MBH lakáshitel kalkulátor 2024

MBH

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel - 10 éves kamatperiódussal

Induló banki díjkedvezményekkel*

THM 6,52% - 6,94% Kamat: 6,29 - 6,69%
Futamidő 120 - 360 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 55.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

MBH

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel - Futamidő végéig fix kamatozással

Induló banki díjkedvezményekkel*

THM 6,49% - 6,92% Kamat: 6,29% - 6,69%
Futamidő 144 - 240 hó
Hitelösszeg 3.000.000 Ft - 55.000.000 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ

- promóció -

MBH lakáshitelek

Az MBH Bankban a lakáshitelek minden fajtáját megtaláljuk. A piaci lakáshitel mellett igényelhetünk MBH lakáshitelt Egyenlítő konstrukcióval, elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, van Lakáshitel Kiváltó hitelkiváltáshoz, rendezhetjük az adósságainkat is, és az MBH lakáshitel elérhető szabad felhasználásra is. És ha állami kamattámogatással keresünk megoldást a céljainkhoz, abban is tudnak segíteni. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH piaci lakáscélú hitel

Az MBH Banknak minden lakáscélra van megoldása. Új vagy használt lakás vásárlására igényelhetünk MBH piaci lakáscélú hitelt. Van hitel új lakás építésére, és használt lakás bővítésére, korszerűsítésére és felújítására is. Az MBH piaci lakáscélú hitel elérhető standard vagy egyenlítő konstrukcióban, akár kamatkedvezménnyel is. Az MBH piaci lakáscélú hitel igényléséhez szükséges ingatlanfedezet és önerő is. Lakáshitel MBH. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval

Az Egyenlítő konstrukció a lakáshitelhez kapcsolódó bankszámlán tartott összeg után, a hitelkamattal megegyező mértékű kedvezményt ad. Ezt a kamatkedvezményt félévente, ingyenes előtörlesztésként jóváírja, így lecsökkenhet a futamidő, és gyorsabban érhet véget a fizetési kötelezettség. Érdekes és különleges megoldás az Egyenlítő konstrukció. Érdemes megismerni a részleteit. Tájékozódjunk igénylés előtt. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

MBH Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy igazán speciális termék, olyan, ami ellenőrzött és fogyasztóbarát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli az előírások betartását, és csak azok a pénzintézetek használhatják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kifejezést, amik vállalják a követelmények betartását. Ezek a követelmények pedig fogyasztóbaráttá teszik ezt a lakáshitelt. Az MBH Bank lakáshitel feltételei könnyen teljesíthetőek.

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylése

Mint minden hitelterméknél, az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél is vannak alapfeltételek, amiknek meg kell felelni. Nagykorúnak kell lennünk az igénylés beadásához, és magyar állampolgárnak. Kell egy magyarországi állandó bejelentett lakcím is. A havi nettó jövedelmünket is igazolnunk kell, minimum három hónapos munkaviszony az elvárt, és nem állhatunk próbaidő és felmondás alatt sem. A Központi Hitelinformációs Rendszerben sem szerepelhetünk negatív adósként. Lényeges, hogy a különböző Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek alapfeltételeiben lehetnek eltérések. A hitel igénylése előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a feltételeknek.

MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel önerővel

Az MBH Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor mindig szükség lesz önerőre. Ennek a mértékét az MBH Bank egyedileg határozza meg. A sajáterő mértéke függ attól, hogy lakást vagy családi házat szeretnénk vásárolni, és függ az ingatlan elhelyezkedésétől is. A főváros egyes kerületei között is van eltérés, a nagyobb városokat szeretik a bankok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken pedig nehéz lesz hitelhez jutni. Általában 70-80 százalékát hitelezik meg a bankok az ingatlan forgalmi értékének, de ez egy hátrányos helyzetű kistelepülésen lemehet akár 50 százalékig is. A bankok számára fontos, hogy az ingatlan forgalomképes legyen, ezért még az is előfordulhat, hogy azért utasítják el a hitelkérelmünket, mert a bank eladhatatlannak tartja az általunk kiválasztott ingatlant. Az ingatlan mindig a hitel biztosítéka lesz, ezért egy piacképtelen ház megvásárlását túlzott kockázatúnak ítélhetik.

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel korlátai

A kiválasztott ingatlanra nem mindig ad Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt az MBH Bank. Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant annyira piacképtelennek tartja a bank, hogy elutasítja a hiteligénylésünket. Ez főleg vidéki kistelepülésen fordulhat elő.

MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylése adóstárssal

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylésekor szükség lehet adóstárs bevonására. Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor is bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat. Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a pénzintézet figyelembe veszi az adóstárs jövedelmét.

Az MBH Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel törlesztőrészlete

Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb a törlesztőrészlet ugyanannál a hitelösszegnél. Az alacsony törlesztőrészlet kedvező lehet abból a szempontból, hogy a család havi költségvetését kevésbé terheli meg. Ugyanakkor a hosszabb futamidő miatt jelentősen megnövekedhet a teljes visszafizetendő összeg. Mérlegelni kell tehát, hogy a rövidebb futamidőt válasszuk-e, és ezzel kevesebbet fizetünk vissza összességében, vagy a hosszú futamidőt az alacsonyabb törlesztőrészlettel és a magasabb összköltséggel.

MBH Lakáshitel Kiváltó – hitelkiváltásra

Hitelkiváltáskor a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük.

MBH Lakáshitel Kiváltó – bármikor jó lehet

Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet később javítani. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak az adott kölcsönökből tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is. A gazdasági környezet annyira összetett, a folyamatokat csak megjósolni lehet, és biztosat még a szakértők sem mondhatnak.

MBH Lakáshitel Kiváltó – csökkenő költségek

A hitelkiváltásnál több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást. A klasszikus hitelkiváltás azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. A többletet pedig arra költjük, amire csak akarjuk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztőrészleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

Az MBH Lakáshitel Kiváltó költségei

Az hitelkiváltás célja, hogy egy kedvezőbb kamatozású, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor a régi hitelünket akarjuk lecserélni egy új hitelre, számolnunk kell. Fontos, hogy összehasonlítsuk a régi és az új kölcsönünk havi törlesztőrészleteit, és kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha az új hitelt veszünk fel. Akkor éri meg a hitelkiváltás, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. A hitelkiváltás ugyanis nem ingyenes. És nem csak az új hitelünk igénylésének költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi kölcsön felmondásakor a bankok díjat kérnek majd a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak pénzintézetenként eltérhetnek. Az új kölcsönszerződés megkötése is pénzbe kerül. Ha a csere költsége magasabb, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk, akkor nem érdemes kiváltanunk a hitelünket.

MBH adósságrendező hitel

Adósságrendezéssel a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több százezer forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük. Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet változtatni. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak a kínált kölcsönök közül tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is.

Az MBH adósságrendező kölcsönnel több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást. A klasszikus adósságrendezés azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

Az MBH adósságrendező hitel igénylése

Amikor MBH adósságrendező kölcsönt veszünk fel adósságrendezésre, meg kell felelnünk a hitelbírálaton. Nem szerepelhetünk ugyanis a KHR-ben negatív adósként, és megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel is rendelkeznünk kell, és lehet, hogy ingatlannal is, amit fedezetként bevonhatunk a hitelügyletbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be változás az élethelyzetünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez persze egyáltalán nem biztos, még akkor sem, ha a kölcsönt a számlavezető bankunktól igényeljük. A pénzintézetek legtöbbször egymásétól eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Igénylés előtt fontos, hogy tájékozódjunk az aktuális feltételekről. Az adósságrendezés célja, hogy egy kedvezőbb kamatozású, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor a régi hitelünket akarjuk lecserélni egy új hitelre, számolnunk kell. Fontos, hogy összehasonlítsuk a régi és az új kölcsönünk havi törlesztőrészleteit, és kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha az új hitelt veszünk fel. Akkor éri meg az adósságrendezés, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. Az adósságrendezés ugyanis nem ingyenes. És nem csak az új hitelünk igénylésének költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi kölcsön felmondásakor a bankok díjat kérnek majd a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak pénzintézetenként eltérhetnek. Az új kölcsönszerződés megkötése is pénzbe kerül. Ha a csere költsége magasabb, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk, akkor nem érdemes adósságrendező hitelt igényelni.

Az MBH adósságrendezés célja az egyszerűség. Amikor több hitelünk van, és azokat lecseréljük egyetlen kölcsönre, a kiadásaink átláthatóbbá válnak, könnyebb lesz őket kezelni. Ilyenkor ugyanis már csak egy törlesztőrészletet kell havonta fizetnünk. Több hitelből lesz egy, így egyszerűbbé válnak a mindennapjaink. Csökkennek a költségeink, mert az adósságrendezés célja minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk a hiteleinkért. De az is lehet, hogy újabb kölcsönre van szükségünk, és annak igénylésekor szabadulunk meg a többi hitelünk törlesztő részletétől. Az adósságrendezés nem más, mint hogy minden meglévő hitelünket egyszerre váltjuk ki.

MBH adósságrendező hitel – kisebb törlesztőrészlet

Az MBH adósságrendezés eredménye a kisebb havi törlesztőrészlet lesz. Az alacsonyabb törlesztőrészlet alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ezáltal pedig az igénylő pénzt takaríthat meg. És ez az adósságrendezés célja. Az adósságrendezés célja, hogy ugyanazért a kölcsönösszegért kevesebbet kelljen fizetni. De hogy érhető el a kisebb havi törlesztőrészlet? Alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet, ha az adósságrendezéshez igényelt hitel kamata és a THM is kisebb. Az alacsonyabb THM kisebb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ez pedig csökkenti a havi törlesztőrészlet nagyságát.

Minél kisebb a teljes visszafizetendő összeg, annál kevesebbet kell fizetni a hitelért, és ez kedvező az igénylőnek. A gazdasági folyamatok változást hozhatnak a kamatok nagyságában, lehetnek akciók, az igénylő kaphat kedvezményt, de akár egy államilag támogatott konstrukcióval is érdemes rendezni az adósságot. Érdemes nyitott szemmel járni, olvasni a híreket, és ha olyan eseményről szerzünk tudomást, ami hatással lehet a hitelek kamatára, akkor érdemes utánajárni, hogy elérhető-e olyan konstrukció, ami adósságrendezéssel megtakarítást eredményez. Ez közel sem olyan ritka eset, mint gondolnánk. Egy hosszú futamidő alatt sok minden történhet a világgazdaságban, ami kedvezően hathat az ajánlatokra, és lehetővé teszi az adósságrendezést.

MBH szabad felhasználású jelzáloghitel

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel egy szabadon felhasználható fedezetes hitel, ahol a biztosíték egy ingatlan. Amikor szabad felhasználásra keresünk hitelt, többféle lehetőség közül választhatunk. A személyi kölcsön egy egyszerűen és könnyen igényelhető hitel, gyorsan hozzájuthatunk. Személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, a jövedelmünk elég lesz az igényléshez. Az MBH jelzálog alapú szabad felhasználású hiteléhez viszont ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. Kell, hogy legyen ingatlanunk, erre pedig a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet majd be. Hitelfelvételnél a pénzintézetek elvárnak egy biztosítékot, és ez az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel esetén egy ingatlan lesz.

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitelhez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. A fedezeti ingatlant az MBH Bank fel fogja értékeltetni, és ez az érték lesz az alapja az igényelésnek. Arra kell számítani, hogy MBH szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja majd a hitelszerződést. Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Ez költség pedig bennünket fog terhelni. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja. A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt. Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy sikeres igénylés után a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk. Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

Az MBH szabad felhasználású jelzáloghitel költségének jelentősége

Az MBH szabad felhasználású jelzálogkölcsön igénylésének mindig vannak kezdeti költségei, amiket ki kell fizetnünk. Lakásbiztosítás, közjegyzői díj, ingatlan-nyilvántartásba vétel, ingatlan értékbecslés. Ezekért fizetnünk kell. Mikor lehet ez lényeges? Akkor, ha ezek a költségek már olyan magasak, hogy egy másik hitelfajtával, például egy szintén szabadon felhasználható személyi kölcsönnel jobban járunk.

MBH Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön – CSOK hitel

Az MBH Bank CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. Az MBH CSOK hitelt azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. Az MBH CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. Az MBH CSOK hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez. MBH CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha megfelelünk a feltételeknek, és ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Három százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük.

MBH Bank lakáshitel

MBH lakáshitel kalkulátor

Az MBH hitel kiválasztása rendkívül fontos. Hosszú távra kötelezzük el magunkat, jól kell döntenünk. Számtalan konstrukció közül tudunk választani. Szakértő weboldalak segítenek bennünket ebben, itt percek alatt eldönthetjük, hogy melyik MBH hitel lesz számunkra a megfelelő. A szakértő weboldalakon az MBH lakáshitel kalkulátor segít nekünk, csak be kell írnunk az igényelt összeget, és a tervezett futamidőt. Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor rögtön megmutatja, hogy milyen lehetőségeink vannak. Látni fogjuk az egyes konstrukciók kamatát, azt hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg, és a THM is feltüntetésre kerül. Elképzelhetetlen módon könnyíti meg ez a döntést, mert már nem kell a pénzintézetek végigjárva megkeresnünk a legjobb hitelt. Otthonról, gyorsan választhatunk, és biztosan tudhatjuk, hogy jól döntöttünk. Használjuk az MBH lakáshitel kalkulátor kalkulátort! Érdemes. Lakáshitel kalkulátor MBH. Ezekre a szavakra érdemes rákeresni.

A Központi Hitelinformációs Rendszer – miért fontos?

A KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazza. Hitelfelvételkor hozzájáruló nyilatkozatot íratnak alá a bankok az ügyfelekkel, azért, hogy ezeket az adatokat kezelhessék, és más bankokkal is megoszthassák. Ha jó ügyfélnek számít valaki, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a negatív adóslistára kerülnek. A negatív adóslista negatív hatással van a rajta szereplőkre. A listán szereplők igénylését elutasítják a bankok. A listában szereplő adatok tartalmazzák a hitelfelvevő és a hitel adatait, és azt is, hogy mekkora az az összeg, amit az adós késve vagy egyáltalán nem fizetett vissza.

Központi Hitelinformációs Rendszer – tényleg fontos

Aki felkerül a negatív adóslistára az nem csak a végrehajtás kellemetlenségével nézhet szembe, de azzal is, hogy többet nem fog hitelt kapni. A listán évekig szerepelhet egy rossz adós, és a pénzügyi múltjából soha nem törlődik ki nemfizetés ténye. Akinek elévült már a nemfizetése, az is szembesülhet elutasítással vagy azzal, hogy csak magasabb kamattal kínálnak majd neki hitelt a bankok, mivel kockázatos ügyfélnek tartják.

MBH lakáshitel – hitelfedezeti biztosítással

A hitelfedezeti biztosítás hasonló a lakás és gépjármű biztosításokhoz. A biztosított értékét óvja meg egy biztosítási esemény bekövetkeztekor. De kinek érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni? Mindenkinek érdemes, aki védeni akarja a vagyonát. Abban az esetben ugyanis, ha az MBH lakáshitel törlesztését nem teljesíti a hiteligénylő, az nagy probléma. Ezt pedig meg kell akadályozni. Hitelfedezeti biztosítást kell kötni! A hitelfedezeti biztosítás nem várt, előre nem látható élethelyzetben nyújt segítséget abban, hogy elkerülhető legyen egy nem kívánt eljárás az igénylő ellen. Hitelfedezeti biztosítást lehet kötni a hitelszerződés aláírásakor. Fogyasztóként gyakran szembesülünk azzal, hogy értékesíteni akarnak nekünk valamit egy vásárlásnál. Érthető az ezzel szembeni ellenérzés, és amikor a bankban felajánlják a hitelfedezeti biztosítást, akkor hasonlóan érezhetünk. Félre kell azonban tenni a rossz érzéseket, és érdemes végiggondolni, hogy a havi néhány ezer forintos kiadás egy káreseménynél mekkora segítség lehet. Erre pedig a hitelfedezeti biztosítás alkalmas lehet. Érdemes tehát a hitelszerződés aláírásával egy időben megkötni a hitelfedezeti biztosítást. De mi a helyzet akkor, ha nem kerül megkötésre a hitelfedezeti biztosítás a hitelszerződés aláírásakor? Hitelfedezeti biztosítást bármikor a futamidő alatt is lehet kötni. Ez azt jelenti, hogy ha nem lett megkötve a biztosítás a szerződés aláírásának pillanatában, azt a hitelfelvevő egy későbbi időpontban is megteheti.

MBH lakáshitel – miért jó a hitelfedezeti biztosítás?

Az MBH Bank lakáshitel fizetése bármikor okozhat problémát egy hosszú, de akár egy rövid futamidejű hitel alatt is. Az MBH lakáshitel azonban fizetni kell, tartós betegség, táppénz esetén is. Tökéletes megoldás lehet ilyenkor a hitelfedezeti biztosítás. Egy MBH lakáshitel törlesztő részletének késedelmes fizetése súlyos következményekkel járhat. Legrosszabb esetben elveszítheti az otthonát, az autóját az igénylő, és behajtó cégek fogják keresni. Ezt mindenképpen el kell kerülni. Ki akar hosszú évekig tartó kellemetlenséget magának? Ki akarja elveszíteni a vagyonát? Senki. A hitelfedezeti biztosítás biztonságosabbá teheti a hitelszerződést.

MBH lakáshitel – mi a teendő, ha szükség van a biztosításra?

A hitelfedezeti biztosítás több esetben is helyt állhat a biztosított helyett. Ilyen a tartós táppénz, a korházi kezelés vagy a munka elvesztése. Ha a biztosított rendszeres jövedelme megszűnik, és úgy látja, hogy már nem fogja tudni fizetni a törlesztő részleteket, akkor azonnal meg kell nézni azt, hogy a hitelfedezeti biztosítás segítséget nyújt-e az adott helyzetre. Ha valaki bizonytalan abban, hogy a biztosító fizet-e, fordulhat szakértőhöz is, aki segítséget nyújt annak eldöntésében, hogy érdemes-e a biztosítóhoz fordulni. Ha igen, akkor rövid időn belül be kell jelenteni a káreseményt, és kérni kell a biztosítótól, hogy fizessen. Ez történhet egy nyomtatvány kitöltésével, de akár az interneten is be lehet jelenteni az igényt. A kárbejelentés után a biztosító tájékoztatni fogja az ügyfelet az esetleges egyéb teendőkről, és arról, hogy mennyit és milyen formában fog fizetni.

Mikor és hogyan igényeljünk az MBH lakáshitel konstrukciókból?

Az MBH Bank lakáshitel felvétele szinte mindig hosszú távú döntés. Évekre vagy akár évtizedekre is elkötelezhetjük magunkat, így lényeges, hogy körültekintőek legyünk, amikor kiválasztjuk az MBH lakáshitelünket.

Az MBH lakáshitel hitelösszege

Ahhoz, hogy egy lakást MBH Bank lakáshitel segítségével meg tudjunk venni, szükségünk lesz sajáterőre. A sajáterő nagyságával már a hitelfelvétel előtt tisztában kell lennünk, mert rendelkeznünk kell ekkora megtakarítással ahhoz, hogy fel tudjuk venni az MBH lakáshitelt. Az igényelhető MBH bank lakáshitel legmagasabb összegét a jövedelmünk és a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értéke határozza majd meg. Az MBH Bank az ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig ad MBH lakáshitelt, de az a százalék akár 40 százalékra is lecsökkenhet az ingatlan földrajzi elhelyezkedése miatt. A nyolcvan százalék tehát a maximum, a százalék pedig függ attól, hogy a megvásárolni kívánt lakás a fővárosban, egy vidéki nagyvárosban található, vagy egy vidéki kisebb településen. A főváros kerületei között is van különbség, és azt is tudnunk kell, hogy magasabb hitelezési százalékot engedélyeznek a nagyvárosokban, mint egy kistelepülésen. Egy vidéki településen gyakran csak az ingatlan értékének 40-50 százalékát hitelezik meg, a főváros egyes kerületeiben elérhetjük az akár 80 százalékot is.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató fontossága MBH lakáshitel igénylésekor

A JTM határozza meg, hogy a fizetésünk hány százalékig lesz terhelhető a törlesztőrészletettel. A szabályozás nem engedi, hogy 600 ezer forint nettó havi fizetés alatt 50 százaléknál jobban megterheljék a jövedelmünket, és 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett is csak 60 százalékos terhelhetőségre van lehetőség. Ez a szabály azonban módosulhat a hitel típusától függően, lakáshiteleknél például ennél kisebb terhelés a megengedett, és az is fontos, hogy a pénzintézetek gyakran ennél szigorúbb szabályokat alkalmaznak. A JTM tehát meghatározza a maximális törlesztő részletünk nagyságát, és így a felvehető lakáshitelünk legnagyobb összegét is. Ha pontosan tudni akarjuk, hogy mekkora MBH lakáshitelre vagyunk jogosultak, az MBH Bank lakáshitel kalkulátor a segítségünkre lehet. Az MBH Bank lakáshitel kalkulátor segítségével gyorsan és egyszerűen találhatjuk meg a számunkra legjobb lakáshitelt.

Mikor nem kaphatunk MBH lakáshitelt?

Ha negatív adósként szerepelünk a KHR negatív adóslistáján, akkor az MBH Bank nem fog nekünk MBH lakáshitelt adni. A KHR-ben azok kerülnek be negatív adósként, akik az előző hitelük valamelyikét nem fizették vissza, vagy késtek a részletekkel. Ezt a pénzintézetek minden igénylésnél vizsgálják, és mivel a KHR-ben szereplők kockázatos adósnak számítanak, így elutasítják a hiteligénylésüket. A jövedelmünknek is igazolhatónak és rendszeresnek kell lennie. Problémás lesz a külföldi jövedelem, a készpénzben kapott fizetés, és az is, ha a hiteligénylőnek KATA szerint adózó vállalkozása van. A munkaviszonyunk hossza is lényeges, és az is, hogy nem lehetünk próbaidőn, és felmondás alatt sem állhatunk. Vannak másodlagos jövedelmek is, mint a GYES és a GYED. Ezeket a pénzintézetek önállóan nem fogadják, csak kiegészítő jövedelemként, és az is előfordul a pénzintézetek eltérő hitelezési gyakorlata miatt, hogy a másodlagos jövedelmünket egyáltalán nem veszik majd figyelembe.

Az MBH lakáshitel kamatozásáról

Az MBH lakáshitelek kamata általában nagyobb, ha hosszabb a kamatperiódus. A magasabb kamat hosszú futamidő esetén jelentős többlet terhet jelent a számunkra, mégis át kell gondolnunk, mielőtt egy rövidebb kamatperiódus mellett döntünk, mivel az alacsonyabb költség magasabb kockázattal jár. El kell döntenünk, hogy az alacsonyabb törlesztő részlet a fontosabb a számunkra vagy a biztonság. Fix kamatozás esetén ugyanis a futamidő végéig nem változik meg az MBH lakáshitel törlesztőrészlete.

Milyen ingatlanra nem adnak MBH lakáshitelt?

A kiválasztott ingatlanra nem mindig kapunk MBH lakáshitelt. Az ingatlannak belterületen kell állnia, lakhatónak és piacképesnek kell lennie. Előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant annyira piacképtelennek tartja az MBH Bank, hogy elutasítja a hiteligénylésünket. Ez főleg vidéki kistelepülésen fordulhat elő.

MBH lakáshitel – előtörlesztés

Néha kénytelenek vagyunk hosszú futamidőt választani, de később alakulhat úgy éltünk, hogy egy nagyobb összeg visszafizetésével csökkenthetjük a fennálló tartozásunkat. Az előtörlesztéssel csökkennek az összköltségeink, hiszen a visszafizetett összegre már nem kell kamatot fizetnünk. Mielőtt azonban előtörlesztenénk, vizsgáljuk meg, hogy ez megéri-e nekünk, hiszen az előtörlesztésnek is van díja. Hosszú futamidő esetén sem kell beletörődnünk a magas költségeinkbe, hiszen a hitelünket bármikor kiválthatjuk, lecserélhetjük egy kedvezőbbre.

Mennyi idő után folyósítják az MBH lakáshitelt?

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg az MBH lakáshitelt. Tudnunk kell, mikor költözhetünk be az új ingatlanunkba, és azt is, hogy a sajátunkból mikor kell kiköltöznünk, mert lehet, hogy azt értékesítjük. Mégis mennyi idő alatt kapjuk mag a MBH Bank lakáshitelt? Mennyi idő telik el a hiteligénylés elindításától, amíg megérkezik a számlánkra a pénz? Az, hogy mennyi idő alatt jutunk az igényelt összeghez, több tényezőn is múlik. Általánosságban elmondható, hogy egy MBH lakáshitelt a hiteligényléstől számítva négy hét alatt utalnak ki számunkra. Az első lépés az előminősítés. Itt azt vizsgálják, hogy van-e valami kizáró ok, ami miatt nem kaphatunk MBH lakáshitelt. Ez egy napnál nem tart tovább. Ha megfeleltünk az előminősítésen, az MBH Bank megrendeli az értékbecslést. Az értékbecslés egy hét alatt biztosan megtörténik. Ezután jön a végleges hitelbírálat, majd jóváhagyják az MBH lakáshitelünket. Újabb egy hét telik el közben. Aztán mehetünk a közjegyzőhöz és a földhivatalba. Aztán már csak a kiutalás van hátra, ami még néhány nap.

Van néhány olyan rajtunk kívül álló ok, ami miatt a négy hét további napokkal, esetleg hetekkel meghosszabbodhat. Külföldi eladó esetén hosszabb várakozási időre kell számítanunk. Ha Otthonteremtési támogatás miatt vagy önkormányzati jelzálogjog miatt további bejegyzések vannak a tulajdoni lapon, további hozzájáruló nyilatkozatra lehet szükség. Ez újabb napokat vagy heteket jelenthet. A megvásárolni kívánt ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, a közös tulajdonú ingatlan és a külföldi tulajdonos is plusz napokat jelenthet. A helyzet összetettsége miatt célszerű szakértő segítségét kérni. A hosszú átfutási idő elsőre ijesztőnek tűnhet, de a dolgok haladnak majd a medrükben. Nekünk csak egy kis türelemre lesz szükségünk, és birtokba vehetjük az új otthonunkat.

MBH lakáshitel lakásbiztosítással

A lakásbiztosítás megkötése mindenki számára ajánlott, de vannak olyanok, akiknek nem kell gondolkodniuk azon, hogy kössenek-e lakásbiztosítást. Ők az MBH lakáshitelesek. Nekik ugyanis minden esetben kötelező lakásbiztosítást kötni a fedezetként bevont ingatlanra. Miért van ez így? A lakáshitel egy ingatlanfedezetes jelzáloghitel, ahol a fedezet a megvásárolt ingatlan. Erre az ingatlanra a hitelező pénzintézet elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be, és kötelezi hitelfelvevőt, hogy az ingatlanra lakásbiztosítást kössön. Az ingatlan ugyanis nem veszhet el, nem semmisülhet meg, hiszen az adott ingatlan szolgál a hitel fedezetéül. Kötelező megkötni tehát a lakásbiztosítást a fedezett ingatlanra, és azt a futamidő lejártáig mindenképpen fizetni kell. Óriási kockázatot vállal az, aki nem fizeti ezt a lakásbiztosítást, mert ha az ingatlanban kár keletkezik, és azáltal csökken az értéke, akkor előfordulhat, hogy már nem nyújt elegendő fedezetet a felvett hitelösszegre. Ilyenkor a hitel azonnal felmondásra kerül, és komoly jogi és anyagi problémákkal szembesülhet az, aki önhibájából nem fizette a lakásbiztosítást.

A lakásbiztosítás bár kötelező a lakáshitelek mellé, de a fentiekből már kiderült, hogy ez egyáltalán nem baj. A lakásbiztosítás ugyanis nem csak a hitelező bankot, de hitelfelvevőt is védi.

Lakásbiztosítás – mi az a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás az egyik legismertebb és legelterjedtebb biztosítási forma. Ismertsége vetekszik a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítással (KGFB). A lakásbiztosítással a biztosított az ingatlanát és az ingóságait védheti a káreseményektől. Lakásbiztosítás sokféle van, biztosítható vele épület, ingóság, berendezési tárgyak, és felelősségbiztosítás is köthető mellé. Ahogy élet és balesetbiztosítás is. A lakásbiztosítás olyan károk esetén fizethet, amiket az ingatlan tulajdonosa nem tud kivédeni. Ilyen a betöréses lopás, az elemi kár, a tűz és vízkár is. A lakásbiztosítás célja, hogy a tulajdonos meg tudja őrizni az ingatlan és a berendezési tárgyak értékét akkor is, ha nem várt esemény következik be. Ez lehet üvegtörés, de akár egy elromló ajtózár is. Mivel az ingatlan nagy érték, azt meg kell óvni. Olyan károk is érhetik ugyanis a tulajdonost, aminek a helyreállítása meghaladja az anyagi lehetőségeit. Az is előfordulhat, hogy a teljes ingatlan megsemmisül. A lakásbiztosítás az ilyen esetekben lehetővé teszi azt, hogy a havi díjak ellenében a biztosító akár több tízmilliós összeget is kifizessen a károk ellenértékeként a biztosítottnak.

A lakásbiztosítás online is megköthető

Ez már a huszonegyedik század. Online is intézhetjük az ügyeinket. A pénzügyi világban is egyre elterjedtebbek az online megoldások. Miért online? Mert egyszerű, gyors és kényelmes. Nincs utazás, nincs sorban állás, nem telik feleslegesen az idő, sőt, gyakran munkaidőn kívül is intézhetőek az ügyek. Ez egy modern világ, modern megoldása. Lakásbiztosítás online. És nem csak az online lakásbiztosítás szerződés megkötésére kell gondolni. Bármilyen ügyet lehet online intézni. A kárt is be lehet online jelenteni. A havidíjat is be lehet fizetni online. Tanácsadóra van szükség? Azt is találhatunk online. És azt se felejtsük el, hogy az online szerződéskötésért kedvezmény járhat, aminek a mértéke elérheti az akár 40 százalékot is.

Az online megoldások népszerűek. A közkedveltség oka az egyszerűség mellett a kedvezmény és a gyorsaság. És persze a kényelem. Ha lakásbiztosítást szeretnénk, azt már online is megköthetjük. A kiválasztástól a szerződéskötésig mindent intézhetünk az interneten. Kényelmesen. És gyorsan. Egy telefonnal akárhonnan. Az online ügyintézés olyan, mint egy szép ajándék. Fogadjuk el ezt az ajándékot. Használjuk az internetet arra, amire való. Arra hogy megtaláljuk és megkössük a legkedvezőbb lakásbiztosítást az ingatlanra.

Az ingóságok is biztosíthatók

A lakásbiztosítás része, hogy a lakásban található ingóságok is biztosításra kerülnek. Egyes, értékesebb vagyontárgyakat külön is lehet biztosítani, de jellemzően a biztosító azt kéri a szerződőtől, hogy egy összegben határozza meg a berendezési tárgyak értékét. Ez sokszor nem is annyira egyszerű, ahogy hangzik. Új vagy használt értéken számoljunk? Mennyit ér egy két éves TV, amit háromszázezer forintért vásárolt valaki? A válasz nem egyszerű, de azt fontos szem előtt tartani, hogy a kártalanítás a kötvényben szereplő összeg alapján történik. És ha megsemmisül a két éves TV, akkor újat kell venni helyette, új áron. A berendezési tárgyak összértékét célszerű tehát úgy megadni, hogy abból azonos minőségben pótolhatóak legyenek. Néhányan nem fektetnek nagy hangsúlyt az ingóságok biztosítására. Ez nem biztos, hogy jó ötlet, hiszen ha összeadjuk a telefonok, laptopok, műszaki cikkek, bútorok árát, könnyen kijöhet egy sokmilliós összeg. Ezt pedig pótolni kell egy káresemény után. És a lakásbiztosítás akkor fizeti ki a megfelelő összeget, ha az jól lett meghatározva szerződéskötéskor. Arra is érdemes figyelni, hogy nagyobb értékű ingóság vásárlása után célszerű lehet a kötvényt módosítani, még akkor is, ha ez a díj emelkedésével jár.

Mire jó a lakásbiztosítás egy MBH lakáshitel mellé?

A lakásbiztosítás olyan biztonságot nyújt a biztosítottnak, amit ő egyedül nem képes elérni. Egy élet munkájával felépített családi otthont ért nagy kár tönkretehet egy családot anyagilag, ha az ingatlan nincs biztosítva. A lakásbiztosítás az az eszköz, amivel az ingatlan értéke megóvható. Történjen ugyanis bármilyen súlyos káresemény, a helyreállítás költségeit a biztosító kifizeti. A kár akár akkora is lehet, hogy azt az ingatlan tulajdonosa nem tudná megfizetni saját erőből. Ebben az esetben pedig elveszne az ingatlana, vagy az értéke csökkenne jelentősen. Az ingóságok is biztonságban vannak. A lakásbiztosítás ugyanis kiterjed a berendezési tárgyakra is. Így elemi kár vagy egy lopás esetén is megtérül a biztosított kára. Egy tűzben vagy egy betöréskor megsemmisülhet vagy megrongálódhat bármilyen berendezési tárgy. Nagy értékű műszaki cikkek és drága bútorok tűnhetnek el vagy sérülhetnek meg. Ezeket a károkat egy megfelelő lakásbiztosítás fedezi. Baleset és életbiztosítás, sőt, felelősségbiztosítás is köthető a lakásbiztosítás mellé külön díj ellenében. A felelősségbiztosítás akkor fizet, ha az ingatlan telkén álló fa ága serülést vagy kárt okoz, esetleg valaki elcsúszik a jeges járdán a ház előtt, és megsérül. Ilyenkor a tulajdonos felelősségét vállalja át a biztosító, és ennek megfelelően téríti meg az okozott kárt.

A vagyont meg kell védeni – a lakásbiztosítás segíthet

Egy megfontolt, a jövőjét szem előtt tartó személy arra törekszik, hogy a megszerzett javait bármi áron megóvja. Pontosan tudja, hogy nem elég megszerezni az anyagi javakat, azoknak az állagát és értékét is meg kell óvni. A sok munkával megszerzett ingatlan fontos érték egy családban. Gyakran a legértékesebb vagyontárgy az a lakás, amiben élnek. Ez még fontosabbá teszi azt, hogy mindenáron megvédjék. Lehet biztonsági zárat szereltetni a bejárati ajtóra, lehet kamerákat és riasztórendszert telepíttetni, és persze lehet lakásbiztosítást is kötni.

A lakásbiztosítás tökéletes módja a vagyon megvédésének. Lakásbiztosítással káreseménykor sem kerül nehéz anyagi helyzetbe a biztosított. Az ingatlant helyre tudja állítani, az ingóságokat pótolni tudja anélkül, hogy anyagi kár érné. A lakásbiztosítás jó dolog. Mindenkinek kell lakásbiztosítás. Meg kell kötni a lakásbiztosítást!

Az MBH lakáshitel és az Azonnali Fizetési rendszer

Az MBH Banknál is működik az AFR. Természetesen. Mint minden magyar pénzintézetnél. De mi az az Azonnali Fizetési Rendszer? Az Azonnali Fizetési Rendszerrel (AFR) történő utalás olyan, mintha készpénzt adnánk át. Az utalásunk néhány másodpercen belül megérkezhet. A mindenki által csak azonnali utalásnak nevezett szolgáltatás egy igazi huszonegyedik századi megoldás. Az elindított utalás ugyanis öt másodpercen belül megérkezik a fogadó bankszámlaszámára. Vagyis azonnal. Ez a pénzügyi megoldás sok esetben jöhet jól. Hiszen egy nagyobb vásárlásnál nem kell készpénzt vinni, vagy a másik félnek az utalásra várni. Bár az azonnali utalás csak 10 millió forint alatt működik, a Magyar Nemzeti Bank további fejlesztéseket ígér az elkövetkező években. A rendszer nagy előnye, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában működik. Nem csak munkanapokon munkaidőben. Éjszaka és hétvégén is lehet azonnal utalni. Akár ünnepnapokon is. Az azonnali utalás elektronikusan indítható és fogadható, két magyarországi bankszámla között, forintban. Külföldre egyelőre nem lehet utalni, ahogy papír alapon sem lehet azonnali utalást indítani. Ráadásul az utalások száma nincs korlátozva. Akárhányszor lehet azonnal utalni. Az azonnali utalást csak technikai hiba akadályozhatja, vagy az, ha nincs elegendő fedezet a bankszámlán. E-mail címre és telefonszámra is lehet azonnal utalni. Ezek az úgynevezett másodlagos azonosítók. Az utalás fogadásához előzetes regisztráció szükséges. Akár az adószámot is meg lehet adni másodlagos azonosítóként. A másodlagos azonosítók működése egyszerű. Ugyanúgy a bankszámlához tartoznak, mint a bankszámlaszám. Egy számlaszámhoz több másodlagos azonosító is megadható, azonban ha például egy telefonszám már meg van adva egy számlaszámhoz, azt már nem lehet egy másik számlaszámhoz rendelni. A másodlagos azonosító megadása biztonságos. Az utaló fél csak utalhat, a számla adataihoz nem férhet hozzá. És egyszerűsíti is az életet, hiszen nem kell 24 számjegyből álló bankszámlaszámot megadni az utaláshoz. Elég egy telefonszám. Ami úgyis el van mentve a telefonba. A fizetési kérelem egy új lehetőség. Nem kell a partnerre várni, el lehet küldeni neki a szükséges adatokat, neki csak jóvá kell hagynia azt. Ezzel csökkennek a partner terhei, és nincs hibalehetőség sem. Az, hogy ezeknél a fizetési módoknál nincs hibalehetőség, az biztonságossá teszi a fizetést. Az azonnali utalásnál ugyanis felmerülhet, hogy mi van akkor, ha az utalás rossz számlára érkezik. Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az utalást a küldő visszautaltassa a saját számlájára. Az ilyen hibák ugyanakkor kis odafigyeléssel elkerülhetők. Mikor lehet jó az azonnali utalás egy MBH személyi kölcsön esetén? Mikor érdemes használni? Sok olyan élethelyzet van, amikor az azonnali utalás kényelmes és gyors megoldást nyújt. Bárhol használható az azonnali utalási rendszer, ahol korábban nagyobb összegű készpénzes fizetésre volt szükség.

Az MBH lakáshitel és az Országos Betétbiztosítási Alap

Az MBH Bank jelzáloghitel igénylése MBH Bank hitelkalkulátor használatával kezdődik. Az MBH lakáshitel kalkulátor segít a döntésben. Azután jön az elbírálás, és az MBH Bank jelzáloghitel a számlára kerül. És az MBH jelzáloghitel összege biztonságban lesz a számlán. Miért? Az OBA miatt. De mi az az OBA? Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Fontos szabály, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező pénzintézetek kötelesek csatlakozni az OBÁ-hoz. Így bármelyik magyar bankban tartjuk a pénzünket, az védve lesz. Az OBA feladata, hogy egy bank tevékenységi engedélyének visszavonásakor a szabályozásban előírt 10 napon belül kártalanítsa az érintetteket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször volt példa. Az OBA szakemberei nem csak a kártalanításban, a végelszámolásban is részt vesznek. A kártalanításnak nincs saját ereje, tehát a teljes összeget megkapjuk, és ezt kérnünk sem kell, mert a kártalanítás automatikus. Ez a védelem ingyenes, ügyfélként ezért fizetnünk nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke volt, hiszen egy ilyen intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami tagszervezetek érdeke is.

A hatályos jogszabályok miatt a pénzünk minden magyarországi pénzintézetnél védve van. Az OBA megalakulásáig a betéteket az állam garantálta. Azóta az OBA garantálja azokat. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyeztük el a pénzünket, arra a szabályok szerint továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzünkhöz nem férünk hozzá, akkor az OBA 10 munkanapon belül kártalanít bennünket 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére növekedhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi bankban védve van a pénzünk. Ha egy bank fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanít bennünket. A kártalanítás összege legfeljebb 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy a biztosítás minden bankra külön-külön érvényes. Ha több bankban helyezzük el a pénzünket, akkor mindegyik betétünk biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy bankban van több számlánk, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betéteink tőkéje és kamata után maximum 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval emelkedhet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betétünk, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, esetleg biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, annak ellenére, hogy az összeghatár euróban van meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja. Így jön ki a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlánkra befizetett összeg, a lekötött betétünk, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik nekünk. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezettünk számlát, akkor mindkét számlánkra érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak bennünket, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza. A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

MBH lakáshitel kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Van piaci lakáshitel, van MBH lakáshitel Egyenlítő konstrukcióval, van Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, van hitel hitelkiváltáshoz, van adósságrendező hitel, és van MBH lakáshitel szabad felhasználásra is.

Az MBH lakáshitel felhasználható mindenféle ingatlannal kapcsolatos elképzelés megvalósítására. Vásárlásra, építésre, felújításra. És van szabad felhasználású jelzáloghitel is.

Az MBH Bank a hitelt a hitelbírálat függvényében nyújtja. Az igénylés rugalmas, egyszerű, és kaphatunk segítséget is az MBH Bank szekértő kollégáitól is.

Igen. Alaphelyzetben 20 százalék önerő szükséges, de az igénylés előtt fontos tájékozódni az elvárt önerő nagyságáról.

Az MBH lakáshitel fedezet a megvásárolni kívánt ingatlan lesz.

Az MBH lakáshitel igénylése egyszerű, a felhasználhatósága sokrétű, és egy nagybank szakértő háttere ad biztonságot a futamidő alatt.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel 30 év felett: Tudd meg, mikor és hogyan igényelheted

Babaváró hitel 30 év felett: Tudd meg, mikor és hogyan igényelheted

2024.07.19.

A Babaváró támogatás a kamatmentessége és a szabad felhasználhatósága miatt minden gyermeket tervező család számára nagy segítség lehet. Utánajártunk, hogy milyen életkori korlátozásokkal lehet 2024-ben Babaváró hitelt igényelni. Mert 30 felett is van élet.

Tovább olvasom
A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

A Gránit Bank újdonsága: Otthonfelújítási támogatás online igényléssel

2024.07.17.

A Gránit Bank eddig is lehetővé tette az online igénylést a termékeinél, és ez a lehetőség most az Otthonfelújítási támogatásnál is elérhető. De miért jó ez az igénylőnek? Érdemes online igényelni egy támogatást? Hogy kapunk segítséget, ha elakadtunk? Minden válasz egy helyen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

Minden, amit a tranzakciós illeték emeléséről tudnod kell 2024-ben!

2024.07.12.

2024-ben Magyarországon ismét napirendre került a tranzakciós illeték kérdése, hiszen a kormány bejelentette, hogy jelentős emelés várható. Ez a változás számos kérdést és aggodalmat vetett fel mind a lakosság, mind a vállalkozások körében. Utánajártunk és részletesen bemutatjuk, hogy miért történik az emelés, hogyan hat ez az átlagemberek pénzügyeire, és milyen várható gazdasági következményei lehetnek.

Tovább olvasom
Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

Egyes Babaváró támogatásoknál meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt

2024.07.10.

Jó hír érkezett azoknak, akik még nem teljesítették a gyermekvállalási feltételét a Babaváró támogatásnak. Mert ha nem születik meg a vállalt gyermek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Az eddigi határidő azonban változik, így azok, akiknek még nem született gyermekük, kaptak egy újabb esélyt, de haladékot mindenképpen. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával