Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5 fontos kérdés és válasz a nyugdíj előtakarékossági számláról

2023.12.06.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. december 8. 13:01

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) egy megtakarítási forma, ami segíthet a nyugdíjas évekre való felkészülésben. A számla előnyei közé tartozik, hogy az állami támogatás mellett kamatjövedelmet is biztosít, és a hozzáférési korlátozásoknak köszönhetően a megtakarítások biztonságban vannak. Megválaszolunk 5 kérdést, ami egy NYESZ nyitása előtt felmerülhet.

5 fontos kérdés és válasz a nyugdíj előtakarékossági számláról

Kérdések és válaszok: 5 fontos információ a nyugdíj előtakarékossági számláról

Amennyiben tervezzük a nyugdíj előtakarékossági számla megnyitását, érdemes megismerni a legfontosabb kérdésekre adott válaszokat.

1. Mi az a nyugdíj előtakarékossági számla?

A nyugdíj előtakarékossági számla egy megtakarítási forma, amely hozamához az állam is hozzájárul. A számlát bárki megnyithatja, aki legalább 18 éves, és nem rendelkezik másik nyugdíj előtakarékossági számlával.

A NYESZ számlára befizetett összeg után az állam 20 százalékos állami támogatást ad. A támogatást a befizetések után, utólag folyósítják a számlatulajdonosnak.

2. Mi a különbség a NYESZ és a NYESZ-R között?

A NYESZ számlának két típusa van, a hagyományos NYESZ és a NYESZ-R.

A két megtakarítási számla működése nem különbözik egymástól, de ha több előtakarékossági számlát is megnyitunk, csak a NYESZ-R után jár az állami támogatás. A visszatérítés csak egy számla után jár, tehát NYESZ-R számlánk is csak egy lehet.

3. Milyen állami támogatás kapható a nyugdíj előtakarékossági számlára?

A NYESZ-re befizetett összeg után az állam 20 százalékos állami támogatást ad. A támogatást a befizetések után, utólagosan folyósítják a számlatulajdonosnak.

Az adó visszatérítés maximális összege évi 100 000 forint.

Azaz, ha egy évben 500 000 forintot utalunk át a NYESZ számlára, akkor az állam 100 000 forint támogatást folyósít.

4. Milyen hozam várható a nyugdíj előtakarékossági számlától?

A NYESZ hozama a befektetési alapok hozamától függ. A befektetési alapok hozama változó, de hosszú távon átlagosan 5-10 százalék között alakul.

Mi választhatjuk ki, hogy melyik befektetési alapba fektetjük a megtakarítást.

Fontos tudni, hogy egy befektetés veszteséggel is járhat.

5. Mikor lehet hozzáférni a nyugdíj előtakarékossági számlához?

A nyugdíj előtakarékossági számlához csak a nyugdíjas korhatár elérése után lehet hozzáférni. A hozzáférési korhatár 2023-ban 67 év.

A nyugdíjas korhatár elérése előtt a megtakarított összeghez csak 10 évvel a megnyitás után lehet hozzáférni.

Lényeges, hogy ha bármilyen okból felvesszük a NYESZ-R számláról a pénzt a fenti határidők előtt, akkor az adó visszatérítést vissza kell fizetni.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Mi lehet fontos még?

A Banknavigátor szakértői szerint a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) egy jó lehetőség arra, hogy a nyugdíjas évekre való felkészüléshez megtakarítsunk.

A számla előnyei közé tartozik az állami támogatás, a kamatjövedelem, és a hozzáférési korlátozásoknak köszönhetően a megtakarítások biztonsága.

A szakértők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a NYESZ nem mentes a kockázatoktól. A befektetési alapok hozama változó, így a megtakarítások értéke csökkenhet.

Ezért fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző befektetési alapok kockázatairól és hozamairól, mielőtt döntést hoznánk.

A szakértők szerint a NYESZ különösen jó választás azok számára, akik hosszú távon szeretnének megtakarítani a nyugdíjas évekre. A számla segítségével ugyanis akár 100 000 forint állami támogatást is kaphatunk évente, ami jelentősen növelheti a megtakarítások összegét.

A szakértők a következőket javasolják a NYESZ megnyitása előtt:

  • Tájékozódjunk alaposan a különböző befektetési alapok kockázatairól és hozamairól.

  • Állítsuk fel a saját megtakarítási céljainkat.

  • Válasszunk olyan számlát, amely megfelel a kockázatvállaló képességünknek és a megtakarítási céljainknak.

A szakértők szerint a NYESZ valóban egy jó lehetőség arra, hogy a nyugdíjas évekre való felkészüléshez megtakarítsunk. Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a számláról, mielőtt döntést hoznánk.

A NYESZ tökéletesen beilleszthető egy befektetési portfólióba. A visszatérítés és az, hogy a befektetett összeg csak korlátozottan hozzáférhető, tökéletes megoldása lehet egy hosszú távú pénzügyi tervnek.

Úgy lehet megtakarítani, hogy tudjuk, veszteség nélkül nem költhetjük el a pénzt. Ez a kényszer pedig útját állhatja az impulzusvásárlásnak.

Hogy a nyugdíjas éveink is anyagi biztonságban teljenek.

Összefoglalás

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) egy állami támogatással és kamatjövedelemmel járó megtakarítási forma, amely a nyugdíjas évekre való felkészülésben segíthet. A NYESZ után az állam 20% állami támogatást nyújt, maximálisan évi 100 000 forintig. A hozam a befektetési alapok teljesítményétől függ és hosszú távon 5-10% között mozoghat. A számlához csak a nyugdíjas korhatár elérése után, jelenleg 67 éves korban lehet hozzáférni, vagy a nyitást követő 10 év után. A NYESZ jó lehetőség a nyugdíjas évekre való megtakarításra, de fontos a befektetési alapok kockázatairól és hozamaikról alaposan tájékozódni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával