Csoportos életbiztosítás 2023 – Minden amit tudni érdemes

A csoportos életbiztosítás

A csoportos életbiztosítás egy biztosítási forma, amelyben egy biztosítótársaság egy meghatározott kört, például egy vállalat munkavállalóit, egy egyesület tagjait vagy egy sportklubot biztosít.

A biztosított személyek egy csoportba kerülnek, és a biztosítás feltételei és díjai is a csoportra vonatkoznak.

A csoportos biztosítások kockázati életbiztosítások, amelyek a biztosított személy halála esetén nyújtanak szolgáltatást.

A biztosítási összeget a biztosított személy által megjelölt kedvezményezett kapja meg.

A csoportos biztosítások esetében a biztosítási összeg a biztosított személy egyéves bruttó jövedelmének többszöröse lehet.

A csoportos életbiztosítás előnyei

Kedvezőbb díjak, mint az egyéni életbiztosítások esetében, mivel a biztosítótársaság a csoport tagjainak kockázatát együttesen értékeli.

Egyszerű és gyors igénylés, mivel a biztosítás a biztosított személy munkáltatója vagy a szervezet által kerül megkötésre.

Biztosított személyek széles köre, például munkavállalók, egyesületi tagok, sportolók.

A biztosítási feltételek azonban nem olyan rugalmasak, mint az egyéni életbiztosítások esetében.

A biztosítási összeg nem olyan magas, mint az egyéni életbiztosítások esetében.

A csoportos biztosítások különösen azok számára ajánlottak, akiknek fontos a kedvező díj, és az egyszerű igénylés.

Olyan esetekben is segítséget nyújthatnak, amikor egy váratlan tragédia miatt a biztosított személy családjának vagy hozzátartozóinak anyagi segítségre van szükségük.

A csoportos biztosítások Magyarországon is egyre népszerűbbek. A biztosítók számos különböző csoportos biztosítási konstrukciót kínálnak, amelyek a különböző igényekhez és lehetőségekhez igazodnak.

A csoportos kockázati életbiztosítás – amikor a vállalkozás fizet

A csoportos életbiztosítás egy kockázati közösség.

A biztosítótársaság ilyenkor nem egy személlyel, hanem a csoporttal köti meg a szerződést. A csoportos biztosításnak köszönhetően a biztosítótársaság kockázata alacsony, a költségei is kisebbek, ezért a csoport tagjainak a csoportos biztosítás jelentős kedvezményt biztosíthat.

Így a biztosítótársaság kisebb díjat tud ajánlani. A biztosítótársaság a tagok életkorát sem vizsgálja meg, mert mindenkinek ugyanazt a díjat ajánlja fel.

Ezért nem szükséges a személyes megjelenést igénylő orvosi vizsgálat, mindössze egy pár kérdésből álló kérdőív kitöltése elegendő lesz.

A csoportos biztosítást online is, pár perc alatt lehet meg lehet kötni.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A csoportos életbiztosítás felmondása

A biztosítást a biztosított személy és a biztosított személy munkáltatója is felmondhatja.

A felmondáshoz egy felmondó nyilatkozatot kell benyújtani a biztosítótársasághoz. A felmondó nyilatkozatnak tartalmaznia kell a következőket: a biztosított személy nevét, születési dátumát és anyja nevét, a biztosítás kötvényszámát és a felmondás dátumát.

A felmondó nyilatkozatot postai úton, személyesen vagy elektronikusan lehet benyújtani a biztosítótársasághoz.

A felmondás hatályba lépésének dátuma a felmondó nyilatkozat benyújtásának napjától számított harmincadik nap.

A csoportos biztosítás felmondása esetén a biztosított személynek a következő következményekkel kell számolnia: a díjfizetési kötelezettsége megszűnik, de a biztosítás már nem nyújt védelmet a biztosított személy halála esetén, így a biztosítási összeg nem kerül kifizetésre a kedvezményezettnek.

Ha a biztosított személy a csoportos biztosítást a felmondási határidőn belül felmondja, akkor addig a napig befizetett díjak visszajárnak. A visszatérítés összege a biztosítási díj és a befizetett díjak együttes összege.

A biztosítás felmondása előtt érdemes alaposan megfontolni a döntést, mivel a felmondás után a biztosítás már nem nyújt védelmet a biztosított személy halála esetén.

A csoportos életbiztosítás adózása 2023

A csoportos életbiztosítások adózása Magyarországon 2019. január 1-jétől megváltozott.

Addig a csoportos biztosítások díja adómentes volt, ha a biztosítás a biztosított személy jövedelmének 30 százalékát nem haladta meg.

2019-től azonban a csoportos biztosítások díja adóköteles, ha a biztosítás díját a munkáltató fizeti.

A csoportos életbiztosítások adózása a következőképpen történik:

 • ha a biztosítási díjat a biztosított személy fizeti, akkor a díj után nem kell adót fizetni

 • ha a biztosítási díjat a munkáltató fizeti, akkor a díj után a munkáltatónak adót kell fizetnie

A biztosítási összeg adózása a csoportos biztosítások esetében is ugyanez. A biztosítási összeg adómentes, ha a biztosítási esemény a biztosított személy halála.

Az egyéb címen történő kifizetése, például visszavásárlás esetén a biztosított személynek adót kell fizetnie. A visszavásárlási összeg adóköteles jövedelemként adózik, melynek adómértéke 15 százalék.

A csoportos életbiztosítás díja

A csoportos biztosítás díja a következő tényezőktől függ:

 • a biztosított személy életkora

 • a biztosított személy egészségi állapota

 • a biztosítási összeg

 • a díjfizetési időszak

Többnyire a csoportos biztosítások díja alacsonyabb, mint az egyéni életbiztosításoké. Ennek az az oka, hogy a biztosítótársaság a csoport tagjainak kockázatát együttesen értékeli.

A csoportos biztosítások díjai havi, negyedéves vagy éves rendszerességgel fizethetők.

A díjfizetési időszak hosszától függően a biztosítási díj összege is változhat.

A csoportos biztosítások díjai a biztosított személy életkorával nőnek. Ez annak köszönhető, hogy a biztosított személy életkora előrehaladtával a halálozás kockázata is nő.

A csoportos biztosítások díjai a biztosított személy egészségi állapotától is függenek. Azon biztosítottak esetében, akiknek egészségügyi állapota kedvezőtlen, a biztosítási díj magasabb lehet.

A csoportos biztosítások díjai a biztosítási összegtől is függenek.

A magasabb biztosítási összegű biztosítás esetén a biztosítási díj is magasabb.

A csoportos biztosítások díjai a biztosítótársaságtól is függenek. A különböző biztosítótársaságok különböző díjat számítanak fel azonos biztosítási feltételek mellett.

A csoportos biztosítások díjairól a biztosítótársasággal kell érdeklődni. A biztosítótársaságok honlapjukon vagy telefonon nyújtanak tájékoztatást a díjak mértékéről.

csoportos életbiztosítás kötés

Mi a különbség az egyéni és a csoportos biztosítás között?

Az egyéni és a csoportos biztosítás között a fő különbség az, hogy az egyéni életbiztosítás esetén a biztosított személy és a szerződő személy ugyanaz, de a csoportos biztosításnál a biztosított személy egy csoportba tartozik, és a szerződést nem ő köti, hanem a munkaadója.

Az egyéni életbiztosítás díja magasabb, mint a csoportos biztosításé, mert a biztosítótársaságok a kockázatot külön-külön értékelik. A csoportos biztosításnál a kockázat viszont megoszlik, ezért a biztosítási díj alacsonyabb lehet.

Az egyéni életbiztosításnál választhatunk a különböző biztosítási fedezetek közül. A csoportos biztosítás csak haláleset esetén fizet, de lehetőség van más fedezetekre is.

Az egyéni életbiztosítások díjfizetése havi vagy éves. A csoportos biztosításoknál a díjfizetés módja a biztosítótársaságtól és a csoporttól függ. Lehet, hogy a díjat a biztosított személy fizeti, de lehet, hogy más fizet a biztosított személy helyett, például egy munkaadó a munkavállalója helyett.

Az egyéni és a csoportos életbiztosítások szerződési feltételei eltérőek lehetnek.

Az egyéni életbiztosítások szerződési feltételei rugalmasabbak, mint a csoportos életbiztosításoké.

A csoportos biztosítás szerződési feltételeit a biztosítótársaság és a csoport egy megállapodásban írja le.

Miért jó, ha a munkáltatónk csoportos életbiztosítást köt ránk?

A csoportos életbiztosítás több előnnyel járhat a munkavállaló számára.

 • Kedvezőbb díjak: a csoportos biztosítások díja kedvezőbb, mint az egyéni életbiztosítások díja. Ennek az az oka, hogy a biztosítótársaság a csoport tagjainak kockázatát együttesen értékeli.

 • Egyszerű igénylés: a csoportos biztosítás igénylése egyszerűbb, mint az egyéni életbiztosítás igénylése. A biztosítást a munkáltató köti meg a munkavállalók nevében, így a munkavállalóknak nem kell külön biztosítási szerződést kötniük.

 • Munkavállalói juttatás: a csoportos biztosítás a munkavállalók számára egy értékes juttatás lehet. A biztosítási összeg a biztosított személy halála esetén a kedvezményezettnek kerül kifizetésre, így segíthet a családnak vagy a hozzátartozóknak a megélhetésük biztosításában.

A csoportos biztosítások előnyei a munkáltatók számára is számottevőek lehetnek.

 • Társadalmi felelősségvállalás: a csoportos biztosítással a munkáltatók társadalmi felelősségvállalást mutathatnak a munkavállalóik és családjaik felé.

 • Munkaerő megtartása: a csoportos biztosítás egy versenyképes juttatás lehet, amely segíthet a munkaerő megtartásában.

 • Költségcsökkenés: a csoportos biztosítással a munkáltatók kedvezőbb díjakon köthetnek biztosítást a munkavállalóik számára, mintha egyéni biztosításokat kötnének.

Összességében elmondható, hogy a csoportos biztosítás előnyös megoldás mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

Miért jó, ha van életbiztosításunk?

Az életbiztosítás egy olyan szerződés, amelyben a biztosítótársaság megfizeti a biztosítási összeget a kedvezményezettnek, ha a biztosított személy meghal. Több előnye is van.

Az életbiztosítás anyagi biztonságot nyújt a családnak vagy a hozzátartozóknak a biztosított személy halála esetén. A biztosítási összeg segíthet a családnak vagy a hozzátartozóknak a megélhetésük biztosításában, az adósságok törlesztésében, a gyermeknevelésben vagy a lakásvásárlásban.

Család pénzügyi biztonsága. Az életbiztosítás megóvhatja a családot a biztosított személy halála utáni pénzügyi terhektől, például a temetés költségeitől vagy a háztartási kiadásoktól.

Biztosítja, hogy a szerződő végakarata teljesüljön. Az életbiztosítás segítségével a biztosított személy biztosíthatja, hogy a biztosítási összeget az általa megjelölt kedvezményezett kapja meg.

Az életbiztosítás különösen fontos azok számára, akiknek családjuk vagy hozzátartozóik vannak, akik anyagilag támaszkodnak rájuk.

Ötletek az életbiztosítás kiválasztásához

Gondoljuk át a család szükségleteit. Mennyi pénzre van szükségünk a biztosított személy halála esetén?

Hasonlítsuk össze a különböző biztosítási ajánlatokat. Figyeljünk a biztosítási összegre, a díjakra, a biztosítási feltételekre.

Legyünk rugalmasak a biztosítási szerződés megkötésénél. Lehetőség szerint változtatható legyen a biztosítási összeg vagy a díjfizetési időszak.

Az életbiztosítás egy fontos eszköz, ami segíthet biztosítani a család és a hozzátartozók anyagi biztonságát.

Miért jó, ha van bármilyen biztosításunk?

A biztosítás egy olyan szerződés, amelyben a biztosítótársaság megfizeti a biztosítási összeget a biztosított személynek, ha egy meghatározott esemény bekövetkezik. A biztosítás rengeteg előnnyel járhat, amelyeket az alábbiak szerint csoportosíthatunk:

Anyagi biztonság

A biztosítás segíthet az anyagi biztonságunk megteremtésében, ha egy váratlan esemény bekövetkezik. Például a balesetbiztosítás megtéríti a baleseti sérülések kezelésének költségeit, a lakásbiztosítás pedig a lakásunkban bekövetkező károk költségeit.

Költségcsökkentés

A biztosítás segíthet a költségeink csökkentésében, ha egy váratlan esemény bekövetkezik. Például a betegségbiztosítás megtéríti a betegségek kezelésének költségeit, a nyugdíjbiztosítás pedig a nyugdíjas éveinkre való felkészülésben segít.

Végakarat biztosítása

A biztosítás segíthet abban, hogy a végakaratunkat teljesítsék. Például az életbiztosítás segítségével biztosíthatjuk, hogy a családunk vagy a hozzátartozóink anyagi biztonságban legyenek a halálunk után.

Társadalmi felelősségvállalás

A biztosítás egy fontos társadalmi felelősségvállalás is lehet. A biztosítótársaságok a biztosítási díjakból finanszírozzák a kárelhárítást és a kárrendezést, ami hozzájárul a társadalom biztonságának és stabilitásának megőrzéséhez.

Összességében elmondható, hogy a biztosítás egy fontos eszköz, amely segíthet az anyagi biztonságunk megteremtésében, a kiadásaink csökkentésében, a végakaratunk biztosításában és a társadalmi felelősségvállalásunkban.

A biztosítás megkötése előtt érdemes alaposan megfontolni a saját szükségleteinket és lehetőségeinket. A biztosítási tanácsadók segíthetnek a megfelelő biztosítási konstrukció kiválasztásában.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Jobb a csoportos, mint az egyéni?

Ez a kérdés nem egyszerűen megválaszolható, mivel a csoportos és az egyéni biztosítások között vannak különbségek.

A csoportos biztosítások előnyei:

 • Kedvezőbb díjak

 • Egyszerű igénylés

 • Munkavállalói juttatás

 • Nem személyre szabható

 • Csak addig terjed ki a biztosítás a biztosítottra, ameddig a csoport tagja

Az egyéni biztosítások előnyei:

 • Személyre szabható

 • A biztosítás a biztosított halála után is érvényes

 • Magasabb díjak

 • Összetettebb igénylés

A csoportos biztosítások kedvezőbb díjakat kínálnak, mint az egyéni biztosítások. Ennek az az oka, hogy a biztosítótársaság a csoport tagjainak kockázatát együttesen értékeli.

A csoportos biztosítások igénylése egyszerűbb, mint az egyéni biztosítások igénylése. A csoportos biztosítások a munkavállalók számára egy értékes juttatást jelenthetnek.

Az egyéni biztosítás ugyanakkor személyre szabható, és a biztosítás a biztosított halála után is érvényes. Ez fontos szempont lehet azok számára, akiknek egyéni igényei vannak, vagy akiknek fontos, hogy a biztosítás a haláluk után is érvényes legyen.

Melyik biztosítási forma a jobb?

Akik kedvezőbb díjakat keresnek, és nem igényelnek személyre szabott biztosítást, azok számára a csoportos biztosítás lehet a jobb megoldás.

Akik viszont személyre szabott biztosítást szeretnének, azok számára az egyéni biztosítás lehet a jobb megoldás.

A csoportos életbiztosítás némileg eltér az egyéni életbiztosítástól, de mindkét módozatnak vannak el nem hanyagolható előnyei, és a lényeg: biztosítva vagyunk.

A biztosítás pedig rendkívül fontos lehet bizonyos élethelyzetekben. Főleg akkor, ha egy nem várt negatív esemény keseríti meg a család életét.

Ezek a helyzetek nem előzhetők meg, ám a negatív hatásaikat csökkenthetjük. Például egy csoportos biztosítással. Egy előrelátó, felelősségteljes, felnőtt személy tisztában a felelősséggel, amivel nem csak önmagának, de a szeretteinek is tartozik.

Egy biztosítás online megkötése rövid időt vesz igénybe, és akár egész életünkben élvezhetjük azt a biztonságérzetet, amit egy ilyen pénzügyi termék nyújtani tud.

Gondoljuk át a helyzetünket, gondoljuk át a céljainkat, és ha kell, kössünk biztosítást, vagy hagyjuk, hogy a munkáltatónk kössön ránk egy csoportos biztosítást.

Gyakran Ismételt Kérdések

A csoportos biztosítás egy olyan biztosítási forma, amelyben egy vállalat vagy szervezet összes vagy egy meghatározott csoportja a biztosított. A biztosítási díjat a munkáltató vagy a biztosított fizeti.

A biztosítottak lehetnek munkavállalók, tagok, tanulók, diákok vagy bármilyen egyéb, a biztosító által meghatározott csoport tagjai.

A csoportos biztosítás a következő biztosítási eseményekre fizethet:

 • halál

 • maradandó egészségkárosodás

 • munkahelyi baleset

A biztosítási díjat a munkáltató vagy a biztosított fizeti. A munkáltató által fizetett díj a munkavállaló számára juttatást jelent.

 • olcsóbb, mint az egyéni életbiztosítás

 • egyszerűbb megkötni

 • egy cégnél történő munkavállalás esetén automatikusan biztosítottá válhat a munkavállaló

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

Minden, amit tudnod kell az egészségpénztárakról

2023.11.28.

Az elmúlt években markáns változások történtek a világban, amelyek hatása érződik a magyarországi magán egészségügyi szektorban is. A már amúgy is túlterhelt állami intézmények működését tovább nehezítette a világjárvány, ami jelentős mértékben növelte a lakosság bizonytalanságát. Ezért egyre többen keresik a gyorsabb és alternatív ellátási lehetőségeket Magyarországon. Emellett felértékelődött az egészség, mint befektetés, és egyre többen keresik az egészségpénztári megoldásokat is.

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

Élmény lett a banki ügyintézés – szelfi kamerával nyilatkozhatunk a Gránit Banknál

2023.11.21.

Nem akármilyen ügyintézésre ad lehetőséget a Gránit Bank. Habár az online ügyintézés, mint szolgáltatás, már két éve elérhető, a felhasználói élmény területén nagyot lépett előre a magyarországi digitális pénzintézet.

Tovább olvasom
Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers