Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit nyújt egy alapszámla, és kinek célszerű ezt választania?

2024.01.19.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. január 19. 12:41

Az alapszámla a legegyszerűbb bankszámla. És olcsó. De nem csak az alacsony havi díja vonzó: számtalan szolgáltatást is nyújt a tulajdonosának. Szakértőink röviden és közérthetően írnak az alapszámláról, és arról, hogy kinek célszerű ezt választania.

Mit nyújt egy alapszámla, és kinek célszerű ezt választania?

Az alapszámla mindenkinek jár – kedvező havidíjjal

Már 2023. július 1-től az alapszámlák havidíja 1000 forintra csökkent az addigi 3000 forintról.

Ez a számlacsomag mindenki számára elérhető, és kedvező áron kínál alapszolgáltatásokat.

Az alapszámla egy bankszámla, amelynek alapvető célja, hogy azok számára is elérhetővé tegye a bankolást, akiknek nincs erre lehetőségük.

Mi van benne az alapszámla díjában?

  • Havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegű készpénzfelvételt bármelyik hazai pénzjegykiadó automatából.

  • Egy alkalommal, legfeljebb 50 ezer forint, díjmentes készpénzfelvételt saját bankfiókban.

  • Havi négy darab rendszeres átutalási megbízást összesen maximum 100 ezer forintig.

Az alapszámla esetében azonban megkötés is van: a számlának egyetlen tulajdonosa lehet, ez a számlatulajdonos pedig nem rendelkezhet másik bankszámlával, és a számlához hitelkeret sem tartozhat.

De kinek célszerű ezt választania?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint bankszámlával rendelkezni igazán jó dolog.

Lehetővé teszi a biztonságos pénzmozgatást, az átutalásokat és a csekkek befizetését, és segíthet a pénzügyi tervezésben is.

Emellett sok bank ajánl olyan szolgáltatásokat is, mint a bankkártyák, az online bankolás vagy a megtakarítási számlák, amelyek segítségével hatékonyabban tudunk gazdálkodni a pénzünkkel.

Lényeges, hogy a bankszámlával kapcsolatos döntéseket gondosan mérlegeljük, és tisztában legyünk a számlavezetési díjakkal és a feltételekkel.

A bankszámla a pénzügyi stabilitásunk szempontjából alapvető.

Egy bankszámlával rendelkező személy biztonságosan tud pénzt mozgatni, azaz utalásokat kezdeményezni, pénzt befizetni vagy kivenni, csekkeket befizetni és más banki tranzakciókat lebonyolítani.

Ez egy biztonságosabb, gyorsabb és kényelmesebb módja a pénzügyeink intézésének, mint a készpénzzel való fizetés.

A bankszámla lehetőséget ad az online bankolásra is, ami tovább növeli a kényelmet.

Az online bankolás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy bármikor és bárhonnan hozzáférjenek a bankszámlájukhoz, ellenőrizzék az egyenlegüket, átutalásokat kezdeményezzenek, vagy akár utaljanak.

Emellett, a bankszámla lehetőséget ad a különböző banki szolgáltatások, például bankkártyák, megtakarítási számlák vagy személyi kölcsönök igénybevételére is.

Lényeges, hogy a bankszámla szolgáltatások nem ingyenesek, és a bankok különböző számlavezetési díjakat számolhatnak fel.

Ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik bankot választjuk, és összehasonlítani a különböző bankok által kínált szolgáltatásokat és díjakat.

A bankszámla lehetőséget ad a pénzmozgás biztonságos és kényelmes intézésére, az online bankolásra, és a különböző banki szolgáltatások igénybevételére. Azonban a bankszámla díjai miatt fontos gondosan megválasztani a bankot, és tájékozódni a számlavezetési díjról és a különböző szolgáltatások feltételeiről.

Az biztos, hogy érdemes bankszámlával rendelkezni. És ha eddig még nem volt, vagy megszüntetjük a régit, akkor rendkívül kedvező, 1000 forintos havidíjjal lehet alapszámlánk bármelyik hazai pénzintézetben.

Használjuk ki ezt a lehetőséget, és nyissunk alapszámlát.

Olyan szolgáltatásokat kaphatunk kedvezményesen, amik egy átlagos háztartást ki tudnak szolgálni. Ha pedig nagyon belejövünk a bankolásba, akkor nyithatunk akár digitális számlát is magunknak.

A nyugdíjasok mindenképpen gondoljanak az alapszámlára

A nyugdíjasoknak tökéletes lehet az alapszámla.

A nyugdíjasok alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a fiatalabb korosztályok, ezért fontos számukra, hogy megtalálják a pénzügyeik intézésére a legkedvezőbb megoldást.

Az alapszámla díjai fixek és átláthatóak, így a nyugdíjasok könnyen kiszámíthatják a bankszámla költségeit.

Az alapszámla a nyugdíjasok számára is biztosítja az alapvető banki szolgáltatásokat, amelyekre a mindennapi életben szükségük van.

A szolgáltatások közé tartozik a készpénzfelvétel, készpénzbefizetés és utalási lehetőség, ami akár elég is lehet.

Természetesen a nyugdíjasok számára is érdemes tájékozódni a különböző bankok ajánlatairól, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb bankszámlát. És természetesen mindenki másnak is jó lehet az alapszámla.

Diákoknak is jó lehet első bankszámlának

A nyugdíjasok mellett a diákoknak is megoldást nyújthat az alapszámla első bankszámlaként. És ha diákként már több és komplexebb szolgáltatásokat is szeretnénk, akkor nyithatunk egy másik bankszámlát.

Akár online is.

Összefoglalás

Az alapszámla egy költséghatékony bankszámla, amely 2023 júliusától csupán 1000 forintos havidíjjal elérhető. Ez a számla főként azok számára ideális, akiknek csak az alapvető banki szolgáltatásokra van szükségük. Az alapszámla szolgáltatásai közé tartozik a havi két alkalommal történő, összesen 150 ezer forintig terjedő készpénzfelvétel, valamint egy alkalommal, legfeljebb 50 ezer forintig terjedő díjmentes készpénzfelvétel a saját bankfiókban. Emellett havi négy darab rendszeres átutalást is biztosít összesen maximum 100 ezer forintig.

Különösen kedvező lehet nyugdíjasoknak, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek és a pénzügyeik költséghatékony intézését keresik. Az alapszámla fix díjai és átlátható feltételei segítségével a nyugdíjasok könnyen kiszámíthatják a bankszámla költségeit. Az alapszámla továbbá ideális lehet diákok számára is, mint első bankszámla, mivel alapvető szolgáltatásokat nyújt alacsony költségek mellett. A diákok számára is lehetőség van később komplexebb szolgáltatásokat nyújtó számla megnyitására.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

2021.02.05.

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi bankszámláddal, illetve a bankod szolgáltatásaival, akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket, amelyből mindent megtudhatsz az egyszerűsített bankváltásról.

Tovább olvasom
A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

2023.10.24.

Az ebank vagy netbank vagy internetbank a bankolás új korszaka. Olyan szintű kényelmet biztosít a használójának, amit egy másik szolgáltatás sem. Utánajártunk, hogy mi az a K&H ebank, mire jó, és miért érdemes használni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

2023.10.26.

Szinte már mindenhol a pénzügyi tudatosság fontosságára hívják fel a magyar lakosság figyelmét, legyen az rádió, televízió vagy a közösségi média. Az alapokat már mindenki tudja: számba vesszük a bevételeket, majd a kiadásokat és megtervezzük a havi költségvetést. De valóban tisztában vagyunk az összes, bankszámlánkat terhelő költséggel? Bizony, a legtöbben megfelejtkezünk egy nagyobb kiadásról: a banki szolgáltatások költségéről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával