Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 12:50

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

A hitelfelvételt egyéni vállalkozóként is érdemes megpróbálni, hiszen segíthet abban, hogy fejleszd a vállalkozásod, avagy elérd más, az életeddel kapcsolatos céljaidat. Azonban sokkal több tényezőt kell figyelembe venned, és sok múlhat azon is, hogy melyik pénzintézetnél, illetve milyen módon próbálsz hitelt felvenni egyéni vállalkozóként.

A lehetőségeid ugyanakkor bővebbek, mint egy munkavállaló esetében, hiszen mind magánszemélyként, lakossági hiteleket, mind vállalkozóként, kifejezetten vállalkozások számára nyújtott hiteleket is igényelhetsz. Ez persze leginkább azon múlik, hogy mi a hitelcél, de a lehetőségek mindenképp eltérőek lesznek.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, magáncélra

Ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként szeretnéd, fontos eldöntened, hogy a hitel összegére mint magánszemély tartasz igényt, avagy a vállalkozást szeretnéd belőle fejleszteni.

Ha magánszemélyként van szükséged hitelre, akkor ugyanúgy a lakossági hitelek közül kell választanod, mint egy alkalmazott, tehát igényelhetsz személyi kölcsönt, folyószámlahitelt, vagy akár egy szabadon felhasználható jelzáloghitelt is.

Ha viszont a vállalkozás fejlesztése a célod, akkor egy kedvező kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel is segítség lehet, ám nem feltétlenül hatékony, hiszen választhatsz a vállalkozások számára elérhető hitelajánlatok közül is, amelyek sokszor kedvezőbb feltételekkel érhetőek el.

A magánszemélyek számára fejlesztett hitelkonstrukciók igénylése napjainkban már leegyszerűsített, a hitelfelvétel egyéni vállalkozók esetében is jóval egyszerűbb. A kisebb összegű, szabad felhasználású hitelek online is igényelhetőek, de a jelzáloghitelek igénylése is egyszerűbbé vált.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, üzleti célra

A vállalkozói hitelek hátránya, hogy az igénylés összetettebb, mint a magánszemélyként felvehető kölcsönök esetében. Ennek viszont ellenpontja, hogy több típust is igénybe vehetsz, ezek egy része ráadásul kamattámogatott is, vagyis olcsóbban juthatsz hozzájuk.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak kizárólag a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett hitelek esetében érhető el, és ezek lehetnek rövid, vagy hosszú lejáratú vállalkozói hitelek.

Az előbbiek közé tartoznak a folyószámlahitelek, a Széchenyi Hitel program keretében igényelhető Széchenyi Kártyára érkező hitelek egy része, valamint a forgóeszközhitelek is, az utóbbiak pedig a vállalkozás fejlesztéséhez igényelhető kölcsönök, valamint a lombardhitel.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak a kamatozást tekintve lehet kamattámogatott és piaci kamatozású is.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozókra vonatkozó feltételei

  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezned kell ahhoz, hogy vállalkozóként hitelt vehess fel,
  • nem lehet köztartozásod – erről a NAV tud neked igazolást kiállítani,
  • magánszemélyként sem lehet adótartozásod,
  • szükséged lesz NAV jövedelemigazolásra is.

Ezen felül természetesen a megfelelő jövedelmi helyzet is elengedhetetlen, de ez nem csak akkor fontos, ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként próbálod meg. Lényeges, hogy a bankok csak bizonyos jövedelemtípusokat fogadnak el, és vannak olyanok is, amelyeket nem; ezek a következők:

  • önkormányzati segélyek
  • munkanélküli segély
  • szociális segély

Babaváró hitel és CSOK vállalkozók számára

Természetesen a CSOK, illetve a babaváró hitel is elérhető az egyéni vállalkozók számára, ám némileg módosult feltételekkel, és a szükséges dokumentumok listája is változik ebben az esetben.

CSOK kedvezményezett ingatlanba már több, mint két éve be lehet jelentetni egy egyéni vállalkozás székhelyét, ha megfelelsz az erre vonatkozó feltételeknek. Ez a módosítás a társas és az egyéni vállalkozókra, illetve a falusi CSOK-ra is vonatkozik.

A babaváró hitel igénylésekor mindössze annyi a különbség a munkavállalói hiteligénylésekhez képest, hogy NAV igazolást kell kérni a vállalkozás bevételéről. A teljes idős, KATA-s, egyéni vállalkozói jogviszony szintén beleszámít az elvárt, 3 éves, TB biztosított jogviszonyba, tehát ez is megfelelő, ha a hiteligénylést egyéni vállalkozóként szeretnéd indítani.

Bármilyen hitelt igényelnél egyéni vállalkozóként, az első lépés a bankok ajánlatainak összehasonlítása legyen! Oldalunk a segítségedre lesz ebben, és, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, amit kerestél, indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Tovább olvasom
Mennyi foglalót kell fizetni, és milyen esetekben jár vissza?

Mennyi foglalót kell fizetni, és milyen esetekben jár vissza?

2021.07.16.

Azt, hogy mennyi foglalót kell fizetni, valamivel nehezebb meghatározni, mint azt, hogy mikor kötelező visszafizetni. Mutatjuk, mire kell figyelned, ha ingatlant szeretnél vásárolni!

Tovább olvasom