Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – minden, amit tudnod kell egy helyen

Diszkont Kincstárjegy – DKJ

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) futamideje 3 és 12 hónap között van. Kamatot nem fizet, az árfolyamnyereség képezi a hasznot.

A hozam összege a névérték és a vételár közötti különbség.

A Magyar Államkincstáron kívül bankok, befektetési szolgáltatók is értékesítik.

A DKJ 3, 6 és 12 hónapos futamidejű, nem kamatozó értékpapír, mely névérték alatt, diszkont áron kerül kibocsátásra 10.000 forintos címletben.

A magyar állam feltétel nélkül kötelezettséget vállal arra, hogy a forgalomba hozatali ár megfizetése ellenében a DKJ névértékét a megjelölt időben és módon megfizeti.

A DKJ forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételeit, így az adózással kapcsolatos részletes tájékoztatást is a mindenkor hatályos Ismertető tartalmazza.

A DKJ vásárlója bárki lehet, a DKJ-t belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények (devizabelföldi és devizakülföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek) egyaránt megvásárolhatják.

Nyilvános forgalomba hozatal módja: a DKJ aukció útján kerül forgalomba hozatalra. A DKJ aukciók nyilvános ajánlattétel közzétételével kerülnek meghirdetésre.

A 3 hónapos DKJ aukciókra minden kedden, a 6 hónapos DKJ aukciókra minden szerdán, míg a 12 hónapos DKJ aukciókra minden második héten csütörtökön kerül sor, a pénzügyi teljesítés pedig mindig az aukciót követő hét szerdán esedékes.

Az aukción közvetlenül kizárólag az Elsődleges forgalmazók vehetnek részt. A befektetők az Elsődleges forgalmazók útján tehetnek aukciós ajánlatot.

A Diszkont Kincstárjegy megéri?

Nincs kockázata a DKJ-be fektetett pénznek, hiszen a visszafizetést az állam garantálja, és a garancia a DKJ hozamának kifizetésére is vonatkozik.

Bármikor eladható a DKJ, nincs semmilyen megkötés.

A Diszkont Kincstárjegy hozam – hogy kell kiszámítani?

A DKJ hozama a diszkont ár és a névérték közötti különbségből adódik. A diszkont ár az a befektetési összeg, amelyért a DKJ megvásárlásra kerül. A névérték pedig az a pénzösszeg, amelyet a Magyar Államkincstár a futamidő végén visszafizet.

A DKJ hozama a következő képlettel számítható ki:

Hozam = (Névérték – Diszkont ár) / Diszkont ár

Például, ha egy 100 ezer forintos névértékű DKJ 95 ezer forintos diszkont áron vásárolunk, akkor a hozamunk 5 százalék lesz:

Hozam = (100.000 – 95.000) / 95.000 = 0,05 = 5%

A DKJ hozama a kamatok alakulásával együtt változik. A kamatok emelkedésével a diszkont ár csökken, és így a hozam nő. A kamatok csökkenésével a diszkont ár nő, és így a hozam csökken.

A Magyar Államkincstár minden héten aukción bocsát ki DKJ-t. Az aukciós átlaghozam a DKJ névértékének, és az aukciókon meglicitált összegnek az átlaga.

2023. október 25-én a 3 hónapos DKJ aukciós átlaghozama 10,22 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos névértékű DKJ 90,78 ezer forintos diszkont áron lehetett megvásárolni. A hozam tehát 9,22 százalék lesz.

A DKJ hozama az adózási helyzettől függően változhat. A 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott sorozatok esetében a hozam nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.

A Diszkont Kincstárjegy kamat egyszerűen kiszámítható. A kamatozása kedvező. A Diszkont Kincstárjegy visszaváltása mindig a Diszkont Kincstárjegy árfolyam figyelembe vételével történik.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Diszkont Kincstárjegy vásárlás

DKJ bankok, értékpapír-forgalmazók és a Magyar Államkincstár értékesít. A DKJ vásárlásához szükséges egy értékpapírszámla.

A DKJ-t bankoknál értékpapírszámla megnyitása után lehet megvásárolni. A bankoknál az értékpapírszámla megnyitása díjköteles, és a DKJ vásárlása is lehet díjköteles.

Értékpapír-forgalmazóknál díjmentesen lehet DKJ-t vásárolni. Az értékpapír-forgalmazóknál a DKJ vásárlásához nem szükséges értékpapírszámla nyitása.

A Magyar Államkincstárnál az értékpapírszámla megnyitása díjmentes, és a DKJ vásárlása is díjmentes. A Magyar Államkincstárnál a DKJ vásárlásához nem szükséges értékpapírszámla megnyitása.

Diszkont Kincstárjegy vásárlás lépései

A DKJ vásárlása a következő lépésekből áll:

Értékpapírszámla megnyitása vagy értékpapírszámla igénylése a banknál, értékpapír-forgalmazónál vagy a Magyar Államkincstárnál.

A DKJ aukciós átlaghozamának ellenőrzése.

A vásárlásához szükséges összeg átutalása az értékpapírszámlára.

A DKJ vásárlása az értékpapírszámlán keresztül.

Diszkont Kincstárjegy vásárlási határidők

A vásárlása általában az aukciót követő hét szerdáig lehetséges. A névértéke és a diszkont ár az aukciót követő hét szerdán kerül rögzítésre.

A DKJ eladása: a DKJ a futamidő alatt bármikor eladható. Az eladásakor a vételár a diszkont ár és a hozam alapján kerül kiszámításra.

A DKJ adózása: a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott DKJ-ből származó hozam nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.

A futamideje mindig egy évnél rövidebb.

A Diszkont Kincstárjegy jellemzői

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) olyan rövid lejáratú állampapír, melyeket az államháztartás finanszírozására használnak. Ezek a befektetési eszközök a gazdasági szereplők körében népszerűek, és számos vonzó jellemzőjük van.

Rövid lejárat: a DKJ rendszerint rövid lejáratú, általában 3, 6 vagy 12 hónapos időtartamra értékesítik őket.

Állami kibocsátó: az államháztartás a kincstárjegyek kibocsátója, ami garantálja a tőkevédelmet.

Kedvező kamat: A DKJ-ek diszkontáron, azaz az eredeti névérték alatt kerülnek kibocsátásra, így a kamat az értékpapír visszaváltásakor realizálódik.

Kamatadó-mentesség: a DKJ kamata mentes a kamatadó alól.

Könnyű eladhatóság: a DKJ-ek könnyen eladhatók a piacon, ami likviditást biztosít a befektetők számára.

Alacsony kockázat: az állam által kibocsátott értékpapírok minimális kockázattal rendelkeznek.

Diverzifikáció lehetősége: a DKJ beilleszthető egy befektetési portfólióba a diverzifikáció növelése érdekében.

Fix kamat: a DKJ-ek kamata az értékesítéskor rögzített, így a befektetők tudják, mennyi hozamra számíthatnak.

Rendszeres aukciók: az állam rendszeresen hirdet meg aukciókat, ahol az értékpapírokhoz hozzá lehet jutni.

Nincs közvetítői díj: a DKJ vásárlásakor vagy értékesítésekor nincsenek közvetítői díjak.

Befektetési célokra szabhatók: a befektetők kiválaszthatják a lejáratot és az értéket a saját pénzügyi céljaiknak megfelelően.

Széles elérhetőség: a DKJ széles körben elérhetők a befektetők számára.

Jól diverzifikált portfólió: a DKJ-ek segítenek a befektetőknek a portfóliójuk diverzifikálásában, csökkentve ezzel a kockázatot.

Nagy likviditás: a DKJ-ek könnyen eladhatók a piacon, így könnyen pénzre válthatók, ha szükség van rájuk.

Infláció elleni védelem: a fix kamat lehetővé teszi a befektetők számára, hogy az infláció hatásait csökkentsék.

Megbízható visszafizetés: az állam garanciát vállal a DKJ visszafizetésére.

Diszkont kincstárjegy vásárlás

Diszkont Kincstárjegy befektetés – miért érdemes rövid távra befektetni?

Rövid távú befektetésnek nevezzük az olyan pénzügyi eszközökbe történő beruházást, amelyeket rövid időn belül, általában egy évnél kevesebb időtávon tervezünk értékesíteni.

Ez az időtáv rövidsége számos előnnyel járhat, ugyanakkor kockázatokat is hordoz. Érdemes megérteni az elérhető előnyöket és kockázatokat, mielőtt rövid távú befektetésbe kezdünk.

Rugalmasság: rövid távú befektetések lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyorsan reagáljunk a piaci változásokra, és kihasználjuk azokat a rövid távú lehetőségeket, amelyek más típusú befektetéseknél nehezebben érhetők el.

Gyors hozamrealizálás: rövid távú befektetések lehetővé teszik a gyors hozam realizálását, ami különösen akkor fontos, ha azonnali pénzre van szükségünk.

Diverzifikáció: rövid távú befektetésekkel könnyebben diverzifikálhatjuk a portfóliónkat, mivel különböző eszközökbe, például részvényekbe, kötvényekbe vagy árupiaci termékekbe is fektethetünk rövid időn belül.

Infláció elleni védelem: rövid távú befektetések segíthetnek az infláció elleni védelemben, mivel a pénzünk nem veszít értékéből a rövid idő alatt.

Kockázatkezelés: rövid távú befektetések segíthetnek a hosszú távú piaci kockázatok csökkentésében, mivel a rövid távú hozamok kevésbé érzékenyek a hosszú távú piaci ingadozásokra.

Likviditás: rövid távú befektetések könnyen likvidálhatók, ami azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen pénzzé tehetők, ha erre szükség van.

Rövid távú célokra való megfelelés: ha rövid távú pénzügyi célokat, például vészhelyzetekre, utazásra vagy lakáscélra spórolunk, a rövid távú befektetések alkalmasak lehetnek ezeknek a céloknak az eléréséhez.

Portfólió stabilitás: rövid távú befektetések hozzájárulhatnak a portfólió stabilizálásához, mivel a rövid távú hozamok kevésbé változatosak.

Kockázatok minimalizálása: a rövid távú befektetések csökkenthetik a hosszú távú piaci kockázatokat, mivel azok kevésbé érintik őket.

Gazdasági ciklusok kihasználása: rövid távú befektetések lehetővé teszik a különböző gazdasági ciklusok és piaci trendek kihasználását.

Hozamstabilitás: a rövid távú befektetések általában kevésbé ingadoznak, ami növelheti a hozamstabilitást.

Tárgyi eszközök elkerülése: rövid távú befektetések esetén elkerülhetjük a hosszú távú kötöttségeket, például az ingatlanbefektetéseket vagy a hosszú lejáratú kötvényeket.

Gyors döntések: a rövid távú befektetésekhez nem szükséges hosszú távú elemzéseket végezni, így gyorsabban dönthetünk az eszközválasztásról.

Likviditási igények kezelése: a rövid távú befektetések segíthetnek a likviditási igények kielégítésében, például vészhelyzetek vagy váratlan kiadások esetén.

Hozam optimalizálás: a rövid távú befektetések lehetőséget kínálnak a gyors hozam realizálására, ami segíthet az újbóli befektetésben.

Piaci lehetőségek kihasználása: rövid távú befektetésekkel gyorsan kihasználhatjuk a piaci lehetőségeket.

Hosszú táv vagy rövid táv – hogyan fektessünk be?

A hosszú távú befektetések nagy türelmet igényelnek, hiszen gyakran tíz évnél is hosszabb időre kötjük le a pénzünket.

A befektetés ideje alatt viszont nem igényelnek napi figyelmet. Mivel hosszabb távon fektetünk be, a piacot jellemző árfolyam-ingadozások nem befolyásolják a hozamot, ami hosszú távú befektetések esetén jellemzően magas.

A hosszú távú befektetés kiválasztásához szakértelemre, és tapasztalatra van szükség. Nem lesz könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbb befektetési formát.

Alaposan meg kell fontolnunk a döntésünket, mert évekig nem tudunk majd azon változtatni.

A rövid távú befektetéseknél a keletkező profitot újra befektethetjük, a hosszú távúaknál erre nincs lehetőségünk.

A diverzifikáció, vagy porlasztás, a pénzünk több befektetésbe történő elhelyezését jelenti.

Ez általában kisebb kockázatot jelent, hiszen nem függünk egy cég vagy befektetési forma hozamától. Ha csak egy vállalatba fektetünk, minden nyereségünk egy vállalat teljesítményétől függ.

Nagyot is nyerhetünk ezen, azonban hosszú távon talán nem vállalható kockázatot jelent a számunkra.

Bármikor befektethetünk hosszú távra. A pénzügyi piac hullámzik, a teljesítménye nem egyenletes. Amikor hosszú távra fektetünk be, ez kevésbé lesz fontos a számunkra, hiszen a kisebb árfolyam-ingadozások nem fogják befolyásolni a hozamunkat.

A befektetés kezdetén érdemes persze megvizsgálni a piacot, de szemben a rövid távú befektetésekkel, jóval kisebb jelentősége lehet, hogy mikor lépünk be a pénzpiacra vásárlóként.

Bár a hosszú távú befektetéseknél ez kevésbé fontos, időnként célszerű megnézni, hogy áll a befektetésünk. Ha befektetési alapba helyezzük a pénzünket, akkor évente kimutatást kaphatunk arról, hogy mennyi az aktuális egyenlegünk. Vannak azonban olyan befektetések is, amiknél nekünk kell ezt megnéznünk.

Célszerű lehet negyedévente vagy akár havonta is lekérni az egyenlegünket, hogy tudjuk, jó helyen van a pénzünk.

A megfelelő befektetés

Nem lesz könnyű megtalálni a megfelelő befektetési formát. Ehhez kérhetjük szakértő segítségét is, de mi magunk is utánajárhatunk, hogy hol számíthatunk az elvárt hozamra.

Fontos, hogy az elvárásaink legyenek reálisak. Nem egy, túl jónak tűnő befektetésről derült ki később, hogy nem az, aminek látszik, sőt, visszaélésekről is lehet hallani.

Legyünk körültekintőek.

A befektetések egyik alapköve, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Akár olyan helyre is befektethetjük a pénzünket, ahol adott esetben a teljes tőkét is elveszíthetjük.

Mindig csak akkora összeget fektessünk be, amit megengedhetünk magunknak, és aminek az esetleges elvesztése sem okoz számunkra megoldhatatlan problémát.

Az ingatlan jó befektetés lehet, és az egyszerűsége miatt sokan választják befektetésnek. Tíz év alatt akár meg is térülhet, és kockázata is csekély.

A részvények kockázata már nagyon magas, de a várható nyereség is az. Általánosságban elmondható, hogy a befektetésünk kockázata egyenesen arányos a várható hozammal. De ne feledjük: veszíthetünk is. A részvénybe fektetés előnye, hogy kisebb összeget is befektethetünk, mint egy ingatlanbefektetésnél.

A befektetési alap jó választás lehet, bár itt is magas a kockázat, a befektetési alapoknál viszont kevésbé lesz szükség a szakértelmünkre, hiszen ebben az esetben a pénzünket pénzügyi szakemberek fektetik majd be, jellemzően több részvénybe vagy kötvénybe.

Állampapírt is vásárolhatunk, aminek rendkívül alacsony a kockázata, hiszen a kibocsátó, vagyis az állam, szavatolja a visszafizetést. Itt az állampapír típusának kiválasztásán lesz a hangsúly, állampapírból is elérhető több féle, és nekünk kell eldöntenünk azt, hogy hosszú távon melyik lehet jó nekünk.

Megfelelő befektetés lehet számunkra a DKJ. Ha a fentieket figyelembe vesszük, biztosan be tudjuk illeszteni a portfóliónkba olyan módon, hogy az kedvező legyen számunkra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – minden, amit tudnod kell egy helyen - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – minden, amit tudnod kell egy helyen - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – minden, amit tudnod kell egy helyen - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Diszkont Kincstárjegy (DKJ) – minden, amit tudnod kell egy helyen - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A DKJ egy olyan állampapír, ami nem fizet kamatot. A DKJ-t diszkontáron értékesítik, majd a futamidő végén a névértékét teljes egészében visszaváltja a Magyar Államkincstár. A DKJ hozama tehát a diszkont ár és a névérték közötti különbségből adódik.

A DKJ 3, 6 és 12 hónapos futamidejű lehet.

A DKJ-t belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények (devizabelföldi és devizakülföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek) egyaránt megvásárolhatják.

A DKJ-t bankok, értékpapír-forgalmazók és a Magyar Államkincstár értékesítik. A DKJ vásárlásához szükséges egy értékpapírszámla.

A Diszkont Kincstárjegyekből származó hozam a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.

A DKJ alacsony kockázatú befektetés, mivel a Magyar Államkincstár feltétel nélkül kötelezettséget vállal a névérték visszafizetésére. Azonban a diszkont árfolyam alakulása miatt a befektetés hozama változó lehet.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával