NHP Hajrá

NHP Hajrá program – az MNB-től

Az NHP Hajrá programot a Magyar Nemzeti Bank hirdette meg, több, mint egymilliárdos keretösszeggel. A program célja a hazai mikro, kis, és középvállalkozások hitelezésének elősegítése. A részt vevő pénzintézetek maximalizált kamatozású hitelt nyújtanak az igénylőnek.

Az NHP Hajrá felhasználási területei

Az NHP Hajrá a feltételeknek megfelelő vállalkozás működését segíti. A vállalkozások beruházásainak segítésére a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt van szükség. A meghirdetett NHP Hajrá konstrukcióban a pénzintézetek alacsony kamatozású, támogatott hitelt nyújtanak a vállalkozásoknak, és vállalják, hogy a hitelkérelmet két hét alatt elbírálják.

Nagy összegű hitelek

Az NHP Hajrá programban nagy összegű hitelek érhetők el, rugalmas futamidővel, és végig fix kamattal. A vállalkozás egy pénzintézettől igényelheti. A program azt a célt tűzte ki, hogy vállalkozások alacsony kamatozású, kiszámítható hitelhez jussanak fejlesztéshez és a működésükhöz.

Mire fordítható a NHP Hajrá hitele?

Az NHP Hajrá programban folyósított hitel csak a vállalkozás üzleti tevékenységéhez szorosan kapcsolódó tevékenységekhez használhatók fel. Ez lehet új vagy használt gép vagy berendezés vásárlás, a vállalkozás korszerűsíthető, fejleszthető. Napi kiadásokra is fordíthatja, forgóeszközt finanszírozhat belőle, de akár hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is felhasználható.

NHP

Az NHP Hajrá feltételei

Csak magyar székhelyű vállalkozások vehet részt a programban, és a vállalkozásnak meg kell felelnie a törvényben meghatározott feltételeknek. Az NHP Hajrá hiteleit a kereskedelmi bankok nyújtják a vállalkozásoknak. Az ajánlat a pénzintézetek eltérő hitelezési politikája miatt különböző lehet. A legjobb ajánlat kiválasztása időt, energiát és utánajárást igényel.

NHP Hajrá – a speciális NHP

A Magyar Nemzeti Bank évekkel ezelőtt indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP), ami azt a célt tűzte ki, hogy segítse megszüntetni a kis és középvállalkozások hitelezésében észlelt zavart, erősítse a vállalkozások pénzügyi stabilitását, ezzel erősítve az ország gazdaságát. A program a koronavírus-járvány érezhető negatív gazdasági hatásai miatt került kialakításra. Az MNB a hitelpiaci anomáliák megszüntetésére 2020 áprilisában hirdette meg a programot, aminek keretösszege egy milliárd forint felett van.

NHP Hajrá – futamidő, kamatozás, kölcsönösszeg

A mikro, kis és középvállalkozások az NHP Hajrá program keretében juthatnak hozzá fix kamatozású, rugalmas futamidejű, nagy összegű kölcsönhöz vagy lízinghez olyan módon, hogy közben a kölcsön költségét maximalizálták.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

NHP Hajrá - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

NHP Hajrá - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

NHP Hajrá - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

NHP Hajrá - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Belföldi székhelyű cégek, méghozzá olyanok, amelyek a hatályos törvény szerint beleférnek a mikro-, kis-, és középvállalkozások halmazába. Emellett a hitel elérhető egyéni vállalkozók, egyéni cégek, őstermelők, családi gazdálkodók és a szövetkezetek számára is.

Először is meg kell fogalmazni a hitelcélt, majd beszerezni az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat. Ahogy említettük, a vállalkozások a (Magyar Nemzeti Bankkal szerződött) kereskedelmi bankokkal kerülnek kapcsolatba, náluk adhatják le az igénylést a kitöltött dokumentumokkal. Bankonként eltérő, hogy mit lehet intézni online, és mihez kell személyes kapcsolat. A pénzintézeteknek 10 munkanap alatt el kell bírálniuk az igénylést, legalábbis 300 milliós kölcsönösszegig.

Csak az adott vállalkozás tevékenységével kapcsolatban, de ezen belül sokrétűen. Például lehet belőle új beruházást (amely lehet tárgyi eszköz, ingatlan, vagy akár bizonyos esetekben gépjármű is), vagy céges forgóeszközt (árukészlet, alapanyag, vevőkövetelés, értékpapír, pénzeszköz) finanszírozni. Előfinanszírozni állami, vagy európai unió támogatást, valamint bizonyos feltételek mellett hitelt is lehet kiváltani.

Tilos magáncélra költeni az NHP Hajrát, de emellett más korlátozások is vannak. Például a hitelből nem lehet vásárolni saját cégcsoporton belül, a vállalkozás vezetőitől, tulajdonosaitól, tisztségviselőitől, és azok hozzátartozóitól sem. A felhasználást a folyósító pénzintézet ellenőrzi.

Igen, fogalmazzunk úgy, hogy eltérhetnek. Ami fix, az a 2,5 százalékos éves kamat. Illetve egészen pontosan ez a maximum, tehát kisebb lehet a kamat, viszont a bankok nem számolhatnak fel ezen felül díjat, kamatot, vagy jutalékot. A harmadik fél számára kifizetendő díjak (például: közjegyzői díj, értékbecslés díja, garanciaintézményeknek fizetendő kezességvállalási díj, földhivatali ügyintézés díja, fedezetmódosítási díj, biztosítási díj) mértéke viszont eltérést jelenthet a költségekben.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

2024.02.27.

Az otthonteremtés izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli út minden lakásvásárló életében. Ahhoz, hogy álmaink otthona a valósággá váljon, gyakran szükség van pénzügyi támogatásra. A legtöbben még ma is elzárkóznak a hitel gondolatától, ám egy gondosan kiválasztott konstrukcióval az elérni kívánt célok kellemetlenség nélkül teljesülhetnek be.

Tovább olvasom
Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom