Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2024. július 10. 11:00

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Az első két évben igénylők kapnak még maximum két évet a feltétel teljesítésére

Azok a házaspárok, akik 2019 július és 2021 július között igényeltek Babaváró hitelt, azok még akár két évig teljesíthetik a gyermekvállalási feltételt anélkül, hogy ennek következménye lenne.

A rendelet szerint az az igénylő házaspár, akinél az 5 éves határidő a 2024. 07.01. és 2026. 06. 30. közötti időszakban járna le, az haladékot kap 2026. 07.01-ig.

A rendelet világossá teszi, hogy a gyermeknek mindenképpen meg születnie ahhoz, hogy a támogatás kamatmentesen folytatódjon a futamidő végéig.

Haladékról van szó tehát, és nem arról, hogy a szabályok változtak volna.

Aki elvált, annak nem lesz pardon

Ez a haladék azonban csak az együtt élő házaspárokra vonatkozik. A rendelet világossá teszi, hogy aki elválik a támogatás ideje alatt, annak büntetést kell fizetnie.

Mekkora lesz a baj, ha nem születik meg a gyermek a haladék alatt sem?

A Babaváró hitelnél, ha nem születik meg a gyermek az igényléstől számított 5 éven belül, és a haladék alatt sem, két fő következménnyel kell számolni:

A hitel kamatmentességét elveszíti, és piaci kamattal kell tovább törleszteni a hátralévő futamidőben. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik.

A már igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni 120 napon belül. A kamattámogatás összege a futamidő alatt felhalmozott kamatnak felel meg.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői fontosnak tartják újra hangsúlyozni, hogy ha a házaspár elválik a futamidő alatt, a kamattámogatás mindenképpen megszűnik, még akkor is, ha már született gyermekük.

Ilyenkor a fennmaradó hitelrészt piaci kamattal kell tovább törleszteni.

Van egy mód, amivel elkerülhető a büntetés akkor is, ha nem születik meg a gyermek

Méltányossági eljárással elkerülhető az állami támogatás visszafizetése, így a Babaváró kamattámogatását sem kell visszafizetni bizonyos esetekben.

A kormányhivatalok ugyanis a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró hitel kamattámogatása, és a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhatnak.

A méltányossági eljárás – megoldás lehet

A méltányossági eljárás több esetben is segítséget nyújthat a büntetés elkerülésére.

A kormányhivatalok az alábbi esetekben engedélyezhetik a méltányossági elengedést a büntetőkamat visszafizetésétől:

  • megváltozott munkaképességűvé vált a pár valamelyik tagja, és emiatt nem tudtak gyereket vállalni

  • igazolni tudják, hogy több alkalommal részt vettek reprodukciós eljárásban sikertelenül (lombik program)

  • a szerződés megkötése után derül ki, hogy egy egészségügyi probléma miatt nem születhet gyereke a párnak

Részletfizetést is lehet kérni a Babaváró hitel esetében, ha nem születik gyermek az első öt évben, és vissza kell fizetni a kamattámogatást.

A házaspárnak be kell nyújtania egy kérelmet a részletfizetés iránt, amelyben részletezik a helyzetüket, és a részletfizetés szükségességét.

Nagy segítség lehet ez a haladék

Akiknek nem született meg a vállalt gyermekük, azok most fellélegezhetnek, ha csak átmenetileg is.

A haladék ugyanis azt jelenti, hogy az eddigi feltételek biztosan fennállnak a rendeletben meghatározott dátumig.

Nem kell tehát addig visszafizetni a már megkapott támogatást, és törlesztőrészlet sem emelkedik meg.

Bár egy nagy segítségről van szó, azt is fontos tudni, hogy ha a haladék végéig sem születik meg a vállalt gyermek, akkor a kiszabott büntetés mértéke is magasabb lesz, hiszen nem öt év támogatását kell egy összegben visszafizetni, hanem akár hét évet is.

A Babaváró támogatás egy jó cél érdekében létrejött támogatás, ami segítséget nyújt a magyar családoknak. Ahhoz, hogy ez ne váljon teherré, minden esetben teljesíteni kell a vállalt feltételeket.

Összefoglalás

Azok a házaspárok, akik 2019 július és 2021 július között igényeltek Babaváró támogatást, most további két év haladékot kapnak a gyermekvállalási feltétel teljesítésére. Ez az új gyermekvállalási határidő lehetőséget ad arra, hogy a gyermekvállalási feltételeket később teljesíthessék anélkül, hogy súlyos anyagi következményekkel kellene szembenézniük. Az új rendelet értelmében, ha az 5 éves határidő 2024. július 1. és 2026. június 30. között járna le, akkor a határidő 2026. július 1-ig meghosszabbodik. Fontos, hogy a haladék csak az együtt élő házaspárokra vonatkozik, és a gyermek megszületése továbbra is feltétel a kamatmentesség fenntartásához.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom
KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

2021.03.08.

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), avagy régebbi, de ma is széles körben használt nevén a BAR (Banki Adós- és Hitelinformációs Rendszer) a hitelfelvételek kapcsán nem számít nagy népszerűségnek. Amennyiben valaki negatív minősítéssel kerül be a nyilvántartásba, akkor gyakorlatilag minden hitelfelvételi lehetőségről lemondhat. De van-e remény a KHR listások számára, ha Babaváró hitelt szeretnének igényelni.

Tovább olvasom
Miért szűnhet meg a kamattámogatás babaváró hitel esetén?

Miért szűnhet meg a kamattámogatás babaváró hitel esetén?

2020.11.10.

A babaváró hitel a közelmúlt szenzációja a hitelpiacon – de csak azok számára, akiknek a családalapítás az egyik céljuk. Számos vonzó tulajdonsága mellett az egyik fő előny a babaváró hitel kamatmentes jellege. Természetesen vannak feltételek is, amelyeket nem csak az igénylésnél, hanem a futamidő alatt is teljesíteni kell, ellenkező esetben ugyanis megszűnik a kamattámogatás a babaváró hitelnél.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával