Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – Részletek és tudnivalók

A Bónusz Magyar Állampapír – BMÁP

A Bónusz Magyar Állampapír 3 éves futamidővel kibocsátásra került, dematerializált, (a dematerializált értékpapírok elektronikus úton létrehozottak és nyilvántartottak, tehát nem nyomdai úton kerülnek forgalomba) változó kamatozású állampapír, aminek az alapcímlete 1 forint.

A kifizetendő kamat a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll.

Az Állampapír követelése nem évül el.

A kamat kifizetése negyedévente történik, és a futamidő végén a kamat a tőkével együtt kifizetésre kerül.

Az Állampapír kamatadó-mentes befektetés, de a 2019. június 1-a előtt vásárolt BMÁP kamatbevétele adóköteles, és a jövedelem utáni adó 15 százalék.

Az állam 2019. június 1-e után kibocsátott állampapírjai mentesülnek a 2023. július 1. napjától bevezetésre került jövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó megfizetésének kötelezettsége alól. A 2019. június 1. előtt forgalomba került magyar állampapír szociális hozzájárulási adója megfizetendő, ha az állampapír szerzés dátuma 2023. július 1. vagy azt követő dátum.

A 3 éves futamidejű sorozatnál az ÁKK értékesítési korlátot állít fel, aminek mértéke egy ismertetőben és Nyilvános Ajánlatétel leírásában kerül mindig meghatározásra.

A BMÁP vásárlója bárki lehet, a Bónusz Magyar Állampapírt devizabelföldi és devizakülföldi természetes személy is megvásárolhatja.

A forgalomba hozatal módja megfelel a szokásosnak így a BMÁP adott sorozata adagolt kibocsátás keretében vásárolható meg. A Bónusz Magyar Állampapírt névérték plusz kamat áron értékesítik.

Bónusz Magyar Állampapír hozama – Bónusz Magyar Állampapír kamata – Bónusz Magyar Állampapír kamatozása

A BMÁP kamata változó, és a kamatbázis és a kamatprémium összegéből számolják ki.

A kamatbázis minden sorozatnál azonos a kamatmérték meghatározásának időpontja előtt 4 eredményes, három hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakuló átlaghozam, egyes aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaga.

A kamatprémium a kamatbázis feletti kamat, amit a Magyar Államkincstár ad. A 2022. szeptember 30-a után kiadott Bónusz Magyar Állampapírok esetén a kamatprémium 1 százalék.

A Bónusz Magyar Állampapír vásárlás

A Bónusz Magyar Állampapírt a Magyar Államkincstár honlapján, valamint az ÁKK-val szerződésben álló bankoknál lehet megvásárolni.

A BMÁP vásárlásához a következőkre lesz szükség:

Értékpapírszámla: a BMÁP egy dematerializált állampapír, így értékpapírszámlára lehet megvásárolni. Az értékpapírszámlát a Magyar Államkincstárnál vagy a bankoknál lehet nyitni.

Azonosítás: a BMÁP vásárlásakor a befektetőnek azonosítania kell magát. Az azonosítás történhet személyesen, a Magyar Államkincstárnál, a bankoknál, vagy online, a Magyar Államkincstár Webkincstár felületén.

A BMÁP minimális vásárlási összege 10 000 forint.

A BMÁP vásárlása online is lehetséges a Magyar Államkincstár Webkincstár felületén. A vásárláshoz a következő lépéseket kell követni:

Regisztráció: a Webkincstár felületén regisztrálni kell, és létre kell hozni egy értékpapírszámlát.

Azonosítás: a regisztrációt követően a befektetőnek azonosítania kell magát.

Vásárlás: a befektető kiválaszthatja a megvásárolni kívánt BMÁP sorozatot és darabszámot.

Kifizetés: a vásárlás összegét a befektetőnek át kell utalni a Magyar Államkincstár számlájára.

A BMÁP vásárlásakor a befektetőnek érdemes figyelembe vennie a következőket:

 • 3 éves futamidejű.

 • A kamata változó, és a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze.

 • Kamatadó-mentes.

 • A vásárlásáról részletes információ a Magyar Államkincstár honlapján található.

A Bónusz Magyar Állampapír adózása

A BMÁP adózása a kibocsátási dátumtól függően változik.

A 2019. június 1. előtt kibocsátott Bónusz Magyar Állampapírok utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke 15 százalék. A 2022. szeptember 30-tól kibocsátott BMÁP utáni kamatbevétel adómentes.

A kamatadó-mentesség azt jelenti, hogy a befektetők nem kell adót fizetniük a BMÁP kamata után, még akkor sem, ha a befektetést nem Magyarországon tartózkodó személyek vásárolják meg.

A kamatadó-mentesség a BMÁP egy rendkívül vonzó befektetési lehetőséggé teszi, hiszen a befektetők a teljes kamatbevételt megtarthatják.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Bónusz Magyar Állampapír visszaváltás

A Bónusz Magyar Állampapírt bármikor vissza lehet váltani a futamidő alatt. A visszaváltáshoz a következőket kell tenni:

Értékpapírszámla: a Bónusz Magyar Állampapírt értékpapírszámlára kell vásárolni, így visszaváltásához is értékpapírszámlára van szükség.

Azonosítás: a visszaváltáshoz a befektetőnek azonosítania kell magát. Az azonosítás történhet személyesen, a Magyar Államkincstárnál, a bankoknál, vagy online, a Magyar Államkincstár Webkincstár felületén.

Visszaváltási kérelem: a befektetőnek visszaváltási kérelmet kell benyújtania a Magyar Államkincstárnak. A visszaváltási kérelmet személyesen, a Magyar Államkincstárnál, a bankoknál, vagy online, a Magyar Államkincstár Webkincstár felületén lehet benyújtani.

A visszaváltás során a befektető visszakapja a névértéket és a kamatot. A kamatokat a visszaváltás napjáig számítják fel.

A BMÁP visszaváltásának előnyei:

 • A befektető visszakapja a névértéket és a kamatot.

 • A visszaváltás költségmentes.

A BMÁP visszaváltásának hátrányai:

 • A befektető elveszíti a potenciális további kamatszerzési lehetőséget.

A visszaváltása egy jó lehetőség lehet azok számára, akiknek szükségük van a pénzre, vagy akik szeretnék módosítani a befektetési portfóliójukat.

Mi az az értékpapírszámla?

Az értékpapírszámla egy olyan speciális számla, amelyen az értékpapírokat tartják nyilván.

Az értékpapírok olyan pénzügyi eszközök, amelyek tulajdonjogot vagy követelést fejeznek ki. Ilyenek például a részvények, a kötvények, az állampapírok és a befektetési jegyek.

Az értékpapírszámla lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy értékpapírokat vásároljanak és eladjanak, valamint hogy nyomon kövessék értékpapírjaik értékét.

Az értékpapírszámlát bankok vagy brókercégek vezetik.

Két fő típusa van:

 • Nyíltvégű értékpapírszámla: ez a típusú számla alkalmas bármilyen típusú értékpapír vásárlására és eladására

 • Tartós befektetési számla (TBSZ): ez a típusú számla adókedvezményekkel rendelkezik, amelyeket a több évre elhelyezett és befektetett értékpapírok után lehet igénybe venni

Az értékpapírszámla megnyitása vagy ingyenes, vagy minimális költséggel jár. A számla fenntartásának azonban vannak díjai, amelyeket az értékpapírszámlát vezető szolgáltató ad meg.

A megnyitása előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az értékpapírokba történő befektetés kockázatairól. Az értékpapírok árfolyama ugyanis változhat, ami azt jelentheti, hogy az ügyfél veszteséget is elszenvedhet.

Az megnyitásához az ügyfélnek rendelkeznie kell számlával a számlát vezető banknál. Az ügyfélnek meg kell adnia az adóazonosító jelét is, mivel az értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók után adófizetési kötelezettsége keletkezhet.

Az értékpapírszámla megnyitása után az ügyfél értékpapírokat vásárolhat és eladhat a számláján keresztül.

Az értékpapírokat a számlát vezető bank brókercégeinél lehet megvásárolni.

Az értékpapírszámla használatával az ügyfél befektetheti a pénzt olyan pénzügyi eszközökbe, amelyek hosszú távon növelhetik vagyonát.

Az értékpapírszámla azonban kockázatos is lehet, ezért az ügyfeleknek alaposan tájékozódniuk kell az értékpapírokba történő befektetés kockázatairól, mielőtt befektetnek.

Bónusz Magyar Állampapír vásárlás

Hogyan nyithatunk értékpapírszámlát?

Válasszuk ki a megfelelő szolgáltatót. Magyarországon több bank is kínál értékpapírszámlát. A szolgáltató kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

Díjak és költségek: az értékpapírszámla megnyitása után lesznek díjak és költségek. Érdemes összehasonlítani a különböző szolgáltatók díjstruktúráját, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot.

Termékek és szolgáltatások: a bankok különböző termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, például értékpapír-vásárlási és értékesítési szolgáltatásokat, értékpapír-tanácsadást és portfólió kezelést. Válasszuk azt a bankot, amely a legmegfelelőbb az befektetési célunkhoz és tapasztalati szintünkhöz.

Ügyfélszolgálat: a bankok különböző szintű ügyfélszolgálatot üzemeltetnek. Válasszuk azt a szolgáltatót, amelyiknél megfelelő ügyfélszolgálatra számíthatunk, ha segítségre van szükségünk.

A számlanyitás menete:

 • töltsük ki a számlanyitáshoz szükséges dokumentumokat. A számlanyitáshoz szükséges a következő dokumentumok bemutatása: személyigazolvány, útlevél vagy jogosítvány, adóazonosító kártya, lakcímkártya.

 • a számlanyitáshoz szükséges egy olyan bankszámlaszám, amelyről a bank a számlanyitási díjat és a későbbi tranzakciók díját levonhatja

 • a számla megnyitása után be kell fizetni egy bizonyos összeget a számlára. Ez az összeg a számlanyitási díj és a későbbi tranzakciók díjainak fedezésére szolgál.

 • vásároljunk értékpapírokat. A számla megnyitása és a számla feltöltése után már vásárolhatunk is értékpapírokat. Az értékpapírokat a számlát vezető banknál lehet megvásárolni.

Az értékpapírszámla megnyitása néhány munkanapot vesz igénybe. A számlanyitás után az ügyfél már értékpapírokat vásárolhat és eladhat a számláján keresztül.

A legtöbb bank lehetővé teszi az értékpapírszámla online megnyitását is. Az online számlanyitás egyszerűbb és gyorsabb, mint a személyes számlanyitás.

Többféle állampapír is van

Az állampapír kiválasztása az első lépés a vásárlás előtt. Mert többféle állampapír is van. A kiválasztás a legfontosabb, hiszen olyat kell találni, ami pontosan megfelel a céljainknak.

Ez után következik az állampapír vásárlás. Amivel még fontos tisztában lenni az az állampapír kamatok. Mennyi lesz az állampapír hozam? Ez mindig döntő kérdés, hiszen ez határozhatja meg leginkább a döntést.

Az állampapír adózás szintén fontos. Az adózás befolyásolhatja a hozamot, bármilyen befektetésről is van szó. Fontos, hogy tájékozottak legyünk adózási kérdésekben is.

A legjobb állampapír? Könnyű kérdés, de a válasz nehéz. Két kérdést kell feltennünk önmagunknak, hogy ki tudjuk választani a legjobbat.

Mikor lesz szükségünk a befektetett tőkére? Ez befolyásolja a futamidőt. Mennyi pénzt tudunk addig biztosan nélkülözni? Ez pedig meghatározza azt az összeget, amiből vásárolhatunk ebből a befektetésből.

Az állampapír árfolyamok ismerete is fontos lehet, ha állampapír eladás merül fel.

Az állampapír visszaváltás lejárat előtt hátrányosan érintheti a befektetésünket.

Ilyen esetben megfontoltan kell cselekedni, és pontosan tisztában kell lenni a lejárat előtti visszaváltás feltételeivel.

Többféle állampapír is van. Van például inflációkövető állampapír, és van kincstárjegy.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Az állampapír vásárlás hitelből is megéri?

Ma Magyarországon az alacsony kockázatú befektetések kamata sok esetben meghaladja a szabad felhasználású jelzáloghitel éves kamatát.

Emiatt egy hitelt megérheti befektetni. A hitelkamatok csökkenésével pedig a profit még tovább nő, mert változatlan bevételek mellett csökkennek a költségek.

A hitelek kamatcsökkenésével tovább emelkedik a befektetésen elérhető nyereség. Állampapírt hitelből? Igen. Jó ötlet lehet állampapírba befektetni.

Hogy lesz nyereséges ez? Felveszünk egy végig fix kamatozású szabad felhasználású hitelt, amit havonta fizetünk, a kapott hitelösszegből pedig inflációkövető állampapírt vásárlunk.

De lássuk a részleteket: csak addig lehet nyereséges befektetésünk, amíg a hitel kamata alacsonyabb a megtakarítás hozamánál.

De mi van, ha ez megváltozik? Ha a befektetésünk hozama az elvárt szint alá csökken, akkor az állampapírt gyorsan eladjuk, és a kapott összegből előtörlesztjük a hitelünket.

A kamat csak az egyik költség lesz. Gondolnunk kell a többi kiadásunkra is. Állampapír vásárlás esetén számolnunk kell a visszaváltási költséggel is, ennek mértéke általában 1 százalék, vagyis 99 százalékos árfolyamon veszi vissza tőlünk az Államkincstár az állampapírt.

A hitelfelvételnek is van induló költsége, és az előtörlesztésnek is lehet díja. Gondoljunk arra is, hogy a visszaváltási költség megemelkedhet.

Ha a jövedelmünk jelentősen csökken, akkor problémát okozhat a hitel törlesztése. Ilyenkor érdemes idő előtt lezárni a befektetést az állampapír eladásával, és a hitel előtörlesztésével.

Lehetőség van a befektetés fokozatos felszabadítására is, ezzel pedig a befektetett pénzből finanszírozható a hitel törlesztése.

Az állampapír, vagyis a hivatalos nevén Magyar Állampapír (MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is magyar állampapír, és egy befektetési lehetőség is, amit a Magyar Állam a finanszírozási igényei miatt bocsát ki.

A MÁP és a PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje változó. A kamatfizetés évente történik, és a futamidő végén az állampapír visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

Az állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok.

Megéri a Bónusz Magyar Állampapír?

A BMÁP számos előnye.

Alacsony kockázat: az állampapírok állami garanciával rendelkeznek, így a befektető biztos lehet abban, hogy a befektetése visszafizetésre kerül.

Stabil hozam: a BMÁP kamata változó, de a kamatprémium mértéke 1 százalék.

Kamatadó-mentesség: a 2022. szeptember 30-tól kibocsátott BMÁP után fizetett kamat adómentes.

A BMÁP tehát egy viszonylag biztonságos és stabil befektetési lehetőség, ami adómentes kamatot kínál. Azonban a befektetőknek érdemes figyelembe venniük a hozam és a kockázat egyensúlyát, mielőtt döntést hoznának a befektetésről.

Ha azonban döntést hoztak, a fentieket követve egyszerűen és gyorsan vásárolhatnak állampapírt. Az egyszerű és gyors vásárlás, a visszaváltás lehetősége, és az állam garanciája miatt vonzó befektetés minden állampapír.

És ezek az előnyök ésszerűen használhatók fel egy befektetési portfólió kialakításakor. Persze vannak más lehetőségek is, és fontos mérlegelni, de semmiképpen ne hagyjuk figyelmen kívül az állampapírok adta lehetőséget.

A válasz a fenti kérdésre tehát egyszerű: megéri a Bónusz Magyar Állampapír. Ha megfelelő módon élünk a lehetőséggel, mindenképpen megéri.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – Részletek és tudnivalók - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – Részletek és tudnivalók - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – Részletek és tudnivalók - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) – Részletek és tudnivalók - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A BMÁP egy 3 éves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású állampapír, aminek az alapcímlete 1 forint. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll össze.

A kamatbázis az Állampapír kamatának alapját képező érték. A kamatbázis minden sorozat esetében megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozam, adott aukción elfogadott mennyiséggel súlyozott számtani átlagával.

A kamatprémium a kamatbázis feletti kamat, amelyet az Állampapírra a Magyar Államkincstár biztosít. A 2022. szeptember 30-tól kibocsátott BMÁP esetében a kamatprémium mértéke 1 százalék.

Az Állampapírt a Magyar Államkincstár honlapján, valamint az ÁKK-val szerződésben álló bankoknál lehet vásárolni.

Az állampapírok állami garanciával rendelkeznek, így a befektető biztos lehet abban, hogy a befektetése visszafizetésre kerül.

A BMÁP kamata változó, és a kamatprémium mértéke 1 százalék.

A 2022. szeptember 30-tól kibocsátott Állampapírok után fizetendő kamat adómentes.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Tovább olvasom
Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

2024.05.07.

Ahogy a világ, és úgy a gazdaság is folyamatosan változik, úgy alakul át a lakáspiac és a lakáshitelek terén tapasztalható helyzet is. A 2024-es év is jelentős változásokkal indult a magyar ingatlanpiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy éppen lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulása is fontos tényezővé vált mindazok számára, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy éppen szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghiteltől. Összegyűjtöttük, hogy kinek és hol ajánlott most megfontolni a hiteligénylést.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával