Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:03

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Megéri hitelből venni állampapírt?

Hitelből venni állampapírt azért éri meg, mert az elérhető hozam meghaladhatja a hitel kamatköltségét, így pedig tulajdonképpen nyereséget termel. Ehhez persze szükség van némi tapasztalatra is a pénzügyek terén, de ahogy mondani szokás: „aki mer, az nyer” – napjainkban azonban már néha jobb a gyáváknak.

A kockázat ugyanis akár kiemelkedően magas is lehet, mostanság pedig egyre többször kapunk rossz híreket, míg a jók lassan elfogynak. Kockázatot jelenthet például a törlesztés, vagyis, hogy nem tudjuk azt mindig rendezni, de fontos, hogy ez a kockázat akár meg is szüntethető, ha a hozam fedezi a hitel költségeit.

Hitelből venni állampapírt – miért jó ötlet?

A jelenlegi gazdasági helyzetben komolyan érdemes megfontolni, hogy hitelből vegyünk állampapírt, mivel a pénzpiacot nagyfokú bizonytalanság jellemzi, és nem csak itthon, hanem gyakorlatilag mindenhol.

A Magyar Nemzeti Bank az áremelkedés felgyorsulására reagálva megemelte az alapkamatot, amit a pénzpiaci hozamok is követtek – a jegybanki alapkamat aktuális értéke 13%, de jelenleg még ennél is magasabb, 18% az irányadó kamatszint. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti azt, hogy hitelből venni állampapírt a létező legjobb ötlet; azt valami egész más indokolhatja!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a lakossági jelzáloghitelek kamata jóval kisebb mértékben nőtt, mint a lakossági állampapírok hozama, emiatt pedig egy könnyen kihasználható profitlehetőség jelent meg a hazai pénzpiacon: két és fél év alatt mintegy 3,5-5,5 millió forintot lehet nyerni 40 millió forint hitelösszeg felvételével és befektetésével.

Miért lehet ez nyereséges?

Negyvenmillió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt jelenleg nagyjából 9%-os kamattal lehet igényelni, és ehhez 10 éves kamatperiódus társul, a havi törlesztőrészlet pedig 20 éves futamidővel számolva 354 506 forint – a hitelből vett állampapír havi kamata ennél akár 150 ezer forinttal is magasabb lehet a harmadik évre, de előtte is több, mint a havi törlesztés.

A nyereség kiszámításánál természetesen figyelembe kell venni a hitel előtörlesztési díját és az igényléshez kapcsolódó egyéb költségeket is, illetve az állampapír visszaváltási díjáról sem szabad megfeledkezni! Jelenleg az állampapírt 99%-os árfolyamon váltja vissza az Államkincstár, ha a visszaváltás a futamidő alatt történik.

A kamatokat emellett be is lehet fektetni, ami tovább növeli az elérhető nyereséget; a fentebb említett 5,5 millió forint profit így érhető el 2025-re.

Mire van mindehhez szükség?

Egy megfelelő értékű, tehermentes ingatlan elengedhetetlen ahhoz, hogy hitelből vehessünk állampapírt. Emellett lényeges a megfelelő jövedelem is: egy 40 millió forintos kölcsön igényléséhez jelenleg minimum 710 ezer forintos nettó jövedelemre van szükség, de a bankok elvárhatnak nagyobb jövedelmet is.

Emellett nem árt a pénzügyi tudatosság sem, hiszen az ügylet kockázatos, bár tény, hogy kisebb, mint a korábbi, hasonló tippek esetében. Jelenleg ugyanis forint alapú hitelről van szó, tehát nincs árfolyamkockázat, a kölcsön kamata pedig fix a választott időtávra, vagyis nem kell tartani a törlesztőrészlet jelentős emelkedésétől sem. Az állampapír ráadásul biztonságos befektetési forma, a kamatok és a tőke lejáratkori visszafizetésére az állam garanciát vállal.

A legnagyobb kockázat a hitel pontos törlesztéséhez kapcsolódik, ugyanis annak elmaradása a befektetés – és így a hozam – elvesztését jelenti, azonban erre is létezik megoldás.

A befektetés kamata fedezi a havi törlesztőrészleteket

Érdemes a kölcsönből félretenni az első néhány hónap törlesztőrészletét, és csak a fennmaradó összegből vásárolni állampapírt, így a kötvény első kamatfizetéséig a hiteltörlesztést fedezi a félretett pénz. A kamatfizetés háromhavonta esedékes, és ilyenkor a hitel szintén háromhavi költségét kapjuk meg, vagyis a további törlesztésekre már nem szükséges a havi jövedelemből félretenni.

Így a befektetés gyakorlatilag önfinanszírozóvá válik, viszont fontos tudni, hogy az elérhető nyereség így csökken, mivel valamivel kisebb összeg kamatozik a megtakarítási oldalon. Azonban a hiteltörlesztés biztonságban lesz, és még így is elérhető mintegy 3,6 millió forint nyereség!

Amennyiben szeretnél hitelből venni állampapírt, hasonlítsd össze szabad felhasználású jelzáloghitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

2023.03.17.

Állampapírt vagy bankbetétet válasszunk, ha minden szempontból a legjobb befektetést keressük? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg!

Tovább olvasom
A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

„Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával