Zöld hitel kalkulátor 2023

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

A zöld hitel – számokban

A kamat a futamidő végéig fix 2,5%  lesz. Ilyen kedvező kamattal Magyarországon jelenleg nem lehet hitelhez jutni. 25 év is lehet a futamidő, lesz tehát időnk visszafizetni a magas hitelösszeget. Akár 70 millió forint is lehet a maximálisan felvehető összeg, ami a kamattámogatott konstrukciók közül a legmagasabb azok közül, amik aktuálisan elérhetőek. Kizárólag újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe a zöld hitel, használt lakás vásárlására és korszerűsítésére nem. Csak magánszemélyek igényelhetik. Eddig a MNB kizárólag vállalkozásoknak nyújtott hitelt. Ez az első eset, hogy lakossági hitelt tesznek elérhetővé. 

A Zöld otthon lakáshitel minimum BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető. Ezt a feltételt nem lesz könnyű teljesíteni. A lakások kis száma felel csak meg jelenleg ennek a szigorú energetikai besorolásnak. A zöld otthon kölcsön igénylésének nem feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek megléte sem, és házasnak sem kell lennünk az igényléshez. Az állam által eddig támogatott konstrukciók mindegyikénél elvárás volt ez. Jóval többen vehetik így igénybe azt a támogatási formát októbertől, szinte mindenki számára elérhető lesz.

A legkedvezőbb konstrukció októbertől a MNB Zöld otthon program hitele

A Zöld otthon program 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamatával még az állami kamattámogatott hitelek sem tudnak versenyre kelni. Nem csak a 70 milliós hitelösszeg vonzó. Még a CSOK támogatott hitel 3%-os kamata is magasabb, pedig ez az egyik legkedvezőbb hitel ma Magyarországon, amit igényelni tudunk. A magas hitelösszeg is vonzó, hiszen a kormány Otthonteremtési támogatásainál csak 10 millió forint vagy 15 millió forint érhető el kedvezménnyel, a 70 millió forintos hitelfelvétel eddig elképzelhetetlen volt állami támogatással. Az, hogy ez a hitel széles körben lesz elérhető, előrevetíti, hogy mennyire népszerű lesz az új lakást vásárlók körében.

Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, többe kerül nekünk, mint a zöld otthon hitel. Változó kamatozás esetén még többet kellene fizetnünk, ráadásul a gazdasági folyamatok is a kamatemelés felé hajtják a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők elemzése alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén sok milliós eltérés lehet a visszafizetendő összegek között. Ez jóval több, mint öt millió is lehet, és azt is tudnunk kell, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez az eltérés annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld otthon program hiteléből, annál jobban járunk, annál többet takarítunk meg a kedvezőbb havi törlesztőrészletek miatt.  

Ekkora hitelösszeg kamattámogatással eddig nem állt rendelkezésre, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszegre számítanak. Úgy gondolják, hogy a kibővült felhasználói kör több hitelt igényel majd.

Zöld hitel
Ki igényelhet az MNB Zöld otthon programjában hitelt?

Az államilag kamattámogatott hitelek fő jellemzője addig az volt, hogy gyermekvállaláshoz vagy házasságkötéshez kötötték a támogatásokat. A zöld hitelt egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik majd, ami jelentősen kibővíti a felhasználók körét. Az Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintos kerettel hirdette meg a programot, ami rendkívül magas összegnek tűnik annak tükrében, hogy tavaly új lakásra valamivel több, mint 110 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak a pénzintézetek a KSH adatai szerint. A 200 milliárdos keretösszeg így két évre is elég lehet, és az előzetes várakozások szerint meghatározó szerepe lesz az új lakások hitelpiacán. Bár maghatároztak egy keretösszeget, úgy tűnik, ez nem lesz akadálya a hitelfelvételnek, és mindenki hozzájuthat majd a zöld hitelhez, aki szeretne, még úgy is, hogy átlagosan minden bizonnyal többet fogunk igényelni belőle, mint a piaci jelzálogkölcsönökből. A magas hitelösszeg, és az, hogy nem lesz elvárás, hogy gyermeket neveljünk, gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé teszi majd, hogy zöld hitelből vásároljon új lakást.

A hazai klímacél megvalósítása zöld hitellel

2021 augusztus elejétől az országgyűlés új feladattal ruházta fel a Magyar Nemzeti Bankot. A jövőben, az eddigi feladatai mellett, a környezeti fenntarthatóságra is figyelmet kell majd fordítania. Ez úgy valósulhat meg, hogy a pénzintézetek jegybanki finanszírozásból kínálnak majd jelzáloghiteleket, most először lakossági ügyfeleknek. 

A programba belépő magányszemélyek októbertől új ingatlan vásárlása esetén akkor válnak jogosulttá a kamattámogatott jelzáloghitelre, ha BB energetikai besorolású ingatlant vásárolnak. Ezek az ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is kedvezőbb az energiafelhasználással működnek. Előírás, hogy a BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás negyedét megújuló energiából kell fedezni. Ez további hozzájárulás a klímacélhoz. Az ingatlanok alig több, mint két százaléka éri el ezt a besorolást a mai állás szerint, így nyilvánvaló a jogalkotó szándéka. Ezt az arányt növelni kell. Ugyanakkor 2022. június 30 után már csak a BB energetikai besorolást elérő lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzi és előrehozza a törvényt, méghozzá oly módon, hogy a támogatást igénybe vevők ezt ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg. 

Az elavult házak és lakások korszerűsödése alapvető a hazai klímacélok eléréséhez. A Zöld otthon program ezért jött létre, ezt a célt szem előtt tartva kínál kedvező jelzáloghitel konstrukciót. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése jól fog sikerülni, mivel soha nem látott érdeklődés övezi a zöld hitel októberi indulását.

CSOK és zöld hitel egyszerre

A kormány az MNB bejelentése után azonnal partnerként jelent meg, és bejelentette, hogy a Zöld otthon programot igénybevevőknek 0%-os kamattal biztosítja a CSOK hitelt. Ez akár plusz 15 millió forintos kamatmentes hitelt jelenthet, az amúgy is rendkívül kedvező zöld lakáshitel mellé. CSOK igénybevétele esetén, amennyiben az kiegészül zöld hitellel, a CSOK hitel kamata 0% lesz 3% helyett. Ez 10 és 15 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent két illetve három gyermek esetén a futamidő végéig fix 2,5 %-os hitel mellé. A zöld lakáshitel 70 millió forintig érhető el, a futamidő 25 év, és amennyiben CSOK hitelt is igénybe veszünk, a kettő összege sem haladhatja meg ezt az összeget.

NHP zöld otthon lakáshitel – NHP zöld otthon program – rövidítésmagyarázó

NHP. Növekedési hitelprogram. Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) áltál megalkotott és finanszírozott program célja, hogy támogatást nyújtson a gazdaság fejlődéséhez. A zöld hitel ennek a programnak az egyik eleme. A zöld hitel egy lakáshitel, ami új lakás építtetéséhez vagy vásárlásához igényelhető, abban az esetben, ha az megfelel a program feltételeinek.

A MNB 200 milliárd forintos hitelösszeggel hirdette meg a programot az induláskor, és akkor a szakértők úgy vélték, hogy ez akár két évre is elegendő lehet. A gazdasági helyzet azonban úgy változott, hogy még a vártnál is népszerűbb lett a konstrukció.

Mi történik, ha elfog a keretösszeg?

A zöld hitel olyan, mint egy akciós termék egy szupermarketben. Alacsony áron kapható, és rendkívül jó paraméterekkel érhető el. És egyben véges is. Ha elfogy, nem lehet már többet igényelni. A Zöld hitel program lezárul a keretösszeg kimerülésekor.

A zöld hitelt a MNB a partnerein keresztül nyújtja. A pénzintézetek pedig csak annyi igénylést fogadnak be, amennyit teljesíteni is tudnak. Aki a keretösszeg kimerülése után akarja benyújtani az igénylést, azt már nem fogadják el. Nem tudják elfogadni az igénylést a bankok, hiszen a zöld hitel tőkéjét nem ők biztosítják, hanem az MNB.

2022 április 5. Mi történt aznap?

A zöld hitel program 200 milliárdos kerete 2022 első negyedévében kimerült. Mivel a kormány és a Magyar Nemzeti Bank is elkötelezett a program mellett, ezért egyeztetések kezdődtek a program esetleges folytatásáról.

A Monetáris Tanács a program folytatása mellett döntött. A nagy érdeklődés miatt a programra szánt összeg jóval a tervezett előtt elfogyott, és a bankok jelentése szerint sok igénylő nem jutott hozzá a zöld hitelhez. A program emiatt folytatódik, bár a feltételek szigorúbbak lettek. A zöld hitel konstrukció azonban annyival előnyösebb a piaci feltételeknél, hogy nem várható az érdeklődés csökkenése. Az MNB további 100 milliárd forintot biztosít erre a célra.

100 milliárd forinttal nőtt meg a keret

A 100 milliárd forint soknak tűnhet, de az alapkeret gyors felhasználása után az látszik, hogy aki zöld hitelt igényelne, annak gyorsan kell lépnie.

Az igénylést tehát csak akkor fogadja be a pénzintézet, ha a keret még rendelkezésre áll. A lakás kiválasztása és az igénylés benyújtása előtt fontos tájékozódni arról, hogy valóban zöld hitel lesz a zöld hitel igénylésből. A piaci kamatozású hitelek ugyanis jóval magasabb kamattal érhetők csak el. A szakértők számítása szerint egy magasabb hitelösszeg és egy hosszabb futamidő esetén milliós eltérés lehet a teljes fizetendő összegekben. Nagyon nem mindegy tehát, hogy zöld hitellel vagy piaci kamatozású lakáshitellel vásárol valaki új ingatlant.

NHP zöld otthon – miért jó a zöld otthon?

A zöld otthon kifejezés egy olyan ingatlant takar, ami energiatakarékos, és így kevésbé terheli a környezetet. A program fő célja éppen ez, de más előnye is van egy zöld otthonnak. A megújuló energiaforrások használata alacsonyabb rezsit eredményez, így a lakás tulajdonosának kevesebbet kell fizetni az ingatlan fenntartásáért és működéséért. Kevesebbet kell fizetni az energiáért, bár azt szénnel vagy olajjal működő erőművek állítják elő.

A fűtés az egyik legnagyobb kiadás, ami a családokat terheli egy lakóingatlan esetén. A technikai fejlődés már lehetővé teszi, hogy az erre fordított összeg alacsony legyen, és azt is, hogy olyan forrásból származzon, ami nem, vagy kevésbé árt a környezetnek.

NHP zöld otthon – a környezetést és önmagunkért

A környezetünkre figyelni és tenni is érte, jó érzés. Sokan élnek már a Földön, az erőforrások pedig végesek. De nem mindegyik. A napenergia, vagy a szélenergia megújuló energiaforrásnak számít. Ezek használata kisebb környezeti terheléssel jár.

Amellett, hogy alacsonyabb kiadásokkal oldható meg a ház energiaellátása, nem csak a környezet védhető így, de a jövő is. A jövő, ahol mi és a gyermekeink élni fognak. És a gyermekeink gyermekei. Egy zöld otthonnal egy szebb világot hagyhatunk rájuk, nem egy végletekig kiszipolyozott és tönkretett bolygót.

NHP zöld otthon – mindenkinek ilyen lesz

Már a zöld hitel indulásakor tudni lehetett, hogy a hitel követelményeit 2022 közepétől mindenkinek teljesítenie kell majd. A jogszabály szerint ugyanis a használatbavételi engedély kiadásának feltétele lesz ettől az időponttól, hogy az ingatlan környezettudatos legyen.

A kormány gyakorlatilag ezzel a programmal előre hozta a törvény hatályát oly módon, hogy közben támogatást is nyújtott a zöld otthonok megvásárlásához.

Egy ország hosszú távú célja akkor valósítható meg, ha azt a polgárai is elfogadják, és a jogalkotó is a megfelelő szabályozást vezeti be. A hazai klímacélok elérésének fontos eszköze a zöld hitel. És a szabályok szerint már csak zöld otthonok épülhetnek Magyarországon.

Az adásvételi szerződés – mire figyeljünk?

Egy ingatlan megvásárlásakor szerződést kell kötni az eladóval. Ennek a szerződésnek a tartalmi elemei pontosan meghatározottak. És bár a szerződést ügyvéd készíti majd, nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal.

Zöld hitel igénylésekor a hitelfelvétel tényét rögzíteni kell az adásvételi szerződésben. Fel kell tüntetni a hitelösszeget, és a hitelt nyújtó bank nevét is. Hitelre történő vásárlás esetén hosszabb átfutási időre kell számítani, így az is fontos, hogy a meghatározott határidők tarthatóak legyenek. Úgy kell meghatározni az ingatlan átadásának időpontját, hogy az a hitelbírálat illetve a kiutalás után legyen. A zöld hitelt nem az igénylő kapja meg, az közvetlenül az eladó számlájára kerül.

Mivel a hatályos jogszabályok szerint ingatlant Magyarországon csak ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott szerződéssel lehet vásárolni, számíthatunk arra, hogy a szerződést elkészítő ügyvéd minden szabállyal tisztában lesz.

Ki a természetes személy?

Zöld hitelt csak természetes személy igényelhet, vállalkozás nem. A természetes személy önállóan jogképes, vagyis kötelezettségek és jogok alanyává válhat. Köznapi értelemben minden ember annak számít. Kiskorúak és cselekvőképtelen személyek azonban nem köthetnek adásvételi szerződést és nem igényelhetnek hitelt, így zöld hitelt sem.

Az, hogy ezt kiemelték a feltételekben, azért fontos, mert vállalkozások, tehát cégek nem igényelhetnek zöld hitelt. Vállalkozásoknak másfajta hitelek állnak rendelkezésre, a zöld hitel kifejezetten magánszemélyeknek szól. Bár ez a lakossági hiteleknél általános, a jogalkotó valamiért fontosnak tartotta ennek kihangsúlyozását.

Az ingatlan energetikai minősége

A zöld hitel igénylése új ingatlan vásárlásához kedvező megoldás. Az azonban nem elegendő, hogy az ingatlannak még nem volt tulajdonosa. Az ingatlannak energetikailag is meg kell felelnie az elvárásoknak. Mit jelent ez pontosan?

Az ingatlan energetikai minőségét a primer energiafelhasználása adja meg, amit kwh/m2/év-ben határoznak meg. Minél alacsonyabb ez a szám, az ingatlan annál energiatakarékosabbnak minősül, hiszen annyival kevesebb energiát fogyaszt.

A zöld hitelt csak igazán jó minőségű ingatlanokhoz kaphat az igénylő. A jogalkotó célja ugyanis, hogy az új építésű ingatlanokkal csökkenjen az energiafelhasználás, csak így teljesül. Az alacsonyabb energiafelhasználás alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. Ezzel a környezet terhelése csökken.

Az ingatlan közel nulla energiaigénye

A modern technológiáknak hála, már közel nulla energiaigényű lakások is vásárolhatóak. A modern, innovatív fűtő és hűtőberendezések alig fogyasztanak energiát, és amit felhasználnak, azt is a leghatékonyabbak teszik. A tudomány így áll a klímavédelem oldalára.

A zöld hitelnél elvárás, hogy a felhasznált energia legalább negyede, vagyis 25 százaléka megújuló energiaforrásból származzon. Ez tovább csökkenti a környezeti terhelést, és fenntartható, biztonságos jövőt teremt. Megújuló energiaforrásnak számít minden olyan energia, ami nem véges. Ilyen a nap, a szél és a vízenergia.

Sok épületen láthatunk már napelemeket. Ez a megújuló energia népszerű, könnyen kezelhető, és nem szennyezi a környezetet. Sokan a melegvíz-ellátáshoz is a napenergiát használják fel. A napkollektorok meleg vizet állítanak elő, így a meleg víz igény kielégítéséhez nincs szükség nem megújuló energiára.

A BB besorolás nem elég

A hitelszerződés megkötésénél fontos, hogy jól ismertek legyenek az elvárások. A zöld hitelhez minimum BB energetikai besorolás szükséges. Fontos azonban, hogy BB besorolás a primer energiafelhasználást 80 és 100 között határozza meg (kwh/m2/év). Ebben a sávban az ingatlan jogosult a BB besorolásra, a zöld hitelre azonban nem.

Az aktuális szabályok szerint a zöld hitellel finanszírozott új ingatlan maximum 80 kwh/m2/év energiát használhat fel. Emiatt előfordulhat, hogy bár az ingatlan besorolása BB, a zöld hitel feltételeinek mégsem felel meg.

Ha ez csak a hitel felvétele után derül ki, az kellemetlen meglepetést okozhat az igénylőnek. Ezért rendkívül fontos, hogy már a hitelszerződés megkötése előtt biztos legyen az, hogy a kiválasztott ingatlan energiafelhasználása megfelelő.

Amennyiben a hitel felvételekor derül ki, hogy az ingatlan nem felel meg a zöld hitel elvárásainak, akkor csak piaci hitelhez juthat az igénylő. Ez jóval magasabb havi részletet, és jóval magasabb teljes visszafizetendő összeget jelent.

Zöld CSOK – ha nem elég a kölcsönösszeg

A szakértők között kisebb vita alakult ki arról, hogy a zöld hitel vajon támogatásnak számít vagy nem. A vita eldöntése nem feladat. Egy biztos: 70 millió forint hitelhez lehet jutni, rendkívül alacsony kamattal, és végig fix részletekkel. De mi van, ha nem elég a hitelösszeg? Lehet a zöld hitel mellé másik hitelt is igényelni? És mi van azokkal, aki jogosultak állami támogatásra?

Nincs akadálya annak, hogy a zöld hitel mellett államilag támogatott kölcsönt is felhasználjunk új ingatlan vásárlásához. És ezt akkor is megtehetjük, ha a 70 milliós hitelösszeg fedezné az ingatlan vételárát. De mi az az állami támogatás, ami kedvezőbb a 2,5 százalékos kamatnál? A válasz: a zöld CSOK.

Zöld CSOK – támogatás a családoknak

A zöld hitel meghirdetésekor az állam szinte azonnal jelezte, hogy a családoknak extra kedvezményt fog nyújtani. A zöld hitelt egyedülállók és gyermektelenek illetve gyermeket nem vállalók is igényelhetik, de az állam úgy gondolta, hogy a családokat kedvezőbb helyzetbe hozza a zöld hitel igénylésekor is.

A gyermekvállalási kedv növelése érdekében megalkotott támogatást, a CSOK hitelt, elérhetővé tette zöld hitel igénylésekor is. Ez azt jelenti, hogy a rendkívül kedvező zöld hitellel egyidőben az állami támogatásra is jogosult lehet az az igénylő, aki a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételeinek is megfelel. Ezzel akár 15 millió forint hitelhez is lehet jutni.

Ráadásul a CSOK hitel ebben az esetben kamatmentessé válik.

zöld hitel kalkulátor

Zöld CSOK – kamatmentesen a legjobb

A CSOK hitel nagysága a megvásárolni kívánt ingatlan típusától, és a gyermekek számától függ. Három gyermek után már 15 millió CSOK hitelt is lehet igényelni. A CSOK hitel kamata kedvező, de ha zöld hitel mellé igényelik, akkor a hitel kamatmentes lesz.

A kamatmentes hitel előnyeit nem kell bemutatni. Nincs annál jobb lehetőség, mintha a megkapott kölcsönösszeget plusz költségek nélkül lehet visszafizetni. Ez egy hosszabb futamidő esetén jelentős megtakarítást jelent.

A legjobb megoldás egy új lakás megvásárlásakor az, ha a zöld hitel mellett a CSOK hitelt is igénybe veszi a hitelfelvevő. A CSOK hitel kamatmentes, így a törlesztő részletek alacsonyabbak lesznek, mintha csak zöld hitelből vásárolna valaki ingatlant. Ennél nincs jobb megoldás. Hitelfelvétel előtt fontos tájékozódni arról, hogy a CSOK hitel elérhető-e. Ha igen, nem szabad kihagyni ezt a lehetőséget.

Zöld hitel – hogy találjuk meg a legjobbat?

Minden hitel igénylésekor arra kell törekedni, hogy a legkedvezőbb kondíciókkal rendelkező hitelt lehessen felvenni. Ez a zöld hitelnél sincs másként.

Igaz, hogy az MNB szabályozza a társbankok által kiajánlható kamatokat és költségeket, de a pénzintézeteknek így is van mozgásterük. Mivel verseny van az ügyfelekért, kedvezményekkel vagy alacsonyabb díjakkal csábítják magukhoz a leendő ügyfeleket. Ez lehetőséget ad a hitelfelvevőnek arra, hogy alacsonyabb költséggel jusson hozzá ugyanahhoz a kölcsönösszeghez.

A legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában segíthetnek a szakértő weboldalakon található hitelkalkulátorok. A kalkulátor segítségével gyorsan és egyszerűn összehasonlíthatóak a konstrukciók, és egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet. Néhány perc alatt pontos képet kaphat az igénylő a lehetőségekről. A kalkulátor megmutatja a kamatokat, a THM nagyságát és a teljes visszafizetendő összeget is.

A választás gyors, könnyű és egyszerű. Egy nagyobb hitelösszegnél pedig a különbségek olyan nagyok lehetnek, hogy ezt a pár percet nem szabad kihagyni. Használni kell a kalkulátort. A kalkulátor egy igazán jó segítség.

Zöld hitel felvétele – csak felelősséggel

A túlzott eladósodottságot a Magyar Nemzeti Bank is nagy veszélynek tartja, ezért kiadott egy tájékoztatót, amiben a túlzott eladósodottság kockázataira hívja fel a figyelmet. A nem megfelelően megválasztott konstrukció vagy a túl nagy részlet vállalása a figyelmeztetés szerint negatív hatással lehet nem csak a hitel igénylőjére, de a szeretteire és a családjára is.

A zöld hitel maximálisan igényelhető összege magas, 70 millió forint. Egy ekkora összeg igénylése különös figyelmet igényel. Az igénylőnek fel kell mérnie a kockázatokat, a lehetőségeit és a céljait. A hiteligénylésnél mindhármat figyelembe kell venni, és felelős döntést kell hozni.

Hol lehet igényelni a zöld hitelt?

A zöld hitel forrását az MNB biztosítja, de a hitelt a szerződött pénzintézeteknél lehet igényelni. A partner bankok megjelenítik a kínálatukban a zöld hitelt, a Magyar Nemzeti Bank pedig ellenőrzi, hogy a feltételeknek megfelelően járnak-e el. A feltételek vonatkoznak a kamatokra és a költségekre, és arra is, hogy ki lesz jogosult az igénylésre.

Ebből az igénylő nem sokat fog érezni, hiszen szerződéses kapcsolatba a hitelt nyújtó bankkal kerül, ott intézi az ügyeit, ott kapja meg a pénzt, és a részleteket is a banknak fizeti.

A hitel háttere nem is fontos. A kamat nagysága, a felvehető hitel maximális összege és a választható futamidő fontos az ügyfélnek, nem pedig az, hogy honnan jön a pénz, amit az új lakása megvásárlására fordíthat. Az MNB felügyelet ugyanakkor garantálja, hogy csak a meghirdetett feltételeknek megfelelő hitelt neveznek zöld hitelnek.

Zöld hitel – egyedülállóknak is

A zöld hitel egyik feltétele, hogy nem kell házasnak lenni az igényléshez. Ez valójában nem is feltétel. A bankok mégis hangsúlyozzák ezt, hiszen hazánkban az eddig elérhető támogatások leginkább a családokat támogatták, így ez került be a köztudatba. Mivel a zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik, ez egy kivétel, ezért tartják fontosnak ennek a tisztázását a bankok.

A zöld hitel igényléséhez nem kell tehát házasságban élni, de még élettársra sincs szükség az igényléshez. Ez egy egyedülálló lehetőség az egyedülállóknak, hiszen ők eddig el voltak zárva az állami támogatásoktól.

Ebben az esetben azonban nincsenek elzárva. Egyedülállók is igényelhetnek zöld hitelt.

Zöld hitel – gyermekteleneknek is

Ugyanez a helyzet a gyermektelenekkel, és azokkal, akik nem terveznek gyermeket. A gyermektelenek is igényelhetnek zöld hitelt. Az államilag támogatott konstrukciók között ez igazi ritkaság. A CSOK vagy a Babaváró hitel igényléséhez is szükség van gyermekre, vagy arra, hogy az igénylő vállalja, hogy gyermeke fog születni.

Ezzel a feltétellel, illetve ennek a feltételnek a hiányával, sokkal szélesebb körben érhető el a zöld hitel, mint a többi támogatott hitelfajta. Azok is jogosultak az igénylésre, akik nem szeretnének gyermeket, vagy még nem tartanak ott az életükben, hogy erről döntöttek volna.

Mivel a gyermektelen egyedülállók is igényelhetik a zöld hitelt, a lehetséges igénylők száma magas, és azzal járhat, hogy a keretösszeg gyorsabban fogy el.

Zöld hitel – nem minden új ingatlan lesz megfelelő

A szakértők azt hangsúlyozzák leggyakrabban a zöld hitellel kapcsolatban, hogy bár az előírás szerint új lakásra lehet igényelni, nem lesz azonban minden új lakás megfelelő az igényléshez.

Az energetikai feltételeknek ugyanis meg kell felelni, és hiába nem volt még tulajdonosa az ingatlannak, ha a besorolása nem megfelelő. akkor azt nem lehet zöld hitelből megvásárolni.

Az ingatlanfejlesztők persze igyekeznek figyelni erre, és a hirdetéseikben is kiemelik, hogy az ingatlan megfelel a zöld hitel támasztotta követelményeknek, de sok olyan új lakás is van, ami bár új, zöld hitelből nem lesz megvásárolható.

Mivel jelentős eltérés van árazásban a zöld hitel és a piaci kamatozású jelzáloghitelek között, ez még a vásárlási szándékot is befolyásolhatja, hiszen lesznek olyan érdeklődők, akik kizárólag zöld hitellel megvásárolható lakásokat keresnek majd.

A zöld hitel feltételei

 • A hitel maximális futamideje 25 év.
 • A felvehető legmagasabb hitelösszeg 70 millió forint.
 • A kamat fix 2,5 százalék a futamidő végéig.
 • Csak természetes személy igényelheti.
 • Egy igénylő, csak egy hitelt vehet fel. Nem lehet kétszer zöld hitelt igényelni.
 • Az igénylőnek életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie.
 • A hiteligénylőnek az ingatlanban kell élnie legalább 10 évig.
 • Az ingatlan nem adható bérbe.
 • Az ingatlannak nem lehet előzőleg tulajdonosa (új ingatlan).
 • Az ingatlan minimum BB energetikai besorolású. A primer energiafelhasználása nem lehet nagyobb, mint 80 kwh/m2/év.
 • A hitel fedezete a megvásárolt ingatlan. A hitelező bank jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra.

A zöld hitelhez szükséges dokumentumok

A zöld hitel egy jelzálog alapú lakáshitel. A szükséges dokumentumok nem különböznek egy piaci jelzáloghitelnél elvárttól.

 • A személyazonosság mellett a jövedelmet kell igazolni, és rendelkezni kell telefonnal is.
 • Az ingatlan adataira, és értékbecslésre is szükség lesz.

A bankok eltérő hitelezési politikája miatt igénylés előtt érdemes tájékozódni arról, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani az igényléskor.

A zöld hitel költségei

A zöld hitel egy támogatott konstrukció, ezért minden költsége szabályozott.

 • A kamat maximum 2,5 százalék lehet. A bankok ennél alacsonyabb kamattal is kínálhatnak zöld hitelt. (A zöld CSOK kamata 0 százalék)
 • A folyósítási díj a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 100 ezer forint lehet.
 • Az elő és végtörlesztés díja maximum 1 százalék lehet, de 30 ezer forintot nem haladhatja meg a díj. (lakástakarék-pénztári számláról díjmentes az előtörlesztés)
 • Értékbecslés díja.
 • Helyszíni szemle díja.
 • Közjegyző díja.
 • Jelzálogjog bejegyzés díja.
 • Lakásbiztosítás díja.
 • Számlavezetési díj.
 • Tulajdoni lap díja.
 • Térképmásolat díja.

A pénzintézetek egyes esetekben egyes díjakat elengedhetnek.

Mitől függ a zöld hitel havi törlesztőrészletének összege?

Pontos elképzeléssel rendelkezik egy igényléskor, aki hitelt szeretne. Nem csak a futamidő hossza, de a havi törlesztőrészlet nagysága is konkrét számként jelenik meg. Kétszáznegyven hónapos futamidő, százötvenezer forintos részlet. Ez a terv. De mit szól ehhez a hitelt nyújtó bank?

A bankok általában rugalmasan állnak hozzá az ügyfeleik kéréséhez, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos kérdésekben szabályok kötik őket. Jogszabály írja elő azt is, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Ha a szabály negyven százalék terhelhetőséget engedélyez, akkor egy négyszázezer forintos havi nettó jövedelem esetén a havi részlet nem lehet magasabb százhatvanezer forintnál. Hiába gondolja úgy az igénylő, hogy ennél többet is ki tudna fizetni, a pénzintézet nem engedélyez majd magasabb törlesztőrészletet. Ez a szabályozás az igénylőt védi meg a túlzott eladósodottságtól.

Mekkora az ideális havi törlesztőrészlete a zöld hitelnek?

Az ideális törlesztőrészlet megfelel az előírásoknak, és az igénylő számára is elfogadható. A részlet nem lehet magasabb annál, amit a közösség költségvetése megenged, és arra is gondolni kell, hogy előre nem tervezett, váratlan esemény nehézséget okozhat. Pedig a részleteket fizetni kell.

Az ideális havi törlesztőrészlet megválasztásakor gondolni kell minderre. Arra, hogy ez a teher hosszú évekig minden hónapban jelentkezni fog, és arra is, hogy egy elkésett befizetésnek súlyos következményei lehetnek az igénylőre és szeretteire.

Mindenre persze nem lehet felkészülni. Mégis fontos végiggondolni a legkellemetlenebb forgatókönyvet is. Ha egy váratlan helyzetben kész terve van az igénylőnek, akkor az könnyebbé teheti a probléma gyors megoldását.

Zöld hitelt mindenkinek?

Ahogy a fent leírtakból jól látszik, a zöld hitel igényléséből szinte senki nincs kizárva. Az egyedülállók és a gyermektelenek is lehetőséget kaptak az igénylésre. Ez azonban olyan szélesre tárta a lehetséges igénylők körét, hogy annak, aki zöld hitelt szeretne, annak bizony gyorsan kell lépnie.

A zöld hitel annyira kedvező, hogy több kereskedelmi bank is jelezte, a piaci jelzáloghitelezése szinte teljesen leállt, mert csak a támogatott konstrukciókat keresik az ügyfelek. Ez a jelenleg gyorsan romló gazdasági környezetben érthető is, hiszen egy fix kamatozású, alacsony kamattal elérhető konstrukcióról van szó.

A nagy érdeklődés pedig azzal jár, hogy a 100 milliárddal megemelt keretösszeg is gyorsan elfogyhat. Aki zöld hitelt akar igényelni, az jobb, ha nem vár. Most még igényelhet.

A jövő hitele, a zöld hitel

A zöld hitelkonstrukció megalkotásakor a cél egyértelmű volt: csökkenteni a káros anyag kibocsátást, védeni a környezetet.

Érdekes hatása a zöld hitel igénylésének, hogy a hiteligénylő is jól ját, és az állam is. Olyan konstrukciót sikerült megalkotni, amivel maga az igénylő járul hozzá a környezetvédelemhez.

A környezetvédelem a jövő érdekében most kifejtett tevékenység. Arra gondolva cselekedni, hogy a tetteknek következményei vannak, felelős gondolkodásra utal. Aki zöld hitellel vásárol új ingatlant, mindannyiunk gyermekeinek teszi jobbá a jövőjét.

Szelektíven gyűjteni a hulladékot jó dolog. És szerencsére divat is. De ha belegondolunk abba, hogy egy lakóingatlan energiafelhasználása lesz alacsonyabb a mi lakásvásárlásunkkal, akkor azt mondhatjuk, hogy sokat tettünk. Az erőműveknek kevesebb energiát kell előállítaniuk, így kevesebb káros anyag jut a légkörbe. Hogy sokáig tisztán láthassuk még a napot.

Összefoglalás

A zöld hitelnek számtalan előnye van. Az igénylés feltételei könnyen teljesíthetőek, az igénylés folyamat gyors és egyszerű. Szinte mindenki számára elérhető a zöld hitel. És ez az a hitel, amivel nem csak magáért tesz valamit az igénylő.

A zöld hitelt már a megjelenése előtt nagy várakozás övezte. Az első keretösszeg gyorsan elfogyott, de itt a folytatás.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Zöld hitel kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Akárhol. Nincs preferált település lista. Bármelyik településen vásárolhatunk belőle új lakást vagy házat.

Nem. A zöld hitel csak új ingatlan építésére és vásárlására fordítható, használt ingatlan korszerűsítésére nem. Még abban az esetben sem, ha a korszerűsítés után az ingatlan eléri a BB energetikai besorolást.

Igen. A zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik.

A jelenlegi ismereteink alapján igen. Nincs olyan feltétel, ami ezt tiltaná.

Nem kell. A gyermekvállalás nem feltétele a zöld hitelhez jutásnak.

Igen. CSOK hitelt is igényelhetünk a zöld hitelünk mellé. Ráadásul ebben az esetben a CSOK hitel támogatott 3 százalékos kamata nulla százalék lesz, vagyis kamatmentesen kaphatjuk meg a CSOK hitelt új ingatlan vásárlásához.

A zöld hitel maximális futamideje 25 év.

Legfeljebb 70 millió forintot igényelhetünk.

Zöld hitel igénylése esetén a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a BB szintet.

Igen. Ha jogosultak vagyunk a Családok Otthonteremtési Kedvezményére, azt is igényelhetünk a zöld hitelünk mellé, akár CSOK hitel nélkül is.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

2024.07.09.

A részvények és kötvények a befektetési eszközök két alapvető típusa, amelyek eltérő jellemzőkkel és kockázatokkal rendelkeznek. Mikor melyikbe fektessünk? Mikor melyiket válasszuk? Ismerjük meg a legfontosabb különbségeket közöttük!

Tovább olvasom
Kaphatunk-e személyi kölcsönt, ha készpénzben kapjuk a jövedelmünket?

Kaphatunk-e személyi kölcsönt, ha készpénzben kapjuk a jövedelmünket?

2024.07.04.

A személyi kölcsön igénylés szinte gyerekjáték, ha bankszámlára érkezik a jövedelmünk. De mi a helyzet akkor, ha készpénzben vesszük fel a fizetésünket? Tudunk így is személyi kölcsönt igényelni? És ha igen, mennyivel lesz nehezebb? Mutatjuk, hogy kaphatunk-e személyi kölcsönt, ha készpénzben kapjuk a jövedelmünket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával