fbpx
Hirdetés

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

2022.01.19.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. január 19. 14:33

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóként valamivel nehezítettebb pálya, mintha munkavállalóként próbálnád meg, ám nem lehetetlen!

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként: milyen lehetőségek vannak?

A hitelfelvételt egyéni vállalkozóként is érdemes megpróbálni, hiszen segíthet abban, hogy fejleszd a vállalkozásod, avagy elérd más, az életeddel kapcsolatos céljaidat. Azonban sokkal több tényezőt kell figyelembe venned, és sok múlhat azon is, hogy melyik pénzintézetnél, illetve milyen módon próbálsz hitelt felvenni egyéni vállalkozóként.

A lehetőségeid ugyanakkor bővebbek, mint egy munkavállaló esetében, hiszen mind magánszemélyként, lakossági hiteleket, mind vállalkozóként, kifejezetten vállalkozások számára nyújtott hiteleket is igényelhetsz. Ez persze leginkább azon múlik, hogy mi a hitelcél, de a lehetőségek mindenképp eltérőek lesznek.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, magáncélra

Ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként szeretnéd, fontos eldöntened, hogy a hitel összegére mint magánszemély tartasz igényt, avagy a vállalkozást szeretnéd belőle fejleszteni.

Ha magánszemélyként van szükséged hitelre, akkor ugyanúgy a lakossági hitelek közül kell választanod, mint egy alkalmazott, tehát igényelhetsz személyi kölcsönt, folyószámlahitelt, vagy akár egy szabadon felhasználható jelzáloghitelt is.

Ha viszont a vállalkozás fejlesztése a célod, akkor egy kedvező kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel is segítség lehet, ám nem feltétlenül hatékony, hiszen választhatsz a vállalkozások számára elérhető hitelajánlatok közül is, amelyek sokszor kedvezőbb feltételekkel érhetőek el.

A magánszemélyek számára fejlesztett hitelkonstrukciók igénylése napjainkban már leegyszerűsített, a hitelfelvétel egyéni vállalkozók esetében is jóval egyszerűbb. A kisebb összegű, szabad felhasználású hitelek online is igényelhetőek, de a jelzáloghitelek igénylése is egyszerűbbé vált.

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként, üzleti célra

A vállalkozói hitelek hátránya, hogy az igénylés összetettebb, mint a magánszemélyként felvehető kölcsönök esetében. Ennek viszont ellenpontja, hogy több típust is igénybe vehetsz, ezek egy része ráadásul kamattámogatott is, vagyis olcsóbban juthatsz hozzájuk.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak kizárólag a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett hitelek esetében érhető el, és ezek lehetnek rövid, vagy hosszú lejáratú vállalkozói hitelek.

Az előbbiek közé tartoznak a folyószámlahitelek, a Széchenyi Hitel program keretében igényelhető Széchenyi Kártyára érkező hitelek egy része, valamint a forgóeszközhitelek is, az utóbbiak pedig a vállalkozás fejlesztéséhez igényelhető kölcsönök, valamint a lombardhitel.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozóknak a kamatozást tekintve lehet kamattámogatott és piaci kamatozású is.

A hitelfelvétel egyéni vállalkozókra vonatkozó feltételei

  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezned kell ahhoz, hogy vállalkozóként hitelt vehess fel,
  • nem lehet köztartozásod – erről a NAV tud neked igazolást kiállítani,
  • magánszemélyként sem lehet adótartozásod,
  • szükséged lesz NAV jövedelemigazolásra is.

Ezen felül természetesen a megfelelő jövedelmi helyzet is elengedhetetlen, de ez nem csak akkor fontos, ha a hitelfelvételt egyéni vállalkozóként próbálod meg. Lényeges, hogy a bankok csak bizonyos jövedelemtípusokat fogadnak el, és vannak olyanok is, amelyeket nem; ezek a következők:

  • önkormányzati segélyek
  • munkanélküli segély
  • szociális segély

Babaváró hitel és CSOK vállalkozók számára

Természetesen a CSOK, illetve a babaváró hitel is elérhető az egyéni vállalkozók számára, ám némileg módosult feltételekkel, és a szükséges dokumentumok listája is változik ebben az esetben.

CSOK kedvezményezett ingatlanba már több, mint két éve be lehet jelentetni egy egyéni vállalkozás székhelyét, ha megfelelsz az erre vonatkozó feltételeknek. Ez a módosítás a társas és az egyéni vállalkozókra, illetve a falusi CSOK-ra is vonatkozik.

A babaváró hitel igénylésekor mindössze annyi a különbség a munkavállalói hiteligénylésekhez képest, hogy NAV igazolást kell kérni a vállalkozás bevételéről. A teljes idős, KATA-s, egyéni vállalkozói jogviszony szintén beleszámít az elvárt, 3 éves, TB biztosított jogviszonyba, tehát ez is megfelelő, ha a hiteligénylést egyéni vállalkozóként szeretnéd indítani.

Bármilyen hitelt igényelnél egyéni vállalkozóként, az első lépés a bankok ajánlatainak összehasonlítása legyen! Oldalunk a segítségedre lesz ebben, és, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, amit kerestél, indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel igénylése külföldi jövedelemmel

Lakáshitel igénylése külföldi jövedelemmel

2021.06.02.

Külföldi jövedelemmel rendelkezel, és szeretnél lakáshitelt igényelni? Nem lesz könnyű dolgod, de, ha megfogadod az alábbiakat, meg fogod tudni oldani!

Tovább olvasom
5 fontos dolog, amire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt

5 fontos dolog, amire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt

2022.02.11.

A lakáshitel felvétele hosszú távú döntés. Évekre vagy évtizedekre is elkötelezhetjük magunkat, így fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a lakáshitelünket. Utánajártunk, hogy mire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom
Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom