Falusi CSOK támogatás 2024

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Mire jó a falusi CSOK?

A falusi CSOK-ot használt lakás vásárlására vagy bővítésére és korszerűsítésére tudjuk felhasználni. Fontos, hogy ez bővítést és korszerűsítést jelent, nem felújítást. Nem elég kifesteni a nappalit, vagy lecserélni a beépíthető konyhabútort. Bővítéskor a szobák számának növekednie kell. A szobaszám növekedése azt jelenti, hogy a ház legalább egy 12 négyzetméteres szobával bővül. Nem elég, ha átépítjük a lakást, de a szobák száma közben nem növekszik. Korszerűsítéskor pedig a házat tesszük modernebbé. Ha a víz-, elektromos-, csatorna- vagy gázhálózatot kiépítjük, vagy fürdőszobát építhetünk az ingatlanban, ha addig még nem volt. A központi fűtés kiépítése is korszerűsítésnek számít. Ez akár történhet megújuló energiaforrással is. A melléképületeket is felújíthatjuk, azt is elfogadják célnak, és építhetünk új kerítést is. A külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje nem csak a rezsinket csökkenti, de szintén elszámolható ebben a vissza nem térítendő támogatásban. Ha tetőt kell lecserélni, azt is megtehetjük és, még kéményt is építhetünk.

Közel 3000 kistelepülésen elérhető

A kormány közzétett egy listát, ami azokat a preferált kistelepüléseket tartalmazza, ahol a falusi CSOK igényelhető. Érdemes figyelemmel kísérni ennek a listának a változásait, ugyanis a falusi CSOK indulása óta a kormány már bővítette a preferált kistelepülések listáját. Amennyiben a listán szereplő településen tervezünk ingatlant vásárolni, vagy már ott élünk, és korszerűsítenénk vagy bővítenénk a házunkat, mindenképpen érdemes megfontolni a falusi CSOK igénylését. Ez a vissza nem térítendő támogatás ugyanis jelentősen csökkentheti a kiadásainkat egy vásárlásnál vagy egy bővítésnél.

Használt ingatlan vásárlására is

Az állami kamattámogatott konstrukciók, és a vissza nem térítendő támogatások többsége új ingatlan építésekor vagy vásárlásakor vehető igénybe. A falusi CSOK esetében azonban az állam gondolt a használt lakások vásárlóira is. Falusi CSOK-ot használt és új ingatlan esetén is igényelhetünk. Ez óriási segítség, hiszen ezzel jelentősen bővült a felhasználók köre. Azok számára is elérhető vált így ez a támogatás, akik nem gondolkodhatnak új ingatlan vásárlásában. Márpedig a kistelepüléseken nem jellemző az új ingatlanok építése, jóval többen vannak, akik használt ingatlant vásárolnának, és azt korszerűsítenék vagy bővítenék.

Falusi CSOK – mekkora ingatlant kell vásárolnunk?

Az állam a támogatás meghatározta az ingatlan minimális méretét. Ennél kisebb ingatlanra nem kaphatunk támogatást. Egy gyermek esetén a minimális támogatott méret negyven négyzetméter, két gyermeknél ötven négyzetméter, három gyermek esetén hatvan négyzetméter, négynél pedig hetven négyzetméter az a minimális alapterület, ami után már igényelhetjük a falusi CSOK-ot. Fontos, hogy a minimális alapterületnek a bővítést követően kell teljesülnie, vagyis ha bővítjük az ingatlant, és így elérjük az elvárt ingatlan nagyságot, jogosultak leszünk az állami támogatásra. A falusi CSOK-kal támogatott ingatlan legnagyobb alapterülete pedig akármekkora lehet, azt a kormány nem korlátozza, nem határoztak meg maximumot.

Milyen feltételekkel igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK közel háromezer településen érhető el. A falusi CSOK-kal ugyanannyi támogatáshoz juthatunk a preferált kistelepüléseken, mintha új lakást vásárolnánk. Ez talán a legnagyobb előnye ennek a támogatási formának. Fontos eleme a falusi CSOK támogatásnak, hogy csak az ötven százalékát költhetjük az ingatlan megvásárlására. Ha csak bővíteni vagy korszerűsíteni szeretnénk, akkor csak a falusi CSOK felével számolhatunk. A teljes támogatást úgy tudjuk igénybe venni, hogy megvásárolunk egy ingatlant, majd azt bővítjük és/vagy korszerűsítjük is, ebben az esetben ugyanis a teljes támogatás jár nekünk.

Falusi CSOK kalkulátor

Hogy juthatunk falusi CSOK-hoz?

A falusi CSOK-t magyar állampolgárok igényelhetik. Azok, akik már elmúltak tizennyolc évesek, és legalább egy éves TB jogviszonnyal rendelkeznek. Kizáró ok, ha negatív adósként szerepelünk a KHR-ben. Ha volt már nem fizetett hitelünk, nem kapunk támogatást. A falusi CSOK egy kiváló lehetőség, ha kistelepülésen vásárolunk ingatlant, és egyből bővíteni vagy korszerűsíteni karjuk. Az állandóan változó jogszabályi környezet miatt igénylés előtt érdemes lehet szakértő segítségét kérni. Egy naprakész információkkal rendelkező szakértő segítséget nyújthat nekünk abban, hogy pontosan megismerjük a lehetőségeinket. Járjunk utána mi is, ha a preferált településlistában szereplő településen szeretnénk ingatlant vásárolni.

Mekkora támogatáshoz juthatunk?

A falusi CSOK támogatás mértéke a gyermeke számától függ. Ez a támogatás egy gyermekre hatszázezer forint lesz, két gyermekre kettőmillió hatszázezer forint, három gyermekre pedig már tíz millió forint. Fontos, hogy ha ingatlant vásárolunk, a támogatási összeg ötven százaléka költhető csak a lakás megvásárlására.

Mire fordíthatjuk a falusi CSOK-ot? – a támogatott munkálatok részletesen

A bővítésre vagy korszerűsítésre igényelt falusi CSOK támogatást az alábbi munkálatokra tudjuk felhasználni. Mielőtt igényelnénk a támogatást, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az általunk tervezett munka támogatott-e. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy a tervezett munkáról később kiderül, hogy nincs a támogatottak között.

Amit biztosan támogat a falusi CSOK az a vízhálózat, csatornahálózat, elektromos hálózat és gázhálózat bevezetése, és ezek belső hálózatainak kiépítése. Minden közműhálózatot kiépíttethetünk a házon kívül és belül is, vagy ha ezek már megvannak, felújíthatjuk őket. Fürdőszobát is ki tudunk alakítani támogatással, ha eddig még nem volt. Ugyanez vonatkozik a WC-re is. Ha még nincs a házban, kialakíthatunk egyet. Sőt, azt is megtehetjük, hogy a meglévőt felújítjuk. Erre is jár támogatás. Egy modernebb fűtésrendszert is kialakíthatunk, áttérhetünk a központi fűtésre az egyedi fűtésről. Ehhez kéményt is építhetünk, vagy átépíthetjük, ha szükséges. Ha már van központi fűtésünk, de az elavult, lecserélhetjük egy modernebbre, akár úgy is, hogy ahhoz megújuló energiaforrást veszünk igénybe. Azért hogy a modern fűtésünk még hatékonyabb legyen, hőszigetelhetjük is a házunkat. Ha olyan házat vásárolunk, ami vizesedik, lehetőségünk van a vízszigetelést is támogatásból megoldani. A megfelelő energiafelhasználáshoz elengedhetetlenek az energiatakarékos nyílászárók. Ezeket is beépíthetünk a régiek helyére. A régi tetőt is szigetelhetjük, ha kell, és ha felújítás nem segít, teljesen le is cserélhetjük. Az ingatlanunk belső terét is megszépíthetjük. Lecserélhetjük a megunt burkolatokat, és akár az egész fürdőszobát vagy a konyhát is felújíthatjuk.

Egy nagyobb korszerűsítésnél előfordulhat, hogy helyreállításra is szükség lesz, hogy igazán szép legyen az otthonunk. Ha szükséges, a költségeink 20 százalékát erre fordíthatjuk.

Lehetőségünk van még az ingatlannal azonos helyrajzi számon található melléképület felújítására is, vagy új kerítés építésére. Erre legfeljebb a korszerűsítésre kapott támogatás 30 százalékát használhatjuk fel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Falusi CSOK támogatás 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Falusi CSOK támogatás 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Falusi CSOK támogatás 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Falusi CSOK támogatás 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A falusi CSOK igénylés feltétele, hogy az igénylő két év TB jogviszonnyal rendelkezzen, büntetlen előéletű legyen, és ne legyen lejárt köztartozása. Ingatlan vásárlásakor az ingatlan megvásárlására maximum a falusi CSOK támogatás fele fordítható. A támogatás fele az ingatlan felújítására, korszerűsítésére fordítható.

A falusi Családok Otthonteremtési Kedvezménye a preferált kistelepülés-listában szereplő településeken igényelhető.

Igen. A CSOK hitel két gyerek esetén maximum 10 millió forint lehet, három vagy több gyerek esetén pedig legfeljebb 15 millió forint. Bővítés vagy korszerűsítés esetén két gyerek után legfeljebb 5 millió forint igényelhető, három vagy több gyereknél esetén legfeljebb 7.5 millió forint. Bővítés és korszerűsítés esetén tehát csak a hitel 50 százaléka érhető el támogatott formában.

Ingatlanvásárláskor egy összegben utalja a támogatást a pénzintézet. Korszerűsítésnél a támogatás készültségi foknak megfelelő ütemben kerül kiutalásra. A munkálatok készültségi fokát a pénzintézet leellenőrzi.

A falusi CSOK támogatáshoz egy, kettő, három vagy több gyermek szükséges. Meglévő gyerekek után házastársak, élettársak és egyedülállók is igényelhetnek támogatást. Ha vállalt gyerekre vagy gyerekekre akarja valaki igénybe venni a falusi CSOK-ot, azt viszont csak házaspár teheti meg.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával