fbpx

Lakáshitel kalkulátor 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Kamatperiódus

Válassz bankot

Hirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Takarekbank

Takarék Tízes Otthon Lakáshitel

Induló díjkedvezményekkel

Törlesztőrészlet 183244 Ft
THM 9.69 %
Visszafizetendő 44016160 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

Stabil Kamat hitel lakáscélra

Többféle kamatkedvezménnyel elérhető

Törlesztőrészlet 178998 Ft
THM 9.86 %
Visszafizetendő 42972120 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
ERSTE

Piaci kamatozású lakáscélú hitel

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

Törlesztőrészlet 191123 Ft
THM 10.33 %
Visszafizetendő 45882120 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
OTP

OTP Végig Fix Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel - Online kedvezménnyel

Induló díjkedvezménnyel

Törlesztőrészlet 209030 Ft
THM 11.97 %
Visszafizetendő 50388690 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Lakáshitel – segítség ingatlanvásárláshoz

Lakáshitelt csak ingatlannal kapcsolatos céljaink eléréshez igényelhetünk. A cél kötött, a kölcsönt nem használhatjuk fel szabadon. Lakásvásárlás esetén csak az adott ingatlant vehetjük meg belőle, lakásfelújításnál vagy átalakításnál pedig számlákkal kell igazolnunk majd, hogy mire fordítottuk a felvett hitelt. Ez persze nem probléma, hiszen a lakáshitelt ilyen esetekben igényeljük. A lakáscél az egyik leggyakoribb hitelcél a családoknál. Lakást, saját otthont szinte minden magyar szeretne. Ehhez tökéletes megoldás a lakáshitel, ami a hosszú futamidejével és a magas hitelösszegével lehetővé teszi, hogy részletekben fizessük ki az ingatlanunk vételárát.

Mi az optimális futamidő?

Egy lakáshitel futamideje akár 35 év is lehet. Lakáshitel igénylésekor mindig hosszú távra, gyakran évtizedekre kötelezzük el magunkat. A megfelelő futamidő kiválasztása nem könnyű feladat. El kell döntenünk, hogy alacsonyabb törlesztő részletet akarunk, és ezt hosszabb ideig fizetjük, vagy az lesz a fontos, hogy minél előbb visszafizessük a felvett kölcsönt. Mindkét választásnak vannak előnyei, hiszen ha gyorsabban fizetjük vissza a hitelt, akkor ugyan a havi törlesztő részletünk magasabb lesz, de a teljes visszafizetendő összeg közel sem lesz annyi, mint egy hosszabb futamidőnél. A teljes visszafizetendő összegből ki tudjuk számítani, hogy pontosan mennyivel fizetünk többet vissza, mint amennyit felvettünk. 

A futamidőt jelentősen befolyásolja a jövedelmünk. A bank a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató alapján meghatározza azt az összeget, amit havonta a hitel törlesztésére fordíthatunk. A hatályos szabályozás szerint 500 ezer forint havi nettó jövedelem alatt a fizetésünk maximum 50 százalékát fordíthatjuk törlesztésre, 500 ezer forint nettó havi jövedelem felett pedig a 60 százalékát. Ez bár egy általános szabály, mégsem vehetjük figyelembe a tervezésnél, hiszem a JTM hitelfajtánként eltérő, és azt is tudnunk kell, a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt gyakran ennél szigorúbb feltételekkel találkozhatunk. Ezért hiteligénylés előtt tájékozódjunk. Egy kistelepülésen álló, kevésbé piacképes ingatlan esetén például a bankok akár 50 százalék önerőt is kérhetnek, ez pedig jelentősen befolyásolja a hitel nagyságát, és így a havi törlesztő részletet is. Amennyiben a jövedelmünk nem elegendő a hitel igényléséhez, adóstársat is bevonhatunk a hitelügyletbe. 

A futamidő kiválasztása a mi feladatunk. Ha eldöntöttük, hogy mi a fontos a számunkra, akkor ennek a leggyorsabb és legkényelmesebb módja, ha egy szakértő weboldal hitelkalkulátorába írjuk be az adatokat. A hitelkalkulátor megadja az igényelt hitelösszeg és a kiválasztott futamidő beírása után a kölcsön paramétereit. Látni fogjuk a lakáshitelek Teljes Hiteldíj Mutatóját, a kamatokat, és azt, hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg. Ez megkönnyíti a választást, nem kell a pénzintézeteket végigjárva összeszednünk a szükséges információkat, ahhoz, hogy dönthessünk. Az otthonunkból, igazán kényelmesen választhatunk, úgy, hogy biztosan tudhatjuk, hogy a legjobb hitelt találtuk meg, azt, ami igazán testhezálló, hiszen ezek a hitelkalkulátorok majdnem minden hitel kondícióit megmutatják nekünk.

Mekkora összeget igényelhetünk?

Ahogy már írtuk, a jövedelmünk és a JTM meghatározza, hogy mekkora törlesztő részletet vállalhatunk havonta. A JTM százalékban határozza meg ennek a mértékét, ami függ az ingatlan elhelyezkedésétől, és a hitel fajtájától. Ezt pontosan tudnunk kell, hiszen ez határozza meg azt az összeget, amit igényelhetünk, és így tisztában leszünk azzal is, hogy mekkora önerőre lesz szükségünk az ingatlan megvásárlásához. Minél alacsonyabb százalékot enged a JTM, annál több önerőre lesz szükségünk. 

Az is fontos, hogy a bank az ingatlan forgalmi értékével számol, nem a vételárral. Ezek optimális esetben megegyeznek, de nem ritka, hogy egy ingatlan túlárazása miatt csak kevesebb hitelt ajánl nekünk a bank az általunk tervezettnél. Nem túl gyakori, hogy ingatlan megvásárlásánál az ingatlant alul vagy felül árazzák, de erre figyelnünk kell, mert felboríthatja az előzetes terveinket. Ha mi már számoltunk egy kölcsönösszeggel, de azt mégsem kapjuk meg, mert a bank csak kevesebbet folyósítana, akkor akár az egész adásvétel meghiúsulhat. 

Lakáshitelt akár több 10 millió forintot is kérhetünk, nem ritka, hogy a bankok 100 millió forintban határozzák meg az igénylehető hitelösszeg felső határát. Erre a mai ingatlanárak mellett szükség is lehet, hiszen a lakásárak az elmúlt években rendre emelkedtek, és semmi nem utal arra, hogy az a trend lassulna vagy megfordulna. Az hogy százmillió forint is elérhető egy konstrukcióban, természetesen nem jelenti azt, hogy azt meg is kapjuk. Rendszeres, igazolható jövedelemre lesz szükségünk, és adott esetben pótingatlan bevonására is sor kerülhet, a megvásárolt ingatlan bevonása mellett.

Lakáshitel kalkulátor

Szükség lesz önerőre is

Lakáshitel igénylésekor mindig szükség van önerőre. Ennek a mértékét a bankok határozzák meg. A sajáterő mértéke függ az ingatlan fajtájától, attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és az elhelyezkedésétől is. A főváros egyes kerületei között is lehet eltérés, a megyei jogú városokat szeretik a bankok, a hátrányos kistelepülések pedig a pénzintézeteknél is hátrányban vannak. Minimálisan 70-80 százalékot hiteleznek a bankok, de ez egy kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is. A pénzintézetek számára fontos, hogy az ingatlan mennyire forgalomképes, olyannyira, hogy az is előfordulhat, hogy azért kerül elutasításra egy hitelkérelem, mert a bank eladhatatlannak tartja a kiválasztott ingatlant. Mivel az ingatlan a hitel fedezeteként szolgál majd, ezért egy piacképtelen ház megvásárlását túl kockázatosnak ítélhetik meg. 

Ahhoz hogy tervezni tudjunk, tudnunk kell tehát, hogy a JTM alapján mekkora törlesztő részletet vállalhatunk, és azt is, hogy mekkora önerőre lesz szükségünk. Mivel a pénzintézetek hitelezési gyakorlata nagyon eltérhet, rendkívül fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk erről. Alapos tervezéssel és utánajárással elkerülhetjük, hogy egy meg nem ismert információ miatt kellemetlen helyzetbe kerüljünk az adásvétel közben. 

Lakásbiztosítást is kell kötni

A lakáshitelek ingatlanfedezetes hitelek. A megvásárolni kívánt ingatlant a bank fedezetként vonja be a hitelügyletbe, ezért kötelezően előírja számunkra a lakásbiztosítás megkötését. Ez bár számunkra is előnyös, hiszen biztosítva lesz az ingatlanunk, de az ezzel járó költségekkel is számolnunk kell, hiszen a lakásbiztosítás havi díját is fizetnünk kell majd a futamidő végéig.

Az ingatlanfedezetnek további költségei is lesznek, ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, a közjegyzőnek is fizetnünk kell, és az ingatlan-nyilvántartásba vétel is pénzbe kerül, a bank ugyanis terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztethet be az ingatlanunkra. Ezek a költségek még a hitel felvétele előtt terhelnek majd bennünket, erre is fel kell készülnünk az igénylés előtt. 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

A Magyar Nemzeti Bank által felügyelt Minősített Fogyasztóbarát elnevezést csak az a pénzintézet használhatja, amelyiknek a hitelterméke megfelel a feltételeknek. Mindenképpen érdemes gondolni hiteligénylés előtt a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésére, mert az MNB egy a számunkra kedvező feltételrendszert dolgozott ki, és annak betartását rendszeresen ellenőrzi.

Lakáshitelek állami támogatással

Lakáshitel felvétele előtt mindig célszerű használni a hitelkalkulátort. Ennél is fontosabb lehet ugyanakkor az, hogy tájékozódjunk arról, hogy milyen államilag támogatott konstrukciók érhetők el. A Babaváró hitel nem lakáshitel, hanem egy államilag támogatott szabad felhasználású kölcsön, mégis jó lehet számunkra lakásvásárlásra is. Ezt sok honfitársunk is így gondolja, hiszen a statisztikák szerint a Babaváró hitelt igénylők legnagyobb százalékban ingatlancélra használják fel ezt a kölcsönt. A CSOK és a falusi CSOK is elérhető, ezek vissza nem térítendő támogatások, és igényelhetünk hozzájuk kamattámogatott CSOK hitelt is. A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjában is elérhető kamattámogatott hitel, ha új lakás vásárlásán gondolkozunk. Tájékozódjunk tehát hitelfelvétel előtt, hogy a számunkra legoptimálisabb konstrukcióban tudjuk megvásárolni a kiválasztott ingatlant. 

Így kaphatod meg a hitelt

Lakáshitel kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Lakáshitel kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Lakáshitel kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A lakáshitel egy olyan hitelforma, amely kifejezetten ingatlan vásárlására, építésére, bővítésre, vagy felújítására szolgál. Segítséget nyújt azok számára, akik önerőből nem tudják finanszírozni a fentieket. Az emberek jelentős része vett már igénybe, a vagy az élete során vesz majd igénybe lakáshitelt valamilyen formában, azaz népszerű szolgáltatásról van szó. A felvett hitelösszeg csak lakáscélra használható.

Banktól és szolgáltatástól függ, hogy milyen feltételek árán juthatunk lakáshitelhez, de az általánosságban elmondható, hogy fontos az önerő és a jövedelmi helyzet. A bankok az ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb nyolcvan százalékát hitelezhetik meg, de a legtöbb pénzintézet ennél lejjebb húzza meg a határt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbbször 30-40-50 százalékos önerővel kell számolnunk egy-egy konstrukcióban.

Először is ki kell tölteni egy erre vonatkozó nyomtatványt, amelyben a felvenni kívánt hitellel, a pénzügyi helyzetünkkel, valamint a megvásárolandó és fedezetként bevonandó ingatlannal kapcsolatos kérdésekre kell választ, azokról információt adni. Továbbá szükség van a szóban forgó ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjára, amelyen legalább széljegyként fel van tüntetve a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünk. Családi ház, ikerház, sorház vagy építési telek esetén egy 90 napnál nem régebbi helyszínrajzot vagy térképmásolatot is be kell nyújtani. Ezt a földhivatalban lehet beszerezni. Ezután következik az értékbecslés, amelyet a bank végeztet el, majd jön maga a hitelbírálat.

Például amiatt, ha szerepelünk a KHR listán, nincs meg a három hónapos, folyamatos munkaviszonyunk, nem elég magas a jövedelmünk, nincs meg az önerőnk, vagy a megfelelő fedezetünk.

Nagy a szórás, a bankon és rajtunk múlik, milyen hosszú lesz a törlesztés ideje, amely akár 30 évig is eltarthat. A futamidő alatt egyébként a törlesztőrészlet a legtöbb esetben többször is változik, az, hogy milyen gyakran váltják egymást a kamatperiódusok (az az időszak, amely alatt a hitel kamata változatlan), a konstrukciótól függ. Az olcsóbb hitelek törlesztőrészlete gyakrabban változik, a drágább lakáshitelek pedig kiszámíthatóbbak.

Sokféle plusz díjjal kell számolnunk, ha lakáshitelt veszünk fel. Ilyen például a szerződés közjegyzői okiratba foglalása, vagy a különböző földhivatali díjak megtérítése, ezeket – bizonyos akciók keretein belül – a bankok magukra vállalhatják. Lakáshitel kérelmünk pozitív elbíráláshoz szükség van lakásbiztosítás kötésére is.

Ha késünk a törlesztőrészletekkel, még lehet megoldás, ilyen esetben minden alkalommal szükséges egyeztetni az adott pénzintézettel. Ha a csúszás állandó és elérkezünk a szerződésben meghatározott időhatárhoz, akkor a bank felmondhatja a szerződést, egy összegben követeli vissza a tartozást és a fedezetként szolgáló ingatlan elárverezésre kerülhet.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Tovább olvasom
Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Tovább olvasom
Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
Széchenyi Hitel 2022: mire lehet kölcsönt kapni?

Széchenyi Hitel 2022: mire lehet kölcsönt kapni?

2022.11.15.

Mire lehet kölcsönt kapni az új Széchenyi Kártya Programban? A kínálat széles, az érdeklődő vállalkozások minden bizonnyal megtalálják számításaikat hitelcéljaikra a különböző konstrukciók között. Ha jogosultak vagyunk az adott hitelre, akkor érdemes minél előbb elindítani az igénylést!

Tovább olvasom