Hitelkiváltás kalkulátor 2024

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
K&H

K&H személyi kölcsön

Fix törlesztőrészlet

Törlesztőrészlet 47346 Ft
THM 21.73 %
Visszafizetendő 3423912 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

OTP

OTP Személyi kölcsön

Online igénylés akár 15 perc alatt

Törlesztőrészlet 50240 Ft
THM 25.10 %
Visszafizetendő 3632280 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelKérd szakértő segítségét!

- promóció -

Cofidis

Adósságrendező Hitel

Nem kell új számlát nyitnia vagy bankot váltania a hitelért

Törlesztőrészlet 52924 Ft
THM 27.10 %
Visszafizetendő 3810528 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

Hitelkiváltás – váltás egy kedvezőbb hitelre

A hitelkiváltás nem jelent mást, mint hogy a hitelünket lecseréljük egy kedvezőbbre. Ha jelentős kamatkülönbséggel találunk másik hitelt, a megtakarításunk a több tízezertől a több millió forintot is elérheti. Megéri tehát időnként körülnézi a bankpiacon, és elgondolkodni azon, hogy az elavult hitelünket egy modernebb, kedvezőbb konstrukcióra cseréljük.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hitelkiváltás nem feltétlenül egy rossz döntés eredménye. Körültekintő választás, alapos elemzés után hozott döntésünket írhatja ugyanis felül az élet. Amikor felvesszük a hitelt, az adott kamatokból választhatunk. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a bankok hitelezési gyakorlata is. Szakértők is csak feltételes módban elemeznek, hiszen a gazdasági környezet annyira összetett, hogy a folyamatokat ugyan meg lehet jósolni, de biztosan senki nem tudja, mit hoz a holnap. Ne sajnáljuk hát az időt és az energiát az utánajárásra, hiszen a saját pénzünkről van szó.

Miért éri meg kiváltani a hitelünket?

A hitelkiváltás elsődleges, ha nem egyetlen célja az, hogy egy kedvezőbb, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor egy személyi kölcsönt akarunk lecserélni egy másik személyi kölcsönre, szükségünk lesz egy számológépre. Össze kell hasonlítanunk a régi és az új hitelünk havi törlesztő részleteit, és ki kell számolnunk, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben, ha az új hitel mellett döntünk. Akkor éri meg kiváltani a hitelünket, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. Arra is gondoljunk, hogy a váltás az időnkbe és az energiánkba is kerül. Ezt ritkán forintosítjuk, pedig nem kis energiaráfordítást igényel egy hitelkiváltás.

A költségekről. A hitelkiváltás ritkán ingyenes, bár ilyen eset is előfordulhat. És nem csak az új hitelünk esetleges költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi hitel felmondásakor a bankok díjat kérhetnek a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak bankonként eltérnek. Az új hitelszerződés megkötése is kerülhet pénzbe, gondoljunk csak arra, amikor a pénzintézet kötelezően előírja a számlanyitást egy hiteligénylésnél. Fontos tehát, hogy számoljunk, megéri-e a kiváltás, hiszen könnyen lehet, hogy már annyira kevés van hátra az aktuálisan futó hitelünk futamidejéből, hogy a csere költsége magasabb lesz, mint az alacsonyabb kamatok miatt realizált nyereségünk.

Hitelkiváltás – személyi kölcsön helyett egy másik személyi kölcsön

A személyi kölcsönünk másik személyi kölcsönre cserélése talán a legegyszerűbb megoldás a hitelünk kiváltására. Személyi kölcsönt ugyanis egyszerűen és gyorsan, különösebb bonyodalmak nélkül tudunk igényelni. Gondoljunk csak arra, hogy a személyi kölcsön igénylésénél a bank által elvárt biztosíték csupán a rendszeres jövedelmünk. Nincs szükség ingatlanfedezet bevonására, ami amellett, hogy költséges még időigényes is. Amikor személyi kölcsönt cserélünk le személyi kölcsönre, meg kell vizsgálnunk a két hitel THM-ét. Az alacsonyabb THM alacsonyabb havi törlesztő részletet is jelent, és bár a THM nem tartalmazza a hitel teljes költségét, kiváló módszer az összehasonlításra. Össze kell szoroznunk a két törlesztő részlet közötti különbséget a hátralévő hónapok számával, és megkapjuk azt az összeget, amivel kevesebbet kell majd összességében fizetnünk. Ez az összeg lesz az alapja a döntésünknek, hogy kiváltsuk-e a hitelt vagy maradjon a régi.

Hitelkiváltás kalkulátor

Mikor éri meg másik konstrukcióra váltani?

Egy hitelkiváltásnál az is előfordulhat, hogy egy másik hiteltípussal helyettesítjük a már meglévő hitelünket. Ilyenkor nem személyi kölcsönre cseréljük le a személyi kölcsönünket, hanem egy jelzálog alapú hitelre. A jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak, és jellemzően alacsonyabb kamatozásúak, mint a személyi kölcsönök. Ez fontos érv lehet a váltás mellett, de jelzáloghitel igényléséhez ingatlannal kell rendelkeznünk, hiszen azt a hitelhez fel kell ajánlanunk fedezetként. A jelzálog alapú hiteleknek ráadásul kezdeti költségei is vannak. Ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, fizetnünk kell a közjegyzőnek az okiratba foglalásért, és a jelzálogjog bejegyzésnek is lesz díja, hiszen elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be a bank az ingatlanunkra a futamidő végéig. Az is fontos lesz, hogy amíg egy személyi kölcsönt néhány nap alatt megkaphatunk, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje általában három hét, de ennél hosszabb idő is lehet.

Nem feltétlenül jelent problémát a hosszabb elbírálási idő, de a költségekkel mindenképpen számolnunk kell. Egy jelzáloghitel igénylése több tízezer forintunkba is kerülhet, és így már nem biztos, hogy érdemes kiváltanunk a hitelünket. Számolnunk kell ebben az esetben is, hogy lássuk, a nyereség több lesz-e, mint a kiadásunk. A számolásban nagy segítség lehet egy hitelkalkulátor. Szakértő weboldalak segítenek nekünk abban, hogy a lehetséges konstrukciókat könnyen és gyorsan összehasonlíthassuk. A hitelkalkulátor a kamat és a THM mellett tájékoztatást ad a teljes visszafizetendő összegről is, ami az egyik leglényegesebb adat lehet a döntésünkhöz.

Több hitelből egy hitel – hitelkiváltás kisokos

A hitelkiváltás célja gyakran az egyszerűség. Ha több hitelünk van, és lecseréljük egyetlen hitelre, a kiadásaink átláthatóbbak és kezelhetőbbek lesznek. Ebben az esetben ugyanis nem többfelé fizetünk, csupán egy törlesztő részletet kell majd havonta elutalnunk. Lehet, hogy vettünk fel hitelt a kocsira, a kanapéra, és a TV-re is. A három hitelből csinálhatunk egyet, ezzel egyszerűsítve az életünket. És persze csökkentve a költségeinket, hiszen a hitelkiváltás célja szinte minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk ugyanazért a hitelösszegért havonta.

Hitelkiváltás új hitel igénylésekor

A hitelkiváltás lehetősége egy új hitel igénylésekor is felmerülhet. Ilyenkor azt kell megnéznünk, hogy a már meglévő hitelünk vagy hiteleink mellé igényelt hitel kondíciói kedvezőbbek-e, mint az új hitelé. Ha a válasz a nem, akkor dönthetünk úgy, hogy az új hitelből annyival többet igénylünk, hogy nem csak az aktuális célunkat tudjuk belőle megvalósítani, de meglévő hiteleinket is vissza tudjuk belőle fizetni. És máris kiváltottuk a hiteleinket egyetlen hitelre. Ezzel átláthatóbbá tehetjük a pénzügyeinket, és a teljes visszafizetendő összeget is csökkenthetjük. Azzal azonban számolnunk kell, hogy a futamidő ebben az esetben hosszabb lehet.

A hitelkiváltásnál két módszer létezik a költségeink csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztő részlet mellett változatlan futamidővel fizetjük tovább a hitelünket. A másik, hogy a futamidő lesz rövidebb, változatlan törlesztő részlet mellett. Mindkét eset megtakarítást jelent számunkra. Abban az esetben azonban, ha új hitel felvételével váltjuk ki a hiteleinket, a futamidő biztosan növekedni fog, míg egy szokványos hitelkiváltásnál a hitelösszeg általában nem változik. Ez sem feltétlenül igaz azonban, hiszen dönthetünk úgy, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztő részletek nagyságát nem változtatjuk meg. Ez azt eredményezi, hogy bár ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, a kedvezőbb kamatozás miatt több hitelhez jutunk. A többlethitelt pedig megkapjuk, és arra fordítjuk, amire csak akarjuk.

A hitelkiváltás feltételei

Akár személyi kölcsönnel, akár jelzálog alapú hitellel váltjuk ki a meglévő hitelünket, át kell esnünk a hitelbírálaton. Et azt jelenti, hogy nem szerepelhetünk a KHR-ben negatív adósként, megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel kell rendelkeznünk, és adott esetben egy olyan ingatlannal is, amit fedezetként bevonhat a bank a jelzáloghitelbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be jelentős változás az életünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez azonban nem biztos, még akkor sem, ha a hitelt a saját bankunktól igényeljük, akkor pedig főleg nem, ha egy másik pénzintézettől, hiszen a bankok eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Hitelfelvétel előtt mindenképpen tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

Hitelkiváltás – alacsonyabb havi törlesztőrészlet

A hitelkiváltás eredménye optimális esetben alacsonyabb havi törlesztőrészlet lesz. Az alacsonyabb törlesztőrészlet alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ezáltal pedig az igénylő pénzt takarít meg. És ez a hitelkiváltás célja. A hitelkiváltás célja, hogy ugyanazért a kölcsönösszegért kevesebbet kelljen fizetni. De hogy érhető el az alacsonyabb havi törlesztőrészlet? Alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet, ha a kiváltáshoz használt hitel kamata és a THM is kisebb. A kisebb THM alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ez pedig csökkenti a havi törlesztőrészlet nagyságát.

Minél alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg, annál kevesebbet kell fizetni a kölcsönért, és ez kedvező a hiteligénylő számára. A gazdasági folyamatok változást hozhatnak a kamatok mértékében, lehetnek akciók, az igénylő kaphat kedvezményt, de akár egy államilag támogatott konstrukció is okozhatja azt, hogy egy hitelt érdemes kiváltani. Érdemes nyitott szemmel járni, figyelni a híreket, és ha olyan esemény történik, ami hatással lehet a hitelek kamataira, akkor érdemes utánanézni, hogy elérhető-e olyan konstrukció, ami hitelkiváltással megtakarítást eredményez. Ez közel sem olyan ritka, mint gondolnánk. Egy hosszú futamidő alatt sok minden történhet a világgazdaságban, ami kedvezően hathat, és lehetővé teszi a hitelkiváltást. Ehhez tényleg nem kell sokat tenni, csak egy kis figyelmet kell fordítani a világban történtekre.

Hitelkiváltás szabad felhasználású hitellel

A szabad felhasználású hiteleket hitelkiváltásra is fel lehet használni. Mivel az igényléskor nem kell hitelcélt megjelölni, ezért a kölcsönösszeg hitelkiváltásra is felhasználható. A szabadon felhasználható hiteleket gyakran használják az igénylők hitelkiváltásra. Miért lehet ez jó? A hitelkiváltás azért előnyös, mert a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lesz, és ez megtakarítást eredményez. Szabad felhasználású hitellel egyszerű és gyors folyamat. A hitel igénylése után már csak a meglévő hitelt vagy hiteleket kell végtörleszteni. A végtörlesztéssel a hitel megszűnik, és csak a szabad felhasználású hitel marad. Csak annak a részleteit kell fizetni, ami amellett, hogy olcsóbbá teszi a hitelt az igénylőnek, még egyszerűbbé is teheti a pénzügyeit.

Szabad felhasználású hitel többféle is van a hitelpiacon. A személyi kölcsön mellett elérhető a szabad felhasználású jelzáloghitel is. A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése azonban drágább, és több időt vesz igénybe. Ráadásul szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez ingatlanfedezetre van szükség. Ha valaki nem rendelkezik ingatlannal, vagy nem szeretné azt bevonni a hitelügyletbe, akkor a megoldást a személyi kölcsön jelenti. Minden jelzáloghitel igénylésnél magasabbak a költségek, hiszen olyan díjak merülnek fel, amik egy személyi kölcsön igénylésénél nem. Mik ezek a díjak? És miért olcsóbb és egyszerűbb személyi kölcsönnel kiváltani a meglévő hitelt vagy hiteleket?

Hitelkiváltás személyi kölcsönnel

Személyi kölcsön igénylésekor nincs szükség fedezetre. Elegendő a jövedelmet igazolni. A szabad felhasználású jelzáloghitelhez viszont fedezetre van szükség. A fedezet bevonása pedig azzal jár, hogy az elbírálás ideje három hétre növekszik, szemben a személyi kölcsön néhány napos elbírálásával. Sokkal gyorsabban igényelhető tehát a személyi kölcsön, ezért ez a megoldás népszerűbb a hiteligénylők körében. A gyorsaság mellett pedig az egyszerűség a másik érv, hiszen a fedezetként felajánlott ingatlant fel kell értékeltetni, és a közjegyzőhöz is el kell menni a szerződés aláírása miatt. És ez még nem minden. A személyi kölcsön igénylése ugyanis olcsóbb, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelé.

Több olyan költség van ugyanis, amit ilyenkor az igénylőnek kell fizetnie. Ilyen az értékbecslés költsége, a közjegyző díja és a jelzálogjog bejegyzésért is fizetni kell. Az ingatlan tulajdoni lapját is ki kell kérni, és a térképmásolatra is szükség lesz. És ezekért is fizetni kell. Lakásbiztosítást is kell kötni a fedezetként bevont ingatlanra, és ez is plusz költséget jelent. A személyi kölcsönnel történő hitelkiváltás tehát egyszerűbb, gyorsabb és a költségei is jelentősen alacsonyabbak. Van azonban olyan eset, amikor mégis megérheti a szabad felhasználású jelzáloghitelt választani, ezért fontos tájékozódni a döntés előtt. Ez a döntés ugyanis hosszú távra szólhat, ezért nem mindegy, hogy melyik módozat mellett dönt az igénylő.

Az adósságrendező hitel

A bankok gyakran nevezik adósságrendező hitelnek a hitelkiváltást. Ez egy kiváló kifejezés, ami tökéletesen leírja a hitelkiváltás lényegét abban az esetben, ha több hitelt vált ki az igényelt hitelével az ügyfél. Mitől lesz ez adósságrendezés? Attól, hogy az ügyfél rendezi a sorait, rendbe teszi a pénzügyeit olyan módon, hogy az átláthatóbb és optimális esetben olcsóbb is lesz. Amikor valaki az autóhitelét, a kanapéra és a TV-re felvett hitelét egyszerre váltja ki, akkor három hitel helyett csupán egyre kell figyelnie, egyet kell nyomon követnie, és csak egy részletet kell fizetnie havonta. Ha csak egy részletet kell fizetni, az lényegesen leegyszerűsíti a pénzügyek kezelését, könnyebbé teszi azt, és ezzel terhet vesz le az igénylő válláról.

Ez persze csak az egyik oka az adósságrendező hitel igénylésének. A fő cél ebben az esetben is ugyanaz, mint a hitelkiváltásnál: kevesebbet fizetni havonta. Azt is látni kell, hogy mindkét elnevezés mögött álló konstrukció alkalmas egy hitel kiváltására ugyanúgy, mint kettő vagy több hitel egyidejű kiváltására. Az adósságrendezés tehát nem más, mint egy hitelkiváltás. Két elnevezés egy tartalommal. És mindkét kifejezés tökéletesen mutatja, hogy mire is jó ez a hitel: arra, hogy egy hitel ki legyen váltva és arra, hogy egy hitellel rendezzük az adósságainkat.

hitelkiváltás

Az adósságrendező hitel – mire kell figyelni?

Az adósságrendezésben fontos, hogy a részlet alacsonyabb legyen. Ezt könnyen ellenőrizheti az igénylő. Van azonban egy olyan része a hitelkiváltásnak, ami már nem ennyire átlátható és egyszerű. Ez pedig a felmerülő költségek. A hitelkiváltás ugyanis csak akkor tekinthető sikeresnek anyagi szempontból, ha a kiváltás során felmerülő költségek alacsonyabbak, mint az alacsonyabb törlesztő részlettel realizált nyereség. De milyen költségek merülnek fel?

Az egyik költség a végtörlesztés díja. A pénzintézetek ugyanis díjat számítanak fel azért, hogy egy felvett hitel előbb legyen visszafizetve. A végtörlesztés díja többnyire 1 százalék körül van, de a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt lehetnek eltérések. Az is előfordulhat, hogy a bank egyáltalán nem kér pénzt a végtörlesztésért.

A másik költség a kiváltáshoz használt kölcsön igénylésékor keletkezhet. Ez lehet a hitelbírálati díj, a folyósítási díj, és ha a bank kötelezően előírja a számlanyitást, akkor a számlának is lesz havi számlavezetési díja. Keletkezhet biztosítási díj, és egyéb költségek is felmerülhetnek attól függően, hogy milyen hiteltípussal történik a kiváltás.

Fontos lesz tehát a körültekintés. Hogy a kiváltás pozitívan hasson az igénylőre, és ne csak a problémái halmozódjanak.

Hitelkiváltás – csökkenni fog a visszafizetendő összeg

A hitelkiváltás már többször említett célja, hogy az igénylő költségei csökkenjenek. Kevesebbet kelljen fizetni. A teljes visszafizetendő összeg csökkenése együtt jár azzal, hogy a hitel olcsóbb, és így kedvezőbb lesz. Ha a visszafizetendő összeg alacsonyabb, az jó az ügyfélnek. Minél alacsonyabb, annál jobb. Ráadásul ez egy közérthető adat. Persze azt gondoljuk, hogy tudjuk, mi az a Teljes Hiteldíj Mutató, és azt is tudjuk, hogy mi a kamat. A visszafizetendő összeg azonban végtelenül egyszerű. Egy szám, ami forintra pontosan megmutatja, hogy mennyit kell visszafizetni az igényelt kölcsön után. Nem kell semmin gondolkodni. Nem kell elemezni vagy számolni. Ha a visszafizetendő összeg alacsony, az a jó az igénylőnek. Ennyi.

A teljes visszafizetendő összeg jelentősége

A teljes visszafizetendő összegnek a döntés meghozatalakor van jelentősége. Mégpedig nagy jelentősége. Az egyszerűsége és a közérthetősége miatt ez az a szám, ami leginkább befolyásolja a döntéshozatalt. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál kedvezőbb a hitel az igénylő számára. Mivel ez a szám megjelenik a kalkulátorokban is, így könnyen hozzáférhető, hiszen akár otthonról is könnyen kideríthető, hogy az aktuálisan elérhető konstrukciók közül melyiknél a legalacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg. Ez alapján úgy hozhat döntést az igénylő, hogy biztosan tudhatja, hogy a legkedvezőbb lehetőséget választotta ki. Erre a kamat nem alkalmas. A kamat egy fontos mutatószáma a hitelnek, de mivel a kamaton kívül is vannak költségei az igénylésnek, így nem alkalmas az összehasonlításra.

Csökkenthetők a költségek hitelkiváltással

A hitelkiváltásnál több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást.

A klasszikus hitelkiváltás azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. A többletet pedig arra költjük, amire csak akarjuk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM)

A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a (kötelezően) megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk (bizonyos esetekben a közjegyző díját a bank átvállalja). A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

A hitelkiváltás folyamata

A hitelkiváltás első lépése a döntés. Ahogy már fent írtuk, ez alapos mérlegelést és egy kis számlást kíván meg az igénylőtől. Ahhoz, hogy hitelkiváltásnak legyen értelme, biztosan tudni kell, hogy az alacsonyabb törlesztő részlettel elért nyereség nagyobb lesz minden felmerülő kiadásnál. Ha döntés megszületett, és megvan a megfelelő konstrukció is a kiváltáshoz, akkor jöhet a következő lépés.

A második lépés a hitel igénylése. Ehhez hitelképesnek kell lenni, és megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni. Össze kell szedni a bank által kért dokumentumokat, és be kell azokat nyújtani. A hitelkérelem beadása után következik a hitelbírálat, és pozitív döntés esetén következik a folyósítás. Ekkor a hitelkiváltásra szánt összeg már a kezünkben van.

A harmadik lépés, a kiváltani kívánt hitel végtörlesztése. Ezt a hitelező banknál kell jelezni, ahol kiszámolják, hogy mekkora az az összeg, amit fizetni kell. Ez a fennmaradó hitelrészből és a végtörlesztés díjából áll. Az összeg befizetése után a hitel megszűnik, amiről a pénzintézet hivatalos levélben értesíti az ügyfelet. Ha pontosan akkora összeget igényeltünk, amekkora a visszafizetendő összeg, akkor ezzel a folyamat lezárul, de tudni kell, hogy lehetőség van arra, hogy nagyobb összeget igényeljünk, és a hitel kifizetése után fennmaradó összeg szabadon felhasználható lesz. Az ügyfelek gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, akár azon az áron is, hogy a kiváltott hitelnél hosszabb futamidőt választanak.

Aztán már nincs más hátra, csak élvezni a hitelkiváltás nyújtotta előnyöket.

Összefoglalás

A fent leírtakból jól látható, hogy a hitelkiváltás nem bonyolult, és több előnye is van az ügyfél számára. Pénzt takarít meg, és a pénzügyei is egyszerűbbé válhatnak. És ehhez mindössze egy elhatározásra, nemi utánajárásra, és egy kis időráfordítására lesz szükség. Gyorsan megtörténhet, és utána évekig lehet élvezni az előnyeit. Ha olyan helyzetbe kerül valaki, hogy érdemes kiváltani a meglevő hitelét vagy hiteleit, akkor érdemes lépni, és kiváltani a hitelt. 

A hitelkiváltás jó. Használjuk, hogy pénzt takarítsunk meg a családunknak és magunknak, és könnyebben kezelhetővé tegyük a pénzügyek kezelését. A döntést és a tájékozódást szakértő weboldalak és hitel kalkulátorok is segítik.

A lényeg az: a hitelkiváltás jó ötlet lehet. Váltsuk ki a hitelünket, ha megéri.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkiváltás kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkiváltás kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A hitelkiváltás azt jelenti, hogy a korábban felvett, magasabb kamatozású, korszerűtlen hitelkonstrukciót helyettesítjük (kiváltjuk) egy új, alacsonyabb kamatozású, kedvező hitellel. A hitelkiváltó hitelből létezik jelzálog alapú hitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön. Előbbihez önerőre és fedezetre is szükség van, míg a személyi kölcsönöknél ez nem tartozik a feltételek közé.

Ez sok mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy a bankok a kiváltandó hitel maradványösszegét finanszírozzák. Maximum. Azaz legfeljebb akkora hitelkiváltó kölcsönt lehet igényelni, amekkora a kiváltandó hitel tőketartozása és egyéb díjai összesen. A személyi kölcsönök esetében van plafon, 10 millió forint a maximum igényelhető hitel, ha ennél nagyobb összegre van szükségünk, akkor önerő és fedezet is kell.

Ez függ attól, hogy melyik bank, melyik hitelkonstrukcióját választjuk. Személyi kölcsön alapú hitelkiváltásnál legfeljebb nyolc év lehet a teljes futamidő.

Igen. Ahogyan az összes hitelnél, úgy a hitelkiváltó kölcsön esetében is kell fizetni folyósítási díjat, és emellett lehetnek még számlavezetési, elő- és végtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díjkötelezettségeink is. Több plusz szolgáltatást is lehet igényelni, és ezek további díjakat jelenthetnek. Ugyanakkor ahogyan a többi hitelnél, a hitelkiváltó kölcsön esetében is hirdetnek meg akciós konstrukciókat, amelyeknél a fenti költségek egészét, vagy azok egy részét a bank elengedi.

Az első lépés, hogy a kiválasztott bank (szolgáltatás) által kért dokumentumokat beszerezzük. Ezután a bankfiókban elindíthatjuk az igénylést, bizonyos pénzintézeteknél online is meg lehet ezt tenni.

Ahogyan a többi hiteltípusnál, a hitelkiváltó kölcsönnél is teljesülnie kell egy sor feltételnek, amelyeket az adott bank szab meg. Azt biztosan tudható, hogy a KHR negatív adóslistán való szereplés az szolgáltatások túlnyomó többségénél kizáró ok, és a jövedelmi helyzetünknek is meg kell felelnie az aktuális szabályozásnak. A KHR listán szereplők nem igényelhetnek jelzálog alapú hitelkiváltó kölcsönt, személyi kölcsönhöz viszont hozzájuthatnak, utóbbi csak egy-két szolgáltatónál elérhető, főleg az aktív kategóriába tartozó ügyfeleknek szűkek a lehetőségeik és ők is csak alacsony hitelösszegben gondolkodhatnak.

Ha csúszunk a fizetéssel, késedelmi kamatot számolnak fel a bankok, majd egy idő után a szerződés felmondásra kerül és egy összegben kell kifizetni a fennálló tartozást. Ha a hitelkiváltó kölcsönünk jelzálog alapú, akkor a bank értékesítheti a fedezetet.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

2024.07.09.

A részvények és kötvények a befektetési eszközök két alapvető típusa, amelyek eltérő jellemzőkkel és kockázatokkal rendelkeznek. Mikor melyikbe fektessünk? Mikor melyiket válasszuk? Ismerjük meg a legfontosabb különbségeket közöttük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával