Euró Magyar Állampapír (EMÁP) – részletek és tudnivalók

Az Euró Magyar Állampapír – EMÁP

Az Euró Magyar Állampapír egy három éves futamidejű, dematerializált és változó kamatozású magyar állampapír. Alapcímlete egy euró.

Évi kamata az European Money Market Institute (EMMI) által közölt három havi EURIBOR százalékos mértékével azonos.

A Magyar Állampapír követelése soha nem évül el.

Kamatfizetés, és a kamat kiszámítása három havonta történik. Futamidő végén a kamatokat a tőkével együtt az ügyfél számlájára fizetik ki.

A 2023. március 17. után értékesített Euró Magyar Állampapír kamatadó-mentes befektetés.

Az Euró Magyar Állampapír vásárlás magánszemélyek számára elérhető. A Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemély vásárolhatja meg.

Az EMÁP forgalmazására mindig Értékesítési Korlát kerül meghatározásra, aminek mértéke a sorozatra vonatkozó ismertetőben és nyilvános ajánlattételben található meg.

Euró Magyar Állampapír árfolyam

A Magyar Állampapír (EMÁP) egy dematerializált, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1 euró. A kifizetendő kamat mértéke az European Money Market Institute (EMMI) által közzétett 3 havi EURIBOR százalékos mértékével azonos.

Főbb jellemzők:

 • Futamidő: 3 év

 • Alapcímlet: 1 euró

 • Az Euró Magyar Állampapír kamata: változó, a 3 havi EURIBOR alapján

 • Kamatfizetés: negyedévente

 • Adózás: kamatadó-mentes

Az Euró Magyar Állampapírt lakossági és nem lakossági ügyfelek is megvásárolhatják a Magyar Államkincstár által meghatározott forgalmazó helyeken.

Az Euró Magyar Állampapírt a Magyar Államkincstár által meghatározott feltételek mellett a lejárat előtt is el lehet adni.

Előnyei:

 • Kamatadó-mentes

 • Eurós megtakarítási lehetőség

 • Lakossági és nem lakossági ügyfelek számára is elérhető

 • Változó kamatozás

 • A kamatfizetés negyedévente történik

Összességében az Euró Magyar Állampapír egy biztonságos és jövedelmező befektetési lehetőség azok számára, akik eurós megtakarítást szeretnének.

A 2023. november 6-i adatok szerint az Euró Magyar Állampapír kamata 3,903%.

Miért jó egy kamatadó-mentes befektetés?

Egy kamatadó-mentes befektetés több előnyt is kínál a befektetők számára.

Adózás: a kamatadó-mentes befektetések esetén a befektetett összeg kamataira nem kell adót fizetni. Ez növeli a befektetési hozamot, mivel az adó terhe nem csökkenti a jövedelmet.

Magasabb hozam: a kamatadó-mentes befektetések magasabb hozammal rendelkezhetnek, és az adómentesség miatt a befektetők vonzóbb alternatívát látnak bennük.

Hosszú távú megtakarítások: a kamatadó-mentes befektetések ideálisak hosszú távú megtakarításokhoz, mint például nyugdíj vagy oktatási cél. Az adómentesség hozzájárul a megtakarított összeg növekedéséhez.

Diverzifikáció: a kamatadó-mentes befektetések lehetnek kiváló diverzifikációs eszközök a befektetési portfóliódban. Az adómentesség miatt kockázatcsökkentésre használhatjuk őket más adóköteles befektetések mellett.

Stabilitás: a kamatadó-mentes befektetések gyakran állami vagy közműcégek által kibocsátott kötvények, amelyek stabil jövedelmet biztosíthatnak, és kockázatuk alacsonyabb lehet más típusú befektetésekhez képest.

Személyre szabhatóság: a kamatadó-mentes befektetések különböző időtávokkal érhetők el, így kiválaszthatjuk azt, amely a legjobban megfelel pénzügyi célnak és kockázattűrésnek.

Lényeges, hogy a kamatadó-mentes befektetések rendszerint bizonyos feltételekhez kötöttek, például időbeli korlátokhoz vagy meghatározott célokhoz. A befektetőknek mindig érdemes alaposan megvizsgálni az adott befektetés feltételeit, és figyelembe venni a hosszú távú pénzügyi terveiket.

Az adótörvények változhatnak, így mindig érdemes az adózási szabályokat is figyelemmel kísérni, hogy biztosan élni lehessen az adóelőnyökkel.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért jó, ha euróban fektetünk be?

Euróban való befektetésnek több előnye is lehet.

Valuta stabilitás: az euró az egyik legstabilabb globális valuta, amely kevesebb ingadozást mutat más, kevésbé stabil pénznemekhez képest. Ezáltal kevesebb rizikót vállalunk, ami biztonságot nyújthat a befektetésnek.

Diverzifikáció: az euróban való befektetés lehetőséget kínál a pénzügyi portfólió diverzifikálására. Ezzel csökkenthető a kockázat, mivel nem csak egy eszközre vagy valutára támaszkodik.

Nemzetközi lehetőségek: az euróban történő befektetés segít hozzáférni a nemzetközi befektetési lehetőségekhez, mivel az euró elfogadott fizetési eszköz a világ számos részén.

Költségcsökkentés: ha rendelkezünk euróval, akkor nem kell pénzváltási díjat fizetni a befektetési tranzakciók során, mivel az eurót széles körben elfogadják.

Befektetési lehetőségek: az euróban történő befektetés sokféle formában megvalósítható, például részvények, kötvények vagy ingatlanok vásárlásával. Ez lehetővé teszi a személyre szabott befektetési stratégia kialakítását.

Külföldi utazás és vásárlás: ha rendelkezünk euróval, akkor utazás közben vagy nemzetközi vásárlások során könnyebben tudunk fizetni, és elkerülhetők a valutaváltással járó költségek.

Lényeges, hogy az euró befektetés sem mentes a kockázattól, és a pénzügyi piacok változhatnak. Mindig alaposan tanulmányozzuk a kiválasztott befektetési lehetőséget, és konzultáljunk egy pénzügyi tanácsadóval, ha kérdéseink vannak.

Az euróban történő befektetésnek is vannak saját kockázatai, de az euró, mint stabilitást nyújtó valuta lehet vonzó befektetési alternatíva.

Az euró befektetés megvéd az infláció negatív hatásaitól?

Az euróban történő befektetés önmagában nem biztosít teljes védelmet az infláció negatív hatásai ellen, mivel az inflációt az ország saját gazdasági környezete, pénzpolitikája és egyéb tényezők is befolyásolják.

Az euró zóna inflációs rátája is változó, és az euróban történő befektetés értéke is változhat a piaci körülményektől függően.

Az euróban való befektetés ugyanakkor kisebb inflációs kockázatot hordoz, mint egy olyan valutában történő befektetés, amelynek értéke erőteljesen csökken.

Az euró stabilitása és elfogadottsága miatt az euróban tartott eszközök kevésbé veszíthetnek értékükből az infláció miatt.

Az infláció elleni védelem hatékonyságát az is befolyásolja, hogy milyen típusú euróban történő befektetést választunk. Például hosszú távú állampapírok, ingatlanbefektetések vagy részvények lehetnek hatékonyabbak az infláció elleni védelemben, mivel ezeknek a hozamai gyakran korrelálnak az inflációs rátával.

Fontos megérteni, hogy az infláció elleni védelem nemcsak az euróban való befektetésen, hanem a befektetési portfólió diverzifikációján, és az inflációhoz igazodó befektetési stratégiákon is múlik.

Az eszközök sokszínűségével, és az inflációs indexált eszközökkel történő kombinálásával növelhető az infláció elleni védelem.

Mindenképpen ajánlott pénzügyi tanácsadótól vagy befektetési szakértőtől tanácsot kérni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg az infláció elleni védelem szempontjából a saját pénzügyi helyzetünk alapján.

Az infláció elleni védelem fontos szempont a hosszú távú pénzügyi tervezés során, és a megfelelő befektetési stratégia segíthet csökkenteni az infláció negatív hatásait.

Euró Magyar Állampapír vásárlás

Miért fontos, hogy egy befektető védekezzen az infláció negatív hatásai ellen?

Az infláció a gazdaságban zajló folyamatok természetes velejárója, azonban magas szintje jelentős negatív hatással lehet a befektetőkre.

Az infláció ugyanis a pénz vásárlóértékének csökkenését jelenti, ami azt eredményezi, hogy a befektetők által elért hozam reálértéke csökkenhet.

A negatív hatásai ellen többféleképpen lehet védekezni. Az egyik lehetőség a reálhozamú befektetésekbe való befektetés.

A reálhozamú befektetések olyan befektetések, amelyek hozama az infláció mértékével együtt növekszik. Ilyen befektetések lehetnek például az ingatlanok, az arany, vagy a részvények bizonyos típusai.

Egy másik lehetőség az inflációkövető kötvényekbe való befektetés. Az inflációkövető kötvények olyan kötvények, amelyek kamatozásukban követik az infláció mértékét.

Ez azt jelenti, hogy a kötvénytulajdonosok a kötvény lejáratakor nemcsak az eredeti befektetésüket kapják vissza, hanem az infláció miatti veszteségük is megtérül.

Végül a befektetők védekezhetnek az infláció ellen azáltal, hogy diverzifikálják befektetési portfóliójukat. A diverzifikáció azt jelenti, hogy a befektetők különböző típusú befektetésekbe fektetnek be, ami csökkenti a portfólió kockázatát.

Az infláció negatív hatásai

Az infláció negatív hatásai a befektetőkre a következők:

A reálhozam csökkenése: az infláció a pénz vásárlóértékének csökkenését jelenti. Ez azt eredményezi, hogy a befektetők által elért hozam reálértéke csökkenhet. Például, ha egy befektető 10 százalékos hozamot ér el egy olyan befektetésben, amely nem követi az inflációt, akkor a hozam reálértéke nulla lesz, ha az infláció mértéke 10 százalék.

A vásárlóerő csökkenése: az infláció miatt a pénz vásárlóereje csökken. Ez azt jelenti, hogy a befektetők kevesebbet tudnak vásárolni a megtakarításaikból.

A hitelezési költségek növekedése: az infláció miatt a hitelezési költségek is növekednek. Ez azt jelenti, hogy a befektetők többet kell fizetniük a hitelekért, ami csökkenti a megtakarítási képességüket.

A befektetők által alkalmazható védekezési lehetőségek

Az infláció ellen a befektetők a következő védekezési lehetőségeket alkalmazhatják:

Reálhozamú befektetések: a reálhozamú befektetések olyan befektetések, amelyek hozama az infláció mértékével együtt növekszik. Ilyen befektetések lehetnek például az ingatlanok, az arany, vagy a részvények bizonyos típusai.

Inflációkövető kötvények: az inflációkövető kötvények olyan kötvények, amelyek kamatozásukban követik az infláció mértékét. Ez azt jelenti, hogy a kötvénytulajdonosok a kötvény lejáratakor nemcsak az eredeti befektetésüket kapják vissza, hanem az infláció miatti veszteségük is megtérül.

Portfólió diverzifikáció: a diverzifikáció azt jelenti, hogy a befektetők különböző típusú befektetésekbe fektetnek be, ami csökkenti a portfólió kockázatát.

Sok euróm van! Mibe fektessem?

Ha rendelkezünk jelentős mennyiségű euróval, és szeretnénk befektetni, fontos figyelembe venni a pénzügyi célokat, a kockázatvállalási hajlandóságot és a befektetési időt. Az euróban történő befektetési lehetőségek számos formában elérhetők.

Néhány lehetőség:

Részvények és részvényalapok: részvényekbe vagy részvényalapokba történő befektetés lehetőséget kínál részvények tulajdonlására, és a hosszú távú tőkeáttétel révén potenciális növekedést hozhat.

Kötvények: a kötvényekbe történő befektetés stabil hozamot és alacsonyabb kockázatot kínálhat. Különböző típusú kötvények léteznek, például államkötvények, vállalati kötvények és közműkötvények.

Ingatlanbefektetések: ingatlanokba történő befektetés lehetőséget nyújthat passzív jövedelemre, és az ingatlan értékének növekedésére.

Banki betétek vagy megtakarítási számlák: ha a tőke megőrzésére és likviditásra van szükség, akkor a banki betétek vagy megtakarítási számlák lehetnek megfelelőek.

Kriptovaluták: a kriptovaluták rendkívül magas kockázattal járnak. Csak akkor fektessünk be kriptovalutába, ha megfelelő ismerettel rendelkezel róluk, és hajlandóak vagyunk magasabb kockázatot vállalni.

Portfólió diverzifikáció: az euróval való befektetés a portfólió részeként is kezelhető, és diverzifikálható más pénznemekkel vagy eszközökkel.

Mielőtt befektetnénk, fontos egy pénzügyi tanácsadótól vagy befektetési szakértőtől tanácsot kérni, mivel a befektetési döntéseknek sok tényezőt kell figyelembe venniük, és a legjobb stratégia a saját pénzügyi helyzettől függ. A diverzifikáció, az időhorizont és a kockázatvállalási hajlandóság szintén kulcsfontosságú tényezők a befektetési döntés során.

Magyarországon vagy külföldön fektessek be euróban? – érvek az Euró Magyar Állampapír mellett

A következő érvek szólnak az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) mellett, mint euróban történő befektetési lehetőség:

Kockázatcsökkentés: az EMÁP egy állampapír, ami azt jelenti, hogy a kibocsátó, a Magyar Állam garantálja a befektetés visszafizetését. Ez alacsonyabb kockázatot jelent, mint a részvényekbe vagy más, kockázatosabb befektetési eszközökbe történő befektetés.

Hozam: az EMÁP kamata a 3 havi EURIBOR alapján kerül meghatározásra, ami jelenleg magasabb, mint a legtöbb más euró övezeti állampapír esetében. Ez magasabb hozamot jelent az EMÁP-ba fektető befektetők számára.

Kényelem: az EMÁP-ot a Magyar Államkincstár forgalmazza, ami egyszerű és gyors befektetési lehetőséget biztosít a befektetők számára.

A külföldi befektetések mellett szóló érvek között szerepel a magasabb hozam lehetősége, a nagyobb diverzifikáció, és a nemzetközi expanzió lehetősége. Azonban ezek az előnyök magasabb kockázattal járnak.

Összességében az EMÁP egy jó befektetési lehetőség azoknak a befektetőknek, akik szeretnének euró övezeti befektetést, amely alacsony kockázatú és magas hozamú.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Ha van megtakarításunk, azt fektessük be – mindenképpen?

Az állítás, hogy ha van megtakarításunk, azt mindenképpen fektessük be, jóindulatú és pénzügyi szempontból hosszú távon helytálló, de mégis fontos megérteni, hogy nem mindenki van azonos pénzügyi helyzetben, és az egyéni körülmények figyelembevétele elengedhetetlen a befektetési döntések meghozatalakor.

Amire gondoljunk:

 • Vésztartalék: mindenki számára ajánlott egy vésztartalékot fenntartani, amely segít a váratlan kiadások, például egészségügyi vészhelyzetek, autójavítások vagy munkanélküliség kezelésében. A vésztartalék nélkül a befektetések veszélyeztetik a pénzügyi biztonságot.

 • Rövid távú célú megtakarítások: ha tervezünk rövid távú pénzügyi célokat, mint például egy utazás vagy autóvásárlás, akkor a befektetés helyett jobb lehet a pénzt megtakarítási számlákon vagy bankbetéteken tartani, hogy könnyen hozzáférhessünk a pénzhez.

 • Hosszú távú célok: ha a hosszú távú pénzügyi célok, például a nyugdíjat vagy gyermek oktatását szolgálják, akkor érdemes befektetni. A hosszú távú befektetések lehetővé teszik a tőke növelését.

 • Kockázatvállalás: a befektetések mindig hordoznak bizonyos kockázatot. Fontos megérteni a saját kockázatvállalási hajlandóságot, és ennek megfelelően választani a befektetési eszközöket.

 • Diverzifikáció: a befektetési portfólió diverzifikálása, vagyis többféle eszközbe történő befektetés, segíthet csökkenteni a kockázatot, és növelni a hozamot.

 • Pénzügyi tanácsadó: amennyiben nem értünk a befektetésekhez, érdemes egy pénzügyi tanácsadótól vagy szakértőtől segítséget kérni a legmegfelelőbb befektetési stratégia kiválasztásához.

Az „mindenképpen befektessünk” elv helyes, de az optimális befektetési döntés mindig az egyéni pénzügyi helyzet, cél és kockázatvállalási hajlandóság figyelembevételével kell meghozni.

A megfontolt pénzügyi tervezés, és a hosszú távú célok elérése érdekében befektetési stratégiát kialakítani kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás, és jövőbeli siker szempontjából.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Euró Magyar Állampapír (EMÁP) – részletek és tudnivalók - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP) – részletek és tudnivalók - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP) – részletek és tudnivalók - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP) – részletek és tudnivalók - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Magyar Állampapír egy olyan állampapír, amelyet a Magyar Állam bocsát ki euróban. Ez azt jelenti, hogy a papír hozama és árfolyama is euróban lett meghatározva.

A Magyar Állampapírt bárki vásárolhat, aki rendelkezik euró számlával. A vásárláshoz szükséges minimális összeg 1000 euró.

A Magyar Állampapírt a Magyar Államkincstárnál, a Magyar Nemzeti Banknál, valamint a bankoknál lehet vásárolni.

A Magyar Állampapír hozama a futamidőtől és a kamattól függően változik. A jelenlegi kamatok alapján az Euró Magyar Állampapír hozama 2-3 százalék között van.

A Magyar Állampapír a Magyar Állam által garantált, így a befektetett összeg visszafizetése garantált. Azonban a Magyar Állampapír árfolyama változhat, így a befektetés hozama nem biztos, hogy a befektetés kezdeti összegének megfelelő lesz.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

2024.06.17.

Amikor személyi kölcsönt igényelünk, szükségünk van pénzre. Mégpedig gyorsan. Vannak azonban okok, ami miatt el is csúszhat a személyi kölcsön igénylés. Ezt pedig nem szeretnénk. Szeretnénk megkapni a hitelt, lehetőleg minél gyorsabban. Utánajártunk, hogy miért csúszhat egy igénylés, és mit lehet azért tenni, hogy ez ne történjen meg. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával