Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

2023.03.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 22:04

Az életkori feltételek a Babaváró hitel esetében kiemelten fontosak, hiszen az állami támogatást csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz nekik.

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

Életkori feltételeket minden konstrukciónál támasztanak a bankok, így a Babaváró hitelnél is. Mivel meghosszabbították az igénylés határidejét, érdemes újra elővenni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy milyen feltételeket szabnak meg a bankok saját hatáskörben. Fontos ugyanis, hogy a jogszabály csupán a kereteket adja meg, a pénzintézetek pedig sok esetben ennél szigorúbb, többnyire eltérő feltételeket támasztanak az igénylőkkel szemben.

Az alábbiakban az életkori feltételeket vizsgáljuk meg részletesebben.

A Babaváró hitelről dióhéjban

A Babaváró hitel akár 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön, ami szabadon felhasználható, és ingatlanfedezetet sem igényel. A futamidő akár 20 év is lehet, a törlesztőrészletek nem haladhatják meg a havi 50 ezer forintot, emellett a kölcsön alapesetben kamatmentes, a törlesztés szüneteltethető a gyermek, vagy gyermekek megszületése után, és további kedvezmények is várnak azokra, akik nem csupán egy, hanem kettő, vagy három gyermeket szeretnének felnevelni.

Ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztés pedig három évig halasztható lesz, a második gyermek megszületésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, és újabb három évre kérhető a törlesztés halasztása, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül, a hitel így gyakorlatilag egy vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A Babaváró hitel életkori feltételei

A jogszabályban rögzített feltételek több életkori feltételt is felsorolnak: a leendő anya életkora a Babaváró hitel igénylésekor nem haladhatja meg a 40 évet, és az igénylő házaspár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie.

Emellett a férj életkora is fontos; ez esetben a hitel lejárata a kiindulópont. Egyes bankoknál az apa maximum 65 éves lehet a futamidő végén, de 70, vagy 75 év is lehet a felső korhatár pénzintézettől függően.

Erre muszáj figyelni, hiszen abban az esetben, ha ez az életkori feltétel nem teljesül, a bank csak rövidebb futamidőre folyósítja a hitelt, így pedig előfordulhat, hogy a törlesztőrészlet a maximális 50 ezer forint fölé kúszik, ami szintén nem oldható meg, így egyetlen út marad: a kevesebb hitel felvétele.

A bankok eltérő életkori feltételei

Mint fentebb is említettük, a jogszabály csupán a Babaváró hitel igénylésének kereteit adja meg, a bankok attól a saját hatáskörükben eltérhetnek, de kizárólag szigorításról lehet szó, ráadásul a hitelbírálatra vonatkozó előírások minden banknál mások. Ennek következtében lehetséges az is, hogy míg egyes pénzintézetek már a 18 életév betöltése után teljes értékű adósnak tekintenek bárkit, addig máshol a 21, vagy épp a 23 év a minimum korhatár, az alatt pedig kötelező az adóstárs bevonása a hitelügyletbe.

Megszokott gyakorlatnak számít emellett az is, hogy megvizsgálják az igénylők hitelmúltját, azaz a korábban felvett hiteleiket, azok törlesztését, illetve az esetleges elmaradásokat. Egy, az előírtak szerint, rendben törlesztő adós így előnybe kerül, hiszen a bank látja, hogy a kockázat alacsony.

Egy fiatal házaspár azonban nem feltétlenül rendelkezik bármiféle hitelmúlttal, sőt, könnyen meglehet, hogy a Babaváró lesz az első hitelük. Így pedig a bank nem tud meggyőződni arról, hogy mekkora kockázatot jelentenek valójában, és könnyen meglehet, hogy szigorítanak valamelyik feltételen, hogy bebiztosítsák magukat.

Ez persze csak ritkán jelenti azt, hogy az életkori feltételek szigorodnak, ám egy további adóstárs bevonásának lehetősége mindig fennáll.

Amennyiben Babaváró hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok ajánlatait és életkori feltételeit, válaszd ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től

Így változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től

2023.10.11.

A Babaváró támogatás népszerűsége töretlen. Nem árt azonban fokozott körültekintéssel eljárni az igényléskor. Amennyiben ugyanis nem teljesülnek a szerződés feltételei, a kamattámogatást vissza kell fizetni, és a hitel piaci kamatozásúvá válik. Utánajártunk, hogy változik a Babaváró hitel büntetésének számítási módja 2024-től.

Tovább olvasom
Nézzük át a babaváró hitel feltételeit!

Nézzük át a babaváró hitel feltételeit!

2020.11.11.

Ha házasságban élsz, és családot tervezel, akkor a Családvédelmi Akcióterv neked szól, és ezen belül a babaváró hitel is egy olyan konstrukció, amire érdemes figyelned, ha gyermekáldás előtt álltok, vagy épp tervezitek a család bővítését.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

Tovább olvasom