Hirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

2023.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:12

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok összegyűjtése az egyik legegyszerűbb folyamat, ami hitelekkel kapcsolatban felmerülhet.

Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltípus, ami nem véletlen, hiszen a felvétele egyszerű és gyors folyamat, azonban alaposan lelassíthatja, ha az igényléshez nem állnak készenlétben a szükséges dokumentumok.

Attól függően, hogy melyik pénzintézettől igényeljük a kölcsönt, eltérő lehet a benyújtandó dokumentumok száma és típusa, ám természetesen vannak közös pontok is. Éppen ezért érdemes előre tájékozódni; ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok

Személyes okmányok: Személyi igazolvány, ami helyettesíthető jogosítvánnyal vagy útlevéllel, illetve a lakcímkártya és az adókártya.

Bankszámlakivonat: A legtöbb banknál kikötés, hogy a személyi kölcsön igényléséhez legyen bankszámlamúlt, ami ráadásul igazolható is, de nem feltétlenül kell a hitelnyújtó banknál vezetni a számlát. A bankszámlakivonatok ezt a célt szolgálják, és általában több hónapra visszamenőleg kell őket beszerezni. A legtöbb bank csak az eredeti számlakivonatokat fogadja el, de előfordul, hogy elegendő a hiteles másolatok bemutatása is. A bankszámlakivonaton meg kell jelennie a jövedelemnek, mivel a legtöbb bank nem is fogadja el a készpénzben kapott jövedelmet.

Jövedelemigazolás: Az alkalmazottként dolgozó ügyfeleknek munkáltatói igazolást is be kell mutatniuk, amit a bank formanyomtatványán kell benyújtani. Vállalkozók esetében NAV jövedelemigazolást, NAV „nullás” igazolást a köztartozás-mentesség igazolására, illetve vállalkozói igazolványt és adóbevallást is kérhetnek, a nyugdíjasoktól pedig nyugdíjszelvényt, illetve NYUFIG igazolást, vagy nyugdíjtörzslapot várnak el.

Hitelkérelmi adatlap: A hitelkérelmet az adott bank formanyomtatványán kell benyújtani.

Telefonos elérhetőség: Telefonszámra a hitelbírálattal kapcsolatos értesítés miatt van szükség, és lehet vezetékes, vagy mobiltelefon is, sőt, akár egy hozzátartozó nevén is lehet egyes esetekben.

Közüzemi számlák: Nem általános gyakorlat, és az utóbbi években egyre kevesebbszer fordul elő, de egyes pénzintézeteknél még mindig szükség van befizetett közüzemi számlák bemutatására is. Ilyenkor a számlák mellett a befizetést igazoló csekket és bizonylatot is be kell mutatni.

Mi az, ami feltétlen szükséges ezek közül?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni annak ismerete nélkül, hogy melyik bankhoz fordulunk személyi kölcsön igénylésének céljával, illetve, hogy az adott bank ügyfelei vagyunk-e, vagy sem, és, ha igen, akkor mennyi ideje.

Tegyük fel, hogy egy olyan bank személyi kölcsöne lesz a leginkább megfelelő, amellyel eddig még nem álltunk kapcsolatban, máshol vezetjük a számlánkat. Ebben az esetben a bank mindenképp kérni fogja az igénylőlapot, a jövedelemigazolást, a bankszámlakivonatokat és a személyes okmányokat, valamint mindenképp szükség lesz a telefonos elérhetőségre is – a közüzemi számlák opcionálisak.

Ha viszont egy olyan banktól igényeljük a személyi kölcsönt, amelynél már legalább hat hónapja vezetjük a számlánkat, akkor a bank minden, a személyi kölcsön igényléséhez szükséges adatunknak a birtokában van, és, ha online igényeljük a kölcsönt, akkor könnyen meglehet, hogy sem a bankszámlakivonatokra, sem a jövedelemigazolásra nem lesz szükség, csupán a személyes okmányokra, sőt, egyes esetekben még arra sem.

Ahhoz tehát, hogy megtudhassuk, milyen dokumentumokra van szükség a személyi kölcsön igényléséhez, az első lépés a bank kiválasztása, ehhez pedig a legegyszerűbb út a különböző hitelkonstrukciók összehasonlítása.

Összefoglalás

Cikkünkben bemutattuk a személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokat és az igénylési folyamatot, hogy felkészülten állhass neki a hitelfelvételnek. A személyes okmányok, a bankszámlakivonat, a jövedelemigazolás és egyéb dokumentumok megléte elősegíti a gyors kölcsönigénylést. A szükséges dokumentumok típusa függhet a pénzintézettől és az ügyfél státuszától, ezért érdemes előre tájékozódni és összehasonlítani a különböző hitelkonstrukciókat.

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és már össze is gyűjtötted a szükséges dokumentumokat, hasonlítsd össze a pénzintézetek legkedvezőbb ajánlatait oldalunk segítségével, válaszd ki a számodra leginkább megfelelő hitelkonstrukciót, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen költségek merülnek fel lakáshitel felvételekor?

Milyen költségek merülnek fel lakáshitel felvételekor?

2021.10.08.

A lakáshitel felvétele pénzbe kerül. A tájékozott hitelfelvevő a döntés előtt összehasonlítja a THM-eket, ez azonban nem tartalmaz minden, a hitelhez kacsolódó költséget. Ezen kívül számolnunk kell azzal is, hogy lesznek a banktól független költségek is, például a közjegyző díja, a földhivatali ügyintézés költsége, és nem feledkezhetünk meg az értékbecslésről sem. A hitel felvétele előtt tudnunk kell, hogy az mennyibe fog kerülni nekünk, és azt is hogy a pénzintézet ebből mennyit ír majd jóvá számunkra a kölcsön folyósítása után.

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

2021.09.22.

A személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitelfajta Magyarországon a szabad felhasználhatóságnak és a gyors kiutalásnak köszönhetően. De meddig tart a hitelbírálat? Mennyi idő alatt utal a bank? Mire van hozzá szükség? Megnéztük.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom