Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 12:50

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

A hitelfelvételt egyéni vállalkozóként is érdemes megpróbálni, hiszen segíthet abban, hogy fejleszd a vállalkozásod, avagy elérd más, az életeddel kapcsolatos céljaidat. Azonban sokkal több tényezőt kell figyelembe venned, és sok múlhat azon is, hogy melyik pénzintézetnél, illetve milyen módon próbálsz hitelt felvenni egyéni vállalkozóként.

A lehetőségeid ugyanakkor bővebbek, mint egy munkavállaló esetében, hiszen mind magánszemélyként, lakossági hiteleket, mind vállalkozóként, kifejezetten vállalkozások számára nyújtott hiteleket is igényelhetsz. Ez persze leginkább azon múlik, hogy mi a hitelcél, de a lehetőségek mindenképp eltérőek lesznek.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, magáncélra

Ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként szeretnéd, fontos eldöntened, hogy a hitel összegére mint magánszemély tartasz igényt, avagy a vállalkozást szeretnéd belőle fejleszteni.

Ha magánszemélyként van szükséged hitelre, akkor ugyanúgy a lakossági hitelek közül kell választanod, mint egy alkalmazott, tehát igényelhetsz személyi kölcsönt, folyószámlahitelt, vagy akár egy szabadon felhasználható jelzáloghitelt is.

Ha viszont a vállalkozás fejlesztése a célod, akkor egy kedvező kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel is segítség lehet, ám nem feltétlenül hatékony, hiszen választhatsz a vállalkozások számára elérhető hitelajánlatok közül is, amelyek sokszor kedvezőbb feltételekkel érhetőek el.

A magánszemélyek számára fejlesztett hitelkonstrukciók igénylése napjainkban már leegyszerűsített, a hitelfelvétel egyéni vállalkozók esetében is jóval egyszerűbb. A kisebb összegű, szabad felhasználású hitelek online is igényelhetőek, de a jelzáloghitelek igénylése is egyszerűbbé vált.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, üzleti célra

A vállalkozói hitelek hátránya, hogy az igénylés összetettebb, mint a magánszemélyként felvehető kölcsönök esetében. Ennek viszont ellenpontja, hogy több típust is igénybe vehetsz, ezek egy része ráadásul kamattámogatott is, vagyis olcsóbban juthatsz hozzájuk.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak kizárólag a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett hitelek esetében érhető el, és ezek lehetnek rövid, vagy hosszú lejáratú vállalkozói hitelek.

Az előbbiek közé tartoznak a folyószámlahitelek, a Széchenyi Hitel program keretében igényelhető Széchenyi Kártyára érkező hitelek egy része, valamint a forgóeszközhitelek is, az utóbbiak pedig a vállalkozás fejlesztéséhez igényelhető kölcsönök, valamint a lombardhitel.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak a kamatozást tekintve lehet kamattámogatott és piaci kamatozású is.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozókra vonatkozó feltételei

  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezned kell ahhoz, hogy vállalkozóként hitelt vehess fel,
  • nem lehet köztartozásod – erről a NAV tud neked igazolást kiállítani,
  • magánszemélyként sem lehet adótartozásod,
  • szükséged lesz NAV jövedelemigazolásra is.

Ezen felül természetesen a megfelelő jövedelmi helyzet is elengedhetetlen, de ez nem csak akkor fontos, ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként próbálod meg. Lényeges, hogy a bankok csak bizonyos jövedelemtípusokat fogadnak el, és vannak olyanok is, amelyeket nem; ezek a következők:

  • önkormányzati segélyek
  • munkanélküli segély
  • szociális segély

Babaváró hitel és CSOK vállalkozók számára

Természetesen a CSOK, illetve a babaváró hitel is elérhető az egyéni vállalkozók számára, ám némileg módosult feltételekkel, és a szükséges dokumentumok listája is változik ebben az esetben.

CSOK kedvezményezett ingatlanba már több, mint két éve be lehet jelentetni egy egyéni vállalkozás székhelyét, ha megfelelsz az erre vonatkozó feltételeknek. Ez a módosítás a társas és az egyéni vállalkozókra, illetve a falusi CSOK-ra is vonatkozik.

A babaváró hitel igénylésekor mindössze annyi a különbség a munkavállalói hiteligénylésekhez képest, hogy NAV igazolást kell kérni a vállalkozás bevételéről. A teljes idős, KATA-s, egyéni vállalkozói jogviszony szintén beleszámít az elvárt, 3 éves, TB biztosított jogviszonyba, tehát ez is megfelelő, ha a hiteligénylést egyéni vállalkozóként szeretnéd indítani.

Bármilyen hitelt igényelnél egyéni vállalkozóként, az első lépés a bankok ajánlatainak összehasonlítása legyen! Oldalunk a segítségedre lesz ebben, és, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, amit kerestél, indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A kamatstop árnyoldala

A kamatstop árnyoldala

2022.12.19.

A kamatstop árnyoldallal is rendelkezik, és érdemes ezzel is tisztában lenned a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Tovább olvasom
Erste lakáshitel feltételek

Erste lakáshitel feltételek

2020.07.07.

Az Erste lakáshitel minősített fogyasztóbarát lakáshitel, ami többek között hosszú távon kiszámítható, kedvező törlesztőket, rövid hitelbírálati, illetve folyósítási határidőt jelent.

Tovább olvasom
Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával