Nyugdíj előtakarékosság 2024 – Tervezd meg jövődet!

A nyugdíj előtakarékosság fontossága

A nyugdíj előtakarékosság az a folyamat, amikor valaki pénzt takarít meg vagy fektet be nyugdíjas éveire való felkészülésre.

Az emberek számos módon takaríthatnak meg pénzt nyugdíjukra, hogy amikor elérnek egy adott korhatárt vagy nyugdíjba mennek, rendelkezésre álljon egy kényelmet biztosító anyagi tartalék.

Néhány gyakori nyugdíj előtakarékossági módszer:

 • Nyugdíj előtakarékossági számlák (NYESZ) (adó-visszatérítés lehetőségével): ezek a speciális számlák olyan befektetési termékek, amelyek adókedvezménnyel járnak a nyugdíj előtakarékosság céljából.

 • Nyugdíjbiztosítás (adó-visszatérítés lehetőségével): vannak olyan biztosítási termékek, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki rendszeresen fizessen be pénzt a nyugdíjára, és amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, rendszeres kifizetéseket kapjon.

 • Önkéntes nyugdíjpénztár (adó-visszatérítés lehetőségével)

 • Befektetési alapok és részvények: befektethetünk befektetési alapokba, amelyek lehetővé teszik, hogy a pénz hosszú távon kamatozzon, és növelje a nyugdíj előtakarékosságot.

 • Ingatlan befektetések: az ingatlanvásárlás és befektetés is lehet egy módja annak, hogy pénzt takarítsunk meg a nyugdíjra, különösen, ha az ingatlan értéke növekszik az idő múlásával.

Az előtakarékosság fontos szerepet játszik a befektető jövőbeli pénzügyi biztonságában, és a nyugdíjas évek minőségében. A megtakarítás időben történő megkezdése lehetővé teszi, hogy az emberek kihasználják az idő és az összegek kamatozásának előnyeit, így nagyobb valószínűséggel érik el a kívánt nyugdíjazási célokat.

Jó lesz nekünk, ha takarékoskodunk

A nyugdíj előtakarékosság számos előnnyel járhat:

Az előtakarékossággal rendelkező személy nagyobb valószínűséggel tudja fedezni az életkorral felmerülő költségeket, és kényelmes életet élhet nyugdíjas éveiben. Nem kell teljes mértékben függeniük az állami vagy más társadalmi juttatásoktól, ami nagyobb függetlenséget és biztonságot nyújt számára.

Az időben elkezdett nyugdíj előtakarékosság lehetővé teszi, hogy a pénz hosszú távon kamatozzon és gyarapodjon. A befektetésekből és az éves hozamokból származó jövedelem növeli a megtakarítások értékét.

A nyugdíj-megtakarítási számlákra vonatkozó befizetéseket adókedvezményekkel jutalmazzák. Ez azt jelenti, hogy az előtakarékossági számlákra fizetett pénzekből kevesebb adót kell fizetni, ami csökkenti az aktuális adóterhet.

Az előtakarékossággal rendelkezőnek nagyobb irányítása van a nyugdíjas évekkel kapcsolatos pénzügyei felett. Önállóan dönthet arról, hogy hol és hogyan fekteti be a megtakarításait, és hogyan tervezi a nyugdíját.

Az előtakarékossággal rendelkezőknek lehetőségük van korábban nyugdíjba vonulni, attól függően, hogy mennyire tervezték meg előre pénzügyeiket.

A nyugdíj előtakarékosság az egyén saját felelősségvállalásának egy formája, amellyel lehetőséget teremt az öngondoskodásra, és a jövőbeli céljai elérésére.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Kiegészíteni az állami nyugdíjat? Igen!

Az előtakarékosság lehetővé teszi az embereknek, hogy saját céljaik szerint tervezzék meg a nyugdíjas éveiket. Az előtakarékossággal rendelkezőnek nagyobb mozgástere van abban, hogy hogyan szeretné eltölteni az idős éveit, és milyen tevékenységekkel szeretné gazdagítani az életét.

Az előtakarékosság lehetővé teszi, hogy vagyont hagyjon örökül szeretteinek, ha már nem élheti meg a megtakarításait, vagy ha nem használja fel teljes mértékben a nyugdíjas éveiben.

Az előtakarékosság érzelmileg is megnyugtató lehet, mivel az ember tisztában van azzal, hogy van pénzügyi tartaléka, és terve van a jövőre. Ez csökkentheti a stresszt és növelheti az elégedettséget.

Arra ösztönözhet, hogy megismerjük és megértsük a befektetési lehetőségeket, és így többféle eszközbe fektessük a megtakarítást. Ez diverzifikációhoz vezethet, ami csökkentheti a pénzügyi kockázatot.

Az előtakarékosság nem mindig lehetséges. Néhány ember anyagi nehézségekkel küzd, ami megnehezíti a pénz megtakarítását. Mások esetében a váratlan kiadások vagy más prioritások miatt lehet nehéz félretenni pénzt a nyugdíjra. Ebben az esetben érdemes lehet pénzügyi szakemberrel konzultálni, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a saját helyzetünkre.

Az előtakarékosság egy olyan pénzügyi stratégia, amely hosszú távú előnyökkel járhat, és segíthet abban, hogy az egyén méltó és biztonságos nyugdíjas éveket éljen meg. Rendszeres takarékossággal és megfelelő befektetésekkel az emberek nagyobb ellenőrzést és stabilitást érhetnek el a pénzügyeikben.

Nyugdíj előtakarékossági formák

A nyugdíj előtakarékossági lehetőségek sokfélék. Mi most kiemelten azokkal foglalkozunk, amikhez az állam is hozzájárul adó-visszatérítés formájában. Nem szabad azonban semelyik befektetésről megfeledkezni, hiszen a felhalmozott vagyont bármikor felhasználhatjuk, akár idős korunkban is.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás megfelelő eszköz lehet az időskori megtakarításra. A nyugdíjazás után a sok ember számára nem lesz elég az állami nyugdíjrendszer által megállapított juttatás. A havonta befizetett díjat a nyugdíjba vonuláskor kapjuk vissza kamatokkal egy összegben, vagy az általunk kért havi kiutalás formájában.

Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) segítségével önkéntes alapon takaríthatunk meg pénzt nyugdíjas korunkra.

Az önkéntes nyugdíjpénztár befektetési alapokba fektetnek be, és mi havonta vagy eseti jelleggel helyezhetünk el pénzt ezekbe.

Az elhelyezett pénzt hosszú távon, akár évtizedekig is befektetik.

Az elhelyezett pénz kamatozik, és a tagoknak lehetőségük van kiválasztani, hogy melyik befektetési alapba szeretnék elhelyezni a megtakarításukat.

A nyugdíjkorhatár elérésekor a pénztári tag kifizetést kap az önkéntes nyugdíjpénztártól.

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj előtakarékossági számla egy különleges értékpapírszála.

NYESZ számlánál nincs előírt havi megtakarítás.

Fontos, hogy a számla tulajdonosának kell minden befektetési döntést meghoznia.

A nyugdíj előtakarékossági számla működése hasonlít egy hagyományos értékpapír számlához.

Nyugdíj előtakarékosság kalkulátor 2024

A legjobb előtakarékosságot meg is kell találni. Ez egy kalkulátor segítségével egyszerű lehet. A kalkulátor egy online program, ami bár csak becslést ad, tökéletes iránymutatás lehet akkor, ha választ keresünk arra a kérdésre, hogy milyen előtakarékosságot válasszunk, és mekkora havi megtakarítással kell számolnunk, hogy elérjük a kitűzött megtakarítási célt.

Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

Az a legjobb, ami az adott személynek a legjobb. A döntéshez segítség lehet a kalkulátor használata mellett a tájékozódás, például szakértő weboldalakon, és szükség esetén befektetési tanácsadó segítségét is kérhetjük.

nyugdíj előtakarékosság kalkulátor

Nyugdíj előtakarékosság adójóváírás

A nyugdíj előtakarékosság szja kedvezmény az egyik legfontosabb szempont lehet a döntésnél, hiszen a kedvezmény növeli a várható hozamot.

A nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény a döntéskor mindig lényeges, de ne ez legyen a fő indok. Persze mindenki örül annak, ha kevesebb adót kell fizetnie, ennek ellenére lehet olyan megtakartatási forma is, ami adókedvezmény nélkül is jobb lehet számunkra. Tájékozódjunk, és döntsünk bölcsen.

De mi ez az adó-visszatérítés, ami annyira érdekel mindenkit?

Az államilag támogatott nyugdíj-megtakarítások után visszaigényelhető 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírás.

Az adókedvezmény a következő évben, az adóbevallás elkészítése után kerül jóváírásra.

Abban az esetben, ha több nyugdíj-megtakarításunk is van, akkor az összesen visszaigényelhető összeg maximum évi 280 ezer forint.

Az adó-visszatérítéshez arra is szükség van, hogy legyen adózott jövedelmünk. Az adókedvezményt csak így kaphatjuk meg.

Az adójóváírás nem automatikus, kérni kell az adóbevallás benyújtásakor.

A nyugdíj előtakarékosság megszüntetése a nyugdíj előtakarékosság állami támogatás elvesztésével járhat.

Fontos a nyugdíj előtakarékosság összehasonlítás, és az is tisztában legyünk a részletes szabályokkal.

Hogy kezdjük el a megtakarítást?

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy lesz egyre több és több pénz a számlánkon?

Az ötleteket hozhatjuk a környezetünkből. A szüleink, az ismerősök, a barátok is csinálták valahogy, és mi utánozhatjuk őket.

A megfelelő megtakarítási forma kiválasztásánál fontos az idő tényező, hiszen ha a gyerekünk hat éves, és tizenöt év múlva egy lakással akarjuk segíteni az elindulását az életben, akkor a hosszú távú megtakarításban kell gondolkodnunk. Pont, mint egy nyugdíj célú megtakarításnál.

El kell döntenünk azt is, hogy mekkora összeget kívánunk megtakarítani, és mekkora kockázatot akarunk és tudunk vállalni.

A hozam és a kockázat egyenesen arányos egymással, minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a várható hozam is. A kockázatvállaló képességünk függ az anyagi helyzetünktől, az összeg nagyságától, és az egyéniségünktől is.

A nyugdíj célú megtakarítás alapelvei semmiben nem térnek el egy bármilyen más befektetéstől. Ez is olyan, mint minden más befektetés, csak ebben az esetben már előre tudjuk, hogy mikor fogjuk felhasználni.

Magunkról kell majd gondoskodnunk idős korunkban

Az idős korunkra való gondoskodás és felkészülés rendkívül fontos.

Az egyéni nyugdíjrendszer egyre inkább hangsúlyozza az önálló felelősséget a nyugdíjas évekre való felkészülésben. A nyugdíjaztatási rendszerek változóak lehetnek, és a társadalombiztosítási programok nem mindig nyújtanak elegendő támogatást az ember életének utolsó szakaszában.

Ennek eredményeként mindenki számára kulcsfontosságú, hogy aktívan gondoskodjon a saját jövőbeli pénzügyi biztonságáról. Az előtakarékosság, az időben történő megtakarítás és befektetés, a pénzügyi tervezés mind olyan eszközök, amelyek segítenek az egyénnek felkészülni az idős korra, és megteremteni a pénzügyi stabilitást.

A társadalombiztosítási programok és a nyugdíjrendszer korlátozott összegeket nyújthatnak, amelyek nem feltétlenül fedezik az idősebb életkor költségeit.

Az idősödő népesség arányának növekedése kihívásokat jelenthet az állami nyugdíjrendszerek és az egészségügyi ellátás fenntarthatósága szempontjából. Ezért kulcsfontosságú, hogy mi magunk is hozzájáruljunk a saját jövőbeli jólétünkhöz.

A pénzügyi tervezés lehetővé teszi számunkra, hogy irányítást gyakoroljunk a pénzügyeink felett, és rugalmasan reagáljunk a változó körülményekre.

Az egyéni megtakarítások és befektetések számos lehetőséget kínálnak a nyugdíjas évekre való felkészülésre. Ilyenek például a befektetési alapok, az ingatlanbefektetések vagy a nyugdíjbiztosítás.

Ahogy látható, magunkról kell gondoskodnunk az idős korunkban. Az előtakarékosság és az idős kori felkészülés személyes felelősség, ami hosszú távon megőrizheti az anyagi biztonságot és a függetlenséget a nyugdíjas években. Fontos, hogy minél előbb kezdjük el az öngondoskodást és a megtakarítást, mivel az idő az egyik legfontosabb tényező a pénzügyi céljaink elérésében.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Önmagunkért és a szeretteinkért

Az előtakarékossággal rendelkezők könnyebben megküzdhetnek váratlan körülményekkel vagy egészségügyi problémákkal. Az idős korban gyakran előfordulnak olyan egészségügyi vagy egyéb váratlan események, amelyek pénzügyi terhet jelenthetnek. Az előtakarékosság lehetőséget teremt arra, hogy ezekre a helyzetekre felkészüljünk és megfelelően reagáljunk.

Idős korban is aktív és élvezetes életet élhetünk. Az előtakarékosság lehetővé teszi, hogy megengedhessünk magunknak olyan tevékenységeket, hobbit, utazásokat vagy bármi mást, amik hozzájárulnak az aktív életmódunkhoz.

Az előtakarékossággal rendelkezőknek könnyebben megy az átmenet a munkából való visszavonuláskor. Ha a munkaerőpiacon változások történnek, vagy ha már nem tudunk munkavállalóként tevékenykedni, az előtakarékosság segítséget nyújthat az anyagi stabilitás fenntartásában.

Az előtakarékosság nem csak a mi jólétünkre hat, hanem felelősséget jelent a jövő generációi felé is. Az idős korban felhalmozott megtakarítások és vagyontárgyak hozzájárulhatnak a családtagok vagy a gyermekek jövőbeli támogatásához.

Lényeges, hogy az idős korról való gondoskodás nemcsak a jövedelemről és megtakarításokról szól. Az egészségügyi és társadalmi kapcsolatokra, az egészséges életmódra, valamint a szellemi és szociális tevékenységekre való odafigyelés is fontos ahhoz, hogy az időskor minél teljesebb és boldogabb legyen.

Az előtakarékosság és az idős korra való felkészülés az életünk egyik legfontosabb része, és segíthet megőrizni a méltóságunkat és önrendelkezésünket idős korunkban is.

Ha még nem tettünk lépéseket ezen a téren, érdemes mielőbb elkezdeni a pénzügyi tervezést, hogy hosszú távon élvezhessük a biztonságos és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket.

Megtakarítás idős korunkra adó-visszatérítéssel vagy anélkül

A mi döntésünk, hogy milyen módon takarítunk meg idős korunkra, a nyugdíjunk kiegészítésére. Bármilyen befektetési forma megfelelő lehet, válasszuk a legtesthezállóbbat.

Az eredmény ugyanaz lesz: anyagi biztonság életünk végéig. Egy olyan biztonságos pénzügyi helyzet, aminek a segítségével méltó módon élhetjük az életünket akkor, ha már nem vagyunk aktív dolgozók.

És ehhez felhasználhatjuk az állam által nyújtott segítséget is. Vagy nem. A döntés a miénk. Ahogy a felelősség is.

A mi életünkről van szó. A mi jövőnkről. A családunk jövőjéről.

Minél előbb kezdjük el a befektetést az időskori önmagunkba, annál könnyebb dolgunk lesz. De ne feledjük: soha nem késő elkezdeni.

Válasszunk egyet a számtalan lehetőség közül, és élvezzük a hasznait, és éjünk teljes életet. És mi kell ehhez? Igazán nem sok. Egy döntés, egy szerződéskötés, és rendszeres megtakarítás. Csak ennyi.

A nyugdíj előtakarékosság csak egy szelete ennek, de bölcsen használva hozzájárulhat a céljaink eléréséhez.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Nyugdíj előtakarékosság 2024 – Tervezd meg jövődet! - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Nyugdíj előtakarékosság 2024 – Tervezd meg jövődet! - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Nyugdíj előtakarékosság 2024 – Tervezd meg jövődet! - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Nyugdíj előtakarékosság 2024 – Tervezd meg jövődet! - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Minden befektetés lehet előtakarékosság is. Vannak azonban olyan befektetési formák, amiket az állam különböző kedvezményekkel is támogat. Ilyen a nyugdíjbiztosítás, az ÖNYP és a NYESZ.

Egy olyan pénzügyi termék, aminek a hozamát nyugdíjba vonulás után élvezhetjük.

Az állami nyugdíjhoz hasonló megoldás, amit ahogy a neve is utal rá, önkéntes lapon választunk.

A nyugdíj előtakarékossági számla nem más, mint egy különleges értékpapírszámla, adókedvezményekkel.

Mi magunkról. Az állami nyugdíj kiegészítésének felelőssége a miénk.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

2024.04.12.

Még mindig a gazdasági válság hatásait nyögi a hazai ingatlanpiac – erre utalnak a számok a KSH friss lakáspiaci adatai. Azóta, hogy 2022 elején Magyarországon kitört a koronavírus-járvány, az ingatlanipar folyamatosan lefelé tartó tendenciát mutat. Ennek hátterében a belső kereslet csökkenése, a reálkeresetek visszaesése és a magas kamatszint szerepelnek, amelyeket a gazdasági válság csak tovább tetőzött.

Tovább olvasom
6 millió forint lakásfelújításra – itt az új otthonfelújítási program!

6 millió forint lakásfelújításra – itt az új otthonfelújítási program!

2024.04.08.

Új köntösben és tartalommal indít otthonfelújítási programot a kormány. Az előző otthonfelújítási támogatás sikere után itt egy újabb lehetőség azoknak, akik a rezsijüket szeretnék csökkenteni. A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni a bankok MFB Pontjain a támogatásra. Utánajártunk, hogy milyen részletek ismertek eddig. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

2024.04.05.

Szinte bármelyik nap előfordulhat velünk, hogy egy nem várt, nagy összegű kiadás nehezíti meg a pénzügyi helyzetünket: elromlik az autó, beázik a lakás, vagy felüti a fejét egy kezelendő betegség. Sokszor ezek olyan kiadások, amelyekre nem számítunk és megtakarításaink nem képesek fedezni ekkora összeget. Ilyenkor a gyorskölcsön lehet számunkra a megoldás.  Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mi a különbség a gyorskölcsön és a hagyományos személyi kölcsön között, és segítünk eldönteni, hogy ez a megoldás valóban a legjobban megfelelő-e a számodra.

Tovább olvasom
Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

2024.03.25.

A lakáshitel igénylés egyik fontos feltététele, hogy az igénylő rendelkezzen a szükséges önerővel. Az önerő alapesetben 20 százalék, de azt minden igénylőnek érdemes tudnia, hogy az alapeset nem jelenti azt, hogy minden esetben. Az önerő ugyanis magasabb is lehet. Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával