkor éri meg, ha az nem csak az inflációt és a biztosítás költségeit fedezi, de még hozamot is hoz. Ahhoz, hogy ezt tervezni lehessen, tudni kell, hogy mekkora díjak lesznek szerződéskötéskor és utána. Számolni kell a befektetési és a kockázati költségekkel, az adminisztrációs és fenntartási költségekkel, valamint a kapcsolódó élet- és balesetbiztosítások költségeivel is. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az elmúlt évtizedekben több olyan intézkedést is hozott, ami az ügyfél számára átláthatóvá teszi a nyugdíjbiztosítás költségeit. 2010-ben bevezette a biztosítási költségek objektív összehasonlítására a teljes költségmutatót (TKM), melynek feltüntetése először csak befektetési célú biztosításokra vonatkozott, és kötelező sem volt. 2016. július 1. óta már minden pénzintézetnek kötelező minden biztosításra vonatkozóan a TKM megadása, minden biztosításra. 2017-ben lépett életbe az Etikus Életbiztosítási Törvény, mely alapján az Magyar Nemzeti Bank által meghatározott TKM értékétől a biztosítók már csak 1,5 százalékkal térhetnek el. Emellett az úgynevezett TKM plafont is bevezették. A nyugdíjbiztosítás költségei alacsonyak és tervezhetőek. A nyugdíjbiztosítás árak alacsonyak és könnyen összehasonlíthatóak.

Nyugdíjbiztosítás – mikor és mennyit fizet?

A nyugdíjbiztosítás, ugyanúgy, mint az életbiztosítás, lejáratkor fizet. Az addig befizetett havi díjak, és eseti befizetések összessége mellett a realizált hozamot is kifizeti a biztosítótársaság. A kifizetés történhet egy összegben vagy havi egyenlő részletekben is; ezt a biztosított dönti el. Az, hogy melyik a jobb megoldás, a biztosított élethelyzete határozhatja meg. Lehet, hogy szüksége van egy nagyobb összegre, de az is lehet, hogy a havi rendszeres bevételeit akarja megnövelni a biztosítás összegével. Előnyugdíj esetén nem lehet az egyszeri kifizetést választani. Fontos tudni, hogy szemben az életbiztosítással, nyugdíjbiztosítás esetén mindenképpen el kell érni a nyugdíjkorhatárt. Ez ugyan egy korlátozás, de ez az ára az évenként megkapott adó visszatérítésnek. A befektetés kiválasztásakor el kell dönteni, hogy melyik a fontosabb: az adó-visszatérítés, vagy az, hogy a lejáratkor akkor is kiutalják a megtakarítás összegét, ha a biztosított még nem nyugdíjas. Ha az utóbbi, akkor érdemes életbiztosítást választani. Ha az előbbi, akkor viszont arra kell számítani, hogy az adó visszatérítés miatt akár milliókkal is hozzájárul az állam a befektetéshez egy hosszabb futamidő esetén.

Nyugdíjbiztosítás – ha nem elég – hitelfelvétel nyugdíjasként

Amikor a nyugdíjbiztosítás összege sem elég egy cél megvalósításához, lehetőségünk van nyugdíjasként hitelt igényelni. De hogy igényelhet hitelt egy nyugdíjas? A nyugdíj a pénzintézetek kedvenc jövedelemtípusa. A biztonságos hitelezés egyik alapfelvétele ugyanis a biztos, kiszámítható jövedelem. És a nyugdíjat nem lehet elveszíteni, úgy, mint egy munkát. A nyugdíj nem szűnik meg, a nyugdíj állandó. A nyugdíjasok jó adósok. Szívesen hitelezik őket a bankok. Legyen szó akár személyi kölcsönről vagy lakáshitelről. Nyugdíjas hiteligénylő esetén a legfontosabb tényező a jövedelmen kívül az igénylő életkora lesz. Minden bank meghatározza, hogy az általa nyújtott ingatlanfedezet nélküli kölcsönök, például a személyi kölcsönök, és az ingatlanhoz kapcsolódó jelzáloghitelek esetén a hitel lejáratakor mennyi lehet az hitelfelvevő maximális életkora. Ez az a tényező, amivel egy nyugdíjasnak számolnia kell. Néhány pénzintézet a fentiek mellett előírhatja azt is, hogy bizonyos életkor felett már nem lehet beadni a hiteligénylést. Ha az életkorhatárok egyikének sem felelünk meg, akkor fiatalabb korú adóstárs bevonásával igényelhetünk kölcsönt. Ebben az esetben nem jelent problémát, ha az adóstársnak nincs tulajdonrésze az estlegesen fedezetül szolgáló ingatlanban, de rendelkeznie kell a bank előírásainak megfelelő jövedelemmel. A fenti szabályok nem érvényesek abban az esetben, ha a hitelügyletben a nyugdíjas nem adósként, hanem csupán dologi adósként vagy kötelezően bevonandó adóstársként vesz részt. Ez akkor fordulhat elő, ha nem ő veszi fel a hitelt, csak a fedezetül felajánlott ingatlanban neki is van tulajdonrésze. Ilyenkor az életkora minden további nélkül figyelmen kívül hagyható.

A jövedelem igazolása nyugdíjas igénylőnél történhet nyugdíjszelvénnyel, bankszámlakivonattal, amire a nyugdíj érkezik vagy az éves nyugdíjértesítő bemutatásával. Nyugdíjas igazolványra minden esetben szükség lesz. Kaphatunk hitelt nyugdíjra, de a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt alapos előzetes utánajárásra lesz szükség. Meg kell tudnunk, hogy mi a minimális életkori elvárás a hitelfelvételnél, és azt is, hogy a hitel lejártakor maximum hány évesek lehetünk. Egy szakértő, aki jártas a témában, sok időt és energiát takaríthat meg nekünk szakszerű tanácsaival. Érdemes felkeresni tehát egyet a bankok végiglátogatása helyett. Ha határozott elképzelésünk van arról, hogy milyen hitelt szeretnénk, és mekkora összegre van szükségünk, a szakértő gyorsan megtalálhatja a számunkra legideálisabb megoldást.

A nyugalmunk záloga lehet

A lelki békénk az alapja az életünknek. Egy ház sem lehet stabil alap nélkül. Fontos, hogy megteremtsük és megőrizzük a lelki békénket. Mit tehetünk ezért? Köthetünk nyugdíjbiztosítást. De mit tehetünk még? Sportolhatunk. Az edzés jót tesz a testünknek és a lelkünknek is. Edzés közben hormonok szabadulnak fel, ami boldogságérzetet okozhat. A testmozgás elűzheti a stresszt. Ráadásul nincs is könnyebb, mint mozogni egy kicsit. Választhatunk olyan sportágat, ami semmibe sem kerül. A szakértők szerint heti háromszor egy órát kellene mozognunk. Ennyi időnk biztos, hogy van nyugdíjasként. Mindegy, hogy milyen testedzést végzünk. Akár sétálhatunk is. A lényeg a rendszeresség lesz. Úszhatunk, kerékpározhatunk vagy járhatunk edzőterembe. Számtalan lehetőségünk van, és nem kell feltétlenül másokat követnünk. Nekünk a túrázás jön be? Jó. Az a néhány óra, amit egy erdő mélyén töltünk, talán többet ad nekünk, mint negyven kilométer lefutása. És nem kell feltétlenül egyedül edzenünk. A barátainkkal tarthatunk, edzés közben beszélgethetünk, megvitathatjuk a bennünket érdeklő dolgokat, vagy információt cserélhetünk. A testmozgás, bármi is legyen, hozzájárul a lelki békénk megteremtéséhez.

És mit tehetünk még? Hát nevessünk! A nevetés olyan, mint az orvosság. Egy jó filmvígjátékon órákig nevethetünk. Találkozhatunk az igazán vicces barátainkkal is, és nevethetünk a poénokon. A nevetés fantasztikus hatással van ránk. Elfelejtjük a napi teendőinket, a határidőket, az elvárásokat. Egy kicsit kiszakadunk a mindennapokból. Csak a jókedv lesz fontos, a kötelességeink a háttérbe szorulnak. A nevetés a testünkre is hat. Fájdalomcsillapító hatása van. Nevessünk minden nap. És nevettessünk meg másokat is. A nevetés ragadós. Ha a környezetünk nevet, mi is velük nevetünk. Nevessünk együtt, és jobb lesz az életünk. Ahogy a testmozgás, a nevetés sem egy feladat. Legyünk könnyedek, lazák, mozogjunk és nevessünk. Jót tesz a lelkünknek.

És az elengedés és a megbocsátás is segíthet. Az elengedés és a megbocsátás talán elvontnak, spirituálisnak tűnik. Nincs azonban szükség pátoszra, cselekednünk kell. Az elengedés egy folyamat, egy döntés, aminek a végén megszabadulhatunk a múlt árnyékaitól. A múlt por. Már nem számít. Ha a múlton való rágódással töltjük a napjainkat, mérget csepegtetünk a saját lelkünkbe. A megbocsátás gyakran nem könnyű. Sérelem ért bennünket, megbántottak, fájdalmat okoztak nekünk, becsaptak bennünket. Az azonban, ha másokat hibáztatunk, nem visz előre bennünket. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Fegyelmezettnek kell lennünk, tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy abbahagyjuk mások hibáztatását. És persze a sajátunkat is. Az elengedés és a megbocsátás szükséges lehet a lelki békénk megteremtéséhez. Ha könnyed, boldog, felszabadult életet akarunk élni, meg kell szabadulnunk a bennünket fogva tartó béklyóktól.

És persze a hobbi! Néha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem érzékeljük az időt. Csíkszentmihályi Mihály flow-nak nevezi ezt az állapotot. Ilyenkor repül az idő, úgy telnek el órák, hogy észre sem vesszük. Megfeledkezünk a vasárnapi ebédről, az esti focimeccsről vagy a kávézásról a barátnőinkkel. Persze, hiszen azt csináljuk, amit szeretünk. Az ilyen tevékenységek csökkentik a stressz szintünket, és hozzájárulnak a lelki békénk megteremtéséhez. Csináljuk azt, amit szeretünk! Ragasszunk papírból sárkányt, szereljünk autót vagy makramézzunk. Mi tudjuk, mit szeretünk, mi a jó nekünk. Szakítsunk időt a hobbinkra minél gyakrabban. És hogy mi a hobbink? Ez könnyű: az, amit legszívesebben csinálunk. A hobbinkat sem kell feltétlenül egyedül űznünk. A barátainkkal közösen is megszerelhetjük azt az autót. A közös érdeklődés közelebb hoz másokhoz. És egy barát közelsége mindig jó hatással van az életünkre.

És zenét is hallgathatunk. A zene nem csak a fülünkbe, a lelkünkbe is behatolhat. Egy vidám, energikus dallam jókedvre deríthet bennünket, feldobhat, jobbá teheti a napunkat. Hallgassunk zenét futás közben, munkába menet vagy főzés közben. A zene a barátunk, ha a lelki békénket akarjuk megőrizni. Amikor megszólal a kedvenc előadónk vagy zenekarunk az mindig jó hatással lesz ránk. Hallgathatunk meditációs zenét is, ami lelassít, megnyugtat. Tudni fogjuk, milyen zenére van éppen szükségünk. Hallgassuk meg! A zene érzelmeket válthat ki belőlünk, feldobhat, megnyugtathat, ellazíthat. Hallgassunk zenét minél gyakrabban. Ma már ez egyszerű. A telefonunkon már mindenféle zenét elérhetünk. Könnyű lesz választani. Biztos találunk egy olyat, ami a kedvünkre való.

Összefoglaló

Ha pénzügyileg tudatosan tervezzük az időskorunkat, akkor lehet nyugdíjbiztosításunk, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy rendelkezhetünk egy nyugdíj-előtakarékossági számlával. A nyugdíjbiztosításnak tíz évig kell gyűlnie, és nekünk már nyugdíjasnak kell lennünk a legoptimálisabb és tervezett megtakarításhoz. A nyugdíjbiztosítás megkötésekor erre mindenképpen gondolnunk kell. A legjobb nyugdíjbiztosítás adójóváírással a legjobb.

Gyakran Ismételt Kérdések

A nyugdíjbiztosítás egy hatékony eszköz az idős kori öngondoskodásra. A nyugdíjba vonulást követően a legtöbb ember számára nem elegendő az állami nyugdíjrendszer biztosította ellátás, emiatt népszerűek a nyugdíjbiztosítások. A nyugdíjbiztosítási szerződés ideje alatt havonta befizetett díjakat a nyugdíjba vonuláskor megkaphatjuk kamatostul, egyben, vagy akár általunk meghatározott kisebb összegekben.

Igen, a legfontosabb kedvezményt a magyar állam által garantált 20 százalékos, befizetések utáni adójóváírás jelenti. Ezt a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni, és évente maximum 130 ezer forintot jelent.

Bármikor meg lehet kötni, nyilván érdemes időben elkezdeni, hogy kisebb havi költséggel félre tudjunk tenni egy megfelelő összeget a nyugdíjas évekre.

Alapvetően kétféle nyugdíjbiztosítás létezik. A hagyományosnál a hozam fix és garantált, ezzel együtt nem túl magas. A befektetési egységhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosításhoz egy értékpapír-számla tartozik, és többféle befektetési alap közül választhatunk. Ebben az esetben a hozam változó lesz, viszont ha jól döntünk, jóval magasabb is lehet, mint a hagyományos nyugdíjbiztosításnál.

Igen, a nyugdíjbiztosítás tőkéje illetékmentesen örökölhető. Akár hagyományos öröklés útján, vagy pedig a haláleseti kedvezményezett megadásával. Utóbbinál a szerződésben megjelölt személy (vagy személyek) kapja (vagy kapják) meg a nyugdíjbiztosításban összegyűjtött pénzt.

A nyugdíjbiztosítások költségei biztosítónként változnak, de piaci szinten egy-két százalék között van az átlagos alapkezelési díj, és erre jönnek rá a biztosítás díjai. Szerződéskötés előtt érdemes megnézni, hogy a pénzünkért milyen többlet szolgáltatásokat kapunk, ezek lehetnek például: bizonyos időszak utáni utáni kamatadó-mentesség, illetékmentes örökölhetőség, per- és végrehajtás-mentesség, 40% rokkantság esetén történő kifizetés, nyugdíjkorhatár fixálása.

Mi történik akkor, ha gondot okoz a biztosítási díj fizetése?

Ez bárkivel előfordulhat és többféle megoldás is létezik rá. Lehet kérni díjszüneteltetést, díjcsökkentést, vagy díjmentesítést.

Ha elérjük a nyugdíjkorhatárt, akkor jutunk hozzá a nyugdíjbiztosításunk összegéhez. Ha esetleg emelték időközben a korhatárt, nekünk akkor is a szerződésben foglalt kor számít, illetve ha valamiért előbb elérjük a nyugdíjt, akkor pedig az. Tehát mindenképpen a korábbi időpont a mérvadó.

Az összeg kifizetését lehet egy összegben kérni, vagy akár havi járadékként.

Ha a biztosított személy elhunyt a korhatár elérése előtt, a szerződésben megjelölt kedvezményezett, vagy kedvezményezettek kapják a pénzt, ő, vagy ők tovább is vihetik a szerződést.

Bizonyos rokkantsági szint (általában 40 százalék fölötti) elérését követően szintén megkapjuk a nyugdíjbiztosításunk összegét.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Csökkentsd a hiteled költségeit: használd hitelkiváltásra a Babaváró hitelt!

Csökkentsd a hiteled költségeit: használd hitelkiváltásra a Babaváró hitelt!

2023.09.29.

Babaváró hitel és hitelkiváltás. Két eltérő fogalom. Két eltérő pénzügyi fogalom. De mi történik, ha a Babaváró hitellel kiváltjuk a már meglévő hitelünket vagy hiteleinket? A szakértők szerint nagyon jól járhatunk. Utánajártunk, hogy hogyan használhatjuk fel jól hitelkiváltásra a Babaváró hitelt. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom
Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

2023.09.22.

A bankszámlaszám már része a mindennapjainknak. Van, aki fejből tudja a sajátját. De miből épül fel a bankszámlaszám? Mit mutathat meg nekünk? Mire tudjuk ezt a tudást felhasználni? Fontos, hogy tudjuk ezt? Válaszok a cikkben. Röviden és közérthetően.

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers