fbpx
Hirdetés

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 26. 11:36

Hitelből venni állampapírt sokáig “tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Megéri hitelből venni állampapírt?

Hitelből venni állampapírt azért éri meg, mert az elérhető hozam meghaladhatja a hitel kamatköltségét, így pedig tulajdonképpen nyereséget termel. Ehhez persze szükség van némi tapasztalatra is a pénzügyek terén, de ahogy mondani szokás: “aki mer, az nyer” – napjainkban azonban már néha jobb a gyáváknak.

A kockázat ugyanis akár kiemelkedően magas is lehet, mostanság pedig egyre többször kapunk rossz híreket, míg a jók lassan elfogynak. Kockázatot jelenthet például a törlesztés, vagyis, hogy nem tudjuk azt mindig rendezni, de fontos, hogy ez a kockázat akár meg is szüntethető, ha a hozam fedezi a hitel költségeit.

Hitelből venni állampapírt – miért jó ötlet?

A jelenlegi gazdasági helyzetben komolyan érdemes megfontolni, hogy hitelből vegyünk állampapírt, mivel a pénzpiacot nagyfokú bizonytalanság jellemzi, és nem csak itthon, hanem gyakorlatilag mindenhol.

A Magyar Nemzeti Bank az áremelkedés felgyorsulására reagálva megemelte az alapkamatot, amit a pénzpiaci hozamok is követtek – a jegybanki alapkamat aktuális értéke 13%, de jelenleg még ennél is magasabb, 18% az irányadó kamatszint. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti azt, hogy hitelből venni állampapírt a létező legjobb ötlet; azt valami egész más indokolhatja!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a lakossági jelzáloghitelek kamata jóval kisebb mértékben nőtt, mint a lakossági állampapírok hozama, emiatt pedig egy könnyen kihasználható profitlehetőség jelent meg a hazai pénzpiacon: két és fél év alatt mintegy 3,5-5,5 millió forintot lehet nyerni 40 millió forint hitelösszeg felvételével és befektetésével.

Miért lehet ez nyereséges?

Negyvenmillió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt jelenleg nagyjából 9%-os kamattal lehet igényelni, és ehhez 10 éves kamatperiódus társul, a havi törlesztőrészlet pedig 20 éves futamidővel számolva 354 506 forint – a hitelből vett állampapír havi kamata ennél akár 150 ezer forinttal is magasabb lehet a harmadik évre, de előtte is több, mint a havi törlesztés.

A nyereség kiszámításánál természetesen figyelembe kell venni a hitel előtörlesztési díját és az igényléshez kapcsolódó egyéb költségeket is, illetve az állampapír visszaváltási díjáról sem szabad megfeledkezni! Jelenleg az állampapírt 99%-os árfolyamon váltja vissza az Államkincstár, ha a visszaváltás a futamidő alatt történik.

A kamatokat emellett be is lehet fektetni, ami tovább növeli az elérhető nyereséget; a fentebb említett 5,5 millió forint profit így érhető el 2025-re.

Mire van mindehhez szükség?

Egy megfelelő értékű, tehermentes ingatlan elengedhetetlen ahhoz, hogy hitelből vehessünk állampapírt. Emellett lényeges a megfelelő jövedelem is: egy 40 millió forintos kölcsön igényléséhez jelenleg minimum 710 ezer forintos nettó jövedelemre van szükség, de a bankok elvárhatnak nagyobb jövedelmet is.

Emellett nem árt a pénzügyi tudatosság sem, hiszen az ügylet kockázatos, bár tény, hogy kisebb, mint a korábbi, hasonló tippek esetében. Jelenleg ugyanis forint alapú hitelről van szó, tehát nincs árfolyamkockázat, a kölcsön kamata pedig fix a választott időtávra, vagyis nem kell tartani a törlesztőrészlet jelentős emelkedésétől sem. Az állampapír ráadásul biztonságos befektetési forma, a kamatok és a tőke lejáratkori visszafizetésére az állam garanciát vállal.

A legnagyobb kockázat a hitel pontos törlesztéséhez kapcsolódik, ugyanis annak elmaradása a befektetés – és így a hozam – elvesztését jelenti, azonban erre is létezik megoldás.

A befektetés kamata fedezi a havi törlesztőrészleteket

Érdemes a kölcsönből félretenni az első néhány hónap törlesztőrészletét, és csak a fennmaradó összegből vásárolni állampapírt, így a kötvény első kamatfizetéséig a hiteltörlesztést fedezi a félretett pénz. A kamatfizetés háromhavonta esedékes, és ilyenkor a hitel szintén háromhavi költségét kapjuk meg, vagyis a további törlesztésekre már nem szükséges a havi jövedelemből félretenni.

Így a befektetés gyakorlatilag önfinanszírozóvá válik, viszont fontos tudni, hogy az elérhető nyereség így csökken, mivel valamivel kisebb összeg kamatozik a megtakarítási oldalon. Azonban a hiteltörlesztés biztonságban lesz, és még így is elérhető mintegy 3,6 millió forint nyereség!

Amennyiben szeretnél hitelből venni állampapírt, hasonlítsd össze szabad felhasználású jelzáloghitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

“Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom