Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

2023.03.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 09:49

A lakáshitel átvitele másik ingatlanra nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mit kell tenned, ha ez a szándékod.

Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

Egy lakáshitel átvitele egy másik ingatlanra komoly procedúra, ám előfordulhat, hogy szükséges; ha Te is erre készülsz, akkor hetekig tartó ügyintézésre kell számítanod. Az okok többfélék lehetnek: munkalehetőség miatt máshová szeretnél költözni, el akarod adni a lakásodat, de a jelzálogjog-bejegyzés miatt nem tolonganak a vevők, és még hosszasan sorolhatnánk. A lényeg, hogy a lehetőség adott, neked csak élned kell vele!

Az alábbi tényezőket mindenképp ismerned kell lakáshitel átvitele esetén:

  • A lakáshitel átvihető minden olyan ingatlanra, amelynek tulajdonosa hozzájárul ehhez, így nem kötelező hozzátartozónak lennie, gyakorlatilag bárki lehet.

  • A lakáshitel átvitele csak olyan értékű ingatlan esetében lehetséges, amely a pénzintézet aktuális szabályzata alapján az elfogadható ingatlanok közé tartozik, és legalább olyan értékű, ami az adósminősítés alapján elvárt.

2010 óta a terhelhetőségi szintet jogszabály is korlátozza. A bejegyzett jelzálogjog értéke nem lehet magasabb, mint:

  • a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 75 %-a, ha forintalapú hitelről van szó,

  • a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 60 %-a, ha euróalapú hitelről van szó,

  • a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 45 %-a, ha svájcifrank-alapú hitelről van szó,

Az utóbbi kettőt olvasva sokakban merülhet fel a kérdés, hogy miért említettük meg az euró- és svájcifrank-alapú hiteleket, hiszen azokat más hosszú évek óta nem lehet igényelni magyarországi bankoknál. Az ok azonban egyszerű: sokan lehetnek még, akik nem váltották át a hitelüket forintalapú hitelre, és nekik is tudniuk kell, mit tehetnek, ha szeretnék a lakáshitelüket átvinni egy másik ingatlanra.

További fontos feltételek

Ha szeretnéd átvinni a lakáshiteledet egy másik ingatlanra, akkor érdemes tisztában lenned az alábbi feltételekkel is, hiszen, ha ezek közül csak egyet nem tudsz teljesíteni, a bank megtagadhatja a fedezetcserét.

A lakáshitel törlesztésében nem lehet elmaradásod, azaz minden egyes hónapban, a határidő előtt rendezned kellett a törlesztőrészleteket, méghozzá évekre visszamenőleg, de akad olyan pénzintézet is, amely annyira szigorúan veszi ezt a kérdést, hogy egészen a hitel folyósításáig ellenőrzik a törlesztési múltadat. Egy rosszul fizetett, vagy jelentős elmaradással rendelkező hitel esetében a bankok általában nem engedélyezik a lakáshitel átvitelét egy másik ingatlanra, ezzel pedig megakaszthatják a terveidet.

A fedezetcsere hasonló procedúrát jelent, mint egy új lakáshitel felvétele, vagyis ebben az esetben is szükség lesz az új ingatlan értékbecslésére, melynek díja változó, de általában 30-40 ezer forint, bár a jelenlegi inflációt tekintve ez akár jóval magasabb is lehet.

A fedezetcsere szerződésmódosítással jár, azaz szerződésmódosítási díjat kell fizetned, ami bankonként eltérő, de a pénzintézetek többsége kedvezményt ad rá, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek; ennek érdemes utánanézned a bankod honlapján, vagy rákérdezni a legközelebbi bankfiókban.

A legtöbb bank lakáshitel átvitele esetén újabb adósminősítést folytathat le, és ennek végeredményétől függ, hogy engedélyezi, vagy épp elutasítja a fedezetcserére vonatkozó kérelmedet.

Mit tehetsz, ha elutasítják a fedezetcserét?

Abban az esetben, ha a bank nem engedélyezi a lakáshitel átvitelét egy másik ingatlanra, csak egyetlen lehetőséged van: a hitelkiváltás. Ekkor azonban a procedúra még hosszadalmasabbá válik, és az új hitel felvétele is költséges lehet, ám sajnos nincs más választásod; ezen kívül nem tudunk mást javasolni.

A hitelkiváltás elindítása előtt mindenképp kérdezz rá a bankodnál, hogy a fedezetcsere megoldható lesz-e, mert, ha nem, akkor másik pénzintézethez kell fordulnod. Lényeges továbbá, hogy ha már váltasz, akkor jobb konstrukciót válassz, ez azonban most, a megemelt alapkamatnak „köszönhetően” nem lesz egyszerű.

Ha ennek ellenére is mindenképp belevágnál az ügyletbe, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki az elvárásaidnak leginkább megfelelő konstrukciót, majd indítsd is el a hitelkiváltási folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

2021.05.25.

Osztatlan közös tulajdonnal sokkal többen rendelkeznek, mint hiszik – az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra.

Tovább olvasom
Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

2021.09.13.

Az eladott ingatlan után adót kell fizetni, de csak bizonyos esetekben – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom