Megtakarításos életbiztosítás 2023 – Minden amit tudni érdemes

Mi az a megtakarításos életbiztosítás?

A megtakarításos életbiztosítások: a megtakarításos életbiztosítások olyan biztosítási termékek, amelyek egyszerre nyújtanak életvédelmi és tőkeképzési lehetőséget.

Életvédelmi funkció: a megtakarításos életbiztosítások alapvető funkciója az életvédelem. Ez azt jelenti, hogy a biztosító akkor is fizet, ha a biztosított meghal, vagy rokkanttá válik. A haláleseti térítés a biztosítás összegének megfelelő, míg a rokkantsági térítés a biztosított életkorának és a rokkantság mértékének megfelelően kerül meghatározásra.

Tőkeképzési funkció: a megtakarításos életbiztosítások másik fontos funkciója a tőkeképzés. A biztosított rendszeresen fizeti a biztosítási díjat, amelyet a biztosító befektet. A befektetés hozama hozzáadódik a biztosított tőkéjéhez, így a biztosítás lejáratakor a biztosított egy nagyobb összeget kaphat, mint amennyit befizetett.

Két funkció egyben: a megtakarításos életbiztosítások tehát két funkciót is ellátnak: életvédelmet és tőkeképzést. Ez azt jelenti, hogy a biztosított egyszerre biztosíthatja magát a váratlan eseményekre, és közben pénzügyi tartalékot is képezhet a jövőre nézve.

Az életbiztosítás megtakarítással számos formában létezik. A leggyakoribbak a következők:

Nyugdíjbiztosítás: Ez a biztosítás akkor fizet, ha a biztosított eléri a nyugdíjkorhatárt.

Takarékpénztári életbiztosítás: Ez a biztosítás akkor fizet, ha a biztosított eléri a szerződésben meghatározott életkort.

A megtakarításos életbiztosítás olyan komplex biztosítási termék, ami egyszerre nyújt életvédelmi és tőkeképzési lehetőséget. A megfelelő biztosítás kiválasztásakor fontos figyelembe venni a biztosított igényeit és céljait. A megtakarításos életbiztosítás előnyei elvitathatatlanok.

A megtakarítási életbiztosítás lehet kétféle:

 • A vegyes / klasszikus / hagyományos életbiztosítás: a kamat garantált, mivel egy adott százaléknál lehet több, de kevesebb nem. Fix kamatú életbiztosításnak is szokás nevezni. Lényegében kockázatmentes befektetés.

 • A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás: a hozam itt nem garantált, ugyanakkor nagyobb hasznot hozhat, mint a vegyes életbiztosítás.

Hogyan működik a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás?

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások (unit-linked life insurance) olyan biztosítási termékek, amelyek a hagyományos életbiztosítások életvédelmi funkciójához társítják a befektetési lehetőséget.

A biztosított által befizetett díjakat a biztosító különböző befektetési eszközalapokban fekteti be, így a lejárati összeg a befektetés hozamától függően változhat.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások nem kínálnak garantált lejárati összeget, ugyanakkor ez esélyt ad arra, hogy akár magasabb hozamokat is el tudj érni, mint a hagyományos életbiztosítások esetében.

A biztosított a biztosító által kínált különböző befektetési eszközalapok közül választhat, így a kockázati beállítottságának és a befektetési céljainak megfelelően alakíthatja ki a befektetési portfólióját.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások hagyományos életbiztosításként is működnek, így a biztosított halála esetén a kedvezményezett a szerződésben meghatározott összeget kapja meg.

A biztosított magának kell felmérnie a kockázatvállalási hajlandóságát, és ennek megfelelően kell választania egy befektetési eszközalapot.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében a biztosítottnak csak a biztosítási szerződés lejártakor van lehetősége a befektetési portfólióját visszaváltani.

A biztosítási díjon felül egyéb költségek is felmerülhetnek, például a befektetési alapok kezelési költségei.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások olyan komplex termékek, amelyek a befektetési lehetőséget ötvözik az életvédelmi funkcióval. A termékek előnyei közé tartozik a magasabb hozampotenciál, a széles befektetési lehetőségek és az életvédelmi funkció. A hátrányok közé tartozik a kockázatvállalás, az alacsonyabb likviditás és a költségek.

Az előnyei és hátrányai közötti egyensúly megítélése függ az ügyfél kockázati beállítottságától és befektetési céljaitól.

A magasabb hozampotenciál iránt érdeklődő ügyfelek számára a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások jó megoldást jelenthetnek, ha azonban az ügyfél alacsony kockázati beállítottságú, vagy a befektetési portfólióját rendszeresen szeretné áttekinteni, akkor a hagyományos életbiztosítások előnyösebbek lehetnek.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A vegyes életbiztosítás

A vegyes életbiztosítás olyan biztosítási termék, amely egyszerre biztosítja az életbiztosítási fedezetet és a megtakarítási lehetőséget.

A biztosított személy halála esetén a biztosító a biztosítási összeget a kedvezményezettnek fizeti ki. A megtakarítási részből pedig a biztosított személy vagy a kedvezményezett a szerződés lejáratakor, vagy a szerződés módosításakor kaphatja meg a megtakarított összeget.

A vegyes életbiztosítások a következőképpen működnek:

 • A biztosítási összeg: a biztosítási összeg a szerződéskötéskor meghatározott összeg, amelyet a biztosító a biztosított halála esetén a kedvezményezettnek fizet ki. A biztosítási összeg a szerződéskötéskor a biztosított személy életkora, egészségi állapota, a biztosítási időszak és a biztosítási díj alapján kerül meghatározásra.

 • A megtakarítási rész: a megtakarítási rész a biztosítási díjakból származó megtakarítás. A megtakarítási rész a szerződés lejáratakor vagy a szerződés módosításakor kerül kifizetésre. A megtakarítási rész hozama a befektetési portfólió teljesítményétől függ.

 • Biztosítási fedezet: a vegyes életbiztosítás biztosítja az életbiztosítási fedezetet, ami azt jelenti, hogy a biztosított személy halála esetén a családja nem marad anyagi támasz nélkül.

 • Megtakarítási lehetőség: a vegyes életbiztosítás lehetőséget biztosít a megtakarításra, ami segíthet a jövőbeli célok elérésében, például a nyugdíjra való felkészülésben, a gyermeknevelésben vagy a lakásvásárlásban.

 • Adófizetési előnyök: a vegyes életbiztosítási díjak bizonyos esetekben adókedvezményre jogosíthatják a biztosítottat.

 • Hozamok: a vegyes életbiztosítások valamilyen hozamot biztosítanak a megtakarításra, így a biztosított személy vagy a kedvezményezett több pénzt kaphat a szerződés lejáratakor, mint amennyit befizetett.

 • Díj: a vegyes életbiztosítások díja magasabb, mint a hagyományos megtakarítási termékek díja.

 • Költségek: a vegyes életbiztosításokkal kapcsolatos költségek is magasak lehetnek, például a számlavezetési díj vagy a szerződésmódosítási díj.

 • Felmondási díj: a vegyes életbiztosítások felmondása esetén felmondási díjat kell fizetni.

A vegyes életbiztosítás egyszerre biztosítja az életbiztosítási fedezetet és a megtakarítási lehetőséget.

Melyik a legjobb megtakarítási életbiztosítás? – megtakarításos életbiztosítás kalkulátor – életbiztosítás megtakarítással kalkulátor

A legjobb megtakarítási életbiztosítás az, amely az egyéni igényeknek leginkább megfelel. Az alábbi kérdések segíthetnek a keresésben:

 • Mennyi biztosítási összegre van szükség a család támogatásához a biztosított személy halála esetén?

 • Mennyi idő alatt szeretnénk ezt megtakarítani?

 • Mennyi díjat szeretnénk havonta vagy évente fizetni?

 • Milyen hozamot várunk a megtakarításából?

 • Szeretnénk-e valamilyen kiegészítő biztosítást kötni, például balesetbiztosítást vagy betegségbiztosítást?

A megtakarítási életbiztosítások kalkulátorai segíthetnek a különböző termékek összehasonlításában. Ezek a kalkulátorok figyelembe veszik a fenti szempontokat, és segítenek kiszámítani, hogy mennyibe kerülne az adott termék.

TKM – az életbiztosítás költségei

A Teljes Költségmutató (TKM) egy megtakarítás életbiztosítás vagy nyugdíjbiztosítás éves átlagköltségét mutatja meg.

A tizenegy éve bevezetett TKM-mel összehasoníthatóvá válnak a biztosítók ajánlatai. A bevezetést a Teljes Hiteldíjmutató (THM) sikere mozdította elő, igény mutatkozott ugyanis arra, hogy a biztosítók termékei is összehasonlíthatóak legyenek.

A MABISZ 2010-ben vezette be, és tette kötelezővé a TKM-et az ügyfélbizalom és az ügyfél-tájékoztatás növelése érdekében.

A tavalyi év elején ezt a kötelezettséget kiterjesztették az Önkéntes nyugdíjpénztárakra is. A TKM bevezetésének a célja az volt, hogy a bonyolult biztosítási termékeket átláthatóvá és érthetővé tegyék, valamint lehetőséget nyújtsanak a termékek költségeinek egyszerű összehasonlítására.

A TKM tökéletesen összehasonlíthatóvá teszi az egyes termékéket, de fontos, hogy nem mutatja meg a költségek pontos összegét. A Teljes Költségmutató egy átlagot tükröz.

Az átlag számításánál egy életbiztosítás esetében az alábbiakat veszik figyelembe: a befektető harmincöt éves, elektronikus úton, tehát átutalással vagy csoportos beszedési megbízással fizet, négy és fél millió forintot fizet be, és a szerződést öt, tíz vagy tizenöt évre köti.

Amennyiben a rendszeres befizetést választja, úgy havonta huszonötezer forintot fizet be a számlájára, szintén elektronikusan, és a szerződését tíz, tizenöt vagy húsz évre köti.

Nyugdíjbiztosítás esetén ugyanígy számolnak, csak a belépés kort negyvenöt, ötven vagy ötvenöt évvel számolják.

A TKM csak a termékek összehasonlítására alkalmas, a pontos költségeinket nem tudjuk meg belőle. Miért? A TKM nem tartalmazza minden felmerülő kiadásunkat. Hiányzik belőle például a visszavásárlási költség, mert a példa számításánál azt feltételezik, hogy nem bontjuk fel a szerződésünket a futamidő lejárta előtt.

Nem tartalmazza még az eszközalapok közötti váltás költségét, és az eseti számlák díjait sem.

A TKM nagy segítséget nyújt a választásban, mégis érdemes lehet szakértőhöz fordulni a döntés előtt. Egy a biztosításokban jártas szakértő felméri a lehetőségeinket, és az elképzeléseinknek legmegfelelőbb ajánlatot fogja ajánlani nekünk.

A Teljes Költségmutató a mi tájékozódásunkat segíti, nem hagyja, hogy elvesszünk a költségek között.

megtakarítási életbiztosítás kötés

Miért egy életbiztosításban takarítsunk meg?

A megtakarításos életbiztosítás egy pénzügyi termék, amely egyszerre biztosítja az életbiztosítási fedezetet és a megtakarítási lehetőséget.

A biztosított személy halála esetén a biztosító a biztosítási összeget a kedvezményezettnek fizeti ki. A megtakarítási részből pedig a biztosított személy vagy a kedvezményezett a szerződés lejáratakor, vagy a szerződés módosításakor kaphatja meg a megtakarított összeget.

A megtakarítási életbiztosítás különösen fontos azok számára, akiknek van kiskorú gyermekük vagy más rászoruló családtagjuk.

Lehetőséget biztosít a megtakarításra, ami segíthet a jövőbeli célok elérésében.

Hozamot biztosítanak a megtakarításra, így a biztosított személy vagy a kedvezményezett több pénzt kaphat a szerződés lejáratakor, mint amennyit befizetett.

A megtakarítási célú életbiztosítás tehát egy olyan termék, amely számos előnnyel rendelkezik, de bizonyos hátrányokkal is jár. A termék megvásárlása előtt érdemes alaposan átgondolni az egyéni igényeket és célokat, és szakemberrel konzultálni.

Hogyan illeszthető be legjobban a befektetési portfóliónkba egy unit-linked életbiztosítás?

A unit-linked életbiztosítás egy olyan befektetési termék, amely egy biztosítási szerződésben egyesíti az életbiztosítási fedezetet és a befektetési lehetőséget.

A biztosított halála esetén a biztosító a biztosítási összeget a kedvezményezettnek fizeti ki. A befektetési részből pedig a biztosított személy vagy a kedvezményezett a szerződés lejáratakor, vagy a szerződés módosításakor kaphatja meg a megtakarított összeget.

A unit-linked életbiztosítások befektetési portfólióba illesztése során a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 • A befektetési cél: a unit-linked életbiztosítást elsősorban hosszú távú befektetési célok eléréséhez érdemes használni. Ilyen cél lehet például a nyugdíjra való felkészülés, a gyermeknevelés vagy a lakásvásárlás.

 • A befektetési kockázat: a unit-linked életbiztosítások befektetési portfóliója különböző kockázati szintű lehet. A magasabb kockázatú portfóliók nagyobb hozammal kecsegtetnek, de ugyanakkor nagyobb kockázatot is hordoznak magukban.

 • A befektetési hozam: a unit-linked életbiztosítások befektetési hozama a befektetési portfólió teljesítményétől függ. A hosszú távú átlagos hozam 5-8 százalék között mozog.

 • A költségek: a unit-linked életbiztosítások költségei is fontos szempontot jelentenek. A költségek lehetnek fix és változó költségek. A fix költségek, például a számlavezetési díj, minden évben egy adott összeget jelentenek. A változó költségek, például a teljesítménydíj, a befektetési portfólió teljesítményétől függenek.

A befektetési portfólióba a következőképpen lehet illeszteni:

 • Alapvető befektetési eszközként: a unit-linked életbiztosítást az alapvető befektetési eszközként is lehet használni a befektetési portfólióban. Ebben az esetben a unit-linked életbiztosítás biztosítási összege jelenti az alapvető befektetési célt, például a nyugdíjra való felkészülést.

 • Kiegészítő befektetési eszközként: a unit-linked életbiztosítást kiegészítő befektetési eszközként is lehet használni a befektetési portfólióban. Ebben az esetben a unit-linked életbiztosítás biztosítási összege egy második vagy harmadik befektetési célt szolgál, például a gyermeknevelést vagy a lakásvásárlást.

A unit-linked életbiztosítás befektetési portfólióba illesztése során érdemes szakemberrel konzultálni. A szakember segíthet megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

Összefoglaló

A unit-linked életbiztosítás egy hosszú távú befektetési termék. A befektetési portfólió különböző kockázati szintű lehet. A befektetési hozama a befektetési portfólió teljesítményétől függ. Az életbiztosítások költségei is fontos szempontot jelentenek. A unit-linked életbiztosítást a befektetési portfólióba alapvető befektetési eszközként vagy kiegészítő befektetési eszközként lehet illeszteni. A kockázatát fel kell mérni, és ennek megfelelően felhasználni. A unit-linked életbiztosítások több biztosítótársaságnál is elérhetőek. A másik elnevezése a megtakarításos életbiztosítás. A unit-linked életbiztosítások népszerűek, de csak ezért ne fektessünk ebbe az eszközbe. 

Gyakran Ismételt Kérdések

A megtakarítási életbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely egyszerre biztosítja az életbiztosítási fedezetet és a megtakarítási lehetőséget. A biztosított személy halála esetén a biztosító a biztosítási összeget a kedvezményezettnek fizeti ki. A megtakarítási részből pedig a biztosított személy vagy a kedvezményezett a szerződés lejáratakor, vagy a szerződés módosításakor kaphatja meg a megtakarított összeget.

A megtakarítási életbiztosításnak több előnye van. Egyrészt biztosítja az életbiztosítási fedezetet, ami azt jelenti, hogy a biztosított halála esetén a családja nem marad magára. Másrészt lehetőséget biztosít a megtakarításra, ami segíthet a jövőbeli célok elérésében, például a nyugdíjra való felkészülésben, a gyermeknevelésben vagy a lakásvásárlásban.

A megtakarítási életbiztosítások különböző típusai eltérő megtakarítási lehetőségeket kínálnak. A leggyakrabban előforduló típus a következő:

Összegbiztosítás: ebben az esetben a biztosítási összeg a szerződés lejáratakor kerül kifizetésre, függetlenül a biztosított személy életben maradásától.

A megtakarítási életbiztosítás díja a biztosított személy életkorára, egészségi állapotára, a biztosítási összegre és a megtakarítási időszakra vonatkozó feltételektől függ. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb és egészségesebb biztosítottak esetében alacsonyabb a díj, mint az idősebb biztosítottak esetében.

A megtakarítási életbiztosítás azok számára ajánlott, akik szeretnék biztosítani az életbiztosítási fedezetet, és egyúttal megtakarítani is szeretnének a jövőre. Különösen ajánlott azoknak, akiknek fontos a családjuk biztonságának megóvása, és akiknek van olyan céljuk, amit megtakarítással szeretnének elérni.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

2023.11.28.

Az elmúlt években markáns változások történtek a világban, amelyek hatása érződik a magyarországi magán egészségügyi szektorban is. A már amúgy is túlterhelt állami intézmények működését tovább nehezítette a világjárvány, ami jelentős mértékben növelte a lakosság bizonytalanságát. Ezért egyre többen keresik a gyorsabb és alternatív ellátási lehetőségeket Magyarországon. Emellett felértékelődött az egészség, mint befektetés, és egyre többen keresik az egészségpénztári megoldásokat is.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

2023.11.21.

Nem akármilyen ügyintézésre ad lehetőséget a Gránit Bank. Habár az online ügyintézés, mint szolgáltatás, már két éve elérhető, a felhasználói élmény területén nagyot lépett előre a magyarországi digitális pénzintézet.

Tovább olvasom
Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers