Gépbiztosítás – Minden, amit tudni kell róla 2024-ben

A vállalati gépbiztosítás

A vállalkozások számára a gépek és berendezések kulcsfontosságú eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony működéshez.

A gépek azonban nemcsak nagy értéket képviselnek, hanem különféle kockázatoknak is ki vannak téve, mint például a meghibásodás, lopás vagy akár természeti katasztrófa.

A kockázatok elleni védelem érdekében szükséges lehet gép biztosításra.

Miért lehet fontos a gép biztosítás?

Mert a gépek és berendezések bármikor meghibásodhatnak, akár gyártási hibából, akár rendszeres használatból adódóan. A gép biztosítás ebben az esetben fedezetet nyújthat a javításra vagy cserére szoruló gépek javításához.

Mert a lopás mindig jelen lehet, függetlenül attól, hogy a vállalkozás nagyvárosban vagy vidéken működik. A gép biztosítás segítséget nyújthat a lopásokból eredő anyagi veszteségek csökkentésében.

Mert a tűz, árvíz vagy más természeti katasztrófa következtében bekövetkezett károk jelentős veszteségeket okozhatnak egy vállalkozásnak. A gép biztosítás ilyen esetekben segíthet a gépek helyreállítási költségeiben.

Mert ha egy vállalkozás kulcsfontosságú gépei meghibásodnak vagy ellopják őket, akkor az az üzletmenetet is veszélyeztetheti. A gép biztosítás segíthet abban, hogy a vállalkozás gyorsabban helyreálljon, és minimalizálja az üzletmenet szüneteléséből eredő károkat.

Hogyan válasszunk megfelelő gépbiztosítást?

Határozzuk meg a gépek értékét: határozzuk meg a vállalkozás legfontosabb gépeinek és berendezéseinek értékét. Ez segíteni fog abban, hogy megfelelő fedezetet válasszunk.

Vizsgáljuk meg a kockázatokat: értékeljük a vállalkozás kockázatait, például azt, hogy milyen gyakran fordul elő a gépek meghibásodása, vagy milyen a lopás kockázata.

Konzultáljunk biztosítási szakértővel: vegyük igénybe egy biztosítási szakértő segítségét a megfelelő gép biztosítás kiválasztásához. Ők segítenek az egyedi igényekhez igazított fedezet kiválasztásában.

Ismerjük meg az általános feltételeket: olvassuk el alaposan a gép biztosítás általános feltételeit, hogy megértsük, milyen esetekben térít a biztosítás, és milyen kizárások vannak.

Tekintsük át az extra fedezeteket: nézzük meg az extra fedezeteket is, mint például a bérkiesési biztosítás vagy a felelősségbiztosítás, amelyek további védelmet nyújthatnak vállalkozásunknak.

A gépek és berendezések védelme elengedhetetlen a vállalkozások számára. A gép biztosítás segíthet abban, hogy a vállalkozás gyorsan talpra álljon a váratlan események után, minimalizálva ezzel a pénzügyi veszteséget.

Lényeges ismerni az elérhető opciókat, és a vállalkozás egyedi igényeihez igazított biztosítást választani. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig érdemes szakértő tanácsát kérni.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Védelem a váratlan károk ellen

A gépek nélkülözhetetlenek a gazdaság minden területén, legyen szó a mezőgazdaságról, az iparról vagy szolgáltatások nyújtásáról.

A gépek azonban sérülékenyek, és akár egy kisebb balesetben is jelentős kár keletkezhet.

A gépbiztosítás segítségével megvédhetjük magunkat ezeknek a károknak a következményeitől.

Milyen kockázatokat fedez a gép biztosítás? A gép biztosítás többnyire a következő kockázatokat fedezi:

 • Külső behatások, például tűz, villámcsapás, vihar, jégverés, árvíz, földrengés, földcsuszamlás.

 • Belső meghibásodások, például mechanikus sérülések, üzemi hibák, üzemanyag- vagy kenőanyag-hiány.

 • Szándékos rongálás, például vandalizmus, lopás.

A biztosítások többnyire a gép teljes értékét megtérítik kár esetén, vagyis a biztosítottnak nem kell saját pénzéből fizetnie a javítás vagy a csere költségeit.

Milyen gépekre köthető gép biztosítás?

Gép biztosítást köthetünk új és használt gépekre egyaránt. A biztosítható gépek köre igen széles, beleértve a következőket:

 • Mezőgazdasági gépek, traktorok, kombájnok, permetezőgépek, talajművelő gépek.

 • Ipari gépek, szerszámgépek, szállítógépek, emelőgépek.

 • Képző- és szórakoztató gépek, például játékgépek, szállodai berendezések.

Hogyan köthetünk gép biztosítást?

Gép biztosítást a legtöbb biztosítónál megköthetjük. A biztosítás megkötéséhez szükség lesz a gép típusára, értékére, és arra, hogy milyen kockázatokat szeretnénk biztosítani.

A biztosítási díj a gép értékétől, a biztosított kockázatoktól, és a gép használatának körülményeitől függően változik.

Miért érdemes gépbiztosítást kötni?

A gép biztosítás fontos védelmet nyújthat, ami megvédhet a vállalkozást a váratlan károk következményeitől.

A biztosítás segítségével elkerülhetjük, hogy egy baleset vagy rongálás jelentős anyagi károkat okozzon.

A szakértők szerint a gép biztosítás megkötésekor érdemes odafigyelni a következőkre:

 • A biztosítási fedezet megfelelőségét. Biztosítanunk kell minden olyan kockázatot, amely a gépünket veszélyeztetheti.

 • A biztosítási díj mértékét. Kérjük be több biztosítótól is ajánlatot, hogy a legjobb árat kapjuk.

 • A kárrendezés feltételeit. A biztosítási szerződés tartalmazza a kárrendezés feltételeit, ezért érdemes alaposan elolvasni azt, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés egy esetleges kár esetén.

Más biztosítást is köthetünk: a technikai biztosítás

A technikai biztosítás építési, szerelési, felújítási tevékenység közben, a gépben, berendezésben keletkezett kár esetén fizethet térítést. Ilyen a géptörés, üzemszünet vagy a telephelyen tárolt gépjárművekben keletkezett károk.

Más biztosítást is köthetünk: eszközbiztosítás

Az eszközbiztosítás az elektromos berendezéseket és készülékeket biztosítja. Amire a vagyonbiztosítás nem terjed ki, számítógépek, laptopok, egyéb informatikai eszközök biztosítására szolgál.

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor egy program, ami segíthet meghatározni a vállalkozás számára megfelelő gépbiztosítási díjat.

A kalkulátorhoz szükséges adatok közé tartozik a biztosított gépek értéke, a biztosítási időszak hossza és a választott kockázatok.

A gépbiztosítási díj a biztosított gépek értékétől függ. Minél magasabb a biztosított gépek értéke, annál magasabb lesz a díj.

A biztosítási időszak hossza is befolyásolja a díjat, minél hosszabb a biztosítási időszak, annál alacsonyabb lesz a díj.

A választott kockázatok is befolyásolják a díjat, minél több kockázatot biztosítunk, annál magasabb lesz a díj.

A vállalati gépbiztosítás kalkulátor használata segíthet a vállalkozásnak megtalálni a megfelelő díjú biztosítást.

gépbiztosítás kötés

A gyártóeszközök megóvásának jelentősége

A gyártóeszközök megóvása kiemelkedő fontosságú minden vállalkozás számára.

Ezek a gyártóeszközök, beleértve a gépeket, berendezéseket és egyéb gyártási eszközöket, a vállalkozás alapvető infrastruktúráját képezik, és azok meghibásodása, károsodása vagy elvesztése komoly következményekkel járhat.

Az alábbiakban olvasható a gyártóeszközök megóvásának jelentősége:

Termelékenység fenntartása: a gyártóeszközök megóvása elengedhetetlen a vállalkozás folyamatos termelékenységének fenntartásához. Ha egy fontos gép meghibásodik vagy leáll, az termelési hibákhoz, időveszteséghez és költségek növekedéséhez vezethet.

Költségmegtakarítás: a gyártóeszközök karbantartása és védelme hosszú távon költségmegtakarítást eredményezhet. Rendszeres karbantartás segíthet elkerülni a drága javításokat, vagy akár az eszközök teljes cseréjét.

Minőség: jó minőségű, jól karbantartott eszközökkel könnyebb fenntartani a termékek vagy szolgáltatások minőségét. Ez hozzájárulhat a vállalkozás jó hírnevének és vevői elégedettségének fenntartásához.

Munkavállalói hatékonyság: a munkavállalók hatékony munkavégzése szorosan összefügg a megfelelő eszközök és gépek használatával. Jól karbantartott, biztonságos eszközökkel a dolgozók hatékonyabban és biztonságosabban végezhetik munkájukat.

Biztonság és kockázatcsökkentés: a nem megfelelően karbantartott vagy elavult gyártóeszközök növelhetik a munkahelyi balesetek esélyét. A gyártóeszközök rendszeres karbantartása és modernizálása csökkentheti ezeket a kockázatokat, hozzájárulva a munkahelyi biztonsághoz.

Hosszú távú befektetés védelme: a gyártóeszközök jelentős beruházást jelentenek a vállalkozás számára. Azok megóvása segít megvédeni ezt a befektetést, növelve a vállalkozás hosszú távú fenntarthatóságát.

Környezeti fenntarthatóság: egy modern, energiatakarékos és környezetbarát gyártóeszköz használata nemcsak a vállalkozás költségeit csökkenti, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. A fenntartható gyártóeszközök használata és karbantartása segít csökkenteni a környezeti terhelést.

A gyártóeszközök megóvása nem csupán a vállalkozás hatékonyságához és költségmegtakarításához járul hozzá, hanem biztosítja a fenntartható fejlődést, a munkahelyi biztonságot és a minőségi termékek vagy szolgáltatások nyújtását is.

A rendszeres karbantartás és az eszközkezelésre irányuló figyelem jelentősen növelheti a vállalkozás versenyképességét a piacon.

Egy váratlan negatív esemény hatása a vállalkozásra

Ha váratlan negatív esemény következik be, például gép meghibásodás vagy természeti katasztrófa, az azonnal befolyásolhatja a vállalkozás mindennapi működését. Az esemény következtében fellépő leállások és problémák időveszteséget eredményezhetnek, ami hátráltathatja a termelést. A gyártóeszközök kiesése miatt a termelékenység csökken, ami pénzügyi veszteséget okozhat a vállalkozásnak. A vevői megrendelések késése, elmaradása vagy minőségi problémák következtében a vállalkozás hírneve sérülhet.

A szállítási nehézségek vagy anyaghiány miatt az előállítási költségek emelkedhetnek. A munkavállalók morálja csökkenhet a váratlan stressz és bizonytalanság miatt. Az esemény hatására a vállalkozás esetlegesen elveszítheti ügyfeleit a szolgáltatások megszakadása miatt. A vállalkozás készpénzállománya csökkenhet a sürgős helyreállítási költségek miatt. Az alkalmazottak elbizonytalanodhatnak, mivel nem biztosak abban, hogy a vállalkozás milyen mértékben tudja garantálni a munkahelyek stabilitását. Az üzleti partnerekkel és beszállítókkal való kapcsolatok megromolhatnak az elmaradó teljesítések miatt. A vállalkozás rövid távon gyakran nem képes azonnal helyreállni, ami hosszú távon versenyhátrányhoz vezethet. A váratlan költségek és veszteségek miatt a vállalkozás pénzügyi krízisbe kerülhet.

A biztosítási fedezet hiánya esetén a vállalkozásnak önállóan kell fedeznie az esemény okozta károkat. Az ügyfélszolgálati terhelés megnövekedhet az elégedetlen ügyfelekkel való kommunikáció miatt. Az esemény hatására a vállalkozás hosszabb távú tervei és céljai eltolódhatnak vagy veszélybe kerülhetnek. A konkurencia kihasználhatja a vállalkozás gyengeségeit, és megerősödhet a piacon. A vállalkozás hirtelen változó helyzete miatt az alkalmazottaknak és a vezetőségnek gyorsan kell alkalmazkodniuk. Az esemény hatására a vállalkozás hosszabb távú üzleti kapcsolatai is veszélybe kerülhetnek.

A vállalkozásnak sürgősen reagálnia kell, hogy minimalizálja a károkat, és helyreállítsa az üzletmenetet. Az esemény kezelése és a helyreállítási folyamat hossza befolyásolhatja a vállalkozás hosszú távú működését. A vállalkozás váratlan negatív eseményekre való felkészülése és rugalmassága meghatározó a fenntarthatóság és a siker szempontjából.

Összefoglaló

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy átgondoljuk, hogy milyen kockázatokat szeretnénk biztosítani.

A biztosítási szerződésben pontosan meghatározhatjuk a biztosított gépeket, a biztosítási összeget, valamint a választott kockázatokat.

A gép biztosítás megkötése fontos lépés a gépek és berendezések biztonságának megőrzése érdekében.

A biztosítás fedezetet nyújt a váratlan károk esetén, így megóvhatjuk a vagyonunkat és a vállalkozásunkat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A biztosítás a gépek, berendezések, gyártósorok rongálódása, meghibásodása, elvesztése esetén nyújt védelmet. A biztosítás fedezheti a gépek javítási, cserélési költségeit, valamint az ebből eredő kieső bevételt is.

A biztosítás a legtöbb gépre és berendezésre vonatkozhat, beleértve a következőket:

 • ipari gépek és berendezések

 • mezőgazdasági gépek és berendezések

 • építőipari gépek és berendezések

 • szállítási eszközök

 • számítástechnikai eszközök

 • irodai berendezések

A biztosítás a következő károkat fedezheti:

 • tűz

 • villámcsapás

 • vízkár

 • baleset

 • szándékos rongálás

 • természeti csapás

A gép biztosítás díja a biztosított gépek értékétől, a biztosítási időszak hosszától, valamint a választott kockázatoktól függ.

A gép biztosítást egy biztosítótársaságnál lehet megkötni. A biztosítás megkötéséhez szükséges az alábbi dokumentumok: gépek értékbecslése, gépek műszaki leírása és az üzemeltetési feltételek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom
Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

Így juthatsz sokkal könnyebben lakáshoz 2024-ben

2024.02.14.

Az elmúlt 5 évben egyre nehezebben tartja a lépést a kereslet az ingatlanpiaci drágulással. Az ingatlanárak emelkedésében az elmúlt években sok tényező játszott szerepet, köztük a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus, a kormány családtámogatási programja, majd az energiaárak rekord szintű emelkedése és az építőipari drágulás. De a trend évről évre ugyanaz: drágulnak a négyzetméterárak.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers