Vállalkozói Bankszámla kalkulátor 2024

Cég éves árbevétele

Cég műkődési múltja

Bankok szerint

További Beállítások

Bankon kívüli utalások havonta

Eseti átutalások
Darabszám
db
Összesen
Ft
Állandó utalások
Darabszám
db
Összesen
Ft
Csoportos beszedések
Darabszám
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvételek havonta

Készpénzfelvétel saját ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft
Készpénzfelvétel idegen ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft
Készpénzfelvétel külföldön, ATM-ből
Darabszám
db
Összesen
Ft

Bankkártyás fizetések havonta

Vásárlások bankkártyával
Darabszám
db
Összesen
Ft
CIB

CIB Partner Start Vállalkozói Számlacsomag

Akár 50 000 Ft jóváírással!*

Költségek az 1. évben 185304 Ft
Költségek a 2. évben 191774 Ft
Havi számlavezetési díj 448 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ

- promóció -

OTP

Kisvállalkozói E-számlacsomag

Kedvezményes pénzforgalmi kondíciók

Költségek az 1. évben 117192 Ft
Költségek a 2. évben 117192 Ft
Havi számlavezetési díj 5750 Ft
Igénylési feltételek
Részletek
Jogi információ
ÉrdekelKérd szakértő segítségét!

- promóció -

Vállalkozói bankszámla – nem lakossági bankszámla

Lakossági bankszámlát magánszemélyek nyithatnak, vállalkozói bankszámlát pedig, ahogy az a nevében is benne van, vállalkozások. A vállalkozásoknak a pénzügyeik intézéséhez, hitelfelvételhez és a kötelezettségeik teljesítéséhez van szükségük vállalkozói bankszámlára. A vállalkozói bankszámla jellemzően magasabb költségű, mint a lakossági számla. A vállalkozói számla számát kötelezően be kell jelenteni a hatóságoknak, és innen kell elutalni az adókat és a járulékokat. Mivel az egyik magánszemélyhez, míg a másik egy vállalkozáshoz kötődik, más szabályok vonatkoznak rájuk.

Kinek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni?

A jogi személyiséggel rendelkező vállalkozásoknak kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni. Ilyen például a korlátolt felelősségű társaság (Kft), a betéti társaság (Bt), a részvénytársaság (Rt) és a közkereseti társaság (Kkt) is. Minden olyan vállalkozásnak is kötelező a számlanyitás, ami általános forgalmi adó (Áfa) fizetésére kötelezett. Tehát azok az egyéni vállalkozók, akik az áfa-körbe tartoznak, szinten kötelezően vállalkozói bankszámlát kell nyitniuk.

Amennyiben adószámos magánszemélyként végezzük a szolgáltatásunkat, például ingatlant adunk bérbe vagy szálláshely szolgáltatást nyújtunk, és az áfás adózást választjuk, akkor ezt csak vállalkozói bankszámlával tehetjük meg.

Ahogy a fentiekből látszik, az áfa hatályán kívül eső egyéni vállalkozásoknak nem kell vállalkozói számlát nyitniuk ahhoz, hogy végezhessék a tevékenységüket.

Milyen költségekkel számoljunk, ha vállalkozói bankszámlát nyitunk?

A vállalkozói bankszámlánk költségei több összetevőből állnak. Fizetnünk kell a számla vezetéséért, az utalásoknak is lesz költsége, ahogy a készpénzfelvételnek és befizetésnek is. A készpénzfelvételért, akár ATM-ből, akár bankfiókból történik, fizetnünk kell.

Csoportos átutalás esetén tételenként kell majd díjat fizetnünk, és ha csoportos beszedési megbízást adunk meg, akkor is lesznek költségeink. Alszámlát vagy alszámlákat is nyithatunk. Ezek számlák lesznek a számlánkban, és ezért is díjat számol majd fel a számlavezető pénzintézetünk.

Milyen dokumentumokra van szükségünk vállalkozói bankszámla nyitásához?

Társas vállalkozóként akkor tudunk vállalkozói bankszámlát nyitni, ha jogosultak vagyunk a cég jegyzésére. Ezt egy aláírási címpéldánnyal, és érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával tehetjük meg. A számla megnyitásához szükség lesz még a társasági szerződésre és a cégkivonatra is. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkra és érvényes személyazonosító igazolványra és lakcímkártyára lesz szükségünk. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükség lesz, ugyanúgy, mit a társas vállalkozások esetében.

Hogy találhatjuk meg egyszerűen a legjobb vállalkozói bankszámlát?

A vállalkozói bankszámla és a lakossági bankszámla költségei ugyanazokból az összetevőkből állnak össze. A különbség annyi, hogy a vállalkozói bankszámlák díjai magasabbak, mint a lakossági bankszámláké. Egy vállalkozói bankszámla éves költsége több százezer forint is lehet évente, nem mindegy tehát, hogy hol és milyen számlát nyitunk. Az alapköltségek mellett a számla megnyitásakor érdemes figyelembe venni az akciókat és az esetleges kedvezményeket is, hiszen ezekkel lényegesen kisebb költséggel intézhetjük a vállalkozásunk pénzügyeit.

A bankszámla kalkulátor nagy segítség lehet a választásban. A kalkulátor összehasonlítható módon mutatja meg a különböző vállalkozói bankszámlák előnyeit és hátrányait, tájékoztat bennünket az akciókról, és pontosan megmutatja az éves költségeinket. A kalkulátor használata egyszerű, otthonról, a karosszékünkből, kényelmesen választhatjuk ki a legjobb számlát. Gyorsan, anélkül, hogy kimozdulnánk az otthonunkból. Használjuk a bankszámla kalkulátort. Hogy a legjobb bankszámlaszerződést köthessük meg a vállalkozásunknak.

vállalkozói bankszámla kalkulátor

Speciális esetek

Vannak olyan szakmák, amiket speciális pénzügyi termékekkel várnak a pénzintézetek. Ezek a specializált számlák illeszkednek az adott vállalkozások profiljához, figyelembe véve azok különleges igényeit.

Az őstermelőket, a mezőgazdaságban vállalkozókat a profiljukra szabott számlacsomagok várják a bankokban, akár a mezőgazdaságban, akár az erdőgazdálkodásban, akár a halászatban működnek.

A könyvelőirodákat és a könyvvizsgálókat is a tevékenységükhöz igazodó vállalati bankszámlacsomagok várják. Gyakran ingyenes online számlázó programmal és könyvelői felelősségbiztosítással. Ezek a számlacsomagok az adótanácsadók, és a pénzügyi tanácsadók számára is megfelelőek lehetnek.

Az ügyvédeknek szintén speciális bankszámla áll a rendelkezésükre, ami a közjegyzőket is érdekelheti.

Gyógyszertárak, gyógyszerészek is különleges számlát kaphatnak, olyat, ami tökéletesen illeszkedik a profiljukhoz.

Bankszámla forintban és euróban

Amennyiben a vállalkozásunk külföldi cégekkel is kapcsolatban áll, szükségünk lehet egy euró számlára vagy alszámlára. A forint és euró bankszámla között csak abban van különbség, hogy az egyiken forintban van az egyenlegünk, a másikon euróban. Ezek a vállalkozói bankszámlák egyébként ugyanúgy működnek, utalhatunk róluk, fogadhatunk utalásokat, sőt, akár le is köthetjük a pénzünket. Euróban vagy forintban.

Ha az alapanyagot külföldről vásároljuk, és azért euróban fizetünk, érdemes megfontolni az eurós bankszámlát. Ha más devizában vezetnénk számlát, akkor is érdemes körülnéznünk a pénzintézeteknél. Találhatunk megoldást.

SEPA utalás – ha eurót utalunk

A Single Euro Payments Area (SEPA) utalás, egy elektronikus, euró alapú, automatikus feldolgozású átutalás. Ennek az utalási módnak a népszerűségét a gyorsasága mellett (egy banki munkanap) a biztonság adja, és az, hogy kiszámíthatóak a költségei. SEPA utalásnál ugyanis mindkét félnek csak a saját számlavezető bankja által felszámolt díjat kell megfizetnie. A SEPA-ban történő átutalás feltétele, hogy az utalást indító és fogadó pénzintézet is a tag legyen.

A SEPA az Európai Gazdasági Térségen belül működik. (Svájc, Izland, Liechtenstein, Monaco és Norvégia is tagja a SEPA-nak)

Vállalkozói bankszámla induló vállalkozásnak

Induló vállalkozásként abban a szerencsés helyzetben leszünk, hogy a bankok versenyezni fognak értünk. Új ügyfélként akár a teljes első éves számlavezetési díjat elengedhetik, és egyéb kedvezményekre is számíthatunk. A bankok azt szeretnék, ha az ügyfeleik lennénk, mi pedig azt szeretnénk, ha egy magas színvonalú pénzügyi szolgáltatást minél olcsóbban kapnánk meg. Vegyük igénybe az induló vállalkozásoknak kínált kedvezményeket!

Ahhoz, hogy számlát nyithassunk, ami, ahogy már írtuk, kötelező, szükségünk lesz a társasági szerződésre és az aláírási címpéldányra. Ezen kívül be kell mutatnunk az érkeztetett bejegyzési kérelmünket, és egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozásunk nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét.

Vállalkozói bankszámla nyitás online

A modern megoldások nem csak a lakássági ügyfelek számára érhetőek el. Ma már semmi akadálya annak, hogy online nyissuk meg a vállalkozói bankszámlánkat. Gyorsan és egyszerűen nyithatunk így számlát, anélkül, hogy be kellene mennünk egy bankfiókba.

Mivel a pénzügyeink nagy részét már elektronikusan intézzük, miért ne nyissunk számlát online? Számtalan pénzintézetnél van erre lehetőség. Éljünk vele.

Mire jó a vállalkozói bankszámla?

Számlavezetésre minden vállalkozásnak szüksége van, vállalati bankszáma kötése azonban nem kötelező mindenkinek. A vállalkozói bankszámlák hasonlóak a lakossági bankszámlákhoz, ám az áruk jellemzően magasabb annál. Ha már kötelező a bankszámlanyitás, akkor azt érdemes úgy használni, hogy a vállalkozás profitáljon belőle. De mire jó a vállalati bankszámla? Hogy kell jól használni? A vállalkozói bankszámla a napi pénzügyek intézésében segíti a vállalkozást. Ma már szinte minden tranzakció elektronikusan történik, a vállalkozói bankszámlán keresztül. Készpénzes forgalma is lehet egy vállalkozásnak, de a készpénz is előbb-utóbb a bankszámlára kerül.

A vállalkozás pénzügyi kapcsolatban van az ügyfeleivel és az üzleti partnereivel. A szolgáltatás vagy áru értékét az ügyfelek kifizetik, és ha ezt nem készpénzben teszik, akkor az azonnal megjelenik a bankszámlán. Az ügyfél fizethet átutalással vagy bankkártyával. Mindkét elektronikus fizetési mód elfogadott lehet, függően a vállalkozás profiljától. Ahhoz, hogy egy vállalkozás működhessen, üzleti partnerekre is szükség van, akiktől az alapanyagokat vagy a vállalkozás működéséhez szükséges berendezéseket, szolgáltatásokat beszerezheti a vállalkozás. Ilyenkor a fizetés a két cég között történhet ugyan készpénzben, de jellemzően már utalással vagy bankkártyával fizetnek a cégek is. Az utalás kényelmes és biztonságos, és bár költsége van, nem szabad elfelejteni, hogy a készpénz befizetése sem ingyenes.

Egy vállalkozás működésében döntő jelentőségű, hogy a pénzügyek nyomon követhetők legyenek. Erre tökéletesen alkalmas a vállalkozói bankszámla. A számlaegyenleg mindig elérhető és naprakész, így a vállalkozás irányítója mindig tudja, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésére. A havonta küldött bankszámlakivonattal pedig utólag is láthatók a költések, akár több hónapra vagy évre visszamenőleg is. Ez alkalmas lehet elemzésre, kimutatások készítésére, amikkel megállapítható, hogy mikor, mire, mennyit költött el a vállalkozás. Ezekkel a kimutatásokkal a vállalkozás nyereségessége tovább növelhető, hiszen megmutatja azokat a területeket, ahol kisebb költéssel is el lehet érmi ugyanazt az eredményt. És éppen ez a cél. Nyereségesen működtetni a vállalkozást.

Ez már a huszonegyedik század. Okostelefonon futó applikációkból lehet utalni, akár azonnal is. SMS-ben pedig a bank közli a vállalkozással az aktuális egyenlegváltozásokat. Már nem kell bemenni a bankba, hogy megtudja a vállalkozás vezetője, hogy mennyi pénze van. Így azonnal reagálhat, és a gyors cselekvés fontos lehet egy gyorsan változó gazdasági környezetben. Az elektronikus bankolás azt is lehetővé teszi, hogy csoportos beszedési megbízást állítson be a számla tulajdonosa, munkabért utaljon, vagy rendszeres átutalásra adjon megbízást. Bár a vállalkozói bankszámla vezetése és a szolgáltatások igénybevétele pénzbe kerül, de látni kell, hogy ezek a szolgáltatások megkönnyítik a vállalkozás működését, hiszen gyorsan és pontosan hajthatóak végre a tranzakciók.

vállalkozói bankszámla

Vállalkozói bankszámla kalkulátor

A vállalkozói bankszámla kalkulátor segítséget nyújt abban, hogy a vállalkozás megtalálja a számára legmegfelelőbb folyószámlát. Ez rendkívül fontos, hiszen éves szinten akár százezres különbségek is vannak. A bankszámla kötelező, de nem kell, hogy felesleges terhet jelentsen. Az optimális vállalkozói bankszámlacsomagok közöl pedig egyszerű választani a vállalkozói bankszámla kalkulátorral. A saját vállalkozását jól ismerő vállalkozó könnyen el tudja dönteni, hogy milyen folyószámla felel meg a vállalkozásnak, és abból választhatja a legolcsóbbat. Egy alacsony költségű bankszámla tökéletesen kiszolgálhatja a vállalkozást, nem kell többet költeni a szükségesnél. A vállalkozói bankszámla kalkulátor éppen erre való. Használni kell a vállalkozói bankszámla kalkulátort!

A vállalkozói bankszámla kalkulátor használata egyszerű. A vállalkozói bankszámla kalkulátor szakértő weboldalakon érhető el, és számtalan adattal segíti a kiválasztást. Megadja a számla éves díját, és megmutatja azt is, hogy ez a díj mekkora lesz a második évtől. Ez azért fontos, mert bankok gyakran kedvezményes első éves díjakkal csábítják magukhoz a vállalkozásokat, és ha egy vállalkozás nem akar évente bankot váltani, akkor bizony a második évtől esedékes díjakkal is tisztában kell lennie. Ahogy már írtuk, százezres különbség is lehet az éves díjban, és ez lehet a döntés alapja. Vannak azonban más információk is, amit figyelembe kell venni. A díjmentes számlavezetés például vonzó lehet, de arra figyelni kell, hogy nem a számlavezetési díj az egyetlen költsége a vállalkozói bankszámlának. A tranzakcióknak is van díja, és a pénzintézetek gyakran más díjat számítanak fel egy bankon belüli utalásnál, és mást, ha egy másik pénzintézet folyószámlája a kedvezményezett. A NAV-nak minden hónapban kell utalni, és ha ez egy bankszámlánál ingyenes, akkor az is fontos lehet a döntés meghozatalakor. Ahogy az is fontos lehet, hogy a vállalkozói bankszámla nyitás online is elérhető legyen. Ma már lehetőség van arra, hogy a vállalkozás teljesen elektronikusan bankoljon. A számlanyitást el lehet intézni online, és úgy vezethető már számla, hogy a vállalkozás képviselője soha nem keresi fel a bankfiókot. Az online számlanyitás akár további kedvezményeket is hozhat, akár a teljes első éves bankszámla-vezetési díj elengedését is.

A költségek optimalizálása

A vállalkozói számlavezetés akkor lesz értékes egy vállalkozás számára, ha a vállalkozói számlacsomagok közül a legalacsonyabb számlavezetési díjjal rendelkezőt választja a cég. Ez egyértelmű, magyarázatra sem szorul. Minél alacsonyabb egy számlacsomag havi számlavezetési díja, annál jobb az a vállalkozás számára. A vállalkozói számlacsomagok kiválasztásánál ez az első és legfontosabb szempont. Ahogy már írtunk róla, jelentős különbségek lehetnek az árazásban, ezért fontos, hogy számlanyitás előtt tájékozódjunk. A megfelelő tájékozódás ugyanis sok tízezer forintos megtakarítást eredményezhet. A havi számlavezetési díj ráadásul magába foglalja a telebank és az internetbank használatát, és akár az első bankkártya díját is.

A havi számlavezetési díj mellett jelentős költség lehet a készpénzfelvétel is. Ez már egy digitális kor, digitális megoldásokkal. Azonnal lehet utalni, akár telefonról is. Mikor lehet fontos a készpénzzel kapcsolatos díj? Két esetben. Ha a vállalkozás bevételei elektronikusan keletkeznek, de a kiadásai készpénzben, abban az esetben fontos tudni, hogy mekkora költséget jelent a készpénzfelvétel. Ha gyakran és nagy összegű készpénzre van szüksége a vállalkozásnak, akkor olyan bankszámlát célszerű választani, ahol a készpénzfelvétel díja alacsony. Akkor is fontos a készpénzzel kapcsolatos díj, ha a vállalkozás bevételei nagy részben készpénzesek. Ilyenkor ugyanis a bevételt be kell fizetni a bankba, aminek szintén van költsége. Ma már könnyen, akár ATM segítségével is be lehet fizetni egy számlára, de ez minden esetben pénzbe fog kerülni.

Az átutalások költsége a harmadik, amire fokozottan kell figyelni. Az átutalások díját a bankok többnyire százalékosan határozzák meg, és maximum díjat is megállapítanak. Milliós utalásoknál ez az összeg könnyen túllépheti a havi 100 ezer forintos határt, ezért sem a díj százalékos mértéke, sem a maximum díj nem lesz lényegtelen, ha a vállalkozás nagy összeget mozgat utalással. Minden utalásért fizetni kell, ezért fontos, hogy a számlaszerződés megkötése előtt a vállalkozás már tisztában legyen ennek a díjával, és az esetlegesen igénybe vehető kedvezményekkel.

A három fenti, kiemelten fontos terület mellett további információk is fontosak lehetnek a vállalkozó bankszámla díjaival kapcsolatban. Ilyen az alszámlák díja. Ha a vállalkozás alszámlát nyit a főszámlájához, annak is lesz költsége. Ahogy a vállalti bankkártyának is. A csoportos átutalásokért is kell fizetni, és a csoportos beszedési megbízásnak is van eseti díja. Ha vállalkozói számlacsomagok között szeretne váltani a cég, azért is fizetnie kell, ahogy pénzbe kerül a már elindított utalás törlése vagy módosítása is. Ezek a díjak nem annyira jelentősek, mint a számlavezetési, utalási és készpénzkezelési díjak, de hozzáadódnak a havi számla végösszegéhez, ezért ezekkel is számolni kell számlanyitás előtt. Hogy később ne érje meglepetés a céget.

Melyik bankot érdemes választani?

A vállalkozói számla kiválasztásánál érzelmi és racionális okok játszanak szerepet. Egy lakossági folyószámla-szerződés megkötésekor gyakoribb az érzelmi ok, de a vállalkozói bankszámláknál is előfordul. De miért dönt egy vállalkozás érzelmi okból? Miért választja a K&H Bankot vagy bármely másikat? Ennek több oka is lehet. A személyi ismeretségen és a korábbi pozitív tapasztalaton túl az érzelmi döntést leginkább a bizalom befolyásolja. Bizalom a pénzintézet felé. Ez talán nem tűnik fontosnak, mégis igaz, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszert a bizalom tartja fenn. A bankok ugyanis a náluk elhelyezett betéteket helyezik ki az ügyfeleiknek, ezért a teljes fennálló betétállományukat egyszerre nem tudják kifizetni. Mert nincs náluk a pénz. Vagyis, ha minden betétes egyszerre szeretné kivenni a pénzét, azt a bank nem tudja kifizetni. Így működik a rendszer. és ennek az alapja a bizalom a pénzügyi rendszer, és nem utolsó sorban az adott pénzintézet felé. A szakemberek azt állítják, hogy jobb olyan bankban számlát nyitni, amiben feltétel nélkül megbízni, mint olyanban, amiben nem teljesen vagyunk biztosak. Ha egy vállalkozás tulajdonosainak a K&H Bank tűnik a legmegbízhatóbbnak, akkor érdemes azt választani. És nem egy másik bankot.

A számlanyitás a vállalkozói szektorban legtöbbször racionális alapon történik. Egy működő vállalkozás célja az, hogy nyereséget termeljen a tulajdonosoknak. Ennek egyik módja a kiadások mérséklése, és ez jól megválasztott vállalkozói bankszámlával megvalósítható. Ha ugyanazt a szolgáltatást és minőséget alacsonyabb áron meg lehet szerezni, akkor a vállalkozások azt fogják választani. Mert ez a logikus döntés. Mi lehet az oka annak, ha ez mégsem így történik? Ennek is van racionális magyarázata. Mégpedig az, hogy a számlavezetésért kifizetett összeg rendkívül fontos, de lehetnek olyan okok, ami miatt egy másik bankszámla, ami drágább, mégis kedvezőbb a vállalkozásnak. Ilyen ok lehet például a hitelfelvétel. Vállalkozó hitelfelvételnél ugyanis szinte minden pénzintézet előírja, hogy az adott vállalkozás a számláját náluk vezesse. Ebben az esetben lehetséges, hogy az adott vállalkozói számlacsomag drágább lesz, de a hitel fontos lehet a vállalkozás fejlődése szempontjából, így a drágább számla is megérheti a cégnek. Ha egy vállalkozás hitelhez jut, ez lendületet adhat a fejlődésének, és egy innovatív, jól teljesítő vállalkozás több bevételt hozhat. Ilyen esetben kevésbé fontos a bankszámla havi számlavezetési díja. Az a fontos, hogy a vállalkozás fejlődjön, és egyre több profitot termeljen a tulajdonosoknak. Az is szerepet játszhat egy drágább bankszámla választásában, hogy az adott pénzintézet valami olyan plusz szolgáltatást tud nyújtani, ami elengedhetetlen a vállalkozásnak. Ilyenkor is az a racionális döntés, hogy a nem a legkedvezőbb díjakkal rendelkező vállalkozói számlacsomagot választja a cég.

A bankok rugalmasak

A vállalkozói bankszámlák szinte teljesen azonosak a lakossági bankszámlákkal. De nem teljesen. Lényeges eltérés, hogy amíg a lakossági folyószámlákat csak a megadott feltételekkel lehet igényelni, a vállalkozói bankszámlánál a pénzintézetek rugalmasak. De mit jelent ez? Egy vállalkozói számla összetettebb, mint egy lakossági folyószámla. Ez az összetettség azonban előnyös lehet, hiszen olyan paraméterekkel rendelkező pénzforgalmi számlát nyithat egy vállalkozás, ami legjobban megfelel az igényeinek. Egy pénzforgalmi számla megnyitása bonyolultabb és időigényesebb, mint egy lakossági folyószámla megnyitása. Céges dokumentumokra lesz szükség, és csak a céget jegyző személy vagy személyek nyithatnak vállalkozói bankszámlát. A pénzforgalmi számla száma bejelentésre kerül a NAV-hoz, akik innen várják az adók befizetését, és nemfizetés esetén inkasszót is indíthat. (ne legyen ilyen) Pénzforgalmi számla a hivatalos elnevezése a vállalkozói vagy vállalati bankszámlának, de ezt a gyakorlatban nem nagyon használják az ügyfelek.

A bankok rugalmassága azt jelenti, hogy egy adott számlacsomagon belül különböző szolgáltatásokat kaphat az ügyfél. Személyre szabott szolgáltatásokat. Ilyen még a VIP lakossági ügyfeleknek sem jár. Miért jó ez? Ahány ház, annyi szokás. Ahány vállalkozás, annyiféle bankszámlaigény. A pénzintézet úgy tudja legtökéletesebben kiszolgálni egy vállalkozás igényeit, ha ismeri azokat, és alkalmazkodik hozzájuk. Az alkalmazkodáshoz pedig rugalmasnak kell lennie. A bankok kiemelten kezelik a vállalkozásokat, és nem csak kedvezményekkel, de extra megoldásokkal is igyekeznek őket tökéletesen elégedetté tenni. Egy elégedett, sikeres vállalkozás kiemelt ügyfélnek számít, a bankok megbecsülik őket.

A bankszámla rugalmasságát tovább növeli a vállalkozói folyószámlahitel. A vállalkozói folyószámlahitel a vállalkozói bankszámla kiterjesztése, egy olyan rulírozó hitel, amit visszafizetés után újra fel lehet használni. Mivel szabad felhasználású, nagy segítség lehet a vállalkozás mindennapi pénzügyeinél, de akár befektetéseket is lehet belőle finanszírozni. A vállalkozói folyószámlahitel igénylése egyszerű és gyors, és valóban rugalmasabbá teszi a vállalkozói bankszámlát. Ez egy rendkívül népszerű termék, az egyik előnye, hogy csak a felhasznált hitelkeret után kell kamatot fizetni, az is igaz viszont, hogy rendelkezésre állási díjat felszámol a bank.

Mivel a bankok rugalmasan kezelik a vállalkozásoktól érkező kéréseket, ezért számtalan fajta bankszámla létezik, amik közül az egyik biztosan megfelel a vállalkozásnak. És ha egyik sem, akkor a vállalkozói bankszámla személyre szabható. És így tökéletes lesz.

Vállalkozói bankkártya

A vállalkozói bankkártya ma már ugyanúgy a számla része, mint az internetbank. Természetes, hogy van. A bankkártya felhasználható alapanyag beszerzésre, áru vagy szolgáltatás vásárlására, és akár reprezentációs költségek kiegyenlítésre is. Bankkártyával minden céges vásárlás ugyanúgy finanszírozható, mint készpénzzel vagy utalással. Csak így kényelmesebb. A vállalkozói bankkártyák ugyanúgy működnek, mint a lakossági bankkártyák, akár külföldön is. És a vállalkozói folyószámlakeret is elkölthető bankkártyával. Bármilyen céges költésre jó. Bármilyenre.

A vállalkozói bankkártya lehet Visa vagy MasterCard, lehet dombornyomott vagy elektronikus. A döntés a vállalkozásé. És tulajdonképpen teljesen mindegy. Mindegyik kártyatípus használható Magyarországon. (és külföldön is, bár oda inkább a dombornyomott változatot ajánlják a szakemberek, már ha az még egyáltalán elérhető a számlavezető banknál. Egyes bankok ugyanis már csak teljesen elektronikus kártyákat forgalmaznak) A kártyával lehet pénzt felvenni vagy befizetni ATM segítségével. A bankkártya könnyebbé teszi a mindennapi pénzügyek intézését, nem szükséges nagy összegű készpénzzel rendelkezni. Váratlan helyzetekben is jól jöhet, könnyű vele számlát kérni, és a költés azonnal nyomon követhető a bankszámla-történetben.

Egy vállalkozásnak korlátlan számú bankkártyája lehet, akár az alkalmazottak is használhatják azokat alapanyag vásárláskor vagy tankoláskor. (tankoláshoz nagyobb cégeknek előnyösebb lehet az üzemanyagkártya. Ez egy speciális, eltolt elszámolású, csak üzemanyag vásárlásra jogosító kártya, amivel kedvezményesen tankolhat a cég) Az alkalmazottak kártyás költése naprakészen nyomon követhető, ezért biztonságos megoldás lehet. A vállalkozói bankkártya egy modern, innovatív eszköz a cégek kezében. A hatályos jogszabályok szerint ma Magyarországon minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak kötelező lehetővé tenni az elektronikus fizetést. És bár ez főleg a lakossági fogyasztásban fontos, a vállalkozások is megtalálhatják azt a területet, ahol nem utalással egyenlítik a számla ellenértékét, hanem céges bankkártyával.

Nagy cég, kis cég

Ahogy már írtuk, ahány cég, annyi bankszámla. És nagyon nem mindegy, hogy milyen bankszámla szerződés kerül megkötésre. Kicsi a cég? Vagy nagy? Speciális területen szolgáltat? Nagy a készpénzes forgalma vagy mindent utalással fizetnek? Százmilliós számlaforgalom van? Vagy évente csak tízegynéhány számlát állít ki? Minden cégnek a megfelelő bankszámla a legjobb. Az, ami megfelel az igényeinek. Az, ami a legjobban kiszolgálja. A körültekintő választásban a vállalkozói bankszámla kalkulátor mellett egy szakértő is segíthet a választásban. Ez lehet egy független hozzáértő, de akár egy banki ügyintéző is a kiválasztott pénzintézetből. Egy felkészült szakember a megfelelő kérdésekre kapott válaszokból megfelelő bankszámla-csomagot tud ajánlani.

Egy kisvállalkozás bankszámlaigénye minimális. A fő cél többnyire az, hogy az ára alacsony legyen. Nem lesz nagy forgalom sem készpénzben, sem utalással. Az árbevétel alacsony lesz, és az lesz a cél, hogy a keletkező nyereséget minél kevesebb költség terhelje. Ennek megfelelően kell hozzá vállalkozói bankszámlacsomagot választani. Egy KATA-s vállalkozás bankszámlaigénye szinte nulla. Az árbevétel nem haladhatja meg az évi 12 milliót, havi egyszer kell utalni a KATA összegét, és ennyi. De mi a helyzet a nagyobb vagy az igazán nagy cégekkel? A nagy cégeknél már körültekintően kell kiválasztani a vállalkozói bankszámlát. Az utalások díja fontos lehet, ahogy a készpénzes tranzakcióké is. Sokmilliós utalás költsége több tízezer forint is lehet, mindenképpen kordában kell tartani a költségeket, még akkor is, ha egy nagy cégnél jóval kisebb jelentősége van ennek. Több száz milliós árbevételnél elenyészőnek tűnhet az évi néhány százezer forintos számlavezetési költség. Mégis érdemes törekedni arra, hogy az a vállalkozás a lehető legalacsonyabbam tartsa.

Nem csak attól függ, hogy egy bankszámla mennyire megfelelő, hogy mekkora a cég. Arra is figyelni kell, hogy az adott vállalkozásnak mi a fő profilja. A speciális vállalkozásokról már írtunk. A könyvelők, a könyvvizsgálók, az ügyvédi irodák, az őstermelők, a közjegyzők és a gyógyszerészek mind extra figyelmet kapnak a pénzintézetektől. Különleges vállalkozásoknak különleges számlacsomagokat ajánlanak. Olyanokat, ami figyelembe veszi az adott terület sajátosságait. Akik ezeken a területeken vállalkoznak, mindenképpen érdemes a számukra kialakított konstrukciók közül választani.

Vállalkozói számlacsomagok

A vállalkozókat nem csak az éves árbevételük vagy tevékenységük alapján különböztetik meg a bankok. Több extra számlacsomaggal is találkozhatunk. Vannak számlacsomagok induló vállalkozásoknak. Ezek a számlacsomagok úgy lettek kialakítva, hogy a legkedvezőbbek legyenek az induló vállalkozások számára. Egy kezdő vállalkozás például nem tudja még, hogy mennyi lesz az éves árbevétele. Van egy tervezett volumen, de hogy valójában mi fog ebből megvalósulni, az csak hónapok múlva derül ki. Online is lehet számlát nyitni. Egy innovatív vállalkozáshoz jól illik ez az innovatív megoldás. Nagyon jól. Az online vállalkozói számlanyitás egyszerű és gyors, nincs utazás, nincs sorban állás. Egyszerűen és gyorsan otthonról.

A nagy számlaforgalmat bonyolító cégeket szeretik a bankok. Kedvezményeket ajánlhatnak bizonyos forgalom vagy éves árbevétel felett. Ezek a kedvezmények komoly megtakarítást jelenthetnek a cégnek, ezért fontos figyelni az aktuális akciókat. És azt jelezni a számlavezető banknak. A bankok rugalmasak, lehet, hogy ugyanazt a kedvezmény elérhető náluk is, amivel egy másik pénzintézet próbálja magához csábítani a nagy számlaforgalmú, sikeres vállalkozásokat. A bankok versenyeznek az ügyfelekért. Ki kell ezt használni, és el kell érni a legkedvezőbb kondíciókat.

Amikor egy cégnek külföldi üzleti partnerei is vannak, devizaszámlára is szüksége lehet. Ez lehet egy alszámla vagy egy külön számla is. A bankoknál többnyire az ismertebb valutákban lehet számlát nyitni. (Euro, dollár, font, svájci frank) Ebben az esetben számítani kell konverziós költségre, hiszen várhatóan a deviza egy részét át kell majd váltani forintra. A devizaszámlák számlavezetési díja általában magasabb, és számlát még terhelő díjak és költségek is magasabbak. Ráadásul árfolyamveszteség is keletkezhet, hiszen a forint árfolyama nem fix, az naponta változik az adott devizához képest. Ez persze árfolyamnyereséget is okozhat. Az alaphelyzet azonban az, hogy a cég többnyire szolgáltat, gyárt vagy értékesít, és nem célja a devizapiacon üzletelni. Ezért ezeket az esetleges veszteségeket be kell kalkulálni üzletkötéskor.

Volt már szó arról. hogy a készpénzkezelés költséges. Pénzt felvenni vagy befizetni csak díj ellenében lehet. Azok a vállalkozások, amik nagy készpénzforgalmat bonyolítanak, azoknak számolniuk kell ezekkel a költségekkel, illetve utána kell járniuk, hogy milyen formában tudják ezeket a költségeiket csökkenteni. Egy ATM befizetés például alacsonyabb díjjal járhat, mint egy bankpénztári befizetés, és ugyanez igaz lehet a készpénzfelvételre is. Az ATM ráadásul mindig elérhető, a nap 24 órájában. Az ATM-nek azonban vannak korlátai, ezért nem lesz mindig alkalmas a tranzakcióra.

A speciális számlák legspeciálisabbika a testre szabott vállalkozói bankszámla. Ez azonban nem érhető el minden vállalkozás számára. Bár a bankok eltérő üzleti gyakorlatot folytatnak ebben is (mint minden másban), de az elmondható, hogy több százmilliós forgalom kell ahhoz, hogy valaki testre szabott vállalkozói bankszámlát használhasson. Ezek a számlák ráadásul drágák is, azonban képesek olyan különleges igényeket kielégíteni, amiket egy általános vállalkozói bankszámla nem képes.

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

A pénz addig van biztonságban egy bankban, amíg az megfelelően működik. De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot. Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul. Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta. Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog. A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja. Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnánk át. De nem lennének térbeli és időbeli akadályok. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára. Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni. Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években. A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni. Akár Karácsonykor is.

Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni. Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán.

E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni. A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá. És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba.

A fizetési kérelem egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt. Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Nincs hibalehetőség a QR-kódos fizetésnél sem. A QR-kód ugyanis minden, az utaláshoz szükséges adatot tartalmazza. A QR-kódos fizetés még nem elterjedt, de nagy jövő előtt áll. Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Mikor lehet jó az azonnali utalás? Mikor érdemes használni? Sok olyan élethelyzet van, amikor az azonnali utalás kényelmes és gyors megoldást nyújt. Ilyen az autó vagy motor vásárlás, ingatlanvásárlás (akár a foglalót is ki lehet fizetni ilyen módon), fizethetünk ilyen módon étteremben vagy szállodában, és a gyereknek is lehet küldeni pénzt a bankkártyájára, ha éppen elfogyott a pénze a fesztiválon. A felhasználás lehetőségei végtelenek. Hiszen bárhol használható az azonnali utalási rendszer, ahol korábban nagyobb összegű készpénzes fizetésre volt szükség.

Összefoglalás

Ahogy a fentiekből látható, a vállalkozói bankszámla a legtöbb vállalkozás számára kötelező, de ezt még az előnyükre is fordíthatják. A bankok speciális és különleges számlákat is kínálnak, ezért minden igényt ki tudnak elégíteni. És ez fontos, hiszen a vállalkozások különbözőek, egyedi elvárásokkal. Elvárják, hogy a pénzintézetek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák nekik a nem alacsony havi díjakért. És ezt a pénzintézetek teljesítik. A vállalkozói bankszámla jól használható a napi pénzügyek intézésénél, segít menedzselni a céget. Nyomon követhetők az aktuális költések, ellenőrizhetőek az alkalmazottak. Olyan előnyöket nyújt, ami könnyebbé, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi a vállalkozás pénzügyeit. És ez jó. Nem érdemes teherként tekinteni a vállalkozói bankszámlára. Inkább a lehetőséget kell meglátni benne. És használni, hogy a vállalkozás sikeresebb legyen, és több profitot termeljen a tulajdonosainak. Több hasznot hozzon a vállalkozás. Hiszen ez a cél. Ezért jött létre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Vállalkozói Bankszámla kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Vállalkozói Bankszámla kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Vállalkozói Bankszámla kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Vállalkozói Bankszámla kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Minden társas vállalkozásnak, és minden, az általános forgalmi adó hatálya alá eső egyéni vállalkozásnak és adószámos magánszemélynek kötelező a vállalkozói bankszámlanyitás.

A vállalkozói bankszámla megnyitásához szükség van aláírási címpéldányra, társasági szerződésre és a cégkivonatra. Ha a vállalkozásunk engedélyköteles tevékenységet folytat, az ehhez szükséges engedély bemutatására is szükséges.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozói igazolványunkra, és a személyazonosító okmányunkra lesz szükség.

Igen, nyithat, sőt, az esetek többségében ez kötelező is. A számla megnyitásához be kell mutatnunk az érkeztetett bejegyzési kérelmünket, és egy tanúsítvány, ami tartalmazza a vállalkozásunk nevét, a székhelyét, az adószámát, a cégjegyzékszámát és a statisztikai számjelét is.

A számlavezetési díj mellett fizetnünk kell a készpénz felvételért és befizetésért, az utalásokért, és az igényelt kényelmi szolgáltatásokért, például az SMS értesítésért.

Gyakorlatilag semmi. Mindkét számla ugyanúgy működik, tudunk róla utalni, fogadhatunk utalásokat, és készpénzt is vehetünk fel róla. A vállalkozói bankszámla költségei általában magasabbak, mint a lakossági bankszámláé.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

Részvény és kötvény: ismerd meg a legfontosabb különbségeket!

2024.07.09.

A részvények és kötvények a befektetési eszközök két alapvető típusa, amelyek eltérő jellemzőkkel és kockázatokkal rendelkeznek. Mikor melyikbe fektessünk? Mikor melyiket válasszuk? Ismerjük meg a legfontosabb különbségeket közöttük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával