fbpx

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2022

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
K&H

K&H start extra számlacsomag

Főkártya első éves díja 0 Ft
Főkártya éves díja a második évtől 0 Ft
Számlavezetési díj 0 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ

- hirdetés -

Vállalkozói bankszámla – nem lakossági bankszámla

Lakossági bankszámlát magánszemélyek nyithatnak, vállalkozói bankszámlát pedig, ahogy az a nevében is benne van, vállalkozások. A vállalkozásoknak a pénzügyeik intézéséhez, hitelfelvételhez és a kötelezettségeik teljesítéséhez van szükségük vállalkozói bankszámlára. A vállalkozói bankszámla jellemzően magasabb költségű, mint a lakossági számla. A vállalkozói számla számát kötelezően be kell jelenteni a hatóságoknak, és innen kell elutalni az adókat és a járulékokat. Mivel az egyik magánszemélyhez, míg a másik egy vállalkozáshoz kötődik, más szabályok vonatkoznak rájuk.

Kinek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni?

A jogi személyiséggel rendelkező vállalkozásoknak kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni. Ilyen például a korlátolt felelősségű társaság (Kft), a betéti társaság (Bt), a részvénytársaság (Rt) és a közkereseti társaság (Kkt) is. Minden olyan vállalkozásnak is kötelező a számlanyitás, ami általános forgalmi adó (Áfa) fizetésére kötelezett. Tehát azok az egyéni vállalkozók, akik az áfa-körbe tartoznak, szinten kötelezően vállalkozói bankszámlát kell nyitniuk.

Amennyiben adószámos magánszemélyként végezzük a szolgáltatásunkat, például ingatlant adunk bérbe vagy szálláshely szolgáltatást nyújtunk, és az áfás adózást választjuk, akkor ezt csak vállalkozói bankszámlával tehetjük meg.

Ahogy a fentiekből látszik, az áfa hatályán kívül eső egyéni vállalkozásoknak nem kell vállalkozói számlát nyitniuk ahhoz, hogy végezhessék a tevékenységüket.

Milyen költségekkel számoljunk, ha vállalkozói bankszámlát nyitunk?

A vállalkozói bankszámlánk költségei több összetevőből állnak. Fizetnünk kell a számla vezetéséért, az utalásoknak is lesz költsége, ahogy a készpénzfelvételnek és befizetésnek is. A készpénzfelvételért, akár ATM-ből, akár bankfiókból történik, fizetnünk kell.

Csoportos átutalás esetén tételenként kell majd díjat fizetnünk, és ha csoportos beszedési megbízást adunk meg, akkor is lesznek költségeink. Alszámlát vagy alszámlákat is nyithatunk. Ezek számlák lesznek a számlánkban, és ezért is díjat számol majd fel a számlavezető pénzintézetünk.

Milyen dokumentumokra van szükségünk vállalkozói bankszámla nyitásához?

Társas vállalkozóként akkor tudunk vállalkozói bankszámlát nyitni, ha jogosultak vagyunk a cég jegyzésére. Ezt egy aláírási címpéldánnyal, és érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával tehetjük meg. A számla megnyitásához szükség lesz még a társasági szerződésre és a cégkivonatra is. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkra és érvényes személyazonosító igazolványra és lakcímkártyára lesz szükségünk. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz, ugyanúgy, mit a társas vállalkozások esetében.

Hogy találhatjuk meg egyszerűen a legjobb vállalkozói bankszámlát?

A vállalkozói bankszámla és a lakossági bankszámla költségei ugyanazokból az összetevőkből állnak össze. A különbség annyi, hogy a vállalkozói bankszámlák díjai magasabbak, mint a lakossági bankszámláké. Egy vállalkozói bankszámla éves költsége több százezer forint is lehet évente, nem mindegy tehát, hogy hol és milyen számlát nyitunk. Az alapköltségek mellett a számla megnyitásakor érdemes figyelembe venni az akciókat és az esetleges kedvezményeket is, hiszen ezekkel lényegesen kisebb költséggel intézhetjük a vállalkozásunk pénzügyeit.

A bankszámla kalkulátor nagy segítség lehet a választásban. A kalkulátor összehasonlítható módon mutatja meg a különböző vállalkozói bankszámlák előnyeit és hátrányait, tájékoztat bennünket az akciókról, és pontosan megmutatja az éves költségeinket. A kalkulátor használata egyszerű, otthonról, a karosszékünkből, kényelmesen választhatjuk ki a legjobb számlát. Gyorsan, anélkül, hogy kimozdulnánk az otthonunkból. Használjuk a bankszámla kalkulátort. Hogy a legjobb bankszámlaszerződést köthessük meg a vállalkozásunknak.

Speciális esetek

Vannak olyan szakmák, amiket speciális pénzügyi termékekkel várnak a pénzintézetek. Ezek a specializált számlák illeszkednek az adott vállalkozások profiljához, figyelembe véve azok különleges igényeit.

Az őstermelőket, a mezőgazdaságban vállalkozókat a profiljukra szabott számlacsomagok várják a bankokban, akár a mezőgazdaságban, akár az erdőgazdálkodásban, akár a halászatban működnek.

A könyvelőirodákat és a könyvvizsgálókat is a tevékenységükhöz igazodó vállalati bankszámlacsomagok várják. Gyakran ingyenes online számlázó programmal és könyvelői felelősségbiztosítással. Ezek a számlacsomagok az adótanácsadók, és a pénzügyi tanácsadók számára is megfelelőek lehetnek.

Az ügyvédeknek szintén speciális bankszámla áll a rendelkezésükre, ami a közjegyzőket is érdekelheti.

Gyógyszertárak, gyógyszerészek is különleges számlát kaphatnak, olyat, ami tökéletesen illeszkedik a profiljukhoz.

Bankszámla forintban és euróban

Amennyiben a vállalkozásunk külföldi cégekkel is kapcsolatban áll, szükségünk lehet egy euró számlára vagy alszámlára. A forint és euró bankszámla között csak abban van különbség, hogy az egyiken forintban van az egyenlegünk, a másikon euróban. Ezek a vállalkozói bankszámlák egyébként ugyanúgy működnek, utalhatunk róluk, fogadhatunk utalásokat, sőt, akár le is köthetjük a pénzünket. Euróban vagy forintban.

Ha az alapanyagot külföldről vásároljuk, és azért euróban fizetünk, érdemes megfontolni az eurós bankszámlát. Ha más devizában vezetnénk számlát, akkor is érdemes körülnéznünk a pénzintézeteknél. Találhatunk megoldást.

SEPA utalás – ha eurót utalunk

A Single Euro Payments Area (SEPA) utalás, egy elektronikus, euró alapú, automatikus feldolgozású átutalás. Ennek az utalási módnak a népszerűségét a gyorsasága mellett (egy banki munkanap) a biztonság adja, és az, hogy kiszámíthatóak a költségei. SEPA utalásnál ugyanis mindkét félnek csak a saját számlavezető bankja által felszámolt díjat kell megfizetnie. A SEPA-ban történő átutalás feltétele, hogy az utalást indító és fogadó pénzintézet is a tag legyen.

A SEPA az Európai Gazdasági Térségen belül működik. (Svájc, Izland, Liechtenstein, Monaco és Norvégia is tagja a SEPA-nak)

Vállalkozói bankszámla induló vállalkozásnak

Induló vállalkozásként abban a szerencsés helyzetben leszünk, hogy a bankok versenyezni fognak értünk. Új ügyfélként akár a teljes első éves számlavezetési díjat elengedhetik, és egyéb kedvezményekre is számíthatunk. A bankok azt szeretnék, ha az ügyfeleik lennénk, mi pedig azt szeretnénk, ha egy magas színvonalú pénzügyi szolgáltatást minél olcsóbban kapnánk meg. Vegyük igénybe az induló vállalkozásoknak kínált kedvezményeket!

Ahhoz, hogy számlát nyithassunk, ami, ahogy már írtuk, kötelező, szükségünk lesz a társasági szerződésre és az aláírási címpéldányra. Ezen kívül be kell mutatnunk az érkeztetett bejegyzési kérelmünket, és egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozásunk nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét.

Vállalkozói bankszámla nyitás online

A modern megoldások nem csak a lakássági ügyfelek számára érhetőek el. Ma már semmi akadálya annak, hogy online nyissuk meg a vállalkozói bankszámlánkat. Gyorsan és egyszerűen nyithatunk így számlát, anélkül, hogy be kellene mennünk egy bankfiókba.

Mivel a pénzügyeink nagy részét már elektronikusan intézzük, miért ne nyissunk számlát online? Számtalan pénzintézetnél van erre lehetőség. Éljünk vele.

Így kaphatod meg a hitelt

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Vállalkozói bankszámla kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Minden társas vállalkozásnak, és minden, az általános forgalmi adó hatálya alá eső egyéni vállalkozásnak és adószámos magánszemélynek kötelező a vállalkozói bankszámlanyitás.

A vállalkozói bankszámla megnyitásához szükség van aláírási címpéldányra, társasági szerződésre és a cégkivonatra. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükséges.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkra, és a személyazonosító okmányunkra lesz szükség.

Igen, nyithat, sőt, az esetek többségében ez kötelező is. A számla megnyitásához be kell mutatnunk az érkeztetett bejegyzési kérelmünket, és egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozásunk nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét is.

A számlavezetési díj mellett fizetnünk kell a készpénz felvételért és befizetésért, az utalásokért, és az igényelt kényelmi szolgáltatásokért, például az SMS értesítésért.

Gyakorlatilag semmi. Mindkét számla ugyanúgy működik, tudunk róla utalni, fogadhatunk utalásokat, és készpénzt is vehetünk fel róla. A vállalkozói bankszámla költségei általában magasabbak, mint a lakossági bankszámláé.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt az MKB Banknál?

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt az MKB Banknál?

2022.05.24.

Személyi kölcsönt az MKB Banknál is lehet igényelni; ha erre esett a választásod, érdemes tisztában lenned a feltételeivel, amelyeket az alábbiakban olvashatsz el.

Tovább olvasom
Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

2022.05.20.

A KHR listáról lekerülni bizonyos szempontból egyszerű, egy másikból viszont gyakorlatilag lehetetlen; lássuk, mi okozza ezt az ellentmondást!

Tovább olvasom
Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

2022.05.17.

Lakásfelújítást személyi kölcsönből elvégezni sokáig a leggyakoribb eshetőség volt, mostanában azonban felbukkantak alternatívák is.

Tovább olvasom