Zöld hitel kalkulátor 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

ERSTE

NHP Zöld Otthon Hitel

Törlesztőrészlet 52990 Ft
THM 2.54 %
Visszafizetendő 12786360 Ft

THM
2,66%

Futamidő
60 - 300 hó

Hitel teljes díja: 12786360 Ft
Kamat: 2773760 Ft, Kezdeti díj: 48600 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

NHP Zöld Otthon Hitel

Törlesztőrészlet 52990 Ft
THM 2.57 %
Visszafizetendő 12730200 Ft

THM
2,59%

Futamidő
48 - 300 hó

Hitel teljes díja: 12730200 Ft
Kamat: 2717600 Ft, Kezdeti díj: 49100 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
K&H

K&H NHP Zöld Otthon Lakáshitel

Törlesztőrészlet 52990 Ft
THM 2.58 %
Visszafizetendő 12764490 Ft

THM
2,6% - 2,7%

Futamidő
60 - 300 hó

Hitel teljes díja: 12764490 Ft
Kamat: 2717600 Ft, Kezdeti díj: 46890 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
OTP

OTP NHP Zöld Otthon Lakáshitel

Törlesztőrészlet 52990 Ft
THM 2.61 %
Visszafizetendő 12787050 Ft

THM
2,8% - 2,9%

Futamidő
72 - 300 hó

Hitel teljes díja: 12787050 Ft
Kamat: 2717600 Ft, Kezdeti díj: 59250 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarekbank

Takarék NHP Zöld Otthon Lakáshitel

Törlesztőrészlet 52990 Ft
THM 2.61 %
Visszafizetendő 12779640 Ft

THM
2,77% - 2,80%

Futamidő
72 - 300 hó

Hitel teljes díja: 12779640 Ft
Kamat: 2767040 Ft, Kezdeti díj: 57236 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

A zöld hitel – számokban

A kamat a futamidő végéig fix 2,5%  lesz. Ilyen kedvező kamattal Magyarországon jelenleg nem lehet hitelhez jutni. 25 év is lehet a futamidő, lesz tehát időnk visszafizetni a magas hitelösszeget. Akár 70 millió forint is lehet a maximálisan felvehető összeg, ami a kamattámogatott konstrukciók közül a legmagasabb azok közül, amik aktuálisan elérhetőek. Kizárólag újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe a zöld hitel, használt lakás vásárlására és korszerűsítésére nem. Csak magánszemélyek igényelhetik. Eddig a MNB kizárólag vállalkozásoknak nyújtott hitelt. Ez az első eset, hogy lakossági hitelt tesznek elérhetővé. 

A Zöld otthon lakáshitel minimum BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető. Ezt a feltételt nem lesz könnyű teljesíteni. A lakások kis száma felel csak meg jelenleg ennek a szigorú energetikai besorolásnak. A zöld otthon kölcsön igénylésének nem feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek megléte sem, és házasnak sem kell lennünk az igényléshez. Az állam által eddig támogatott konstrukciók mindegyikénél elvárás volt ez. Jóval többen vehetik így igénybe azt a támogatási formát októbertől, szinte mindenki számára elérhető lesz.

A legkedvezőbb konstrukció októbertől a MNB Zöld otthon program hitele

A Zöld otthon program 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamatával még az állami kamattámogatott hitelek sem tudnak versenyre kelni. Nem csak a 70 milliós hitelösszeg vonzó. Még a CSOK támogatott hitel 3%-os kamata is magasabb, pedig ez az egyik legkedvezőbb hitel ma Magyarországon, amit igényelni tudunk. A magas hitelösszeg is vonzó, hiszen a kormány Otthonteremtési támogatásainál csak 10 millió forint vagy 15 millió forint érhető el kedvezménnyel, a 70 millió forintos hitelfelvétel eddig elképzelhetetlen volt állami támogatással. Az, hogy ez a hitel széles körben lesz elérhető, előrevetíti, hogy mennyire népszerű lesz az új lakást vásárlók körében.

Egy piaci jelzáloghitel, még ha fix kamatozású is, többe kerül nekünk, mint a zöld otthon hitel. Változó kamatozás esetén még többet kellene fizetnünk, ráadásul a gazdasági folyamatok is a kamatemelés felé hajtják a Magyar Nemzeti Bankot. A szakértők elemzése alapján egy átlagos hitelösszegű és futamidejű kölcsön esetén sok milliós eltérés lehet a visszafizetendő összegek között. Ez jóval több, mint öt millió is lehet, és azt is tudnunk kell, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, és minél hosszabb a futamidő, ez az eltérés annál nagyobb. Minél több hitelt veszünk fel tehát a zöld otthon program hiteléből, annál jobban járunk, annál többet takarítunk meg a kedvezőbb havi törlesztőrészletek miatt.  

Ekkora hitelösszeg kamattámogatással eddig nem állt rendelkezésre, ezért az elemzők magasabb átlagos hitelösszegre számítanak. Úgy gondolják, hogy a kibővült felhasználói kör több hitelt igényel majd.

Zöld hitel

Ki igényelhet az MNB Zöld otthon programjában hitelt?

Az államilag kamattámogatott hitelek fő jellemzője addig az volt, hogy gyermekvállaláshoz vagy házasságkötéshez kötötték a támogatásokat. A zöld hitelt egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik majd, ami jelentősen kibővíti a felhasználók körét. Az Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintos kerettel hirdette meg a programot, ami rendkívül magas összegnek tűnik annak tükrében, hogy tavaly új lakásra valamivel több, mint 110 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak a pénzintézetek a KSH adatai szerint. A 200 milliárdos keretösszeg így két évre is elég lehet, és az előzetes várakozások szerint meghatározó szerepe lesz az új lakások hitelpiacán. Bár maghatároztak egy keretösszeget, úgy tűnik, ez nem lesz akadálya a hitelfelvételnek, és mindenki hozzájuthat majd a zöld hitelhez, aki szeretne, még úgy is, hogy átlagosan minden bizonnyal többet fogunk igényelni belőle, mint a piaci jelzálogkölcsönökből. A magas hitelösszeg, és az, hogy nem lesz elvárás, hogy gyermeket neveljünk, gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé teszi majd, hogy zöld hitelből vásároljon új lakást.

A hazai klímacél megvalósítása zöld hitellel

2021 augusztus elejétől az országgyűlés új feladattal ruházta fel a Magyar Nemzeti Bankot. A jövőben, az eddigi feladatai mellett, a környezeti fenntarthatóságra is figyelmet kell majd fordítania. Ez úgy valósulhat meg, hogy a pénzintézetek jegybanki finanszírozásból kínálnak majd jelzáloghiteleket, most először lakossági ügyfeleknek. 

A programba belépő magányszemélyek októbertől új ingatlan vásárlása esetén akkor válnak jogosulttá a kamattámogatott jelzáloghitelre, ha BB energetikai besorolású ingatlant vásárolnak. Ezek az ingatlanok közel nulla energiaigényűek, és a legkorszerűbb energiaosztályoknál is kedvezőbb az energiafelhasználással működnek. Előírás, hogy a BB besorolású ingatlanokban az összes energiafelhasználás negyedét megújuló energiából kell fedezni. Ez további hozzájárulás a klímacélhoz. Az ingatlanok alig több, mint két százaléka éri el ezt a besorolást a mai állás szerint, így nyilvánvaló a jogalkotó szándéka. Ezt az arányt növelni kell. Ugyanakkor 2022. június 30 után már csak a BB energetikai besorolást elérő lakás vagy ház kaphat használatbavételi engedélyt, így az MNB tulajdonképpen megelőzi és előrehozza a törvényt, méghozzá oly módon, hogy a támogatást igénybe vevők ezt ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg. 

Az elavult házak és lakások korszerűsödése alapvető a hazai klímacélok eléréséhez. A Zöld otthon program ezért jött létre, ezt a célt szem előtt tartva kínál kedvező jelzáloghitel konstrukciót. Úgy tűnik, a környezettudatos értékek mindennapokba való átemelése jól fog sikerülni, mivel soha nem látott érdeklődés övezi a zöld hitel októberi indulását.

CSOK és zöld hitel egyszerre

A kormány az MNB bejelentése után azonnal partnerként jelent meg, és bejelentette, hogy a Zöld otthon programot igénybevevőknek 0%-os kamattal biztosítja a CSOK hitelt. Ez akár plusz 15 millió forintos kamatmentes hitelt jelenthet, az amúgy is rendkívül kedvező zöld lakáshitel mellé. CSOK igénybevétele esetén, amennyiben az kiegészül zöld hitellel, a CSOK hitel kamata 0% lesz 3% helyett. Ez 10 és 15 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent két illetve három gyermek esetén a futamidő végéig fix 2,5 %-os hitel mellé. A zöld lakáshitel 70 millió forintig érhető el, a futamidő 25 év, és amennyiben CSOK hitelt is igénybe veszünk, a kettő összege sem haladhatja meg ezt az összeget.

Így kaphatod meg a hitelt

Zöld hitel kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Zöld hitel kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Zöld hitel kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Zöld hitel kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Akárhol. Nincs preferált település lista. Bármelyik településen vásárolhatunk belőle új lakást vagy házat.

Nem. A zöld hitel csak új ingatlan építésére és vásárlására fordítható, használt ingatlan korszerűsítésére nem. Még abban az esetben sem, ha a korszerűsítés után az ingatlan eléri a BB energetikai besorolást.

Igen. A zöld hitelt egyedülállók is igényelhetik.

A jelenlegi ismereteink alapján igen. Nincs olyan feltétel, ami ezt tiltaná.

Nem kell. A gyermekvállalás nem feltétele a zöld hitelhez jutásnak.

Legutóbbi blogbejegyzések

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

2022.01.21.

Csökkentenéd a költségeidet a lakásvásárlás során? Akkor alábbi cikkünk neked szól!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Tovább olvasom
Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

2022.01.17.

Új és használt lakás között kellene döntened, de nem tudod, melyikkel járnál jobban anyagilag, ha a lakástámogatást is igényled hozzá? Akkor érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket!

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom