Hitelkiváltás kalkulátor 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Unicredit

Stabil kamat személyi kölcsön

Törlesztőrészlet 29666 Ft
THM 7.28 %
Visszafizetendő 1779960 Ft

THM
7,28% - 19,86%

Futamidő
12 - 96 hó

Hitel teljes díja: 1779960 Ft
Kamat: 279960 Ft, Kezdeti díj: 0 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
Sberbank

Fair Adósságcsökkentő Plusz Személyi kölcsön

Törlesztőrészlet 29624 Ft
THM 7.65 %
Visszafizetendő 1795440 Ft

THM
7,48%

Futamidő
36 - 96 hó

Hitel teljes díja: 1795440 Ft
Kamat: 277440 Ft, Kezdeti díj: 0 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarekbank

Takarék Fix Személyi Kölcsön

Törlesztőrészlet 33359 Ft
THM 13.16 %
Visszafizetendő 2014260 Ft

THM
7,62% - 25,34%

Futamidő
12 - 84 hó

Hitel teljes díja: 2014260 Ft
Kamat: 514260 Ft, Kezdeti díj: 0 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
BudapestBank

Hitelkiváltó Kölcsön

Törlesztőrészlet 35606 Ft
THM 16.20 %
Visszafizetendő 2136360 Ft

THM
16,2%

Futamidő
12 - 84 hó

Hitel teljes díja: 2136360 Ft
Kamat: 636360 Ft, Kezdeti díj: 0 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

OTP

OTP Személyi kölcsön

Törlesztőrészlet 38903 Ft
THM 21.16 %
Visszafizetendő 2345430 Ft

THM
9,8% - 23,2%

Futamidő
24 - 84 hó

Hitel teljes díja: 2345430 Ft
Kamat: 834180 Ft, Kezdeti díj: 0 Ft

Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Hitelkiváltás – váltás egy kedvezőbb hitelre

A hitelkiváltás nem jelent mást, mint hogy a hitelünket lecseréljük egy kedvezőbbre. Ha jelentős kamatkülönbséggel találunk másik hitelt, a megtakarításunk a több tízezertől a több millió forintot is elérheti. Megéri tehát időnként körülnézi a bankpiacon, és elgondolkodni azon, hogy az elavult hitelünket egy modernebb, kedvezőbb konstrukcióra cseréljük.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hitelkiváltás nem feltétlenül egy rossz döntés eredménye. Körültekintő választás, alapos elemzés után hozott döntésünket írhatja ugyanis felül az élet. Amikor felvesszük a hitelt, az adott kamatokból választhatunk. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a bankok hitelezési gyakorlata is. Szakértők is csak feltételes módban elemeznek, hiszen a gazdasági környezet annyira összetett, hogy a folyamatokat ugyan meg lehet jósolni, de biztosan senki nem tudja, mit hoz a holnap. Ne sajnáljuk hát az időt és az energiát az utánajárásra, hiszen a saját pénzünkről van szó.

Miért éri meg kiváltani a hitelünket?

A hitelkiváltás elsődleges, ha nem egyetlen célja az, hogy egy kedvezőbb, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor egy személyi kölcsönt akarunk lecserélni egy másik személyi kölcsönre, szükségünk lesz egy számológépre. Össze kell hasonlítanunk a régi és az új hitelünk havi törlesztő részleteit, és ki kell számolnunk, hogy mennyi pénz marad a zsebünkben, ha az új hitel mellett döntünk. Akkor éri meg kiváltani a hitelünket, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. Arra is gondoljunk, hogy a váltás az időnkbe és az energiánkba is kerül. Ezt ritkán forintosítjuk, pedig nem kis energiaráfordítást igényel egy hitelkiváltás.

A költségekről. A hitelkiváltás ritkán ingyenes, bár ilyen eset is előfordulhat. És nem csak az új hitelünk esetleges költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi hitel felmondásakor a bankok díjat kérhetnek a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak bankonként eltérnek. Az új hitelszerződés megkötése is kerülhet pénzbe, gondoljunk csak arra, amikor a pénzintézet kötelezően előírja a számlanyitást egy hiteligénylésnél. Fontos tehát, hogy számoljunk, megéri-e a kiváltás, hiszen könnyen lehet, hogy már annyira kevés van hátra az aktuálisan futó hitelünk futamidejéből, hogy a csere költsége magasabb lesz, mint az alacsonyabb kamatok miatt realizált nyereségünk.

Hitelkiváltás – személyi kölcsön helyett egy másik személyi kölcsön

A személyi kölcsönünk másik személyi kölcsönre cserélése talán a legegyszerűbb megoldás a hitelünk kiváltására. Személyi kölcsönt ugyanis egyszerűen és gyorsan, különösebb bonyodalmak nélkül tudunk igényelni. Gondoljunk csak arra, hogy a személyi kölcsön igénylésénél a bank által elvárt biztosíték csupán a rendszeres jövedelmünk. Nincs szükség ingatlanfedezet bevonására, ami amellett, hogy költséges még időigényes is. Amikor személyi kölcsönt cserélünk le személyi kölcsönre, meg kell vizsgálnunk a két hitel THM-ét. Az alacsonyabb THM alacsonyabb havi törlesztő részletet is jelent, és bár a THM nem tartalmazza a hitel teljes költségét, kiváló módszer az összehasonlításra. Össze kell szoroznunk a két törlesztő részlet közötti különbséget a hátralévő hónapok számával, és megkapjuk azt az összeget, amivel kevesebbet kell majd összességében fizetnünk. Ez az összeg lesz az alapja a döntésünknek, hogy kiváltsuk-e a hitelt vagy maradjon a régi.

Hitelkiváltás kalkulátor

Mikor éri meg másik konstrukcióra váltani?

Egy hitelkiváltásnál az is előfordulhat, hogy egy másik hiteltípussal helyettesítjük a már meglévő hitelünket. Ilyenkor nem személyi kölcsönre cseréljük le a személyi kölcsönünket, hanem egy jelzálog alapú hitelre. A jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak, és jellemzően alacsonyabb kamatozásúak, mint a személyi kölcsönök. Ez fontos érv lehet a váltás mellett, de jelzáloghitel igényléséhez ingatlannal kell rendelkeznünk, hiszen azt a hitelhez fel kell ajánlanunk fedezetként. A jelzálog alapú hiteleknek ráadásul kezdeti költségei is vannak. Ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, fizetnünk kell a közjegyzőnek az okiratba foglalásért, és a jelzálogjog bejegyzésnek is lesz díja, hiszen elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be a bank az ingatlanunkra a futamidő végéig. Az is fontos lesz, hogy amíg egy személyi kölcsönt néhány nap alatt megkaphatunk, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje általában három hét, de ennél hosszabb idő is lehet.

Nem feltétlenül jelent problémát a hosszabb elbírálási idő, de a költségekkel mindenképpen számolnunk kell. Egy jelzáloghitel igénylése több tízezer forintunkba is kerülhet, és így már nem biztos, hogy érdemes kiváltanunk a hitelünket. Számolnunk kell ebben az esetben is, hogy lássuk, a nyereség több lesz-e, mint a kiadásunk. A számolásban nagy segítség lehet egy hitelkalkulátor. Szakértő weboldalak segítenek nekünk abban, hogy a lehetséges konstrukciókat könnyen és gyorsan összehasonlíthassuk. A hitelkalkulátor a kamat és a THM mellett tájékoztatást ad a teljes visszafizetendő összegről is, ami az egyik leglényegesebb adat lehet a döntésünkhöz.

Több hitelből egy hitel – hitelkiváltás kisokos

A hitelkiváltás célja gyakran az egyszerűség. Ha több hitelünk van, és lecseréljük egyetlen hitelre, a kiadásaink átláthatóbbak és kezelhetőbbek lesznek. Ebben az esetben ugyanis nem többfelé fizetünk, csupán egy törlesztő részletet kell majd havonta elutalnunk. Lehet, hogy vettünk fel hitelt a kocsira, a kanapéra, és a TV-re is. A három hitelből csinálhatunk egyet, ezzel egyszerűsítve az életünket. És persze csökkentve a költségeinket, hiszen a hitelkiváltás célja szinte minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk ugyanazért a hitelösszegért havonta.

Hitelkiváltás új hitel igénylésekor

A hitelkiváltás lehetősége egy új hitel igénylésekor is felmerülhet. Ilyenkor azt kell megnéznünk, hogy a már meglévő hitelünk vagy hiteleink mellé igényelt hitel kondíciói kedvezőbbek-e, mint az új hitelé. Ha a válasz a nem, akkor dönthetünk úgy, hogy az új hitelből annyival többet igénylünk, hogy nem csak az aktuális célunkat tudjuk belőle megvalósítani, de meglévő hiteleinket is vissza tudjuk belőle fizetni. És máris kiváltottuk a hitelinket egyetlen hitelre. Ezzel átláthatóbbá tehetjük a pénzügyinket, és teljes visszafizetendő összeget is csökkenthetjük. Azzal azonban számolnunk kell, hogy a futamidő ebben az esetben hosszabb lehet.

A hitelkiváltásnál két módszer létezik a költségeink csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztő részlet mellett változatlan futamidővel fizetjük tovább a hitelünket. A másik, hogy a futamidő lesz rövidebb, változatlan törlesztő részlet mellett. Mindkét eset megtakarítást jelent számunkra. Abban az esetben azonban, ha új hitel felvételével váltjuk ki a hitelinket, a futamidő biztosan növekedni fog, míg egy szokványos hitelkiváltásnál a hitelösszeg általában nem változik. Ez sem feltétlenül igaz azonban, hiszen egy hitelkiváltásnál is dönthetünk úgy, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztő részletek nagyságát nem változtatjuk meg. Ez azt eredményezi, hogy bár ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, a kedvezőbb kamatozás miatt több hitelhez jutunk. A többlethitelt pedig megkapjuk, és arra fordítjuk, amire csak akarjuk.

A hitelkiváltás feltételei

Akár személyi kölcsönnel, akár jelzálog alapú hitellel váltjuk ki a meglévő hitelünket, át kell esnünk a hitelbírálaton. Et azt jelenti, hogy nem szerepelhetünk a KHR-ben negatív adósként, megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel kell rendelkeznünk, és adott esetben egy olyan ingatlannal is, amit fedezetként bevonhat a bank a jelzáloghitelbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be jelentős változás az életünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez azonban nem biztos, még akkor sem, ha a hitelt a saját bankunktól igényeljük, akkor pedig főleg nem, ha egy másik pénzintézettől, hiszen a bankok eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Hitelfelvétel előtt mindenképpen tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkiváltás kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkiváltás kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkiváltás kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A hitelkiváltás azt jelenti, hogy a korábban felvett, magasabb kamatozású, korszerűtlen hitelkonstrukciót helyettesítjük (kiváltjuk) egy új, alacsonyabb kamatozású, kedvező hitellel. A hitelkiváltó hitelből létezik jelzálog alapú hitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön. Előbbihez önerőre és fedezetre is szükség van, míg a személyi kölcsönöknél ez nem tartozik a feltételek közé.

Ez sok mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy a bankok a kiváltandó hitel maradványösszegét finanszírozzák. Maximum. Azaz legfeljebb akkora hitelkiváltó kölcsönt lehet igényelni, amekkora a kiváltandó hitel tőketartozása és egyéb díjai összesen. A személyi kölcsönök esetében van plafon, 10 millió forint a maximum igényelhető hitel, ha ennél nagyobb összegre van szükségünk, akkor önerő és fedezet is kell.

Ez függ attól, hogy melyik bank, melyik hitelkonstrukcióját választjuk. Egyébként személyi kölcsön alapú hitelkiváltásnál legfeljebb nyolc év lehet a teljes futamidő, jelzálog alapú hiteleknél pedig akár 30 év is eltarthat ez az időszak.

Igen. Ahogyan az összes hitelnél, úgy a hitelkiváltó kölcsön esetében is kell fizetni folyósítási díjat, és emellett lehetnek még számlavezetési, elő- és végtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díjkötelezettségeink is. Több plusz szolgáltatást is lehet igényelni, és ezek további díjakat jelenthetnek. Ugyanakkor ahogyan a többi hitelnél, a hitelkiváltó kölcsön esetében is hirdetnek meg akciós konstrukciókat, amelyeknél a fenti költségek egészét, vagy azok egy részét a bank elengedi.

Az első lépés, hogy a kiválasztott bank (szolgáltatás) által kért dokumentumokat beszerezzük. Ezután a bankfiókban elindíthatjuk az igénylést, bizonyos pénzintézeteknél online is meg lehet ezt tenni. A jelzálog alapú hitelkiváltásnál mindenképpen személyesen kell kezdeményezni az igénylést.

Ahogyan a többi hiteltípusnál, a hitelkiváltó kölcsönnél is teljesülnie kell egy sor feltételnek, amelyeket az adott bank szab meg. Azt biztosan tudható, hogy a KHR negatív adóslistán való szereplés az szolgáltatások túlnyomó többségénél kizáró ok, és a jövedelmi helyzetünknek is meg kell felelnie az aktuális szabályozásnak. A KHR listán szereplők nem igényelhetnek jelzálog alapú hitelkiváltó kölcsönt, személyi kölcsönhöz viszont hozzájuthatnak, utóbbi csak egy-két szolgáltatónál elérhető, főleg az aktív kategóriába tartozó ügyfeleknek szűkek a lehetőségeik és ők is csak alacsony hitelösszegben gondolkodhatnak.

Ha csúszunk a fizetéssel, késedelmi kamatot számolnak fel a bankok, majd egy idő után a szerződés felmondásra kerül és egy összegben kell kifizetni a fennálló tartozást. Ha a hitelkiváltó kölcsönünk jelzálog alapú, akkor a bank értékesítheti a fedezetet.

Legutóbbi blogbejegyzések

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

Így csökkentheted a költségeket lakásvásárláskor

2022.01.21.

Csökkentenéd a költségeidet a lakásvásárlás során? Akkor alábbi cikkünk neked szól!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Tovább olvasom
Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

Új vagy használt lakást érdemesebb vásárolni lakástámogatással?

2022.01.17.

Új és használt lakás között kellene döntened, de nem tudod, melyikkel járnál jobban anyagilag, ha a lakástámogatást is igényled hozzá? Akkor érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket!

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom