Nyugdíj előtakarékossági számla 2024 – Tervezz előre!

Mi az a nyugdíj előtakarékossági számla?

A nyugdíj előtakarékossági számla nem más, mint egy speciális értékpapírszála. Hasonlít a tartós befektetési számlához (TBSZ), de csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá a pénzünkhöz. és a NYESZ esetén nincs előírt havi megtakarítás, így akkor és annyi pénzt tehetünk rá, amennyit félre akarunk rakni.

Értékpapírszámlaként pedig a mi felelősségünk a pénzünk megfelelő módon történő kezelése és befektetése. Nekünk kell minden egyes befektetési döntést meghoznunk, a befizetést átváltani a megfelelő devizanemre, majd ebből a pénzből értékpapírt vásárolni.

A nyugdíj előtakarékossági számla működése nagyon hasonlít egy hagyományos értékpapír számlához, nem más, mint különböző értékpapírokkal való kereskedés.

Nyugdíj-előtakarékossági számla nyitás – NYESZ nyitás

A nyugdíj előtakarékossági számla jelenleg 7 banknál nyitható, minimum 5 ezer forint befizetéssel. Működését törvény szabályozza. Fontos tudni, hogy egyszerre csak egy olyan nyugdíj-előtakarékossági számlánk lehet, amelyre igénybe vehetjük az adókedvezményt.

Az első nyugdíj előtakarékossági számlánkat emiatt meg kell jelölnünk egy R jelzéssel. Az adószabályok miatt csak ez a NYESZ-R számla vehető figyelembe az adó-visszatérítés igénylésénél.

A NYESZ-R elnevezés tulajdonképpen arra a nyugdíj előtakarékossági számlára utal, amelyikre adó visszatérítést lehet kérni. Minden másban megegyezik a többi nyugdíj előtakarékossági számlával. Amikor több NYESZ-R számlánk, akkor a NAV azt fogadja el, amelyről a legkorábban nyilatkoztunk.

Nyugdíj előtakarékossági számla nyitására jelenleg csak néhány banknál van lehetőség, és nyitáskor szükség lesz 5 ezer forint befizetésére.

A nyugdíj előtakarékossági számla előnyei – a NYESZ előnyei

 • alacsony számlavezetési költségek (aktív számlahasználatnál a költségek magasak lehetnek)

 • egyszerű feltételek

 • kedvező adózás

 • megtakarítás speciális célra

A nyugdíj előtakarékossági számla hátrányai – a NYESZ hátrányai

 • plusz díjazás számlahasználatért (aktív számlahasználatnál)

 • nyugdíjkorhatárhoz kötött

 • hozzáértést igényel

 • időráfordítást igényel

Nem mindenkinek való a nyugdíj előtakarékossági számla. Amikor befektetési formát keres valaki, lesznek olyan ajánlatok, amik nem megfelelők. Ezeken azonnal látszik, hogy valami nem stimmel, pedig ügyesen elrejtik az előnytelen részleteket, Azért akad valóban jó lehetőség is. A sok lehetőség pedig megnehezíti a döntést. A legjobb az, ha mindent fenntartással kezelünk és alaposan utánajárunk az apró betűs részeknek is, mielőtt a szerződést aláírnánk.

Az is fontos, hogy mekkora összeget kellene havonta vagy egy összegben befizetni. Ehhez tudni kell, hogy mekkora összeget szeretnénk elérni nyugdíjasként. Mik a céljaink? És azokra mekkora összeget szeretnénk költeni? Nem mindenkinek való a nyugdíj előtakarékossági számla. Akinek nem, az választhat másik befektetési formát.

Amennyiben valakinek nincs tapasztalata az értékpapír kereskedelemben, nem tőzsdézett még, vagy nem akar rendszeresen foglalkozni a nyugdíj előtakarékossági megtakarításával, akkor annak a nyugdíj előtakarékossági számla nem a megfelelő választás.

A nyugdíj előtakarékossági számla adózása – hogyan igényelhetjük az adójóváírását?

Tudnunk kell, hogy ez a fajta adójóváírás nem jár automatikusan, azt minden évben igényelni kell az adóbevallásunk benyújtásakor. Ha a NAV által elkészített adóbevallásban helyesen szerepel az járó adókedvezmény, akkor nincs semmi teendőnk, hiszen ha nem jelezzük a NAV felé, hogy változtatni szeretnénk, akkor az elfogadottnak fogja tekinteni a bevallásunkat.

Ha mi, vagy könyvelőnk készíti el az éves adóbevallásunkat, akkor fel kell tüntetnünk a megfelelő sorban, hogy adójóváírást szeretnénk a nyugdíj előtakarékossági számla után, és így kell majd a bevallást beküldeni. Amennyiben erről valamilyen ok miatt megfeledkezünk, és az kimarad az adóbevallásunkból, akkor még öt év áll a rendelkezésünkre, hogy érvényesítsük ezt az igényünket. Ezt önrevízió formájában tehetjük meg.

Az adó-visszatérítéshez adózni is kell. A nyugdíj előtakarékossági számla után járó adókedvezményt akkor kaphatjuk meg, ha van nyugdíj előtakarékossági számla a nevünkön. Az első lépés tehát az, hogy nyitni kell egy nyugdíj előtakarékossági számlát. Ezt könnyen megtehetjük, szakértők fognak segíteni nekünk ebben. Pénzügyi portálokon is tájékozódhatunk a lehetőségeinkről. Válasszuk a számunkra kényelmesebb megoldást.

Miután megkötöttük a szerződést, már csak arra kell figyelnünk, hogy növeljük a megtakarításainkat. Ez egy jó megoldás, de ahogy már fent írtuk, eseti jelleggel is fizethetünk be pénzt a számlánkra. A tudatos adó-visszaigénylők figyelnek arra, hogy minimum akkora összeget fizessenek be évente, hogy maximálisan ki tudják használni az adó-visszatérítést. Ha a befizetések rendben mentek, akkor már csak arra kell figyelni, hogy az adóbevallásunkban is szerepeltessük az igényünket.

A nyugdíj előtakarékossági számla két számlából áll: egy folyószámlából és egy értékpapírszámlából. A folyószámlára érkeznek a befizetések, ide érkezik az éves 20 százalékos SZJA adójóváírás, és ha eladjuk értékpapírjainkat, akkor ide érkezik be az abból származó pénz is.

Mivel a nyugdíj előtakarékossági számla esetén mi kezeljük a pénzt, ezért fontos észben tartani, hogy itt nem elég a fizetőeszközt forintban tartani. Bizonyos értékpapírok vásárlásához a folyószámlán lévő pénzt kell átváltanunk a vásárláshoz szükséges devizára. Ez a deviza az esetek többségében euró vagy dollár.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Nyugdíj előtakarékossági számla adó-visszatérítés – nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény

A nyugdíj előtakarékossági számla egy államilag támogatott nyugdíj-megtakarítás, ezért igényelhető vissza a nyugdíjcélú megtakarítások után járó 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírás. A nyugdíj-előtakarékossági számla adott évi befizetéseink 20 százaléka igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból.

Az adókedvezményt minden esetben a következő évben, az adóbevallás elkészítését követően írják jóvá közvetlenül a nyugdíj-előtakarékossági számlán, és ezzel növekszik a nyugdíj megtakarítás összege.

A nyugdíj-előtakarékossági számla után járó adókedvezmény összege legfeljebb évi 100 ezer forint. Ezt évi 500 ezer forint befizetésével lehet elérni.

Abban az esetben, ha másik nyugdíj-megtakarításunk is van, például Önkéntes Nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás, akkor az összesen visszaigényelhető összeg nem lehet több évi 280 ezer forintnál.

A nyugdíj-előtakarékossági számláról – fontos részletek

A nyugdíjbiztosítások mellett vagy helyett takarékoskodhatunk a nyugdíjunkra pénzintézetnél vagy befektetési szolgáltatónál is a 20 százalékos adójóváírás igénybevételével. Ehhez nyugdíj-előtakarékossági számlát kell nyitni.

A nyugdíj előtakarékossági számla egy két részből álló számlacsomag. Ha ilyet nyit valaki, akkor a befizetései után 20 százalék, legfeljebb évi 100 ezer forintot visszakap a személyi jövedelemadódból.

Nyugdíj előtakarékossági számla esetén ne számítsunk előre összeállított portfólióra, ez nem egy befektetési alap. A nyugdíj előtakarékossági számla tulajdonosának kell az értékpapírokat adni és venni. Lehetőleg nyereségesen.

Nyugdíj előtakarékossági számla segítségével vásárolható befektetési alapok, állampapír, kötvény vagy részvény. (csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban kibocsátott papír, és ezek közül is adott esetben csak az, amit a pénzintézet kínálata tartalmaz)

Kiből lesz nyugdíj előtakarékossági számla tulajdonos? A nyugdíj előtakarékossági számla tulajdonosai többnyire pénzügyileg képzett, tapasztalt befektetők, akik a nyugdíj előtakarékossági megtakarításuk kezelését önmaguk is intézni tudják. Szakértelemmel. Mert értenek hozzá, és szeretnek foglalkozni vele. És nyereségesek lesznek.

Általában évente csak néhány alkalommal utalnak a nyugdíj előtakarékossági számlára, főleg, ha év végéhez közeledve úgy látják, hogy még nem merítették ki teljes egészében a visszaigényelhető személyi jövedelemadó keretüket. Mert azt ki szeretnék meríteni.

Mivel a nyugdíj előtakarékossági számlán nincs rendszeres befizetési kötelezettség, ezért ezt a fajta befektetést csak az erős pénzügyi fegyelemmel rendelkező befektetőknek javasolják a Banknavigátor szakértői.

A nyugdíj előtakarékossági számla költségeiről

Nyugdíj előtakarékossági számlát kevesebb helyen lehet nyitni, mint más nyugdíjcélú megtakarítást. A költségeknél pedig szinte nincsenek különbségek.

A nyugdíj előtakarékossági számla alapköltsége a számlavezetési díj. Ez általában évi 3 ezer forint. A kiadások nagy része nem a számlavezetési díj lesz, hanem a tranzakciók költsége. A tranzakciós költségek az egyes értékpapírok eladási és vételi díjai. Ezek mértéke függ az értékpapír típusától, és attól, hogy hol vásároljuk meg azt.

A nyugdíj előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíj előtakarékosság.

A nyugdíj előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíj előtakarékossági forma. Abban az esetben, ha a nyugdíj előtakarékossági számlát megfelelően használják. Ha kereskedünk rajta, és befektetéseket hosszú távra tervezzük, akkor csekély éves költséggel lehet számolni.

A nyugdíj előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíj-előtakarékossági forma. Azért alacsonyak a költségei, mert semmilyen többletszolgáltatást nem nyújt. De erre nincs is szükség. Itt a takarékoskodó kezében van minden döntés. A befektető dönt az eladásról és a vételről. A mikorról és a mitről is. Ez egy nagy önállóságot igénylő befektetési mód. csak fekete öves befektetőknek ajánlott. Lelkes amatőrök ne is gondoljanak rá.

Ezen a számlán azt az összeget tartják a befektetők, amit félre akarnak tenni nyugdíjas éveikre.

Azok használnak ilyen befektetési eszközöket, akik tájékozottak, és pénzügyileg jóval képzettebbek az átlagembereknél.

Mennyi lesz a nyugdíj előtakarékossági számla hozama?

Ez az a kérdés, amire nem lehet válaszolni. Itt nincs előre meghatározott. esetleg garantált hozam. Itt minden a befektetőn múlik. Ez nem olyan, hogy befizetek egy összeget, aztán majd húsz év múlva kiveszem. Ezt gondozni kell, ezzel törődni kell. Napi szinten. Figyelni kell az árfolyamváltozásokat, meg kell találni a legjobb befektetési lehetőségeket. És a hozam majd attól függ, hogy a befektető mikor vesz, és mikor ad el. Vagyis a hozam mértéke nem garantált, és csak és kizárólag a számla tulajdonosától függ.

A NYESZ megszüntetése jelentősen csökkentheti a hozamot.

Adózás, adózás, NYESZ adóvisszatérítés

Az értékpapírokhoz kapcsolódó kifizetések után is kell adót és szociális hozzájárulást fizetni. Ilyen a kötvénynél a kamat, részvénynél osztalék, és bármilyen árfolyamnyereség. De. Ha nyugdíj előtakarékossági számlán keletkezik a nyereség, akkor ott nem vonják le az adót. A teljes összeget a számlára kerül.

Adót fizetni csak abban az esetben kell, ha nyugdíj előtt megszűnik a számla.

Az egyik legnépszerűbb értékpapír az állampapír. Sok befektető vásárolja az egyszerűsége és a hozama miatt. Kezelhetőbb és biztonságosabb a részvényeknél. Ez nem azt jelenti persze, hogy senki nem vásárol részvényt erről a számláról. Gyakori a részvényvásárlás, ahogy a befektetési alapokba fektetés is.

A befektetési lehetőségeket korlátozza, hogy az adott pénzintézet milyen részvények, állampapírok vagy befektetési alapok vásárlását teszi lehetővé.

Csak 10 év után érdemes felvenni, nyugdíjasként – NYESZ adókedvezmény

Két feltétele van annak, hogy a befeketedés adómenetes maradjon. Az egyik, hogy el kell érni a nyugdíjkorhatárt, a másik minimum tíz év elteljen a számlanyitás óta.

Nyugdíjasként tíz éven belüli megszüntetéskor ki kell fizetni 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szociális hozzájárulást.

Nyugdíjba vonulás előtti megszüntetéskor a teljes hozamot 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulás terheli. Ilyenkor visszaigényelt adójóváírás 120 százalékát is vissza kell fizetni. Ezzel gyakorlatilag értelmetlenné válik a számla. Adódhat persze olyan élethelyzet, amikor nincs más megoldás, de ezt mindenképpen el kell kerülni.

Lényeges, nyugdíjba vonulás előtt nem lehet részösszeget sem felvenni.

nyugdíj előtakarékossági számla kalkulátor

A nyugdíj előtakarékossági számla örökölhetősége

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál nem lehet kedvezményezettet megjelölni.

Halálozás esetén a normál öröklés szabályai az irányadóak, és a nyugdíj célból igényelt adókedvezmény nem illeti majd meg az örököst.

Ki használja ezt a nyugdíj-előtakarékossági formát?

Csak is azoknak, akiknek van adójuk, amit visszaigényelhetnek, és értenek a befektetésekhez. A tét nagy, hiszen egy rossz befektetéssel rosszabb helyzetbe kerülhet a számlatulajdonos, mint előtte volt. Alaposan gondolja végig az, aki ezt a befektetési formát választja, és döntsön bölcsen.

Vannak más lehetőségek is

Aki úgy dönt, hogy ez a nyugdíj célú megtakarítás nem neki való, annak van más lehetősége is arra, hogy félre tegyen élete utolsó éveire. Ők választhatják önkéntes pénztárakat és a nyugdíjbiztosítást.

És arra is van lehetőség, hogy valaki több, esetleg mindhárom megtakarítási formát igénybe vegye.

Nyugdíj előtakarékossági számla kalkulátor 2024– hogyan található meg a legjobb NYESZ?

A nyugdíj előtakarékossági számla kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető nyugdíj előtakarékossági számla adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció.

A nyugdíj előtakarékossági számla kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a számlákat. Hanem azért is, mert az ügyfelek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb megoldást válassza ki. Ez érthető is, hiszem egy adott szolgáltatás mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak.

Ki nyithat nyugdíj előtakarékossági számlát?

Mindenki számára elérhető, de csak magánszemély köthet. A nyugdíj előtakarékossági számla megkötésének nincsenek különleges szabályai, bárki felkereshet egy pénzintézetet, és nyithat egyet. A szerződés aláírásával vállalt kötelezettségek betartásával pedig a számla élő marad, egészen annak lemondásáig.

Mivel mindenki számára elérhető, csupán egy döntés kérdése, hogy valaki rendelkezik-e vele. Érdemes megfontolni, hogy szükség van-e rá, és meg kell nyitni! Ez egy könnyen elérhető befektetési forma, és a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a családok többsége nem nyit ilyen számlát. Gondoljunk a szeretteinkre, és az ő hosszú távú jólétükre is. Magunkért és a szeretteinkért.

Ez egy megtakarítási forma – hogy kezdjünk bele?

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, de ez nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós hűtőszekrényt, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó lehet, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénzt nem költhetjük el.

Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon? A megtakarítás módját, ötleteit hozhatjuk a környezetünkből. A szüleink, a szomszédok, a barátok is csinálják valahogy, és mi követhetjük őket. Ez egy járható út lehet, jó, ha vannak mintáink, de tudnunk kell, hogy a modern gazdaságokban számtalan megtakarítási forma létezik, ezért gondosan kell mérlegelnünk, mielőtt döntünk.

Az első lépés, hogy eldöntsük: megtakarítunk. A motivációnk szinte mindegy, bár a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásánál fontos lehet az idő tényező, hiszen ha a gyerekünk hét éves, és tizenhat év múlva egy lakással akarjuk segíteni az elindulását az életben, akkor a hosszú távú megtakarítás lesz előnyös a számunkra.

El kell döntenünk még a megtakarítás hosszúsága mellett, hogy mekkora összeget kívánunk megtakarítani, és mekkora kockázatot akarunk és tudunk vállalni. A hozam és a kockázat egyenesen arányos egymással: minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a várható hozam is.

A kockázatvállaló képességünk függhet az anyagi helyzetünktől, az összeg nagyságától, és persze a habitusunktól. Instabil anyagi helyzetben érdemes lehet elkerülni a túlzott kockázattal járó megtakarítási formákat.

De hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak? A pénzintézetek és a biztosítók a megtakarítások több formáját kínálják nekünk. Vannak megtakarítási számlák, vásárolhatunk befektetési jegyet, kincstárjegyet vagy államkötvényt. A biztosítók egy része is hosszú távú megtakarítással kínálja egyes termékeit. A brókercégeknél részvényt vásárolhatunk. Ezt egyébként bankoknál is megtehetjük, sőt már telefonon futó applikációk is rendelkezésünkre állnak, ha részvényt akarunk vásárolni.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak is a pénzpiacon fektetik be az általunk befizetett összeget. Ez is egy befektetési forma lehet számunkra. A felsorolt szolgáltatások előnyei és hátrányai nagyban eltérnek egymástól, ezért elengedhetetlen, hogy minden információt gondosan összegyűjtsünk, mielőtt döntünk.

Tájékozódjunk alaposan és döntsünk megfontoltan. Így a megtakarításink a saját és környezetünk jóllétét fogják növelni.

Hogyan fektessünk be hosszú távra?

Egy hosszú távú befektetés akkor jöhet szóba, ha a befektetett összeget évekig nélkülözni tudjuk. És közben a nyugdíjas éveinkre is gondolunk. A hosszú távú befektetés magas hozamot biztosíthat, van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelnünk.

Hosszú távú befektetés vagy rövid távú befektetést válasszunk? A hosszú távú befektetések türelmet igényelnek, hiszen gyakran tíz évnél is hosszabb időre kötjük le a pénzünket. A befektetés ideje alatt viszont nem igényelnek napi figyelmet. Mivel hosszabb távon fektetünk be, a piacot jellemző árfolyam-ingadozások nem befolyásolják a hozamot, ami hosszú távú befektetések esetén jellemzően magas.

A hosszú távú befektetés kiválasztásához szakértelemre, és tapasztalatra van szükség.

Nem lesz könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát. Alaposan meg kell fontolnunk a döntésünket, mert évekig nem tudunk majd azon változtatni. A rövid távú befektetéseknél a keletkező profitot újra befektethetjük, a hosszú távúaknál erre nincs lehetőségünk.

A kockázat csökkentésének szerepe

A diverzifikáció jó megoldás lehet. Több a termék, kisebb kockázat is. A diverzifikáció, vagy porlasztás, a pénzünk több befektetésbe történő elhelyezését jelenti. Ez általában kisebb kockázatot jelent, hiszen nem függünk egy cég vagy befektetési forma hozamától. Ha csak egy dologba fektetünk, minden nyereségünk attól függ majd.

Nagyot is nyerhetünk ezen, azonban hosszú távon talán nem vállalható kockázatot jelenthet a számunkra. A pénzügyi piac ráadásul hullámzik, a teljesítménye nem egyenletes. Amikor hosszú távra fektetünk be, ez kevésbé lesz fontos a számunkra, hiszen a kisebb árfolyam-ingadozások nem fogják befolyásolni a hozamunkat.

A befektetés kezdetén érdemes persze megvizsgálni a piacot, de szemben a rövid távú befektetésekkel, jóval kisebb jelentősége lehet, hogy mikor lépünk be a pénzpiacra vásárlóként.

A folyamatos nyomon követés is fontos. Bár a hosszú távú befektetéseknél ez kevésbé lényeges, időnként célszerű megnézni, hogy áll a befektetésünk. Ha befektetési alapba helyezzük a pénzünket, akkor évente kimutatást kaphatunk arról, hogy mennyi az aktuális egyenlegünk.

Vannak azonban olyan befektetések is, amiknél nekünk kell ezt megnéznünk. A NYESZ számla is ilyen. Célszerű lehet negyedévente vagy akár havonta is lekérni az egyenlegünket, hogy tudjuk, jó helyen van a pénzünk.

Melyik a legmegfelelőbb hosszú távú befektetés?

A megfelelő befektetés kiválasztása nem egyszerű. Nem lesz könnyű megtalálni a megfelelő befektetési formát. Ehhez kérhetjük szakértő segítségét is, de mi magunk is utánajárhatunk, hogy hol számíthatunk az elvárt hozamra.

Fontos, hogy az elvárásaink legyenek reálisak. Nem egy, túl jónak tűnő befektetésről derült ki később, hogy nem az, aminek látszik, sőt, visszaélésekről is lehet hallani. Legyünk körültekintőek.

A befektetések egyik alapköve, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Akár olyan helyre is befektethetjük a pénzünket, ahol adott esetben a teljes tőkét is elveszíthetjük. Mindig csak akkora összeget fektessünk be, amit megengedhetünk magunknak, és aminek az esetleges elvesztése sem okoz számunkra megoldhatatlan problémát.

A legjobb hosszú távú befektetési formák

Az ingatlan is jó befektetés lehet, és az egyszerűsége miatt sokan választják befektetésnek. Tíz év alatt akár meg is térülhet, és kockázata is alacsony.

A részvények kockázata viszont már nagyon magas, de a várható nyereség is az. Általánosságban elmondható, hogy a befektetésünk kockázata egyenesen arányos a várható hozammal. De ne feledjük: veszíthetünk is. A részvénybe fektetés előnye, hogy kisebb összeget is befektethetünk, mint egy ingatlanbefektetésnél.

A befektetési alap is jó választás lehet, bár itt is magas a kockázat, a befektetési alapoknál viszont kevésbé lesz szükség a szakértelmünkre, hiszen ebben az esetben a pénzünket pénzügyi szakemberek fektetik majd be, jellemzően több részvénybe vagy kötvénybe.

Állampapírt is vásárolhatunk, aminek rendkívül alacsony a kockázata, hiszen a kibocsátó, vagyis az állam, szavatolja a visszafizetést. Itt az állampapír típusának kiválasztásán lesz a hangsúly, állampapírból is elérhető több féle, és nekünk kell eldöntenünk azt, hogy hosszú távon melyik lehet jó nekünk.

Profi befektetők gondolkodhatnak kriptovalutákban is. A Bitcoin a legismertebb, de számos más kriptovalutába is befektethetünk. Ennek a kockázata rendkívül magas, és a működési mechanizmusa is kevésbé érthető egy átlagember számára.

Óvatosan válasszunk, és ne mindent higgyünk el, amit olvasunk. Ráadásul az, hogy egy befektetési forma a múltban sikeres volt, és magas hozamot ért el, nem garancia arra, hogy ez a jövőben is így lesz.

A befektetéseknél ugyanúgy fontos, hogy megóvjuk a már megszerzett javainkat, mint például az ingatlanunknál. Ha már megszereztük, ne hagyjuk elveszni. Fektessünk be bölcsen.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért fontos ez a megtakarítási forma?

Az átlagemberek semmi jóra nem számítanak a jövőbeni nyugdíjukkal kapcsolatban. Egyre több szó esik arról, hogy egy fiatal ne nagyon számítson semmiféle nyugdíjra. Vagy legalábbis akkorára ne, amiből tisztességesen meg lehetne élni.

Ez különösen igaz a speciális adófajtát választó vállalkozókra, például a KATA-sokra. Ők alig havi 100 ezer forintra számíthatnak majd. Nem nehéz elképzelni, hogy ez mennyire kevés már ma is. Bár a helyzet az előrejelzések szerint nem ennyire aggasztó. De a lelkiállapotnak is jót tesz, ha valaki felkészül anyagilag a kedvezőtlenebb nyugdíjösszegre.

Néhány apró lépés később rengeteget jelenthet, és egy kis odafigyeléssel nagyon megkönnyíthetők a mindennapok a jövőben. Ehhez pedig NYESZ számlát kell nyitni.

Mire számíthat az, aki nyugdíjba megy?

Számtalan rémtörténet kering közszájon arról, hogy milyen rossz anyagi helyzetbe került valaki a nyugdíjba vonulásakor. Ismerősök és barátok mesélik ezeket a történeteket. Ezek a történetek arról szólnak, hogy nem lehet kijönni az úgynevezett kisnyugdíjból, és hatalmas életszínvonal csökkenéssel jár a nyugdíjba vonulás.

Olyan történeteket nem lehet hallani, hogy a nyugdíjas házaspár húszmilliós lakóautót vesz, hogy körbeutazza Európát. Ilyen csak Németországban van, nálunk nincs, és úgy tűnik, hogy nem is lesz. Ezt viszont meg kell előzni.

Tájékozódni kell a lehetőségekről, sokféle megtakarítási forma érhető el az interneten, hirdetésekben, vagy akár telefonos megkereséssel is elérhet bennünket egy ilyen ajánlat. Meg kell találni a legjobb módját a megtakarításnak. A befektetés ilyen lehet.

Amikor minden cél teljesül

A szakértők szerint egy kisebb százalékos bevételcsökkenés nem befolyásolja az életszínvonalat nyugdíjba vonulás után. A kiadások ugyanis csökkennek. Segíthet a tervezésben az is, ha kipróbálunk egy olyan hónapot, amikor a feltételezett nyugdíj összege áll csak rendelkezésre a kiadások fedezéséhez.

Ez ma 200 ezer forint körülbelül, ezzel számolva talán nem ér majd túl nagy és nem pozitív meglepetés senkit. Nem lesz persze pontos a kép, mert most még vannak olyan költségek, amivel nyugdíjasként már nem kell számolni. Azt se felejtsük el azonban, hogy lehetnek idősebb korban olyan kiadások, amikre most még nem kell annyi pénzt szánni. Ilyen lehet az egészségügyi kiadás, bár azt egészségbiztosítással is ki lehet fizetni.

Ha szeretnénk tisztában lenni vele, hogy mire számíthatunk, akkor érdemes kiszámolni a várható nyugdíjas kiadásokat, és ennek megfelelően megkeresni a legoptimálisabbat a különböző megtakarítási formák közül.

Az állami nyugdíj mire lesz elég?

Nem sokra. Ennek több oka is van. Több évtizede, a második világháború után, ami a nyugdíjrendszer szempontjából is lényeges volt, ugyanis innen eredeztetik a nyugdíjjal felmerülő problémák egy részét. A második világháború hatalmas költségének egy részét az állam a nyugdíjakra befolyt összegből állta. A pénz egy részét ingatlanba fektették, amelyek közül sok megsemmisült vagy nagyon súlyosan károsodott a háború alatt.

Egy másik része államkötvényekbe került, amelyek a vesztes háború, és az ország helyzete miatt, elvesztette az értékét. A készpénzben maradt vagyon a pengővel együtt elinflálódott, így a felhalmozott nyugdíjvagyon szinte teljesen megsemmisült.

A helyzet megoldása egy új rendszer lett, ami abból áll, hogy a kormány az aktuális bevételekből fizeti ki havonta a nyugdíjakat. Ez még nem is lenne nagy probléma, mert a későbbi nyugdíjak biztosítva vannak a jövő generációi által, de az elöregedő társadalom jelensége újabb problémákat vet fel.

Az elöregedő társadalom nagy problémája a nyugdíjrendszernek. A fent már említett új típusú nyugdíjrendszer csak akkor működhet jól, ha az aktív dolgozók sokan vannak, többen, mint a nyugdíjasok. Ez azért fontos, mert a nyugdíjasok számára kifizetett nyugdíjat az éppen aktív dolgozók béréből vonják le, és fizetik ki. Ehhez legalább annyi fiatalnak kellene munkába állnia, mint ahányan nyugdíjba vonulnak, de ennél lényegesen kevesebb gyerek születik már.

Az állam persze támogatja a gyermekvállalást, de ez nem tűnik elégnek. Ráadásul az is növeli a nyugdíjasok számát a társadalmon belül, hogy egyre magasabb a várható életkor. A várható életkor minden évben magasabb. Egyes szakértők szerint negyven év múlva egy aktív korú dolgozóra kétszer annyi nyugdíjas korú ember fog jutni, mint most.

Bár ez egy pesszimista előrejelzés, érdemes felkészülni erre. Egy befektetéssel.

A nyugdíj jövője

A munkabért emelni nagyobb mértékben nem lehet, a nyugdíjösszeg csökkentése pedig olyan elégedetlenséget váltana ki, hogy az politikailag nem vállalható. Márpedig ez politikai döntés. A nyugdíj összegét ugyanis mindig az aktuális hatalom állapítja meg.

A politikusok döntik el, hogy mekkora részt fizetnek ki nyugdíjra a befolyt állami bevételekből. A legésszerűbb megoldásnak a nyugdíjkorhatár emelése tűnhet, ami folyamatosan zajlik is. Ez a tendencia egyébként nemcsak nálunk, hanem a világ számos más országában is megfigyelhető.

Sokszor beszélnek arról, hogy ha ez így folytatódik, akkor egyáltalán nem lesz nyugdíj. Ez persze túlzás. Érdemes azonban előre tervezni, és megkötni egy nyugdíjbiztosítást, hogy biztosan nyugodtan élvezhessük a nyugdíjas éveket. Ha nem bízza valaki teljes mértékben magát az állami nyugdíjrendszerre, bizony kényelmesebben, nyugodtabban, magasabb életszínvonalon élhet nyugdíjasként.

Lesznek kiadások is – de ez nem baj

Egy befektetés akkor éri meg, ha az nem csak az inflációt és a költségeket fedezi, hanem még hozamot is hoz. Ahhoz, hogy ezt tervezni lehessen, tudni kell, hogy mekkora díjak lesznek szerződéskötéskor és utána. Számolni kell a befektetési és a kockázati költségekkel, az adminisztrációs és fenntartási költségekkel, valamint az esetlegesen kapcsolódó élet- és balesetbiztosítások költségeivel is.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az elmúlt évtizedekben több olyan intézkedést is hozott, ami az ügyfél számára átláthatóvá teszi a nyugdíjbiztosítás költségeit. 2010-ben bevezette a biztosítási költségek objektív összehasonlítására a teljes költségmutatót (TKM), melynek feltüntetése először csak befektetési célú biztosításokra vonatkozott, és kötelező sem volt. 2016. július 1. óta már minden pénzintézetnek kötelező minden biztosításra vonatkozóan a TKM megadása, minden biztosításra.

2017-ben lépett életbe az Etikus Életbiztosítási Törvény, mely alapján az Magyar Nemzeti Bank által meghatározott TKM értékétől a biztosítók már csak 1,5 százalékkal térhetnek el. Emellett az úgynevezett TKM plafont is bevezették.

De hát miért takarítsunk meg?

Nem tudjuk, mi lesz, és ez jó. nem tudjuk mi lesz, és ez nem jó.

Ha biztosra mehetnénk, nem kellene aggódnunk, hogy megváltozik az életünk. A nem várt negatív változások szorongást okozhatnak, nyugtalanok lehetünk. A világ azonban változik. De mit kezdhetünk ezzel a bizonytalansággal? Leírunk néhány gondolat a bizonytalanság kezelésére.

A sikerek fontosak. A saját sikereink utat mutatnak. Életünk folyamán már megküzdöttünk jó néhány problémával. Ebből erőt meríthetünk, hiszen ha egyszer megoldottunk valamit, azt újra megtehetjük. Tanulhatunk a saját hibáinkból is, ha felismerjük, hogy eddig mit nem csináltunk jól, és azon változtatunk.

Ha kevesebb az információ, akkor több lehet a nyugalom. A híreket olvasva ránk nehezedhet a világ. Földrengések, tragédiák, katasztrófák, gazdasági válság, infláció, háború. Ezekről olvasva bizonytalannak érezhetjük a jövőnket. A napi hírolvasás, főleg lefekvés előtt, az esti órákba, terhet rak ránk. Olvassuk kevesebbet, és őrizzük meg a nyugalmunkat. A mi életünk fontosabb a világ borzalmainál.

Az újdonságok is fontosak az életünkben. Amikor elkezdünk egy új sportot vagy csatlakozunk egy közösséghez, amihez már régóta szerettünk volna, ez mind jótékonyan hat az önbizalmunkra. Erősebb önbizalommal felvértezve jobban kezelhetjük a változásokat, csökkenthetjük a stresszt. Könnyebben vehetjük azokat az akadályokat, amik próba elé állítanak bennünket. Persze van, ami rajtunk múlik, és van, ami nem.

Régi bölcsesség, hogy ne akarjunk azon változtatni, amin nem tudunk. Vannak rajtunk kívülálló események, amikre nincs ráhatásunk. Ezek persze hatnak az életünkre, de ha elfogadjuk a tényt, hogy ezeken nem változtathatunk, az segíthet bennünket abban, hogy elfogadjuk a történéseket. Nem tudunk mindent irányítani. Amit viszont tudunk, azt irányítsuk úgy, hogy a számunkra a legjobb legyen.

Segítség is kérhetünk másoktól és persze önmagunktól is. Segítséget, tanácsot bármikor kérhetünk. Gyakran vannak ötleteink, hogy másoknak mit kellene tenniük. De adhatunk tanácsot magunknak is. Ha ezt nem érezzük elegendőnek, fordulhatunk a barátainkhoz vagy szakemberhez is. Kérjünk segítséget, ha szükséges. Ne felejtsük el, hogy a párunk, a családunk és a barátaink mellettünk állnak.

A változások pedig elkerülhetetlenek. A kiszámíthatatlanság mindig velünk marad. Bár a változást megállítani nem tudjuk, önmagunkért azért sokat tehetünk. Ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mennyire vagyunk alkalmazkodóak.

Befektetésből szép élet?

Talán igen. De hogyan kell átalakítani az életmódot, hogy boldogok legyünk? Tehetünk-e valamit egyáltalán? A boldogság általános témának tűnik, a róla szóló írások pedig tele vannak közhelyekkel. De mi van, ha ezeket megtöltjük tartalommal?

A tudományos pszichológia már a boldogság szolgálatába állt. Évszázadok óta önjelölt guruk, vallási és filozófiai irányzatok próbálják meg definiálni a boldogság fogalmát, és a hozzá vezető egyetlen üdvözítő utat. A tudomány is beállt ebbe a sorba, és konkrét, nem túl meglepő megállapításokat tett közzé a boldogságkutatás eredményiről. Azt mondja, hogy mindenki tudja, hogy lehetünk tartósan boldogok.

A számtalan cikk, tanulmány, film, ami a boldogsággal foglalkozik, egy általános tudás érzetét hozta el a mindennapjainkba. Mindannyian tudjuk, hogy lehetünk boldogok, bár a tudásunk gyakran felületes, néhány esetben talán téves is. A pénz, a sport, a szociális kapcsolataink és a céljaink is befolyásolják a boldogságunkat. Életmód témában is fontos a tájékozottság. Minél mélyebb a tudásunk, annál többet tehetünk önmagunkért és a környezetünkért.

De mit tehetünk a boldogabb életért? A tudományos kutatások szerint a boldogságunk negyven százalékát befolyásolhatjuk, a többi eleve adott. Ez kevésnek tűnhet, mégis ez az a rész, ahol mi is hozzátehetünk a boldogabb életünkhöz. A testmozgás, a sport, ha heti legalább kétszer egy órás, boldogabbá tesz minket. Ennek hormonális okai is vannak, de a rendszeres testmozgás szükségességével mindenki egyetért.

Ha önkéntes munkát végzünk, annak ugyanilyen hatása van. Hasznosnak érezzük magunkat, és szerezhetünk új barátokat is. Mindenféle társas aktivitás, közösségi élet szintén pozitív változásokat hoz. Eljárunk egy klubba? Nagyon jó. A szociális kapcsolatinknak szintén nagy a szerepe, a munkahelyen vagy a focicsapatban szerzett barátok is boldogabbá tesznek bennünket. A család, a párkapcsolat pedig elképzelhetetlenül sokat tesz hozzá egy boldog élethez.

A boldog emberek a kutatások szerint egészségesebbek és tovább is élnek. Mi is tehetünk a boldogságunkért. Tegyünk érte. Rendszeres testmozgás, önkéntes munka, társas aktivitás. Ennyi az egész. És ott vannak a befektetések is. Ezen is el kell gondolkodni.

Befektessünk, vagy ne fektessünk be?

Nehéz persze tanácsot adni, ha valaki befektetésen gondolkodik. Talán nem is lehet. Legyen szó bármilyen befektetésről. Befektetés támogathatjuk az életünket, az életvitelünket, a vagyontárgyainkat és megtakarítási formaként is választhatunk befektetést.

A tanácsadók persze meg akarják győzni a leendő ügyfeleket, de a döntést egyedül kell meghozni. És ez nem egyszerű. A befektetés kiadással jár, mégpedig rendszeres, akár az életünk végig tartó kiadással.

És mit kapunk cserébe? Egy megtakarítási célú biztosításnál egyszerű a válasz. A biztosítási kötvény lejáratakor a biztosító kifizeti az addig felhalmozott összeget és a hozamait. Ez egyszerű. De mi a helyzet egy másik befektetéssel? A válasz ilyenkor már jóval összetettebb.

Igen, fektessünk be!

Érv lehet a befektetés mellett, hogy a befektető a saját nyugalmát vásárolja meg. Egy érzést, hogy előrelátó módon gondoskodott magáról és a szeretteiről. Ha bekövetkezik egy előre nem látható, nem várt esemény, és emiatt kár éri, akkor számíthat arra, hogy ki tudja fizetni.

Ez adhat egy olyan biztonságérzetet, ami miatt a gondolatai nem akörül forognak, hogy mi lesz, ha. Mi lesz, ha baleset éri? Mi lesz, ha ütközik az autóval? És ha elreped a vízvezeték? Mi lesz, ha betörnek hozzá? Mi lesz, ha kevés lesz a nyugdíja? Ha a befektető nem, vagy csak ritkán foglalkozik ezzel a kérdéssel vagy ezekkel a kérdésekkel, az nyugodtabb életet biztosíthat számára.

Nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, nem fog aggódni és aggodalmaskodni, nem fog szorongani. Egy teljes, boldog élethez pedig szükség van arra, hogy biztonságban érezzük magunkat. És ezt az érzést erősítheti bennünk egy befektetés.

Bizony, bizony, fektessünk be!

Másik érv lehet az anyagi biztonságra való törekvés. De hogy adhat anyagi biztonságot egy befektetés? A befektetés lényege, hogy pénzt halmoz fel a befektető. Könnyű elképzelni azt, hogy mi történik akkor, ha valakit nagy anyagi veszteség ér. Leég a ház, összetörik az autó. Ha egy családnak nincs elegendő megtakarítása ahhoz, hogy a kárt saját forrásból kifizesse, akkor a vagyontárgy akár el is veszhet örökre. Nem lesz hol lakni, nem lesz mivel munkába járni. Ez egy megfelelően kiválasztott befektetéssel elkerülhető.

Amiért biztosan érdemes befektetni

A fő érv a biztosítás megkötése mellett, a fenti érvek összessége. Egy magát előrelátó és felelős embernek tartó ember arra törekszik, hogy a szeretteit biztonságban tudja. Ezt a befektetéssel el lehet érni.

Biztosítani lehet azt, hogy a család életszínvonala ne változzon meg jelentősen egy nem várt negatív életesemény után. Mégsem lehet egyértelműen azt tanácsolni valakinek, hogy kössön biztosítást. De az mindenképpen elmondható, hogy meg kell fontolni a befektetést.

Most kell NYESZ számlát nyitni? Vagy inkább halogatunk?

A halogatás nem egy kedvelt szokásunk. A környezetünknek az idegeire megyünk, mi pedig nem jutunk előre a vállalt feladatainkkal. A halogatás mögött sokféle ok állhat. Halogatja a takarékoskodást a nyugdíjas éveire? Nincs egyedül.

Miért halogatunk?

A halogatás negatívan hathat ki az életünkre, a háttérben azonban sokszor fel nem ismert okok állnak. Egy kellemetlen munka, egy túl nehéz feladat vagy egy dolgozat, amire nem készültünk fel, mind-mind állhat a halogatás mögött.

El akarjuk kerülni a rossz teljesítményt, és annak következményeit. Eddig azt gondolta rólunk a főnökünk, a környezetünk, a tanárunk, hogy jól teljesítünk, mi pedig nem akarjuk lerombolni a rólunk kialakult képet. Ezért aztán halogatunk.

Rossz érzésünk van, ezért el sem kezdjük a feladatot. Ez rövid távon jó hatással lehet a hangulatunkra, de az árat később meg kell fizetnünk.

A halogatás oka lehet az alacsony önértékelés is. Erről bővebben írtunk Az önértékelés és a depresszió kapcsolata című cikkünkben. Ez azonban csak ez egyik lehetséges ok. A szakemberek többféle halogatási típusról beszélnek. Ezekről mindjárt részletesen is beszámolunk, de előbb megmutatjuk a halogatás kapcsolatát a depresszióval és a szorongással.

Több kutatás is igazolja, hogy kapcsolat áll fenn a szorongás, a depresszió és a halogatás között. Bár a folyamatok hátterét nem sikerült feltárni, egyértelműen látszik, hogy a szorongó, depressziós emberek jóval gyakrabban halasztják el a teendőiket, mint a többiek. A negatív gondolataink összefüggenek a halogatással, akár a múlton rágódunk, akár a jövőnkön aggódunk.

A halogató személy típusai

A halogató lázadó utálja a szabályokat. Neki aztán ne mondja meg senki, hogy mit csináljon! Jól ismeri a passzív-agresszív technikákat, és használja is őket. Amikor megkérjük arra, hogy csináljon meg egy feladatot. azt mondja majd, hogy megcsinálja. De esze ágában sincs azt elvégezni. Ilyenkor úgy érzi, hogy uralkodik másokon, uralja, irányítja a helyzetet. Ez azonban oda vezet, hogy a környezete elfordul tőle. Senki sem szereti ugyanis, ha manipulálják, becsapják vagy kihasználják.

Az halogató aggályoskodó a biztonságra törekszik, de ennek nagy ára lesz. Kerüli a kockázatokat, ellenáll mindenféle változásnak, semmiképpen nem akar kilépni a komfortzónájából. Mindig a legrosszabbra számít, és felkészülve várja, hogy a dolgok rosszra forduljanak. Emiatt képtelen élvezni az életét, a boldogság messze elkerüli, de ez nem zavarja, mert számára létfontosságú a biztonsága.

A halogató kedveskedő mindig csinál valamit, állandóan tesz-vesz. Ki gondolná, hogy halogat? Gyakran hallunk tőlük kifogásokat, megmagyarázzák nekünk, hogy miért nem készültek el a munkával. A feladatok elvégzése nem fontos számukra, ők csak kedvesek akarnak lenni másokhoz. A halogató kedveskedő nem is okoz problémát, amíg el nem veszik a feladatok tengerében. Az ebbe a típusba tartozók ugyanis azt gondolhatják, hogy mindent képesek elvégezni, de ez felboríthatja az egyensúlyt a munka és a szabadidő között, a magánéletükre már nem jut idejük. Emiatt csalódottak lesznek, hiszen nem jártak sikerrel, mert nem tudtak mindenkihez kedvesnek lenni,

A halogató álmodozó igyekszik megvalósítani valamelyik álomképét. Ebben a világban nincsenek veszélyek, a dolgok világosak és érthetőek. A valósággal való szembesüléskor a halogató álmodozó visszavonul a saját világába, abban a világban pedig ő különleges ember, akire nem vonatkoznak a szabályok. Ettől megnyugszik, és ez betartatlan ígéretekhez, és el nem végzett feladatokhoz vezet. Emiatt azonban komoly következményekre számíthat az élet minden területén.

A halogató válságkezelő élete egy melodráma. Nem kezdi el a feladatot addig, amíg már nem lesz más választása. Ilyenkor éjszakázik, és erőn felül teljesítve végzi a dolgát. Egy távoli határidő nem érdekli. Lemegy a strandra, nem tudja megtervezni, beosztani a feladatra szánt időt. A határidő előtt aztán hatalmas erővel áll neki a feladatnak. A halogató válságkezelő stratégia működőképes lehet, de ahogy öregszünk, már egyre kevésbé leszünk képesek a magunk által generált vészhelyzetet hatékony munkavégzéssé alakítani.

A halogató perfekcionista csak tökéletes eredményt fogad el önmagától. Itt róla van szó, nem a feladatról, gondolja. Mindent egy lapra tesz fel, nem akar kudarcot vallani. Ha pedig a feladatot nem tökéletesen hajtja végre, azt kudarcként fogja megélni. Meg akar felelni mások elvárásainak, mégpedig tökéletesen. Hibának helye nincs. A halogató perfekcionista számára a halogatás azt eredményezi, hogy amíg a feladat nem készül el, addig ez nem is értékelhető.

Mit tehetünk a halogatás ellen? – kezdjük el még ma!

Amikor halogatunk, a hangulatunk átmenetileg javulhat, közben persze már gyülekeznek a sötét felhők életünk egén. Halogatáskor nem törődünk a jövőnkkel, nem érdekel bennünket, hogy később mi fog történni. A szakemberek szerint, ha önmagunkat fontosnak tartjuk, az segíthet a halogatás csökkentésében.

Ha elfogadjuk magunkat, azzal együtt elfogadjuk a múltbéli kudarcainkat is, ez pedig csökkentheti a szorongásunkat. Megszűnhetnek a múltról alkotott ismétlődő negatív képek a fejünkben. Ezzel megengedjük magunknak, hogy továbblépjünk. Ha a fenti példákban magunkra ismertünk, az máris egy lépés a halogatás megszüntetése felé.

A biztosított pénz – a BEVA szerepe

Az értékpapírszámlán tartott befektetések is biztosítva vannak hazánkban. A Befektetővédelmi Alap korlátozott vagyoni védelmet nyújt a befektetők számára olyan károk ellen, amik nem értelemszerű velejárói a befektetési kockázatnak. A befektetés értékvesztése nem tartozik ide, így a BEVA nem kártalanítja azokat, akik valamilyen befektetést magasabb árfolyamon vásároltak meg, mint ahogyan eladták.

Tehát a pénz elhelyezéséből eredő kockázat a bankbetétekkel szemben itt mindig a biztosítottat terheli. A Befektetővédelmi Alap a biztosító jogellenes eljárása ellen nyújt védelmet a letétben lévő értékpapír biztosításával. Kártalanítást kaphat minden befektető, aki a befektetéséhez nem jut hozzá.

Egy befektetőt akkor kártalanít a BEVA, ha:

 • Az érintett pénzintézet ellen megindult a felszámolási eljárás.

 • A befektetést BEVA tag szolgáltatónál helyezte el.

 • Érvényes szerződéssel rendelkezik.

 • A befektetést a pénzintézet nem tudja kiadni.

 • A befektető nem tartozik a jogszabályban a kártalanításból kizárt magánszemélyek közé.

És ami fontos. Mekkora összeget biztosít a BEVA? A kártalanítás összeghatára 100 ezer eurónak megfelelő forint. A BEVA azonban, ellentétben az OBA-val, egy meghatározott önrészt nem fizet ki. Bár 1 millió forintig 100 százalékos a kifizetés, az 1 millió forint feletti részre már csak 90 százalékos.

A 100 ezer eurós kifizetési határ meghatározása a felszámolás kezdő napján érvényes MNB devizaárfolyam alapján történik. Lényeges az is, hogy a BEVA kártalanítási eljárása nem automatikus, ahhoz kérelmet kell benyújtani. A kérelmet a benyújtását követő 90 napon belül bírálják el, és az elbírálástól számított 90 napon belül fizetik ki a kártalanítási összeget.

Hogy számítja ki a BEVA a kártalanítási összeget? A BEVA a felszámolás alá került biztosító által nyilvántartott, de ténylegesen hiányzó befektetés értéke alapján fizeti a kártalanítást. A felszámolás alatt álló biztosítónál talált meglévő befektetést a felszámoló adja át a biztosítottnak, a felszámoló által meghatározott módon és időben.

Ha a kártalanítás hiányzó értékpapír után jár, összegét az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző hat hónapos átlaga alapján számolják ki. Ha a befektetések összértéke meghaladja a 100 ezer eurót, akkor érdemes megfontolni, hogy több biztosító között megosztva tartsuk a pénzünket. A BEVA biztosítónként külön kártalanít, ezért többszörösen védetté válhat az, aki több helyen tarja a pénzét.

Közeledik a nyugdíjkorhatár? Pénzügyi tippek még fiataloknak

A harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell.

A hosszú távú pénzügyek megtervezése

A harmincas éveinkhez érve kulcsfontosságú lesz, hogy legyenek pénzügyi terveink. Számítanunk kell nem várt kiadásokra, és betervezhetünk nagyobb vásárlásokat is. A gyerek előbb-utóbb egyetemre megy. Fizetni kell az albérletért, vagy vehetünk neki egy lakást.

Ezek mind nagyobb kiadások lesznek, amit nem biztos, hogy a havi jövedelmünkből ki tudunk majd fizetni. Fel kell készülnünk erre. Az autót is le kell cserélni időnként, és az is sok pénzünkbe fog kerülni, amíg megtaláljuk álmaink otthonát. Egy barátom azt mondta, addig kell költözni, amíg meg nem találjuk azt a helyet, ahol igazán jól érezzük magunkat.

A tervezéssel, az előre gondolkodással elkerülhetjük azt, hogy olyan helyzetbe találjuk magunkat, amit nem tudunk megoldani. Vannak, lesznek előre látható kiadások, és bizony nem árt felkészülni arra is, hogy nem várt, váratlan kiadásaink is lehetnek.

Pontos cél – megfelelő végeredmény

Célszerű pontosan meghatározni, hogy mit szeretnénk a jövőben. Egy horgásztanyát? Egy kis házat a hegyekben? Egy belvárosi lakást? Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, könnyebben tudunk számolni, tervezni. És ahogy a hajósok mondják: soha nem fúj jó irányból a szél annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. A célunk hajszálpontos meghatározása már fél siker.

Megtakarítani és befektetni

Félretehetjük a jutalmainkat, vagy a váratlan bevételeinket is. A szakértők azonban azt javasolják, hogy minden havi bevételünkből takarítsunk meg. Tegyünk félre, ne költsünk el mindent. A hitelfelvétellel is bánjunk óvatosan, legyünk körültekintőek, hitelfelvétel előtt vizsgáljuk meg a hosszú távú hatásokat.

A havi megtakarítás előnye, hogy előre láthatjuk, hogy év végén vagy akár tíz év múlva mekkora összeg lesz a megtakarítási számlánkon. Számolhatunk a kamatokkal is, ha megfelelő befektetést választunk. Nem biztos, hogy otthon, a párnánkban kell tartanunk a pénzünket.

Megtakarításnál célszerű egy százalékos értéket meghatározni konkrét összeg helyett. Így amikor növekszik a jövedelmünk, a megtakarításaink is ezzel párhuzamosan fognak emelkedni. A meghatározott százalékot már a hónap elején érdemes elkülöníteni, és úgy tekinteni rá, mintha nem is lenne. Akár egy másik számlára is utalhatjuk, vagy egyből be is fektethetjük.

A konkrét célokhoz akár külön számlát is nyithatunk. Nyithatunk egy számlát továbbtanuláshoz, egy nagyobb utazáshoz, gyűjthetünk autóra vagy új bútorra a nappaliba. Így elkülönülnek a célokra szánt összegek, és számunkra is teljesen világos lesz, hogy mire gyűjtünk éppen.

Bár még korainak tűnhet harminc évesen, de a nyugdíjra is gondolnunk kell. Kiváló nyugdíjcélú megtakarításokat találhatunk, akár adójóváírással is. Ha úgy tudunk megtakarítani, hogy ahhoz az állam is hozzájárul, éljünk ezzel a lehetőséggel. A cél, hogy egy nyugodt, békés öregkort megélve, pénzügyi nehézségek nélkül élhessünk.

A befektetett vagyon védelme – fontos lépés

Az évek, évtizedek alatt felhalmozott megtakarításunkat meg is kell óvnunk. Ez ma már nem nehéz, nem kell puskát tartanunk az ajtó mögött, kiváló biztosítási termékek vannak. A lakásbiztosítás megkötése rendkívül fontos. A szakértők óriási felelőtlenségnek tartják, hogy a legnagyobb értékünket, az otthonunkat, nem biztosítjuk. Havi néhány ezer forintos kiadás megóvja a lakásunk értékét, bármi is történjen. Egy sok tízmilliós értékről lehet szó, aminek az elvesztése pótolhatatlan kárt okozhat nekünk.

De védenünk kell az autónkat is, a nyaralónkat, sőt, saját magunkat is. Baleset, betegség biztosítást köthetünk, de vannak már rendkívül speciális biztosítások is, például munkanélküliség esetére. Egy szakértő segíthet nekünk kiválasztani a legmegfelelőbb konstrukciókat, testre szabott védelmet kaphatunk. Járjunk alaposan utána, és előzzük meg, hogy az esetleg bekövetkező baj, még pénzügyi problémát is okozzon nekünk.

A biztosítások megkötése ma már rendkívül egyszerű. Szakértő weboldalakon tájékozódhatunk, és akár online is megköthetjük a kiválasztott termékre a szerződést. A biztosítás az előrelátó, biztonságra törekvők eszköze. Nem csodaszer, de segítség lehet a bajban. Nem akarunk mást, mint megóvni azt, amit már megteremtettünk. Megdolgoztunk érte, ne hagyjuk elveszni. Maradjon a miénk.

Nyugdíj előtakarékossági számla – összefoglalás

Ahogy a fentiekből látszik, a nyugdíj előtakarékossági számla nem ajánlható minden befektetőnek. Csak azoknak, aki képesek önállóan megfelelő döntéseket hozni. Olyan döntéseket, aminek a végeredménye az átlagnál magasabb profit.

Az átlagnál magasabb profitot kell elérni a nyugdíj előtakarékossági számla segítségével, hiszen ellenkező esetben miért nyitna valaki nyugdíj előtakarékossági számlát? Egy profi befektető, egy pénzügyekhez értő, határozott személy nem fektet be kockázatos eszközökbe, csak akkor, ha attól magasabb hozamot remél.

És ennek a befektetőnek van olyan jövedelme, ami után személyi jövedelemadót fizet. És abból vissza akar igényelni. Jó lesz az neki. Nem adja másnak. Szóval: ez a befektető jövedelemmel rendelkezik, adót fizet, lehetősége van adót visszaigényelni, és nem mellesleg jól ért e befektetések különböző formáihoz.

És persze még egy dolog, ami felett talán könnyen elsiklottunk. Előrelátó. Bizony. Előrelátó. Gondol a saját és szerettei jövőére. Gondol arra, hogy ha csökken nyugdíjasként a jövedelme, akkor sem szeretné, ha csökkenne az életszínvonala.

És nem csak, hogy gondol erre. Cselekszik is. a lehetőségeket, utána néz, hogy mit tehetne. És cselekszik. Nem vár. Tesz valamit. Befektet. A saját jövőjébe.

Azért ne ijedjünk meg, nem Superman az illető. Csak egy földi halandó. Egyszerű ember. Ahhoz ugyanis, hogy ezt valaki megtegye, nincs szüksége szuperképességekre. Csak előrelátásra, pénzügyi ismeretekre és cselekvésre.

Vagyis bárki megteheti. Bárki nyithat nyugdíj előtakarékossági számlát. És ezzel hozzájárulhat a szebb életéhez. A biztonságához. A nyugalmához.

Mivel ez a fajta befektetési forma összetett, felmerülhet, hogy szakértő segítséget kérjünk. Számtalan, jobbnál jobb tanácsadó cég áll rendelkezésre. Vagy elkezdheti valaki a saját tapasztalatai alapján is.

Egy biztos. Akár megtakarítunk a nyugdíjas éveinkre, akár nem, előbb utóbb mindenki eléri a nyugdíjas kort. És akkor már inkább megtakarításokkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Nyugdíj előtakarékossági számla 2024 – Tervezz előre! - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Nyugdíj előtakarékossági számla 2024 – Tervezz előre! - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Nyugdíj előtakarékossági számla 2024 – Tervezz előre! - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Nyugdíj előtakarékossági számla 2024 – Tervezz előre! - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A nyugdíj előtakarékossági számla egy különleges értékpapírszála. De csak nyugdíjasként élvezhetjük az előnyét.

Igen. A nyugdíj-előtakarékossági számla után jár 20 százalék adókedvezmény, legfeljebb évi 100 ezer forint. Ezt évi 500 ezer forint befizetésével lehet elérni.

A NYESZ előnye az alacsony számlavezetési költség, az egyszerű feltétel, és a kedvező adózás.

Nem. A nyugdíj előtakarékossági számlán nincs rendszeres befizetési kötelezettség.

Igen. A nyugdíj előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíj előtakarékossági forma.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Tovább olvasom
Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

2024.05.07.

Ahogy a világ, és úgy a gazdaság is folyamatosan változik, úgy alakul át a lakáspiac és a lakáshitelek terén tapasztalható helyzet is. A 2024-es év is jelentős változásokkal indult a magyar ingatlanpiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy éppen lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulása is fontos tényezővé vált mindazok számára, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy éppen szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghiteltől. Összegyűjtöttük, hogy kinek és hol ajánlott most megfontolni a hiteligénylést.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával