Kincstári Takarékjegy (KTJ) – minden, amit érdemes tudni róla

A Kincstári Takarékjegy (KTJ)

A Kincstári Takarékjegy 1 vagy 2 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben vásárolható fix, lépcsős kamatozású állampapír.

A KTJ követelése nem évül el.

A Takarékjegy tőkéjét és kamatot a visszaváltás napján kapja meg a tulajdonos.

A 2019. június 1-je után megvásárolt Takarékjegy kamatadó-mentes. A 2019. június 1-je előtt megvásárolt Takarékjegy kamatbevétele adóköteles, az adó 15 százalék.

A Takarékjegy kizárólag magánszemély (devizabelföldi természetes személy) számára vásárolható meg. A Takarékjegy örökölhető.

Folyamatosan, a Magyar Posta állandó postai szolgáltató helyein vásárolható meg.

A futamidő a vásárlás napján indul. A Takarékjegy futamideje alatt, és annak lejárata után is bármikor visszaváltható, de a lejárat után tovább nem kamatozik.

A Kincstári takarékjegy kamata – Kincstári Takarékjegy kamata 2024

A Kincstári Takarékjegy hozama jónak mondható. A kamatozása fix, ezért a Kincstári Takarékjegy hozam előre tervezhető.

A Takarékjegy kamatozása fix és lépcsős, emiatt a kamat fokozatosan, lépcsősen emelkedik. Az első három hónapban még nulla százalék, aztán növekszik, és csak a lejárat előtt éri el a maximumát.

Az éves kamatot csak akkor érhetjük el, ha az egy és kétéves futamidő végéig megtartjuk. Nincs értelme a lejárat előtti visszaváltásnak.

A Takarékjegy mindössze akkor fizet kamatot, amikor a postán visszaváltjuk. Ha a lejárat után váltjuk vissza, akkor a teljes kamatot megkapjuk, de ha lejárat előtt, akkor csak az eltelt idő függvényében, arányosítva fizetik ki a kamatot.

Kincstári Takarékjegy vásárlás – Kincstári Takarékjegy vásárlás bankkártyával

A Kincstári Takarékjegy (KTJ) egy névre szóló, forint alapú állampapír, amelyet a Magyar Államkincstár bocsát ki. A takarékjegy kamata fix, és a futamidő végén, a névértéken visszaváltható.

A Takarékjegyet kizárólag devizabelföldi természetes személy vásárolhatja meg. A takarékjegyeket a Magyar Államkincstár bármelyik kirendeltségén, valamint a Magyar Posta kirendeltségein lehet vásárolni.

Kincstári Takarékjegy vásárlás bankkártyával: a Takarékjegyet bankkártyával is meg lehet vásárolni a Magyar Államkincstár WebKincstár és MobilKincstár felületén. A vásárláshoz a következőkre van szükség:

 • Bankkártya

 • Személyazonosító okmány

A vásárlás lépései a következők:

 • A Magyar Államkincstár WebKincstár vagy MobilKincstár felületén jelentkezzünk be a bankkártyánkkal.

 • Válasszuk ki a Takarékjegyet.

 • Adjuk meg a vásárolni kívánt összeget.

 • Az „Elfogadom” gombra kattintva véglegesítsük a vásárlást.

A vásárlást követően a Takarékjegyet elektronikus formában fogjuk megkapni. A takarékjegyet a WebKincstár vagy MobilKincstár felületén is megtekintheti.

Takarékjegy vásárlási limitek: a Takarékjegy vásárlási limitjeit a Magyar Államkincstár határozza meg. A jelenlegi limitek a következők:

 • Naponta: 10 millió forint

 • Havi: 20 millió forint

 • Évi: 200 millió forint

A Takarékjegy vásárlásának előnyei

 • Biztonságos befektetés

 • Fix kamatozás

 • Adómentes kamat

 • Könnyű vásárlás

 • Elektronikus formában is megvásárolható

De a futamidő viszonylag rövid, így a befektetésünk hozama alacsonyabb lehet, mint egy hosszabb futamidejű állampapír esetében.

Kincstári Takarékjegy adózása – Kincstári Takarékjegy kamatadó

A Kincstári Takarékjegy kamata adómentes.

Ez azt jelenti, hogy a Takarékjegy kamatából származó jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A Takarékjegy adómentességét a 2019. június 1-jén hatályba lépett Tőkepiacról szóló törvény 51. § (2) bekezdése biztosítja. A törvény értelmében a Takarékjegy kamata nem minősül kamatjövedelemnek, ezért utána nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A Takarékjegy kamata adómentességét a Magyar Államkincstár is elismeri. A Takarékjegy vásárlási feltételei között is szerepel, hogy a Takarékjegy kamata adómentes.

Takarékjegy kamatadó 2024-ben: a Takarékjegy kamata adómentes, így 2024-ben sem kell személyi jövedelemadót fizetni utána.

Kivételek a Takarékjegy adómentessége alól: a Takarékjegy kamata adómentes, de vannak bizonyos kivételek. A Takarékjegy kamata nem adómentes, ha:

A Takarékjegyet 2019. június 1-je előtt vásárolták meg.

A Takarékjegyet nem magánszemély vásárolta meg.

A Kincstári Takarékjegy kamata adómentes, így a Kincstári Takarékjegy vásárlása egy jó lehetőséget kínál adómentes befektetésére. A Kincstári Takarékjegy visszaváltása nincs hatással az adózásra. A kincstári takarékjegy állampapír, ugyanazok az adózási szabályok vonatkoznak rá, mint minden magyar állampapírra. A Kincstári Takarékjegy befektetés a legoptimálisabb azoknak, akik kamatadó-mentes befektetést keresnek.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek – de nem lesz rá szükség Takarékjegyhez

Az értékpapírszámlánkon az értékpapírjainkat tartják nyilván.

Az értékpapír pénzügyi eszköz, ami tulajdonjogot vagy követelést fejez ki. Értékpapír a részvény, a kötvény, az állampapír és a befektetési jegy.

Az értékpapírszámla lehetővé teszi számunkra, hogy értékpapírt vásároljunk vagy eladjunk, és nyomon követhetjük az értékpapírjaink értékét. Az értékpapírszámlát bankoknál vagy brókercégeknél nyithatunk.

Egy értékpapírszámla nyitása alacsony költséggel jár, de a számla fenntartásának lesz díja.

A megnyitás előtt lényeges, hogy tájékozódjunk az értékpapírba történő befektetés kockázatairól.

Az értékpapírszámla megnyitásához rendelkeznünk kell bankszámlával a pénzintézetnél. Meg kell adnunk az adóazonosító jelünket is, mert az értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók után adófizetési kötelezettségünk keletkezhet.

Az értékpapírszámla szakkifejezései

Hozam: értékpapírszámla segítségével hozamot érhetünk el befektetéssel. Az értékpapírok hozamot termelhetnek, amelyek hosszú távon akár jelentős bevételt is jelenthetnek. Emellett a tőkeáttétel lehetősége is rendelkezésre áll, ami növelheti a nyereséget, de fontos tudni, hogy a tőkeáttétel növeli a kockázatot is.

Portfólió: az értékpapírok sokféleségének köszönhetően könnyen változatossá tehetjük a befektetést. Különböző típusú értékpapírokba, részvényekbe, kötvényekbe és alapokba is befektethetünk, így csökkentve a kockázatot, ami egy adott típusú eszköztől való túlzott mértékű kitettségből származhatna.

Hosszú távú megtakarítás: az értékpapírszámla lehetővé teszi hosszú távú megtakarítások kezelését. Ha nyugdíjra takarékoskodunk vagy egy hosszú távú célra gyűjtünk pénzt, az értékpapírok hatékony eszközök lehetnek a vagyonunk növelésére.

Részvénytulajdon: az értékpapírokkal való befektetés lehetőséget ad arra, hogy részt szerezzünk egy vállalatban. Ha részvényekbe fektetünk, részesedésünk van a vállalatban, és jogaink vannak, például a szavazás a részvényesi gyűléseken. Ezáltal befolyásolhatjuk a vállalat döntéseit.

Infláció elleni védelem: az értékpapírokkal való befektetés hozzájárulhat az infláció elleni védelemhez. Mivel az értékpapírok hozamot termelhetnek, amely meghaladhatja az inflációt, ezáltal megtartják vagy növelik a pénzünk értékét.

Adókedvezmény TBSZ és NYESZ számlákon: a TBSZ (Tartós Befektetési Számla) és a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) speciális értékpapírszámlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesülhet.

A TBSZ-en és a NYESZ-en elért nyereség után fizetendő adó mértéke a számlanyitástól eltelt idő hosszától függően változik. Az értékpapírszámlán elért jövedelmek után az Szja törvény szerint kell adózni.

A jövedelem típusától függően nyereségadó, kamatadó vagy osztalékadó fizetendő. A külföldi kibocsátótól kapott osztalék után az adózási egyezmény szerinti adót kell fizetni.

A TBSZ és a NYESZ speciális számlák, amelyeken elért nyereség után kedvezményes adózás érvényesül.

Azoknak, akik hosszú távú anyagi biztonságot és stabilitást keresnek – a befektetés

Befektetés lehet a jóllét tartós és fenntartható alapja. Azok számára, akik hosszú távú gazdasági biztonságot és anyagi stabilitást keresnek, az ésszerű befektetési döntések meghatározó jelentőséggel bírnak.

A befektetések lehetővé teszik a pénzügyi célkitűzések elérését, például a nyugdíj megalapozását, a gyermekek oktatásának finanszírozását, vagy éppen az anyagi függetlenség elérését.

Az alaposan megtervezett és diverzifikált befektetési portfólió lehetővé teszi a kockázatok hatékony elosztását és a hozamok növelését.

A jóllét és a pénzügyi stabilitás elősegítése érdekében fontos az aktív pénzügyi tervezés, és a hosszú távú célkitűzések meghatározása. Azon túl, hogy pénzügyi célokat szolgál, a befektetés hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a tőkepiaci stabilitáshoz is.

Lényeges, hogy a befektetések kockázattal járnak, és a piaci ingadozások befolyásolhatják a befektetett tőkénk értékét.

Emiatt kulcsfontosságú a megfelelő döntések meghozatala, a hosszú távú tervezés, és az esetleges kockázatok elleni védelem kialakítása a jóllét és a gazdasági biztonság megőrzése érdekében.

A befektetés a pénzügyi célokat elérve hozzájárul az egyéni és családi jólléthez, valamint a jövőbeli gazdasági jólét biztosításához.

Önmagunk és a szeretteink érdekében fektetünk be. A befektetés egy folyamat. Ennek a folyamatnak lehet az egyik fontos eszköze az értékpapírszámla.

Kincstári Takarékjegy vásárlás

Nincs értékpapírszámla – hogyan vigyázzunk a papír alapú befektetésinkre?

Ha nincs értékpapírszámlánk, és papír alapú befektetéseink vannak, akkor fontos gondoskodni arról, hogy ezeket a befektetéseket megfelelően kezeljük és őrizzük.

Néhány lépés és javaslat a papír alapú befektetéseink biztonságos kezeléséhez:

 • Biztonságos tárolás: tároljuk a befektetési papírokat egy biztonságos helyen. A legjobb megoldás egy széf vagy széfhasználat lehet, de egy zárt fiók vagy szekrény is megfelelhet.

 • Másolatok készítése: készítsünk másolatot minden befektetési dokumentumról, és tároljuk ezeket külön helyen. Ezzel megakadályozhatjuk a dokumentumok elvesztését vagy károsodását.

 • Nyomon követés: tartsuk nyilván a befektetéseinket, és rendszeresen ellenőrizzük azok értékét és teljesítményét. Az online pénzügyi eszközök, mint például a befektetési portfólió nyomon követő szolgáltatások, segíthetnek ebben.

 • Befektetési nyilatkozatok és adózás: tartsuk meg az összes kapcsolódó dokumentumot, például befektetési nyilatkozatokat és adóbevallásokat. Ezekre szükségünk lehet a jövőbeni adózási és jogi ügyek során.

 • Jogvédelem: ha a befektetéseink értékesek, fontoljuk meg jogi védelem keresését. Egy jogász vagy jogi tanácsadó segíthet abban, hogy a befektetéseinket megfelelően dokumentálják, és öröklési ügyekben is segíthetnek.

 • Tervezés és öröklés: ha gondolunk az öröklésre vagy szeretnénk, hogy a befektetéseink valakinek a tulajdonába kerüljenek, készítsünk megfelelő jogi dokumentumokat, mint például végrendeletet vagy meghatalmazást egy rokonnak vagy megbízott személynek.

 • Aktualizálás: a befektetések élettartama során változások történhetnek. Kérjünk tanácsot pénzügyi tanácsadótól vagy befektetési szakértőtől, ha az eszközeink menedzselésében segítségre van szükségünk.

 • Biztosítás: fontoljuk meg a befektetéseink biztosítását. Például az értékpapírok elvesztése vagy megrongálódása esetén a biztosítás segíthet a veszteségek csökkentésében.

Lényeges, hogy a papír alapú befektetések kezelése némi időt és figyelmet igényel, és az elektronikus értékpapírszámlák használata könnyebbé teheti a befektetések nyomon követését és kezelését.

Ha tehetjük, érdemes megfontolni az értékpapírszámla nyitását és a papír alapú befektetéseink elektronikus formába történő konverzióját a jövőbeni egyszerűség érdekében.

De miért fektessünk be egyáltalán? És miért Magyar állampapírba?

Az befektetés célja az anyagi biztonság növelése.

Magyar állampapírok kiváló befektetési lehetőség, mert viszonylag alacsony kockázattal járnak, és stabil hozamot kínálnak. Az állampapírok vásárlása közvetlen támogatást nyújt Magyarországnak, mivel a kibocsátó az állam, és a befektetett pénz a közösség javát szolgálja.

A hosszú távú befektetések segítenek az infláció elleni védekezésben, mivel az állampapírok kamatai gyakran magasabbak, mint a megtakarítási számláké. Az állampapírok hosszú távon is kiszámítható hozamot nyújtanak, így segítenek a jövőbeli pénzügyi célok elérésében.

A diverzifikáció érdekében érdemes fontolóra venni más befektetési eszközök kombinálását az állampapírokkal. Az állampapírokhoz való hozzáférés egyszerű, így ideálisak a kezdő befektetőknek is.

Az állampapírok összege és futamideje változatos lehet, így személyes pénzügyi célokhoz is alkalmazkodhatnak.

Továbbá, az állampapírokat különböző típusokban lehet megvásárolni, például kötvények, jegybanki betétek, vagy Kincstári Takarékjegyek formájában, ami több lehetőséget kínál a befektetőknek.

Összességében, Magyar állampapírok kiváló befektetési eszköz lehetnek a stabil hozam, az alacsony kockázat, és a közösségi támogatás miatt, és érdemes fontolóra venni őket a pénzügyi portfólió részeként.

De miért fektessünk be egyáltalán? És miért Kincstári Takarékjegybe?

Emellett a Magyar állampapírok számos előnnyel járnak a befektetők számára. Először is, az állampapírok piaci kockázata alacsony, mivel a Magyar Állam a kibocsátó, így a hitelezési kockázat minimális.

Másodsorban, az állampapírok hozama rendszerint versenyképes más megtakarítási termékekkel szemben, például banki betétekkel. Ennek köszönhetően hozzájárulhatnak a pénzügyi célok eléréséhez, mint például az ingatlanvásárlás vagy a nyugdíj megtakarítás.

A Magyar állampapírok könnyen elérhetők, mivel a vásárlásukhoz nem szükséges bonyolult pénzügyi ismeret. Számos bank kínálja őket, így könnyen elérhetők és kezelhetők online vagy személyesen.

Emellett a hozamok hosszú távú előrejelezhetősége, és a tőzsdei változásoktól való függetlenségük miatt az állampapírok stabil befektetési eszközként szolgálhatnak azoknak, akik szeretnék minimalizálni a kockázatokat.

Végül, az állampapírok vásárlásával befektetők közvetve részt vehetnek az ország gazdasági fejlődésében és infrastruktúra fejlesztésében, mivel az állam a befektetett pénzeket közpénzként használja fel. Így a befektetők támogatják a közösségüket, miközben hozamot is szereznek.

Összefoglalva, a Magyar állampapírok vonzó befektetési lehetőséget kínálnak a stabil hozam, az alacsony kockázat, az egyszerű elérhetőség és a közösségi támogatás miatt.

Bár minden befektetési döntés előtt érdemes alaposan tájékozódni, és pénzügyi helyzetet figyelembe venni, az állampapírok jó választás lehetnek a hosszú távú megtakarításokhoz, és a pénzügyi biztonság növeléséhez.

A takarékjegy ráadásul széles körben elérhető, hiszen a Posta is értékesíti. Ez megkönnyíti nem csak a vásárlást, de a visszaváltást is. A rövid futamidő pedig lehetőséget ad a kamatos kamat elvének kihasználására.

Jó befektetés lehet, amivel növelhető egy vagyon. És mint minden befektetés, ez is hozzájárulhat a szeretteink jobb életéhez.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Kincstári Takarékjegy (KTJ) – minden, amit érdemes tudni róla - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Kincstári Takarékjegy (KTJ) – minden, amit érdemes tudni róla - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Kincstári Takarékjegy (KTJ) – minden, amit érdemes tudni róla - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Kincstári Takarékjegy (KTJ) – minden, amit érdemes tudni róla - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Takarékjegy egy névre szóló, forint alapú állampapír, amelyet a Magyar Államkincstár bocsát ki. A takarékjegyek kamata fix, és a futamidő végén, a névértéken visszaválthatóak.

A Takarékjegyek futamideje 1, 2, év lehet. A kamat mértéke a futamidőtől függően változik.

Takarékjegyet a Magyar Államkincstár bármelyik kirendeltségén, valamint a Magyar Posta Zrt. kirendeltségein lehet vásárolni.

A Takarékjegyeket a Magyar Államkincstár bármelyik kirendeltségén, valamint a Magyar Posta Zrt. kirendeltségein lehet visszaváltani. A visszaváltáshoz a takarékjegyet és a személyazonosításhoz szükséges okmányt kell bemutatni.

A Takarékjegy kamata adómentes.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

2024.06.17.

Amikor személyi kölcsönt igényelünk, szükségünk van pénzre. Mégpedig gyorsan. Vannak azonban okok, ami miatt el is csúszhat a személyi kölcsön igénylés. Ezt pedig nem szeretnénk. Szeretnénk megkapni a hitelt, lehetőleg minél gyorsabban. Utánajártunk, hogy miért csúszhat egy igénylés, és mit lehet azért tenni, hogy ez ne történjen meg. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával