Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

2023.06.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. június 22. 11:26

Életbiztosítást akkor kötünk, ha előrelátóak vagyunk. Megtakarítás vagy az élethelyzetünk megóvása lehet a cél. De mi van akkor, ha időközben meggondoljuk magunkat, és lemondjuk az életbiztosításunkat? Milyen következményekkel kell számolnunk? A Banknavigátor szakértői röviden és érthetően, a lényegről tájékoztatnak. Íme!

Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

Életbiztosítás – biztonság minden szinten

Az életbiztosítás egy ismert biztosítási termék. Az életbiztosítás akkor fizet, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagy a szerződés lejár. Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú is. Fontos, hogy a szerződés megkötésekor tisztában legyünk az aktuális adószabályozással, ugyanis sok százezer forint is múlhat azon, hogy mikor vesszük fel a hozamot vagy mikor mondjuk fel a szerződést. A befektetési célú életbiztosítás hosszú távú döntés. Úgy köteleződünk el, úgy vállalunk havi befizetést, hogy nem tudhatjuk, mit hoz számunkra a jövő. A megfelelő életbiztosítás kiválasztása segíthet abban, hogy biztosan jól járjunk. Köthetünk határozott időre is biztosítást, és olyat is, ami a házasságkötéskor vagy nyugdíj esetén fizet. Válasszunk mindig körültekintően életbiztosítást.

Életbiztosítás – tartalom az elnevezés mögött

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati és van megtakarítási célú életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság.

Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú is. A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több azonban, hogy a biztosító káresemény esetén is helyt áll. Tehát ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

Érvek egy biztosítás megtartása mellett

Érv lehet az anyagi biztonságra való törekvés. De hogy adhat anyagi biztonságot egy biztosítás? A biztosítások lényege, hogy egy káresemény esetén megtérítik a biztosított kárát vagy annak egy részét. Könnyű elképzelni azt, hogy mi történik akkor, ha valakit nagy anyagi veszteség ér. Leég a ház, összetörik az autó. Ha egy családnak nincs elegendő megtakarítása ahhoz, hogy a kárt saját forrásból kifizesse, akkor a vagyontárgy akár el is veszhet örökre. Nem lesz hol lakni, nem lesz mivel munkába járni. Ez egy megfelelően kiválasztott biztosítással elkerülhető, hiszen a biztosító kifizetheti az elszenvedett kárt. Akinek van megfelelő mértékű megtakarítása, az sem szeretné azonban ilyenkor a kár enyhítésére fordítani. Az évek alatt, kemény munkával megkeresett pénzt ne vigye el egy szerencsétlen esemény. Az látszik, hogy akár van pénze a biztosítottnak, akár nincs arra, hogy a kárát kifizesse, mindkét esetben jobb, ha van biztosítása. A biztosítás ugyanis biztosíthatja azt, hogy az anyagi helyzete ne változzon meg jelentősen negatív irányban.

Életbiztosítás – felmondás

Ha a biztosított úgy dönt, hogy felmondja az életbiztosítást, akkor a biztosítás megszűnik. Az életbiztosítás megszűnésével azonban az a biztonság is megszűnik, amit az életbiztosítás nyújtott. A biztosított persze kerülhet olyan helyzetbe, hogy a havi néhány ezer forintos biztosítási díjra is szüksége van a mindennapjaiban, de ilyenkor fontos mérlegelni azt, hogy a balesetbiztosítás általnyújtott biztonság a lényegesebb, vagy az az összeg, ami ilyenkor a családnál marad. Az életbiztosítás felmondása azzal jár, hogy a biztosítás megszűnik. És ezzel megszűnik a biztosító által nyújtott segítségnyújtás lehetősége is. Ez kockázatos lehet. A kockázat pedig nagy, bármennyire is nem előrelátható. Alaposan meg kell tehát fontolni az életbiztosítás felmondását. A megtakarítási célú életbiztosítás felmondásával pedig jelentős anyagi veszteség érhet bennünket.

Miért nem jó felmondani az életbiztosítást?

Ahogy már fenn is írtuk, egy biztosítást kockázatos felmondani. Miért? Az életbiztosítás felmondása azért nem szerencsés, mert a baleset nem előre látható. Ezért is hívják balesetnek. Váratlanul jön, és serülés, esetleg korházi kezelés lesz a vége. A balesetet megelőzni nem lehet, bármennyire is előrelátó és óvatos valaki. Arra viszont fel lehet készülni, hogy a baleset negatív hatásai a lehető legkisebbek legyenek. És erre jó az életbiztosítás. Ha volt valakinek életbiztosítása, de lemondja azt bármilyen okból, majd balesetet szenved, akkor már nem számíthat a biztosító segítségére. A megtakarítási célú életbiztosítás felmondásával pedig jelentős anyagi veszteség érhet bennünket.

Egy életbiztosítás felmondása előtt fontos tájékozódni a hátrányokról, amik a biztosítás felmondásával érik a biztosítottat!

Összefoglalás

Az életbiztosítások megkötése hosszú távú döntést jelent, mely két alapvető formában létezik: kockázati és megtakarítási célú. Az előbbi csak káresemény esetén fizet, míg utóbbi a szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki. Az életbiztosítás felmondása komoly következményekkel járhat. Azonnal megszűnik az általa nyújtott biztonság és a balesetek utáni segítségnyújtás lehetősége, ami nagy kockázatot jelent, tekintve, hogy a balesetek nem előreláthatóak. Emellett a megtakarítási célú életbiztosítás felmondásával jelentős anyagi veszteség is érheti a biztosítottat. Tehát, mielőtt felmondanánk az életbiztosításunkat, alaposan mérlegelnünk kell a hátrányokat és tájékozódnunk kell a lehetséges következményekről.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

2020.12.09.

A kárrendezés összetett folyamat, ami egyszerűen is leírható: ha a biztosítási káresemény megtörténik, a biztosító felméri azt, majd fizet. Ez lenne a dolog lényege, viszont a háttérben többféle folyamat is zajlik, és ahány biztosítástípus, annyiféle a kárrendezés menete is.

Tovább olvasom
Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom
Mire jó az utasbiztosítás?

Mire jó az utasbiztosítás?

2021.10.18.

Az utasbiztosítás akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése mindig az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira.

Tovább olvasom