Lekötött betét kalkulátor 2023

Mi az a lekötött betét?

A lekötött betét egy pénzügyi termék, amit bankok kínálnak ügyfeleiknek. Ez a befektetési lehetőség arra szolgál, hogy az emberek pénzüket hosszú vagy rövid távra elhelyezzék, és cserébe kamatot kapjanak rá.

A betét azt jelenti, hogy az ügyfél egy meghatározott időre (általában 3 hónaptól 5 évig) lekötötte a pénzét, és nem hozzáférhet hozzá a kijelölt időszak alatt. Ezt nevezik lekötési időszaknak, és a pénzintézetek általában magasabb kamatokat kínálnak a hosszabb lekötési időszakokra.

Az előnyei közé tartozik, hogy stabil hozamot biztosít, mivel a kamat előre meghatározott, és nem változik a lekötési időszak alatt. A lekötött betét biztonságosabb lehet, mint a részvények vagy más befektetési formák, mivel a betétbiztosítási rendszerek az adott értékhatárig fedezik az elhelyezett összeget.

Azonban van néhány hátránya is. A betétek nem rugalmasak, mivel nem lehet hozzáférni a pénzhez a lekötési időszak alatt. Emellett a kamat alacsonyabb, mint más befektetési lehetőségeknél, mint például a részvényeknél, így a hozam is korlátozott.

Fontos figyelembe venni a betét lejárati idejét, mivel ha korábban hozzá szeretnénk férni a pénzünkhöz, elveszítjük a kamatot.

A betét kiválasztása előtt érdemes alaposan átgondolni az egyéni pénzügyi célokat és igényeket, valamint konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval a legmegfelelőbb döntés meghozatalához.

A lekötött betét kalkulátor

A lekötött betét kalkulátor egy program, amely segít meghatározni, mennyi hozamot vagy kamatot kaphatunk egy betétre.

Először meg kell adnunk a betét összegét, amit le szeretnénk kötni. Ezután meg kell határoznunk a lekötés időtartamát, azaz, hogy meddig szeretnénk a pénzünket lekötve tartani.

A kalkulátor a lekötési időszak és az összeg alapján kiszámolja a várható hozamot, vagyis azt az összeget, amit a lejáratkor kapunk vissza. Ehhez a kalkulátor figyelembe veszi a bank által kínált kamatot.

Ez az eszköz hasznos lehet az emberek számára, akik betétet terveznek nyitni, mivel segít megérteni, mennyi pénzt kaphatnak vissza a befektetésükből.

A kalkulátor használata egyszerű és gyors, és segít összehasonlítani különböző bankok és kamatok közötti különbségeket.

Lényeges, hogy a kalkulátor gyakran csak egy becslés, és a valós hozam lehet más a változó kamatok vagy egyéb tényezők miatt.

Azok, akik komolyabban érdeklődnek a betétek iránt, célszerű lehet személyesen is konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval vagy banki munkatárssal a konkrét ajánlatok és lehetőségek megismerése érdekében.

Banki lekötött betét – banki lekötött betét kamatok

Sajnos az utóbbi időben egyre kevésbé bizonyul hozamot termelő befektetésnek a betét.

Lényeges, hogy pontosan lehet tudni, hogy ha beraktunk egy adott pénzmennyiséget, akkor egy adott idő után mennyi pénz lesz a számlánkon.

Nem történhet semmi a számlával, és az adott összeghatárig biztosítva is van a váratlan események ellen.

Deviza lekötött betét – euró lekötött betét kamat

A deviza lekötött betét egy olyan befektetés, amelyben a betétes meghatározott időre és összegre köti le a pénzét egy banknál egy másik devizában, mint a magyar forint.

A betétes kamatot kap a pénzéért, de addig nem fér hozzá a pénzéhez, amíg a lekötési idő le nem jár.

Az euró lekötött betét egy olyan deviza lekötött betét, amelyben a betétes euróban köti le a pénzét. Az euró lekötött betétek kamatai a magyarországi bankoknál többnyire alacsonyabbak, mint a forint lekötött betétek kamatai.

2023. őszén a bankoknál az euró lekötött betétek kamatai a következők:

1 hónapos lekötés: 0,05% – 0,10%

3 hónapos lekötés: 0,10% – 0,20%

6 hónapos lekötés: 0,20% – 0,30%

12 hónapos lekötés: 0,30% – 0,40%

A kamatok a banktól és a lekötési időtartamától függően változhatnak.

Az euró betétek előnyei közé tartozik:

Az euró betétek hátrányai közé tartozik:

 • A betétes addig nem fér hozzá a pénzéhez, amíg a lekötési idő le nem jár

 • A kamatláb alacsonyabb lehet, mint más befektetésnél

Akkor lehet jó megoldás az euró betét, ha szeretnénk diverzifikálni a megtakarításainkat.

A lekötött betét feltörése

A lekötött betét feltörése azt jelenti, hogy az ügyfél korábban felveszi a lekötött betétjét, még mielőtt lejárna a lekötési időszak.

A betét meghatározott ideig kötött, és a bankok elvárják, hogy az ügyfél tartsa be a lekötési időszakot.

Azonban vannak olyan esetek, amikor az ügyfélnek szüksége lehet a lekötött betét összegére, például váratlan kiadás vagy pénzügyi vészhelyzet miatt. Ebben az esetben az ügyfélnek kérnie kell a bankját a betét feltörésére.

A feltörésnek költségei vannak, és a bankok eltérő feltételrendszereket alkalmazhatnak. A bankok gyakran kisebb kamatot alkalmaznak a feltört összegre. A feltörésből adódó hátrány is változhat bankonként.

Az ügyfélnek kapcsolatba kell lépnie a bankjával, és meg kell beszélnie a lekötött betét feltörésének részleteit, beleértve a kamatot, a díjakat és az eljárásokat. Lényeges, hogy a feltörési lehetőség nem minden esetben elérhető, és a banki szabályzatoktól függően változhat.

A feltörési döntést mindig egy banki szakemberrel történő konzultáció előzze meg.

Lekötött betét kamat – legjobb lekötött betét – akciós lekötött betét

A lekötött betét kamat az az összeg, amit az ügyfél kap, amikor pénzét egy pénzintézetben lekötött betét formájában helyezi el. A kamatot a bank a lekötött összegre fizeti többnyire a lekötési időszak végén, és a kamat a betét típusától, az összegtől és a lekötési időtartamtól függ.

A legjobb lekötött betét megtalálása érdekében érdemes összehasonlítani különböző pénzintézetek kínálatát.

A legmagasabb kamatú betét nem mindig ugyanabban a bankban található, és az ajánlatok időről időre változhatnak. Fontos figyelembe venni a lekötési időszakot, mivel a hosszabb lekötés általában magasabb kamatot eredményez.

Az akciós lekötött betét egy olyan lehetőség, amikor egy bank ideiglenesen kedvezőbb kamatot kínál, hogy vonzóbbá tegye a lekötött betétet. Az ilyen ajánlatokat többnyire korlátozott időre vagy speciális feltételekkel kínálják.

A betét kamatot ad a pénzünkre, de fontos megérteni, hogy a kamatok változhatnak a gazdasági körülményektől és a bank politikájától függően. Az ajánlatok összehasonlítása és az egyéni pénzügyi célok figyelembevétele segít megtalálni a legjobb betétet a személyes pénzügyi helyzetünkhöz.

Fontos figyelembe venni, hogy a legjobb betét megtalálása érdekében érdemes pénzügyi tanácsadóval is konzultálni, aki segíthet a legoptimálisabb döntés meghozatalában.

lekötött betét kalkulátor

A folyószámlán érdemes tartani a pénzt vagy lekötött betétben?

A válasz attól függ, hogy milyen célra szeretnénk a pénzünket felhasználni.

A folyószámla a mindennapi pénzügyek kezelésére szolgál, például a fizetés ide érkezik, a számlák kiegyenlítése és a készpénzfelvétel erről történik. A folyószámlák lehetnek ingyenesek, és a bankok gyakran kínálnak kedvezményeket, például készpénz visszatérítést vagy egyéb szolgáltatásokat.

A folyószámla előnyei:

 • Könnyen hozzáférhető

 • Költséghatékony

 • Kedvezmények

A folyószámla hátrányai:

 • Alacsony kamatláb

 • Kockázat a túlköltekezésre

A betét egy olyan befektetés, amiben a betétes meghatározott időre és összegre köti le a pénzét egy banknál. A betétes ezért kamatot kap, de addig nem fér hozzá a pénzéhez, amíg a lekötési idő le nem jár.

A betét előnyei:

 • Magasabb kamat, mint a folyószámláknál

 • Biztonság

 • Nincs kockázat a túlköltekezésre

A betét hátrányai:

 • Nem hozzáférhető

 • Költségesebb

De melyiket válasszuk?

Ha a pénzt rövid távon szeretnénk használni, akkor érdemes a folyószámlát választani. Ha a pénzt hosszú távon szeretnénk kamatoztatni, akkor érdemes a lekötött betétet választani.

Ha minden hónapban fizetünk számlákat, akkor érdemes a folyószámlát használni.

Ha szeretnénk félretenni egy nagyobb vásárláshoz, akkor érdemes lekötött betétbe helyezni a pénzt.

Ha szeretnénk a pénzünket diverzifikálni, akkor érdemes részben folyószámlán, részben lekötött betétben tartani.

Összességében a legjobb megoldás az, hogy az egyéni igényekhez és célokhoz igazítjuk a megtakarítási formát.

A betétet a szakértők nem tarják befektetési formának

A lekötött betétet nem tekintik hagyományosan befektetési formának a pénzügyi szakértők.

Ennek oka az, hogy a betét inkább pénzügyi termék, ami magában foglal egy bizonyos összeget, amit az ügyfél egy pénzintézetben helyez el meghatározott időre, és cserébe kamatot kap.

Az egyik fő ok, amiért a betétet nem tekintik befektetési formának, az az, hogy a hozamok alacsonyabbak, mint más befektetési lehetőségeknél, például részvényeknél vagy kötvényeknél. A betétek kamatai alacsonyabbak, mivel ezek a betétek nagyobb biztonságot nyújtanak, és kevésbé hajlamosak a piaci változásokra.

Emellett a betétek nem nyújtanak a befektetőknek részvényekhez vagy más eszközökhöz kapcsolódó jogokat vagy részesedéseket. Ez azt jelenti, hogy a betét tulajdonosai nem részesülnek a vállalat eredményeiben.

A betétekhez a lekötési időszak alatt nem lehet hozzáférni. Ezért nincsenek olyan rugalmassági előnyei, mint például a likviditással rendelkező befektetési lehetőségeknek.

A pénzügyi szakértők azon a véleményen vannak, hogy az emberek diverzifikált befektetési portfóliót hozzanak létre, ami különböző befektetési formákat tartalmaz, mint például részvények, kötvények, ingatlan vagy más alternatív befektetési lehetőségek. Ez segíthet a hosszú távú hozamok maximalizálásában és a kockázat porlasztásában.

A lekötött betétek kamatai nem mindig tartják lépést az inflációval, ami azt jelenti, hogy a pénz valós értéke idővel csökkenhet.

Bár a betét biztonságos és stabil pénzügyi eszköz lehet rövid távú pénzkezelésre vagy tartalékolásra, a hosszú távú befektetésekhez számos más lehetőség áll rendelkezésre, amelyek nagyobb hozamot és befektetési potenciált kínálnak.

A befektetési döntést mindig a saját pénzügyi célok és körülmények figyelembevételével kell meghozni, és pénzügyi tanácsadó segítségét is igénybe lehet venni a legjobb döntés meghozatalához.

Ha ez nem befektetés, akkor mi az?

A lekötött betét inkább egy pénzügyi megtakarítási eszköz, mint befektetés.

Ez azért van, mert a fő célja a tőke megőrzése, és nem a hozamok vagy a tőkeszaporítás.

A betét kamata alacsonyabb, mint más hosszabb távú befektetési lehetőségeké. A betét nem nyújt a tulajdonosnak részesedést vagy részvényes jogokat egy vállalatban, mint a részvények esetén.

Az ügyfelek lekötik a pénzüket egy előre meghatározott időszakra, és korlátozott hozzáféréssel rendelkeznek az adott összeghez a lekötött időszak alatt.

Ez a pénzügyi termék magasabb biztonságot nyújt, mivel a betétbiztosítási rendszer védi az elhelyezett összeget egy esetleges bankcsőd esetén.

A betétet gyakran használják tartalékoláshoz, vészhelyzetekre való felkészüléshez, vagy olyan rövid távú célkitűzésekhez, mint például autóvásárlás vagy nyaralás finanszírozása.

A hosszú távú befektetési célokra más befektetési lehetőségek általában alkalmasabbak. Ilyenek például:

A betét és a befektetés közötti fő különbség az, hogy míg a betét biztonságos és likvid eszköz, a befektetés hosszabb távú növekedési potenciállal és kockázattal járhat.

Mindegy hogyan, csak csináljuk – mert fontos a megtakarítás

A megtakarítás az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk. A megtakarítással biztosíthatjuk magunkat a váratlan eseményekre, például a munkanélküliségre vagy a betegségre.

Emellett a megtakarítással segíthetünk abban, hogy elérjük a pénzügyi céljainkat, például a lakásvásárlást vagy a nyugdíjra való felkészülést.

A megtakarítás nem feltétlenül bonyolult vagy időigényes. Elég, ha minden hónapban egy kis összeget félreteszünk.

A lekötött betét is egy lépés a megtakarításban

A lekötött betét is egy lépés lehet a megtakarításban.

A betét egy pénzügyi termék, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzüket egy pénzintézetben helyezzék el meghatározott időre, és cserébe kamatot kapnak érte. Ez lehetőséget teremt a pénz megtakarítására.

Az emberek gyakran választják a betétet, mert stabil hozamot biztosít. A betét kamatai előre meghatározottak, így az ügyfél tudhatja, hogy mennyi kamatot kap a lekötési időszak végén.

Mint megtakarítási eszköz, a betét lehetővé teszi az emberek számára, hogy fokozatosan építsék fel pénzügyi tartalékukat vagy érjék el a célkitűzéseiket.

Lényeges, hogy a betét nem feltétlenül kínálja a legmagasabb hozamot, és más befektetési lehetőségekkel összehasonlítva a hosszú távú növekedési potenciálja korlátozottabb.

A betét olyan rövid távú megtakarításokhoz vagy pénzügyi célokhoz használható, ahol a biztonság és a likviditás is fontos szempont. A hosszú távú megtakarítások vagy befektetések szempontjából más eszközök, például részvények vagy kötvények, általában alkalmasabbak a hosszú távú célok elérésére.

Így kaphatod meg a hitelt

Lekötött betét kalkulátor 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Lekötött betét kalkulátor 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Lekötött betét kalkulátor 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Lekötött betét kalkulátor 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A lekötött betét egy olyan befektetés, amiben a betétes meghatározott időre és összegre köti le a pénzét egy banknál. A betétes ezért kamatot kap, de addig nem férhet hozzá a pénzéhez, amíg a lekötési idő le nem jár.

Rendszeres kamatozású lekötött betét: ebben az esetben a betétes rendszeres időközönként, például havonta vagy negyedévente kap kamatot a betétért.

Nem rendszeres kamatozású lekötött betét: ebben az esetben a betétes a lekötési idő végén kapja meg a kamatot.

A lekötött betétet a bankban lehet megnyitni. Ehhez a betétesnek be kell nyújtania egy lekötött betét nyitási nyilatkozatot, amelyben meg kell adni a lekötési összeget és a lekötési időtartamot. Online is lehet betétet lekötni.

A kamat a betét összegétől, a lekötési időtartamtól és bankoktól függően változik.

A legtöbb esetben a betétes ilyenkor elveszíti a kamatelőnyöket.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

2023.11.28.

Az elmúlt években markáns változások történtek a világban, amelyek hatása érződik a magyarországi magán egészségügyi szektorban is. A már amúgy is túlterhelt állami intézmények működését tovább nehezítette a világjárvány, ami jelentős mértékben növelte a lakosság bizonytalanságát. Ezért egyre többen keresik a gyorsabb és alternatív ellátási lehetőségeket Magyarországon. Emellett felértékelődött az egészség, mint befektetés, és egyre többen keresik az egészségpénztári megoldásokat is.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

2023.11.21.

Nem akármilyen ügyintézésre ad lehetőséget a Gránit Bank. Habár az online ügyintézés, mint szolgáltatás, már két éve elérhető, a felhasználói élmény területén nagyot lépett előre a magyarországi digitális pénzintézet.

Tovább olvasom
Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Tovább olvasom