Melyik a legjobb befektetés? – Okos döntések, nagyobb hozamok!

Befektetés – gondolni a jövőre

A befektetés egy tevékenység, amely során pénzügyi eszközt vagy értéktárgyakat vásárolunk, azzal a céllal, hogy a jövőben nyereséget realizáljunk a vásárláson. A befektetések célja lehet a jövedelemszerzés, a vagyon megőrzése vagy a vagyon gyarapítása.

A befektetés számos formában történhet, például részvényvásárlással, kötvényvásárlással, ingatlanvásárlással vagy tőzsdei tranzakciókkal. A befektetések kockázattal járnak, mivel lehetséges, hogy a befektetett pénzünket elveszítjük. A befektetés kockázata azonban csökkenthető a megfelelő eszközök és stratégiák kiválasztásával.

A befektetések fontos részét képezik a pénzügyi tervezésnek. A befektetések segítségével megtakaríthatjuk a jövőbeli kiadásainkhoz szükséges pénzt, például a nyugdíjhoz, a gyermekek oktatásához vagy a nagy kiadásokhoz, például az autóvásárláshoz vagy a házfelújításhoz. A segítségével megvédhetjük a pénzünket az infláció hatásaitól is.

A befektetés előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről, és mérjük fel a kockázatokat. Lényeges, hogy olyat válasszunk, amelyek megfelelnek a személyes pénzügyi céljainknak és kockázatvállalási hajlandóságunknak.

Számos előnnyel járhatnak, de kockázattal is járnak.

Befektetési lehetőségek

 • Lekötött betét

  A lekötött betét egy olyan banki termék, amelyben a befektető elhelyezi pénzét a banknál meghatározott ideig, és a bank kamatot fizet a pénzére. Különböző futamideje lehet, például 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap, 1 év, 2 év, 3 év. A lekötött betétek kamata többnyire magasabb, mint a folyószámláké vagy a betéti kártyáké. Azonban a lekötött betéteket nem lehet bármikor felmondani, csak a futamidő végén. Ha a lejárat előtt felmondjuk a lekötött betétet, akkor elveszíthetjük a kamatot vagy annak egy részét.
 • Állampapír (MÁP)

  A MÁP az Magyar Állampapír rövidítése. Rövid lejáratú (1-5 év), államilag garantált befektetési termékek, amelyeket a Magyar Államkincstár bocsát ki. A MÁP-ok kamata fix, vagy a jegybanki alapkamathoz igazodik. A MÁP-ok azok számára ajánlottak, akik biztonságos befektetést keresnek, és akiknek nem lesz szükségük a pénzükre rövid időn belül.
 • Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

  A tartós befektetési számla (TBSZ) egy olyan befektetési számla, amelyből a befizetett pénzt a befektető legalább 5 évig nem veheti ki. A TBSZ-en elhelyezett pénz hozama adómentes, ha a befizetés évét követő 5 év végéig nem történik róla kifizetés.

  Kérj ajánlatot!

  Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

  A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


  Promóció
 • Babakötvény

 • Életbiztosítás

  A unit-linked életbiztosítás egy megtakarítással kombinált életbiztosítás, egy pénzügyi megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosítótársaság.
 • Lakástakarék

  Az állami támogatás megszüntetése után, most egy új pénzügyi termék az Erste és az OTP Bank kínálatában a lakástakarék, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégsem azonos vele. A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt. Voltak azonban olyan előnyei is a mostani lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ezt a terméket.
 • Arany

 • Részvény

  A részvény egy olyan értékpapír, amely egy vállalat tulajdonrészét képviseli. Amikor részvényt vásárolunk, tulajdonrészt vásárolunk a vállalatban, és jogot szerzünk a vállalat nyereségének egy részére.

  Befektetési kalkulátor

  A befektetés kalkulátor egy olyan program, ami segíthet a befektetők számára meghatározni, hogy mennyi pénzre lesz szükségük a nyugdíjhoz, vagy bármilyen más pénzügyi célhoz.

  A kalkulátorok különböző tényezőket vesznek figyelembe, például a befektető életkorát, a megtakarítási összeget, a befektetés éves hozamát és a várható nyugdíjkorhatárt. A kalkulátorok segítségével a befektetők áttekintést kaphatnak a pénzügyi helyzetükről, és megtervezhetik a jövőjüket.

  Lényeges, hogy a kalkulátorok adatai csak becslések, és nem garantálják a megtakarítási cél elérését. A tényleges bevétel a hozamtól, a piaci feltételektől és más tényezőktől függően változhat.

  Ha érdekli a kalkulátor használata, számos online és offline program áll rendelkezésre. A kalkulátor használata előtt fontos, hogy tájékozódjon a befektetések kockázatairól és előnyeiről.

  befektetés kalkulátor

  Mi az a kockázatvállalási képesség?

  A kockázatvállalási képesség egy összeg, amit a befektető hajlandó elveszíteni egy tranzakcióval.

  A kockázatvállalási képesség függ a befektető életkorától, pénzügyi helyzetétől és a céljaitól.

  A fiatalabb befektetők általában nagyobb kockázatot vállalnak, mint az idősebbek, mivel több idejük van a pénzük visszaszerzésére, ha a befektetésük veszteséges. A befektetők, akiknek több pénzük van, mint amennyire szükségük van a közeljövőben, nagyobb kockázatot is vállalhatnak. Azok a befektetők, akiknek konkrét pénzügyi céljaik vannak, például a nyugdíj, többnyire kisebb kockázatot vállalnak.

  Az érzelmi tolerancia, a mentális felkészülés is fontos szempont a kockázatvállalási képesség szempontjából. Azok a befektetők, akik nem tudják jól kezelni a veszteséget, kevesebb kockázatot vállalhatnak.

  A kockázatvállalási képességet befolyásoló tényezőktől függően a befektetők különböző típusú befektetéseket választhatnak. Azok a befektetők, akik magas kockázatot vállalnak, olyat választhatnak, amelyek magasabb hozamot kínálnak, például részvényeket.

  Azok a befektetők, akik alacsony kockázatot vállalnak, olyan befektetéseket választhatnak, amelyek alacsonyabb hozamot kínálnak, például kötvényeket.

  Lényeges, hogy a befektetők ismerjék saját kockázatvállalási képességüket, és ennek megfelelően válasszanak befektetéseket.

  Mi az a porlasztás vagy diverzifikáció?

  A porlasztás vagy diverzifikáció egy stratégia, amelynek célja, hogy csökkentse a portfólió kockázatát azáltal, hogy különböző pénzügyi eszközökbe fektet be.

  A porlasztás segíthet csökkenteni a veszteségek kockázatát, ha egy eszközosztály értéke csökken.

  Számos módon elvégezhető, például különböző típusú eszközökbe való befektetéssel, például részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanba, vagy különböző iparágakban lévő vállalatokba való befektetéssel.

  A porlasztás segíthet csökkenteni a portfólió kockázatát azáltal, hogy csökkenti az eszközök közötti korrelációt. A korreláció az a mérték, amelyben az eszközök értéke egymáshoz kapcsolódik. A magasan korrelált eszközök értéke általában együtt mozog, míg az alacsonyan korrelált eszközök értéke nem mozog együtt. Azáltal, hogy különböző típusú eszközökbe fektet be, a befektetők csökkenthetik az eszközök közötti korrelációt, ami segíthet csökkenteni a portfólió kockázatát.

  Lényeges, hogy a porlasztás nem garantálja, hogy a portfólió nem veszít pénzt.

  Segíthet csökkenteni a veszteségek kockázatát, ami különösen fontos a hosszú távú befektetők számára.

  Kérj ajánlatot!

  Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

  A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


  Promóció

  A legjobb befektetés

  Diverzifikálás segíthet abban, hogy csökkenjen a kockázat. A vásárláskor porlasztani érdemes, hiszen ilyenkor a kitettség jelentősen csökkenhet. Érdemes utánajárni, utána olvasni, és beszélni hozzáértő szakértővel, aki az alapokat megtaníthatja nekünk.

  Utána azonban a döntést nekünk kell meghozni, és a felelősség is miénk lesz. Mi csináljuk, mi élvezzük a hasznát, vagy mi szenvedjük el a veszteségét.

  A befektetési formák kiválasztása elsődleges. Nem mindegy, hogy mit választunk, és az sem, hogy mikor. Az időzítésen sok múlhat. Egy jó időben történő vásárlás extra profitot hozhat, míg egy nem megfelelő időben vásárolt pénzügyi eszköz komoly veszteséget okozhat nekünk.

  Új befektetési lehetőségek

  Jó befektetés az, ami számunkra jó. Először is van rá pénzünk. Olyan pénzünk, ami akkor sem hiányzik a családi költségvetésből, ha esetleg elveszítjük.

  Másodszor: értünk hozzá. Nem kell persze professzionális szinten érteni egy adott stratégia végig viteléhez, de az alapokkal nem árt tisztában lenni. Ne vegyen aranyat, aki csak annyit tud az aranyról, hogy abból készül a nyaklánc.

  Harmadszor: megfelelő időben kell vásárolni. Ez talán a legnehezebben meghozható döntés, de mint már írtuk, kockázat nélkül nem érhetünk el sikereket. Ha pedig kerülnénk a kockázatot, azt is megtehetjük. Vannak ilyen termékek is.

  A pénzügyi befektetés komoly dolog. A saját és szeretteink jövőjét tesszük kockára. Szó sincs azonban szerencsejátékról. Egy felelősen gondolkodó, felnőtt ember fel tudja mérni, hogy mi az, amit szeretne, és hogy tudja azt megvalósítani.

  A pénz befektetés jó lehet nekünk. Olyan ez, mint egy út, ami az álmainkhoz vezet. Szeretnénk egy vitorlás hajót? Tudjuk, mennyibe kerül? Nincs még meg a teljes összeg? Csak annyit kell tennünk, hogy tájékozódunk, választunk és cselekszünk.

  Tájékozódás. Választás. Cselekvés. Ez lehet a jó sorrend.

  A magas hozamú befektetések mindig vonzók. Ki ne akarna gyorsan sok pénzt keresni? Mindenki akarja ezt. És a lehetőség megvan rá. A fentieket követve, kellő önismerettel felvértezve, egy kicsit tanulva elérhető bármilyen cél. Bármilyen.

  A magas hozam vonzó. És persze kockázatos is. annak azonban, aki tisztában pontosan a kockázat mértékével, és azt vállalni is tudja, nyitva áll a lehetőség ahhoz, hogy gyorsan, sok pénzt keressen.

  A befektetések adózása az, amit senki nem hagyhat figyelmen kívül. Két dologra kell figyelni: a nyereségadóra és az esetleges adó-visszatérítésre.

  A nyereségadó, ahogy a nevében is benne van a realizált nyereség után fizetendő adó. Ez befektetésenként eltérhet, így már az ügylet előtt fontos lesz az, hogy tisztában legyünk a kötelezettségeinkkel, hiszen az adó a nyereségünket fogja csökkenteni.

  Egyes esetekben adó-visszatérítésre is lesz lehetőségünk. Ez befektetésenként eltérhet, így már az ügylet előtt fontos lesz az, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, hiszen az adó a nyereségünket fogja növelni.

  Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

  Így kaphatod meg a hitelt

  Melyik a legjobb befektetés? – Okos döntések, nagyobb hozamok! - Kalkuláció

  1. Kalkuláció

  Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

  Melyik a legjobb befektetés? – Okos döntések, nagyobb hozamok! - Kiválasztás

  2. Kiválasztás

  Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

  Melyik a legjobb befektetés? – Okos döntések, nagyobb hozamok! - Igénylés

  3. Igénylés

  Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

  Melyik a legjobb befektetés? – Okos döntések, nagyobb hozamok! - Szerződés

  4. Szerződés

  A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

  Gyakran Ismételt Kérdések

  A befektetés során pénzt vagy egyéb értéktárgyakat vásárolunk, azzal a céllal, hogy később ezen nyereséget realizáljunk.

  A kockázatvállalási képesség egy olyan összeg felhasználását jelenti befektetésre, amit a befektető hajlandó elveszíteni. A kockázatvállalási képesség függhet a befektető életkorától, a pénzügyi helyzetétől, a céljaitól és az érzelmi toleranciájától is.

  A porlasztás vagy diverzifikáció egy stratégia, amelynek célja, hogy csökkentse a befektetési portfólió kockázatát azáltal, hogy különböző pénzügyi eszközökbe fektet be. A porlasztás segíthet csökkenteni a veszteségek kockázatát, ha az egyik vásárlás értéke csökken.

  Számtalan befektetés van. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Babakötvény

  • Életbiztosítás

  • Lakástakarék

  • Arany

  • Részvény

  Vannak bonyolult és egyszerűen kezelhető befektetések is. A lekötött betét kezelése egyszerű, és a hozama általában fix.

  A rövid távú befektetés olyan befektetés, amelyet egy évnél rövidebb időre terveznek. A rövid távú befektetések célja általában a pénz védelme az inflációtól, vagy megtakarítás egy várható nagyobb kiadáshoz. A rövid távú befektetések közé tartoznak a bankbetétek, a pénzpiaci alapok és a rövid távú kötvények is.

  Hosszú távú befektetés esetén a befektető több, mint egy éves távlatban gondolkodik. A hosszú táv akár több évtizedet is jelenthet.

  A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

  Legutóbbi blogbejegyzések

  Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

  Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

  2024.04.12.

  Még mindig a gazdasági válság hatásait nyögi a hazai ingatlanpiac – erre utalnak a számok a KSH friss lakáspiaci adatai. Azóta, hogy 2022 elején Magyarországon kitört a koronavírus-járvány, az ingatlanipar folyamatosan lefelé tartó tendenciát mutat. Ennek hátterében a belső kereslet csökkenése, a reálkeresetek visszaesése és a magas kamatszint szerepelnek, amelyeket a gazdasági válság csak tovább tetőzött.

  Tovább olvasom
  6 millió forint lakásfelújításra – itt az új otthonfelújítási program!

  6 millió forint lakásfelújításra – itt az új otthonfelújítási program!

  2024.04.08.

  Új köntösben és tartalommal indít otthonfelújítási programot a kormány. Az előző otthonfelújítási támogatás sikere után itt egy újabb lehetőség azoknak, akik a rezsijüket szeretnék csökkenteni. A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni a bankok MFB Pontjain a támogatásra. Utánajártunk, hogy milyen részletek ismertek eddig. Mutatjuk, mit találtunk.

  Tovább olvasom
  Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

  Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

  2024.04.05.

  Szinte bármelyik nap előfordulhat velünk, hogy egy nem várt, nagy összegű kiadás nehezíti meg a pénzügyi helyzetünket: elromlik az autó, beázik a lakás, vagy felüti a fejét egy kezelendő betegség. Sokszor ezek olyan kiadások, amelyekre nem számítunk és megtakarításaink nem képesek fedezni ekkora összeget. Ilyenkor a gyorskölcsön lehet számunkra a megoldás.  Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mi a különbség a gyorskölcsön és a hagyományos személyi kölcsön között, és segítünk eldönteni, hogy ez a megoldás valóban a legjobban megfelelő-e a számodra.

  Tovább olvasom
  Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

  Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

  2024.03.25.

  A lakáshitel igénylés egyik fontos feltététele, hogy az igénylő rendelkezzen a szükséges önerővel. Az önerő alapesetben 20 százalék, de azt minden igénylőnek érdemes tudnia, hogy az alapeset nem jelenti azt, hogy minden esetben. Az önerő ugyanis magasabb is lehet. Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor.

  Tovább olvasom

  További hírek a hirnavigator.hu támogatásával