Hirdetés

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

2023.03.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. március 14. 09:47

Az életkori feltételek a Babaváró hitel esetében kiemelten fontosak, hiszen az állami támogatást csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz nekik.

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

Életkori feltételeket minden konstrukciónál támasztanak a bankok, így a Babaváró hitelnél is. Mivel meghosszabbították az igénylés határidejét, érdemes újra elővenni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy milyen feltételeket szabnak meg a bankok saját hatáskörben. Fontos ugyanis, hogy a jogszabály csupán a kereteket adja meg, a pénzintézetek pedig sok esetben ennél szigorúbb, többnyire eltérő feltételeket támasztanak az igénylőkkel szemben.

Az alábbiakban az életkori feltételeket vizsgáljuk meg részletesebben.

A Babaváró hitelről dióhéjban

A Babaváró hitel akár 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön, ami szabadon felhasználható, és ingatlanfedezetet sem igényel. A futamidő akár 20 év is lehet, a törlesztőrészletek nem haladhatják meg a havi 50 ezer forintot, emellett a kölcsön alapesetben kamatmentes, a törlesztés szüneteltethető a gyermek, vagy gyermekek megszületése után, és további kedvezmények is várnak azokra, akik nem csupán egy, hanem kettő, vagy három gyermeket szeretnének felnevelni.

Ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztés pedig három évig halasztható lesz, a második gyermek megszületésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, és újabb három évre kérhető a törlesztés halasztása, a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül, a hitel így gyakorlatilag egy vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A Babaváró hitel életkori feltételei

A jogszabályban rögzített feltételek több életkori feltételt is felsorolnak: a leendő anya életkora a Babaváró hitel igénylésekor nem haladhatja meg a 40 évet, és az igénylő házaspár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie.

Emellett a férj életkora is fontos; ez esetben a hitel lejárata a kiindulópont. Egyes bankoknál az apa maximum 65 éves lehet a futamidő végén, de 70, vagy 75 év is lehet a felső korhatár pénzintézettől függően.

Erre muszáj figyelni, hiszen abban az esetben, ha ez az életkori feltétel nem teljesül, a bank csak rövidebb futamidőre folyósítja a hitelt, így pedig előfordulhat, hogy a törlesztőrészlet a maximális 50 ezer forint fölé kúszik, ami szintén nem oldható meg, így egyetlen út marad: a kevesebb hitel felvétele.

A bankok eltérő életkori feltételei

Mint fentebb is említettük, a jogszabály csupán a Babaváró hitel igénylésének kereteit adja meg, a bankok attól a saját hatáskörükben eltérhetnek, de kizárólag szigorításról lehet szó, ráadásul a hitelbírálatra vonatkozó előírások minden banknál mások. Ennek következtében lehetséges az is, hogy míg egyes pénzintézetek már a 18 életév betöltése után teljes értékű adósnak tekintenek bárkit, addig máshol a 21, vagy épp a 23 év a minimum korhatár, az alatt pedig kötelező az adóstárs bevonása a hitelügyletbe.

Megszokott gyakorlatnak számít emellett az is, hogy megvizsgálják az igénylők hitelmúltját, azaz a korábban felvett hiteleiket, azok törlesztését, illetve az esetleges elmaradásokat. Egy, az előírtak szerint, rendben törlesztő adós így előnybe kerül, hiszen a bank látja, hogy a kockázat alacsony.

Egy fiatal házaspár azonban nem feltétlenül rendelkezik bármiféle hitelmúlttal, sőt, könnyen meglehet, hogy a Babaváró lesz az első hitelük. Így pedig a bank nem tud meggyőződni arról, hogy mekkora kockázatot jelentenek valójában, és könnyen meglehet, hogy szigorítanak valamelyik feltételen, hogy bebiztosítsák magukat.

Ez persze csak ritkán jelenti azt, hogy az életkori feltételek szigorodnak, ám egy további adóstárs bevonásának lehetősége mindig fennáll.

Amennyiben Babaváró hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok ajánlatait és életkori feltételeit, válaszd ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

2020.10.13.

Azt, hogy mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt, számos tényező befolyásolhatja, ám a legfontosabb ez: ha nem tudod fizetni. Hiába kiemelkedően jók kondíciói, attól még ez egy hitel, amit törlesztened kell, hacsak nem három gyermeket szeretnél, és össze is jön, mert ebben az esetben támogatássá válik.

Tovább olvasom
Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

2021.02.11.

Családi otthonteremtési kedvezmény és Babaváró támogatás. Sok családnak ez az egyetlen lehetősége, hogy ne kelljen élete végéig albérletben élnie, hanem a saját lakásában vagy házában tudja felnevelni a gyermekeit. De ezek igénylése sok esetben határidőhöz kötöttek. Szerencsére kicsit fellélegezhetünk, a kormány most jelezte: könnyítéseket vezettek be.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom