fbpx
Hirdetés

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 19. 14:33

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

A hitelfelvételt egyéni vállalkozóként is érdemes megpróbálni, hiszen segíthet abban, hogy fejleszd a vállalkozásod, avagy elérd más, az életeddel kapcsolatos céljaidat. Azonban sokkal több tényezőt kell figyelembe venned, és sok múlhat azon is, hogy melyik pénzintézetnél, illetve milyen módon próbálsz hitelt felvenni egyéni vállalkozóként.

A lehetőségeid ugyanakkor bővebbek, mint egy munkavállaló esetében, hiszen mind magánszemélyként, lakossági hiteleket, mind vállalkozóként, kifejezetten vállalkozások számára nyújtott hiteleket is igényelhetsz. Ez persze leginkább azon múlik, hogy mi a hitelcél, de a lehetőségek mindenképp eltérőek lesznek.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, magáncélra

Ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként szeretnéd, fontos eldöntened, hogy a hitel összegére mint magánszemély tartasz igényt, avagy a vállalkozást szeretnéd belőle fejleszteni.

Ha magánszemélyként van szükséged hitelre, akkor ugyanúgy a lakossági hitelek közül kell választanod, mint egy alkalmazott, tehát igényelhetsz személyi kölcsönt, folyószámlahitelt, vagy akár egy szabadon felhasználható jelzáloghitelt is.

Ha viszont a vállalkozás fejlesztése a célod, akkor egy kedvező kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel is segítség lehet, ám nem feltétlenül hatékony, hiszen választhatsz a vállalkozások számára elérhető hitelajánlatok közül is, amelyek sokszor kedvezőbb feltételekkel érhetőek el.

A magánszemélyek számára fejlesztett hitelkonstrukciók igénylése napjainkban már leegyszerűsített, a hitelfelvétel egyéni vállalkozók esetében is jóval egyszerűbb. A kisebb összegű, szabad felhasználású hitelek online is igényelhetőek, de a jelzáloghitelek igénylése is egyszerűbbé vált.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, üzleti célra

A vállalkozói hitelek hátránya, hogy az igénylés összetettebb, mint a magánszemélyként felvehető kölcsönök esetében. Ennek viszont ellenpontja, hogy több típust is igénybe vehetsz, ezek egy része ráadásul kamattámogatott is, vagyis olcsóbban juthatsz hozzájuk.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak kizárólag a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett hitelek esetében érhető el, és ezek lehetnek rövid, vagy hosszú lejáratú vállalkozói hitelek.

Az előbbiek közé tartoznak a folyószámlahitelek, a Széchenyi Hitel program keretében igényelhető Széchenyi Kártyára érkező hitelek egy része, valamint a forgóeszközhitelek is, az utóbbiak pedig a vállalkozás fejlesztéséhez igényelhető kölcsönök, valamint a lombardhitel.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak a kamatozást tekintve lehet kamattámogatott és piaci kamatozású is.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozókra vonatkozó feltételei

  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezned kell ahhoz, hogy vállalkozóként hitelt vehess fel,
  • nem lehet köztartozásod – erről a NAV tud neked igazolást kiállítani,
  • magánszemélyként sem lehet adótartozásod,
  • szükséged lesz NAV jövedelemigazolásra is.

Ezen felül természetesen a megfelelő jövedelmi helyzet is elengedhetetlen, de ez nem csak akkor fontos, ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként próbálod meg. Lényeges, hogy a bankok csak bizonyos jövedelemtípusokat fogadnak el, és vannak olyanok is, amelyeket nem; ezek a következők:

  • önkormányzati segélyek
  • munkanélküli segély
  • szociális segély

Babaváró hitel és CSOK vállalkozók számára

Természetesen a CSOK, illetve a babaváró hitel is elérhető az egyéni vállalkozók számára, ám némileg módosult feltételekkel, és a szükséges dokumentumok listája is változik ebben az esetben.

CSOK kedvezményezett ingatlanba már több, mint két éve be lehet jelentetni egy egyéni vállalkozás székhelyét, ha megfelelsz az erre vonatkozó feltételeknek. Ez a módosítás a társas és az egyéni vállalkozókra, illetve a falusi CSOK-ra is vonatkozik.

A babaváró hitel igénylésekor mindössze annyi a különbség a munkavállalói hiteligénylésekhez képest, hogy NAV igazolást kell kérni a vállalkozás bevételéről. A teljes idős, KATA-s, egyéni vállalkozói jogviszony szintén beleszámít az elvárt, 3 éves, TB biztosított jogviszonyba, tehát ez is megfelelő, ha a hiteligénylést egyéni vállalkozóként szeretnéd indítani.

Bármilyen hitelt igényelnél egyéni vállalkozóként, az első lépés a bankok ajánlatainak összehasonlítása legyen! Oldalunk a segítségedre lesz ebben, és, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, amit kerestél, indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

Lakásvásárlás - személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel éri meg jobban?

2021.08.30.

Lakásvásárlást nem csak lakáshitel, de személyi kölcsön segítségével is le lehet bonyolítani, a kérdés csupán az, hogy melyikkel járunk jobban.

Tovább olvasom
5 lényeges kérdés az MNB zöld hiteléről

5 lényeges kérdés az MNB zöld hiteléről

2021.11.26.

A Magyar Nemzeti Bank extrakedvező Zöld Otthon lakáshitele október 4-től érhető el. Soha nem látott érdeklődés övezi, hiszen jelenleg nincs ennél jobb konstrukció a piacon. Ráadásul az igénylők köre sincs korlátozva. 5 lényeges kérdés és 5 válasz az MNB zöld hiteléről.

Tovább olvasom
A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

2020.04.08.

Változó kamatozású hiteled van? Akkor nyilván észrevetted, hogy alaposan megugrott a kamat. Azért emelkednek a lakáshitelek kamatai az utóbbi időben, mert a BUBORHOZ kötött az alakulásuk, és ha az emelkedik, akkor sajnos a hiteleknél is hasonló lesz a helyzet.

Tovább olvasom
Változó kamatozású lakáshitel – miért kockázatos?

Változó kamatozású lakáshitel – miért kockázatos?

2020.10.26.

Ha lakást szeretnél vásárolni, de nincs hozzá elegendő megtakarításod, akkor kétféle hitelezési lehetőséged van: a fix, illetve a változó kamatozású lakáshitelek közül választhatsz. Más és más előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkeznek – az alábbiakban a változó kamatozás kockázataival ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom