Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

2023.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:26

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok összegyűjtése az egyik legegyszerűbb folyamat, ami hitelekkel kapcsolatban felmerülhet.

Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltípus, ami nem véletlen, hiszen a felvétele egyszerű és gyors folyamat, azonban alaposan lelassíthatja, ha az igényléshez nem állnak készenlétben a szükséges dokumentumok.

Attól függően, hogy melyik pénzintézettől igényeljük a kölcsönt, eltérő lehet a benyújtandó dokumentumok száma és típusa, ám természetesen vannak közös pontok is. Éppen ezért érdemes előre tájékozódni; ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok

Személyes okmányok: Személyi igazolvány, ami helyettesíthető jogosítvánnyal vagy útlevéllel, illetve a lakcímkártya és az adókártya.

Bankszámlakivonat: A legtöbb banknál kikötés, hogy a személyi kölcsön igényléséhez legyen bankszámlamúlt, ami ráadásul igazolható is, de nem feltétlenül kell a hitelnyújtó banknál vezetni a számlát. A bankszámlakivonatok ezt a célt szolgálják, és általában több hónapra visszamenőleg kell őket beszerezni. A legtöbb bank csak az eredeti számlakivonatokat fogadja el, de előfordul, hogy elegendő a hiteles másolatok bemutatása is. A bankszámlakivonaton meg kell jelennie a jövedelemnek, mivel a legtöbb bank nem is fogadja el a készpénzben kapott jövedelmet.

Jövedelemigazolás: Az alkalmazottként dolgozó ügyfeleknek munkáltatói igazolást is be kell mutatniuk, amit a bank formanyomtatványán kell benyújtani. Vállalkozók esetében NAV jövedelemigazolást, NAV „nullás” igazolást a köztartozás-mentesség igazolására, illetve vállalkozói igazolványt és adóbevallást is kérhetnek, a nyugdíjasoktól pedig nyugdíjszelvényt, illetve NYUFIG igazolást, vagy nyugdíjtörzslapot várnak el.

Hitelkérelmi adatlap: A hitelkérelmet az adott bank formanyomtatványán kell benyújtani.

Telefonos elérhetőség: Telefonszámra a hitelbírálattal kapcsolatos értesítés miatt van szükség, és lehet vezetékes, vagy mobiltelefon is, sőt, akár egy hozzátartozó nevén is lehet egyes esetekben.

Közüzemi számlák: Nem általános gyakorlat, és az utóbbi években egyre kevesebbszer fordul elő, de egyes pénzintézeteknél még mindig szükség van befizetett közüzemi számlák bemutatására is. Ilyenkor a számlák mellett a befizetést igazoló csekket és bizonylatot is be kell mutatni.

Mi az, ami feltétlen szükséges ezek közül?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni annak ismerete nélkül, hogy melyik bankhoz fordulunk személyi kölcsön igénylésének céljával, illetve, hogy az adott bank ügyfelei vagyunk-e, vagy sem, és, ha igen, akkor mennyi ideje.

Tegyük fel, hogy egy olyan bank személyi kölcsöne lesz a leginkább megfelelő, amellyel eddig még nem álltunk kapcsolatban, máshol vezetjük a számlánkat. Ebben az esetben a bank mindenképp kérni fogja az igénylőlapot, a jövedelemigazolást, a bankszámlakivonatokat és a személyes okmányokat, valamint mindenképp szükség lesz a telefonos elérhetőségre is – a közüzemi számlák opcionálisak.

Ha viszont egy olyan banktól igényeljük a személyi kölcsönt, amelynél már legalább hat hónapja vezetjük a számlánkat, akkor a bank minden, a személyi kölcsön igényléséhez szükséges adatunknak a birtokában van, és, ha online igényeljük a kölcsönt, akkor könnyen meglehet, hogy sem a bankszámlakivonatokra, sem a jövedelemigazolásra nem lesz szükség, csupán a személyes okmányokra, sőt, egyes esetekben még arra sem.

Ahhoz tehát, hogy megtudhassuk, milyen dokumentumokra van szükség a személyi kölcsön igényléséhez, az első lépés a bank kiválasztása, ehhez pedig a legegyszerűbb út a különböző hitelkonstrukciók összehasonlítása.

Összefoglalás

Cikkünkben bemutattuk a személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokat és az igénylési folyamatot, hogy felkészülten állhass neki a hitelfelvételnek. A személyes okmányok, a bankszámlakivonat, a jövedelemigazolás és egyéb dokumentumok megléte elősegíti a gyors kölcsönigénylést. A szükséges dokumentumok típusa függhet a pénzintézettől és az ügyfél státuszától, ezért érdemes előre tájékozódni és összehasonlítani a különböző hitelkonstrukciókat.

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és már össze is gyűjtötted a szükséges dokumentumokat, hasonlítsd össze a pénzintézetek legkedvezőbb ajánlatait oldalunk segítségével, válaszd ki a számodra leginkább megfelelő hitelkonstrukciót, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Júliustól egyszerűbben kaphatunk kis összegű kölcsönt

Júliustól egyszerűbben kaphatunk kis összegű kölcsönt

2023.06.13.

2023. július elsejétől egyszerűbb lesz 450 ezer forintos összeghatárig hitelhez jutni egy most életbe lépő szabályozás szerint. Az ördög azonban, mint mindig, most is részletekben lakozik. Utánajártunk, hogy kinek jelent ez előnyt, és hogy miért nem lesz mindenki számára egyszerűbb a kis összegű kölcsön igénylés. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom
Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

2022.04.25.

Személyi kölcsönt a fiatalok is vehetnek fel, ám nem mindegy, hogy mennyire fiatalról beszélünk, illetve az sem, hogy melyik bankhoz fordulunk.

Tovább olvasom