Önkéntes nyugdíjpénztár 2023 – Tervezd meg jövődet!

Az önkéntes nyugdíjpénztár – saját nyugdíj az állami mellé

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy megtakarítási mód, ami segíthet a nyugdíjhoz szükséges pénz összegyűjtésében.

Adómentesek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, a befizetések után járó kamat is adómentes. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja az önkéntes nyugdíjszámlákat.

Önkéntes nyugdíjszámlát lehet nyitni egy banknál vagy egy biztosítótársaságnál. A munkáltató is nyithat önkéntes nyugdíjszámlát a munkavállalói számára, és oda fizethet be pénzt.

A megtakarító maga határozhatja meg, hogy mennyit szeretne befizetni havonta. A munkáltató is hozzájárulhat a megtakarításhoz, akár havonta egy meghatározott összeggel.

Az önkéntes nyugdíjszámlákból a nyugdíjkorhatár elérése után lehet pénzt felvenni. A pénzt havi rendszerességgel vagy egy összegben is fel lehet venni.

Az önkéntes nyugdíjszámlák számos előnnyel rendelkeznek:

 • a befizetések és a kamatok adómentesek.

 • az OBA biztosítja a befizetéseket.

 • rugalmas megtakarítási forma.

 • a megtakarítások hozzáférhető a nyugdíjkorhatár elérésekor

Az önkéntes nyugdíjszámlák azonban kockázatosak is. A befektetések értéke csökkenhet, vagy akár megszűnhet, ami a megtakarítások elvesztését eredményezheti.

Az önkéntes nyugdíjszámlák megnyitása előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről. Fontos figyelembe venni a kockázatokat, a várható hozamokat és a saját pénzügyi helyzetet.

Egy megtakarítási forma

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) egy olyan pénzügyi szervezet, ami lehetőséget kínál az embereknek arra, hogy önkéntes alapon megtakarítsanak a nyugdíjas éveikre. Az önkéntes nyugdíjpénztárak olyan befektetési alapokat működtetnek, amelyekbe az emberek havi rendszerességgel vagy eseti befizetéssel helyezhetik el a megtakarításaikat.

Az elhelyezett pénzeket általában hosszú távon, akár évtizedekig is befektetik, hogy növekedjen a tőke. Az elhelyezett pénzösszegek kamatoznak, és a tagoknak lehetőségük van választani, hogy milyen befektetési alapokban szeretnék elhelyezni a megtakarításaikat (részvények, kötvények, ingatlanok).

A nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy más előre meghatározott feltétel teljesülésekor a tagok kifizetéseket kaphatnak az önkéntes nyugdíjpénztártól.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak célja, hogy a tagok számára további nyugdíjcélú megtakarítási lehetőséget biztosítsanak a hivatalos állami nyugdíjrendszeren felül. Ezek a pénztárak kiegészítő megtakarítási lehetőségeket nyújtanak, amelyek segítségével az emberek további jövedelmet biztosíthatnak a nyugdíjas éveikre.

Célszerű alaposan tájékozódni az önkéntes nyugdíjpénztárhoz kapcsolódó szabályokról.

Költségek

Az önkéntes nyugdíjpénztárba való belépéskor felmerülhet egy csekély belépési költség díj. Ezen kívül az ügyfélnek legfőképp a pénztár működési költségeit kell kifizetnie, a pénztár szabályzata alapján. Az egyes ajánlatok könnyebb összehasonlíthatóságának érdekében érdemes figyelni a teljes költség-mutatóra (TKM). Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók átlagos TKM adata alacsony, egy százalék alatt van.

Az önkéntes nyugdíjpénztár és az adókedvezmény

A befizetett összegek adókedvezményben részesülhetnek. Az adott évben a befizetők legfeljebb 150 ezer forintot fizethetnek be önkéntes nyugdíjszámlára, ha az összeget a személyi jövedelemadóból le szeretnék vonni.

Az önkéntes nyugdíjszámlákba befizetett összegek adókedvezménye a következőképpen működik:

Az adóbevallásban a befizetők a befizetett összeget levonhatják a személyi jövedelemadójuk alapjából. A levonható összeg maximum 150 000 forint.

A levonás csak akkor érvényesíthető, ha a befizető legalább 18 éves, és rendelkezik magyar adóazonosító jellel. A befizetés évében érvényesíthető a levonás, és csak az önkéntes nyugdíjszámlákba befizetett összegekre vonatkozik.

Az önkéntes nyugdíjszámlákba befizetett összegek adókedvezménye egy jó lehetőség a megtakarítások növelésére, és az adóterhelés csökkentésére.

Az önkéntes nyugdíjpénztár hozamok

Az elérhető hozamok az általunk választott befektetési politikától és a piaci körülményektől függenek.

Az ÖNYP átlagos hozama az elmúlt években 5 százalék körül volt. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hozamok nem garantáltak, és a befektetések értéke csökkenhet is.

Az ÖNYP jó lehetőséget kínál a nyugdíjcélú megtakarításra, mivel a befizetések adómentesek, és a hozamok is adómentesek. Emellett az ÖNYP államilag támogatottak, így a befizetésekre adó-visszatérítés is jár.

Ha nyugdíjhoz szeretnénk megtakarítani, érdemes megfontolni az ÖNYP számla nyitását. Fontos azonban, hogy alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről, és egy olyan befektetési politika mellett döntsünk, ami megfelel a kockázatvállalási képességünknek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozama változó lehet, és függ több tényezőtől, mint például az adott pénztár befektetési stratégiája, a gazdasági környezet, a pénzpiaci feltételek és a befektetési alapok teljesítménye. Az önkéntes nyugdíjpénztárak hosszú távú befektetések, így a hozamok idővel változhatnak.

A hozamokat a befektetési alapok teljesítménye határozza meg, amelyekben az önkéntes nyugdíjpénztárak a tagok befizetéseit helyezik el. Ezek az alapok részvényeket, kötvényeket, ingatlanokat és más eszközöket tartalmazhatnak a portfólió diverzifikálása érdekében. A hozamokat befolyásolhatja az adott eszközosztályok piaci helyzete, a vállalati eredmények, a kamatok, az infláció és más gazdasági tényezők is.

Lényeges, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli eredményekre.

A befektetések mindig kockázatokkal járnak, és az önkéntes nyugdíjpénztárakban elért hozamok változhatnak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak általában közzéteszik a befektetési alapok hozamait és teljesítményét. Ezen információkhoz hozzáférhet az adott önkéntes nyugdíjpénztár weboldalán, tájékoztató anyagaiban vagy pénzügyi jelentéseiben.

Érdemes alaposan megvizsgálni ezeket az adatokat, és konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval, hogy jobban megértsük a potenciális hozamokat és a befektetési lehetőségeket.

Mint minden pénzügyi döntés esetén, az önkéntes nyugdíjpénztárba történő befektetés előtt fontos alaposan átgondolni a saját pénzügyi helyzetét, céljait és kockázatvállalási hajlandóságát, valamint adott esetben szakértői tanácsot kérni, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a személyes körülményeink alapján.

önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor

Miért nyissunk számlát?

Az önkéntes nyugdíjpénztár kötése számos előnnyel járhat.

 • nyugdíjkiadások biztosítása: Az önkéntes nyugdíjpénztár lehetővé teszi, hogy további megtakarításokat gyűjtsünk össze a nyugdíjas éveinkre, amelyek kiegészítik az állami nyugdíjrendszer által nyújtott juttatásokat. Ezáltal növelhetjük a rendelkezésére álló jövedelmet, és javíthatjuk a nyugdíjas életminőségét.

 • rugalmasság a megtakarítások terén: Az önkéntes nyugdíjpénztár rugalmas befizetési és megtakarítási lehetőségeket kínál. A döntés a kezünkben van, hogy milyen összegeket kívánunk befizetni, és milyen gyakorisággal. Ez lehetővé teszi, hogy az egyéni pénzügyi helyzetnek és lehetőségeknek megfelelően alakítsuk ki a megtakarításainkat.

 • adókedvezmények: Az önkéntes nyugdíjpénztár befizetésekre adókedvezmények járhatnak. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárra befizetett összegek csökkenthetik az adóalapot, így kevesebb adót kell fizetni az adott időszakban. Ez jelentős megtakarítást eredményezhet hosszú távon.

 • hosszú távú befektetési lehetőség: Az önkéntes nyugdíjpénztári termékek hosszú távú befektetéseket kínálnak. A befizetések és az elhelyezett megtakarítások kamatoznak, ami hosszú távon növelheti a megtakarítások értékét. A hosszú távú befektetések lehetőséget adnak a tőke növekedésére, és a jövedelem gyarapítására a nyugdíjas években.

 • biztonságos jövőkép: Az önkéntes nyugdíjpénztár révén képesek lehetünk jobban biztosítani a nyugdíjas éveinket, mivel függetlenül működik az állami nyugdíjrendszertől. Ez különösen fontos lehet olyan esetekben, amikor az állami nyugdíjrendszer nem nyújt elegendő juttatást, vagy amikor bizonytalan a hosszú távú fenntarthatósága.

Az önkéntes nyugdíjpénztár kötése előtt mindig érdemes tájékozódni és tanácsot kérni egy szakértőtől vagy pénzügyi tanácsadótól, hogy meghatározhassa, hogy milyen típusú nyugdíjpénztár és melyik termék lenne a legmegfelelőbb a számunkra.

Előnyök, amik megkönnyíthetik a döntést

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) egy megtakarítási módozat, amely segíthet a nyugdíjhoz szükséges pénz összegyűjtésében. Néhány konkrét előnye az ÖNYP számlának:

A befizetések adómentesek: A befizetéseket a személyi jövedelemadóból lehet levonni, ami csökkenti az adóterhelést.

A hozamok adómentesek: A befektetések hozamai is adómentesek, ami növeli a megtakarítások hozamát.

Az OBA biztosítja a befizetéseket: Az ÖNYP az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított, ami azt jelenti, hogy a befizetések a felszámolás esetén is visszajárnak.

Rugalmas megtakarítási forma: Az ÖNYP számlára bármilyen összeget be lehet fizetni, bármikor lehet további összeget befizetni.

A megtakarítások hozzáférhetőek a nyugdíjkorhatár betöltése után: Az ÖNYP számláról a nyugdíjas kor betöltése után lehet pénzt felvenni, bármilyen formában.

Mi az az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor 2023?

Az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor egy online használható program, amit használhatunk az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések és megtakarítások becslésére.

A kalkulátor segítségével számíthatjuk ki, hogy mekkora összeget kell havi vagy éves rendszerességgel befizetni az önkéntes nyugdíjpénztárba annak érdekében, hogy elérjük a nyugdíjas éveinkre tervezett megtakarítási célt.

Az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor általában az alábbi adatok alapján működik:

 • Befizetési összeg: az a pénzösszeg, amit havonta vagy évente befizetünk az önkéntes nyugdíjpénztárba.

 • Hozamráta: a kalkulátor figyelembe veszi a várható hozamrátákat vagy az önkéntes nyugdíjpénztárhoz kapcsolódó befektetési alapok hozamait. Ezek a becslések segítenek meghatározni, hogy mekkora megtakarításra számíthatunk hosszú távon befizetéseink után.

 • Befizetési időtartam: az időtartam, amely alatt havi vagy éves rendszerességgel befizetéseket hajtunk végre az önkéntes nyugdíjpénztárba. Ez lehet több évtized vagy addig az időpontig tart, amikor el szeretnénk menni nyugdíjba.

 • Adókedvezmény: a kalkulátor figyelembe veheti az adókedvezményeket, amelyeket az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre kaphatunk.

A kalkulátor segítségével megbecsülhető, hogy mekkora megtakarítási összeget érhetünk el a nyugdíjas éveinkre, és segíthet meghatározni a megfelelő befizetési összeget a kitűzött célok eléréséhez. Ezzel segítséget nyújthat a megtakarítási stratégia kialakításában és a pénzügyi tervezésben.

A kalkulátor csak becsléseket és tájékoztatást nyújt, a tényleges eredmények eltérhetnek a befektetési piaci változások, a hozamok és más tényezők függvényében. A kalkulátor eredményeit mindig érdemes áttekinteni, és megvitatni egy pénzügyi tanácsadóval vagy szakértővel.

Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás? Melyik a jobb választás?

Az önkéntes nyugdíjpénztárnak és a nyugdíjbiztosításnak is megvannak a saját előnyei. A választás függ az egyéni körülményektől, pénzügyi helyzettől és preferenciáktól. Lányeges alaposan megvizsgálni mindkét lehetőséget, és figyelembe venni az eredményeket.

Az alábbiakban összehasonlítjuk a két lehetőséget:

Önkéntes nyugdíjpénztár:

 • Rugalmasság: az önkéntes nyugdíjpénztárak általában nagyobb rugalmasságot kínálnak a befizetések szempontjából. Mi dönthetjük el, hogy mennyit kívánunk befizetni és milyen rendszerességgel.

 • Befektetési lehetőségek: az önkéntes nyugdíjpénztárak általában különböző befektetési alapokat kínálnak, amelyekben elhelyezhetjük a megtakarítást. Ez lehetővé teszi az eszközök diverzifikálását, és a hosszú távú hozamok növelését.

 • Adókedvezmények: az önkéntes nyugdíjpénztárak befizetéseire adókedvezmények járnak, ami csökkentheti az adóterhet.

Nyugdíjbiztosítás:

 • Biztosítási védelem: a nyugdíjbiztosítás hozzáadott biztosítási védelmet kínál a nyugdíjas években. Ez magában foglalhatja az életbiztosítást, a rokkantsági biztosítást vagy más védelmi lehetőségeket, amelyeket az igénylő vagy a hozzátartozói igényelnek.

 • Garantált juttatások: a nyugdíjbiztosítás lehetőséget nyújthat a garantált juttatásokra, amelyeket a nyugdíjas években rendszeresen kap, függetlenül a befektetési piac teljesítményétől.

 • Egyszerűség: a nyugdíjbiztosítás egyszerűbb lehetőség lehet azoknak, akik nem kívánnak aktívan részt venni a befektetési döntésekben, és inkább stabilitást és garantált juttatásokat keresnek.

Mindig érdemes alaposan tájékozódni és konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval vagy szakértővel, hogy a saját körülményeinkhez és igényeinkhez legjobban illeszkedő megoldást válasszuk.

Amire mindenképpen gondoljunk

Az egyik az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezmény mértéke. Miért fontos ez? Az adókedvezmény ebben az esetben nem már, mint egy hozzájárulás a hozamhoz.

Az adókedvezmény a pénztári tagot gazdagítja, és évtizedes távlatban jelentős többletet lehet vele elérni. Így a megtakarításunkat tulajdonképpen maga az állam támogatja.

Ezzel pedig számolni kell a döntés előtt, hiszen számtalan más módon is lehet megtakarítani, akár a nyugdíja korunkra is.

Az önkéntes nyugdíjpénztár adózása ugyanilyen fontos, hiszen nem mindegy, hogy egy befektetés hozamát terheli-e nyereségadó. A nyereségadó csökkenti a hozamot. ha azonban egy befektetés hozamát nem terheli egy ilyen adófajta, az azzal jár, hogy a realizált hozam teljes egészében a befektető zsebében marad.

Az önkéntes nyugdíjpénztár adóvisszatérítés olyan, mint egy ajándék. Nem kell hozzá más, mint az, hogy fizessünk személyi jövedelemadót, hiszen a már befizetett adót lehet az adó-visszatérítés keretében visszaigényelni.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei elvitathatatlanok. A rugalmasság hozzájárul ahhoz, hogy a céljainknak megfelelő véreredmény szülessen. És a célunk nem más, mint egy békés, boldog, kiegyensúlyozott öregkor.

Ha már végigdolgoztuk az életünket, megérdemlünk egy megfelelő színvonalú pihenőidőt. Amikor azt csinálunk, amit csak a karunk. Nincsenek korlátok. Nincsenek anyagi korlátok.

Korlátok nélkül lehetőségünk lesz azokra a dolgokra, amikre nem volt időnk aktív korunkban. Vagy talán csak anyagilag nem engedhettük meg magunknak. Így azonban megtehetjük. Ez mindenkinek jár. és ahogy látható, a megvalósítása nem is nehéz feladat.

Csak egy kis előrelátásra van szükség. És egy döntésre. Gondoljunk magunkra már akkor is, amikor a nyugdíjas kor még a ködbe veszik. Ne feledjük! Akár megtakarítunk, akár nem, a nyugdíjas kor mindenképpen eljön.

Mint minden befektetés előtt, kiemelten fontos, hogy alaposan körbejárjuk a témát, megtudjunk minden lényeges információt, hiszen csak így tudunk megfelelő döntést hozni. És ha meghoztuk a döntést, akkor szerződést kell kötni, és várni, hogy idővel learathassuk a döntés gyümölcseit.

Előrelátással, bölcs megfontolt döntéssel elérhetjük, hogy úgy éljük le életünk utolsó részét, ahogy az méltó legyen hozzánk. Méltó legyen ahhoz, ahogy addig éltünk. Méltó legyen egy emberhez.

Így kaphatod meg a hitelt

Önkéntes nyugdíjpénztár 2023 – Tervezd meg jövődet! - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Önkéntes nyugdíjpénztár 2023 – Tervezd meg jövődet! - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Önkéntes nyugdíjpénztár 2023 – Tervezd meg jövődet! - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Önkéntes nyugdíjpénztár 2023 – Tervezd meg jövődet! - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy nagyon jó megtakarítási forma, ami segít a nyugdíj kiegészítéséhez szükséges pénz összegyűjtésében.

A pénztár működési költségeit kell kifizetnie a szerződés futamideje alatt a pénztári tagnak. Alacsony összegű belépési díjjal is számolni kell.

Ez a pénztár egy igazi lehetőség a minőségi időskor eltöltéséhez. Olyan plusz jövedelmet biztosíthat, amit még aktív korunkban teszünk félre azzal a céllal, hogy az életszínvonalunk később se csökkenjen.

Ez a megtakarító aktuális jövedelmi helyzetétől, a lehetőségeitől és a céljaitól függ.

Mindenkinek. Egy előrelátó, önmagáról gondoskodni akaró felelős viselkedésű felnőtt ember biztosan gondol arra, hogy idős korában is lesznek kiadásai.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

Mutatjuk, miből épül fel a bankszámlaszámod

2023.09.22.

A bankszámlaszám már része a mindennapjainknak. Van, aki fejből tudja a sajátját. De miből épül fel a bankszámlaszám? Mit mutathat meg nekünk? Mire tudjuk ezt a tudást felhasználni? Fontos, hogy tudjuk ezt? Válaszok a cikkben. Röviden és közérthetően.

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom
A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel!

Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel!

2023.09.12.

Ha gyorsan kell egy bankszámla, akkor a megoldás az online igénylés. És ha már kényelmesen és gyorsan, online igényelünk bankszámlát, akkor a legkedvezőbb árú bankszámla lenne a legjobb. És mi a legkedvezőbb ár? Hát, ha ingyen van! Nyiss CIB ECO Bankszámlát online, akár ingyenes számlavezetéssel! A tökéletes megoldás. CIB ECO bankszámla.

Tovább olvasom