Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Beruházási hitel: mire használható, és milyen előnyei vannak?

2023.03.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:12

A beruházási hitel alapvetően a vállalkozásod fejlesztésére szolgál, de akár befektetésre is alkalmas, ami elősegítheti a céged növekedését.

Beruházási hitel: mire használható, és milyen előnyei vannak?

A beruházási hitel a vállalkozások versenyképességének növelését segíti, biztosítja a finanszírozási keretet, emellett pedig forrást biztosít közép- és hosszútávra, amiből a felmerülő fejlesztéseket lehet fedezni. Előnye emellett, hogy maximálisan személyre szabható, de más tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek miatt érdemes lehet a figyelmedre.

Az alábbi cikkben a beruházási hiteleket vesszük górcső alá; ha vállalkozást vezetsz, neked is érdemes lesz elolvasnod!

Mire használhatóak fel a beruházási hitelek?

A beruházási hiteleket leggyakrabban

 • ingatlan vásárlására,

 • gépek vásárlására,

 • berendezések vásárlására,

 • felszerelések vásárlására,

 • fejlesztésre, és

 • immateriális javak beszerzésére

használják fel.

A beruházási hitelt általában hosszú lejáratú hitel, illetve fix előleg formájában nyújtják a pénzintézetek, amit részletekben fizethetsz vissza, a futamideje az adott beruházáshoz igazodik, és nincs szükség külön biztosítékra a hitelösszeg biztosításához.

A beruházási hitelek előnyei

A beruházási hitelek többféle előnnyel is kecsegtetnek; ezek a következők:

 • a likviditás rövid időn belül elérhető,

 • a befektetések megőrizhetőek,

 • a lemondási lehetőségek rugalmasak,

 • a kamatköltségek előre kiszámíthatóak, és

 • nincs szükség különleges biztosítékra, mivel a futamidő a befektetéstől függ.

A beruházási hitelek típusai

A beruházási-fejlesztési hitel egy már meglévő vállalkozás fejlesztéseire, bővítésére, illetve beruházási terveinek finanszírozására lehet igénybe venni, a beruházási projekthiteleket pedig egy-egy konkrét projekt megvalósítására lehet igényelni, mivel a beruházás megtérülése a megfinanszírozott projektből várható. Fontos, hogy ez utóbbinál a hitelbírálat többnyire szigorúbb, mivel sokszor egy új céget kell megfinanszírozni, azaz a kockázat magasabb lesz.

Milyen beruházási hitelek közül lehet választani?

Természetesen minden kereskedelmi bank kínál valamilyen piaci kamatozású beruházási hitelt, ami többnyire meg is felel az igényeknek, azonban napjainkban sokkal kedvezőbb kamatozással elérhetőek a Széchenyi Program hitelkonstrukciói is.

Az állami kamat- és díjtámogatással felvehető konstrukciók között megtalálható például a Széchenyi Beruházási Hitel MAX is, amelynek keretein belül akár 500 millió forint kölcsönt is kaphatsz, fix 5%-os kamattal a hitel futamidejének végéig, ami akár 10 év is lehet.

Hogyan lehet beruházási hitelt igényelni?

A beruházási hitel igényléséhez meg kell felelni az alapfeltételeknek; ha a vállalkozásod megfelel, valószínű, hogy meg is kapod az igényelt pénzösszeget.

Alapfeltétel minden vállalkozói hitel igénylésénél, hogy a cégnek nem lehet köztartozása, nem állhat csődeljárás alatt, végelszámolás sem folyhat ellene, és persze tartósan veszteséges sem lehet. Ezek mellett a Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhet negatív adósként, és ez a vállalkozás tulajdonosára is igaz kell legyen.

A vállalkozás működéshez szükséges jogerős hatósági engedélyt is be kell nyújtani az igényléskor. Általában két lezárt üzleti évet várnak el a bankok, de induló vállalkozás is kaphat kölcsönt, utóbbi esetben azonban valamivel nehezebb beruházási hitelhez jutni; ilyenkor elképzelhető, hogy a pénzintézet plusz fedezet bevonását kéri.

A beruházási hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

Természetesen dokumentumokra is szükség lesz az ügylethez, méghozzá attól függően, hogy egyéni vagy társas vállalkozásról van szó, ám közös, hogy mindkét esetben igazolni kell a vállalkozás jogszerű működését és a cégjegyzésre jogosult személyazonosságát.

Egyéni vállalkozásnál az önkormányzat által kiállított igazolásra lesz szükség a vállalkozás működéséről, és a kamarai tagságot is igazolni kell. Egyéni vállalkozóknak SZJA vagy EVA bevallást, illetve a NAV által kiállított nemleges adóigazolást kell bemutatniuk, a legtöbb esetben az elmúlt két évről, de emellett a bevételi nyilvántartást és az utolsó három havi bankszámlakivonatot is kérhetik a pénzintézetek. Ha a két év még nincs meg, főkönyvi kivonatot és pénzügyi beszámolót és az utolsó három havi bankszámlakivonatot kell bemutatni,

Társas vállalkozásnak cégkivonatra, aláírási címpéldányra és társasági szerződésre lesz szüksége, emellett szükséges még egy, a NAV által kiállított nemleges adóigazolás, és bizonyos esetekben az önkormányzatnak is igazolnia kell, hogy a cégnek nincs adótartozása.

Végül szükség lesz az érvényes személyazonosító okmányokra minden, a hitelügyletben résztvevő személy azonosításához; ezek a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya.

Amennyiben vállalkozást vezetsz, és szeretnéd azt fejleszteni, sikeresebbé tenni, vagy esetleg egy projektet szeretnél megvalósítani, válaszd Te is a beruházási hitel lehetőségét! Tekintsd meg oldalunk ajánlatait, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával