Hirdetés

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

2023.03.31.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:11

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei számosak; az alábbi cikkben ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök előnyei már régóta ismeretesek, ám lehet, hogy eddig elkerülték a figyelmedet. Ha a közeljövőben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, érdemes megfontolnod a fogyasztóbarát változat felvételét, ehhez pedig adunk néhány támpontot, ha tovább olvasol.

A fogyasztóbarát minősítés lényege

A Magyar Nemzeti Bank adja ki a fogyasztóbarát minősítést; először a lakáshitelek, majd a vagyonbiztosítások kerültek sorra, végül megérkezett a fogyasztóbarát személyi hitel is, ami szabad felhasználásra és hitelkiváltási céllal is igényelhető.

Az MNB célja a Minősített Fogyasztóbarát hitelkonstrukciókkal a közérthető, áttekinthető feltételekkel, minél szélesebb körben elérhető, könnyebb és gyorsabb ügyintézés mellett igényelhető kölcsönök „elterjesztése”, a piaci verseny felerősítésével a fogyasztói igények kielégítése, valamint a hitelfelvételhez kapcsolódó digitális folyamatok elterjedésének elősegítése, ehhez viszont egy konstrukciónak számos előírásnak kell megfelelnie.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök előnyei közül kiemelkedik a gyors igénylés és folyósítási határidő. A szerződés megkötését követően, maximum három munkanapon belül meg kell kapnod a hitelösszeget, ha pedig online igényelsz, a határidő két munkanapra rövidül – lényeges, hogy nem igényelheted online a hitelkiváltási, illetve adósságrendezési céllal nyújtott kölcsönöket, illetve, ha adóstárs is szerepel az ügyletben, ezeknél tehát marad a három nap.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök maximális futamideje 7 év, fedezet nélkül, végig fix kamatozással igényelhetőek, a törlesztőrészlet pedig nem változik a futamidő lejáratáig.

További előny, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök egységes költségekkel kerülnek kibocsátásra:

  • online igénylés esetén a bank nem számíthat fel díjat a kölcsön folyósításáért, hagyományos igényléssel ez maximum a hitelösszeg 0,75%-a lehet,

  • az elő- és végtörlesztés díj a fennálló tartozás maximum 0,5%-a lehet, ha pedig kevesebb, mint 1 év van vissza a futamidőből, akkor a kölcsön végtörlesztése díjmentes,

  • a kamatfelár maximalizált; a kölcsön kamata 500 ezer forintnyi hitelösszegig legfeljebb 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciamutató értékét, míg félmillió forint felett 10% lehet a kamatfelár.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök esetében kamatkedvezmény is elérhető, méghozzá többféleképpen:

  • hitelfedezeti biztosítás megkötésével,

  • az adott banknál történő számlanyitással, és

  • az adott számlára rendszeresen érkező jövedelem vállalásával.

Természetesen mindhárom lehetőség kihasználásával a kamatkedvezmény mértéke is megnő, amit ráadásul nem lehet véglegesen megvonni.

Nem feltétlenül ez a legjobb döntés

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök előnyei megkérdőjelezhetetlenek, azonban fontos figyelni arra is, hogy a bankok előnyösebb konstrukciókat is kínálhatnak. Jó példa erre az online igényelhető gyorskölcsönök széles kínálata, amelyek akár egyetlen órán belül a számládra kerülhetnek elérhető összeg formájában, míg a fogyasztóbarát változatnál két-három napot is várnod kell ugyanerre.

Ugyanígy könnyen lehet találni olyan személyi kölcsönt is, amelynek alacsonyabb a költsége, mint a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönöknek, bár a jelenlegi kamatszintek mellett még az is viszonylag magas lesz majd.

Lényeges tehát az egyes hitelajánlatok jellemzőit összehasonlítani, hiszen könnyen meglehet, hogy egy-egy szempontot vizsgálva számodra megfelelőbbet találsz. Ebben segítünk neked oldalunkkal, ahol a bankok legkedvezőbb ajánlatait hasonlíthatod össze egymással és a Minősített Fogyasztóbarát konstrukciókkal, így könnyen megtalálhatod a neked valót.

Összefoglalás

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönök előnyei többek között a gyors ügyintézés, fix kamatozás, átlátható költségek és kedvezmények. Ugyanakkor érdemes összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat, mivel a bankok más előnyös konstrukciókat is kínálhatnak. Oldalunk segítségével összevethetőek a legkedvezőbb ajánlatok, így könnyebben megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb hitelt.

Válassz hitelt oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

2022.08.30.

Kinek, hogyan, meddig igényelhető a Diákhitel Plusz? Miért érdemes kérelmezni és mely hallgatók számára nyújt segítséget a Diákhitel Plusz nyújtotta lehetőség? Ezekre válaszolunk az alábbiakban.

Tovább olvasom
Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom
Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

2021.12.02.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb a hitelek között. Szabadon felhasználható, és egyszerűen igényelhető, ezért sokan azonnal a személyi kölcsönre gondolnak, amikor pénzre van szükségük. Megnéztük, hogy milyen hosszú futamidővel érdemes személyi kölcsönt felvenni, és hogy mire figyeljünk a futamidő megválasztásakor.

Tovább olvasom
Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.05.12.

Zöld fogyasztóbarát lakáshitelek? Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, így az is fontos, hogy milyen lakáshitelt választunk. Utánajártunk, és megmutatjuk a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek előnyeit és hátrányait, és azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyen hitelt szeretnénk felvenni.

Tovább olvasom