Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

Bármire szabadon felhasználhatja

Törlesztőrészlet 66514 Ft
THM 18.50 %
Visszafizetendő 4811508 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Akár 3 munkanap

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag rövid határidővel, azaz maximum 3 munkanapon belül folyósítják a befogadás után. Ha azonban valaki online intézi az ügyet, akkor ez az idő 2 napra csökken. 

Havi nettó jövedelem

Fontos feltétel, hogy ha valaki igényli, akkor annál a havi nettó jövedelem el kell, hogy érjen egy bizonyos összeget, a legtöbb esetben ez a határ 150 ezer forint, azaz sokak számára elérhető. Adóstársas esetén mindkét félnek rendelkezniük kell ennyivel. Állandó munkaviszony esetén 30 napnál nem régebbi igazolás is kell a munkahelyről.

Fix kamat a futamidő végéig

A legnagyobb előny talán a fix kamat a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön esetében, ezen változtatni tehát nem tud az adott pénzintézet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy ilyen konstrukciónál ez a futamidő végéig, azaz maximum 7 évre tolódhat ki. Fontos tudni a kamatfelárról, hogy 500 ezer forintos hitelösszegig nem lépheti át a 15 százalékot. 500 ezer forint felett sem lehet magasabb tíz százalékpontnál.

Folyósítási díj

Apróság, de az oly sokat kárhoztatott folyósítási díjnál is elérhető némi kedvezmény a legtöbb banknál: nem lehet magasabb az összeg 0,75 százalékánál. Ráadásul az ilyen típusú személyi hiteleknél az előtörlesztési díj nem haladhatja meg a az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát. Ha egy évnél rövidebb a futamidő, akkor pedig díjmentesen élhetünk ezzel a lehetőséggel. A fizetési konstrukciók tehát ezeknél az igényelhető kölcsönöknél elég kedvezőek.

A fogyasztóbarát minősítés célja

A fogyasztóbarát minősítés nem újkeletű megoldás, évekkel ezelőtt jelent meg először a lakáshitelek és lakásbiztosítások világában. A személyi hitel a következő tér, ahova bekerült a lehetőség.

A jegybank többször is hangsúlyozta, hogy az újfajta kölcsön bevezetése előtt minden piaci szereplő véleményét kikérte, figyelembe vett minden lehetőséget a személyi kölcsön különböző típusának a megújítására. Célja nem más volt, minthogy erősödjön a piaci verseny, így elégüljenek ki a fogyasztói igények. Így az ügyfelek, digitális lehetőségei is bővültek. Nem mellékes, hogy egyszerűbbé vált a hitelfelvétel, a különböző termékekkel egyszerűbb megismerkedni, mert könnyebb összehasonlítani őket.

Az MNB online kalkulátora

Az MNB arra is gondot fordított, hogy akár a kanapén ülve mindenki, egy mozdulattal vizsgálja át a minősített fogyasztóbarát kölcsön egyes típusait. A programon keresztül bárki tanulmányozhatja a különböző konstrukciókat, egyénre szabva készíthet táblázatokat, majd pedig ezen keresztül kezdeményezheti is a szerződése megkötését, mert átkattinthatunk a választott banknál az internetes felületre is. Praktikus megoldás, mert adatainkat, a kért információkat nem kell megint begépelni.

Ezért fontos az online jelenlét

A digitális jelenlét fontos feltétel az Magyar Nemzeti Bank számára: az a bank, amelyik portfóliójában megtalálható minősített fogyasztóbarát személy hitel, ki kell, hogy építse az online ügyintézés lehetőségét. A teljes folyamat alatt, azaz az azonosítás, a bírálat, a folyósítás, illetve az előtörlesztés során megengedett a az online ügymenet. A jegybank mindezt az adott pénzintézetnél számlát vezető lakossági ügyfelek esetében idén április első napjától, az új ügyfelek számára pedig július 1-től írja elő. Ugyanakkor a hiteligénylési folyamatot megkezdhetjük személyesen a szükséges dokumentumok bemutatásával, és befejezhetjük online, de fordítva is működik.  

Mik tartoznak a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön legnagyobb előnyei közé?

Mi különbözteti meg a minősített fogyasztóbarát személyi hitelt más lehetőségektől? Ha összehasonlítjuk a hagyományos személyi kölcsönökkel, ennek az új terméknek számos előnye van azokhoz képest.

Az egyik legnagyobb, hogy a hagyományos konstrukciók, a kamatok alakulása az átlagember számára követhetetlenek voltak, az egyes termékek között alig lehetett különbséget tenni. Ennél a hitelnél azonban a kamatfelárat központilag maximalizálták. Követhetővé válnak az eddig alig megkülönböztethető díjstruktúrák, előtérbe kerül a lakossági tájékoztatás, a pénzintézetek nagyobb hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra. Az MNB által üzemeltetett oldal pedig segít, hogy mindenki az optimális megoldást találja meg, még az is, aki nem tartja magát pénzügyi szakembernek.

Hogyan érhető el a kamatkedvezmény?

fogyasztóbarát személyi hitel esetén ennek többféle módja van. Például olyan biztosítás kötésével, ami fedezi a hitelt. Aki nem az adott pénzintézethez tartozik, de hitel kedvéért vált, annak is jár ez az előny.

Az is kaphat kedvezményt, aki vállalja, hogy adott bankszámlára rendszeresen jövedelme érkezik. Annak a banknak, amelyik a hitelt nyújtja, be kell, hogy mutassa valamennyi kedvezményre jogot adó lehetőséget, minden járulékos díjról, költségről be kell számolnia az ügyfélnek.

A hivatalos elnevezés

A fogyasztóbarát személyi kölcsön hivatalos elnevezése Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel. De használják mindkét elnevezést. Tudnunk kell, hogy bármelyik elnevezéssel is találkozunk, mindegyik ugyanazt a hitelterméket takarja. Bárhogy is nevezzük, Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelre gondolunk.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel – Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön

A személyi kölcsönökkel szemben a fogyasztóbarát személyi kölcsönnek sok előnye van. Az egyik legnagyobb előny, hogy az úgynevezett hagyományos konstrukcióknál a kamatok meghatározása a hitel igénylője számára sokszor követhetetlen, míg a fogyasztóbarát személyi kölcsön átlátható. A fogyasztóbarát személyi kölcsönnél meghatározták a maximális kamatfelárat, és összehasonlíthatóvá váltak az addig megkülönböztethetetlen díjak. A fogyasztóbarát személyi kölcsönnél fontos az ügyfelek tájékoztatása, ezért a pénzintézetek nagyobb hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra.

Mi áll az elnevezés mögött?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem csak azt írja elő, hogy a fogyasztóbarát személyi kölcsön online is elérhető legyen, és hogy a kiutalás gyors legyen, egyéb fontos részletekre is ügyelniük kell a bankoknak, ha használni akarják ezt az elnevezést.

fogyasztóbarát személyi kölcsön szabad felhasználású kell, hogy legyen, nem korlátozhatják, hogy mire költsük el az igényelt összeget. Fix kamatozást is előírnak, így a törlesztő részletek nem változhatnak az évek alatt, tervezhetővé téve ezzel a kiadásainkat. A hitel maximum hét éves futamidőre adható, hosszabbra nem.

Pontosan szabályozzák a költségeket is. Online igénylés esetén például a pénzintézet nem kérhet folyósítási díjat, de ha bankfiókban igényeljük, akkor sem kérhetnek többet a hitelösszeg 0,75 százaléknál. A bankoknak joguk van kamatfelárat alkalmazni, de ez tizenöt százaléknál nem lehet több, sőt ha félmillió forintnál nagyobb összegre van szükségünk, akkor tíz százalék alatt kell maradnia.

Alakulhat úgy az életünk, hogy a fogyasztóbarát személyi kölcsönt előbb akarjuk visszafizetni. Ebben az esetben maximum fél százalék előtörlesztési díjat kérhetnek, ha pedig már nincs egy év hátra a futamidőből, akkor az előtörlesztési díjat teljes egészében el kell, hogy engedjék.

Online és gyorsan. Ez jellemzi leginkább a fogyasztóbarát személyi kölcsönt. Minden ötödik honfitársunk már ezt választja. Biztos, nem véletlenül.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel MNB online kalkulátorral

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy saját online kalkulátort hozott létre a minősített fogyasztóbarát kölcsönök összehasonlítására. A program ingyenes, és lehetővé teszi, hogy a minősített terméket kínáló pénzintézetek ajánlatait a saját igényünkre szabva jelenítsük meg.

Az adatok egy táblázatban jelennek meg, jól áttekinthető módon. Ez az összehasonlító internetes oldal a tervek szerint rövidesen lehetővé teszi majd azt is, hogy ügyfélként kezdeményezzük a kiválasztott ajánlat megkötését.

Átnavigál majd bennünket a választott bank online felületére. Az összehasonlításhoz már megadott adatokat pedig nem kell majd újra megadni, azok egyből megjelennek a pénzintézet oldalán. A bankoknak, amelyek fogyasztóbarát személyi kölcsön értékesítésével foglalkozhatnak, biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét, méghozzá a teljes hitelezési folyamatra, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon át egészen az előtörlesztési szándék bejelentéséig.

A Magyar Nemzeti Bank fontos feltétele volt, hogy az ügyfelek számára biztosítaniuk kell a teljes körű online hitelnyújtás szolgáltatását. Így ma már minden Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt igényelhetünk online is.

Online vagy hagyományos módon

A fogyasztóbarát személyi kölcsön online igénylés kényelmes és gyors megoldás. A modern technikai megoldásokat felhasználó online fogyasztóbarát személyi kölcsön azért népszerű, mert nem szükséges a hitelfelvételhez a személyes találkozás egy banki ügyintézővel.

Ez nem csak a járványhelyzet miatt lényeges, hanem mert nem kell utaznunk, nem kell várakoznunk a bankban, gyorsan és egyszerűen intézhetjük a hitelünket. Az online fogyasztóbarát személyi kölcsön igénylés feltételei lehetnek kedvezőbbek.

Online igénylés esetén a pénzintézetek elengedik a folyósítási jutalékot, és gyakran a kamat is alacsonyabb. Az online igénylésnél a kiutalási idő rövid, gyorsan megérkezik a számlánkra az igényelt összeg. Az online igénylés gyors és kedvezőek a feltételei, ráadásul kényelmes megoldás.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön online igénylés

Az online fogyasztóbarát személyi kölcsön igénylése egyszerű. A folyamat gyors, érthető és könnyen követhető. Az online igényléshez szükség lesz egy megfelelő elektronikai eszközre és internetkapcsolatra.

Az online hiteligénylés a bank weboldalán történik, és elképzelhető, hogy csak a megfelelő böngésző segítségével tudunk majd igényelni. Megfelelő technikai feltételekkel nincs akadálya az online igénylés benyújtásának.

Első lépésként ki kell választanunk a hitelkonstrukciót. Ehhez szakértő weboldalak hitelkalkulátora nyújthat segítséget. Az adatok egyeztetése és a rövid előbírálat után a bank rendelkezésére kell bocsátanunk a kért dokumentumokat. Ez is teljesen online és azonnal történik.

A dokumentumok beérkezése után következik a hitelbírálat, ami a fogyasztóbarát személyi kölcsön esetén akár néhány perc alatt megtörténhet. Pozitív döntés esetén pedig gyorsan utalják számunkra az igényelt összeget. Úgy, hogy közben ki sem léptünk az otthonunkból.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön online feltételei

Online fogyasztóbarát személyi kölcsön igényléséhez rendelkeznünk kell bankszámlával. Előfordulhat, hogy a bank az igénylést számlanyitáshoz is köti. A kötelező bankszámlanyitás is online történhet.

Feltétel lesz, hogy Magyarországon élő, nagykorú, magyar állampolgárok legyünk. Dolgoznunk kell, és ezt munkáltató igazolással igazolnunk is kell.

Személyi igazolványra és lakcímkártyára is szükség lesz. A bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt az igénylés feltételei bankonként eltérhetnek. Igénylés előtt tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön

Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön – miért a legjobb?

A fogyasztóbarát személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy minimális dokumentációval és könnyen igényelhető. Az igényléshez csupán a jövedelmet kell igazolni.

És ez még nem minden. Mert nem csak hogy elég, ha igazolt a jövedelem, de a pénz elköltését sem kell semmiféle módon dokumentálni hitelt nyújtó pénzintézetnek. Miért jó ez? Nézzünk egy lakáshitelt.

Fedezetre van szükség, és a pénz csak az ingatlan felépítésére vagy megvásárlására fordítható. És ezt dokumentumokkal igazolni is kell. És ez plusz költséget jelent, időt és energiát kell rá szánni. Néha még a hitelfelvételt követő sokadik is évben is igazolásokat és szerződéseket kell leadni, hogy teljesüljenek a szerződés feltételei.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönnél ilyen nincs. Nem kell hitelcélt megjelölni a szerződés megkötésekor, és igazolni sem kell a hitelösszeg felhasználását. Hiszen a fogyasztóbarát személyi kölcsön bármire elkölthető.

A könnyített dokumentációs elvárás mellett biztosítékra sem lesz szükség a hitelfelvételhez. Nem kell fedezetként ingatlant felajánlani. Ez több okból is előnyös. Ha nincs ingatlanunk, vagy azt nem akarjuk fedezetként felajánlani a hitelhez, akkor is igényelhető a fogyasztóbarát személyi kölcsön.

Egy fedezet bevonása költséges és időigényes, ráadásul még az elbírálás ideje is hosszabb a fedezetes hitelnek.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kalkulátor

Amikor fogyasztóbarát személyi kölcsön igénylése mellett dönt valaki, rákereshet a fogyasztóbarát személyi kölcsön szóra az interneten. Az interneten keresni jó ötlet, gyors és egyszerű megoldás, és a keresés után számtalan hirdetéssel fogunk találkozni.

Személyesen is lehet jó fogyasztóbarát személyi kölcsönt keresni. Be kell menni egy bankfiókba, és elmondani, hogy mit szeretnénk. A banki ügyintéző tanácsot adhat a legjobb fogyasztóbarát személyi kölcsön kiválasztásához. Az ügyintéző elmondja a lehetőségeket, és segíthet mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Ez egy pénzügyekhez kevésbé értő igénylőnek jó lehet, de időigényes, és utazni is kell hozzá. Megkérdezhetjük a szomszédunkat vagy a barátainkat is. (Ezt a megoldást a szakértők nem ajánlják.) A fogyasztóbarát személyi kölcsön kalkulátor is igénybe vehető a kereséshez.

Mik a kalkulátor használatának előnyei? Nem kell utazni ahhoz, hogy a legjobb hitelkonstrukció kiválasztható legyen. Nem kell parkolóhelyet keresni a bankfiók előtt, és nem kell sorban állni. Otthonról elvégezhető a keresés.

Minden fogyasztóbarát személyi kölcsön megtalálható egy helyen. Sok adat elérhető a hitelekről. Kamat, THM, teljes visszafizetendő összeg.

Összehasonlíthatóak a konstrukciók. Egyszerű és gyors. Biztos jó megoldás, mert egy program segít a keresésben. Használni kell a fogyasztóbarát személyi kölcsön kalkulátort!

Minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön – egy egyszerűbb hitel

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön szabad felhasználású. Bár szabad felhasználású hitelhez ingatlanfedezettel is hozzájuthatnánk, a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönnél erre nincs szükség.

Mivel nem kell ingatlanfedezetet bevonni a hitelügyletbe, ezért a kiutalás gyorsasan, napok alatt megtörténhet. Minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönnél az igényléstől számított néhány napon belül hozzájuthatunk az igényelt összeghez, sőt néha egy napon belül. Ki ne akarna gyorsan pénzhez jutni?

minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön a legjobb választás ehhez, mert rendkívül gyorsan a számlánkon lehet az igényelt összeg. Nem kell hosszú időt várni a bírálatra, miután döntöttünk. Az igénylés egyszerű, és az online igénylés mellett hagyományos úton, a bankfiókban is beadhatjuk a hitelkérelmünket.

Szükség lesz persze dokumentumokra is, és meg kell felelnünk a feltételeknek is. A bank már az előszűrésnél megállapítja, hogy megfelelünk-e az alapkövetelményeknek. Ezután a dokumentumok benyújtása következik, és a végleges hitelbírálat.

Pozitív elbírálás esetén aztán megérkezik az utalás a bankszámlánkra. Nagyon gyorsan. Napok alatt. Vagy még gyorsabban.

Miért fontos a jövedelem?

Mivel a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, ezért a havi jövedelmünk lesz az, amit a bank elsősorban vizsgálni fog. Ez lesz a legfontosabb. A jövedelmünkbe ugyanis bele kell férnie a törlesztőrészletnek.

Jogszabály írja elő, hogy maximum mennyire terhelhető a jövedelmünk. Ez a szabály bennünket véd a túlzott eladósodástól, attól hogy többet vállaljunk annál, mint amit ki tudunk fizetni. A túlzott eladósodás komoly problémát okozhat nekünk és a szeretteinknek.

Ebben a bankok is partnerek, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzően a jogszabályi előírásoknál szigorúbb feltételekkel hiteleznek, vagyis nem mindig engedik meg számunkra, hogy a törvényi maximumig eladósodjunk. Ha van már hitelünk, az a jövedelmünk terhelhetőségét is befolyásolja. Ebben az esetben ugyanis mindkét hitelünk részletét kell fizetnünk.

Fontos, hogy ha van hitelkártyánk, azt is hitelként veszik figyelembe, még abban az esetben is, ha nem költöttünk róla. A jövedelmünk terhelhetőségét a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) határozza meg. Ez 600 ezer forint havi nettó jövedelemig a jövedelmünk ötven százalékát engedi beterhelni, 600 ezer forint felett pedig a hatvan százalékát.

Ahogy azonban már írtuk, könnyen lehet, hogy a bank alacsonyabb százalékban határozza meg a terhelhetőség mértékét. Ez az arányszám mégis alkalmas arra, hogy nagyjából tisztában legyünk azzal, hogy a bankok mekkora törlesztőrészlethez járulnak hozzá. Azt biztosan tudhatjuk, hogy a jövedelmünk felénél többet nem fizethetünk havonta törlesztésre.

Ennél mindenképpen kevesebbel kell számolnunk. A jövedelmünknek rendszeresnek kell lennie, és a munkaviszonyunk hossza is fontos lesz. Többnyire fél év munkaviszony az elvárás, ez azonban hitelként eltérő lehet. A jövedelem legtöbbször munkaviszonyból származik, de lehetünk nyugdíjasok vagy vállalkozók is.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel hitelfedezeti biztosítással

minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön is védhető biztosítással. Hitelfedezeti biztosítással. A tartozás kifizetése okozhat problémát a hosszú futamidő alatt.

A meglévő kölcsöneinket azonban fizetnünk kell, tartós betegség, táppénz esetén is. Kell a biztonság a családnak. Tökéletes megoldás lehet erre a hitelfedezeti biztosítás.

Egy minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön törlesztőrészletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat. Legrosszabb esetben elveszíthetjük az otthonunkat, az autónkat, és behajtó cégek telefonjait kell fogadnunk.

Ezt mindenképpen el kell kerülnünk. Ki akar hosszú évekig tartó kellemetlenséget magának? Biztos, hogy senki nem akar. Most akarunk minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt felvenni?

Vagy már régóta törlesztjük a hitelünket, de felmerült bennünk, hogy probléma esetén mit is tehetnénk? A szinte kockázat nélküli hiteligénylés hitelfedezeti biztosítással lehetséges.

Minősített Fogyasztóbarát Hitel hitelfedezeti biztosítással

Ha van már hitelünk, akkor szükségünk lehet hitelfedezeti biztosításra. Nem kötöttünk a hitelfelvételkor hitelfedezeti biztosítást? Nem gond.

A futamidő bármely pillanatában, nem csak a minősített fogyasztóbarát hitel felvételekor, bármilyen hitel, lízingszerződés és lakástakarék pénztár mellé megköthetjük. Lakáshitelre, áruhitelre, autóhitelre, szabad felhasználású hitelekre, autó lízingre és lakás lízingre, még lakástakarék pénztári szerződésre is.

Minősített fogyasztóbarát hitelünk van? Arra is. Ez egy kapcsolódó szolgáltatás a hitelünk mellé. Bármikor igényelhető.

Célszerűnek tűnik már a minősített fogyasztóbarát hitel felvételekor megkötni a hitelfedezeti biztosítást, de ha ezt nem tettük meg, később, bármikor a futamidő alatt van erre lehetőség.

Hitelfedezeti biztosítás az értékekért

A minősített fogyasztóbarát hitelünk mellé kötött hitelfedezeti biztosítás esetén a biztosító átvállalhatja a törlesztő részletek fizetését, ha nem tudjuk azt kifizetni.

Lehet szó keresőképtelenségről, munkanélküliségről, balesetből adódó kórházi ellátásról vagy rokkantságról és halálról. Senki nem vár sötét jövőt, de az előrelátás megkímélhet bennünket egy sor kellemetlenségtől.

hitelfedezeti biztosítással akkor élhetünk, ha bajba kerülünk. A bajt a biztosítás nem szünteti meg, de azt elkerülhetjük vele, hogy a bajt egy másik kövesse. Az anyagi biztonság kiemelten fontos egy krízishelyzetben.

Érdemes kötni hitelfedezeti biztosítást?

Nem várt esemény? Munkanélküliség? Baleset? Betegség? Mindenki el tudja dönteni, mennyire fontos neki a biztonság.

Ha úgy gondolkozunk, hogy nem tudhatjuk, mikor történik valami rossz az életünkben, és szeretnénk, ha probléma esetén is lenne, aki fizeti a minősített fogyasztóbarát hitelünk törlesztőrészleteit, akkor a hitelfedezeti biztosítás jó megoldás lehet. Kedvező feltételekkel és alacsony éves díjjal juthatunk hozzá.

Így nem tolódik ki a futamidő, hiszen akár hónapokon át fizetnek helyettünk. Senki nem várja, hogy rossz történjen. Ez előrelátás. A szeretteink biztonsága olyan szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Hitelfedezeti biztosítás – a törlesztésvédelem

Egy év? Három év? Ennél is hosszabb lehet egy minősített fogyasztóbarát hitel futamideje. Nem kell előre látnunk, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Ez nem is lehetséges.

Nincs varázsgömbünk. Viszont van olyan biztosítási termék, ami csökkenti a kockázatunkat. Egy nem várt, negatív jövőbeni esemény elkerülhetetlen lehet, de a hatásait enyhíthetjük, vagy teljesen kiküszöbölhetjük.

Nem fog gondot okozni a havi törlesztőrészlet elutalása, hiszen a biztosító segítő kezet nyújthat nekünk. Hogyan? Hitelfedezeti biztosítás, ez a kulcsszó.

Mit jelent ez pontosan? Mit biztosít? Mikor fizet és mennyit? Tudnunk kell ezt is.

Mikor és mennyit fizet a hitelfedezeti biztosítás?

Vettünk fel minősített fogyasztóbarát hitelt, és nem tudunk fizetni. A legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat ilyen élethelyzet. Ha van törlesztésvédelmünk, az alábbi, nem várt események esetén a biztosító fizet helyettünk: ha két hónapja betegség miatt nem tudunk már dolgozni, kifizetik a törlesztőrészleteket.

Ezt a szolgáltatást kétévente csak egyszer vehetjük igénybe. Kórházba is kerülhetünk. Tíz nap után már jár nekünk a segítség, és mi csak a felépülésünkre koncentrálhatunk. Nem kell, hogy a minősített fogyasztóbarát hitelünk miatt is aggódjunk.

Elvesztettük a munkánkat, és két hónapja nem találunk új állást? Munkanélküliség esetén minden segítség jól jön, hiszen vannak kiadásink, de bevételünk nincs. Még jó, hogy előre gondolkodtunk.

Ha a biztosított balesetben vagy betegségben elhuny, fizetnek. Igaz ez maradandó egészségkárosodás, rokkantság esetén is. A pontos, naprakész feltételek megtalálhatók a biztosítási feltételekben.

Érdemes áttanulmányozni szerződéskötés előtt. Így tudni fogjuk, hogy milyen esetekben, mennyi segítségre számíthatunk, hogy áthidaljuk a pénzügyi nehézségeinket.

A minősített fogyasztóbarát hitel egy szabad felhasználású hitel

A szabad felhasználású hitelek, ahogy a nevük is jelzi, szabadon felhasználhatóak, bármire elkölthetőek. Akár egy hétvégi nagybevásárlást is finanszírozhatunk szabad felhasználású hitelből.

Erre persze senkit nem bátorítunk, hiszen rendkívül fontos a tudatos hitelfelvétel, de ez a példa is jól mutatja, hogy a szabad felhasználású kölcsön elköltésének nincsenek szabályai. Semmiféle számlát nem kell utólag bemutatni.

Így akár a napi kiadásainkra is fordíthatjuk. A szakértők azt mondják, hogy a szabad felhasználású hiteleket konkrét célra használják fel az igénylők. Nincs azonban olyan cél, amire ne lehetne felhasználni ezt a hitelformát. Csak ki kell találnunk, hogy mit szeretnénk, és megvalósíthatjuk.

A minősített fogyasztóbarát hitel szabadságot ad

Lehetünk olyan helyzetben, hogy nincs ingatlan a nevünkön. Lehet, hogy most alapítottunk családot, vagy csak eddig úgy alakult az életünk, hogy nem vásároltunk magunknak lakást.

Ettől még persze lehetnek céljaink és álmaink. És a minősített fogyasztóbarát hitellel ez nem lesz akadály, hiszen a bank nem fog tőlünk ingatlan fedeztet kérni.

Ha megvizsgáljuk a hitelfajtákat, azt láthatjuk, hogy az ingatlan fedezetes és a fedezet nélküli kölcsönök árazása eltérő. A fedezetlen hitelek jellemzően drágábbak, ezért viszont cserébe egyszerűséget és gyorsaságot kapunk. Hitelfelvétel előtt érdemes mérlegelnünk, hogy melyik a fontosabb számunkra.

A szabad felhasználás előnye

A szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon, és nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkezik. A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye a nevéből is kikövetkeztethető, vagyis az, hogy bármire elkölthető. Nem szükséges hitelcélt megadni, vagyis nem annyira kötött, mint például egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira bonyolult.

Természetesen létezik fedezet mellett nyújtott, szabad felhasználású hitel is, ám az a minősített fogyasztóbarát hitelhez képest szinte semmilyen előnnyel nem rendelkezik. Egy személyi kölcsön alapú, fedezet nélkül nyújtott, szabad felhasználású hitel igénylése a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb. Előnye még a személyi kölcsön alapú, szabad felhasználású hitelnek, hogy mindössze a rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni munkáltatói igazolással. Ezen felül csupán személyazonosító okmányra és lakcímkártyára van szükség az igényléshez, vagyis mondhatjuk, hogy szükség esetén gyorsan hozzá lehet jutni, és utána bármire fel lehet használni.

A szabad felhasználású minősített fogyasztóbarát hitel felhasználása

Bármire el lehet költeni a minősített fogyasztóbarát hitelt. Szabad felhasználású hitel esetén nincsenek határok. Bármire felhasználható a hitelösszeg.

A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél maghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána adminisztrációra.

Nem kell számlákat bemutatni a hitelt nyújtó pénzintézetnek, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz elköltését. Ez egyszerűbbé teszi a felhasználást. Az egyszerűség pedig fontos tényező egy hitel kiválasztásánál. A szabad felhasználású hitelnek ráadásul nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel szabad felhasználású

A szabad felhasználást szó szerint lehet venni. Nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a felvett összeget. Persze vannak szokásosnak nevezhető felhasználási módok. Ilyen a lakásfelújítás.

Ez olyan, szinte minden családban felmerülő esemény, aminél felmerülhet a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelből történő megvalósítás. Az autóvásárlás is ilyen, hiszen az autó öregszik, a család új tagokkal bővülhet, vagy egy hobbi miatt lehet szükség nagyobb autóra.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel – bármire

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel felhasználásának más területei is vannak. Gyakori, hogy egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okoz. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy elromló műszaki cikk vagy egy elromló autó. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel megoldást nyújthat a kialakult helyzetre.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel befektetésre

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel egy fogyasztási hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaikhoz vesznek igénybe. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni. Be lehet fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás indításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel megoldás lehet erre is.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel fix kamatozással

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel kamata csak fix lehet. A változó kamatozású hitelek mindig kockázatosabbak, mint a fix kamatozásúak. Amíg a fix kamatozású hitelek a futamidő végéig kiszámíthatóak maradnak, addig a változó kamatozású hitel kamata függ a jegybanki alapkamattól.

Azon kívül, hogy erre semmiféle ráhatásunk nincs, ráadásul még a változást is nehéz, sőt, szinte lehetetlen előre meghatározni. Az elemzők adnak ugyan ki iránymutatásokat, amelyben elemzik a gazdasági helyzetet, és előrejelzik a lehetséges változásokat, ezek azonban soha nem lehetnek teljesen pontosak.

Egy előre nem látott gazdaságpolitikai változás pedig jelentős hatással lehet az MNB alapkamat-politikájára. Vannak olyan gazdasági folyamatok, amik előre jelezhetőek, de ezek az előrejelzések sem pontosak, csak múltbéli tapasztalatokra támaszkodnak.

A cikk írásakor Magyarországon hónapról hónapra növekszik az infláció, és erre a jegybank alapkamat-emeléssel reagál. Ezzel lehet számolni ugyan, de biztosat még leghozzáértőbbek sem tudnak mondani. A változó kamatozású hitelek így mindig kockázatosabbak maradnak, mint a fix kamatozású hitelek.

Rosszul jár, aki a változó kamatozású hitelt vesz fel?

A változó kamatozású hitelek kamatát a referenciakamathoz kötik, ezért amikor a Magyar Nemzeti Bank megemeli a jegybanki alapkamatot, akkor a hitelünk kamata, és így a törlesztőrészletünk is növekedni fog.

A változó kamatozású hitel igénylése a hitelszerződés pillanatában jó döntésnek tűnhetett évekkel ezelőtt, akkor ugyanis a változó kamatozású hitel kamata jóval alacsonyabb volt, mint a fix kamatozású hitelé. Ez egy hosszú időre felvett hitel esetén azt jelenthette, hogy a teljes visszafizetendő összeg akár milliós nagyságrenddel is alacsonyabb lehetett.

Az alacsonyabb kamat persze azzal a kockázattal járt, hogy ha megemelkedik az alapkamat, akkor a törlesztőrészletünk is meg fog emelkedni. Jelenleg éppen ez a helyzet. Ez azonban a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt nem érinti. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel fix kamatozású.

Ha a Magyar Nemzeti Bank megemeli a jegybanki alapkamatot, akkor a hitelek kamata is emelkedik. Jelenleg közel ötszázezer változó kamatozású hitel van ma Magyarországon. Ezekre a hitelekre a jegybank alapkamat-emelés negatívan hat. Az alapkamat-emelésre összetett gazdasági folyamatok hatnak.

A szakemberek további kamat növekedést valószínűsítenek. Az inflációs előrejelzések a következő években a drágulásra számítanak, az infláció növekedni fog, és valószínű, hogy emiatt az MNB újra emelni fogja az alapkamatot. Ne felejtsük el azonban, hogy ez csupán egy előrejelzés. Nincs rá garancia, hogy ez is fog történni.

A szakértők elemzéseit érdemes ismernünk, de biztosra nem mehetünk. A szerződés megkötése előtt lényeges, hogy megfontoljuk a döntést.

Fix vagy változó kamatozású hitelt válasszunk?

Ahogy már írtuk, a változó kamatozású hitelek kockázatosabbak, mint a fix kamatozású hitelek. A fent leírt folyamatok miatt egyébként szinte eltűntek a változó kamatozású hitelek a bankok kínálatából. A túl nagy kockázat elriasztotta az ügyfeleket, és erre a bankok is reagáltak.

Jelenleg főként fix kamatozású hiteleket kínálnak. Ilyen a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel is. Ez érthető is, hiszen hónapok óta emelkedik az alapkamat, és várhatóan a kamatok tovább növekszenek majd. Ezáltal a most felvett változó kamatozású hitel törlesztő részlete is szinte biztosan emelkedni fog.

Ki akarna ilyenkor változó kamatozású hitelt felvenni? A biztonság mindig kulcsszó, amikor meghozunk egy bennünket és a családunkat érintő hosszú távú pénzügyi döntést. Biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk.

Tudni akarjuk, hogy két-három év múlva mennyit kell havonta fizetnünk. Ez teljesen érthető. És ezt a biztonságot a fix kamatozású hitelek adják meg nekünk. A fix kamatozású hitel megkötésekor pontosan fogjuk tudni, hogy egészen a futamidő végéig milyen pénzügyi terhekkel kell számolnunk havonta.

Központi Hitelinformációs Rendszer – KHR

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek.

A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza. Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni.

A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják.

Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Az AFR miatt azonnal megkapjuk a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel összegét pozitív elbírálás esetén. Miért lehet fontos számunkra az AFR? Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnának át.

Az előleget is fizethetjük így. Nem kell készpénzt használnunk. És ez több millió forint kifizetésénél biztonságot ad. De hogyan működik ez a rendszer?

Úgy, mintha nem lennének térbeli és időbeli akadályok. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára.

Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni. Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években.

A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni.

Azonnali Fizetési Rendszer – kényelem és biztonság

Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva.

Akárhányszor lehet azonnal utalni. Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán. E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók.

Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám.

Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni. A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá.

És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba. A fizetési kérelem egy új lehetőség.

Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt. Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Nincs hibalehetőség a QR-kódos fizetésnél sem.

A QR-kód ugyanis minden, az utaláshoz szükséges adatot tartalmazza. A QR-kódos fizetés még nem elterjedt, de nagy jövő előtt áll. Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik.

Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön 2024 – Kalkulátor és részletek - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kölcsönt ott nem lehet kérni, a futamidő, a thm, az igényelhető hitelösszeg, a kapcsolódó költségek, éves kamat, hiteldíj mutató – többek között ezekről található ott információ. Erről az oldalról azonban elérhető valamennyi pénzintézet, ahol kérhetünk kölcsönt.

Bejelentett munkaviszony esetén az igénylő részéről 30 napnál nem régebbi igazolás szükséges legtöbb intézetnél.

Az ilyen típusú személyi hitelek mindegyike szabad felhasználású, lehet például vételárba törleszteni, de igény esetén hitelkiváltásra is alkalmasak. A fizetési feltételeket, a kapcsolódó részleteket az egyes bankok tudják pontosítani.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával