Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

2023.03.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 22:04

Az életkori feltételek a Babaváró hitel esetében kiemelten fontosak, hiszen az állami támogatást csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz nekik.

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

Életkori feltételeket minden konstrukciónál támasztanak a bankok, így a Babaváró hitelnél is. Mivel meghosszabbították az igénylés határidejét, érdemes újra elővenni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy milyen feltételeket szabnak meg a bankok saját hatáskörben. Fontos ugyanis, hogy a jogszabály csupán a kereteket adja meg, a pénzintézetek pedig sok esetben ennél szigorúbb, többnyire eltérő feltételeket támasztanak az igénylőkkel szemben.

Az alábbiakban az életkori feltételeket vizsgáljuk meg részletesebben.

A Babaváró hitelről dióhéjban

A Babaváró hitel akár 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön, ami szabadon felhasználható, és ingatlanfedezetet sem igényel. A futamidő akár 20 év is lehet, a törlesztőrészletek nem haladhatják meg a havi 50 ezer forintot, emellett a kölcsön alapesetben kamatmentes, a törlesztés szüneteltethető a gyermek, vagy gyermekek megszületése után, és további kedvezmények is várnak azokra, akik nem csupán egy, hanem kettő, vagy három gyermeket szeretnének felnevelni.

Ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztés pedig három évig halasztható lesz, a második gyermek megszületésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, és újabb három évre kérhető a törlesztés halasztása, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül, a hitel így gyakorlatilag egy vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A Babaváró hitel életkori feltételei

A jogszabályban rögzített feltételek több életkori feltételt is felsorolnak: a leendő anya életkora a Babaváró hitel igénylésekor nem haladhatja meg a 40 évet, és az igénylő házaspár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie.

Emellett a férj életkora is fontos; ez esetben a hitel lejárata a kiindulópont. Egyes bankoknál az apa maximum 65 éves lehet a futamidő végén, de 70, vagy 75 év is lehet a felső korhatár pénzintézettől függően.

Erre muszáj figyelni, hiszen abban az esetben, ha ez az életkori feltétel nem teljesül, a bank csak rövidebb futamidőre folyósítja a hitelt, így pedig előfordulhat, hogy a törlesztőrészlet a maximális 50 ezer forint fölé kúszik, ami szintén nem oldható meg, így egyetlen út marad: a kevesebb hitel felvétele.

A bankok eltérő életkori feltételei

Mint fentebb is említettük, a jogszabály csupán a Babaváró hitel igénylésének kereteit adja meg, a bankok attól a saját hatáskörükben eltérhetnek, de kizárólag szigorításról lehet szó, ráadásul a hitelbírálatra vonatkozó előírások minden banknál mások. Ennek következtében lehetséges az is, hogy míg egyes pénzintézetek már a 18 életév betöltése után teljes értékű adósnak tekintenek bárkit, addig máshol a 21, vagy épp a 23 év a minimum korhatár, az alatt pedig kötelező az adóstárs bevonása a hitelügyletbe.

Megszokott gyakorlatnak számít emellett az is, hogy megvizsgálják az igénylők hitelmúltját, azaz a korábban felvett hiteleiket, azok törlesztését, illetve az esetleges elmaradásokat. Egy, az előírtak szerint, rendben törlesztő adós így előnybe kerül, hiszen a bank látja, hogy a kockázat alacsony.

Egy fiatal házaspár azonban nem feltétlenül rendelkezik bármiféle hitelmúlttal, sőt, könnyen meglehet, hogy a Babaváró lesz az első hitelük. Így pedig a bank nem tud meggyőződni arról, hogy mekkora kockázatot jelentenek valójában, és könnyen meglehet, hogy szigorítanak valamelyik feltételen, hogy bebiztosítsák magukat.

Ez persze csak ritkán jelenti azt, hogy az életkori feltételek szigorodnak, ám egy további adóstárs bevonásának lehetősége mindig fennáll.

Amennyiben Babaváró hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok ajánlatait és életkori feltételeit, válaszd ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Tovább olvasom
Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

2020.10.12.

Számos tény és tévhit kering az interneten a babaváró hitellel (és még millió más dologgal) kapcsolatban, és a legtöbb kérdés általában a tévhitekre kérdez rá, ezért úgy döntöttünk, alaposan körbejárjuk az összeset, hogy eloszlathassuk őket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával