Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

2024.03.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. március 25. 12:39

A lakáshitel igénylés egyik fontos feltététele, hogy az igénylő rendelkezzen a szükséges önerővel. Az önerő alapesetben 20 százalék, de azt minden igénylőnek érdemes tudnia, hogy az alapeset nem jelenti azt, hogy minden esetben. Az önerő ugyanis magasabb is lehet. Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor.

Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

Mi az az önerő?

Az önerő az az összeg, amelyet egy lakáshitel igénylőnek saját pénzügyi forrásból kell biztosítania a lakás vásárlásához vagy építéséhez, mielőtt a bank hajlandó lenne folyósítani a hitelt.

Az önerő a lakáshitel teljes összegének egy százalékos része, és a hitel összegétől és a pénzintézet politikájától függően változhat.

Például, ha egy lakás ára 30 millió forint, és a hitelintézet 80 százalékos kölcsönt kínál, akkor az önerőnek 20 százaléknak, vagyis 6 millió forintnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az igénylőnek saját forrásból kell előteremtenie a 6 millió forintot a vásárláshoz, míg a fennmaradó 24 millió forintot a hitelintézet fogja biztosítani.

Az önerő fontos szerepet játszik a hitelképesség értékelésében, és a hitelkérelem jóváhagyásában. Minél nagyobb az önerő, annál kisebb a hitelkockázat a bank számára, ezért a pénzintézetek jobb feltételeket kínálhatnak azoknak, akik nagyobb önerővel rendelkeznek.

Az önerő jelentősége az igénylés folyamatában

Az önerő jelentősége többféleképpen is érinti a hiteligénylés folyamatát.

Hitelképesség értékelése: Az önerő mértéke nagy hatással van a hitelképesség értékelésére. Minél magasabb az önerő aránya a vásárlási árhoz képest, annál kedvezőbb a hitelfelvevő helyzete a bank szemében. Ezért a magasabb önerővel rendelkező ügyfeleknek nagyobb esélyük van a hitel jóváhagyására, valamint kedvezőbb feltételeket is kaphatnak, például alacsonyabb kamatot vagy kisebb költséget.

Kockázatcsökkentés: Az önerő az egyik legfontosabb eszköz a bankok számára a hitelkockázat csökkentésére. Ha a hitelfelvevő jelentős összeget invesztál a vásárlásba saját forrásból, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy nehézségekbe ütközik a hitel visszafizetése során. Ezért a bankok hajlandók kedvezőbb feltételeket kínálni azoknak, akik nagyobb önerővel rendelkeznek.

Hitelösszeg: Az önerő mértéke befolyásolja a hitelösszeget, amelyet a bank hajlandó kihelyezni. Minél nagyobb az önerő, annál kisebb hitelösszeget kell igényelni, és így kevesebb hitelkockázatot jelent a bank számára. Ez a hitelfelvevőnek is kedvező, mert kevesebb kamatköltséggel, és kevesebb visszafizetendő összeggel jár.

Költségek: Az önerő nagysága befolyásolhatja a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is, például a hitelbírálati díjat vagy a hitelbiztosítást. Minél magasabb az önerő, annál kevesebb egyéb költség merülhet fel a hitel igénylésekor.

Ezek a tényezők mind azt mutatják, hogy az önerő nagyon fontos szerepet játszik a hiteligénylés folyamatában, és a hitelfelvevőknek érdemes gondoskodniuk egy megfelelő önerőről a hitel felvétele előtt.

Hogyan határozzák meg a bankok az önerőt?

A Banknavigátor szakértői szerint a bankok saját szabályaik alapján határozzák meg az önerőt, amelyek az adott hitelintézet politikáját, a hitelfelvevő pénzügyi helyzetét, és a piaci körülményeket tükrözik.

Néhány tényező, amelyek befolyásolhatják az önerő nagyságát:

Hiteltípus és hitel összege: Különböző típusú hitelcélú hitelekhez eltérő arányú önerő szükséges. Például a lakásvásárlási hitelnél általában magasabb az önerő, mint egy másik hitelnél.

Hitelképesség és jövedelem: A hitelfelvevők pénzügyi helyzete és jövedelme befolyásolja az önerő nagyságát. A magasabb jövedelmű, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező ügyfeleknek kisebb önerőre lehet szükségük.

Lakásvásárlás célja és helye: A lakás helye és a hitelcél is befolyásolhatja az önerő mértékét. Például néhány bank lehet, hogy kedvezményeket kínál a kisebb településeken lévő ingatlanok vásárlásához, vagy az első lakásvásárlóknak.

Jogi előírások: A jogi rendszerben előírtak minimális önerő arányokat, amelyeket a bankoknak be kell tartaniuk a hitelképesség értékelésekor.

Hitelintézet politikája és piaci körülmények: A bankok saját belső előírásai, illetve a piaci körülmények is befolyásolják az önerő mértékét. Például egy gazdasági recesszió idején a bankok lehet, hogy szigorúbbak az önerő követelményével kapcsolatban.

Az önerő mértékét tehát az adott pénzintézet hitelfelvételi folyamatának részeként határozzák meg, és az ügyfélnek meg kell felelnie az adott követelményeknek ahhoz, hogy a hitelt jóváhagyják.

Akár 10 százalékos önerővel is: a kedvezőbb önerő feltételei lakáshitel igényléskor

Az új szabályok szerint egyes esetekben lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet. Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő nem tölti be igényléskor a 41. életévét. Ugyanez az adóstársra is vonatkozik.

  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona lakóingatlanban

Összefoglalás

A lakáshitel igényléshez szükséges önerő mértékét több tényező befolyásolja. Általánosan 20 százalék önerőre van szükség, de bizonyos esetekben ettől eltérő lehet. A bankok saját belső szabályaik és a piaci körülmények alapján határozzák meg az önerő nagyságát, figyelembe véve a hiteltípust, a hitelfelvevő jövedelmét, a lakásvásárlás célját és helyét, valamint a jogi előírásokat is. Az önerő nem csak a hitelképesség értékelésében és a hitelösszeg meghatározásában játszik kulcsszerepet, hanem a hitelhez kapcsolódó költségek befolyásolásában is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel egy családtámogatási forma, ami a kamattámogatás mellett a törlesztés szüneteltetésével is támogatja az igénylőket. Utánajártunk, hogy milyen módon lehet a CSOK Plusz hitel visszafizetését szüneteltetni. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

2024.02.27.

Az otthonteremtés izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli út minden lakásvásárló életében. Ahhoz, hogy álmaink otthona a valósággá váljon, gyakran szükség van pénzügyi támogatásra. A legtöbben még ma is elzárkóznak a hitel gondolatától, ám egy gondosan kiválasztott konstrukcióval az elérni kívánt célok kellemetlenség nélkül teljesülhetnek be.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom
Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával