Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – minden tudnivaló egy helyen

Az Egyéves Magyar Állampapír – 1MÁP

Az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10 ezer forintos alapcímletű értékpapír.

Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, vagyis 100 százalékos árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik.

A futamidő végén a kamat a tőkével együtt kerül kifizetésre.

A 2019. június 1-jét követően vásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamatadó-mentes befektetés. A 2019. június 1-jét megelőzően vásárolt Egyéves Magyar Állampapír utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke 15 százalék.

Az Egyéves Magyar Állampapír követelése nem évül el.

Az 1MÁP vásárlója bárki lehet, az 1MÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) vásárolhatják meg. Az 1MÁP jegyzés útján kerül forgalomba hozatalra.

Egyéves Magyar Állampapír vásárlás

Az 1MÁP egy magyar állam által kibocsátott, 1 éves futamidejű, fix kamatozású értékpapír. Alapcímlete 10 ezer forint, és névértéken, azaz 100 százalékos árfolyamon lehet jegyezni. Az Egyéves Magyar Állampapír árfolyam versenyképes-

A 1MÁP főbb jellemzői:

 • Futamidő: 1 év

 • Kamatozás: fix, 8 százalék

 • Alapcímlet: 10 ezer forint

 • Jegyzés helyei: Magyar Államkincstár, bankok, értékpapír-forgalmazók

 • Visszavásárlás: lehetséges a futamidő alatt

Az egyéves magyar állampapír adózása

A most vásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamatadó-mentes. Az Egyéves Magyar Állampapír kamatadó nélkül még vonzóbb befektetési forma.

Az 1MÁP egy biztonságos és alacsony kockázatú befektetés, amely rövid távú megtakarítások esetén lehet előnyös. A fix kamatozásnak köszönhetően a befektető előre tudja, hogy mekkora hozamot kap a befektetéséből.

Az 1MÁP-ot a Magyar Államkincstár, bankok, és értékpapír-forgalmazók értékesítik. A jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik a futamidő.

Ha valaki 10.000 forintért vásárol egy 1MÁP-ot, akkor 800 forint kamatot kap a lejáratkor.

Az 1MÁP egy jó befektetési lehetőség azok számára, akik biztonságos és alacsony kockázatú befektetést keresnek rövid távra.

Egyéves Magyar Állampapír kamat

2023. október 27-én az 1MÁP kamata 8,00 százalék. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 10.000 forintért vesz egy ilyen állampapírt, akkor egy év múlva 800 forintot kap kamatként.

Az 1MÁP fix kamatozású, azaz a kamat mértéke nem változik a futamidő alatt. Ez azt jelenti, hogy a befektető biztos lehet abban, hogy a megvásárolt állampapír után pontosan annyi kamatot fog kapni, amennyit a vásárláskor kiszámított.

Az 1MÁP kamata magasabb, mint a bankbetétek kamata, ezért vonzó befektetési lehetőség lehet azok számára, akik biztonságos befektetést keresnek, és nem félnek egy évre lekötni a pénzüket.

Fontos megjegyezni, hogy az 1MÁP kamatadó-mentes, tehát a kamatbevétel után nem kell adót fizetni. Ez tovább növeli az 1MÁP vonzerejét.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Egyéves Magyar Állampapír visszaváltás

Az 1MÁP bármikor visszaváltható a futamidő alatt. A visszaváltás során a befektető megkapja a tőkét és a kamatot. Az Egyéves Magyar Állampapír lejárat előtti eladás nem jár veszteséggel.

A visszaváltás módja attól függ, hogy hol vásárolta az állampapírt. A Magyar Államkincstárnál a visszaváltás díjmentes, a bankok és a befektetési szolgáltatók azonban díjat számíthatnak fel.

A visszaváltáshoz a befektetőnek be kell nyújtania a visszaváltási kérelmet a forgalmazóhoz. A kérelemben meg kell adni az állampapír sorszámát és a visszaváltani kívánt mennyiséget.

A visszaváltás általában a kérelem benyújtását követő munkanapon történik.

Az egyéves magyar állampapír visszaváltásának folyamata a következő:

 • A befektető benyújtja a visszaváltási kérelmet a forgalmazóhoz.

 • A forgalmazó elvégzi a visszaváltási tranzakciót.

 • A befektető megkapja a tőkét és a kamatot.

A visszaváltási kérelem benyújtásának módja a forgalmazótól függ. A Magyar Államkincstárnál a visszaváltási kérelmet személyesen, postai úton vagy elektronikusan lehet benyújtani. A bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál a visszaváltási kérelmet általában online vagy a bankfiókban lehet benyújtani.

A visszaváltási kérelemben a következő adatokat kell megadni:

 • A befektető neve

 • Az állampapír sorszáma

 • A visszaváltani kívánt mennyiség

A visszaváltási kérelemhez csatolni kell az állampapírokat. Amennyiben az állampapírokat elektronikus formában vásárolta a befektető, akkor a visszaváltáshoz elegendő a sorszámokat megadni.

A visszaváltás díjmentes a Magyar Államkincstárnál. A bankok és a befektetési szolgáltatók azonban díjat számíthatnak fel a visszaváltásért. A díj mértéke a forgalmazótól függ.

A visszaváltás általában a kérelem benyújtását követő munkanapon történik.

Az Állampapír, mint befektetés

Az állampapír egy olyan befektetési eszköz, amelyben a befektető pénzt kölcsönöz az államnak.

Kamatot fizet a befektetőnek a kölcsönért, és a futamidő végén visszafizeti a tőkét is.

Számos előnnyel rendelkeznek a többi befektetési eszközhöz képest. Elsősorban nagyon biztonságosak. Az állam hitelképessége nagyon erős, ezért az állampapírok értékvesztésének kockázata nagyon alacsony.

Másodszor, az állampapírok kamata magasabb, mint a bankbetétek kamata. Ez azt jelenti, hogy az állampapírokból származó hozam magasabb lehet, mint a bankbetétből származó hozam.

Harmadszor, az állampapírok kamata adómentes. Ez azt jelenti, hogy a kamatbevétel után nem kell adót fizetni.

Negyedszer, az állampapírok könnyen eladhatók. Az állampapírokat bármikor el lehet adni a piacon.

Az állampapírok azonban néhány hátránnyal is rendelkeznek. Az állampapírok hozama ugyanis alacsonyabb lehet, mint a részvények hozama. Ez azt jelenti, hogy az állampapírokból származó hozam nem lehet olyan magas, mint a részvényekből származó hozam.

Másodszor, az állampapírok árfolyama változhat. Ez azt jelenti, hogy a befektető veszteséget is szenvedhet az állampapír értékcsökkenése miatt.

Harmadszor, az állampapírok kamata alacsonyabb, mint a magasabb kockázatú befektetési eszközök kamata. Ez azt jelenti, hogy az állampapírokból származó hozam nem lehet olyan magas, mint a magasabb kockázatú befektetési eszközökből származó hozam.

Összességében elmondható, hogy az állampapír egy biztonságos és megbízható befektetési eszköz. Jó választást jelenthetnek azok számára, akik egy biztonságos befektetést keresnek, és nem félnek egy bizonyos ideig lekötni a pénzüket.

Az állampapírok elemzése – hogyan csináljuk?

Az állampapírok elemzése során a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 • Kamat: az állampapír kamata az a hozam, amelyet a befektető az állampapírért kap.

 • Futamidő: az állampapír futamideje az az időtartam, ami után az állampapírt visszafizetik.

 • Kockázat: az állampapír kockázata az a valószínűség, hogy az állampapír értéke csökken.

Az állampapír kamata: az állampapír kamata az egyik legfontosabb szempont, amelyet az állampapírok elemzése során figyelembe kell venni. A magasabb kamatozású állampapírok általában vonzóbb befektetési lehetőséget jelentenek, mint az alacsonyabb kamatozású állampapírok.

Az állampapír futamideje: az állampapír futamideje szintén fontos szempont. A rövidebb futamidejű állampapírok kevésbé kockázatosak, mint a hosszabb futamidejű állampapírok.

Az állampapír kockázata: az állampapír kockázata a harmadik legfontosabb szempont, amelyet az állampapírok elemzése során figyelembe kell venni. A magasabb kockázatú állampapírok magasabb hozamot kínálnak, mint az alacsonyabb kockázatú állampapírok.

Az állampapír egy biztonságos és megbízható befektetési eszköz. Az állampapír jó választást jelenthetnek azok számára, akik egy biztonságos befektetést keresnek, és nem félnek egy bizonyos ideig lekötni a pénzüket.

Egyéves Magyar Állampapír vásárlás

Miért válasszuk befektetésnek egy magyar állampapírt?

A magyar állampapírok számos előnnyel rendelkeznek, amelyek miatt jó befektetési lehetőséget jelenthetnek.

Elsősorban nagyon biztonságosak. Az állam hitelképessége nagyon erős, ezért az állampapír értékvesztésének kockázata nagyon alacsony. Ez különösen fontos a jelenlegi gazdasági környezetben, amelyben a magas infláció és a háború miatt a befektetések kockázata növekszik.

Másodszor, az állampapír kamata magasabb, mint a bankbetétek kamata. Ez azt jelenti, hogy az állampapírból származó hozam magasabb lehet, mint a bankbetétből származó hozam. Ez fontos lehet azoknak a befektetőknek, akik szeretnék megőrizni a pénzük értékét, és magasabb hozamot szeretnének elérni.

Harmadszor, az állampapír kamata adómentes. Ez azt jelenti, hogy a kamatbevétel után nem kell adót fizetni. Ez jelentősen növelheti az állampapír hozamát.

Negyedszer, az állampapír könnyen eladható. Az állampapírokat bármikor el lehet adni a piacon. Ez fontos lehet a befektetőknek, akiknek gyorsan szükségük van a pénzükre.

Természetesen az állampapírokhoz is kapcsolódik bizonyos kockázat. Az állampapírok értéke csökkenhet, ha az állam hitelképessége romlik. Ez azonban nagyon ritka esemény.

Összességében elmondható, hogy a magyar állampapír egy biztonságos és megbízható befektetési eszköz. Jó választást jelenthetnek azok számára, akik biztonságos befektetést keresnek.

Miért jó, ha egy befektetés után nem kell kamatadót fizetni?

Az adómentesség egy befektetési lehetőség vonzó jellemzője, mivel ez a gyakorlatban lehetővé teszi a befektetett tőke hatékonyabb növekedését anélkül, hogy a befektetőnek kamatadót kellene fizetnie.

Az adómentesség lehetősége különböző formákban jelenhet meg az adójogszabályokban, és számos előnye lehet, amelyeket érdemes alaposan mérlegelni a befektetési döntések során.

Az egyik legfontosabb előny az adómentesség háttérben meghúzódó adó optimalizálás. Az adómentesség lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a hozamokat anélkül növeljék, hogy adót kellene fizetniük azokra.

Ez jelentősen javíthatja a hosszú távú hozamokat, mivel a befektetett pénz teljes mértékben kamatozhat. Például, ha egy befektetés kamatadó alól mentes, és az éves hozam 5 százalék, akkor az összegyűlt kamatokat nem kell megosztani az állammal, így a teljes összeg marad a befektető számára.

Az adómentesség továbbá csökkentheti a befektetési költségeket is. Kamatadó fizetése esetén a befektetőnek az adóterhek miatt kevesebb hozam marad a befektetett pénzéből. Az adómentesség lehetővé teszi, hogy a befektető a teljes hozamot megtartsa, így hosszú távon több pénze lehet az eredeti befektetésből.

Emellett az adómentesség csökkentheti a befektetési kockázatot is.

Mivel a befektetőnek kevesebb pénzt kell kifizetnie az adók miatt, a veszteségek kevésbé fájóak, és könnyebben helyrehozhatók. A nagyobb hozamok és alacsonyabb költségek kombinációjával a befektetők jobban hozzászoknak az adómentes befektetésekhez.

Az adómentességnek azonban vannak korlátai is, és nem minden befektetési lehetőség adómentes. Az adómentesség gyakran csak bizonyos típusú befektetésekre vonatkozik, például államkötvényekre vagy meghatározott adómentes számlákra. Emellett az adómentesség időszakosan változhat, és az adózási szabályok alá eső befektetések esetén az adómentesség megszűnhet.

Végső soron az adómentesség lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hatékonyabban növeljék vagyonukat, mivel a hozamokat és a tőke növekedését nem terheli adó.

Az adómentességnek lehetnek hosszú távú gazdasági előnyei, de a befektetőknek mindig érdemes konzultálniuk pénzügyi tanácsadóval vagy adótanácsadóval a legmegfelelőbb stratégia kiválasztása érdekében.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Mikor válasszuk az Egyéves Magyar Állampapírt fő befektetésnek?

Az Egyéves Magyar Állampapírt fő befektetésnek akkor érdemes választani, ha a befektető a következő célokat szeretné elérni:

Biztonságos befektetést keres, amelyben a kockázat alacsony. Az 1MÁP egy nagyon biztonságos befektetési eszköz, mivel az állam hitelképessége nagyon erős.

Hozamot szeretne elérni, amely magasabb, mint a bankbetétek kamata. Az 1MÁP kamata jelenleg magasabb, mint a bankbetétek kamata.

Nem fél egy évig lekötni a pénzét. Az 1MÁP futamideje egy év.

Az 1MÁP nem megfelelő fő befektetésnek, ha a befektető a következő célokat szeretné elérni:

Magas hozamot szeretne elérni. Az 1MÁP hozama alacsonyabb lehet, mint a magasabb kockázatú befektetések hozama.

Szüksége van a pénzére egy évnél hamarabb. Az 1MÁP bármikor eladható, de ebben az esetben a befektető veszteséget szenvedhet.

A következő esetekben különösen ajánlott az 1MÁP fő befektetésnek:

 • Ha a befektető nyugdíjcélra fektet be.

 • Ha kis összeget szeretne befektetni, és nem akar nagy kockázatot vállalni.

 • Ha a befektetőnek gyorsan szüksége van a pénzére, de nem tudja, hogy pontosan mikor.

A befektetési döntés meghozatala előtt mindig érdemes szakember segítségét kérni.

Egyéves Magyar Állampapírt – Összefoglaló

Az 1MÁP egy Magyarország kormánya által kibocsátott, rövid lejáratú államkötvény, amely egy éven belül lejár.

Alacsony kockázatú befektetésnek számít, mivel az állam garanciát vállal a tőke visszafizetésére és a kamatfizetésre. A kamatot a kibocsátás során határozzák meg, és a befektetés teljes időtartama alatt nem változik.

Az 1MÁP könnyen elérhető az államkincstárnál vagy a kereskedelmi bankoknál, és likviditása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy rövid távú pénzszükségleteiket kielégítsék.

Ez a befektetési lehetőség különösen vonzó lehet azoknak, akik alacsony kockázatú és likvid befektetést keresnek rövid távú pénzügyi célok eléréséhez.

Az 1MÁP könnyen beépíthető egy diverzifikált befektetési portfólióba a pénzügyi célok és kockázati preferenciák alapján. Az 1MÁP hozama alacsonyabb a hosszabb lejáratú kötvényekhez képest, de a stabilitása és likviditása vonzóvá teszi azok számára, akik számára fontos a tőkevédelem és az alacsony kockázat.

Biztonságos, könnyen eladható, könnyen megvásárolható, és egy rövid vagy középtávú cél eléréséhez kiváló eszköz. Ez a 1MÁP. Az állampapírok minden előnyével. A kamatadó-mentesség már csak egy bónusz. De olyan bónusz, ami hozzátehet a hozamhoz. Nem is keveset. A kamatos kamat pedig a legjobb dolog, minden profi befektető szerint.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – minden tudnivaló egy helyen - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – minden tudnivaló egy helyen - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – minden tudnivaló egy helyen - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) – minden tudnivaló egy helyen - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az 1MÁP egy rövid futamidejű, fix kamatozású állampapír, amelyet a Magyar Államkincstár bocsát ki. A papír névértéke 10 000 forint, és évente fizet kamatot. A 2023-as sorozat lejárata 2024. október 27.

1MÁP-ot devizabelföldi vagy devizakülföldi természetes személyek (magánszemélyek) vásárolhatnak.

1MÁP-ot a Magyar Államkincstárnál, valamint a Magyar Államkincstár által minősített forgalmazóknál lehet vásárolni.

A 2023. október 27-én érvényes kondíciók szerint az 1MÁP kamata 8 százalék.

A hozam az 1MÁP esetében a kamat és a névérték különbsége. A 2023. október 27-én érvényes kondíciók szerint az 1MÁP hozama 8000 forint (100 ezer forintra vetítve).

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával