Gépbiztosítás – Minden, amit tudni kell róla 2024-ben

A vállalati gépbiztosítás

A vállalkozások számára a gépek és berendezések kulcsfontosságú eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony működéshez.

A gépek azonban nemcsak nagy értéket képviselnek, hanem különféle kockázatoknak is ki vannak téve, mint például a meghibásodás, lopás vagy akár természeti katasztrófa.

A kockázatok elleni védelem érdekében szükséges lehet gép biztosításra.

Miért lehet fontos a gép biztosítás?

Mert a gépek és berendezések bármikor meghibásodhatnak, akár gyártási hibából, akár rendszeres használatból adódóan. A gép biztosítás ebben az esetben fedezetet nyújthat a javításra vagy cserére szoruló gépek javításához.

Mert a lopás mindig jelen lehet, függetlenül attól, hogy a vállalkozás nagyvárosban vagy vidéken működik. A gép biztosítás segítséget nyújthat a lopásokból eredő anyagi veszteségek csökkentésében.

Mert a tűz, árvíz vagy más természeti katasztrófa következtében bekövetkezett károk jelentős veszteségeket okozhatnak egy vállalkozásnak. A gép biztosítás ilyen esetekben segíthet a gépek helyreállítási költségeiben.

Mert ha egy vállalkozás kulcsfontosságú gépei meghibásodnak vagy ellopják őket, akkor az az üzletmenetet is veszélyeztetheti. A gép biztosítás segíthet abban, hogy a vállalkozás gyorsabban helyreálljon, és minimalizálja az üzletmenet szüneteléséből eredő károkat.

Hogyan válasszunk megfelelő gépbiztosítást?

Határozzuk meg a gépek értékét: határozzuk meg a vállalkozás legfontosabb gépeinek és berendezéseinek értékét. Ez segíteni fog abban, hogy megfelelő fedezetet válasszunk.

Vizsgáljuk meg a kockázatokat: értékeljük a vállalkozás kockázatait, például azt, hogy milyen gyakran fordul elő a gépek meghibásodása, vagy milyen a lopás kockázata.

Konzultáljunk biztosítási szakértővel: vegyük igénybe egy biztosítási szakértő segítségét a megfelelő gép biztosítás kiválasztásához. Ők segítenek az egyedi igényekhez igazított fedezet kiválasztásában.

Ismerjük meg az általános feltételeket: olvassuk el alaposan a gép biztosítás általános feltételeit, hogy megértsük, milyen esetekben térít a biztosítás, és milyen kizárások vannak.

Tekintsük át az extra fedezeteket: nézzük meg az extra fedezeteket is, mint például a bérkiesési biztosítás vagy a felelősségbiztosítás, amelyek további védelmet nyújthatnak vállalkozásunknak.

A gépek és berendezések védelme elengedhetetlen a vállalkozások számára. A gép biztosítás segíthet abban, hogy a vállalkozás gyorsan talpra álljon a váratlan események után, minimalizálva ezzel a pénzügyi veszteséget.

Lényeges ismerni az elérhető opciókat, és a vállalkozás egyedi igényeihez igazított biztosítást választani. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig érdemes szakértő tanácsát kérni.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Védelem a váratlan károk ellen

A gépek nélkülözhetetlenek a gazdaság minden területén, legyen szó a mezőgazdaságról, az iparról vagy szolgáltatások nyújtásáról.

A gépek azonban sérülékenyek, és akár egy kisebb balesetben is jelentős kár keletkezhet.

A gépbiztosítás segítségével megvédhetjük magunkat ezeknek a károknak a következményeitől.

Milyen kockázatokat fedez a gép biztosítás? A gép biztosítás többnyire a következő kockázatokat fedezi:

 • Külső behatások, például tűz, villámcsapás, vihar, jégverés, árvíz, földrengés, földcsuszamlás.

 • Belső meghibásodások, például mechanikus sérülések, üzemi hibák, üzemanyag- vagy kenőanyag-hiány.

 • Szándékos rongálás, például vandalizmus, lopás.

A biztosítások többnyire a gép teljes értékét megtérítik kár esetén, vagyis a biztosítottnak nem kell saját pénzéből fizetnie a javítás vagy a csere költségeit.

Milyen gépekre köthető gép biztosítás?

Gép biztosítást köthetünk új és használt gépekre egyaránt. A biztosítható gépek köre igen széles, beleértve a következőket:

 • Mezőgazdasági gépek, traktorok, kombájnok, permetezőgépek, talajművelő gépek.

 • Ipari gépek, szerszámgépek, szállítógépek, emelőgépek.

 • Képző- és szórakoztató gépek, például játékgépek, szállodai berendezések.

Hogyan köthetünk gép biztosítást?

Gép biztosítást a legtöbb biztosítónál megköthetjük. A biztosítás megkötéséhez szükség lesz a gép típusára, értékére, és arra, hogy milyen kockázatokat szeretnénk biztosítani.

A biztosítási díj a gép értékétől, a biztosított kockázatoktól, és a gép használatának körülményeitől függően változik.

Miért érdemes gépbiztosítást kötni?

A gép biztosítás fontos védelmet nyújthat, ami megvédhet a vállalkozást a váratlan károk következményeitől.

A biztosítás segítségével elkerülhetjük, hogy egy baleset vagy rongálás jelentős anyagi károkat okozzon.

A szakértők szerint a gép biztosítás megkötésekor érdemes odafigyelni a következőkre:

 • A biztosítási fedezet megfelelőségét. Biztosítanunk kell minden olyan kockázatot, amely a gépünket veszélyeztetheti.

 • A biztosítási díj mértékét. Kérjük be több biztosítótól is ajánlatot, hogy a legjobb árat kapjuk.

 • A kárrendezés feltételeit. A biztosítási szerződés tartalmazza a kárrendezés feltételeit, ezért érdemes alaposan elolvasni azt, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés egy esetleges kár esetén.

Más biztosítást is köthetünk: a technikai biztosítás

A technikai biztosítás építési, szerelési, felújítási tevékenység közben, a gépben, berendezésben keletkezett kár esetén fizethet térítést. Ilyen a géptörés, üzemszünet vagy a telephelyen tárolt gépjárművekben keletkezett károk.

Más biztosítást is köthetünk: eszközbiztosítás

Az eszközbiztosítás az elektromos berendezéseket és készülékeket biztosítja. Amire a vagyonbiztosítás nem terjed ki, számítógépek, laptopok, egyéb informatikai eszközök biztosítására szolgál.

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor egy program, ami segíthet meghatározni a vállalkozás számára megfelelő gépbiztosítási díjat.

A kalkulátorhoz szükséges adatok közé tartozik a biztosított gépek értéke, a biztosítási időszak hossza és a választott kockázatok.

A gépbiztosítási díj a biztosított gépek értékétől függ. Minél magasabb a biztosított gépek értéke, annál magasabb lesz a díj.

A biztosítási időszak hossza is befolyásolja a díjat, minél hosszabb a biztosítási időszak, annál alacsonyabb lesz a díj.

A választott kockázatok is befolyásolják a díjat, minél több kockázatot biztosítunk, annál magasabb lesz a díj.

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor használata segíthet a vállalkozásnak megtalálni a megfelelő díjú biztosítást.

gépbiztosítás kötés

A gyártóeszközök megóvásának jelentősége

A gyártóeszközök megóvása kiemelkedő fontosságú minden vállalkozás számára.

Ezek a gyártóeszközök, beleértve a gépeket, berendezéseket és egyéb gyártási eszközöket, a vállalkozás alapvető infrastruktúráját képezik, és azok meghibásodása, károsodása vagy elvesztése komoly következményekkel járhat.

Az alábbiakban olvasható a gyártóeszközök megóvásának jelentősége:

Termelékenység fenntartása: a gyártóeszközök megóvása elengedhetetlen a vállalkozás folyamatos termelékenységének fenntartásához. Ha egy fontos gép meghibásodik vagy leáll, az termelési hibákhoz, időveszteséghez és költségek növekedéséhez vezethet.

Költségmegtakarítás: a gyártóeszközök karbantartása és védelme hosszú távon költségmegtakarítást eredményezhet. Rendszeres karbantartás segíthet elkerülni a drága javításokat, vagy akár az eszközök teljes cseréjét.

Minőség: jó minőségű, jól karbantartott eszközökkel könnyebb fenntartani a termékek vagy szolgáltatások minőségét. Ez hozzájárulhat a vállalkozás jó hírnevének és vevői elégedettségének fenntartásához.

Munkavállalói hatékonyság: a munkavállalók hatékony munkavégzése szorosan összefügg a megfelelő eszközök és gépek használatával. Jól karbantartott, biztonságos eszközökkel a dolgozók hatékonyabban és biztonságosabban végezhetik munkájukat.

Biztonság és kockázatcsökkentés: a nem megfelelően karbantartott vagy elavult gyártóeszközök növelhetik a munkahelyi balesetek esélyét. A gyártóeszközök rendszeres karbantartása és modernizálása csökkentheti ezeket a kockázatokat, hozzájárulva a munkahelyi biztonsághoz.

Hosszú távú befektetés védelme: a gyártóeszközök jelentős beruházást jelentenek a vállalkozás számára. Azok megóvása segít megvédeni ezt a befektetést, növelve a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát.

Környezeti fenntarthatóság: egy modern, energiatakarékos és környezetbarát gyártóeszköz használata nemcsak a vállalkozás költségeit csökkenti, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. A fenntartható gyártóeszközök használata és karbantartása segít csökkenteni a környezeti terhelést.

A gyártóeszközök megóvása nem csupán a vállalkozás hatékonyságához és költségmegtakarításához járul hozzá, hanem biztosítja a fenntartható fejlődést, a munkahelyi biztonságot és a minőségi termékek vagy szolgáltatások nyújtását is.

A rendszeres karbantartás és az eszközkezelésre irányuló figyelem jelentősen növelheti a vállalkozás versenyképességét a piacon.

Egy váratlan negatív esemény hatása a vállalkozásra

Ha váratlan negatív esemény következik be, például gép meghibásodás vagy természeti katasztrófa, az azonnal befolyásolhatja a vállalkozás mindennapi működését. Az esemény következtében fellépő leállások és problémák időveszteséget eredményezhetnek, ami hátráltathatja a termelést. A gyártóeszközök kiesése miatt a termelékenység csökken, ami pénzügyi veszteséget okozhat a vállalkozásnak. A vevői megrendelések késése, elmaradása vagy minőségi problémák következtében a vállalkozás hírneve sérülhet.

A szállítási nehézségek vagy anyaghiány miatt az előállítási költségek emelkedhetnek. A munkavállalók morálja csökkenhet a váratlan stressz és bizonytalanság miatt. Az esemény hatására a vállalkozás esetlegesen elveszítheti ügyfeleit a szolgáltatások megszakadása miatt. A vállalkozás készpénzállománya csökkenhet a sürgős helyreállítási költségek miatt. Az alkalmazottak elbizonytalanodhatnak, mivel nem biztosak abban, hogy a vállalkozás milyen mértékben tudja garantálni a munkahelyek stabilitását. Az üzleti partnerekkel és beszállítókkal való kapcsolatok megromolhatnak az elmaradó teljesítések miatt. A vállalkozás rövid távon gyakran nem képes azonnal helyreállni, ami hosszú távon versenyhátrányhoz vezethet. A váratlan költségek és veszteségek miatt a vállalkozás pénzügyi krízisbe kerülhet.

A biztosítási fedezet hiánya esetén a vállalkozásnak önállóan kell fedeznie az esemény okozta károkat. Az ügyfélszolgálati terhelés megnövekedhet az elégedetlen ügyfelekkel való kommunikáció miatt. Az esemény hatására a vállalkozás hosszabb távú tervei és céljai eltolódhatnak vagy veszélybe kerülhetnek. A konkurencia kihasználhatja a vállalkozás gyengeségeit, és megerősödhet a piacon. A vállalkozás hirtelen változó helyzete miatt az alkalmazottaknak és a vezetőségnek gyorsan kell alkalmazkodniuk. Az esemény hatására a vállalkozás hosszabb távú üzleti kapcsolatai is veszélybe kerülhetnek.

A vállalkozásnak sürgősen reagálnia kell, hogy minimalizálja a károkat, és helyreállítsa az üzletmenetet. Az esemény kezelése és a helyreállítási folyamat hossza befolyásolhatja a vállalkozás hosszú távú működését. A vállalkozás váratlan negatív eseményekre való felkészülése és rugalmassága meghatározó a fenntarthatóság és a siker szempontjából.

Összefoglaló

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy átgondoljuk, hogy milyen kockázatokat szeretnénk biztosítani.

A biztosítási szerződésben pontosan meghatározhatjuk a biztosított gépeket, a biztosítási összeget, valamint a választott kockázatokat.

A gép biztosítás megkötése fontos lépés a gépek és berendezések biztonságának megőrzése érdekében.

A biztosítás fedezetet nyújt a váratlan károk esetén, így megóvhatjuk a vagyonunkat és a vállalkozásunkat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A biztosítás a gépek, berendezések, gyártósorok rongálódása, meghibásodása, elvesztése esetén nyújt védelmet. A biztosítás fedezheti a gépek javítási, cserélési költségeit, valamint az ebből eredő kieső bevételt is.

A biztosítás a legtöbb gépre és berendezésre vonatkozhat, beleértve a következőket:

 • ipari gépek és berendezések

 • mezőgazdasági gépek és berendezések

 • építőipari gépek és berendezések

 • szállítási eszközök

 • számítástechnikai eszközök

 • irodai berendezések

A biztosítás a következő károkat fedezheti:

 • tűz

 • villámcsapás

 • vízkár

 • baleset

 • szándékos rongálás

 • természeti csapás

A gép biztosítás díja a biztosított gépek értékétől, a biztosítási időszak hosszától, valamint a választott kockázatoktól függ.

A gép biztosítást egy biztosítótársaságnál lehet megkötni. A biztosítás megkötéséhez szükséges az alábbi dokumentumok: gépek értékbecslése, gépek műszaki leírása és az üzemeltetési feltételek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával