Erste Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és a folyósítás menete

ERSTE

Piaci kamatozású Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló költségek visszatérítésével

THM 6,76% - 7,25%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 4.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Piaci kamatozású lakáscélú hitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

THM 6,76% - 7,25%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 4.000.000 Ft - 100.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Erste lakáshitel – otthonmegoldások

Az Erste Bank többféle megoldást kínál lakáscélok elérésére. Az Erste lakáshitel lehetővé teszi, hogy megvásároljuk azt az ingatlant, amiben élni szeretnénk. Ez lehet új és használt ingatlan is.

De építkezhetünk is. Vagy vehetünk telket. És bővíthetünk vagy korszerűsíthetünk is.

Erste Bank lakáshitel – piaci kamatozású lakáshitel

Mit jelent az, hogy egy lakáshitel piaci kamatozású? A piaci kamatozású lakáshitelek követik a piac változásait, ahhoz igazodnak.

Mindig tükrözik a gazdaság valódi helyzetét. És ennek megfelelően változnak a feltételei, elsősorban a kamat mértéke. Piaci kamatozású lakáshitelt mindenki igényelhet az Erste Banktól. Az is, aki nem jogosult állami támogatásra.

Erste Bank lakáshitel – Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy hiteltermék, ami ellenőrzött és fogyasztóbarát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli az előírások betartását, és csak azok a pénzintézetek használhatják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kifejezést, amik vállalják a követelmények betartását. Ezek a követelmények pedig fogyasztóbaráttá teszik a lakáshitelt.

Mint minden hitelterméknél, az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél is vannak alapfeltételek, amiknek meg kell felelnünk. Nagykorúnak kell lennünk az igénylés beadásához, és magyar állampolgárnak. Kell egy magyarországi állandó bejelentett lakcím is.

A havi nettó jövedelmünket is igazolnunk kell, minimum három hónapos munkaviszony az elvárt, és nem állhatunk próbaidő és felmondás alatt sem. A Központi Hitelinformációs Rendszerben sem szerepelhetünk negatív adósként. Lényeges, hogy a különböző Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek alapfeltételeiben lehetnek eltérések. A hitel igénylése előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a feltételeknek.

Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor mindig szükség lesz önerőre. Ennek a mértékét a pénzintézet határozza meg. A sajáterő mértéke függ attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és függ az ingatlan elhelyezkedésétől is.

A főváros egyes kerületei között is van eltérés, a nagyobb városokat szeretik a bankok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken pedig nehéz lesz hitelhez jutni. Általában 70-80 százalékát hitelezik meg a bankok az ingatlan forgalmi értékének, de ez egy hátrányos helyzetű kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is.

A bankok számára fontos, hogy az ingatlan forgalomképes legyen, ezért még az is előfordulhat, hogy azért utasítják el a hitelkérelmünket, mert a bank eladhatatlannak tartja az általunk kiválasztott ingatlant. Az ingatlan mindig a hitel biztosítéka lesz, ezért egy piacképtelen ház megvásárlását túlzott kockázatúnak ítélhetik. A kiválasztott ingatlanra nem mindig ad Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt az Erste Bank.

Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Ha negatív adósként szerepelünk a KHR negatív adóslistáján, akkor a pénzintézet nem fog nekünk Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt adni. A KHR-ben azok kerülnek be negatív adósként, akik az előző hitelük valamelyikét nem fizették vissza, vagy késtek a részletekkel.

Ezt a pénzintézetek minden igénylésnél vizsgálják, és mivel a KHR-ben szereplők kockázatos adósnak számítanak, így elutasítják a hiteligénylésüket. A jövedelmünknek is igazolhatónak és rendszeresnek kell lennie. A munkaviszonyunk hossza is lényeges, és az is, hogy nem lehetünk próbaidőn, és felmondás alatt sem állhatunk.

Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor is bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis az Erste Bank figyelembe veszi az adóstárs jövedelmét.

Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet ugyanannál a hitelösszegnél. A hosszabb futamidő miatt jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg. Mérlegelni kell tehát, hogy a rövidebb futamidőt válasszuk-e, és ezzel kevesebbet fizetünk vissza összességében, vagy a hosszú futamidőt az alacsonyabb törlesztőrészlettel és a magasabb összköltséggel.

A JTM jogszabályban szabályozottan engedi terhelni a jövedelmünket. Ez a bennünket védő szabály alaphelyzetben 50%-os terhelhetőséget enged meg 600 ezer forint nettó havi jövedelem alatt. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a JTM meghatározásakor figyelembe veszik a futamidő hosszát és a hitel típusát is.

Bizonyos esetekben csak a jövedelmünk 25%-át fordíthatjuk hiteltörlesztésre, és azt is tudnunk kell, hogy a bankok gyakran ennél is szigorúbb szabályokat alkalmaznak. Van tehát maximuma a jövedelmünk terhelhetőségének. Ez pedig hatással lesz a futamidő hosszára, így jól látható, hogy csak bizonyos korlátok között dönthetünk arról, hogy mennyi idő alatt szeretnénk a felvett hitelt visszafizetni.

Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek mindig ingatlanfedezetes hitelek. A megvásárolni kívánt lakást a pénzintézet fedezetként vonja be a hitelügyletbe, és kötelezően elvárja a lakásbiztosítás megkötését.

Erste Bank lakáshitel – Áthidaló hitel

Az Erste áthidaló hitel lehetővé teszi, hogy saját tulajdonunkban lévő ingatlan értékesítéséig, az ingatlan későbbi eladásából származó bevétel megelőlegezésével megvásárolhassuk a kiválasztott ingatlant. Ez a megoldás hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy még a lakásunk eladása előtt megvásároljuk azt az ingatlant, amit a meglévő lakásunk árából szeretnénk megvásárolni. Ezzel előnyhöz jutunk, hiszen nem kell megvárnunk a saját ingatlanunk értékesítését.

Erste Bank lakáshitel – Erste hitel plusz

Az Erste Hitel Plusz egy olyan, piaci kamatozású lakossági jelzáloghitelek mellé igényelhető kiegészítő hitel, ami lehetővé teszi a hitelfelvétellel és a lakás megvásárlásával összefüggő, számlával igazolt költségek finaszírozását. Azt az összeget, amibe a hitelfelvétel kerül, részletekben is fizethetjük, ha igénybe vesszük az Erste hitel pluszt.

Erste Bank lakáshitel – Erste szabad felhasználású jelzáloghitel

Az Erste szabad felhasználású jelzáloghitelhez szükségünk lesz egy ingatlanra, amit felajánlunk fedezetként. A fedezeti ingatlant a bank felértékelteti, és ebből az értékből számítja ki az igényelhető hitelösszeg nagyságát. Ingatlanfedezetes jelzálogkölcsönnél még a hitelfelvétel előtt lesznek kiadásaink.

Fizetnünk kell az értékbecslőnek és a közjegyzőnek is. Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Ilyen a személyi kölcsönöknél nincs. Elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztethetnek be az ingatlanra, ennek szintén lesznek költségei.

A kezdeti költségeken felül azzal is számolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz majd igénybe. Bár ez optimális esetben négy héten belül megtörténik, ez is jóval hosszabb idő, mintha személyi kölcsönt igényelnénk.

Az Erste szabad felhasználású jelzáloghitel, ahogy a neve is jelzi, szabadon felhasználható, bármire elkölthető. Akár egy hosszú utazást is finanszírozhatunk Erste szabad felhasználású jelzáloghitelből. Erre persze senkit nem bátorítunk, hiszen rendkívül fontos a tudatos hitelfelvétel, de ez a példa is jól mutatja, hogy szabad felhasználású kölcsön elköltésének nincsenek szabályai.

Semmiféle számlát nem kell utólag a pénzintézetnek bemutatnunk. Így akár a napi kiadásainkra is fordíthatjuk. A szakértők azt mondják, hogy a szabad felhasználású hiteleket konkrét célra használják fel az igénylők.

Ez gyakran autó, bútor vagy egy nagyobb értékű elektronikai cikk megvásárlását jelenti. Ezek azonban csak példák. Nincs olyan cél, amire ne lehetne felhasználni ezt a hitelformát. Csak ki kell találnunk, hogy mit szeretnénk, és megvalósíthatjuk.

Előbírálat

Az Erste előbírálat megmutatja, hogy mennyi hitelt kaphatunk. És hogy kapunk-e Erste lakáshitelt. Ez óriási segítség, hiszen nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy lefoglalóztuk a lakást, és utána derül ki, hogy nem kapunk Erste lakáshitelt, vagy nem annyi hitelt kapunk, amennyit szerettünk volna.

Így gyakorlatilag azonos esélyekkel indulunk a készpénzes vevők mellett. Ez az Erste előbírálat.

Lakáscélú támogatások

Az Erste Banknál elérhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK, az Adó visszatérítési támogatás, és a Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása is.

Erste lakáshitel kalkulátor

Az Erste Bank lakáshitel kalkulátor egy olyan lehetőség, amit használni kell. Ez a program megmutatja a hitelösszeg és a futamidő megadása után a várható havi törlesztőrészletet. Ha ezt az összeget nem találjuk megfelelően, a futamidő vagy a hitelösszeg megváltoztatásával addig kereshetjük a számunkra legjobb megoldást, ameddig meg nem találjuk az ideális törlesztőrészletet. És mindezt otthonról, ingyen, gyorsan és online.

Az Erste lakáshitel kalkulátor használata egyszerű és gyors. Olyan segítség ez, ami néhány évtizede még nem állt a rendelkezésünkre. Használni kell ezt a huszonegyedik századi vívmányt. Használni kell az Erste Bank lakáshitel kalkulátort.

Az Erste Bank lakáshitel kalkulátor ráadásul nem csak a kamatot és a törlesztőrészletet adja meg. Látni fogjuk a THM nagyságát, és a teljes visszafizetendő összeget is. Az adatok birtokában pedig olyan döntést hozhatunk, ami számunkra és a szeretteink számára is a legmegfelelőbb lesz. Használni kell az Erste lakáshitel kalkulátort.

Az Erste lakáshitel alapfeltételei

Az Erste lakáshitelnek két alapfeltétele van. Az egyik, hogy a megvásárolt ingatlan fedezet lesz. A másik, hogy rendszeres havi nettó jövedelemre lesz szükség, ami a felvehető Erste Bank lakáshitel maximumát is meghatározza.

Költségek

  • Értékbecslés díja.
  • Helyszíni szemle díja.
  • Közjegyző díja.
  • Jelzálogjog bejegyzés díja.
  • Lakásbiztosítás díja.
  • Számlavezetési díj.
  • Tulajdoni lap díja.
  • Térképmásolat díja.

Az Erste Bank egyes esetekben egyes díjakat elengedhet.

Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a hitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Terhet jelenthet, hogy minél nagyobb sajáterővel igényeljük a hitelt, az ügyvédnek is fizetni kell az adásvételi szerződés elkészítéséért, vagyonszerzési illetéket is kell majd fizetnünk, és az új ingatlant bizonyára szeretnénk a kedvünkre alakítani.

Ez mind pénzbe kerül. Ezen kívül tájékozódnunk kell majd az egyéb várható kiadásainkról is. Egy szakértő nagy segítség lehet ebben. Nem csak abban tud segíteni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót, elmondhatja azt is, hogy mire kell még pénzt fordítanunk, mire végre tulajdonosaivá válunk a kiválasztott ingatlannak.

Egy jó hitel megtalálása nem bonyolult dolog. Időt és energiát kell rá szánnunk, de biztosan megtaláljuk az optimális megoldást. Egy ingatlan megvásárlása a családok többségénél életük legnagyobb beruházása. Döntsünk helyesen, miután körültekintően tájékozódtunk a lehetőségeinkről.

Amit az Erste lakáshitelről tudni kell

Erste lakáshitel igénylése előtt a felelős hitelfelvevő mindig tájékozódik. Ez nem mindig könnyű, hiszen számos tévhit ivódott be a köztudatba, amit szinte lehetetlen kiirtani. A közszájon forgó információk gyakran hiányosak vagy tévesek, és ez kellemetlen meglepetést okozhat nekünk a hitelfelvétel során. Ezek ismeretében még alaposabban készülhetünk fel a hitelfelvételre.

Az Erste Bank mindig az általunk igazolt jövedelmet veszi figyelembe a maximális törlesztő részlet megállapításakor. A nem adózó jövedelmek nem számítanak. Gyakori érvelés, hogy rendelkeznek ők ezzel a jövedelemmel, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddigi kiadásaik.

Például az albérletre fizetett összeg, amit eddig is időre, havonta kifizettek. De. Még ha valóban fizetünk is késedelem nélkül évek óta albérleti díjat, azt az Erste Bank nem fogadja el. Csak a hivatalosan bejelentett, leigazolt jövedelmet nézik, és annak is csak a meghatározott százaléka lehet havonta a törlesztőrészlet.

Ez a szabály egyébként az adósokat védi, mert megakadályozza, hogy a bankok túlterheljék őket, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, legrosszabb esetben maga az Erste lakáshitel is felmondásra kerülhet nemfizetés miatt.

A bank által nyújtott hitelösszeg nagyságát is gyakran tévesen mérik fel az ügyfelek. Azzal többnyire tisztában vannak, hogy a bankok a becsült forgalmi érték nyolcvan százalékáig hiteleznek.

Csakhogy ez az összeg nem egyezik meg a vételárral, és a bank szigorúbban is eljárhat, csak alacsonyabb arányt engedélyezve. Előfordulhat az is, hogy egy ingatlant túláraznak, így a vételár magasabb lesz a becsült forgalmi értéknél, és ebben az esetben nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték százalékában határozza meg a hitel nagyságát.

Ez felboríthatja az előzetes terveinket, hiszen kisebb kölcsönösszeghez jutunk. Sokan hiszik azt is, hogy elő vagy végtörlesztésnél a fennálló összegre ki kell fizetni a kamatokat is. Ez nem így van. Elő vagy végtörlesztés esetén a tőkét és egy előtörlesztési díjat kell csak fizetnünk, ami szinte mindig kevesebb, mint a kamatokkal növelt tartozásunk.

Alapos utánajárás esetén is érhetnek bennünket meglepetések, ezért a tervünk végső formába öntése előtt minden esetben konzultáljunk a bankkal. Sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezzel.

Erste lakáshitel kalkulátor

Az Erste Bank lakáshitel kiválasztása

Az Erste lakáshitel felvétele a családok többségében életre szóló döntés. Az Erste Bank lakáshitel törlesztése évtizedekig is eltarthat. Alapos előkészület szükségesek a felelős döntés meghozatalához.

De milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Mi lesz a fontos a hitelfelvételnél? Mennyi legyen a törlesztőrészlet? A kapott összeget vissza kell fizetnünk, méghozzá havi részletekben.

El kell döntenünk, hogy mekkora az az összeg, amit elbír a pénztárcánk.

Nem biztos, hogy érdemes elmenni a végső határunkig, számítanunk kell egyéb, váratlan kiadásokra is. A hosszú futamidő miatt számolhatunk persze a jövedelmünk emelkedésével, de azzal is számolnunk kell, hogy átmeneti időre jövedelem nélkül maradunk. Az Erste Bank lakáshitelt ebben az esetben is törlesztenünk kell.

Támogatással és kamatkedvezménnyel könnyebb. A kormány Otthonteremtési programja széles körben elérhető. Ha jogosultak vagyunk rá, mindenképpen ajánlott megfontolni az igénybe vételét, hiszen akár vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatunk.

Válasszuk ki a lehetőségek közül azokat, amellyel élni tudunk, és használjuk fel őket terveink megvalósításához. A kamatperiódus is segíthet. A hosszú távú tervezést megkönnyíti a kiszámíthatóság.

Ha hosszú kamatperiódust választunk a hitelünkhöz, az évekre meghatározza a törlesztőrészlet nagyságát. A fix törlesztőrészlet tervezhető kiadás lesz számunkra. Ha minden hónapban, évekre előre tudjuk a kiadásinkat, az számunkra biztonságosabba teszi a hitel felvételét.

Az Erste lakáshitel kiválasztásánál ne sietessük a döntésünket. Szánjuk rá az időt. Hosszú távon megtérül az alaposságunk.

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák.

Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok.

A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza. Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni.

A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják.

Az Erste lakáshitel igénylés előtti költségei

Erste Bank lakáshitel igényléshez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. Arra kell számítani, hogy Erste lakáshitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja a hitelszerződést.

Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja. A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt.

Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy pozitív elbírálás esetén a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk. Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

Az Erste lakáshitel felvétele mindig pénzbe kerül. Ráadásul lesznek a banktól független költségeink is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem.

Az Erste lakáshitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is, hogy ebből mennyit írnak majd jóvá számunkra az Erste lakáshitel folyósítása után. Az Erste lakáshitelnek vannak költségei, de ennek egy részét az Erste Bank beleépíti a törlesztő részletekbe.

Ilyen például a kamat. A hitelbírálati díjat és a folyósítás díját azonban egy összegben is elkérhetik tőlünk, illetve levonhatják a kiutalandó összegből. Erste lakáshitelnél az ingatlan minden esetben fedezetté válik, és ennek költségei lesznek. Fel kell értékeltetni, be kell jegyeztetni a földhivatalnál, és közjegyző előtt is vállalnunk kell a hitel visszafizetését, ami szintén pénzbe kerül.

Azzal is számolhatunk, hogy egy nagyobb előtörlesztést fogunk majd végrehajtani. Ebben az esetben érdemes már előre tudnunk ennek a költségét, hiszen egy előtörlesztés akár több százezer forintos költséget is jelenthet a felvett hitelösszegtől függően. Hitelfelvételkor lesznek egyéb, a lakáshitellel nem szorosan összefüggő kiadásaink is. Érdemes tájékozódnunk az egyéb várható kiadásainkról.

THM – Teljes Hiteldíj Mutató

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM.

A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket.

A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is.

Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a kötelezően megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor.

Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell vennünk, hogy jó döntést tudjunk hozni.

Változó kamatozású hitelnél a THM is változhat a kamatperiódus végén. A hitel kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik, így ha az emelkedik, akkor emelkedik a hitel kamata, és vele együtt a THM is. Hosszabb kamatperiódusnál ritkábban változik a kamat, így jóval kisebb a kockázat.

A THM állandó, ha fix a kamatozás, mert a hitel kamata a futamidő alatt nem változhat. Ez a legbiztonságosabb megoldás. Ahogy fent írtuk, a Teljes Hiteldíj Mutató által nem tartalmazott díjak között vannak olyanok, amik nem biztos, hogy érintenek majd bennünket. Optimális esetben ilyen a késedelmi kamat is.

A többi díj pedig a folyószámlánk kondícióitól, és a megkötött lakásbiztosítás fajtájától függ. Ne gondoljunk viszont arra, hogy mivel a THM nem tartalmaz minden költséget, ezért nem is tudja betölteni a szerepét. A THM alkalmas arra, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző lakáshitel konstrukciókat.

Lakáshitel hitelfedezeti biztosítással

Minden Erste Bank lakáshitelhez lehet biztosítást kötni. Az Erste Bank lakáshitelt az igénylők többnyire a családjuk, szeretteik életének jobbá tételére fordítják. Azt akarják, hogy jobban és boldogabban éljenek. és a boldogság egyik alapköve a biztonság.

Egy hitelfelvétel, bármennyire is körültekintően történik, kockázatos lehet. Történhet olyan előre nem látott esemény, ami megnehezítheti vagy teljesen el is ellehetetlenítheti az Erste Bank lakáshitel visszafizetését. Ez pedig súlyos következményekkel járhat.

A hitelfedezeti biztosítás biztonságot adhat, hiszen keresőképtelenség, tartós táppénz vagy munkanélküliség esetén is fizetheti egy ideig a részleteket a biztosító az igénylő helyett. Az emberek egy része akkor érzi biztonságban a javait, ha biztosítja azokat.

Biztosítják az autójukat, lakásbiztosítást kötnek az ingatlanjukra. Ha elutaznak, utasbiztosítást kötnek. Tudják, hogy az értéket nem csak megteremteni kell, de meg is kell óvni azt. Az Erste lakáshitel is egy ilyen érték, azt is meg kell óvni.

Ha az igénylő olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja fizetni a részleteket, akkor büntetőkamatokkal és végrehajtással kell számolnia, és azzal, hogy felkerül a KHR negatív adóslistájára. Az Erste Bank lakáshitel biztosítása a hitelfedezeti biztosítás.

A megkötése nem kötelező. Már a hitelszerződés megkötésekor is igényelhető a hitelfedezeti biztosítás. Abban az esetben pedig, ha akkor nem kerül megkötésre, később, bármikor a futamidő alatt lehetőség van az igénybevételére.

A biztosítás egy furcsa termék. Akkor a legjobb, ha nincs rá szükség. Ha azonban szükség lenne rá, de nincs, az nagyon nem jó, és akkor már késő azon gondolkozni, hogy bizony meg kellett volna kötni azt a biztosítást. Amikor valaki elgondolkodik a hitelfedezeti biztosítás megkötésén, a fenti érveket veheti figyelembe a döntésnél.

Meg kell fontolni azt a döntést is, és ha úgy látja jónak az igénylő, akkor köthet egy biztosítást az Erste lakáshitele mellé.

Lakásbiztosítás Erste Bank lakáshitelhez

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Ismertsége vetekszik a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítással (KGFB). A lakásbiztosítással a biztosított az ingatlanát és az ingóságait védheti a káreseményektől.

Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Ahogy élet és balesetbiztosítás is. A lakásbiztosítás olyan károk esetén fizethet, amiket az ingatlan tulajdonosa nem tud kivédeni.

Ilyen a betöréses lopás, az elemi kár, a tűz és vízkár is. A lakásbiztosítás célja, hogy a tulajdonos meg tudja őrizni az ingatlan és a berendezési tárgyak értékét akkor is, ha nem várt esemény következik be.

Ez lehet üvegtörés, de akár egy elromló ajtózár is. Mivel az ingatlan nagy érték, azt meg kell óvni. Olyan károk is érhetik ugyanis a tulajdonost, aminek a helyreállítása meghaladja az anyagi lehetőségeit. Az is előfordulhat, hogy a teljes ingatlan megsemmisül.

A lakásbiztosítás az ilyen esetekben lehetővé teszi azt, hogy a havi díjak ellenében a biztosító akár több tízmilliós összeget is kifizessen a károk ellenértékeként a biztosítottnak. A lakásbiztosítás olyan biztonságot nyújt a biztosítottnak, amit ő egyedül nem képes elérni.

Egy élet munkájával megteremtett családi otthont ért nagy kár tönkretehet egy családot anyagilag, ha az ingatlan nincs biztosítva. A lakásbiztosítás az az eszköz, amivel az ingatlan értéke megóvható. Történjen ugyanis bármilyen súlyos káresemény, a helyreállítás költségeit a biztosító kifizeti. A kár akár akkora is lehet, hogy azt az ingatlan tulajdonosa nem tudná megfizetni saját erőből.

Ebben az esetben pedig elveszne az ingatlana, vagy az értéke csökkenne jelentősen. Az ingóságok is biztonságban vannak. A lakásbiztosítás ugyanis kiterjed a berendezési tárgyakra is. Így elemi kár vagy egy lopás esetén is megtérül a biztosított kára.

Egy tűzben vagy egy betöréskor megsemmisülhet vagy megrongálódhat bármilyen berendezési tárgy. Nagy értékű műszaki cikkek és drága bútorok tűnhetnek el vagy sérülhetnek meg. Ezeket a károkat egy megfelelő lakásbiztosítás fedezi. És a lakásbiztosítás mindig kötelező Erste Bank lakáshitel mellé.

Baleset és életbiztosítás, sőt, felelősségbiztosítás is köthető a lakásbiztosítás mellé külön díj ellenében. Hogy teremt biztonságot egy lakásbiztosítás? Kétféleképpen is. Először is, aki rendelkezik lakásbiztosítással, az nyugodtan aludhat.

Abban a tudatban hajthatja álomra a fejét, hogy tudja, az ingatlan, amiben él, védve van a nem várt, negatív eseményektől. Tudhatja, hogy bármilyen kár éri, a biztosító fizetni fog. Beázik a tető? Nem saját zsebből kell kifizetni az elázott parkettát.

Ez a fajta biztonságérzet kihat a mindennapokra, és nyugodt, boldog életet biztosít annak, aki rendelkezik lakásbiztosítással. Másodszor: a lakásbiztosítás konkrét biztonságot is ad, nem csak lelkit. A biztosító ugyanis azt vállalja, hogy havidíj ellenében a keletkező károk ellenértékét kifizeti a biztosítottnak.

Kifizeti azokat a károkat, amiket nem lehetett megelőzni vagy elkerülni. Betörés? Jégeső? A kárt a biztosító pénzben kifizeti és azt a károk elhárítására lehet fordítani.

Biztonságban van tehát a biztosított pénztárcája. Egy váratlan esemény nem fogja nagy kiadásokkal megterhelni. Ha van lakásbiztosítása. Egy megfontolt, a jövőjét szem előtt tartó személy arra törekszik, hogy a megszerzett javait bármi áron megóvja.

Pontosan tudja, hogy nem elég megszerezni az anyagi javakat, azoknak az állagát és értékét is meg kell óvni. A sok munkával megszerzett ingatlan fontos érték egy családban. Gyakran a legértékesebb vagyontárgy az a lakás, amiben élnek.

Ez még fontosabbá teszi azt, hogy mindenáron megvédjék. Lehet biztonsági zárat szereltetni a bejárati ajtóra, lehet kamerákat és riasztórendszert telepíttetni, és persze lehet lakásbiztosítást is kötni. A lakásbiztosítás tökéletes módja a vagyon megvédésének. Lakásbiztosítással káreseménykor sem kerül nehéz anyagi helyzetbe a biztosított.

Az ingatlant helyre tudja állítani, az ingóságokat pótolni tudja anélkül, hogy anyagi kár érné. A lakásbiztosítás jó dolog. Mindenkinek kell lakásbiztosítás. Meg kell kötni a lakásbiztosítást!

A maximális hitelösszeg meghatározása

Ahhoz, hogy egy ingatlant Erste lakáshitelre meg tudjunk vásárolni, szükségünk lesz önerőre. Az önerő nagyságát már a hitelfelvétel előtt tudnunk kell, hiszen rendelkeznünk kell ekkora megtakarítással, ha fel akarjuk venni az Erste Bank lakáshitelt.

Az igényelhető Erste lakáshitel maximális összegét a jövedelmünk és a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értéke határozza meg. A pénzintézetek az ingatlan értékének 80 százalékáig hiteleznek, de az a százalék akár 50-re is csökkenhet az ingatlan földrajzi helyzete miatt. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) meghatározza, hogy a fizetésünk hány százalékáig vállalhatunk törlesztő részletet.

Mikor nem kapunk Erste lakáshitelt?

Ha negatív adósként szerepelünk a KHR-ben az Erste Bank nem fog számunkra hitelt nyújtani. A KHR-ben azok szerepelnek negatív adósként, akik valamelyik előző hitelüket nem fizették vissza, vagy nagyobb késedelembe estek.

Ezt az Erste Bank minden igénylésnél vizsgálja, és mivel a KHR-ben szereplők kockázatos adósnak számítanak, így elutasítják a hiteligénylést. A jövedelmünknek is igazolhatónak és rendszeresnek kell lennie. Gond lehet a külföldi jövedelem, a készpénzben kapott fizetés, vagy ha a hiteligénylő KATÁ-s vállalkozó. A munkaviszonyunk hossza is fontos, és az is, hogy nem lehetünk próbaidőn, és felmondás alatt sem állhatunk.

Mielőtt Erste lakáshitelt igényelnénk – támogatott Erste lakáshitelek

Hitelfelvételkor az első lépés mindig az legyen, hogy utánajárunk, milyen államilag kamattámogatott hitelre vagyunk jogosultak. Milliókat takaríthatunk meg ugyanis ezekkel a támogatásokkal. A Babaváró hitel nem lakáshitel, hiszen szabadon felhasználható, az igénylők jelentős része mégis ingatlanvásárlásra fordítja, nem véletlenül.

A Babaváró hitel ugyanis gyermek vállalása esetén akár húsz évig kamatmentes lehet, és a szakértők számítása szerint ötévente kétmillió forinthoz közeli összeggel kell kevesebbet fizetnünk annál, mintha piaci lakáshitelt igényeltünk volna. A CSOK és a falusi CSOK egy vissza nem térítendő támogatás a családoknak. Meglévő gyermekre és vállalt gyermekre is igényelhetjük, és mindkettő mellé kaphatunk kamattámogatott CSOK hitelt, aminek a 3 százalékos kamata jóval kedvezőbb a piaci lakáshitelek kamatánál.

Mielőtt Erste lakáshitelt igényelnénk – a kamatozás

Az Erste lakáshitelek kamata annál magasabb, minél hosszabb a kamatperiódus. A magas kamat egy hosszú futamidő esetén jelentős plusz kiadást jelent a számunkra, mégis meg kell fontolnunk a döntést, mielőtt egy rövidebb kamatperiódus mellett döntünk, mivel az alacsonyabb költség magasabb kockázattal jár. El kell döntenünk, hogy az alacsonyabb törlesztő részlet a fontosabb a számunkra vagy a biztonság. Fix kamatozás esetén ugyanis a futamidő végéig nem változhat meg, és így nem is nőhet a törlesztő részletünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Erste Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és a folyósítás menete - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Erste Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és a folyósítás menete - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Erste Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és a folyósítás menete - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Erste Lakáshitel 2024 – Kalkulátor és a folyósítás menete - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Van piaci lakáshitel, van Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel.

Az Erste lakáshitelt valamilyen lakáscélhoz lehet igényelni. Ez lehet vásárlás, építés vagy hitelkiváltás is.

Az, hogy melyik a jobb választás, azt a hitel célja dönti el. Lakáscélra az Erste lakáshitel jobb választás lehet, az Erste személyi kölcsön pedig a szabad felhasználhatóság miatt más célokhoz nyújthat megoldást.

Igen. Erste lakáshitelhez kell ingatlanfedezet. Ez a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan lesz.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

2024.02.27.

Az otthonteremtés izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli út minden lakásvásárló életében. Ahhoz, hogy álmaink otthona a valósággá váljon, gyakran szükség van pénzügyi támogatásra. A legtöbben még ma is elzárkóznak a hitel gondolatától, ám egy gondosan kiválasztott konstrukcióval az elérni kívánt célok kellemetlenség nélkül teljesülhetnek be.

Tovább olvasom
Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom